Buji Havya Setleri Tanıtımı
26:43
TT T ECHI C VC81D   Dt890dl   ZOYI ZT 102
23:23
İp ile şişe kesimi | 01
5:10
5 жыл бұрын
Пікірлер
@cym247
@cym247 4 күн бұрын
Yorganın altından mı konuşuyon kardeşim nasıl bir kayıt öyle
@MehmetKayalar-zk5gr
@MehmetKayalar-zk5gr 10 күн бұрын
Teşekkürler emeğinize sağlık.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 9 күн бұрын
Güzel yorumunuz için bende teşekkür ederim.
@ismailsoyak2297
@ismailsoyak2297 16 күн бұрын
Hocam bu yapılan pasta elektronik. Devrelerde korozyon yaparmi smd üzerinde kullandınız mı bacaklarda erime yapıyormu
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 9 күн бұрын
Bu "pasta" olarak, çinko klorür ve pasta karışımından bahsediyorsunuz sanırım. Smd olarak hiç denemedim. Komponent lehiminde kullanmışlığım vardır. Bir zararını görmedim.
@umutturan4751
@umutturan4751 23 күн бұрын
merhaba, bu iş normal bir lehim teli ile yapmak mümkün değil mi?
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 20 күн бұрын
Merhaba Umut kardeşim. Öncelikle burada önemli olan lehim telinden ziyade, kullanılan bağlayıcı veya örtü görevi gören solüsyon. Siz sanırım burada normal lehim pastasını demek istediniz. Geniş yüzeye lehim yaparken lehim pastası çok geç atak yapar. Bu da yüzeyin çok ısınmasına sebep olur. Özellikle bakır harici metal yüzeylerde. Bu nedenle daha çabuk ve hızlı lehim gerektiren durumlarda, lehim pastası yerine çinko klorür(ZnCl₂) kullarız. Eğer lehim telini de soruyorsanız. Benim kullandığım lehim telinin oranları %60 kalay - %40 kurşun dur. Markadan ziyade bu karışım oranına dikkat ediyorum.
@umutturan4751
@umutturan4751 17 күн бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 yurtdışından (temu)'dan satın aldım, üzerinde 63/37 yazılı bi lehim teli. çakmak ateşi ile dahi kolayca erimeye geçmekte. benim yapmak istediğim şey, matkap için 1,2v 12 adet birbirine sıralı perçinlenmiş bir pil satın aldım, fakat kargo esnasında olsa gerek, bir plaka, pilin üzerindeki perçimlerden kurtulmuş ve çıkmış. bunu bir şekilde işlevini sağlar hale dönüştürmek istiyorum, ev ortamında olabildiğince pratik ve tehlikesiz olarak yapmak arzusundayım. 2 hafta oldu piller bana bakıyor sehpanın üzerinden.... ben de pillere bakıyorum öyle.... henüz bir aksiyon alamadım.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 17 күн бұрын
@@umutturan4751 Merhaba Umut kardeşim. Şimdi senin tek ihtiyacın çinko klorür. Kanalda nasıl yapıldığı ile ilgili iki video var.
@turankorucu-ry9to
@turankorucu-ry9to 23 күн бұрын
Denemesini yaptım kardeşim ben reçineyle benzini karıştırıp 2 gün bekledim sonra çok güzel kıvamda oldu İçine sıvı çinko klorür konursa daha iyi olacağını sanıyorum Kolay gelsin selamlar sevgiler saygılar dönüş yapmanı istiyorum
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 9 күн бұрын
Merhaba Turan kardeşim. Yorumunu geç gördüğüm için üzgünüm. Sıvı çinko karışmıyor. Denemiştim. Denemeyi düşünürsen, sen ısıtarak dene, çıplak ateş kullanmadan. Ben o şekilde denemedim. Fazla koyarsan reçinenin lehimi örtmesi kötüleşebilir. Bunu da dikkate almanı tavsiye ederim. İyi çalışmalar dilerim. Denersen mutlaka yaz.
@snrsmh
@snrsmh Ай бұрын
Video harika pastayıda reçineden imal edilebilir
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 20 күн бұрын
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Pastayı reçine olarak çinko klorür de kullanamayabiliriz. Denedim bir birine karışmıyor. Ama diğer karışımlarda kullanılabilir.
@1973cakir
@1973cakir Ай бұрын
Simdiki pillerde cinkolumu aceba yoksa nereden tesarik edebiliriz harika birsey gercekten emegineze saglik
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 9 күн бұрын
Merhaba, son videolarım da pillerin haricinde, galvaniz malzemelerden yapılmış hali var. Pil bulmakta zorlanırsanız, onları da deneyebilirsiniz. Bu çinko kaplı piller, genelde her şey satan avm lerde oluyor. Japon pazarı gibi. Üzerlerinde "zinc" ibaresi görürseniz, bu piller çinko kaplıdır.
