Özel Okullar Pahalı Mı? | Yeni Köye Eski Adetler | 24. Bölüm

  Рет қаралды 11,139

AçıkBeyin

AçıkBeyin

Күн бұрын

AçıkBeyin'e Katıl!:
/ @acikbeyin
gibi videolarımızı görmek ve takip etmek istiyorsan kanalımıza abone olmayı ve zili açmayı unutmayın;
► bit.ly/AçıkBeyin
Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…
AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''
Daha fazla bilgi için:
0 (216) 356 49 69
AçıkBeyin: www.acikbeyin.com/
Facebook: / acikbeyin
Instagram: / acikbeyinegitim
Twitter: / acikbeyinegitim
Linkedin: / açıkbeyin
00:00 Giriş
1:13 Özel Okullar Pahalı Mı?
2:55 Hangisi pahalı?
5:11 Kim haklı?
5:48 Tartışmalarda Çatı Problem
6:57 Özel Okullarda Teşvik
8:20 Uygun Özel Okulculuk
9:24 Pahalılık dengesine nasıl bakılmalı? Okulun giderleri neler?
11:58 Hangi okul pahalı?
14:11 Çocuklar ve Öğretmenler
14:56 Devlet ne yapmalı?
18:10 Tartışmaların Çözümü
21:11 Kapanış

Пікірлер: 46
@ongunulker
@ongunulker Жыл бұрын
Sözde çok prestijli bir özel okulda öğretmen olarak çalışıyordum ve yaşamadığım mobing kalmadı. Öğretmenler işçi statüsünde sayılmakta ve yöneticiler tarafından ciddi baskılara maruz kalmaktadırlar. Asgari ücret altında kalan maaşlarımızın yanında yıllarını vermiş eğitimcilere, eğitimin gerekliliği altında (velileri etkilemek için) yaşatmadıkları şey kalmıyor. Dolayısıyla bütün öğretmenler bir çocuğun eğitiminin niteliğinden çok velilerin etkileneceği hususlara vakit harcamak zorunda kalıyorlar. Yüksek lisansımı dondurmak zorunda kaldığım bu süreçte öğretmenin de gelişimine engel boyutlarda bir ticari döngü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Akademik camianın da içinin boşaldığını gözlemlediğimizde, politikanın ve ticaretin eğitim alanına bu denli müdahalesinin çok tehlikeli boyutlara ulaşacağını öngörmek çok zor olmamalı. Çalıştığım kurumun sözde eğitimci kurucusunun kendi dilinin kurallarına uygun yazı yazamadığını fakat hayatını bir başarı hikayesi olarak eğitimcilere yolladığını görmekteyiz. Yollanan bu kitapta siyasetçiler ile fotoğraflarını da görmekteyiz. İşte tam da bu yüzden "başarı" denilen olgunun ne olduğunu anlamak ve iyi anlatabilecek gerçek eğitimcilerin sosyal devlet ışığında uygun şartlarda çalışmasını sağlamak aydınlığın yolunu açacaktır düşüncesindeyim. Öncelikli amaç eğitim ve eğitimin kalitesi olsaydı, ücretsiz-nitelikli eğitimi arttırmak için yatırım yapmak, devlete bu denli destek olmak belki daha dürüstçe olabilirdi. En başta ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri gibi insani hakların en iyi seviyeye gelmesini hedeflemek ve devletlerin bu yönünü desteklemek, patronların eğitim ve sağlık ticaretini istediği gibi yönetebilmesi karşısında güçlü bir irade olacaktır. Aksi halde "kaliteli eğitim" ve "ücretleri" tartışmak bu yanlışlığın üzerine kılıf olmaktan öteye geçmeyecektir. Bu yanlış karşısında tüm insanların eşit şartlarda eğitim ve sağlık hizmeti aldığı bir ülke hedeflemek, bunun için mücadele etmek hepimizin öncelikli görevi olmalıdır.
@zirzop911
@zirzop911 Жыл бұрын
Böyle bir devlet umut etmek ızdırabı arttırmaktan başka işe yaramaz.
@DoDo-my6pk
@DoDo-my6pk Жыл бұрын
Çok güzel bir yazı olmuş. Eline sağlık.
