Ep 184 - Lacrima lu’ Covidu’
15:50
Ep 183 - Atât s-a putut
26:18
6 ай бұрын
Ep 182 - Iluzia stabilității
28:39
Ep 181 - Vinerea neagră
29:54
6 ай бұрын
Ep 180 - Marți, joi și Werner
30:08
Ep 179 - Touché!
44:39
7 ай бұрын
Ep 178 - Vîntu schimbării
28:07
7 ай бұрын
Ep 177 - Homo homini lupus est
42:17
Ep 176 - Lacrimi și blesteme
27:08
Ep 171 - Episodul cu frustrări
31:58
Ep 170 - Aveți puțină înCDR
46:49
Ep 169 - Iliescu și ai lui
41:46
10 ай бұрын
Ep 168 - Noua Dezordine
35:55
10 ай бұрын
Ep 166 - Addendum
30:42
10 ай бұрын
Ep 165 - Apex
34:45
11 ай бұрын
Ep 163 - Începutul sfârșitului
37:39
Ep 162 - Madlene românești
50:44
11 ай бұрын
Ep 161 - Antologia anilor '70
44:03
Ep 157 - Dușmanul binelui
37:26
Жыл бұрын
Ep 156 - Tovarăși și pretini
29:40
Пікірлер
@laurianboldor7295
@laurianboldor7295 Ай бұрын
De-abia astăzi, în 2024, am aflat de aceasta pagină! Felicitări sincere, ascult cu plăcere!
@DmytroZinkiv
@DmytroZinkiv Ай бұрын
Îți iubesc foarte mult țara ta România și Istoria ta Glorioasă
@DmytroZinkiv
@DmytroZinkiv Ай бұрын
Îți iubesc foarte mult țara ta România și Istoria ta Glorioasă
@lidiadraganova1933
@lidiadraganova1933 2 ай бұрын
ar fi de mare ajutor daca adaugati si subtitrari! In rest continutul este foarte interesant prezentat
@iullyan87
@iullyan87 2 ай бұрын
Îmi plac toate episoadele de pana la acesta, dar nu ma așteptăm la unul atât de emoționant.
@raluca-elenaanghel6058
@raluca-elenaanghel6058 3 ай бұрын
bun addendum
@ambra1502
@ambra1502 3 ай бұрын
Referendumul acela al habsburgilor era cu siguranță mistificat. Ungurii nu au fost niciodată majoritari in Transilvania. In rest va ascult cu interes.
@raluca-elenaanghel6058
@raluca-elenaanghel6058 3 ай бұрын
.other instances nu e in romana alte instante si nici he invested himself nu e s-a investit. Cum zice un personaj de roman "mama ei de limba romana".Altfel, congrats, ca sa zic asa.
@Cristian_Dumitru
@Cristian_Dumitru 4 ай бұрын
Mulțumesc!
@Cristian_Dumitru
@Cristian_Dumitru 4 ай бұрын
Mulțumim👍!
@user-cs3tw7nd8x
@user-cs3tw7nd8x 4 ай бұрын
Acceptabil
@19libra73
@19libra73 4 ай бұрын
Să mor io... Călina, dacă ai fi nevasta mea aș fi cel mai fericit dintre pământeni, căci aș avea cu cine pălăvrăgi zi și noapte despre cea mai captivantă dintre poveștile omenirii: istoria. Nu am crezut niciodată că vreo femeie pe lumea asta simte fiorul și fascinația pentru trecutul neamului românesc; întotdeauna am crezut că acestă pasiune e un dar pus doar pe capul bieților bărbați😊
@19libra73
@19libra73 5 ай бұрын
La Cetatea Făgăraș sunt mai multe hărți vechi. Pe unele dintre ele de prin sec.al XVI-lea - al XVIII-lea nu apar niciuna dintre ,,țările" Valahia, Moldavia, Transilvania, ci Imperiul Otoman pentru cele din afara arcului carpatic și Imperiul habsburgic/ Imperiul austro-ungar pentru teritoriul transilvănean. Cam așa vedeau alte state aceste teritorii, în timp ce noi românii îi tot dăm înainte cu statalitatea. Erau niște simple provincii cu conducători desemnați și aserviți imperiilor care ne înconjurau. Norocul chior al românilor a venit după Primul Război Mondial când o mână de oameni deosebiți au știut să determine populația să spună ,,da" Marii Uniri. În rest, prostimea e și astăzi dezbinată și lipsită de viziune cu privire la puterea pe care o conferă o națiune măreață. Pentru aceștia sunt potrivite hărțile de la Cetatea Făgăraș...
