Пікірлер
@AVDS85
@AVDS85 4 күн бұрын
Beste infotaris, valt een rentedragende vordering op de langstlevende ouder in box 3?
@infotaris
@infotaris 4 күн бұрын
Als het een erfrechtelijke vordering is (langstlevende testament echtpaar) dan is het vrijgesteld in Box 3. Dit wordt defiscalisatie genoemd. Het rentepercentage is hierbij niet van belang. Uiteraard is de schuld van de ouder aan het kind ook niet aftrekbaar bij de langstlevende.
@AVDS85
@AVDS85 4 күн бұрын
⁠@@infotaris is diskwalificatie ook van toepassing als ouders geen testament hebben opgesteld en de rentedragende vordering pas notarieel wordt vastgelegd bij overlijden van de eerste ouder?
@infotaris
@infotaris 4 күн бұрын
@@AVDS85 www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/wat_zijn_uw_bezittingen_en_schulden/uw_bezittingen/overige_vorderingen_zoals_uitgeleend_geld_en_contant_geld
@JackTrack
@JackTrack 12 күн бұрын
Bij eerder uitbetalen wordt een deel van de oorspronkelijke korting (42% in gegeven voorbeeld) weer belast (24%). Maar aan de andere kant van de medaille: die 42% per kind zijn indertijd weer bijgeteld en belast bij de langstlevende. Meestal valt het dan nog onder de vrijstelling maar bij een hoge erfenis kan het best zijn dat de langstlevende hierover belasting betaald heeft. Heeft de langstlevende dan ook weer recht op teruggave als het kind bij moet betalen bij eerdere aflossing? Denk het niet.
@nielsdegooijer8586
@nielsdegooijer8586 Ай бұрын
En als de notaris beschreven staat als Executeur Testamentair ? Moet je dan niet bij de notaris zijn voor het opeisen van legitieme portie, ipv bij je broer/zus ?
@infotaris
@infotaris Ай бұрын
In dat geval moet je dus bij de executeur zijn (dat diegene ook notaris is doet er niet echt toe). n.b. ingeval van schending legitieme door giften bij leven, moet je vaak nog steeds bij de broers en zussen zijn voor inkorting.
@johank1061
@johank1061 Ай бұрын
Deze uitleg heb ik veel aan. Bedankt
@tomvoorneveld
@tomvoorneveld Ай бұрын
Goed stuk. Dank u! Wellicht nog een keer een video over *rente* op spaargeld van privé van een van de partners? En op *waardevermeerdering* van huis? Dus stel, één van de partners op moment van trouwen is rentenier en de andere is gewoon in loondienst, dan is er nogal wat verschil?
@infotaris
@infotaris Ай бұрын
Dat is inderdaad een voorbeeld van een geval waarin een standaard beperkte gemeenschap onredelijk uit kan pakken. A heeft al veel en krijgt bij een scheiding de helft van wat B er nog bij verdient, terwijl B niks krijgt van A. Menig echtscheidingsadvocaat gaat in de toekomst een goede boterham verdienen aan de beperkte gemeenschap van goederen...
@gabyschuyt1970
@gabyschuyt1970 Ай бұрын
Kan ik een vraag stellen want over een paar weken moet ik tekenen en ik kom er niet uit wbt het samen kopen van een huis waarin ik 2 x zoveel inleg en dat graag vastleg in een testament voor mijn 1 kind want partner heeft nl ook 2 kinderen en met langstlevende testament lijkt het erop dat mijn 2x zovele inbreng gedeeld gaat worden met de andere kinderen wat ik niet wil.. Dus hoe laat je dat dan beschrijven??
@infotaris
@infotaris Ай бұрын
Over die situatie gaan meerdere andere video's op dit kanaal, en ook een paar blogs op mijn website.
@marleendevalk7253
@marleendevalk7253 2 ай бұрын
Is deze video er ook in het Engels?
@infotaris
@infotaris 2 ай бұрын
ondertiteling aanzetten en gewenste taal selecteren
@henryjubeda7617
@henryjubeda7617 2 ай бұрын
Ja leuk die vrijstellingen als je een pauper bent die alles opzuipt en rookt, op vakantie gaat, iedere week friet gaat halen etc. Iemand die een beetje ambitieus is en financieel verantwoordelijk is heeft voor z'n 40 al snel meer dan 500k netto. Ik zit zelf ruim over een miljoen. Gewoon afschaffen al die rotzooi. Iedere migrant kost 1 miljoen, dus lekker wit blijven werken en alles opgeven allemaal. Dan bestaat heel Nederland niet meer over 10 jaar.
