No video

UĞUR BÖCEĞİ BAHÇEYE NASIL GETİRİLİR - YAPRAK BİTİ AVCI BÖCEK UĞUR BÖCEĞİ

  Рет қаралды 4,911

Doğal Düşün TV

Doğal Düşün TV

3 жыл бұрын

Uğur böcekleri bahçede faydalı böcekler olarak kabul edilirler çünkü bilinen bir çok bahçe böceği zararlısı için yırtıcıdırlar. Uğur böceğini satın alabilirsiniz ancak iyi bir bahçe, sadece uğur böceklerini değil bütün yararlı böcekleri çeken ve burada barınmalarını sağlayan bahçedir. Satın almayı değil, bahçenize çekmeyi ve burada barınmalarını sağlamayı düşünün...
Uğur böceği sadece zararlı böcekleri yemez, bazı tür uğur böcekleri ise, bitkilerde oluşan patojen mantarları yiyerek, hastalık önleyici olarak bahçemize hizmet eder. Videoda bahçemizdeki başta uğur böceği olmak üzere avcı böceklerin işlevlerini ve nasıl bahçenize çekebileceğinizi anlatmaya çalıştım.
Uğur böceği, bir bahçede varsa bu iyiye bir işarettir çünkü haşerelerden, özellikle de korkunç yaprak bitlerinden yana daha az sorun anlamına gelebilir. Yaprak bitleri bitki dokularıyla beslenir ve ayrıca virüsleri bitkilere de iletebilir ancak yetişkin bir uğur böceği günde yüzlerce ve yaşamı boyunca binlerce yaprak biti tüketebilir. Ancak ergin uğur böceği, yumurtladığı dönemde yaprak bitiyle beslenmeyi sadece yaşam payı düzeyine çekerek, yumurtadan çıkacak larvaların besleneceği yaprak bitlerinin tükenmesini engeller. İşin doğrusu, bir larva, ergin bir uğur böceğinden kat be kat daha çok yaprak biti yer.
Uğur böcekleri yaprak bitlerine ek olarak, aşağıdakiler dahil olmak üzere diğer yumuşak gövdeli, bitki yiyen böceklerle de beslenir:
akarlar
Thrips
beyaz sinekler
Tüm bu böcekler bahçe bitkilerini, özellikle sebzeleri olumsuz etkileyebilir. Uğur böceklerini bahçenize yerleşmeye teşvik etmek, sizin için daha az iş ve daha az böcek ilacı ihtiyacı anlamına gelebilir.
Uğur Böceği Türleri
Dünyada bilinen 5.000'den fazla uğur böceği türü vardır. Çoğu yetişkin uğur böceği, kırmızı siyah benekli olsa da, kırmızı veya turuncu siyah benekli yuvarlak veya oval kubbe şeklinde gövdelere sahiptir. Noktaların sayısı türlere göre değişir ve benekleri saymak onları tanımlamanıza yardımcı olabilir. Yedi benekli uğur böceği en çok tanınan türler arasındadır - sırtında yedi siyah nokta bulunan parlak kırmızıdır.
İstilacı Uğur Böceği de bulunmaktadır!
Uğur böceğinin bahçe için iyi olduğu bilinmesine ve hatta birçok kültürde uğur olarak görülmesine rağmen, belirli uğur böceği türleri başka yerlerde baş belası olabilir. Asya uğur böceği, kışı evlerin içinde geçiren, kötü bir koku yayan ve hatta insanları ve evcil hayvanları ısırabilen bir türdür. Bu uğur böcekleri ayrıca diğer uğur böcekleri ile beslenir. Asya uğur böcekleri, kafalarının hemen arkasındaki sırtlarındaki “M” şeklindeki noktadan kolaylıkla tanımlanabilir.
Uğur Böceği Yaşam Döngüsü
Uğur böceği dişileri, ilkbahar ve yaz başında, bazen üç ayda 1.000'e kadar yumurta bırakır. Sarı-krem, oval yumurtaları bitki yapraklarında veya saplarında kümeler halinde görebilirsiniz.
Genç uğur böceği larvaları çoğunlukla siyahtır, bazı turuncu veya kırmızı işaretler vardır ve üç çift bacağı vardır. Görünümleri genellikle "timsah gibi" olarak tanımlanır.
Böceklerin yavrularından (larva evresi) yetişkin hallerine dönüştüğü pupa evresinden sonra, uğur böceği tanıdık, ikonik şekliyle ortaya çıkar.
Bahçeye Uğur Böceği Nasıl Davet Edilir?
Yaprak bitleri gibi böcekleri yemeye ek olarak, uğur böcekleri yiyecek için polen ararlar. Büyüyen polen yüklü çiçekler ve otlar, bahçenize uğur böceği çekecektir. Uğur böceklerini bahçenize davet edecek çiçeklerden bazıları şunlardır:
Melekotu
Aynısefa
Frenk soğanı
Kişniş
Kozmos
Dereotu
Rezene
Kadife çiçeği
Nasturtium
Kokulu sardunya çeşitleri
Alyssum
Civanperçemi
Yararlı böcekleri çekmek için sebzeler arasında bitki ve çiçek yetiştirme uygulaması, doğal bahçecilik için esastır.
Böcek öldürücülerin kullanımını sınırlandıran doğal bahçe uygulamaları da bahçenizde sağlıklı bir uğur böceği popülasyonu sağlamaya yardımcı olacaktır. Böcek ilaçları diğer böcekler gibi uğur böceklerini de öldürür.

