Warmtepomp, hybride vs all-electric - Besparingen en Duurzaamheid

  Рет қаралды 49,567

Ketel Klets

Ketel Klets

4 жыл бұрын

Met zo min mogelijk kosten tóch overstappen naar een warmtepomp? In deze video behandel ik dit onderwerp met voorbeelden van Inventum, Vaillant en Stiebel Eltron.
Aangezien een warmtepomp valt onder de categorie 'lage temperatuur verwarming' is 50ºC een temperatuur die een warmtepomp makkelijk moet kunnen halen; de meeste kunnen 55ºC of 57ºC ook nog wel leveren. Echter, hoe lager de aanvoertemperatuur, des te efficiënter de warmtepomp werkt. Probeer dus ook zeker 45ºC, 40ºC en 35ºC eens uit.
Aanvullende zaken die een warmtepomp tot een succes maken:
(de aanwezigheid van:)
- vloerverwarming
- wandverwarming
- overbemeten radiatoren
- radiatoren van type 22 of 33 (i.v.m. grotere capaciteit bij dezelfde oppervlakte)
- goed glas (HR+, ++ of +++)
- goede isolatie van de woning
Besef dat je met bovenstaande zaken ook je bestaande HR-ketel veel zuiniger kunt laten branden; je kunt deze verbeteringen dus ook zeker doorvoeren losstaand van een mogelijke overstap naar een warmtepomp. Isoleren loont eigenlijk altijd. Een hybride warmtepomp kan op een later moment mogelijk alsnog all-electric worden, als door verbeterde isolatie in de woning de warmtevraag lager is geworden. En persoonlijk zou ik zelfs zo krenterig zijn dat ik liever een paar dagen met een dekentje op de bank zit dan dat ik 80% meer geld uitgeef aan een grotere warmtepomp. De kans daarop is sowieso vrij laag; het wordt in Nederland elk jaar warmer zo lijkt.
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 49
@EelcoZomer
@EelcoZomer 2 жыл бұрын
Echt een waardevolle video!! Dankjewel voor deze moeite. Top! ☺️
@carmenhaffmans6840
@carmenhaffmans6840 Жыл бұрын
Bedankt voor deze informatie. Ik woon in een goed geïsoleerd appartement uit 2000. Heb geen zonnepanelen. Een hybride systeem lijkt me een heel goede oplossing.
@DokterRoetker
@DokterRoetker 2 жыл бұрын
Welke modellen hybride warmtepomp zonder buiten unit raad je aan? Voor een groot huis (360m2) uit 1920, redelijk goed geïsoleerd.
@paulsprunken
@paulsprunken 2 жыл бұрын
Tav de vloerverwarming. Bij radiatoren ga je uitgebreid in op het waterzijdig inregelen/afstellen, maar dat komt niet meer aan de orde bij de vloerverwarming (alleen de pomp). Maar mbv flowmeters is daar toch ook een performance verbetering te behalen? Misschien wel iets om toe te voegen aan dit verder zeer nuttige verhaal
@jan-willemkamphof7168
@jan-willemkamphof7168 2 жыл бұрын
Voordeel met all electric is dat je dan je gas aansluiting op kan zeggen en dan een heel groot deel vaste kosten kan besparen. Dat komt nog wel boven op die laatste 10% variabele kosten. Goed, ik doe het ook nog steeds met een hr kachel, een paar straal kacheltjes en zonne panelen. Hiermee zijn mijn maandlasten ook al veel lager dan de bedragen die je de laatste maand hoort.
@PaulSinnema
@PaulSinnema Жыл бұрын
In de berekening van de isolatie + all electric WP terugverdienen moet je ook nog rekening houden met het verdwijnen van het vastrecht en netwerkbeheer voor gas. Het levert dus zo’n 250 Euro per jaar extra op. Verder, als je vloerverwarming hebt zal in veel gevallen de verdeler vervangen moeten worden, kost zo’n 500 Euro extra.
@Bjornric
@Bjornric 2 жыл бұрын
Kan ik met de elga van het gas af? Tot heden kan ik in de winter zonder gas stoken. Alleen warm water moet ik nog zien te regelen met de Elga. Iemand een tip?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat zou ik er een warmtepompboiler naast plaatsen. Zie deze video: kzfaq.info/get/bejne/gp5drNdp0deyp5c.html
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
Met 1000m3 gasverbruik: wat zijn de voor/nadelen om te kiezen voor een all electric monoblock vs een warmtepomp zonder buitenunit? 7.500wp oostwest solar, huidig verbruik 4500kwh.