@maybeoneday88
@maybeoneday88 Жыл бұрын
Eğer bir ülkede en doğal hak olan eğitim ve sağlık bu kadar özelleştiriliyorsa kimse kusura bakmasın ama ben bunda kasıt ararım. Ben bu ülkede doğmayı seçmedim ama benim de herkes gibi kaliteli ve eşit eğitim ve sağlık alma hakkım olmalı ve bu devlet tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanmalı. Ev, araba vb. şeyleri lüks sınıfına sokabiliriz ama eğitim ve sağlığı da lüks sınıfına sokarsak bir ülkenin asla kalkınmasını beklememeliyiz. Eğitimi devlet sırtında bir yük olarak değil ülkenin geleceğini belirleyecek bir politika olarak görmeli ve buna göre devleti tasarlamalıdır. Çok parlak bir çocuğu sadece parası olmadığı için iyi eğitimden mahrum bırakırsan o da ilk fırsatta seni bırakır ve kendisine değer veren yere gider bundan da doğal bir şey yoktur.
@aylinsinmaz1917
@aylinsinmaz1917 Жыл бұрын
Özel okullarin devlet okullarindan farkı filleri ve balikları farklı farklı katagorilerde yetistirmek olmali,her çocuk biricik ve farklı yetenekleri var.Yetenek avcılığı üzerine yoğunlaşmalı ve o konu üzerinde yeterli kadrosunun olmasi gerekiyor.
@FatihUzunyayla
@FatihUzunyayla Жыл бұрын
Nitelikli az sayida özel okulları bir kenara koyalım. Özel okulun amacı gününüzde nedir deseler bir eğitimci olarak tek şey görebiliyorum. 👉Tam zamanlı çalışan velilerin çocuklarını güvenli bir ortamda tutma çabası. 👉Minimum akran zorbalığı. 👉Yüksek yazılı notları Daha nicesi....
@ozgurkaratas1
@ozgurkaratas1 Жыл бұрын
Ben 90 larda devlet okulunda okudum.cok sey ogrenmedik ama hocalarimiz cok ilgiliydi.ingilizce hocam ben takdir belgesini almam icin extradan 1 not yukseltmisti ve kendimi cok ozel hissetmistim…simdi mi 14 yildan beri usa de yasiyorum..hayat bazen cok kucuk bir dokunma ile buyuk kelebek etkileri yaratir…bir tane iyi ogretmen bile yetiyor bazen.zaten hayat bize sosyal iliskilerimizle anlam kazandiriyor.
@beyzag50
@beyzag50 Жыл бұрын
Öğrenci başına ciddi paralar alıp öğretmene asgari ücreti çok gören özel okullar gözümde asla masum değil. Şu durum savunulamaz. Öğretmen hakkını gözeten okul sayısı çok az.
@aysecakmak1567
@aysecakmak1567 Жыл бұрын
İlkokuldan itibaren özel okula harcanan parayla bence çok güzel bir özel üniversitede okutulabilir bir çocuk ve hiçbir şey kaybetmez...Okullardan bekletimiz nedir, öğrencilerimizi nasıl ve hangi yönde geliştirmek istiyoruz, şimdiki bütün okullar çocukların yeteneğini mi köreltiyor , bence özel okul çocuğa ders dışında yeteneğini geliştirmeyi sağlayıcı eğitim verebiliyor mu.
@piralemin383
@piralemin383 Жыл бұрын
Öncelikle çok değerli bir değerlendirme olmuş, teşekkürler. Bu söyledikleriniz doğrultusunda eğitim ücreti yüksek olan okullar ile başarı sıralamaları arasında doğrusal bir ilişki olması gerekmekte midir? diye bir soru akla gelmekte.
@DrMehmetAkifSimsek
@DrMehmetAkifSimsek Жыл бұрын
Toplu verilen eğitimden büyük şeyler beklememek lazım. Çorbayı karıştırmaktır “topluca eğitim”, çorbanın tadı ve içeriği umrunda değildir. Homojenitesi umrundadır sadece. Fark yaratan okul sayısı toplasanız 10-15 tanedir. Onların da fiyatları uçuk. Okul seçmek sadexe eğitim seçmek de değil ayrıca. Bir hayat seçmek aynı zamanda. Gelecekte belki evleneceğin, belki beraber çalışacağın insanları seçmektir. Sadece eğitim verilen yer değil, hayat dediğiniz kısıtlı zamanın büyük bir kısmının geçtiği ve hayatın ta kendisini oluşturduğu yerdir okul.
