Nijmegen, 22 februari 1944.
4:24
5 ай бұрын
NIeuwjaarswens 2024
0:48
7 ай бұрын
Nieuwjaarswens 2023
1:08
Жыл бұрын
Nijmegen in 1972
3:56
Жыл бұрын
Пікірлер
@robkleinlangevelsloo259
@robkleinlangevelsloo259 7 күн бұрын
Erg mooi, maar geef toe; het was verstandig groot deel van die panden te slopen. Daar was geen eer meer aan te behalen. Wat er uiteindelijk is neergezet weet ik niet, maar was voor die tijd waarschijnlijk modern en comfortabel.
@BenvanBroekhuijsen
@BenvanBroekhuijsen 6 күн бұрын
Lelijke eenheidsworst uit de jaren 80. En nee ze hadden op zijn minst de gevels kunnen sparen zoals ze dat hier in Lissabon tegenwoordig vaak doen. De gevel blijft, het gebouw er achter is helemaal nieuw. Op die manier behoud je in ieder geval het karakter.
@willemarends4103
@willemarends4103 7 күн бұрын
Op nr 34 heb ik gewoond als eerste bewoner van de wederopbouw ergens rond 1980
@gijsph7595
@gijsph7595 7 күн бұрын
Dank Kees. Weer een prachtige video.
@MadRatMovies
@MadRatMovies 7 күн бұрын
Machtig mooi gemaakt weer.
@robertjahn8498
@robertjahn8498 8 күн бұрын
Alles lekker Modern nu
@jonny1962
@jonny1962 8 күн бұрын
Ongelofelijk dat dit ooit gebeurt is in Nimwegen
@bredaterbak
@bredaterbak 8 күн бұрын
PRACHTIG MOOI !
@heinhermans4532
@heinhermans4532 8 күн бұрын
Met gotsiedorie ook panden die de sloop overleefd hebben. Want daar word ik iedere keer zo triest van.
@opoxious1592
@opoxious1592 8 күн бұрын
Het stadsbestuur heeft de onvergefelijke fout gemaakt, om de historische waarde totaal achterwege te laten. Op deze manier zijn veel panden die gerestaureerd of gerenoveerd hadden kunnen worden, slachtoffer geworden van de sloopwoede gedurende de jaren 50, 60, en 70.
@jonny1962
@jonny1962 8 күн бұрын
Heel mooi❤
@lig85
@lig85 9 күн бұрын
KLOPT zo als het WAS,nu niet meer
@RobRoordink
@RobRoordink 10 күн бұрын
In het begin van de jaren 50 gingen we in de herfst ‘s avonds wandelen door de stadsparken, Hunnerpark, Valkhof, Kronenburgpark. Daar waren dan de bomen verlicht met gekleurde lampen. Dat werd, meen ik mij te herinneren De Verlichting genoemd. Ik vond dat als klein jochie erg mooi. Is daar nog beeldmateriaal van?
@ruudgreat9810
@ruudgreat9810 20 күн бұрын
En toen kwam er een halfgare Amerikaan en die bombardeerd alles ongestraft plat.
@user-sn6ye7ws1f
@user-sn6ye7ws1f Ай бұрын
Eindelijk iets waar ik veel waarde aan hecht m'n eigen stad nijmegen ❤😊
@gradivariusnoviomagus
@gradivariusnoviomagus Ай бұрын
is er De 'pierson' kwam niet uit de lucht vallen
@ce17ec
@ce17ec Ай бұрын
Een prachtige drieluik over deze 3 rampen die de oudste stad van Nederland zoveel leed hebben gebracht. In mijn ogen waren het er eigenlijk 4, de sloop van het Valkhof in 1795 was eigenlijk de eerste grote ramp. In 1971 reisde ik als 11-jarige samen met een klasgenootje per trein naar Nijmegen op een mistige november zaterdag. Beiden waren we heftig geïnteresseerd in geschiedenis en we wilden zelfs archeoloog worden. Ik neem aan dat ik in die tijd in de krant had gelezen over de strijd van de bevolking tegen de afbraakwoede die de benedenstad zo had geteisterd. Mijn vader was afkomstig uit Nijmegen en we waren er wel vaker geweest, maar nooit in de benedenstad. Als 11-jarigen waren we verbijsterd over wat we zagen en hoe de volwassenen van die tijd omgingen met het historisch erfgoed. We maakten een aantal mistige foto's van diverse vervallen panden maar ook van de kale vlaktes er omheen. Ik wist ook toen al dat dit geen oorlogsschade was, maar bewuste en geplande vernietiging. En ik zag de overeenkomst met de sloop van het Valkhof in 1795 waar ook toen maar een historische bewuste enkeling zich tegen verzette. Nog één opmerking over de nieuwbouw van de benedenstad: de Bossche school architectuur was mogelijk niet uitgesproken kostbaar maar desondanks was de bouw van de benedenstad aan deze kromme en hellende straten wel veel duurder dan de in die tijd reguliere budgetten voor sociale woningbouw toelieten. Rond 1975 (kabinet Den Uyl, Schaefer) besluit het kabinet om extra geld uit te trekken voor stadsvernieuwing in historische beschermde stadsomgevingen in Amsterdam en Nijmegen. De bouw van sociale woningbouwhuizen mag daardoor tot wel 50% duurder zijn dan wat daar op dat moment voor gebruikelijk was. Achteraf een gelukkige keuze want al is er zoveel moois verdwenen, de huidige benedenstad blijkt ook nu nog een geliefde woon- en wandelomgeving.