@erictenwestenend868
@erictenwestenend868 2 жыл бұрын
Volgens mij onder 1500 kuub geen zin om ook maar iets te doen
@eriksiemens5131
@eriksiemens5131 2 жыл бұрын
Wederom een zeer nuttig en informatief filmpje. Ik heb echter 1 vraag, je geeft aan om evt een wp-boiler te plaatsen bij een hybride-wp om helemaal van het gas af te kunnen. Normaal maak je altijd een goede balans tussen kosten en winst (zoals hier ook met hybride ipv full wp). Echter ook gezien je geen subsidie krijgt op de 2 wp, zou je dan niet beter een elektrische cv-ketel kunnen bijplaatsen om de laatste %-en af te dekken? Ik weet dat de efficiëntie veel lager is dan van een 2e wp, maat de aanschafprijs ook. Evt zou je ook nog een boiler kunnen bijplaatsten die je door de hybride-wp laat voorverwarmen als er geen warmtevraag is van de cv. Hierin zou je ook nog een verwarmingsspiraal kunnen plaatsen die verder verwarmt als stroom “gratis” is. Wat is jou mening hierover?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Je mag voor beide warmtepompen subsidie aanvragen zover ik weet. Het een sluit het ander niet uit. Je kunt inderdaad een indirect gestookt boilervat nemen waarbij een driewegklep ervoor zorgt dat er zowel verwarming als warm water is uit één warmtepomp. Echter zal niet iedereen dat ineens kunnen bekostigen, en dan is een warmtepompboiler een goede eerste stap. Beide zaken zijn mogelijk en de elektrische CV zou kunnen (voor de extreem koude dagen waarbij de wamtepomp het niet trekt), besef alleen dat er vaak al een mogelijkheid is voor een elektrische naverwarming ín de warmtepomp. Dit is vaak goedkoper dan een hele elektrische CV ernaast plaatsen. Ook goed om te beseffen dat je een elektrische CV ketel niet kunt gebruiken als doorstroomtoestel om warm water voor de douche mee te maken; daar zou je dan specifiek een doorstroomverwarmer voor moeten kiezen (Masterwatt, Stiebel Eltron e.d.) alleen moet je wel rekening houden met de zware eisen voor je hoofdaansluiting aangezien deze direct 9 of 11kW aan vermogen kunnen vragen.
@eriksiemens5131
@eriksiemens5131 2 жыл бұрын
@@KetelKlets op basis van onderstaande teks bij voorwaarden subsidie wp, ga ik er van uit dat het maar 1x kan; U heeft geen recht op ISDE-subsidie als al een andere subsidie voor de warmtepomp is verstrekt. Is die andere subsidie van een gemeente, provincie, waterschap of openbaar lichaam? Dan geldt deze voorwaarde niet als uw ISDE-aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@eriksiemens5131 Voor *de* warmtepomp. Volgens mij bedoelen ze hier dat je niet twee verschillende subsidies mag aanvragen voor één een dezelfde warmtepomp. Maar in het geval je twee verschillende warmtepompen hebt geldt dat niet, zoals ik het lees.
@eriksiemens5131
@eriksiemens5131 2 жыл бұрын
@@KetelKlets ik hoop dat je gelijk hebt, begin vlgnd jaar komt de elga. Hopelijk de volgende stap de gas cv eruit
@wernerschellekens2913
@wernerschellekens2913 2 жыл бұрын
Kan de warmtepomp zonder buiten unit niet de lucht van de mechanische ventilatie gebruiken?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ja dat kan, maar dan moet de warmtepomp daar wel mee overweg kunnen. Denk aan filters, maar ook aan het feit dat een normale warmtepomp pas pompt als er warmtevraag is terwijl een ventilatiewarmtepomp ook daarbuiten blijft ventileren.
