Zeytin Sineğiyle Nasıl Mücadele Edilir? || Zeytin Kızıl Kurdu || Zeytin Fidan Tırtılı

  Рет қаралды 15,977

Yunus 's Farm

Yunus 's Farm

2 жыл бұрын

Herkese selamlar. Zeytin tanelerimiz irileşip yağlandıkça zeytin sineği için daha cazip hale gelmektedir.
Zeytin sineği sadece zeytin konukçusu olup başka bir meyvede yaşam sürememektedir. Önemli bir zeytin zararlısıdır. Mücadele edilmediğinde büyük zararlara sebep olmaktadır.
Zeytin sineği daneleri delerek yumurtasını bırakır. Bu yumurtadan çıkan larvalar çekirdek etrafınca beslenerek galeriler açar. Beslenmesini tamamladıktan sonra pupaya dönüşür ve ergin olarak zeytinden ayrılır. Bir yılda hava koşullarına bağlı olarak 5-6 kere döl verir.
Zeytin sineğinin vurduğu taneler bir süre sonra funguslara(mantarlara) açık hale gelir ve taneler yere dökülür. Yere dökülmeyen tanelerde larva çok hasar verdiğinden hasat sırasında yağın asitliğini arttırır ve yağ verimini düşürür. Bu tür vuruk yemiş zeytinler zaten salamuralık olarak değerlendirilmezler.
Mücadele olarak tuzaklama veya kimyasal yöntemlere başvurulur. Küçük bahçelerde tuzaklama yöntemi kullanılabilirken büyük bahçelerde bu pek mümkün değildir. %5 lik dap (100 litreye 5 kg dap) karışımlı su ile pet şişelere tuzaklar hazırlanır ve ağaçların güney taraflarına asılır.
Bir başka yöntem kısmi dal zehirli yem uygulamalarıdır. Bu uygulamada bahçenizin etrafındaki bir iki sıra ağacınızın yalnızca bir tarafına cezbedici kokusu olan zehirler kullanılarak "çek ve öldür" sistemidir.
İki yönteminde uygulanamadığı bahçelerde ise kontak etkili deltamethrin ve alpha-cypermethrin etken maddeli ilaçlar dönüşümlü şekilde 15 gün arayla uygulanmalıdır. Bu ilaçlarla birlikte yayıcı yapıştırıcı kullanmak ilacın etkinliğini arttıracaktır. Tabiki her ilaçlama yapraktan besleme yapmak için bir fırsat olduğundan azotlu ve potaslı gübreleri de karışıma ekleyebilirsiniz.
Herkese hayırlı bir sezon diler kolaylıklar dilerim.

Пікірлер: 78
@serifsenturk4811
@serifsenturk4811 12 күн бұрын
Teşekkürler hocam emeğinize sağlık saygılar bizden
@occulteur77
@occulteur77 2 жыл бұрын
Yunus Hocam, ağzınıza emeğinize sağlık
@hamitkaracagun3107
@hamitkaracagun3107 2 жыл бұрын
Yunus bey tşk
@recaisoncan2824
@recaisoncan2824 Жыл бұрын
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz
@ekremkecebas1396
@ekremkecebas1396 2 жыл бұрын
👍
@mustafadonmez721
@mustafadonmez721 2 жыл бұрын
Ve aleyküm selam verahmetullah
@muratgunduz9128
@muratgunduz9128 2 жыл бұрын
Sap mantarı çözüm öneriniz tesekurler
2 жыл бұрын
Azoxystrobin veya bakirli grubu. Mantar olusumu hafif seyrediyorsa gulleci de is görür.
@emredikici2610
@emredikici2610 Жыл бұрын
Guruba nasıl girebilirim iyi çalışmalar
@ademarslan8571
@ademarslan8571 18 күн бұрын
Malathion zeytine ve sinege iyi gelir mi korur mu agaci
@mustafaozdemir9369
@mustafaozdemir9369 2 жыл бұрын
Selamün aleyküm yunus abi humik asit holderle ağaca atabilirmiyiz
2 жыл бұрын
Yapraktan humik asit vermiyoruz bunun sebebi stomalardan gecemeyecek kadar buyuk parcaciklar olmasi. Ama agaclarin tac iz dusumune topraga puskurtebilirsiniz.
