No video

What is the Heisenberg Uncertainty Principle?

  Рет қаралды 116,965

Ayhan Tarakcı

Ayhan Tarakcı

5 жыл бұрын

If you are curious about what is the first and most important principles that explain the different rules in the quantum universe, then this video is for you!
My ADRESS:
Instagram: ayhantarakci
Twitter: @donanimcibaba
Facebook: Father
REFERENCES:
rasyonalist.or...
www.elektrikpo...
hyperphysics.ph...
www.livescienc...

Пікірлер: 469
@furkanalpay8991
@furkanalpay8991 5 жыл бұрын
Bu konuyu yarık deneyine baglamaniz ufkumu açtı. Okulda dinleyip ilgimi çekmeyen bir konuyu sizden dinleyince konu çok daha güzel anlaşılır ve ilgi çekici bir hale geliyor. İşinizin ehli bir insansınız (nadir olanlardan)
@kursatgezginci4123
@kursatgezginci4123 5 жыл бұрын
Hocama katkı olsun diye bir ekleme yapayım. çift yarık deneyinde elektron davranışları bilim adamlarını tam anlamıyla şok etmişti. çünkü kütlesi de vardı ve aynı foton gibi çift yarık deneyinde girişim saçağı oluşturuyordu. belirsizlik olayını elektron üzerinden açıklarsak, elektronun konumunu tespit etmek için en yalın anlamda ona bir foton göndermemiz gereklidir. yani ölçüm ve gözlem yapmak elektrona enerji vermek anlamına geliyor. bu yüzden elektronun gerçek konumunu asla tespit edemeyiz. kovaladıkça kaçan ateş böceği misali :). konum tespit etmek için bastık fotonu peki momentum ne olacak? momentumunu ölçmek için de foton göndereceğiz ve yine ölçemeyeceğiz çünkü biz foton gönderdikçe elektronun momentumu değişecek. aynı bilardo topuna sürekli başka bir topla vurmak gibi. neticede bu belirsizlik, ölçüm aletlerimizden ya da bizden kaynaklanan kullanıcı hatası değil, kuantum dünyasında en temel etkileşim ve bilgi alışverişini sağlayan fotonun (enerjinin yapı taşı) diğer kütleli parçacıklarla ilgili doğal etkileşiminden meydana gelen bir davranış biçimi, bir temel prensiptir. bundan daha dehşetli belirsizlik ise zaman enerji belirsizliği dir ve yukarıdaki momentum konum belirsizliğinden çıkar. bu belirsizliğin sonucu şundan dolayı dehşettir; boşluk dediğimiz salt uzay aslında boş değildir. çok kısa zaman aralıklarıyla(plank sabiti boyutunda) olmak şartıyla parçacıklar yoktan var edilir ve yine yok olurlar. Ayhan hocam ellerine sağlık yine bizi aydınlattın teşekkürler.
@okantt1755
@okantt1755 5 жыл бұрын
''Neticede bu belirsizlik kuantum dünyasında en temel etkileşim ve bilgi alışverişini sağlayan fotonun (enerjinin yapı taşı) diğer kütleli parçacıklarla ilgili doğal etkileşiminden meydana gelen bir davranış biçimi, bir temel prensiptir. '' şeklinde bir yorumda bulunmuşsunuz, fakat bu durumun parçacıkların yada fotonların birbirleri ile etkileşimleri ile hiçbir alakası yok. Bu belirsizlik, deneyi gözlemin bir ışık kaynağı olmadan, gözlemlenmek istenilen parçacığa foton gönderilmeden de yapılabilecek gözlemler bulunmakta. Bunun en güzel örneği 1999 yılında Heisenberg belirsizlik ilkesi doğrultusunda yapılan Delayed Choice Quantum Eraser Experiment deneyidir. Bu deneyde gönderilen parcacığın yada fotonun doğrultusu Gian Thomson prizmaları ile çıkış noktası tam olarak bilinmeyen ışık kaynağından ışığın gönderilmesi ile 2 olasılıklı bir seçilim ile yönlendirilir. Yani gözlem yapılırken herhangi bir ışık kaynağı kullanılmaz, sadece geliş olasılıkları ve belirsizlikler parçacığın modelini belirler. Buradan bu şekilde anlatması çok güç, detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ederim. Ama sonuç olarak kastetmek istediğim sözlerinde belirtmek istediğin bu belirsizliğin kütleli parçacıkların fotonlar ile etkileşiminden kaynaklanan bir neticeden meydana gelmiş olmaması. Bu belirsizlik kuantum dünyasının ŞUANLIK bir gerçeği, gelecek ne getirecek göreceğiz. Unutmayalım bilim hiçbir zaman kendine inanmaz ve her zamana daha iyisini arar.
@dox1755
@dox1755 5 жыл бұрын
Okan Temiztürk Hocam yanlis hatirlamiyorsam hatta deney sonucu parcacigin gelecek durumu gecmis durumuna şekil veriyordu dogru mudur ?
@selahaddinguneysu6170
@selahaddinguneysu6170 5 жыл бұрын
Tamam her foton gonderisimizde elektronun momentumu degisiyor. Peki fotonu farkli zamlanlarde gonderdigimizde yine farkli bir etkilesim gorebiliyormuyuz.? Ayhan hoca guzel konu guzel aydinlatma tesekkurler.