@kingdanyel
@kingdanyel 2 жыл бұрын
Andere situatie "all-ellectric gaan?": Appartement in complex uit 2008, 124m2, energielabel A, goed geïsoleerd en lage temperatuur convector/radiatoren, WTW (met filter) aanwezig, buren links, rechts, boven en onder. Geen buiten of buiten/dakmogelijkheid voor buitenunit. 2 personen. Elektrische boiler voor warm water in keuken. CV-ketel (Intergas Kombi Kompakt HR22 -CW3) die binnen 1 jaar moet worden vervangen en daardoor nu idee helemaal van gas af te gaan, zeker omdat alleen al op gemeentelijk niveau zo'n €3.000 aan subsidie plus volledige dekking van de afsluitkosten gas bestaat. Wellicht ook landelijk nog een subsidie mogelijk. Veel en hoge ramen en op zuiden, dus de woning is snel warm (soms zelfs beetje te heet en geen koelfuncties nu anders dan WTW in de nacht bvb.), zelfs in winter slaat verwarming uit zodra de zon op de ramen schijnt, vandaar jaarlijks laag gasverbruik net onder de 600m3. De gaskosten lijken dus vooral in warm water gebruik te zitten (bad en/of regendouche). Elektriciteit thans circa 3000kWh. Als ik het goed begrijp, zal het voordeel van all-electric hier weleens zeer groot kunnen zijn versus hybride pomp met aansluiting op een nieuwe CV-ketel. Er mag niet in de gevel worden gerommeld qua extra aan-en afvoeren, maar ik denk juist dat vanwege de gebruikelijke hoge temperatuur in huis het slim is die lucht juist van binnen te halen voor verwarming en warm water, aangevuld met eventueel elektrisch element om bij te springen waar nodig. Mis ik iets? Waar moet ik wellicht nog rekening mee houden? Super bedankt voor alle zeer heldere video's!
@ton2091
@ton2091 3 жыл бұрын
Voor strategisch bijverwarmen zou je ook een thermostaat systeem als Honeywell Evohome kunnen gebruiken. Mijn kinderen zijn er blij mee omdat ze nu niet meer op hun koude kamer hoeven te studeren. En papa is blij omdat hij energie bespaart. Zeer informatief kanaal, ga zo door👍🏻
@michaelrjacobs
@michaelrjacobs 2 жыл бұрын
Let wel, je beperkt daarmee je afgifte en flow. Dat heeft voor zowel CV ketel als warmtepomp de nodige implicaties.
@johnvogt3470
@johnvogt3470 Жыл бұрын
Vastrecht neemt niet toe bij verzwaring elektrische aansluiting van 1x35 naar 3x25 Ampere
@criticaster9268
@criticaster9268 2 жыл бұрын
Geen buiten unit is goed nieuws, in het blokje van 6 ruitjes huizen zijn er 2 die een buiten unit hebben, de ene is een airco met versleten lagers, de andere is nog nieuw, stel je voor dat alle 12 huizen, (dus ook de 6 huizen van het volgende rijtje) een buiten unit hebben, al zijn ze nieuw, dan zit er verschil in toerental en krijg je dus een totaal wat ze zweving noemen. Dan kan ik niet meer rustig in mijn achtertuin zitten...
@michaelrjacobs
@michaelrjacobs 2 жыл бұрын
Want, die herrie heb je liever binnen. Grootste probleem is dat veel mensen voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Een goede warmtepomp kan stil zijn.
@michelverkerke360
@michelverkerke360 2 жыл бұрын
Die laatste 10% gas (350m3) kosten bijna 700 euro per jaar. Dit omdat bij 'all-electric' de gasaansluiting ook weggehaald kan worden. Een 'iets' grotere warmtepomp en iets grotere investering kan dan zomaar wel gunstig zijn voor de kosten.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Klopt. Omgekeerd kan ook; er zijn al woningen die een hybride warmtepomp als all-electric gebruiken, simpelweg omdat de woning niet meer warmtevermogen nodig heeft.
@paulsprunken
@paulsprunken 2 жыл бұрын
Ooops: bij de keuze van warmtepomp en de afweging zolderisolatie v. (tijdelijk) wat extra gasverbruik bij extreem koud weer vergeet je helaas wel te vermelden dat "van het gas af" een streven is ivm klimaat-consequentieds (CO2). Jammer dat dit niet wordt meegewogen, laat staan wordt vermeld.
