Пікірлер
@herifinteki6142
@herifinteki6142 10 сағат бұрын
❤️❤️❤️❤️
@mehmetakyel2768
@mehmetakyel2768 14 сағат бұрын
İnsan bi besmele çeker profesör ilahiyatcılar hepmi böyle
@onlisra
@onlisra Күн бұрын
13 haziran 2024 perşembe
@henuzkararvermedik
@henuzkararvermedik 2 күн бұрын
Teşekkür ederiz
@incinmedia
@incinmedia 2 күн бұрын
kzfaq.info/get/bejne/it-emsec06m5g4U.html "Karşılıklılık", "mütekabiliyet", "denklik"… Bunlardan taviz vermeden ‘eksiklik’ten bahsetmek sıkıntılı? Ya bunlar aradığımız ifadeler değil ya da eksiklik bunların ilişkiye getirdiği tarafların birbirine nazaran hallerine dair değil. Fotoğrafın negatifiyle pozitifi arasındakinin, “eşit olmak itibariyle aynı”lık ilişkisini daha iyi tanımladığını düşünüyorum. Aynı denklik, resim ile yansıyan ışık arasında da belki kurulabilir. Resmi ile arasında eşit olmak itibariyle aynılık ise Simmias’ın sadece bir veçhesi arasında aranabilir. Simmias’ın bir veçhesi, onun kendindeki haline göre eksik sayılabilirse eğer, “eksiklik” o şartta ancak bir kavramanın kavramı haline geliyor sanki.
@aynuryaman4320
@aynuryaman4320 2 күн бұрын
👏👏👏
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
"İçinde biz olan bir hüviyet-i ilahi var, dolayısıyla biz Tanrı'daki bizi sevmiş oluyoruz.?" Demirli
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
"Her şeyde, hattâ en çirkin görünen şeylerde, hakikî bir hüsün ciheti vardır. Evet, kâinattaki her şey, her hadise, ya bizzat güzeldir, ona hüsn-ü bizzat denilir veya neticeleri cihetiyle güzeldir ki, ona hüsn-ü bilgayr denilir. Bir kısım hâdiseler var ki, zahiri çirkin, müşevveştir. Fakat o zahirî perde altında gayet parlak güzellikler ve intizamlar var. "Bahar mevsiminde fırtınalı yağmur, çamurlu toprak perdesi altında, nihayetsiz güzel çiçek ve muntazam nebâtâtın tebessümleri saklanmış. Ve güz mevsiminin haşin tahribatı, hazin firak perdeleri arkasında, tecelliyât-ı celâliye-i Sübhâniyenin mazharı olan kış hâdiselerinin tazyikinden ve tâzibinden muhafaza etmek için, nazdar çiçeklerin dostları olan nazenin hayvancıkları vazife-i hayattan terhis etmekle beraber, o kış perdesi altında nazenin, taze, güzel bir bahara yer ihzar etmektir. Fırtına, zelzele, veba gibi hâdiselerin perdeleri altında gizlenen pek çok mânevî çiçeklerin inkişafı vardır. Tohumlar gibi neşvünemasız kalan birçok istidat çekirdekleri, zahiri çirkin görünen hâdiseler yüzünden sünbüllenip güzelleşir. Güya umum inkılâblar ve küllî tahavvüller birer mânevî yağmurdur."(On Sekizinci Söz)
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
"Mümin odur ki gördüğünde sana Allah'ı hatırlatır." Mevlana-Şems arasındaki sevgi bahsi bu hadis ile izah edileceği gibi Mevlana'nın Şems'in ruhunda Allah'ın cemalinin bir tecelli odaklanmasını görmüş olması ile de izah edilebilir. Şems'in ruhu (bedeni değil) güzelliklerin bir aynası vazifesi görmüş olabilir. Allah'ın güzellik dalgaları Şems'in alem-i misaldeki suretinde tecelli etmiş olabilir. Bence bu Şems yerine herhangi bir başka mümin erkek de olabilirdi. Mevlana onun ruh heykelini müşahade ettiği için Allah'ın cemal tecellisine oradan yol bulmuş gibi görünüyor... TO
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
Sevginin en önemli tezahürü yokluk ile alakasıdır. Sevgi varsa hicran da vardır. Şiirde denildiği gibi: "Ayrılık sevdaya dahil..." Sevginin ikinci en önemli göstergesi özlemek/iştiyaktır. İnsanların sevgiden nasipleri iştiyaktır, özlemektir. İştiyak ise insanda bir takım bedeni hallere sebep olur; sararıp solma gibi melankolik haller... İnsan sevgisini harekete geçiren şeylerin aslında sevilecek şeyler olmadığını anlar. Sevgi harekete geçtiği noktadan ayrı bir yere gider.
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
Demirli Hocam, genelde ihtiyari sevginin izahını yapmış, ferdiyet, bencillik terimleri ile. Burada izahı gereken bir de "gayri ihtiyari sevgi" konusu var. İnsan nasıl olur da hiç istemeden, niyetlenmeden, sonucunu düşünmeden sever?