@mustafaaktas33
@mustafaaktas33 Ай бұрын
Kardeşim merhaba Ben vidalar ile yaptığımda kahverengi duman çıkıyor ve solüsyon kahverengi süngerimsi bir hal alıyor nerde yanlış yapıyorum acaba
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 Ай бұрын
Merhaba Mustafa kardeşim. Öncelikle vidalar galvaniz vida olmalı, eğer vidalar galvaniz ise tuzruhu yerine başka bir şey kullanmış olabilir misin? Bunları doğru olarak kullanırsan olmaması mümkün değil. Bir de tavsiyem. Tuzruhunu yani hidroklorik asidi aldığınız zaman mutlaka çarkalayın, uzun zaman rafta beklediğinden dolayı suyu ile asit bir birinden ayrışıyor. Bu da sorun oluşturabilir. Bunun dışında galvaniz vida ve tuzruhu(hidroklorik asit) kullandığında çinko klorür oluşmaması için bir sebep yok.
@mustafaaktas33
@mustafaaktas33 Ай бұрын
Yanıtınız için teşekkür ederim 🙏
@mehmet4x311
@mehmet4x311 Ай бұрын
Harika bir iş çıkardın ustam ellerine sağlık. Başarılı bir çalışma. Evet yüksek ısı neticesinde havya uçlarımız kömür gibi oluyor ve lehim tutamaz hale geliyor, çalışmalarımızı zaman açısından aksatıyor. Isı dereceli havyalar aşırı pahalı olduğu için maddi durumu elverişsiz olan arkadaşlar Kalem havyalarda uç sıkıntısı çekiyor, buna bende dahilim... Fakat..! Kendi çapımda kalem havyaya, 300 derecelik Ütü termostatı bağladım istediğim dereceye kadar çoğaltıp azaltabiliyorum. İstediğim derecede havya Of konumuna geçiyor az soğuduğu zaman tekrar havya rezistansı devreye giriyor, aslında basit ve ucuz bir sistem... Kalem havyanın rezistans yani uç kısmını sökmeden şebekeden gelen kablo yani Sap kısmını söktüm termostatı Kalem havyanın Delikli ızgara bölümüne küçük bir vida ve somunla sabitledim (Termostat ön tarafı uç tarafına bakacak şekilde ve Kaleme temas edecek şekilde monte ettim) Faz veya Nötr kablosunu ortadan kestim termostat vidalarına ulaşacak kadar mesafede ve herhangi bir bobinajcıdan aldığım makaron geçirerek kestiğim kablonun uçlarını termostat vidalarına bağladım vede topladım. Enerjiyi verdim, kontrol kalemi ile vidaları kontrol ettiğimde vidaların her ikisinde enerji olduğunu gördüm. Fişi ters taktığımda vidanın birinde enerji olduğunu gördüm ve termostatı açtım. V,idalarda elektrik enerjisinin olmadığını gördüm. İşlem tamamdı. Bu şekilde otomotik bir havyam oldu. Sadece küçük bir öneriydi benimkisi . Fakat havya ucu temizleme vede Lehim pastası konusunda harcadığınız emek taktire şayan. Pasta konusunu sizden görerek hallettim. Teşekkürlerim,i sunuyorum Ellerinize sağlık...( Biraz uzun yorum oldu) Affola...Kolay gelsin arkadaşlar.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 Ай бұрын
Projeni paylaşman iyi oldu. Yeni fikirlere her zaman açığız. Kim bilir, paylaşılamayan nice güzel fikirler vardır. Yorumlar bu nedenle çok önemli. Güzel yorumun içinde ayrıca teşekkür ederim.
@mehmet4x311
@mehmet4x311 Ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 Rica ederim. İyi çalışmalar...
@inanbasar1
@inanbasar1 Ай бұрын
muhteşem
@OwL5353
@OwL5353 Ай бұрын
Güzel çalışmalar, eline sağlık.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 Ай бұрын
Teşekkürler.
@nailyuzer4701
@nailyuzer4701 Ай бұрын
Çektiğin videolar gayet güzel,ama konuştukların anlaşılmıyor,ses az, tane tane ve anlaşılır şekilde konuşursan daha güzel olacak,başarılar diliyorum.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 Ай бұрын
İlginize ve tavsiyenize teşekkür ederim. Son 3 veya 4 video da geçici protez var ağzımda. Belki biraz da bunun etkisi olabilir.