@KimtenBrake
@KimtenBrake 2 ай бұрын
Ik snap wat je zegt, maar gelukkig overlijden mensen niet altijd al op hun 68ste. Als mensen ouder worden wordt de afwaardering lager en kan een opvullegaat meer zin hebben. Helaas valt er niet te plannen wanneer iemand overlijdt, maar als we de statistische gegevens aanhouden dan wordt het opvullegaat een stuk interessanter
@infotaris
@infotaris Ай бұрын
De leeftijd van de overledene is niet van belang, het gaat om de leeftijd van de langstlevende. Volgens het CBS was in 2022 de gemiddelde leeftijd van een vrouw die weduwe werd 74,5 jaar. Dat is maar één rijtje verder in de leeftijdstabel!
@wimvanhoof4903
@wimvanhoof4903 2 ай бұрын
200k grote spaarrekening???
@infotaris
@infotaris Ай бұрын
Volgens het CBS heeft 10% van alle Nederlandse huishoudens meer dan een ton spaargeld...
@andrevanrijn9085
@andrevanrijn9085 3 ай бұрын
Beste heer, Het is aannemelijk dat kinderen in financiële problemen kunnen komen als ze het blooteigendom erfen. Ze betalen flink geld terwijl ze verder helemaal niets hebben, want de vruchtgebruiker heeft alle rechten en baten. Is het in zo'n geval niet rechtvaardiger om het volledige, 100% eigendom, aan de partner te koppelen? Mocht er dan geen herfinanciering ter hoogte van het bedrag mogelijk zijn dan kan het direct verkocht worden en kan de partner elders gaan vestigen. Of is er een ander, belangrijke reden waarom het (bloot)eigendom naar de kinderen gaat en het vruchtgebruik naar de partner? Verder een goede en duidelijke video! Het helpt mij om een ander beter te begrijpen voor mijn studie fiscaliteiten.
@mrptube16
@mrptube16 3 ай бұрын
In minuut 12 heeft u het over de "vorderingen van de kinderen groter maken". Maar dat is als je nog geen testament hebt en nog beide ouders in leven zijn. Klopt dat? Want als je al besloten hebt om met opvullegaat te doen, dan geldt dit niet. Het is of het een of het ander. Correct? Heel veel behulpzame video's voor verschillende mogelijkheden, situaties, keuzes.
@infotaris
@infotaris 3 ай бұрын
Uiteindelijk is het heel persoonlijk. Er zijn mensen die alleen op basis van hun werkelijke (dus niet fictieve) inkomen al de maximale eigen bijdrage betalen, en dus helemaal niks kunnen besparen met een testament of levenstestament.
@mrptube16
@mrptube16 3 ай бұрын
@@infotarisZeker. Dank.
@bgkrijger
@bgkrijger 3 ай бұрын
Super fijn en duidelijk voorbeeld. Fijn om actuele (2024) versie te zien. Of is die er al?
@petersmeding
@petersmeding 3 ай бұрын
Wat een fantastische film en uitleg. Hartelijk dank! Ook heel erg bedankt voor het benoemen dat er verschil is met een ORV en dat je die dus apart moet dicht timmeren. Wel 1 vraag: Volgens mij is het nadeel wat eraan kleeft als ik mijn testament op deze manier opmaak, dat als mijn kind onder bewind mijn geld krijgt na overlijden, dat mijn ex dan al haar toeslagen kwijt is? Want mijn erfenis gaat zeer ruim over de drempelwaardes voor toeslagen komen. Mijn kind van 3 staat bij mijn ex ingeschreven, dus die zal dan haar toeslagen verliezen doordat ze samenwoont met een kind dat ontzettend veel geld heeft? Ook al kan ze er niet zomaar bij zonder toestemming van de bewindvoerder.
@infotaris
@infotaris 3 ай бұрын
Je kind staat niet zelf onder bewind, alleen zijn of haar erfdeel staat onder bewind. De andere ouder mag wel de box 3 heffing uit de erfenis betalen, dat heeft voorrang boven uitsluiten ouderlijk vruchtgenot. Mogelijk heeft de ex-partner nog recht op bijzonder nabestaandenpensioen, dat verzacht het leed omtrent de toeslagen wellicht. En anders is ook dat op te lossen met een ORV.