@umutakyol6290
@umutakyol6290 5 жыл бұрын
@@okantt1755 Ben de tam bundan bahsedecektim ama siz benden çok daha iyi açıklamış olacaktınız zaten. Şurda PBS Spacetime'ın konuyla ilgili mükemmel bir videosu var. kzfaq.info/get/bejne/brWCf7GQsN2ll6c.html Videoda kısaca diyor ki: Yaptığımız ölçümlerle tabancadan çıkan elektronların davranışını değiştirmiyoruz. Işık tutsak da tutmasak da Evren bizim deneyin sonucuna bakıp bakmadığımızı anlıyor (bilmiyoruz nasıl anladığını) ve ona göre önümüze sonuç çıkarıyor. Yanılıyorsam düzeltin lütfen.
@abdullahcolak9803
@abdullahcolak9803 5 жыл бұрын
Çoğu çift yarık deneyini yanlış anlatıyorlardı insanlarda o yüzden anlayamıyordu sizin açıklamalarınız sayesinde çoğu kişinin olayı anladığını düşünüyorum çok güzel açıklama yapmışsınız. çift yarık deneyinde o elektronları gözlemleyen yere göz resmi çiziyorlar ve farklı davrandığını söylüyorlar fakat orda ki göz elektronik bir ölçüm cihazıdır ve elektrona etki etmektedir o yüzden farklı davranıyor elektrona müdehale ediliyor kısacası.
@nigaragua2098
@nigaragua2098 5 жыл бұрын
Buradan methçi Walter White'ı saygıyla anıyorum
@mezofiltabakas4344
@mezofiltabakas4344 5 жыл бұрын
Say my name
@velicanegeli3973
@velicanegeli3973 5 жыл бұрын
Bende john locke reisi saygıyla anıyorum🤚
@isyialb
@isyialb 4 жыл бұрын
Bilader İm ben de sawyer’i.
@lokmancelebi8490
@lokmancelebi8490 4 жыл бұрын
çok süpersin
@mahsunesiyok9185
@mahsunesiyok9185 4 жыл бұрын
Vesselam
@marcusnoz8944
@marcusnoz8944 5 жыл бұрын
1080p'ye alıp izlediğim nadir kişilerdensin Ayhan abi
@hai-yb3nc
@hai-yb3nc 5 жыл бұрын
Niye 1080p ye aliyon ki? Adam sadece yüzü gözüküyor ilginç.
@dizifilm4940
@dizifilm4940 4 жыл бұрын
Bilim deneyi videoları da var
@ysfcelikten
@ysfcelikten 4 жыл бұрын
gerek yok aga 144p de bile kalite bozulmuyor
@batuhanatasoy5794
@batuhanatasoy5794 5 жыл бұрын
Quantum Fiziği'ne giriş konularından birisi olan Heisenberg Belirsizlik İlkesi'ni oldukça güzel ve anlaşılır bir şekilde tarif etmişsiniz, emekleriniz için teşekkürler.
@MuhammetCoruh52
@MuhammetCoruh52 5 жыл бұрын
Arka plan degişmiş şık olmuş diyenler begensin .
@ugurates2302
@ugurates2302 5 жыл бұрын
Isin gucun yok mu la senin
@mehmetbaran3447
@mehmetbaran3447 5 жыл бұрын
bence olmamış.edit işinede yüklenmen lazım bence.
@yngwiemalmsteen8243
@yngwiemalmsteen8243 5 жыл бұрын
Allah desem kaç kişi beğenir?
@masterlordgaming6948
@masterlordgaming6948 5 жыл бұрын
@@yngwiemalmsteen8243 anan beğenebilir
@hakanatis2960
@hakanatis2960 5 жыл бұрын
muhammet çoruh evrim ağacının arka planı gibi olmalı böyle tamirhaneye benzemiş bence
@sunagordebil842
@sunagordebil842 3 жыл бұрын
YKS'ye hazırlanan biri olarak ilgimi çekti bu konu. Araştırmak istedim ve öğrendikçe cidden daha da merak ettim açıkçası ellerinize sağlık. :)
@dr.somebody
@dr.somebody 5 жыл бұрын
Ayhan abi senin bu konuşma şeklin ilk defa videona baktığımdan beri(tahminen 1 ay önce) hoşuma gidiyor.Yemin ediyorum belgeselden daha güzel geliyo bana.
@siyahblack3030
@siyahblack3030 5 жыл бұрын
lisedeki fizik hocamda kendince formülleri ve soruları iyi anlatırdı. ama böyle güzel anlatanını da görememiştim:)
5 жыл бұрын
Çok karmaşık bir konu ancak bu kadar sadelikte ve güzel anlatılabilirdi. Emeğine sağlık.
@serdarcam99
@serdarcam99 5 жыл бұрын
Kahvenin yanında lokum ve Ayhan hocanın videosu daha mükemmel olamazdı
@oguz74000
@oguz74000 5 жыл бұрын
Valla tam da bende kahve Içiyordum
@SahraCarpetsCompany
@SahraCarpetsCompany 4 жыл бұрын
@@oguz74000 Bende lokum yiyordum.