@enginsahin3738
@enginsahin3738 Ай бұрын
Aliexpressden almıştım. Yedek rezistansı da vardı. Ancak daha ilk kullanımda her iki rezistansta patladı eridi. Cihaz bana mı denk geldi içerisinde kullanılan rezistanslar mı dandikti bilmiyorum ama sizin videoyu izleyince bendeki aletin düzgün çalışmadığını anladım.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 20 күн бұрын
Evet Engin kardeşim. Ben gerçekten memnun kaldım. Amatör olarak işimi gayet iyi görüyor. Bir de pro cihazlar gibi de performans beklemiyorum. Saatlerce açık tutmuyorum. Kullandıktan sonra soğuyana kadar fanını çalıştırıyorum.
@enginsahin3738
@enginsahin3738 18 күн бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 yok hocam bende beklemiyorum 3 adet rezistans daha sipariş ettim onlarda patladı. 90 dereceyi 1 dk bile görmüyor bir şekilde patlıyor. Sağlık olsun yapacak bir şey yok
@ea8560
@ea8560 2 ай бұрын
Çok değerli bir video olmuş bu çok işime yarayacak. Allah size bol işler, bol kazançlar nasip etsin.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Teşekkürler. Aminn.
@huseyinsen6298
@huseyinsen6298 2 ай бұрын
Kardeşim slm cep telefon ekranları kaç derecede sökülmesi lazim
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 20 күн бұрын
Merhaba Hüseyin kardeşim. Cep telefonu tamiri yapmıyorum. Sadece amatör hobi olarak ilgileniyorum. Bir yerde görmüştüm. Yaklaşık 90° ile 100° arasında ekran kendini bırakıyormuş. Bence daha ayrıntılı bir araştırma yapmalısın.
@huseyinozdilgobel
@huseyinozdilgobel 2 ай бұрын
Plastik kaynak yaparmi acaba
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 20 күн бұрын
Merhaba Hüseyin kardeşim. Bu makinanın uzun süreli bir performans göstereceğini sanmıyorum. Plastik kaynağında bayağı bir uzun çalışması gerekiyor. Eğer elimde bir tane daha olsaydı deneme yapardım. Plastik kaynağında genelde sıcak hava tabancaları kullanılıyor. Onların ısısı daha yüksek derecelere kısa sürede çıkıyor. Profesyonel olarak iş yapmayı düşünüyorsanız. Kaliteli bir markanın sıcak hava tabancasını kullanmanı tavsiye ederim. Bununla ilgili bir incelemem var. Ona da bir bak istersen, farklı bir fikir sahibi olabilirsin.
@anil456
@anil456 2 ай бұрын
Lityum pillerde yine de kutupları zımparalamak gerekir mi yoksa direk çözelti bu işi görür mü ?
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Anıl kardeş, normalde zımparaya gerek yok. Ama pil çok paslı ve düzgün bir zemin oluşturmayacaksa, zımpara iyi olur.
@gokhane6645
@gokhane6645 2 ай бұрын
Usta pilde cinko karbon yazmasi gerekiyormu? Havy duty zinc yazan pillerdeki zirh cinkomu, tuz ruhuyla bu cozeltiyi elde edebilir miyim? Eline emeğine sağlık.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Gökhan kardeş, evet zinc yazması çinko anlamına geliyor. Tuz ruhuyla çözülür. Bir uyarı. Bunu videolarda söylemeyi unutmuşum. Tuzruhu şişesini mutlaka, çok çarpıtma yapmadan çarkalanmasını sağlamalısın. Rafta uzun süre duran şişelerde asit ile su bir birinden ayrılıyor. İlk döktüğünde içinde asidi az olan kısım geliyor, yeterli çözünme gerçekleşmiyor. Son olarak çinko olup olmadığını anlamak için mıknatıs kullanabilirsin. Dış kısmını mıknatıs tutuyorsa çinko değildir.
@OwL5353
@OwL5353 2 ай бұрын
Eline sağlık, benim sorum şu... Bu havyadan ben de yaptım, bakırdan uç yapıyorum zamanla uç eriyip gidiyor, pirinç denedim, oda aynı. (Lehimle temas eden kısımlar deforme olup deliniyor.) Sizin uçlarda bu durum olmuyor mu?
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Kesinlikle olur. Her havya ucu zamanla erir. Bu hem ısı etkisi hemde lehim pastalarındaki asitler yüzünden.
@OwL5353
@OwL5353 2 ай бұрын
Pil punta nikel şeritini pirincin üstüne büktüm, bakalım o ne kadar dayanacak. Şimdilik iyi.