@deesdesmet3503
@deesdesmet3503 Ай бұрын
Was het niet zo dat in september 1944 een deel van het centrum in de brand is gestoken door de terugtrekkende Duitsers en dat door de gevechten en later attilleriebeschietingen vanuit Arnhem ook veel onherstelbare schade is aangebracht.? Mijn vader vertelde dat hij met paard en wagen de brandende stad werd ingestuurd om nog te redden wat er te redden viel. En dat was niet veel meer.
@ronaldderooij1774
@ronaldderooij1774 Ай бұрын
Ik weet niks van Nijmegen, maar ik weet wel dat het een studentenstad is. Die zijn meestal best gezellig. Ik vind het beeld dat wordt opgeroepen in deze video's een beetje (te?) triest. Ik vind de huizen van de Bossche school best heel leuk, trouwens. Ja het is strak en zonder tierlantijnen. Maar ik hou van functioneel en betaalbaar, maar kleinschalig, binnen de menselijke maat.
@RobRoordink
@RobRoordink Ай бұрын
Onder de indruk van je kanaal!! Ik heb 1962/1963 op de Kweekschool De ‘Klokkenberg gezeten. Die was gevestigd in een paar omgebouwde stadsvilla’s. De ingang was aan de Muchterenstraat. Ons lokaal was boven het Groene Balcon met een schitterend uitzicht op de Waal en de verkeersbrug. Er is tot nu toe weinig van het gebouw te zien geweest, maar in dit deel staat een rij architecten e.d. met op de achtergrond onze school(3.24 minuten). Leuk om te zien.
@keeskoping1
@keeskoping1 Ай бұрын
Dag Rob, In Nijmegen, zo mooi als het was, deel 13 komt de Klokkenberg beter in beeld. De link is: kzfaq.info/get/bejne/q82fgbZ0zJmVYZs.html
@RobRoordink
@RobRoordink Ай бұрын
@@keeskoping1 hartelijk bedankt voor de tip. Ben bij elke video van jou verbaasd over de kwaliteit van het bronnenmateriaal. Hoeveel details je met jouw manier van presenteren nog naar voren kunt halen en de kwaliteit van het inkleuren. Als voorbeeld: Ik heb het boek De verwoesting van een Oude Keizerstad met veel foto’s van het bombardement, maar degene die jij hebt gebruikt zijn interessanter. Indrukwekkend.
@RobRoordink
@RobRoordink Ай бұрын
Geweldig, het verzamelen van het materiaal, het zorgvuldig inkleuren, de animaties moet erg veel werk zijn geweest en het resultaat is prachtig.
@StephenvanWijk
@StephenvanWijk Ай бұрын
9:33 is de kerk van Sint Benedictusberg. Wel door Van der Laan ontworpen. En het is school, niet schôl.
@keeskoping1
@keeskoping1 Ай бұрын
Dag Stephen. Je hebt helemaal gelijk. Ik had beter op moeten letten. Helaas kan ik de tekst niet meer aanpassen op KZfaq, maar het is inderdaad de kerk van de abdij Benedictusberg in Vaals.
@StephenvanWijk
@StephenvanWijk Ай бұрын
@@keeskoping1 Nabij Vaals, Mamelis ligt aan de andere kant van de N278, interessante is dat de toegangsweg tot het klooster ook Mamelis heet, en het officiële adres Lemiers is, volgens Google. Ik vind die kerk Van der Laan zijn mooiste werk, en tijdens de diensten bekroop mij af en toe het gevoel of ik in een teletijdmachine had gezeten, en in het Romeinse rijk was terecht gekomen uit de eerste eeuwen na Christus.