@petersmeding
@petersmeding 3 ай бұрын
@@infotaris Hartelijk dank voor uw reactie. Pensioenen hadden wij uitgesloten in onze huwelijkse voorwaarden. Dus daar zal ze niks van krijgen helaas voor haar. U geeft dus aan als ik het goed begrijp dat mijn ex dan inderdaad al haar toeslagen kwijt zal zijn? En dat zij dan dus zelf een ORV zou moeten afsluiten op mijn leven om het verlies van toeslagen mee op te kunnen vangen mocht ik komen te overlijden?
@infotaris
@infotaris 3 ай бұрын
Het uitsluiten van pensioenverevening is iets anders dan het uitsluiten van bijzonder nabestaandenpensioen, wordt vaak vergeten / door elkaar gehaald. Ik kan/mag u uiteraard niet adviseren over verzekeringen....
@go4itgo4that86
@go4itgo4that86 3 ай бұрын
Het schenken van goederen blijft onderbelicht. Wat zijn de fiscale gevolgen van het schenken op papier van goederen, voor ontvanger en schenker? Kunst is geen beleggingsobject voor ouders en dus ook niet voor kinderen, zou je zeggen. Moeten de kinderen dan toch de vordering op kunst opgeven bij de inkomstenbelasting?
@willemwennink3967
@willemwennink3967 3 ай бұрын
Wie erft er van de gewone mens nu 200k?
@velianlodestone1249
@velianlodestone1249 2 ай бұрын
Stel je voor je hebt een huis, dan erf je het huis.
@ebbobrand9410
@ebbobrand9410 3 ай бұрын
Hou zit het met de inkomstenbelasting gedurende de tijd dat de gever nog in leven is? En bij de ontvanger? Moet de ontvanger het bedrag opgeven als vermogen? Zo ja dan kom je al gauw boven de vrijstelling in box 3.
@infotaris
@infotaris 3 ай бұрын
een testament heeft geen (fiscale) gevolgen zolang de testateur nog in leven is
@ebbobrand9410
@ebbobrand9410 3 ай бұрын
@@infotaris bedankt voor de info. Wat ik bedoel is dat het bedrag dat afgesproken is voor het kleinkindlegaat bij de kleinkinderen als inkomen opgegeven moet worden voor de inkomstenbelasting box3. Bij minderjarige dus bij de ouders. Klopt dit? Bedankt.
@cbsderank07
@cbsderank07 3 ай бұрын
Heel duidelijk uitgelegd. Ik begin het steeds beter te begrijpen en ga zo beter voorbereid naar de notaris toe.
@Hurby40
@Hurby40 4 ай бұрын
Hoe kan erfenis van een vriend omzeilen plus de vader heeft een zoon
@user-fk9tn2dr5t
@user-fk9tn2dr5t 4 ай бұрын
Dank voor deze mooie video, ik heb 'm laten zien in de BedrijfsEconomieklas!
@bonique2
@bonique2 4 ай бұрын
Ik begrijp het nog steeds niet😳 stel ik kom te overlijden en mijn man gaat een nieuwe relatie aan. Dan zou ik niet willen dat diegene en haar eventuele kinderen kunnen meegenieten van ons opgebouwde bezittingen. Moet ik dan alles dan wel of niet uitsluiten? Ik wil dus bij het overlijden van mijn partner dat het tot mijn dood opgebouwde bezit naar mijn kinderen gaat. En niet naar de nieuwe stiefmoeder en kinderen
@j.m.4441
@j.m.4441 4 ай бұрын
Het blijft diefstal.....
@mitchelk.3682
@mitchelk.3682 4 ай бұрын
Helaas niet meer actueel, de jubelton is dit jaar weg
@costerusvanschothorst4324
@costerusvanschothorst4324 4 ай бұрын
ik hoor niets over contante of nominale waarde van het kleinkind legaat. Ik geloof dat dit te maken heeft met de leeftijd van het kind,.Hierdoor kunnen grote verschillen in de staken ontstaan. Kunt u daar wat over zeggen?