@zaferacar9295
@zaferacar9295 2 ай бұрын
iyi bir bilgilendirme vıdeosu olmuş emeğinize sağlık ben Rapid R2200-E modelini aldım çok memnunum fiyatı biraz pahalı ama diğer tanınmış markaların fiyatları kadar da değil tavsiye ederim
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Yorumunuz için teşekkürler. Cihazınız hayırlı olsun. Markasından da anlaşılacağı üzere, bayağı kaliteli.
@salih869
@salih869 2 ай бұрын
bir videoda pilin dışındaki kısmı ile yapıyordu. Elimde birikmiş piller var . Bimde satılan power-b marka pillerden olur mu ?
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Merhaba Salih kardeşim. Bahsettiğin piller alkalin pil, bu pillerin zırhı çinko olmadığı için çinko klorür yapımında kullanılmaz. Üzerinde karbon çinko (carbon zinc) yazan piller, bazılarında çinko yazar(zinc), ortası kömür çubuklu piller olur.
@salih869
@salih869 2 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
@AlfonseTheReal
@AlfonseTheReal 2 ай бұрын
Niye iki ayrı bardak kullanıp ondan ona aktarıyorsunuz? Bir bardaktaki tuz ruhuna bir kerede hepsini atsak olmazmı?
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Normalde öyle yapılır. Ben video da hepsinin ayrı ayrı nasıl çözündüğünü göstermek için böyle bir görsel hazırladım. Yani elinizde sadece galvaniz vida var. Vidalarla çinko klorür yapabilirsiniz. Sadece galvaniz sac var. Bunu da kabın içine sığacak şekilde ufak parçalara ayırabilirseniz, sadece sacla yapabilirsiniz. Her biri için aynı mantık.
@AlfonseTheReal
@AlfonseTheReal 2 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 teşekkür ederim cevap için
@tecrubenipaylas4114
@tecrubenipaylas4114 2 ай бұрын
Tşk 👍👏
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Güzel yorumunuz için teşekkürler.
@ISO07ISO
@ISO07ISO 2 ай бұрын
krem karışımı da merakla bekliyoruz.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
İnşaallah, zaman ayarlamaya çalışıyorum.
@ISO07ISO
@ISO07ISO 2 ай бұрын
üstad teşekkür ben pillerden yapmıştım. demek ki çinko içeren her üründen oluyormuş. gerçi ben aylarca yetecek kadar yaptım ama olsun elinde bilgi olsun. bilgi için çok teşekkür ederim.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Bende ilginize teşekkür ederim.
@oytundertli8698
@oytundertli8698 Ай бұрын
Hazır ürünler kadar etkili mi
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 Ай бұрын
@@oytundertli8698 Merhaba, hazır ürün kullanmadım. Ama gereken işlerimizi görüyor.
@user-bh9pd9sz3x
@user-bh9pd9sz3x 2 ай бұрын
Süper bilgi süper uygulama emeğine sağlık kremini de bekliyoruz İnşallah
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Ufaktan hazırlığını yaptım. Zaman ayarlamaya çalışıyorum.
@user-bh9pd9sz3x
@user-bh9pd9sz3x 2 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 Ne demek bilgi paylaştıkça güzel ve değerli oluyor emeğe her zaman saygı ne olursa olsun hele böyle faydalıysa tam saygı sende görene kadar bilmiyordum her hurdadan olduğuna açıkçası bende çinko klorür ham tozunu almıştım suda erittim olmadı sonra tuz ruhunda eritince mükemmel tutmaya başladı ama boşuna dünya para vermişim olsun seni tanımış olduk sağol iyiki varsınız bilmeyen olarak faydalanıyoruz
@tarktark6420
@tarktark6420 2 ай бұрын
yararlı bilgi tesekkürler
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Bende ilginize ve güzel yorumunuza teşekkür ederim.
@kiralikjcb21kepce
@kiralikjcb21kepce 2 ай бұрын
Allah senden razi olsun lifepo4 leri nasil lehim yapacagim kara kara dusundum gecen gun bir tane kolay lehhim yaptim ikinci bir saaten fazla eleimde kaldi isin sinirim bozuldu pelki lityum pil olsaydi o isitan belki patlamıştı. Teşekkürler
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
@vusalelibalayev551
@vusalelibalayev551 3 ай бұрын
Ben şimdiye kadar 1 çok lehim aldim denedim ( en az 7 8 tür) ama hepisi erirken cıva gibi yumrulanıp kayıp gidiyor. Sen hangi lehimi kullaniyorsun ki havyaya yapıșıp kalıyor? Ismini (firma ve.s) türünü dermisin.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Üstadım, lehim tavsiye olarak, markadan ziyade içeriğine bakarım. En az %60kalay %40kurşun, kalayın bundan az olanı özellikle amatör elektronikçileri elektronikten soğutur. Havya ucunu da sürekli oksidasyona maruz bırakır. Dediğim gibi önce lehimini bir kontrol et, kalay %60 tan az ise onu bir kenara bırak bahsettiğim karışım miktarındaki lehimi al. Eğer çözüm olmazsa bana tekrar yazabilirsin. İllaki bir çözüm bulunur. Sonucunu mutlaka bekliyorum. Tek eğlencemiz bu, tadını çıkar sorunların, hemen pes etme sakın.