@duyguciftcioglu2286
@duyguciftcioglu2286 Жыл бұрын
Sosyal devlet lazım hocam👍
@sereng9788
@sereng9788 Жыл бұрын
merhaba, video için teşekkürler. konukların isim soyismi vb kısa bilgileri de açıklama da belirtilirse güzel olabilir.
Жыл бұрын
Selam Burada Ali Koç eğitimci ve özel okul sahibi biri iken Sinan Canan konuyu sorularıyla açan kişi olarak Açık Beyin Eğitim platformunun kurucusu bir akademisyen. Bu arada ceketli olan Ali Koç. Diğeri hafif saçı az olan Sinan Canan :)
Жыл бұрын
Selam Özel okullar sadece fiziki şartları ve yüksek maaşlı öğretmeleriyle devlet okullarından ayrılıyorsa burada büyük problem vardır. Özel okul adı üstünde devlette verilmeyen bir geleneği bir oturmuş yüksek kalitesi ile adı duyurmuş olmalı. Bizdeki özel okulların durumu devlette olması gereken asgariyi parayla veren bir okul türü. Özel okulların eğitimde % 15 olması problemin gösteriyor. Ülke genelindeki ortalama olarak özel eğitim alması gereken % 15 olmaması gerekir. Yani özel eğitim gerçekten özel olmayınca sorun buradan çıkıyor. Devlet okullarına halkın gereken desteği vermeli ve özel okulların gerçekten özel olmadığı ortaya çıkar. Başka türlü bir çözüm göremiyorum.
@ezgiburcinerdal124
@ezgiburcinerdal124 Жыл бұрын
Küçük ilçeler dışında büyük iller ve ilçelerdeki devlet okulları tamamen bitmiş durumda.nitelik kaybetmeye başlamadı, kaybetti
@sociolady3645
@sociolady3645 Жыл бұрын
20bin TL ye özel okull yok İstanbulda anaokulu bile yok
@omeraydnalp2309
@omeraydnalp2309 Жыл бұрын
Maşallah gerçekten çok güzel bir seri. Hayaller hayatlar, düşünen için çok üzücü 😔
@user-fn5th1zz2s
@user-fn5th1zz2s Жыл бұрын
Eğitim ve yaşam hiç bir zaman para odaklı olmamalı.İnsanın ve toplumsal yaşamın temel gelişiminin doğal bir parçası olan eğitim insan ve çevre odaklı olarak topluma kazandırılmalı. Tüm ihtiyaç ve masraflar ortak bir eğitim bütçesi ile herkesin ödediği vergiler içerisinde yer alabilir. Paranın geri planda olması öğrenim gören kişinin yaşama ve düşünceye odaklanmasını sağlar ve sağlıklı bir sosyal ve toplumsal yaşam oluşur. Aynı konular sağlık şehircilik içinde geçerli Sözün özü; Para ile okunmaz rezidansta oturulmaz!
@rahimeertugral4090
@rahimeertugral4090 Жыл бұрын
👍👍❤️❤️🌹🌹
@ebruarabac1105
@ebruarabac1105 Жыл бұрын
Parası olan maddi açıdan Gelecek kaygısı olmayan özel okula gidiyor Asgari ücretli olup özel okula iki çocuğumu da gönderebilme şansım yok maalesef
@namisahan4345
@namisahan4345 Жыл бұрын
Al Koç' un youtebe kanalının linkini atar mısınız? Aradım. Hep FB başkanı çıkıyor
@asudeguven1591
@asudeguven1591 Жыл бұрын
Video serisini izliyor ve yararlanıyorum ancak ilk defa reklam kokuyor gibi geldi. "İyi okul (öğretmene, eğitim materyallerine yatırım yapan, vs.) pahalı değildir, ücretini hak eder mantığı" konuyu özel okul sahiplerinin koyduğu yüksek fiyatlara haklılık atfediyor sanki... Hele bir de konuşmacılardan birinin özel okul sahibi olduğu düşünülürse...
@belginerdempfeifle207
@belginerdempfeifle207 Жыл бұрын
Hocam, catida sorun olmasa zaten özel okul, özel egitim, bu kadar artmazdi, güclenmez, cesitlenmezdi...
@kubranur7353
@kubranur7353 Жыл бұрын
Yuzde 10 kar dogru olabilirmi gercekten? Turkiyede egitim kalitesi artsin diye degilde okul sahibi kendine yat kat alsin diye para oduyoruz sanki.