@19libra73
@19libra73 5 ай бұрын
Stimată domniță Călina Cenan, tot respectul!! Absolut pentru tot... ideea de prezentare ludică, asumare, argumentare, claritate, consecvență, dar mai ales pentru... voce!
@user-mz3rj1ii6z
@user-mz3rj1ii6z 5 ай бұрын
ÎMI PLACE PODCASTUL TĂU 🎤📘❤
@AlexandruIonutBratu-un4zt
@AlexandruIonutBratu-un4zt 5 ай бұрын
Buna Calina :) Ți-am ascultat cu plăcere (de-abia acum le-am descoperit 🥲) mai multe documentare din aceasta serie, ești super de apreciat că ai noțiuni foarte multe despre istorie, ceea ce in schimb nu e prea plăcut e că am auzit de 15-20 de ori "buna, numele meu este Calina", cred că ar fi fost de ajuns sa te fi prezentat o data, la începutul seriei, care, cred (s-ar putea să mă înșel) că nu e podcast (podcastul nu e când ai cel puțin un invitat și se crează un dialog, eventual și filmat și nu doar voce? ) Iar paralele făcute între domnitorii români și alte personaje din imperiul roman sau comparația cu dusul scoțian samd...eu cel puțin, nu le-am înțeles scopul, in rest super faina seria ta de prezentare a istoriei Românie i, felicitări și spor la multe alte proiecte interesante ! 💪💪😃😃
@istoriaromanieipodcast
@istoriaromanieipodcast 5 ай бұрын
e podcast :) podcastul nu implică invitați sau video, ci doar audio serializat.
@viorelludusan
@viorelludusan 6 ай бұрын
Bravo Calină! Sunt canadian, cu preocupări pentru istorie. Ai făcut treabă foarte bună. Am ascultat totul de vreo 4 ori. Deși nu mai există sentimentul surprizei, e atât de plăcut să ascult a treia, a patra oară. Sunt direct prins în istoria veche și foarte veche. Poate, odată cu noutățile genetice să mai inserezi câteva episoade din acele vremuri. Sunt, nu puține, informații care cred ca trebuie distribuite. Și ascultătorii tăi nu sunt puțini, sunt curioși și inteligenți. Mulțumesc!
@DoamnaMia
@DoamnaMia 6 ай бұрын
Cum sa aibă doar 6 episoade Star Wars ? mai verifica odata... sunt mult mai multe...
@istoriaromanieipodcast
@istoriaromanieipodcast 5 ай бұрын
e o glumă mai veche de-a mea :) poate nu mi-a ieșit tonul corect
@85theoss
@85theoss 6 ай бұрын
Felicitări!
@danbutuc
@danbutuc 6 ай бұрын
Bravo! Felicitari! Probabil cel mai frumos si inteligent podcast din Romania. Sper sa fii motivată sa continui cu alte proiecte. Aștept cu nerăbdare
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 6 ай бұрын
Chapeau!
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 6 ай бұрын
Chapeau Calina! PE DATA VIITOARE!!!
@razvan5106
@razvan5106 6 ай бұрын
Am ascultat podcastul pe nerasuflate, extraordinar proiect si efort. Felicitari pentru curajul de a face asa ceva!
@andaoprea346
@andaoprea346 6 ай бұрын
Multumim, Călina! Mintea mea a completat automat la final, chiar dacă acum nu s-a mai auzit: pe data viitoare!
@buranburanus1124
@buranburanus1124 6 ай бұрын
Călina salut! Ai făcut un podcast de nota 10!