@bensigaram9229
@bensigaram9229 2 жыл бұрын
Yunus hocam selamlar. Güllüce bulamacı ile dimote ya da deltametrin etken maddeli ilaç karışır mi Ve yine Güllüce ile yaprak gübreleri karisirmi teşekkürler
@ahmetortlek3585
@ahmetortlek3585 2 жыл бұрын
Güllüce bulamacina bu dönem 40 CL deltametrin atılır. Zeytin sineği için
@sinansinan3904
@sinansinan3904 2 жыл бұрын
Yunus hocam yapıştırıcı zehirler ile mi atalım ,yapıştırıcı olarak neyi tavsiye edersiniz. Birde damlamadan 100 litreye humik asit ve gübre atma oranlarınız nedir?
2 жыл бұрын
Damlamadan dekara 4-5 kg humik asit. Agacin yukune gore yine dekara 5-10 kg uan + k plus tarzi potasyumu yuksek sivi gubreler. Deltamethrin gibi kontak ve kaplama ilaclarinda yayici yapistirici etkiyi arttiriyor. İlaclarla uygun sekilde karistirilarak atiliyor. Uzerindeki kullanma talimatina riayet ederek karisimi yapin. Kolay gelsin bereketli olsun kardeşim.
@user-ne5yi4hp3p
@user-ne5yi4hp3p 8 ай бұрын
Yunus abi iyi akşamlar anraknoz sap mantarı için hangi ilaç ve ne zamana atmamız lazım bilgi verirsen sevinirim
8 ай бұрын
Sap mantarı ve antraknoz genelde yazin sonlarinda, gündüzün sıcak gecenin soğuk gitmeye başladığı dönemde ortaya çıkar. Azoxytrobin veya sıvı bakirli uygulamalar netice verecektir.
@ahmetsacak7858
@ahmetsacak7858 Жыл бұрын
Yunus abi kolay gelsin konudan bağımsız düz araziye yeni zeytin bahçesi kurmak isteyen dikim yapmak isteyen çiftçi kardeşlerimize ilerde traktör ile çalışmasını düşünerek dikim aralığı olarak gemlik cinslerinde kaça kaç tavsiye edersin sen galiba seyreltme yapmıştın çok sık olan yerleri teşekkür ederim kolay gelsin.
Жыл бұрын
6x7 en az oneriyorum kardesim. Uzun arayi traktor icin kullanirsin. Agaclar uzun yillar bizlere bakacak. Belki torunlara kalacak. Baslarda cok seyrek gozukse de on yasindan itibaren bir traktor anca gidecek icinden. Hele duz yerde guclu toprakta agaclar cok hizli buyuyor.
@GAMEOVER-lr2zj
@GAMEOVER-lr2zj Жыл бұрын
Selamün aleyküm Yunus abi bugün ayın on yedisi Ağustos zeytinler Dalından dökülüyor bıçakla kestim baktım kurt göremedim yardımcı olur musunuz sebebi nedir
Жыл бұрын
Bu donemde dokumun birkac sebebi olabilir. Yatay olarak cekirdekle birlikte kestigimizde çekirdeğin ici bos ise zeytin guvesi meyve neslidir ona yapacak hicbirsey yok. Bir diğeri antraknoz yani dane uzerindeki mantar siyahlasma. Bir sebebi de zeytin sinegi. Siyahlasan yeri kestiginizde acilan galerileri hatta zeytin sinegi pupasini gorebilirsiniz. Bunlarin hicbiri yok ise zamaninda iyi bakilmadigindan zeytin saplari zayif kalmistir ve dokulmeye sebep olmustur.
@GAMEOVER-lr2zj
@GAMEOVER-lr2zj Жыл бұрын
Tamam abi teşekkür ederim
@leventkrloglu5010
@leventkrloglu5010 2 жыл бұрын
Abi kolay gelsin benim ağaçlar sulanmıyor düz olmayan yerde.hümik asit hiç atmadım ne zaman atmalıyım birde marka yazarmısınız.
2 жыл бұрын
İlaclama pompasiyla dibine puskurtme usulu yapabilirsiniz. Markadan ziyade leonardit menseili yani leonarditten uretilmis olmasina dikkat edin. Ucuz diye bitkisel menşeli humik asitlerden kullanmayin.
@tuncaykaraca7772
@tuncaykaraca7772 2 жыл бұрын
Sofralık zeytin de sulu kükürt kullanmak doğru olurmu
2 жыл бұрын
Gulleci bulamaci organik tarim yapanlar tarafindan gonul rahatligiyla kullaniliyor. Herhangi sistemik bir etkiye sahip olmadigindan ve oldurucu degil kovucu etkili oldugundan kalinti birakmadan mucadele imkani veriyor.