Жыл бұрын
Sosyal devletmiyiz , liberal devletmiyiz bir türlü karar veremedik.
@aysecalgin8962
@aysecalgin8962 Жыл бұрын
Niye ozel okul var ki?
@athenama7415
@athenama7415 Жыл бұрын
Cünkü özel okul cocuğunu maximum saat 17.30 a kadar meşgul eden kurum olduğu için cocuklar sokakda başiboş dolaşmasinlar diye çalişan kesimin mecburen sectiği okuldur.Artik eskiden kş gibi cocuğuna sahip cikan akrabalik mi kaldi sanki?!!
@aysecakmak1567
@aysecakmak1567 Жыл бұрын
Hocam, nitelikli eğitim nedir,Allah aşkına siz bir tanımlayın, okumamış kompleksli insanlar veya niteliksiz okumuş insanlar, eğitimle ilgili her şeyi bildiklerini zannedip geçmedikleri yollar hakkında konuşup durmasalar...
@kemalemrahsahin
@kemalemrahsahin Жыл бұрын
Buradaki mesele özel okullara verilen paranın yanında çocuğun senin yaptığın bu yatırımın karşılığını ilerde alacak mı? Ayrıca öğretmen şuanda da mutsuz. Ablam özel okula öğretmen ve okul kurucusu öğretmenlere asgari ücreti veremeyeceğini, öğretmenlerin elden 2 bin tl geri vermesini söylemiş. Öğretmene asgari maaş bile teklif etmek utançken durum bu. Okulun giderlerini hesaplandığımda ise öğretmen giderlerinin %30 da kaldığını görüyoruz.
@beyzag50
@beyzag50 Жыл бұрын
Kesinlikle size katılıyorum. Bende bir öğretmen olduğum için sohbette ilk dikkatimi çeken bu oluyor. Tüm çevrem de öğretmen desem abartmış olmam. Çok deneyimli, talep gören öğretmenler dışında asgari ücretten fazla alan insan sayısı bir elin parmağını geçmez. Zaten özel kurumlarda çalışma şartları iyi olsaydı, insanlar bu denli kpss peşinde koşmazdı. Mutlu öğretmen mutlu öğrenci demek, keşke herkes bunun farkında olsa.
@kemalemrahsahin
@kemalemrahsahin Жыл бұрын
@@beyzag50 ben 10 yıllık mühendisim. Özel sektörde yine memurların altında maaş alıyorum ama asgarinin altında da almıyorum. Gerçekten bir eğitimcinin çalıştırdığı öğretmenine bunu teklif edebilmesi akıl alır gibi değil.
@user-bh7gv1cd9q
@user-bh7gv1cd9q Жыл бұрын
Iyide devlet özel okula gidene destek verecegi parayı devlet okullarına harcasa zaten sorun kalmazdı
@athenama7415
@athenama7415 Жыл бұрын
Sizlere öncesinden kazik atarak okul ücreti fiyat aldik demecini koca bir haaa huuhaaa gülüşü ile kamufle etmek!!!
@yasinunlu2986
@yasinunlu2986 Жыл бұрын
Ogretmenine asgari ucret vermeyen kac tane ozel okul var? Ogretmenine 3-5 bin fazla verenlerde piyasanin 5 kati ucret istiyor. Sanki ozel okul fiyatini ogretmenlere verilen ucretler bu seviyelere cikariyormus gibi yine gariban ogretmeni one atmissiniz. Ozel okullarin %90'inda kapidaki guvenlik, katlara paspas atan temizlikci, ogretmen ayni asgari ucreti aliyor. Nitelikli okul denilenler de 13-15 arasi veriyor. Nasilsa egitim fakultesi cok, karin tokluguna calismaya razi binlerce mezun da var.
@athenama7415
@athenama7415 Жыл бұрын
Cünkü özel okul cocuğunu maximum saat 17.30 a kadar meşgul eden kurum olduğu için cocuklar sokakda başiboş dolaşmasinlar diye çalişan kesimin mecburen sectiği okuldur.Artik eskiden kş gibi cocuğuna sahip cikan akrabalik mi kaldi sanki?!!