@ER1PLG
@ER1PLG 6 ай бұрын
Mulțumesc foarte mult pentru acest podcast excelent. Am aflat multe lucruri noi, unele chestii vorbite aici nici nu se aflau la orele de Istoria Românilor din școală. Am savurat fiecare episod, cu emoții, zâmbete și lacrimi. Câteodată după un episod bun, stăteam în tăcere vre-o 10 minute și nu făceam nimic. Am descoperit pasiunea pentru Istorie, pentru antichitate, cu ajutorul tău am descoperit și podcastul lui Natan Garștea - Istoria Moldovei. Îmi pare rău că s-a terminat, dar fiecare sfârșit are un început. Succese în toate ce faci.
@tudorm6838
@tudorm6838 6 ай бұрын
Arestarea nu este ca urmare a scrisorii lui catre Carol in care ii reprosa pierderile teritoriale?
@tudorm6838
@tudorm6838 6 ай бұрын
Daca nu invadau Cehoslovacia, si nu preluau industria militara ceha, le-ar fi fost mai greu impotriva Frantei si Angliei. La fel, daca razboiul pornea efectiv si nu pe hartie cand au atacat Polonia, era o sansa in plus sa fie opriti. Daca nu foloseau mana de munca europeana, le-ar fi fost mai greu impotriva URSS. Fiecare a considerat ca "e in regula sa-i contropeasca pe altii atat cat eu stau la adapost", dar s-au pacalit , pentru ca puterea economica si militara a Germaniei a crescut dupa fiecare cucerire.
@tudorm6838
@tudorm6838 6 ай бұрын
Dupa mine, lucrurile s-au petrecut (similar în Italia și Germania) în câțiva pași, și în majoritatea acestor pasi intră și metafora cu pacanelele, dar nu este numai asta. Nu aveau cum să câștige direct. Apar mișcări și partide extremiste. Extremismul lor manifestat nu este pedepsit după lege, ci mai degrabă câștigă procente în alegeri. Criza economică îi ajută să câștige mai multe voturi. Partidele și forțele conservatoare îi privesc ca pe niște aliați politici împotriva stângii și stângii extreme. Ajung la putere împreună cu conservatorii si sprijiniti de mogulii economiei. Șeful statului desemnează prim-ministrul din partidul lor, deși nu are majoritate. Acaparează total puterea - îi înlătură pe conservatori și îi închid/asasinează pe adversarii de stânga (uneori și pe aliații conservatori). Instaurează dictatura, fără alte partide. Partidul unic se confundă cu statul, iar propaganda devine propaganda de stat. Posibilii opozanți sunt pedepsiți preventiv. Aici urmează partea a doua a convingerii populației. Începe jocul cu puterile vestice: invadează câte un teritoriu, câte o țară și își cresc puterea economică și industria militară. Vesticii se lasă intimidați până la un punct și nu reacționează. În mod trist, cuceririle teritoriale îi ajută să crească în simpatia propriei populații. Sunt cam trei stadii de cresterea popularitatii: propaganda initiala revansarda si antisemita, propaganda de stat (si mai puternica) si inabusirea oricarei opozitii, extinderea teritoriala si victorii militare. Populatia nu le-a dat puterea direct. Au cedat alte partide politice (conservatorii), cei cu puterea economica, seful statului si puterile vestice.
@EmilAlu
@EmilAlu 6 ай бұрын
Acuma am descoperitacest canal. Felicitări!
@manuelalombardi1237
@manuelalombardi1237 6 ай бұрын
Friendly fire la Otopeni?? Serios??
@manuelalombardi1237
@manuelalombardi1237 6 ай бұрын
Chana?! 😂 mai degrabă Ghana 🇬🇭 Oxymoron nu pare prea romanesc, ca tocmai ne spuneai ca nu-ți plac englezismele /americanismele 😂
@istoriaromanieipodcast
@istoriaromanieipodcast 6 ай бұрын
Da, "Chana" e o greșeală de transcriere pentru care îmi cer scuze. Cuvântul "oximoron" există în limba română (dexonline.ro/definitie/oximoron) și a intrat pe filieră franceză, nu engleză. Nu am spus că nu îmi plac englezismele, doar că încerc să le evit sau limitez, iar atunci când am nevoie să recurg la o expresie din limba engleză, o explic și în română.
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 7 ай бұрын
Fain prezentat! Chapeau!
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 7 ай бұрын
Chapeau!