@ahmetortlek3585
@ahmetortlek3585 2 жыл бұрын
Teşekkür ederim yunus abi .güzel anlatım oldu. Ben kadirliden 30 temmuz lamda cyhalothrin attım.ayin 18-20 gibi kaolin kili deltametrin atacağım.Ne kadar kaolin kiline deltametrin atmalıyım.100 litre suya
2 жыл бұрын
Deltamethrin 40cc ye kadar cikilabiliyor. 3-5 kg da kaolin koyulacak 100litreye. Tabi yağış durumunda uygulamayi tekrarlamak gerekebilir. Kolay gelsin bereketli olsun kardeşim.
@ahmetortlek3585
@ahmetortlek3585 2 жыл бұрын
@ teşekkür ederim
@OzcNO
@OzcNO Жыл бұрын
Yunus Bey Maşallah.. Yeşil gübrenin faydasımı acaba..
Жыл бұрын
Zeytin bakimini anlatirken hep zincir ornegini veriyorum kardeşim. Birbiri ardinca dizilen ve birbirine bagli olan guclu bir zincir. Bir adimini atlasan zincir dagilir. Yesil gubre en buyuk ve guclu zincir halkalarindan kesinlikle. Topraga organik madde sagliyor, besin trafigini arttiriyor, havadan topladigi azotu topraga bağlıyor, yabani otlari baskiliyor, toprağı gunesin kavurucu sicagindan koruyor vs vs.
@OzcNO
@OzcNO Жыл бұрын
@ takdirle takip ediyorum..bende inşallah yapacağım önümüzdeki sezon balıkesir burhaniyeden selamlar
@ozgurkimil
@ozgurkimil 6 күн бұрын
abi temmuz sonundayiz ama bazı zeytinlerde dane büyüklüğü leblebi kadar bunun nedeni ne olabilir?
5 күн бұрын
Kuraklik, besin eksikliği, sık tutum, yetersiz sulama gibi nedenlerden dolayı tane küçük kalıyor kardeşim. Bu saydığım etkenler duzeltilirse kalite artıyor.
@erolyaral5171
@erolyaral5171 2 жыл бұрын
S.aleykum abim kolay gelsin 20 gün önce tırtıl kurt güve ve zeytin sineği ne ilaçlama yaptım tertemiz maşallah geçen pazarda hem topraktan hemde yapraktan ağaçlara sulama yaptım zeytinlerin bazıları iri bazısı küçük gibime geldi irilesmeye yeni başlayacak olmasından mı acaba birde bu pazarda yine topraktan ve yapraktan sulama yapacam damlamam yok hemen arkasına humik asit atsam yararı olurmu büyük ağaca akşamda tekrar normal ilaçlama yapacam kurt güve tırtıl sineğe karşı deniz yosunu ekleyip nasıl birşey yapım kolay gelsin abim emeklerimizi boşa çıkmaz inşallah az bi zaman kaldı hasatada rabbim yar yardımcın olsun
2 жыл бұрын
Maasallah kardeşim. Allah sag salim hasat etmeyi nasip etsin. Kardeşim yapraktan humik asit onermiyoruz. Cunku stomalar bunu alabilecek buyuklukte degil. Ama toprak sulamalarinda mutlaka vermeye calisalim. Gercekten faydasi büyük.
@erhansimsek3381
@erhansimsek3381 2 жыл бұрын
Yunus hocam kolay gelsin. bu yılın başında 100 ağaçlık tavşan yüreği zeytin bahçesi kurduk. fidanlarımızda bir hastalık oluştu . sürgün dallarda dal kurumaları başladı. ziraatçi arkadaşlar tam bir teşhis koyamadılar. siz karşılaşmış olabilir misiniz bu hastalıkla. sizinle nasıl irtibata geçebiliriz. resimleri size göndersem bir bakabilir misiniz.?
Жыл бұрын
yunuscolak_01@hotmail.com mail adresine fotoğraf gönderebilirsiniz.