@thijsdonders024
@thijsdonders024 Ай бұрын
bedankt Kees voor deze mooie beelden, het beste kanaal op KZfaq!
@heinhermans4532
@heinhermans4532 Ай бұрын
Heel goed gedaan. Compliment. Ik heb zeker tot in de 80 er jaren tegen de Waalkadebuurt aan moeten kijken met al zijn vervallen en amper overeindstaande huizen voordat het echt aangepakt werd. Van de Arnhemse rijnkadebuurt kon je dat ook wel zeggen.
@proclama2970
@proclama2970 Ай бұрын
Een drieluik van De Keizerstad die driemaal getroffen werd. Laten we deze periode verkennen en de emoties die ermee gepaard gingen, romantiseren. “In volle dankbaarheid aan & als eerbetoon aan KeesKoping voor zijn fantastische bewerking van onze geschiedenis in prachtige getuigenbeelden. Na 1890 onderging Nijmegen een metamorfose die haar karakter voorgoed veranderde. De bouw van nieuwe huizen, de aanleg van straten en pleinen, en het ontstaan van moderne wijken. De stad pulseerde met energie, als een hart dat sneller klopt bij de gedachte aan een nieuwe toekomst. Laten we hopen dat we deze geschiedenis met respect koesteren en onderhouden, zodat de oudste stad van Nederland haar verleden blijft omarmen en haar toekomst met open armen tegemoet treedt. Maar met deze vrijheid kwam ook verlies. Veel middeleeuwse gebouwen, die ooit het hart van de stad vormden, werden met de grond gelijk gemaakt. De stenen fluisterden hun verhalen van eeuwenlange geschiedenis, maar nu waren ze stil. Hoe voelde het om te zien hoe de oude architectuur verdween? Was er verdriet, nostalgie, of juist opluchting? dank
@opoxious1592
@opoxious1592 Ай бұрын
En weer kunnen we genieten van een reis door het oude Nijmegen. Dank u zeer👍 Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, dat men helaas de oude Nijmeegse stad niet met meer zorg heeft proberen te behouden zover dat mogelijk was Zoals we dit wel in Maastricht zien.
@patriciapezy6480
@patriciapezy6480 Ай бұрын
Als klein meisje liep ik door de straten van Nijmegen met mijn oma. Dat is meer dan 40 jaar gelden. Zij vertelde bij elke hoek van de straat wel een verhaal . En als ik nu deze beelden zien. Herinner ik mij die wandelingen en de prachtige panden. En als Nijmegen nu ziet. Zo zonden.
@gijsph7595
@gijsph7595 Ай бұрын
Dank Kees. Ik wordt er altijd wat melancholiek van naar jouw video's te kijken, En wat enorm zonde dat er zo veel zonder pardon is gesloopt.
@opoxious1592
@opoxious1592 Ай бұрын
Ik deel dit gevoel ten volste met je. Ik zit altijd met grote regelmatig met een brok in mijn keel met een gevoel van ontroering, nostalgie, en ook wel met verdriet naar deze geweldige video's te kijken. Dit alles omdat wij dankzij Kees via zijn fantastische filmpjes de geschiedenis kunnen herbeleven, van hoe mooi Nijmegen ooit was.
@Vayra78
@Vayra78 Ай бұрын
🥲
@gemmameeuwsen8928
@gemmameeuwsen8928 Ай бұрын
Het is pijnlijk om te zien hoeveel moois en historisch waardevol er verdwenen is
@proclama2970
@proclama2970 Ай бұрын
Het is echt jammer dat er teveel historische panden zijn gesloopt tijdens de wederopbouw na de oorlog. Deze gebouwen hadden vaak een unieke architectuur en een rijke geschiedenis. Het is begrijpelijk dat er keuzes moesten worden gemaakt om ruimte te creëren voor nieuwe ontwikkelingen, maar het verlies van historisch erfgoed blijft altijd spijtig. Daarom zijn deze bewerkte beelden van Kees zo bijzonder en waardevol en om van te genieten. Als we terugkijken naar die tijd, kunnen we ons voorstellen hoe het centrum van Nijmegen eruitzag met die oude panden. Misschien is het een bron van inspiratie om te bedenken hoe een moderne interpretatie van die architectuur eruit zou kunnen zien. Wie weet, misschien kunnen we in de toekomst iets moois herbouwen dat de geest van die oude gebouwen vasthoudt.