@oguz74000
@oguz74000 4 жыл бұрын
@@SahraCarpetsCompany TMM da birader 1 sene gecikmissin😉
@e.n.3676
@e.n.3676 5 жыл бұрын
Ayhan hocam emeğine beynine sağlık, değerli bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Karınca misali katkım olsun diye reklamları sonuna kadar izlemeye çalışıyorum. Seviliyorsunuz Ayhan hocam, kolaylıklar dilerim...
@disahat431
@disahat431 5 жыл бұрын
5:41 deki "anlayabildik mi?" sorusu ve burnumun dibinde hissettiğim yakın çekim beni ayılttı. 😂😂😂Muhteşem anlatım. Helal olsun!👍👍👍
@gulaybuyuk7206
@gulaybuyuk7206 3 жыл бұрын
Her zamanki gibi çok güzel ve net anlattınız. Ama ben hala çift yarık deneyinde gözlemin elektron üzerindeki etkisini anlamadım
@tandoganyildirim3443
@tandoganyildirim3443 5 жыл бұрын
Ayhan hocam; gram anlamadım ama o kadar güzel anlatıyorsunuz ki kendimi videodan alamıyorum.
@diyarbor2727
@diyarbor2727 5 жыл бұрын
Okulda hocalar dersleri sizin anlattığınız gibi anlatsa anlaşılmayacak ders kalmaz.
@rcicen
@rcicen 5 жыл бұрын
Çok yalın bir dil ile çok değerli bilgiler veriyorsunuz. Sağolunuz...
@starwoods2007
@starwoods2007 5 жыл бұрын
Lütfen artık Graviton ile ilgili bir video çekin. Belki ne olduğu bilinmesede ispat edilmemiş olsada, konusu o kadar genişki, herşeyi kapsıyor. Taşıyıcı bir parçanın olduğu ve aslında boşluğun bulunmadığı, heryerde (sanki havuz içindeymiş gibi) olan bu parçacığı anlatabilir misiniz?
@sahinkcv
@sahinkcv 5 жыл бұрын
Hocam hiçbir bildirime bu kadar hızlı geçmiyorum. Seviliyorsunuz 😂
@emrahozgur8751
@emrahozgur8751 5 жыл бұрын
Her pazar sizi sabırsızlıkla bekliyor hale geldim. Emeğinize sağlık...
@efallaieifod3265
@efallaieifod3265 4 жыл бұрын
Bu videolara bugünlerde denk geldim ve Belirsizlik Ilkesi ni ilk kez bu kadar iyi anladım. Teşekkürler.
@anilkocer1991
@anilkocer1991 5 жыл бұрын
Hocam sizi yeni yeni takip etmeye başladım. Diksiyonunuz bunda önemli bir etkendi. Açıklayıcı ve araştırmacı bir kişiliğiniz olduğu kanısındayım. Sevgiler saygılar. Başarılar diliyorum, videoların devamını iple çekiyorum.
@nomadybb1-66er7
@nomadybb1-66er7 5 жыл бұрын
Beyazın Babasını unutmak mümkün değil ❤
@sefereksi4105
@sefereksi4105 5 жыл бұрын
Daha farklı bir anlatım bekliyordum. Bu da faydalıdır tabii ki. Bir Fen lisesi mezunum izlettirip,ne anladığını dinlemek isterdim.
@ysfygiz
@ysfygiz 5 жыл бұрын
Gerçekten iyi anlatıyorsunuz. Onlarca Heisenberg videosu izledim ama en anlaşılırı buydu.
@atakanyucel208
@atakanyucel208 5 жыл бұрын
Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında bir video yapar mısınız lütfen?
@sevdauysal8200
@sevdauysal8200 5 жыл бұрын
Ben bu belirsizlik ilkesini Kadere benzettim hani kaderin de belirsiz olması daha iyidir ya bir insana kaderinde ne olacağını önceden söylerseniz bu durum onun için daha da zorlaşacaktır.O yüzden kaderin belirsiz olması daha iyidir
@oneshotbang
@oneshotbang 4 жыл бұрын
Ayhan abi heisenberg'e bi hayzınberg bi hayzenberg demene o kadar çok odaklandım ki videoyu izleyemedim saygılar :D seviliyorsun
@lejeuneturc
@lejeuneturc 5 жыл бұрын
Aslında verilen her bilgiye inanmam sorgularim arastiririm fakat sizin verdiğiniz bilgilere çok güveniyorum :)
@zekiiice5651
@zekiiice5651 5 жыл бұрын
birisi odadaki birinin elini sallamasından, odadaki diğer ışık kaynaklarından etkilenir parçacıklar demiş. birisi de fotonun enerjisinin azalması materyaldeki değişimler etkileyebilir demiş. var ya KAFALARIMIZ PIRIL PIRIL. adamlar cern'de parçacık çarpıştırırken çay içiyorlar sanarsın. dostlarım bu deneyler bizim evde pamukta fasulye yetiştirme deneylerimize benzemez. defaatle binlerce, yüz binlerce ihtimal, yüzlerce koşulda denenir. NET ibaresinde olduğu gibi. bir şeyin ağırlığı kutuplarda da 200 gram, ekvatorda da 200 gram ise bu şeyin ağırlığı NETTİR. yani bilimsel bir deney var ve adam bu deneye şöyle bir muamele yapıyor: * foton tam fırlatılır ve odanın kapısı açılır * yav salih abi benim çanak okeydeki puanlar bitti feyskbuk'tan yollasana ya. ulan hüso bak parçacıklar yer değiştirdi senin yüzünden kapat şu kapıyı. diğer arkadaş da şöyle muamele yapıyor - *deney düzeneği hazırdır ve ilk foton fırlatılır* yaklaşık on dakika sonra foton enerjisi azalır ve salih : - abi ben dedim a101'den almayalım kalem pili diye duracell'den şaşmayacaksın bak azalmaya başladı- ...