@nurullahaksen9090
@nurullahaksen9090 2 жыл бұрын
Bereketli günler, Yunus Bey, bir soru: Güllüce bulamacı ile ısırgan otunu ve Humik asiti karıştırıp kullanırsak nasıl olur? Hayırlı bereketli günler
@ado7891
@ado7891 2 жыл бұрын
Olmaz ayrı ayrı atin
@nurullahaksen9090
@nurullahaksen9090 2 жыл бұрын
@@ado7891 Neden peki? Bilimsel bir cevabı var mı sizde? İyi geceler
@ado7891
@ado7891 2 жыл бұрын
@@nurullahaksen9090 abi et balık tatlı çorba karıştırıp yermisin aynı şey
@ercancabuk457
@ercancabuk457 2 жыл бұрын
Yunus Bey değerli bilgiler için teşekkür. Bu dönemde sadece zeytin sineği ile mi mücadele etmeliyiz( kadirlide). Ayrıca Zeytin kurdu için bir mücadele gerekir mi. Yayıcı, yapıştırıcı nedir, ilaca mi katacağız bunu. İlaç bayileri bilir mi aceba.. Teşekkürler
Жыл бұрын
Bu donemde fidan tirtili dedigimiz ve yeni suygunlerle beslenen yeşil kurtcuklari ve zeytin sinegini takip edecegiz. Yayici yapistirici ilacin yaprak yuzeyini kaplamasini kolaylaştırır ve kaliciligini arttirir. Zeytin sinegi ilaclari kontak yani temas yollu oldurdugu icin ilacın agacin her yerini kaplamasi cok onemli.
@omurozmen4927
@omurozmen4927 21 күн бұрын
Zeytin bahçelerine incir ağacı dikilir mi ?
21 күн бұрын
Dikilmez. Zeytin sineği popülasyonunu arttırır.
@ibrahimand9069
@ibrahimand9069 2 жыл бұрын
Sa Yunus abi 17-7-27 oranlı gübreyi bulunduğum ilçede bulamadım sizden temin edebilir miyim yada böyle internet üzerinden getirtecem bi yer varmı
2 жыл бұрын
Burda vurgulamak istedigim markadan ziyade element oranlarindaki skala. Yani o urunden bulamasaniz bile bu degerlere yakin tarim kredinin bile alternatif urunleri var. Size tavsiyem ilce tarim kredilerden temin edin. İnternet fiyatlari gerçekten uçuk.
@biraslanmiyavdedi3396
@biraslanmiyavdedi3396 Жыл бұрын
Abi görüntü çok net hangi kamerayı kullandınız. Teşekkürler
Жыл бұрын
"GoPro Hero 9 Black" marka kamerayı kullandım kardeşim.
@mehmetburhanettinoz7435
@mehmetburhanettinoz7435 Жыл бұрын
Yunus hocam selamaleyküm ben manavgattan yazıyorum benim zeytin çeşidim tescilli manavgat beylik zeytini BURHANETTİN ÖZ Benide gurubuna alırsan kabul edersen sevinirim
@kalendermucahit33
@kalendermucahit33 2 жыл бұрын
Grubunuz varsa beni de eklermisiniz
@serkanklcoglu496
@serkanklcoglu496 Жыл бұрын
Hocam Adana bölgesinden yazıyorum burada bazı ağaçlarda zeytin tanelerini siyahlaşmaya başladı erken değil mi neden böyle bir durum oldu ?
Жыл бұрын
Antraknoz veya zeytin sinegi zarari zeytini karartir/çürütür. Yere dokulen veya siyahlasan zeytinleri bicakla kestiginizde iceride zeytin sinegi pupasini gorursunuz.
@serkanklcoglu496
@serkanklcoglu496 Жыл бұрын
@ çekirdek içerisinde mi yoksa etli kısımdamı olur
@tarikozdemir33
@tarikozdemir33 2 жыл бұрын
Yunus abi mersin den yazıyorum da zeytin tutumundan üzüm salkımı gibi boncuklama tutum oluyor bunu nasıl önleyebilirim bilgi verebilir misin.😊
2 жыл бұрын
Cicek donemine agaci iyi hazirlamak gerekiyor. Dollenme saglikli olmuyor yoksa. İyi budama ve bilincli besleme ile bu sorunu asarsiniz. Su asamada yapjlacak birsey yok maalesef. Kolay gelsin bereketli olsun.
@tarikozdemir33
@tarikozdemir33 2 жыл бұрын
@ teşekkür ederim abi sagolasin.
@muratgol7128
@muratgol7128 2 жыл бұрын
Rakım etkili galiba ben gülnardayım zeytinler aynı üzüm salkımı gibi normal zeytin çok az. komşuların da aynı
@tarikozdemir33
@tarikozdemir33 2 жыл бұрын
@@muratgol7128 aynen mut ta bizim yerde az yukarıda olan yerde problem yok alt kısımdaki yer komşunun da bizimde aynı salkım şeklinde tutum var.
@receperdem8855
@receperdem8855 Жыл бұрын
@ abi nasıl irtibat kurabiliriz
@talhacantekin994
@talhacantekin994 2 жыл бұрын
Hocam grupunuza nereden katılabilirim yardımcı olur musunuz
2 жыл бұрын
Kardeşim face uzerindeki gruplardan bahsediyordum ama kendi uyelerimize ozel bir grup da olusturacagim. O zamana kadar abone degilsek abone olalim ve videodan haberdar olmak icin bildirimleri acalim :). Selamlar saygılar.