@proclama2970
@proclama2970 Ай бұрын
Met dank aan Kees voor weer een fantastische bijdrage geschiedenis van Nijmegen
@crvansanten1778
@crvansanten1778 Ай бұрын
Erg mooj erg bedanked groetten uit Brockville Ontario Canada
@opoxious1592
@opoxious1592 Ай бұрын
It's so beautifull to see the old historic pictures of the city of Nijmegen. Yet at the same time it's so sad to see, that so much have been dissapeared due to war. But also due to irresponsible demolition of historic buildings, that could have been restored to it's former glory. Unfortunally during the 50's and 60's, historic heritage did not play an important role during the post war rebuilding of Nijmegen. But luckely, we have "Kees" that makes these fantastic video's about the old historic city of Nijmegen. Greetings, Mark from Nijmegen
@HansvanMeteren
@HansvanMeteren Ай бұрын
Schitterend weer Kees, dank je wel. Hans
@BenvanBroekhuijsen
@BenvanBroekhuijsen Ай бұрын
Nog steeds jammer dat in plaats van het behouden van de voorzijde van de panden, men ervoor gekozen heeft het te vervangen door niets, of iets heel lelijks zoals de Lindenberg.
@opoxious1592
@opoxious1592 Ай бұрын
De vreselijke jaren 70 architectuur inderdaad. Wat een verspilling.
@gijsph7595
@gijsph7595 Ай бұрын
Dank Kees voor opnieuw een prachtige herinnering.
@olddutchcomedy
@olddutchcomedy Ай бұрын
Hallo Kees in een woord prachtig erg mooi gemaakt zoals gewoonlijk mijn dank is groot 🙏🙏
@heinhermans4532
@heinhermans4532 Ай бұрын
Mooi gemaakt. Doet me aan al die verhalen herinneren die mijn moeder vertelde over oud nijmegen van voor de oorlog.
@Scherpschutter
@Scherpschutter Ай бұрын
Dank je Kees voor weer een mooie compilatie.👍🏼 En zo hebben de Amerikanen en later ook de gemeente de vernietiging van het eens zo mooie centrum van Nijmegen eens en voor altijd gebombardeerd en gesloopt 😢
@jorinevanhemmen8288
@jorinevanhemmen8288 Ай бұрын
Mooi om de jouw naam weer eens te zien voorbijkomen Billy, groet van Peter Linssen
@jorinevanhemmen8288
@jorinevanhemmen8288 Ай бұрын
wat een mooi gemaakt document! Meteen doorgestuurd naar mijn kinderen.
@mahieuniels
@mahieuniels 2 ай бұрын
grandioos mooi stukje geschiedenis wat ik niet kende. Dank daarvoor! 🙂
@kaarthuisplus
@kaarthuisplus 3 ай бұрын
Leuk maar wel saai eigelijk
@jessicabakker4696
@jessicabakker4696 3 ай бұрын
Weer een juweeltje. Dank.
@MadRatMovies
@MadRatMovies 3 ай бұрын
Machtig mooie episode weer, Kees. Ik kijk vol verwachting uit naar de volgende...👍
@JohnDevitt
@JohnDevitt 3 ай бұрын
Wederom prachtig!
@HansvanMeteren
@HansvanMeteren 3 ай бұрын
Prachtig Kees!
@crvansanten1778
@crvansanten1778 3 ай бұрын
Erg mooi Very nice I loved it Groeten uit canada van een oude Nijmegenaar
@Scherpschutter
@Scherpschutter 3 ай бұрын
Groeten uut Nimwegen benejen Stad 👍🏼
@twanvansummeren5262
@twanvansummeren5262 3 ай бұрын
Wat een geweldig KZfaq-kanaal! Een prachtige “verbeelding” van de oudste stad van Nederland. Verrassend leerzaam bovendien. Dat er nog veel afleveringen mogen volgen. Heel veel dank!
@janremis1737
@janremis1737 3 ай бұрын
Mooi Kees. De kracht en schoonheid van de Waal. 👍
@proclama2970
@proclama2970 3 ай бұрын
Fantastisch weer... Bedankt voor weer een mooie weergave Kees, De kunst en fotografie door de jaren heen. De verbeelding van de Waal tussen 1683 en 1963 is een fascinerende reis door de tijd, waarbij elke afbeelding een eigen verhaal vertelt over de relatie tussen mens en natuur.
@Justdigit2
@Justdigit2 3 ай бұрын
WOW kippenvel gewoon. Die muziek, de beelden in kleur.... Je voelt de verslagenheid en ongeloof. Heel mooi gedaan.