@gertschuurman1390
@gertschuurman1390 4 ай бұрын
Een heldere uitleg. Nu kan ik goed voorbereid een levenstestament laten opmaken bij mijn eigen notaris
@PoppiesAtSunrise
@PoppiesAtSunrise 4 ай бұрын
Goedendag, als een nalatenschap een onterving bevat, heeft de onterfde persoon dan ook recht op de helft van de helft van de spullen benoemd in het codicil en die dus specifiek zijn nagelaten aan diverse personen anders dan de onterfde persoon? En wat als de legitieme portie is benoemd als legaat over de zuivere nalatenschap (dus zonder specifiek bedrag)?
@EdurtreG
@EdurtreG 4 ай бұрын
Nieuwe Wet Langdurige Zorg alleen al zorgt voor problemen bij/door formuleren die jezelf niet zult herkennen, maar een notaris familierecht wel. Ook opbouw rente/erfdeelbelasting moet je door professional laten beoordelen en formuleren. Notaris heeft zorgplicht. Verkeerde zuinigheid om zelf te gaan modderen. Wel goed filmpje verder.
@andreavanhemelrijck5091
@andreavanhemelrijck5091 4 ай бұрын
men mag het keren of draaien het blijft pure diefsfal het is een belasting op een al betaalde belasting dit is zuiveren maffia praktijd
@robdeboer5970
@robdeboer5970 4 ай бұрын
En ze doen ook zoveel zinvolle dingen met het "geroofde" geld. De meest belachelijke diefstal die er is.
@miepkraak7763
@miepkraak7763 4 ай бұрын
Goed uitgelegd, zijn deze bedragen nog steeds actueel?
@infotaris
@infotaris 4 ай бұрын
De wijze van berekening verandert niet, maar de hoogte van de vrijstellingen en tariefschalen wel. Deze gaan jaarlijks omhoog. Dit heeft tot gevolg dat de erfbelasting (bij een gelijkblijvend vermogen) elk jaar een beetje lager is. Als je een berekening wilt maken aan de hand van een video van mij, moet je dus altijd even de vrijstellingen en tariefschalen voor het betreffende jaar opzoeken.
@gerdaharms5515
@gerdaharms5515 5 ай бұрын
Goed uitgelegd!!
@Tessa-fo7ed
@Tessa-fo7ed 5 ай бұрын
Top video!!
@R.Kloese
@R.Kloese 5 ай бұрын
En als onterfde, wat kun je daar tegen doen?
@infotaris
@infotaris Ай бұрын
Daarover gaat de serie video's in de playlist "legitieme portie"
@andriesdude4557
@andriesdude4557 5 ай бұрын
Ja zal best het hoort helemaal niet te bestaan het is en blijft diefstal / afpersing. Schaf alle belastingen af voor alle particulieren en zeker de belastingen op eerste levens behoefden en vermogens belastingen en erf belastingen.
@tellme404
@tellme404 4 ай бұрын
En dan ook de politie, brandweer en zorg afschaffen. Die kunnen we dan allemaal niet meer betalen. Goed plan. Goed doordacht ook.
@trut1960
@trut1960 5 ай бұрын
Bedankt voor de uitleg. Maar waarom wordt er gezegd "valt wel mee" het is graaien van de overheid waar ze geen recht op hebben.
@rddrayer896
@rddrayer896 5 ай бұрын
Ik mis de konsekwentie die dit heeft voor de kleinkinderen vwb box 3.
@TheDoctorRedstone
@TheDoctorRedstone 5 ай бұрын
Voor mijn minor financiële planning ben ik ook vermogensoverheveling bij overlijden aan het leren. De uitleg van mijn docenten is echter vrij onduidelijk deze video's zijn daarin wel een echte lifesaver! Hopelijk kunt u wel even kijken of ik de legitieme portie aan de hand van de volgende informatie wel goed heb berekend: Erflater komt te overlijden. Hij laat twee erfgenamen achter en is verder alleenstaand. Een van de twee erfgenamen is onterfd. De Nalatenschap een huis met een warde van 195.000 met een hypotheek van 102.000 euro. Een spaarrekening van 17.000 euro met krediet van 1.100 euro. Notariële kosten bij overlijden 3.000 en begrafeniskosten 9.000. Daarnaast hebben beide erfgenamen een schenking ontvangen van 10.000 euro (6 jaar geleden). De berekening die ik met deze informatie heb gemaakt is de volgende= Waarde woning = 195.000 Hypotheek = 102.000 - Totaal = 83.000 spaarrekening = 17.000 + Krediet = 1.100 - Notaris = 3.000 Begrafenis = 9.000 - Giften = 20.000 + Totale nalatenschap 107.900 107.900 : erfgenamen (2) = 53.950 : 100 x 50% (legitieme aanspraak) = 26.975 portie voor onterfde erfgenaam. Klopt mijn berekening of moeten giften, begrafeniskosten en notariële kosten pas bij de legitieme aanspraak worden afgetrokken? Ik hoop dat u mij kunt helpen met de uitleg van deze casus!