@vusalelibalayev551
@vusalelibalayev551 2 ай бұрын
Elimde su anda olan, Lucky sky firmasi - Tin/lead 60/40. Flux: 1.8%. DIA : 1.0mm N. T : 20g yazili. 1 de Sn 63% olan Mianoingxihanjixisi olan. 2 de ayni dediyim gibi. Eskileri atdim. Bunlar 1 az eskilere baktiginda sukurlu. Ama ayni terane)).
@vusalelibalayev551
@vusalelibalayev551 2 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 resmini yukleyemedim bura.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
@@vusalelibalayev551 Havyanı merak ettim. Bir havyan mı var? Kaç watt ? Isı ayarlı mı? Bu lehim tellerini tutmuyorsa havyanın ısısı stabil olmayabilir. Isı dengesiz olduğunda çok çabuk oksidasyon oluyor.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Hiç çekinmeden cevap yazabilirsin. Elimden geldiği kadar sorununu çözmek için buradayım.
@Yusufso1833
@Yusufso1833 3 ай бұрын
Abi sence bu kızdırma bujisi fiyatı nedir
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 2 ай бұрын
Güzel bir soru, şimdilerde yani bu tarihlerde diyeyim. 30tl den başlıyor. Eğer tanıdık motor tamircisi varsa onlarda çıkmalar olur. Denemek için onlardan da temin edebilirsin. Ayrıca az da olsa samimi olduğun bir oto parçacı varsa, kıyıda köşe de kalmış. Artık kimsenin arayıp sormadığı kızdırma bujileri oluyor. Bunlardan kurtulmak istiyorlar. Onlara da bir danış derim. Tanıdığın varsa. Tavsiyem 11volt, 12volt olanları alman, daha verimli oluyor.
@osmnfd
@osmnfd 3 ай бұрын
merhaba hocam tebrik ederim sizi emeğinize sağlık siz ugraşmısınız biz ugraşmadan yapmak istiyoruz. elimde 12volt 5 amper trafo ve 4.4volt svac kızdırma bujisi var ısı ayarlı kulana bilmek için nasıl bir devre yapmam lazım
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Merhaba Osman kardeş, bu video devrenin yapılışı ile ilgili. Devamında devre şeması da var. Ayrıca 12 v adaptör 5 amper yetersiz gelir. En az 8 amper olmalı 12 volt için. Eğer elinde laptop şarj cihazı varsa o da olur(19V 4,6A). En garantisi imkanına bağlı olarak 12v 10a en az olmalı. Amper az olduğunda mosfet çok ısınır.
@nees1907
@nees1907 3 ай бұрын
Hocam çok iyi anlatım olmuş teşekkür ediyorum
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Teşekkürler.
@Elshan_Mammadov_
@Elshan_Mammadov_ 3 ай бұрын
Ben lehim istasyon kolunu dimmer ile kullanıyorum. Bu tıp sanaye ısı tabancası hiç kullanmadım.Sanaye ısı tabancasını dimmer ile kullanman daha iyi olmuş.Yoksa anakartı kömür eder.👍🏻
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Havya istasyon kolunu, 220v dimmerle mi kullanıyorsunuz?
@thedangerousrogue2684
@thedangerousrogue2684 3 ай бұрын
Çok detaylı anlatmışsınız 🤩 Sıfır soru işareti
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Teşekkürler.
@yavuzemreosmanoglu5300
@yavuzemreosmanoglu5300 3 ай бұрын
Dede den ogula oguldan toruna radyatörcüyüz 😁 Hipoklorik asit(çamaşırsıunun) içine biraz çinko. 40 yıllık formül. Kaynarken uzattan ateş tutun. Çok hüzel patpat lıyor.😁
@kaptan3573
@kaptan3573 3 ай бұрын
zor tutuyordu lehim böyle iyi oldu puntodan çok iyi.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Puntanın yerini tutmaz ama, puntanın olmadığı veya girmediği yerlerde kesinlikle çok işe yarıyor.