@emiroz.7
@emiroz.7 5 жыл бұрын
İnsanlar kendilerine göre yorum, çıkarım yapıyorlar bunun bir zararı yok ki sen çok kasıntısın. Her şey bir düşünce ile başlar
@agape_99
@agape_99 4 жыл бұрын
Bir insanın düşünce özgürlüğü onun bilgi seviyesinden bağımsız bir özgürlüktür, insanlar her zaman tam anlayamadıkları şeyler hakkında merak duyup yorum yapacaktır, ve bu bilimin gelişmesini tetikleyen yegane insani düşünce mekanizmasıdır, burada kızdığın şey bu yorumların kalitesi ise haklı olabilirsin, varlığı ise kesinlikle haksızsın
@byEnesTalha
@byEnesTalha 5 жыл бұрын
*"Methimi duymuşsunuzdur." W.White*
@barankebabstand
@barankebabstand 4 жыл бұрын
Ilkokul mezunuyum anlattiklarindan pek birsey anladigim soylenemez ama yinede her videonu zevkle izliyorum . Supersin babacan
@Orhan-gs7op
@Orhan-gs7op 4 жыл бұрын
Açar açmaz beğene tıklıyorum hocam. Hiç yanılmadım👍
@turkiyedebirefe3566
@turkiyedebirefe3566 5 жыл бұрын
Zamanın Kısa Tarihini okuyorum tam belirsizlik bölümüne geldim üstüne geldi çok sağ olasın abi
@yildirimkuzay9158
@yildirimkuzay9158 4 жыл бұрын
Teşekkürler.Çok yararlı.İlgiyle izliyorum.
@nurullah84
@nurullah84 5 жыл бұрын
Ayhan hocam olay çok basit odadaki ışık fotonları( odayı aydınlatan ışığın kaynağı, güneş, ampül herneyse) tabancanın gönderdiği parçacıkların hareketini etkiliyor ve her defasında farklı hareket etmesini sağlıyor hatta odada bulunan bir insanın elini sallaması bile ışık fotonlarının dalgaboyunu değiştirir ve hareket yönünü değiştirir , ağ ben bu kuantum fiziğini çok seviyorum ama okuyamadık zamanında
@ugurkilic857
@ugurkilic857 5 жыл бұрын
Bilim adamlarıda düşünmüştür emin ol 😂
@nurullah84
@nurullah84 5 жыл бұрын
uğur Kilic odayi bir havuz Gibi dusunursen havuzda yapilan her hareket ,ses dalgasi , ruzgar etkisi, butun su damlalarinin hareketini be ahengini etkiler,
@ugurkilic857
@ugurkilic857 5 жыл бұрын
@@nurullah84 dediğin doğru fakat bilim adamlarının bu konuuu dikkate aldığını adım gibi eminim yoksa deney tabiri caizse çocuk deneyinden farkı yoktur.
@nurullah84
@nurullah84 5 жыл бұрын
uğur Kilic bencede farkindadirlarda neden her deneyden sonra farklı sonuç alınca şaşırıyorlar onu anlamıyorum,, aynı deneyi aynı dizayn ve tasarıma sahip iki farklı odada aynı anda yapmaya kalksan eğer eşit yerçekimine maruz değillerse örneğin biri 1 katta diğeri 2 katta yapılsa yine aynı sonucu alamazsın yer çekimide fotonların hareketin etkiler merkez çekirdekten uzaklaştıkça çekim azalır örneğin senin ağırlığın zemin ile bir gökdelenin 50. Katında aynı değildir, Yer çekimi çok güçlü olursa Işık’ta zemine yapışır yukarısı karanlık kalır örneğin karadelikler saygılar
@nurullah84
@nurullah84 5 жыл бұрын
Dünyanın farklı farklı bölgelerinde üniversitelerde felan fotonlarla ilgili deneyler yapılıyor ama en doğru sonucu herzaman Ekvator kuşağı bölgeler alır nedeni ise dünyanın merkezine olan mesafesi nedeniyle yer çekiminin net oranını yakalaması Güney Afrika ve Amerika ile kuzey Avrupa ve Rusların uzun boylu olmaları aslında coğrafik tir yerçekimi :)
@berceste_184
@berceste_184 5 жыл бұрын
Sen gibi insanlar lazim abi bize
@dontsleep9537
@dontsleep9537 5 жыл бұрын
Bir de bu çalışmaların yapılma sebebiyle ilgili bir video çeksen Ayhan Hocam
@yunusemrem3103
@yunusemrem3103 5 жыл бұрын
Burun hareketin çok havalı
@Furkan-wq4wj
@Furkan-wq4wj 4 жыл бұрын
Kimya çalışıyodum bakim belki işime yarar
@yagzsensuren9585
@yagzsensuren9585 5 жыл бұрын
Hocam bu anlattıkların hakkında hiçbir şey bilmiyorum ama genede izlenme ve like atıp çıkıyorum
@yakupsaitcicek2147
@yakupsaitcicek2147 2 жыл бұрын
Çok şahane!!!