@serkanklcoglu496
@serkanklcoglu496 Жыл бұрын
Hocam şişeleri çivi ile delsek yeterlimi ideal mi
Жыл бұрын
Delikler cok buyuk olmasin yeterki kardeşim.
@rustemcalismaz3091
@rustemcalismaz3091 Жыл бұрын
Hocam kolaygelsin DAP dedin gübre mi bu cevap verirsen sevinirim
Жыл бұрын
Evet. 100 litre suya 5 kg.
@farukkara9421
@farukkara9421 Жыл бұрын
Evet gübre
@celaldogan8802
@celaldogan8802 Жыл бұрын
Yunus abi selamün aleyküm ben mersin bozyazıdayim geçenlerde deniz yosunu aldım ziraat bayi sinden uygulama yaparken buna zehir karaştirayimmı dedim karıştırma çünkü ph değeri yüksek oldugundan zehiri öldürür dedi dogrumudur çekmis olduğun videolar icinde teşekkürler
Жыл бұрын
Holdere katilan bir kac kilo deniz yosunu ph i zarar verecek kadar yukseltmez kardesim. Ben yillardir karistiririm.
@arnavutarnavut9478
@arnavutarnavut9478 Жыл бұрын
Ustam kolay gelsin bereketli olsun yeni gördüm koperas uygulama sı yapmışsın 3 sene önce. Ustam bu köy tv reklam ları gerçek mi.
Жыл бұрын
Uc seneden fazla oldu kardeşim. Zamaninda tavsiye uzerine kullanmistim. Ama her zaman diyorum, hicbir urun mucize urun degildir. İyi yonu vardir illaki ama halkali leke icin gubre bazli bakirlardan fazlasi gerekiyor. Ben her uygulamami ve uyguladığım urunleri sizlerle bu kanalda paylaşıyorum zaten. Maceraya gerek yok. Topraktan bilincli sekilde gubrelemeni yap, organik maddeni arttir, hastaliklara zamaninda ve kararında mucadeleni yap yeterli.
@xadmi
@xadmi Жыл бұрын
Kargoyla çiğ zeytin gönderiyor musunuz?
Жыл бұрын
Maalesef kardeşim, yaglik degerlendiriyoruz.
@denizdemir8792
@denizdemir8792 Жыл бұрын
100 lireye 5 kg dap atacağız. dap nedir hocam.
Жыл бұрын
18-46 adiyla bilinen di amonyum fosfat dedigimiz gubreler.
@ahmetkaraca6846
@ahmetkaraca6846 Жыл бұрын
👍
Zeytinde Yaz Dönemi Dikkat Edilecek 3 Zararlı ve Hastalık
18:05
Yunusun Çiftliği
Рет қаралды 17 М.
Spot The Fake Animal For $10,000
00:40
MrBeast
Рет қаралды 178 МЛН
Mom's Unique Approach to Teaching Kids Hygiene #shorts
00:16
Fabiosa Stories
Рет қаралды 34 МЛН
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
MrBeast
Рет қаралды 206 МЛН
Zeytinde Meyve Dönemi Bakım ve İlaçlama & Karabiber Dökümü
11:25
ZEYTİN SİNEĞİ TUZAKLARI.Dap ve Maya Tuzakları
15:04
Eren Vural
Рет қаралды 16 М.
Zeytin Kurdu Nedir || Zeytin Sineğinden Farkı Nedir || Zeytinde Sulama
11:53
Zeytinde Yağ Oranını Arttırmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
15:45
Zeytin Ağaçlarında Budama Eğitimi
17:18
Hüdayi Türköz
Рет қаралды 13 М.
Zeytin Sineği ve Dal Kanseriyle İlgili Önemli Bilgiler!!
16:54
Yunusun Çiftliği
Рет қаралды 17 М.
Zeytin Sineği Mücadelesi
12:13
SÖKE TAYEM
Рет қаралды 11 М.
HER SENE ZEYTİN ALMAK İÇİN BUNLARI UYGULA
26:35
TARIM YOUTUBER - Mehmet Arkan
Рет қаралды 11 М.
İki Metrelik Ağaç Dalını Atmayın Köklendirin
10:02
HAYALLERİMİ YAŞIYORUM
Рет қаралды 1 МЛН
Spot The Fake Animal For $10,000
00:40
MrBeast
Рет қаралды 178 МЛН