@sefausta2171
@sefausta2171 4 ай бұрын
Usta aynısı var bozuldu derce24 te bi fikrin varmı hiç ısınmıyo
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Merhaba Sefa kardeş, muhtemelen rezistansı yanmış. Ben onu biraz kullandıktan sonra hassas işlemler için saklıyorum. Onu yormuyorum. Sökümlerde sıcak hava tabancası kullanıyorum. Tek seferde uzun süre çalıştırdıysan, 24° den yukarı çıkmıyorsa rezistansı yanmıştır. Rezistans yanması tellerin bir yerde öbek olmasından oluyor genelde. Öbek olan kısmı kes kablo yüksüğü kullanarak birleştir. Bir birine bağlama tekrar bağ kısmından erir. Ben öyle bir makine kurtardım. Bir rezistans arızası da rezistansın ucu bağlantı yerinden çıkıyor. Bunlara bir bak derim.
@Teos3550
@Teos3550 4 ай бұрын
Harıka video teşekkür ederim
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 4 ай бұрын
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
@emreozyurt7930
@emreozyurt7930 4 ай бұрын
Selamın aleyküm sivi recineden nasil pasta yaptiniz banada lazim 😅
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Aleyküm Selam Emre kardeş, benim yaptığım, benzin ve çam reçinesi, aktarlarda satılan. Ben ısı uygulayarak yapıyorum. Bunun bir videosu kanalda var, ilk keşfettiğim zamanlar çekmiştim. Çok amatörce oldu, ama mantığını anlarsınız. Bence siz şimdilik ısı kullanmadan direk benzin içinde reçineyi eriterek yapın. Güvenlik için.
@emrey976.
@emrey976. 4 ай бұрын
hocam kullandığın kağıt ne kağıdı peki bize hangi kağıdı tavsiye edersin. iyi çalışmalar...
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Emre kardeş Merhaba, bulabilirsen ve aynı zamanda lazer yazıcıdan çıktı alabilirsen, mümkün olduğu kadar ince kuşe kağıt tavsiye ediyorum. Kağıt yüzeyi pürüzsüz olmalı, yani toner kağıdın içine işlememiş olması gerekiyor, iyi bir baskı almak için.
@ahmetbulut8266
@ahmetbulut8266 4 ай бұрын
kafamdaki biçok soruya çözüm oldu teşekkür ederim
@krcfisihing
@krcfisihing 4 ай бұрын
Eline yüreğine sağlık hocam 🙏peki sorum su size bu çözelti yi butun anakartta devrelerde kullanabilirmiyiz yani Flax sıvı yerine guvele kullanabilirmiyiz tskler 🙏
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 4 ай бұрын
Güzel bir soru daha, öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Kesinlikle işe yarar ama, çok akışkan olmasından dolayı, kartta başka komponent ve kartın bakır levhasında hassas yerlerinde uzun süre kalma durumunda oksitlenme yapabilir. Nadir de olsa benim kullandığım yerler oluyor. Özellikle bazı entegre soketlerinde, soketin bacakları hatta bazı komponent bacakları bile inatla lehim tutmadığı oluyor. Bu gibi yerlerde ya bu sıvıyı kullanıyorum veya limontuzu(sitrik asit) ile yaptığım bir karışım var, havya ucu temizleme için kullandığım. Onu kullanıyorum. Lehim bana mısın demiyor. Güzel bir şekilde yapışıyor. Benim her zaman elimin altında olan bir çözelti.
@krcfisihing
@krcfisihing 4 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 allah razi olsun hocam ,peki kaliteli flux pahalı,yaptigim lehim tutmuyor ve topaklaniyor yada düşüyor ,ben kendi capinda amator olarak yapiyorum hobim ,sizden ricam bana herseyde kullanabilecegim bir sivi onerseniz birde lehim teli de sanitim yanlis tercih ediyorum birde aninda eriyil tutacak lehim teli tavsiyeniz cok guzel olur tskler 🙏yani bana sivi formulunuz birde duzgun lehim teli tavsiyeniz sayin ustam 🙏🙏
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 4 ай бұрын
@@krcfisihing Kullandığım sıvı lehim pastasını kendim yapıyorum. Reçine ve benzin ile. Bunu yaparken çok dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle ev ortamında ve çıplak ateş üzerinde kesinlikle yapılmamalı hatta ateş hiç kullanılmamalı. Yeni keşfettiğim zamanlarda bu lehim pastasının videosunu çekmiştim, kanalda var. Yeni şekliyle bir daha niyetim var. Benim size tavsiyem şimdilik tehlike oluşturmaması için, saf isopropil alkol ile kendiniz yapabilirsiniz. Reçineyi, aktarlarda ve internette bulabilirsiniz. Keza isopropil alkolde aynı şekilde. Lehim teline gelince. Bende sizin gibi hobi seviyesinde ilgilendiğimi için, markaya para vermektense, kalay ve kurşun oranlarına bakıyorum. Kolay lehim yapmak için, saf kalay lehim telleri var. Bunlarda epey pahalı. Bence %70 kalay %30 kurşun veya %60kalay %40 kurşun lehim tellerini tercih edebilirsiniz.