@Canalistan
@Canalistan 5 жыл бұрын
Çift yarıkta sorularımız havada kaldı sanki ulaştığımız sonucu söylemedik
@mehmetsalihkoc7029
@mehmetsalihkoc7029 5 жыл бұрын
Öncelikle video için teşekkür etmek istiyorum çünkü çift yarık deneyinin en mantıklı açıklamasını yapan heisenberg belirsizliğini anlattığınız ve bizi bundan haberdar ettiğiniz için. Çift yarık deneyini ilk duyduğumda bunun mantıklı bir açıklaması olmadığı için bu deneye şüpheyle yaklaşıyor ve bazen görmezden geliyordum. Hatta bu deneyi referans alarak evrenin simülasyon olduğunu söyleyen komplo teorisyenleri dahi ortaya çıkmıştı. Lakin biz gibi az araştıran insanları, atom altı parçacıkların davranış şekillerini en mantıklı yolla anlatan ve bizden yüz yıl evvel yaşamış olduğu halde ondan habersiz olduğumuz Heisenberg gibi bilim insanlarıyla bizi tanıştırdığınız için tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Ek olarak da ''Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır'' diyor ve bilmediğimi öğrenmek için siz ve sizin gibileri takip etmeyi kendime görev ediniyorum.
@emreayan7616
@emreayan7616 5 жыл бұрын
Abi seni severek takip ediyorum yıllardır , ilk abonelerinden birisiyim.Tarsusta yapılan kazı hakkında bir video hazırlarmısın yeterli bilgi bulamadım çünkü.
@mustafaak9311
@mustafaak9311 5 жыл бұрын
Hocam sizde birgün Carl Sagan gibi anılacaksınız :) Ağzınıza sağlık
@feverishness
@feverishness 5 жыл бұрын
Elinize ağzınıza sağlık. Fotonun konumunu tam olarak bulabilmek için karanlık enerji hakkında daha fazla bilgi edinmeliyiz. Sonuçta fotonda yeri ve konumu belirsiz ancak belli bir alanda bulunuyor. Karanlık enerji ise galaksileri kendi içlerinde bir arada tuttuğu iddia ediliyor. Belki fotonlardaki bu süper pozisyona yol açan karanlık enerjidir. Bu enerjinin gözlenememesinin nedeni ise plank aralığından daha küçük bir aralığa sahip olması olabilir.
@darthvader4899
@darthvader4899 5 жыл бұрын
guzel anlatmisin ayhan abi anlasilir ve basit
@kenanylmaz2074
@kenanylmaz2074 Жыл бұрын
Bilimde Allahın izin verdiği kadar ilerleyebiliriz, her şeyin bir zamanı ve sırası var.
@denizkaya2504
@denizkaya2504 5 жыл бұрын
Ayhan abi basitçe söylemek gekirse bir elektronun yerini ve hızını tayin edebilmek için ışın gönderilmeli bu hususta da elektronların kinetik enerjileri değiştiğinden farklı enerji seviyeleri arasında bulunabiliyor ve bu da elektronun hem konumunda bir değişiklik yapıyor hemde hızında bir değişiklik yaratmış oluyor bu belirsizlikten de kaynaklı olacak ki atomların bulunma olasılıklarının yüksek olduğu yerler yani orbital kavramını ortaya çıktı diyebiliriz.Videolarını severek izliyorum abi çok iyisin :)
@JamesJohnRB
@JamesJohnRB 3 жыл бұрын
Tüm videolarını izliyorum her biri kusursuz ve mükemmel. Açıklamayıda kusursuz yapalım. ADRERSLERİM: şeklinde yazmışsın bunu düzeltmeni rica ederim donanımcı baba :)
@ShowTime-wm4cf
@ShowTime-wm4cf 5 жыл бұрын
Video paylaşılalı 10 saniye bile olmamış ama 1 kişi disslike atmış. Böyle kansızlar hiç bitmez ayhan hoca. Paylaştıkların için teşekkür ederiz.
@dervisdokumaci4656
@dervisdokumaci4656 5 жыл бұрын
Cehalet mutluluktur.
@tugrulpolat2899
@tugrulpolat2899 5 жыл бұрын
Dislike nin ne zarari var youtubere? Cidden merak ediyorum
@tugrulpolat2899
@tugrulpolat2899 5 жыл бұрын
@Muzaffer anladim, cok sagol, hep düsünmüsümdür ne zarari var diye
@ceren3723
@ceren3723 4 жыл бұрын
94 dislike newton ve adamları
@serkan6701
@serkan6701 3 жыл бұрын
kansız? Sana ne kimin like veya diss attığından şimdi ben de attım
@sulholun
@sulholun 3 жыл бұрын
Teşekkürler Hocam, sayenizde tarih felsefesi ödevimi yapacağım.