Пікірлер: 47
3 жыл бұрын
Açıklama kısmında daha detaylı bilgilere ulaşabilir, uğur böceklerini bahçeye davet edebileceğiniz çiçeklerin küçük bir listesinin verdim.
@yldzcalozturk4971
@yldzcalozturk4971 3 жыл бұрын
Bahçemde ilaç yasak uğur böcekleri geldiler hosgeldiler her agacda farklı çok mutluyum
@huseyintuna3345
@huseyintuna3345 Жыл бұрын
Uğur böceği bende de oldu lakin sandıklar ve fasulyeler e gelen kırmızı böcekler verimi bitirdi. Çok mu olması lazım
@atillayldran7000
@atillayldran7000 3 жыл бұрын
Bilgilendirme için teşekkürler
3 жыл бұрын
Rica ederim
@freestyler3669
@freestyler3669 3 жыл бұрын
Çok teşekkürler Allah razı olsun 👍🌟🌟🌟
3 жыл бұрын
Rica ederim
@ecenurg.6525
@ecenurg.6525 3 жыл бұрын
elinize dilinize sağlık güzel bilgiler
3 жыл бұрын
Rica ederim
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Allah razı olsun
3 жыл бұрын
Allah sizde de razı olsun
@orhanoz6731
@orhanoz6731 3 жыл бұрын
Hocam fidelerin üzerinden ceylan gibi sektiniz çok güldüm yahu 😆😍😆
3 жыл бұрын
Bahçede az sekmiyoruz fidelerin üzerinden
@orhanoz6731
@orhanoz6731 3 жыл бұрын
@ seke seke sezonu bitiriyoruz diyosunuz
@ozgrozrn8194
@ozgrozrn8194 3 жыл бұрын
Teşekkürler Murat Bey, takibe öğrenmeye devam...
3 жыл бұрын
Rica ederim
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Teşekkürler hocam
3 жыл бұрын
Rica ederim
@fuadkilic4177
@fuadkilic4177 3 ай бұрын
Hocam birde bu böcekleri sırtlarında ağacın tepesine taşıyan karıncalar var. Karıncalardan nasıl kurtulacağız.
@fuadkilic4177
@fuadkilic4177 3 ай бұрын
Bodur kadife çiçeği olur mu.
@freestyler3669
@freestyler3669 3 жыл бұрын
Size bir sorum olacak inşallah benim maydonuzum biraz büyüyünce sararıyor ve kuruyorlar ne yapmam lazım bir türlü maydonaz yetiştiremiyorum sarayıp kuruyor
3 жыл бұрын
Maydanoz sararması bir çok nedenden dolayı olur. Öncelikle yakınında nane olmasın... diğer konularda azot eksikliği, mantar hastalığı, çok güneş, sulama hatası (az veya çok) olabilir. Maydanozlar çıkınca yapraklar iyice göründü mü yaprakların hepsini makasla kesin, toprak üzerinde sadece dallar kalsın, sonra ısırgan gübresini anlatmıştım dün, onunla sulayın.
@hakanbozyaka
@hakanbozyaka 3 жыл бұрын
Hocam tekrar tekrar teşekkürler..Bahçeye hafta sonu kadife çiçeği fesleğen reyhan diktim..Güller ve daha bir sürü çiçek biberiye ile donattım..Sebze kadar çiçekli ve aramotik bitklerde bir cümbüş ortaya çıktı..Köylülere ( çok bilgeler bu arada🤭) epey bir malzeme olduk yine..Bir kaç sorum olacak müsait olunca cevap verirseniz sevinirim. Solucan gübresini kendim yetiştiriyorum bu konuda video bekliyoruz artıları ve eksileri hakkında. Birde hocam dehşet bir karasinek var öyle böyle değil niye gelirler başka bir yere uzak bir köşeye bunları nasıl kaydırabilirim..Öldürmeden yapışkan bant ve ilaç kullanmadan ne yapılabilir yardımlarınızı bekliyorum inşallah.. İyiki varsınız🙏👍
3 жыл бұрын
Karasinek için, larvaların gelişimini durduracak, yetişkin olmasını engelleyecek tabi bir kısmıda ölecek esansiyel yağ uygulaması yapılabilir. Yüzde 6 seyreltimiş karabiberve karanfil yağı, bu işlem için iyi sonuç verir. 1 litre suya 60 damla gibi bir oran yapar. Bu solüsyon larva olabileceğini düşündüğümüz (ahır gübresi vb gibi) yerlere arada sıkarsak, larvalar yetşkin olmaycak bir süre sonra kendi kenidne yok olmaya başlayacak.
@hakanbozyaka
@hakanbozyaka 3 жыл бұрын