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 7 ай бұрын
Chapeau!
@nelutumohan2833
@nelutumohan2833 7 ай бұрын
Un titlu mai bun ar fi fost “Cave Canem”
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 7 ай бұрын
Beware of the Japanese dog... din epoca :) 日本犬には気をつけろよ… Nihonken ni wa ki o tsukero yo…
@nelutumohan2833
@nelutumohan2833 8 ай бұрын
12:25 femeie promiscuă 😊
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 8 ай бұрын
Chapeau!
@stefanrz_
@stefanrz_ 8 ай бұрын
Foarte bun clipul. Cta mai multe sa fie in viitor.
@nelutumohan2833
@nelutumohan2833 8 ай бұрын
8:00 Cuza a fost un fel de Trump înainte de a fi la modă:))
@nelutumohan2833
@nelutumohan2833 8 ай бұрын
“..oricât de mult mi-ar plăcea să sar pe A.I. Cuza.. pe subiectul A.I. Cuza.. “ subtil, superb ♥️😂 Apreciez
@malusdacuspaultomescu8018
@malusdacuspaultomescu8018 8 ай бұрын
Salutare, Călina! Adorm cu comentariile tale...la mai multe! Felicitări!
@mariusmarcu4892
@mariusmarcu4892 8 ай бұрын
Chapeau!
@stefanrz_
@stefanrz_ 8 ай бұрын
Foarte bun videoul! Ar fi bine ca majoritatea românilor să știe asta.
@thep0l146
@thep0l146 8 ай бұрын
Am venit de la Georgescu
@istoriaromanieipodcast
@istoriaromanieipodcast 8 ай бұрын
hello! îmi dai te rog un link?
@user-ks8mm9hk7w
@user-ks8mm9hk7w 8 ай бұрын
M-a trimis Georgescu
@tudorm6838
@tudorm6838 8 ай бұрын
Interesant este cum au ajuns la putere primul partid de extrema dreapta (in Italia). Nu aveau voturi pentru formarea guvernului, nici pe departe. Au facut manifestatii de strada, celebrul "Mars asupra Romei". Regele le-a dat guvernul pe mana, au facut guvern de coalitie, dupa cum spuneati. Fiind la putere, au inceput sa terorizez, la propriu, opozitia. Mai tarziu, au schimbat legile cu forta si s-au declarat ca partid unic. Frica conservatorilor si a regelui de miscarile de stanga i-au impins sa faca acesti pasi in favoarea extremei drepte, iar apoi au fost dati la o parte,
@tudorm6838
@tudorm6838 8 ай бұрын
In filmul Gladiatorul, Marc Aureliu nu voia sa-l lase mostenitor pe nesabuitul Commodus, doar ca in realitate exact asa a facut.A rupt traditia dinastiei Antoninilor care adoptau un urmas demn de a conduce. Acest gest a avut consecinte uriase pentru Imperiul Roman. Daca ne uitam si la primi imparati si la urmatorii, vedem ca, pur si simplu, statul putea fi destabilizat de un imparat nepotrivit si putea fi refacut de unul vrednic. In cazul Romaniei de dupa 1866, aveam monarhie constitutionala, dar aceasta era diferita de cele din ziua de azi, in sensul ca regele avea ceva putere. Mai exact, putea sa dizolve parlamentul si putea, dupa alegeri, sa puna prim ministru de la un partid care nu avea neaparat majoritatea la momentul numirii. Una din practicile care ocoleau democratia era urmatoarea: parlamentul era dizolvat si regele numea un nou prim ministru, care nu era din partidul aflat pana atunci la putere. Se organizau alegeri, iar noua putere folosea forta pentru a intimida opozitia. Daca regele proteja un anume partid, putea sa-i aduca la putere, apoi sa-i scoata pentru a-si "trata" in opozitie scaderea in popularitate (o perioada mai scurta decat un mandat intreg).
@vladdumitrica849
@vladdumitrica849 8 ай бұрын
Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți. Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
@tudorm6838
@tudorm6838 8 ай бұрын
Felicitari! Cred ca a fost unul din cele mai grele subiecte (...toate sunt grele) si l-ati prezentat foarte bine.