@uzunyolyolcusu3500
@uzunyolyolcusu3500 5 жыл бұрын
Iq umda artış gözlemlendi like. 😄😄😄
@wehwet82
@wehwet82 5 жыл бұрын
Her zaman kullandiğiniz sofistike kelimesinin anlamınıda bilmeyenlere açıklasak iyi olur Ayhan hocam sevgiler dikkatle takipteyiz
@farukbasalpturlu2130
@farukbasalpturlu2130 5 жыл бұрын
Lise bilgilerimi unutmadığımı farketmek sevindirdi.
@jackalteams-samet8807
@jackalteams-samet8807 5 жыл бұрын
Ne zaman ki Ayhan Abi'nin abonesi milyonları aştı,işte o gün Türkiye gelişmeye başlamış demektir.
@abdurrahmandelikan9432
@abdurrahmandelikan9432 5 жыл бұрын
İşte aranan adam ayhan tarakçı
@cuneyttetik
@cuneyttetik 5 жыл бұрын
Yine müthiş bir video tam benim zihnimi yansıtmış Heisenberg.
@MuhammedALiUyank
@MuhammedALiUyank 5 жыл бұрын
Hocam verdiğiniz örnek oldukça açıklayıcı geldi sayenizde konuyu biraz daha anlamış gibi oldum teşekkürler :)
@hhus7069
@hhus7069 5 жыл бұрын
Teşekkürler, çift yarık deneyinde ki belirsizliği tam anlayamadım
@Maltbyr
@Maltbyr 5 жыл бұрын
Bunu okulda dinlediğimde bu kadar ilgimi çekmemişti.
@tolgabozkurt8142
@tolgabozkurt8142 5 жыл бұрын
Videolar için teşekkürler.
@baransinclair9099
@baransinclair9099 5 жыл бұрын
Harika bir video kuantum fiziği hakkındaki videolarını ayrı bir seviyorum teşekkürler.
@yodayesil9999
@yodayesil9999 5 жыл бұрын
dersleride böyle anlatsalardı ooohoooo gene bir şey olmazdı XD şaka bir yana mükemmel bir anlatım yani klasik haliniz.
@fatiherkoc4203
@fatiherkoc4203 5 жыл бұрын
Ayhan bey , videolarınızda çok daha fazla görsel materyal kullanmanızı rica ve tavsiye ederim. Selamlar
@AyhanTarakci
@AyhanTarakci 5 жыл бұрын
Ben de isterim ama sonra telif yemeye başlıyorum.
@alparslanbesirakay8081
@alparslanbesirakay8081 5 жыл бұрын
Şuana kadar Heisenberg ilkesiyle Einstein uzay zaman teorisi uzlaştırılamadı sadece bir makalede Newton'un yerçekimi kanunuyla uzlaştı.Atomaltı fiziğiyle normal fizik kanunlarının şimdilik uyuşmaması da üzerinde düşünülesi ayrı bir gizem
@TheAkadias
@TheAkadias 5 жыл бұрын
Kütle çekimsel dalgalanmalar hakkında da bir video gelirse harika olur
@desing08
@desing08 4 жыл бұрын
Elektron yükünün sabit olmayıp sonsuz olması olayına da video çekip anlaşılır bir anlatım yapabilir misin?
@user-wx2iq6lr8b
@user-wx2iq6lr8b 5 жыл бұрын
Teşekkürler. Lütfen daha fazla bilim
5 жыл бұрын
Albert Einstein gibisin başarılarının devamı diğer videolarını sabırsızlıkla bekliyorum
@burkandoner3519
@burkandoner3519 5 жыл бұрын
Abartmayın bir işide kardeşim abartmayın
@user-ef5fd7yl3m
@user-ef5fd7yl3m 5 жыл бұрын
Ellerine sağlık.Güzel bir Wideo yine,herzamanki gibi...
@yenilikciyiz
@yenilikciyiz 5 жыл бұрын
hocam ağzına sağlık çok güzel akıcı bir şekilde anlattın ama benim marş bir türlü basmadı demekki ne yapmak lazım benim gibi kafalar fiziğe fazla yaklaşmıyacak yoksa motoru yakarız alimallah
@profesor2586
@profesor2586 4 жыл бұрын
TEŞŞEKÜR EDERİM KAFAMDA CANLANDI :)
@captainzeq7556
@captainzeq7556 5 жыл бұрын
Uzun zamandır merak edip araştırmaya üşendiğim bir konuydu hocam çok teşekkürler : )
@bilimbilin
@bilimbilin 5 жыл бұрын
Hey bende bunun hakkında bir video yapmıştım. Crazy stuff bro.
@turkiyedebirefe3566
@turkiyedebirefe3566 5 жыл бұрын
Abi birde paralel evrenlerden bahsetsen çok güzel olur
@mefhar
@mefhar 5 жыл бұрын
Kuantumu anlayabilmek için Mistik oluşumların duyumsandığı realitik düşüncelerin varolduğu soyut yada somut imgeler yaratacak böyle bir paradoksal olgular arasında, Boyutları ve özellikle Zaman- Mekân kavramlarını da iyi anlamak gerektiğine inanıyorum.