@maddognl
@maddognl 4 жыл бұрын
Ik ben zelf niet heel erg happig op een Ventilatie warmtepomp, Ik heb liever een wtw ventilatie zodat ik de lucht kan gebruiken om nieuwe lucht te verwarmen/koelen (en filteren) voordat het de woning in gaat, handig voor zowel de zomer als de winter. Ik ben het wel eens met de rest, maar als je de aanschaf kosten niets uitmaakt dan is een brine/water warmtepomp ook een optie, ongeacht de tijd van het jaar altijd een stabiele temperatuur en dan is all-electric geen risico in de winter. Leuk als je niet weet wat je met je geld moet doen....ik wou dat ik daar last van had.
@KetelKlets
@KetelKlets 4 жыл бұрын
Heel scherp, die Inventum van het plaatje is inderdaad een ventilatie warmtepomp, maar in dezelfde behuizing zijn ze een 'buitenlucht' warmtepomp aan het ontwikelen genaamd 'XL'. Die verwachten ze in 2021 op de markt. Het grote nadeel van ventilatiewarmtepompen en WTW is het gebruik van filters. Die moeten elke 6 tot 12 maanden worden vervangen en kosten makkelijk € 50,- per stuk; dat vind ik veel te duur. Dan houd je aan financieel rendement bijna niks meer over. Een brine warmtepomp is zeker een optie, die 3 kW warmtepomp uit het voorbeeld is een Vaillant brine warmtepomp. Grondboren is heel duur, maar je tuin een meter afgraven en daar zigzaggend een slang in leggen levert ook het hele jaar door een aanvoertemperatuur op van 12 graden. Dat zou je zelf nog kunnen maken met wat noeste arbeid.
@maddognl
@maddognl 4 жыл бұрын
@@KetelKlets Als je puur kijkt naar het financieel rendement dan ben ik het wel met je eens, maar naar mijn idee is het belangrijkste punt comfort, Minder grote temperatuur verschil voor de inkomende lucht (dus minder scherpe tocht) en veel minder last van stof/alergieen in je huis. Het feit dat ik kan besparen op verwarmingskosten in de winter en (split) airco kosten in de zomer is een leuke bijkomstigheid.
@KetelKlets
@KetelKlets 4 жыл бұрын
Als de woning is opgeleverd met WTW kanalen, dan ben ik het met je eens, echter hebben veel meer huizen simpele mechanische ventilatie. Die gaan mensen niet ombouwen, dat is teveel moeite en de kosten zijn te hoog. Bij die huishoudens moet je kijken naar tochtstrips en tochtband i.c.m. hoog geplaatste ventilatieroosters in ramen, zodat je geen koude tocht voelt daar waar je zit. Tot slot ken ik ook enkele huishoudens die de WTW unit hebben weggehaald, ventilatieroosters ebben laten vrezen in de ramen en een moderne mechanische ventilatiebox hebben geplaatst. Waarom? Te dure WTW filters en de slechte luchtkwaliteit in huis. Bij mechanische ventilatie maakt stof en schimmel in het systeem niet heel veel uit, je blaast die vieze lucht toch naar buiten. Bij WTW moet je én de filters én alle luchtkanelen goed bijhouden. Bij veel mensen is dat gewoon teveel moeite en te duur, dus zetten ze het systeem uit, verwijderen ze de WTW unit of accepteren ze de muffe lucht in huis.
@maddognl
@maddognl 4 жыл бұрын
​@@KetelKlets Ik ben persoonlijk nog niet overtuigd, Als iemand last heeft van stof en schimmel dan lijkt me dat aanpakken een slimmer idee dat het te maskeren met meer ventilatie. Dat is naar mijn idee vergelijkbaar met het alleen geven van pijnstillers aan iemand die kiespijn heeft. Tuurlijk, het helpt maar het probleem bestaat nog steeds en wordt mogelijk langzaam erger. Maar ik zal het zien, mijn wtw wordt rond september geinstalleerd. Ik ben ingestapt met de voorkennis dat ik filters moet kopen (of maken DIY) en dat de luchtkanelen schoongemaakt moeten worden, dus dat zullen geen onverwachten kosten of taken zijn. Ik dank je wel voor de waarschuwingen.
@luk5464
@luk5464 2 жыл бұрын
@@KetelKlets wat ik gehoord heb is die XL niet doorgegaan. Itho Daalderop heeft wel een alternatief op buitenlucht, namelijk de HP-M25i met als opvolger de “Vincent”, maar de COP daarvan is helaas aanzienlijk lager dan van een WP met een buitenunit.