@saime1129
@saime1129 Жыл бұрын
Memur maaşıyla kolejde çocuk okutmayı bir ebeveyn olarak görev biliyorum ve ödemeler beni kısıtlasada hiç bir şikayetim yok açıkçası, oğlum için kesinlikle değer,çünkü hakettiği hayatı ona sunmalıyım
@ahmettatar2825
@ahmettatar2825 Жыл бұрын
Çocugunuz icin "...hak ettigi hayat " dedigimiz hayat nedir.Cocugunuz ,bu hayatı ne yaparak hak etti...merakimi bagislayin ltf.orn ;fizik labaratuarinda ,newton yasalarindan birini mi dogruladi yada kimya labaratuarinda ,görunmez rank boya mı icat etti yada biyoloji labda ,mitokondri ile ,ceper iliskisinde darwinden sonra ilk yeni iliskiyi mi tesbit etti yada olimpiyatlar da ,yuksek atlamada sampiyon mu oldu...ne yapti da bahsettiginiz hayati cocuk yasta hak etti..ltf.,anlamama yardimci olun ,saygilarimla tesekkurler
@omeraydnalp2309
@omeraydnalp2309 Жыл бұрын
Devlet yani bürokratlar sorunları halledecek belki de, hükümetlerin "ben yaptım, ben ettim" gururu ve olmayan eğitim politikaları yüzünden olmuyor.
@athenama7415
@athenama7415 Жыл бұрын
Hic Milli Eğitimin ve Belediye nin verdiği yardimci ek ödeme fonlarini niye anlatmiyorsunuz?biz yediğimizi içtiğimizi gezme parasini kisarak cocuğumuzu iyi bir eğitim öğtetim yuvasinda yetişsin diye emek ve zaman veriyoruz,fakat fikirdaş örgütlenmeler tarafsiz duruş sergileyenleri yolabildiğimiz kadar yolalim taktiği uyguluyorlar.
@ThoughtArtist
@ThoughtArtist Жыл бұрын
Sizin goreviniz “ozel okullar pahalimi” yerine neden “ozel okullar var” konusunu tartismaktir.
@eftuna.630
@eftuna.630 Жыл бұрын
Okul kalitesi öğretmene bağlıdır diye düşünüyorum. Bu tarz ticari hassasiyet içeren konularda eğitimci olarak bilinen kişilerin nasıl yollar izlediği önemli. Modeller veya sınava yaklaşımdan çok bir okuiun müdürü temsil ettiği ülkenin dilini konuşabilmeli. Doğru Dil, doğru değerler, doğru insanlar. Bu insan siveyle konuşuyor ve dinlerken Türkçenin egitim dilinin o okulda ne seviyede olduğunu düşünüyorum. Para verip de doğru düzgün Dil konuşamayan cocuklar yetiştirmek, İngilizceyi anadilini düzgün konusamadan öğretmek bana itici geldi. Kırıcı olsun diye değil ama bu şekilde göründüğünü söylemek istedim. Kolay gelsin.
Eğitim ve Teknoloji | Yeni Köye Eski Adetler | 25. Bölüm
24:14
This is not my neighbor  Terrible neighbor! #funny #zoonomaly #memes
00:26
ЧУТЬ НЕ УТОНУЛ #shorts
00:27
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН
Ayfer Tunç'un yeni romanı: Osman
45:50
KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ
Рет қаралды 6 М.
Her Çocuk Özeldir | Yeni Köye Eski Adetler | 29. Bölüm
21:41
Deleuze nereden başlamıştı? Kurumlar, Yasalar, Sözleşmeler - Hakan Yücefer
1:38:06
KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ
Рет қаралды 8 М.
Edebiyat ve Mitos (Prof. Dr. Nevzat Kaya)
1:35:06
İstanbul Topkapı Üniversitesi
Рет қаралды 12 М.
Evde Eğitim Olur Mu? | Yeni Köye Eski Adetler | 18.Bölüm
24:59
AYASOFYA'DA NELER DEĞİŞTİ?
19:30
Saffet Emre Tonguç
Рет қаралды 11 М.
Kalp Yetmezliği Yolun Sonu Mu?
31:34
Doç. Dr. Muhammed Keskin
Рет қаралды 30 М.
Multi Tasking Sırları | Yeni Köye Eski Adetler | 28.Bölüm
17:21
Erkekliğin Sonu Geldi Mi? | Yeni Köye Eski Adetler | 11. Bölüm
25:52
This is not my neighbor  Terrible neighbor! #funny #zoonomaly #memes
00:26