@microatx9525
@microatx9525 5 жыл бұрын
Hocam çok daha basit anlatabilirsiniz bence sizde o cevheri görüyorum
@caster_1233
@caster_1233 5 жыл бұрын
Iyi bir açiklama olmamiş olayin kavranmasina çok katkisi yok bence.Ama emeğinize teşekkürler.Bu tip vidolari arttirmaniz dileğiyle.
@tuncyasar887
@tuncyasar887 5 жыл бұрын
Hareket dediğimiz şey bir sistem içinde ele alabilirsin yani anlatırken bile önce dünyanın hareketini sonra güneşin sonra galaksinin gibi diye parcaliyorsun yani mutlak 0 hıza ulaşmak için belli bir alanda bir iğne deliği kadar küçük bir alan bile olabilirsin kullanabilirsin. Diğerlerinin hareketi bizi ilgilendirmez ama mutlak 0 hız için mutlak 0 sıcaklıkta lazım haliyle gözlem yapan her neyse oda 0 olmalı sonuç olarak mutlak diye birşey hayali birşey tıpkı mutlak 0 sıcaklık gibi haliyle sağlıklı bir foton gözlemi yapamayız asla bu entropinin 0 olduğu anlamına gelir ki 0 olan bir entropiyi başka yüksek bir entropiyi ile gozlemleyemeyiz uzarda uzar örnekler herseyin özeti şu birşeyi gozlemleyemiyorsak oda yoktur foton denen şey bir hayaldir kuantum denen sese suan bu yazıyı okuyan sende bir hayalsin ve herşey mutlak karanlık olmayı bekliyor
@ardaipek4795
@ardaipek4795 5 жыл бұрын
Abi bilim videolarına ve özellikle kuantum evrenine önem ver
@fotoonvaran
@fotoonvaran 5 жыл бұрын
Bu arada sağlıklı bir FOTON GÖZLEMİ yapabilmek için mutlak 0 hızında olmamız şarttır. Yani evrende sabit bir noktada olmamız gerekiyor... oysaki dünya güneşin, güneş galaksinin sarmalında ki gravite merkezinin, o da galaksinin merkezi etrafındaki sarmalda dönüyor. Yani hareket ediyor... E galaksimizde andromeda ile randevusuna hızlanarak koşuyor... bunları barındıran başak süper kümesi ise bambaşka bir koşturmaca içinde....!
@tuncyasar887
@tuncyasar887 5 жыл бұрын
Hareket dediğimiz şey bir sistem içinde ele alabilirsin yani anlatırken bile önce dünyanın hareketini sonra güneşin sonra galaksinin gibi diye parcaliyorsun yani mutlak 0 hıza ulaşmak için belli bir alanda bir iğne deliği kadar küçük bir alan bile olabilirsin kullanabilirsin. Diğerlerinin hareketi bizi ilgilendirmez ama mutlak 0 hız için mutlak 0 sıcaklıkta lazım haliyle gözlem yapan her neyse oda 0 olmalı sonuç olarak mutlak diye birşey hayali birşey tıpkı mutlak 0 sıcaklık gibi haliyle sağlıklı bir foton gözlemi yapamayız asla bu entropinin 0 olduğu anlamına gelir ki 0 olan bir entropiyi başka yüksek bir entropiyi ile gozlemleyemeyiz uzarda uzar örnekler herseyin özeti şu birşeyi gozlemleyemiyorsak oda yoktur foton denen şey bir hayaldir kuantum denen sese suan bu yazıyı okuyan sende bir hayalsin ve herşey mutlak karanlık olmayı bekliyor
@fotoonvaran
@fotoonvaran 5 жыл бұрын
@@tuncyasar887 malesef yorumunuzun tamamını sistem hatası yüzünden okuyamadım. yüzden cevap iştirakinde bulunamıyorum. ama ben hiçliğe inanmıyorum. Varlığa inanıyorum. gözlem konusunda hemen hemen aynı şeyi söylüyoruz. ben butlak kesinliğe inanmıyorum. Tekrar söylüyorum 2*2=4 değil bence... denge veya denklem benim inandığım şeyler değil.. ben eşitsizliğe inanıyorum ve bunu savunuyorum..
@bilginin-gucu-adina
@bilginin-gucu-adina 5 жыл бұрын
Fotonların aslında kütlesi yok. Fakat einstein'a göre hareket halindeyken yaydıkları enerjiden dolayı bir kütle oluşturuyorlar ve bu kütleye göreli kütle deniyor. Ama bu kütlenin ağırlığı ölçülemiyor. Hatta teoriye göre ışıkla dolu olan bir kutunun, içi zifiri karanlık olan diğer kutudan daha ağır olduğu varsayılıyor ve bütün bunlar tamamen teoriden ibaret. Bence bu kütlesiz fotoncukların belirsiz davranışları hem bizimle aynı zaman biriminde olmalarından hem de olmamalarından kaynaklanıyor. Işık hızında hareket ediyorlar ve bizim bulunduğumuz zamana göre zaman karmaşası yaşıyorlar. Anlaşılması oldukça zor ama aynı anda birden fazla(!) zaman boyutunda bulunabiliyorlar. Bir fotonun gözünden baktığımızda onun da bizi belirsizlikle açıklamasının kaçınılmaz olduğunu görürdük. Burada olay tamamen tek kesin ölçü birimi olan zaman kavramıyla alakalı. Heisenberg aslında bu olayın nedenini değil sadece bu olayın açıklanamayacağını açıklamış. Ya da şöyle yapalım. Bütün bunları boş verin. Lambayı yakın ve kaynaktan yayılan aydınlığı anlamaya çalışın. Belki şu belirsizliği beliirli hale getirecek mantıklı açıklamalar yapacak arkadaşlar olur :)
@sehinsahhasansabbah8780
@sehinsahhasansabbah8780 5 жыл бұрын
En sevdiğim kanal yaa
@hasanozdas5173
@hasanozdas5173 5 жыл бұрын
Aslında biz bu konuyu okulda görüyoruz (orbital) ama hocalarımız bize bukadar anlaşılır anlatamadığı için çoğu kişi mantığını kavrayamıyor.