@ugurse
@ugurse 4 ай бұрын
Hocam video için teşekkürler,faydalı bilgiler.Benim lehim istasyonum var,sıcak hava ile sms sökme yada takma anında kartı kavuruyorum,acaba kaç derecede güvenli olur ??? flux kullanıyorum ama ucup gidiyor ,dereceyi düşürüyorum kompenent çıkmıyor...anlamadım nerede hata yapıyorum..
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 4 ай бұрын
Merhaba Uğur kardeş, öncelikle lehimi söktüğün kartın ne kartı olduğuna bağlı, bazı kartlarda lehimin kurşunu fazla olduğundan ayrıca geniş bir iletken alana yayıldığından, komponentin sökülmesi oldukça zor olur. Lokal olarak ısıtmalı ve sabırlı olmalısın. Özellikle bu tür kartlarda. Bir de sıcak hava havyasının da kendi içinde ısının dengeye ulaşması lazım. Hassas sökümlerde özellikle, sabırlı olman gerek. Normalde 400°-450° de sökümün gerçekleşmesi gerekir. Kurşunu fazla ve geniş bir iletken ağına bağlı ise süre uzar.
@surisuri3762
@surisuri3762 4 ай бұрын
Arkadaşlar bu sıvı ile ilk defa işlem yapacak olanlar ilklerde lehim yapamaya bilir nedeni lehim makinanızın gücü ile alakalıdır yinede olmayacak diye birşey yok ilk olarak lehim yapa cağınız yere o sıvıyı damlatın ve hafiften sıvıyı kuru bezle silin ve oyle lehim yapın aksi taktirde lehim yapamazsınız sıvı hemen lehimi dondurur yapışmaz ve lehim olmaz ..DiKAT (lehim yaparken dumanı solumamaya çalışın aksi taktirde nefes daralması öksürük veya miğde yanması ve daha fazla sorun yaşaya bilirsiniz bunu tecrübelerimden dolayı söylüyorum video ile bir alakam yok video sahibini de tanımıyorum sadece bu sıvıyı yapacak olan arkadaşlara tehlikeli olan ve kolay yolarını anlatmaya çalıştım😇😇😇😇👍👍👍
@732SertaC
@732SertaC 5 ай бұрын
Tekrar tekrar deneyip yapamayan tek benmiyim Acaba. 😕
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 4 ай бұрын
Sertaç kardeş merhaba, tuzruhu(hidroklorik asit) içinde çinkonun çözündüğünü görmüşsen ve lehim yaptığın yer alüminyum değilse, mutlaka tutmuş olmalı. Belki bir ihtimal de havyanın ısısı yeterli olmayabilir.
@avkanakgun4876
@avkanakgun4876 5 ай бұрын
ustam sizin yaptığınız gibi lehim suyu yaptım havyayı baya bi kızdırdım ama sizin yaptığınız gibi bırak hızlı lehim yapmayı hiç lehim tutmadı bile acaba nerde hata yapıyorum
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 4 ай бұрын
Merhaba, lehimi alüminyum yüzeye yapmıyorsunuzdur umarım. Başka bir sebepte, tuzruhu(hidroklorik asit) içinde çinkonun çözündüğünü görmüşseniz, alüminyum hariç hemen hemen her metale lehim yapabilirsiniz.
@732SertaC
@732SertaC 5 ай бұрын
Bir hevesle denedim. Ama malesef hiç tutmadı. AAA pilin dış kaplama sını söktüm. Hafif hafif baloncuk yaparak 2 saat yarım çay bardağı kezzap da 2 saate yakın beklettim. Ama gram fayda etmedi. Acaba sorun neydi.?