@nielsbrand291
@nielsbrand291 2 жыл бұрын
Vraagje, All electric gaan? woningsituatie: verbruikt de afgelopen 5 jaren een gemiddelde van 380 m3 gas (intergas HRE 28/24),1100 kWh, per jaar, mechanische ventilatie type C. Er kan, mag en past 5000 kWh aan zonnepanelen op het dak. woning blijft 19 graden met 40 graden Celsius CV door radiatoren(als het buiten -10 vriest/ 45 graden) Kijkende naar het gas verbruik, van het gas afsluiten en 280 euro vastrecht gas + 370 euro gasverbruik( nog 3 jaar vast) =650 euro/jaar besparen? Optie 1: all electric 3-5kW warmtepomp plaatsen, subsidie aanvragen met RVO vastgestelde bedragen voor warmtepomp, eventueel extra subsidie vanwege gas afsluiten? koelcapaciteit zou wel bijverdienste zijn. offertes aanvragen terugverdientijd berekenen, afweging maken.. Ik probeer het plaatje rond het maken. optie 2: airconditioning plaatsen (er is open trapverbinding door huis, tevens trap koof waar aanvoer kanaal in zou kunnen) en hiermee centraal verwarmen en koelen. optie 3: enkel zonnepanelen en verder nog niets doen en nog even wachten op verdere ontwikkeling van deze technologien De keuze is reuze
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nog een maandje wachten zodat je 50% meer RVO subsidie krijgt op een warmtepomp: kzfaq.info/get/bejne/lbZpg9WitNy7j2w.html Met zulk verbruik kun je all-electric gaan zonder veel problemen. Dak zou ik ook volleggen met panelen en de BTW terugvragen. En de gasleiding laten afsluiten. Nadeel van airco is dat de vloer koud blijft, dat is een veel gehoorde klacht.
@Simonino86
@Simonino86 2 жыл бұрын
Waarom zou een hybride systeem maar 20% van een all-electric kosten?? Dat is twee x een warmtepomp, waarbij bij hybride nog eens een cv bijkomt. 20%. Dat is 2000 euro vs 10000 euro he...
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Cijfers kloppen niet meer bij de huidige energieprijzen. All-electric is afgezet tegen de tijd vrijwel even duur als hybride vanwege de hoge gasprijs.
@michaelrjacobs
@michaelrjacobs 2 жыл бұрын
Hybride 20% van een all electric pomp? Heb wat offertes opgevraagd, onder de 7K ex subsidie niet gelukt. Blijft er nog 5k over. Dan ben je al een heel eind op weg naar een all electric oplossing.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat zijn cijfers van Vaillant waar ook verbeteringen van het huis in zitten verdisconteerd (isolatie, afgiftesysteem enz). De warmtepomp an sich is daar maar een deel van.
@michaelrjacobs
@michaelrjacobs 2 жыл бұрын
@@KetelKlets kan denk ik geen kwaad om dat te staven met wat offertes. Ervaring leert mijn inmiddels dat er 20-30% verschil tussen de oplossingen zit, puur vanuit de verwarming bekeken. En dat heb je er met de vaste gaskosten ineens best vlot uit.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@michaelrjacobs Wat bedoel je met 'oplossingen'? Lucht/water versus water/water met grondbron of PVT enz?
@michaelrjacobs
@michaelrjacobs 2 жыл бұрын
@@KetelKlets direct vergelijk lucht/water en hybride. Lijkt me de netste vergelijking.
Infrarood Panelen | Infraroodverwarming-Soest.nl | 2022
1:27
Infrarood Verwarming Soest
Рет қаралды 3,7 М.
Жайдарман | Туған күн 2024 | Алматы
2:22:55
Jaidarman OFFICIAL / JCI
Рет қаралды 1,7 МЛН
I CAN’T BELIEVE I LOST 😱
00:46
Topper Guild
Рет қаралды 103 МЛН
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Ketel Klets
Рет қаралды 189 М.
Warmtepompen berekenen - Besparingen en Duurzaamheid
40:29
Ketel Klets
Рет қаралды 107 М.
Air To Air Vs Air To Water Heat Pumps: What's Better?
14:05
Heat Geek
Рет қаралды 89 М.
Rensa TechTalk #18: Wat zijn de valkuilen van hybride?
32:14
Baudet vliegt compleet uit de bocht, Bosma zet microfoon uit
8:41
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 62 М.