@bertvanderlubbe9492
@bertvanderlubbe9492 5 ай бұрын
Is het al raadzaam om als beide ouders nog leven en ongeveer 60 jaar oud zijn om dan al een renteovereenkomst in het testament op te nemen of doe je dit het beste na het overlijden van de 1e ouder?
@infotaris
@infotaris 5 ай бұрын
Het is vooral belangrijk dat er geen verkeerde renteclausule in het testament staat die een mogelijke renteovereenkomst na het overlijden in de weg zit. En van belang is dat het soort testament (erfdelen/wel of geen opvullegaat) bepaalt hoe groot de vordering van de kinderen is en dus de rentevoet. Bekijk ook maar eens de AWBZ video en de video over het opvullegaat. Dat zijn dingen die je alleen in een testament kunt regelen.
@jappetah6155
@jappetah6155 5 ай бұрын
dit soort belastingen is stelen van de erfgenamen .vader en moeder hebben altijd al belasting betaald over hun inkomen .een huis kan je alleen kopen als je een inkomen hebt .de overheid weet creeert wel een som met een zekere hersen gymnastiek om de burger geld uit de zakken te kloppen .
@halloriron
@halloriron 5 ай бұрын
waar moet een goed doel aan voldoen,
@infotaris
@infotaris 5 ай бұрын
www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/bijzondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/aan_welke_voorwaarden_moet_een_anbi_voldoen/
@bluzkaazurowazmotywownyzak1815
@bluzkaazurowazmotywownyzak1815 5 ай бұрын
Wat als de execetuur weigert de testament te af te wikkelen ,ik ben weduwe en mijn echtgenoot heeft als erfgenaam zijn nicht genoemd die in egipte woont ,de nicht dwing me deze te oplossen
@georgejanssen6467
@georgejanssen6467 6 ай бұрын
dank voor de duidelijke uitleg, hier heb je wat aan als leek. Eerste voorbeeld, belasting is ook een goed doel; we hebben er allemaal wat aan. Wie draait er voor op als iemand belasting heeft bespaard?
@hansjanssen-ty7im
@hansjanssen-ty7im 6 ай бұрын
Mooier democratisie dit is gewoon diefstal door de elite overheid niks hier laten gewoon bitcoins buitland investeren waar je geen belasting moet betallen
@jan5310
@jan5310 6 ай бұрын
Wederom zeer helder verhaal. 1 vraag: wat als er helemaal geen executeur is aangewezen. Wie is dan executeur (tegen de wettelijke vergoeding van 1% behalve als het een erfgenaam is)?
@jan5310
@jan5310 6 ай бұрын
In mijn vaders testament staat letterlijk "Mijn echtgenote is verplicht aan mijn kinderen over de vorderingen een rente te betalen van zes procent per jaar vanaf de dag van mijn overlijden tot die van voldoening van het verschuldigde". Er staat met geen woord iets over "enkelvoudige" of "samengestelde" rente. Wat is het in mijn geval dan?? Verder staat er ook niks over dat we hier wel of niet van kunnen afwijken. Kan dat dan wel of niet?
@infotaris
@infotaris 6 ай бұрын
lijkt me iets om te bespreken met de betreffende notaris, of diens ambtsopvolger als de notaris met pensioen is, meestal werken notarissen vele jaren met dezelfde modellen en ben je dus niet de eerste die dit vraagt
@jan5310
@jan5310 6 ай бұрын
Helder verhaal bedankt. Suggestie: video maken van de variant waarbij wel een rente is afgesproken op de vordering.
@gerritc.vandam6166
@gerritc.vandam6166 6 ай бұрын
Helder uitlegd, dankuwel
@gerritc.vandam6166
@gerritc.vandam6166 6 ай бұрын
Heel interessant, op naar de volgende film
@gerritc.vandam6166
@gerritc.vandam6166 6 ай бұрын
Heel interesant, geweldig uitleg