@fatmaeruneli7873
@fatmaeruneli7873 5 жыл бұрын
Teşekkürler.
@efekankarakutuk422
@efekankarakutuk422 5 жыл бұрын
KZfaq bu videoya reklam vermez şimdi (daş mı yesin bu adam)
@denizuzunpnar
@denizuzunpnar 5 жыл бұрын
İsteyerek koymuyor
@orkunyucel3095
@orkunyucel3095 5 жыл бұрын
Pilot Dalga Teorisi ve De Broglie-Bohm Yorumu hakkında bilgi veren bir video da hazırlayabilir misiniz?
@erayosmanoglu488
@erayosmanoglu488 5 жыл бұрын
Bildirimden hizli yakaladim videoyu 😃
@sadoruc745
@sadoruc745 5 жыл бұрын
Sanırsam anladım dalga olduğundan devamlı hareket halinde alanı daraltıkça hızı ve dalgası değişiyor yani yeri de devamlıda değişiyor.
@DenizKoksal.
@DenizKoksal. 5 жыл бұрын
Konuyu biliyorum ama yinede izleyesim geldi😀
@spacecowboy2609
@spacecowboy2609 5 жыл бұрын
Abi senin sayende astrofizikçi olmak istiyorum
@emrecukur1257
@emrecukur1257 5 жыл бұрын
atomaltı evrendeki belirsizlik makro evreni etkilemez mi?
@alonetiqy
@alonetiqy 5 жыл бұрын
Bir foton ve ya elektronun konumunu ve hızını aynı anda tespit etmek olanaksız. Hız tespit konusunda gelişmiş durumdayız fakat modern atom teorisine göre bir elektronun konumu değilde o konumda bulunma ihtimali söz konusu. Anlamak zor olabilir, bilim insanları da anlamakta güçlük çekiyorlar. O yüzden fizik ve kimya tıkanmış vaziyette. Modern atom teorisi sicim teorisi gibi fikirlerin ötesine geçemedik. Bu arada emeğinize sağlık. Teşekkürler. Not: Termodinamik isterük biraz detaylı çalışırsanız yayılması kuvvetle muhtemel.
@xaxsxt3318
@xaxsxt3318 5 жыл бұрын
Aga beeee arada BrBa sahnesi yine duygulandırdı aga beeeeee..
@sabahattinali5235
@sabahattinali5235 5 жыл бұрын
Abi sadece bunlar hakkında bilgisi olanlar için değil bize de (7. Sınıflara) bilgi veriyosun biz de bu konuyu fen dersinde isliyoduk 😊😊👊
@mavi19911993
@mavi19911993 5 жыл бұрын
Akışkanlar dinamiğinde türbülans da benzer belirsizlikler vardır
@salihcancetin6501
@salihcancetin6501 5 жыл бұрын
Özlemişim
@agaceri
@agaceri 5 жыл бұрын
Ayhan, Sedna ve onun ekseni hakkında bir video hazırlar mısın ?
@yakupyilmaz1405
@yakupyilmaz1405 5 жыл бұрын
Vidyolar süper ayhan birde ufolardan uzaylilar hakinda bir aciklayici vidyo yapsan tsk
TERMODİNAMİK YASALARINI TANIYALIM
16:23
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 122 М.
Her Şeyin Teorisi Nedir?
13:30
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 124 М.
Can This Bubble Save My Life? 😱
00:55
Topper Guild
Рет қаралды 49 МЛН
Demystifying the Heisenberg Uncertainty Principle
9:58
Fermilab
Рет қаралды 282 М.
Belirsizlik ilkesi nedir? Özgür iradeye sahip miyiz?
14:12
Breaking The Heisenberg Uncertainty Principle
11:02
PBS Space Time
Рет қаралды 548 М.
Aristo'dan Hawking'e Evrenin Kısa tarihi
19:47
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 148 М.
Hiçbir Şey Kesin Değil - Heisenberg Belirsizlik İlkesi #16
11:01
Evrenin Sınırında Ne Var ???
14:10
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 335 М.
İzafiyet Teorisi ve İkizler Paradoksu Nedir?
16:25
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 413 М.
Kuantum Dolanıklık İlkesi Nedir?
13:00
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 222 М.
Heisenberg Belirsizlik İlkesi NEDEN Var?
10:18
Doğal Frekans • Bilim
Рет қаралды 11 М.