@ teşekkürler hocam ben görmedim sanırım affınıza sığınıyorum..Bahçe 4 dönüm yanımda orman var ve hiç ahır gübresi yok..Otlarda biçildi hiç bir şey farketmedi..en azından konteyner ve etrafına püskürterek işe başlayayım..Tekrar teşekkürler ve iyiki varsınız..
3 жыл бұрын
@@hakanbozyaka Estağfurullah... Bir yerde kaynağı var onu bulmak ve işi kaynağında çözmek en mantıklısı
@nabukatnazar
@nabukatnazar 2 жыл бұрын
O yararlı böcekleri çağıracak bitkiler çiçekler nedir isim verirseniz video içeriği daha dolu olurdu
2 жыл бұрын
Bu konuda o kadar çok video çektim ki; kanalı biraz karıştırsanız, detaylı bir çok video var. Kardeş bitkiler 1 ve 2 bölüm mesela...
@mustafam541
@mustafam541 3 жыл бұрын
Patlıcan galiba onlar, o kadar patlıcan fidesini ne yapacaksınız 😮😮😮
3 жыл бұрын
O patlıcan fideleri 5 te birirdir, daha çok var geride, orası sadece bir sera
@mustafam541
@mustafam541 3 жыл бұрын
@ Hay maşallah biz 20 kök patlıcan dikemiyoruz
@goktugkemal6590
@goktugkemal6590 3 жыл бұрын
Demek ki neymiş doğaya fazla müdahale etmemek gerekiyormuş
3 жыл бұрын
Aynen öyle
@muratbekdemir8095
@muratbekdemir8095 Жыл бұрын
Vallah balkonda cıceklerı mı yiyordu bitler baktım bir tane ugur bocegı
@eriyorum1181
@eriyorum1181 3 жыл бұрын
Aslında biz doğaya çomak soktuğumuzda o çomağı kendimize iteliyoruz
3 жыл бұрын
Bir gün anlayacaklar ama çok geç olacak
@izzetdokumac2667
@izzetdokumac2667 2 жыл бұрын
Dengeyi bozuyoruz. Sisteme müdahale ediyoruz.
@adem153pesces7
@adem153pesces7 3 жыл бұрын
Uğur böceği biti yerken karınca ona müdahale ediyor uğur böceğide kaçıyor
3 жыл бұрын
Evet
@JOHNDEERE-X9
@JOHNDEERE-X9 2 жыл бұрын
❤️💎🙏.
2 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@emretangal55
@emretangal55 3 жыл бұрын
Benim ikamet ettigim koyde yığınla var çiftlesme zamanları her yerde oluyorlar bu yazacaklarıma inanmaz kesin okuyanlar her delige giriyor ugur bocegi prizin icinden bir yigin ugur bocegi cikarmistim gecen sene lavabo tuvalet her bir yere toplu halde giriyorlar ve girdikleri yerleri cok kotu kokutuyorlar simdi bunlari yazdim diye birileri kizacak bana ama vallahi o kadar çoklar ki bizim bolgede nereyi kaldirsam oradan ugur bocegi cikiyor beni anlamaniz icin ikamet ettigim koye gelmeniz lazim ustelik Uğur bocegi cok ama gullerim yaprak biti kayniyor gecen sene yaprak bitleri gullerimi ve enginarlarimi talan etmislerdi hic bir tane ugur bocegi yaprak bitini yerkende goremedim inanmayani koyume davet ediyorum : )
3 жыл бұрын
Uğur böceklerinin farklı türleri var, 5 bin farklı türden bahsediyoruz. Bazıları istilacıdır da... Yiyecek buluyorlarsa bitlerle uğraşmamış olabilirler.
@emretangal55
@emretangal55 3 жыл бұрын
@ olabilir hocam
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Hocam nefes nefese kalmışsınız
3 жыл бұрын
sigara ve bahçede çalıştım üzerine çekim yapayım dedim, nefesim yetmedi... Pazartesiye yetişirse yaz hazırlıklarını, çiçeklerini yayınlarız
3 жыл бұрын
Pardon pazartesi sulama konusu varmış =)
WHO CAN RUN FASTER?
00:23
Zhong
Рет қаралды 32 МЛН
Алексей Щербаков разнес ВДВшников
00:47
👨‍🔧📐
00:43
Kan Andrey
Рет қаралды 9 МЛН
Mayıs Böceği Zararlısı ve Mücadele Yöntemleri
2:00
Yavuzkan Fındık
Рет қаралды 4,7 М.
Unutkanlığa son vermek için hemen izle! Ümit Aktaş anlatıyor.
26:23
Cansu Canan Özgen
Рет қаралды 635 М.
Free Aphid Remedy 🐞🐞🐞
9:48
Bitki Yetiştirme ve Ata Tohum
Рет қаралды 180
What If You Totally Stop Eating Sugar For 30 Days?
27:58
Dr. Sten Ekberg
Рет қаралды 3,3 МЛН