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 5 ай бұрын
Merhaba Sertaç kardeşim. Kullandığın pilin ortası kömür çubuksa doğru pili kullanmışsındır. Kezzap dediğin sülfirik asit, hidroklorik asit değil. Sen hidroklorik asit kullanacaksın. Yani halk tabiri ile tuzruhu olmalı. Bunu zincir marketlerde bulamazsın, buralarda satılması yasaklanmış, daha çok herşeyi satan avmlerde veya temizlik ürünleri satan yerlerde bulabilirsin. Ayrıca sana bir bilgi daha vereyim. Çinko klorür yapmak için pil bulmak zorunda değilsin. Elinde galvaniz kapli somun, civata, sac vb malzemeleri de hidroklorik asite atarak elde edebilirsin. Ama asit miktarını elindeki malzemeye göre kullan.
@732SertaC
@732SertaC 5 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 tekrar dediklerinizi yapıp deneyeceğim. Teşekkür ederim. 👍 🇹🇷
@732SertaC
@732SertaC 5 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 şimdi kontrol ettim. Fur marka tuz ruhu. Hydrochloric acid yazıyor plastik şişede. Zaten çinkoyu eklediğimde de ısınıp baloncuk yaparak tepkime olmuştu. Bir sorun var ama çözemedim.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 5 ай бұрын
@@732SertaC Eğer baloncuklar az olduysa tuzruhunun asidik özelliği az demektir. Yani fazla seyreltilmiş olabilir.
@732SertaC
@732SertaC 5 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 evet ama rastgele alıp şansımı denemek yerine tavsiye edebileceğiniz marka vs. Varsa almak isterim.
@arifemirGeronimo
@arifemirGeronimo 5 ай бұрын
Mükemmel
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 5 ай бұрын
Teşekkür.
@ugurbengi7553
@ugurbengi7553 5 ай бұрын
Her pilden çıkmıyor bi çinko galiba. Ben bir kaç tane açtım sac parçası çıktı hiç bir tepkime olmadı
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 5 ай бұрын
Merhaba Uğur kardeşim. Hemen hemen her pilin için de çinko bulunur, ancak ortası kömür çubuklu olanların etrafında kaplı olan diğerlerinden biraz farklı. Ayrıca illa pil kullanmak zorunda değilsin. Çalıştıın ortamı bilemiyorum. Ama galvaniz kaplı bulabildiğin somun, pul, civata, vida, sac yani galvaniz kapli hür türlü malzemeden elde edebilirsin. Hidroklorik asitin içine bunlardan gerektiği kadar atarsan, aynı çözeltiyi elde etmiş olursun.
@ugurbengi7553
@ugurbengi7553 5 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 sanırım tuz ruhunun kalitesi de önemli. Ampullerin duy kısmı lehim tutmuyor bazılarının. Dediğiniz pilden kullandım iki üç bekledi ama yine faydası olmadı
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 5 ай бұрын
@@ugurbengi7553 Burada bir yorumda arkadaşın biri açık satılandan almış. Ondada çinko çözülmemiş. Suyla seyreltilmiş sanırım. Asit oranı yüksek olmalı.
@ugurbengi7553
@ugurbengi7553 5 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 teşekkürler hocam
@cankutmacit8926
@cankutmacit8926 5 ай бұрын
Dışarı ekranda gösterdiği ısınının ⅕ ini veriyor infrared termometre ile ölçtüm. Ayrıca yukarı tutarisen farklı derece aşağı tutayrsan farklı derece gösteriyor. İyi bı flux ve çok ince ayar istiyor cep telefonu tamir işi için alacaklar denesin entegre şişirmeye bikarsiniz. Çok aşırı kontrolsüz yükseliyor.
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
Ben öyle bir şey yaşamadım. Marka sıcak hava havyaların performansını da beklememek lazım.
@cankutmacit8926
@cankutmacit8926 3 ай бұрын
@@hobimevdeelektronik9333 infrared endüstriyel lazer termometre ile test ettim stabil ısı vermiyor yukarı doğru çevirdiğinizde yada aşağı cevirdiginiz de farklı 3 veya 5 derece farkediyor. Ayrıca motorun voltajı stabil değil arasıra yavaslayabiliyor anlık olarak. Ben ölcerek yazdım. 138 derecede eriyen ve 200 derece üzeri eriyen lehim ile test ettim siz neyle olctunuz ? İki ayrı aynı tip makineyi de ölçtüm içerisini açıp triyaktan mosfetine devre şemasına kadar çıkardım. CPU MMC gibi telefon entegrelerini yakar hassasiyeti olmayan bir ürün. Bunun yerine 858d alın en fazla 400 lira fazlaya sıfırı amazonda var
@hobimevdeelektronik9333
@hobimevdeelektronik9333 3 ай бұрын
@@cankutmacit8926 Cankut kardeş merhaba, bu makinenin amatör kullanıcılara yönelik olduğunu, profesyonel olmadığını belirttim zaten. Bir ideamız yok bu makine ile ilgili.