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
Aşığın bir hali: Hem kavuşmayı arzulama hem de kavuşmaktan korkma... İbni Arabi'nin temel sevgi teorisi: Kişi kendisini sever, kişinin sevdiği şey istikmaldir. (Kemale erme) İnsan nerede kemale ereceğini düşünüyorsa ona/oraya doğru bir arzu duyar. Sevdiğimiz, "olmak istediğimiz şey"dir. Dolayısıyla sevginin esas kaynağı bu bencilliktir. (Bencillik izahı pek kafama yatmadı. TO) Sevgi, hilalin dolunay halini alma çabasıdır. Kişinin kendisini bütünleme, yetkinleştirme çabası... Füsus'ta İbni Arabi Allah'ı sevme meselesini açıklarken: Biz Allah'ı bir öteki olarak sevmeyiz. O'nu bizi kemale erdiren, istikmal eden olarak severiz, demiş. Kul kendi yetkinliğinin Tanrı'da tamamlanacağını öğrenince ancak Tanrı'ya gider. İbadetin temelinde de nefsin kemale erme arzusu vardır. "Sevgi insanın kendi ferdiyetine, bütünlüğüne dönme arzusudur."
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
"İkonografinin ortaya çıkış kaynağı, doğada doğal olmayan (sureti olmayan) bir şeyi sevme arzusudur. İnsan doğal olmayan sevgi objesinin tasvir ederek doğada tutmaya (zabt) çalışır. Beş duyu ile fiziksel (doğal) olmayan alem ile irtibat kurma arzusu... Oraya ait bir varlığı buradaki duyularla sevme arzusu... "İbni Arabi okumakla İbni Arabi sevgisi oluşmaz." Demirli.
@TalatOrdu
@TalatOrdu 2 күн бұрын
"Sevgi imanın en kuvvetli halidir." "Sevgiyi ortaya çıkaran şey kök-dal ilişkisidir." "Sevgi bir duygu olmayı aşıp üst bir ahlak haline gelmesi gerekir." Tasavvuf tarihinde sevginin ortaya çıkmasının nedenleri araştırılmıştır. İbni Arabiye sevgi türleri. 1-Türlerin bekası için olan doğal sevgi, (biyolojik) beden iştihası (Avamın sevgisi) 2- Ruhani sevgi. Sevdiğine benzemeye, ahlakı ile ahlaklanma (onda fani olmaya) yönelik bir sevgi. "Sevgi, kesretin vahdete -dalların köke- dönme arzusudur" (Demirli) 3- İlahi sevgi: Allah'ın kulu, kulun da Allah'ı sevmesi... Kulun Hakk'ın mazharı, Hakk'ın kulun mazharı olma durumu... Allah sevgisine kandım diyen sevgiyi anlamamıştır. Beden itminana kavuşur ama ruh sevgiye doymaz. Gerçek aşık denizi içse bile "daha yok mu?" diye sorandır. Bazen insan tahayyül ettiğini sevebilir. İnsan sevdiğini teşbihlerle -suret vererek- tanımlamaya çalışır.
@ahmettatar2378
@ahmettatar2378 2 күн бұрын
Insanca pek insanca ancak inaninca pekala insanca____çember bu çemberin icindeki çember hatirlama koni seklinde olunca katlanir olma ki sevme cok olma koniye usten bakinca aynilik bir olma pekala geometria
@halimekahraman1967
@halimekahraman1967 2 күн бұрын
İlhamcı reis❤
@maliozdmrx
@maliozdmrx 2 күн бұрын
9:40
@zekiyyetuguntan1259
@zekiyyetuguntan1259 3 күн бұрын
°•●°••`♧°•○•☆●°♡○°•○○°°•••●☆
@mustafa.06
@mustafa.06 3 күн бұрын
54:33 Zara ovası Mormon yuvası
@zelalmina7943
@zelalmina7943 3 күн бұрын
Allah razı olsun
@sezginalisoglu6565
@sezginalisoglu6565 3 күн бұрын
"sevgi imanın en kuvvetli hali", "sevgi kök ve dal ilişkisidir." "sevgi daha üst bir ahlak olmalı duygu değil"
@yaseminkara2020
@yaseminkara2020 3 күн бұрын
🌷🌹
@user-td2ru3oo5b
@user-td2ru3oo5b 3 күн бұрын
Muhteşem 🙏
@user-td2ru3oo5b
@user-td2ru3oo5b 3 күн бұрын
Nerelerdeydin canım hocam?
@xudobanda
@xudobanda 3 күн бұрын
Ama hocam şimdi Allâh'ın جلّ ثناؤه rahmetini genişletirsek o zaman O'nun emir ve yasaklarının ne gibi bağlayıcılığı olacak? Bir de, Mu'tezile yok, evet, ama Zeydiyye hâlen var ve adamlar ısrarla fâsığın ebedî azap içinde kalacağına hükmediyorlar. Bence Mu'tezile'nin yaşamama sebebi insanların kolay din istiyor olmalarıdır. Allâh en doğrusunu bilendir!
@user-uu4ek3mp2q
@user-uu4ek3mp2q 3 күн бұрын
HZ.İSA PEYGAMBER GELECEK.
@husnawoman9139
@husnawoman9139 3 күн бұрын
Terziyim ve dikime biliyorum 😊
@alihaydar728
@alihaydar728 3 күн бұрын
Bir metnin içeriği değil şekli canlıdır derken, metnin içinde geçen kelimeler, isimler, kurumlar, teknolojiler, devletler vesaire atıf yapılan şeylerin okuyucunun gününde varolup olmamasından mı söz ediliyor. Yani mesela bir metin plak çalardan ve gaz lambalarından bahsediyorsa bu metin şekil olarak ölü müdür
@husnawoman9139
@husnawoman9139 3 күн бұрын
Paideya: zihni hicret?
@husnawoman9139
@husnawoman9139 3 күн бұрын
Aristo ve platonda Yaratım yok olabilir çünkü “yaratım” ifadesi kelime kökü itibariyle de ( arapça)bir şeyin yoktan var olması değil, olan şeyin açığa çakmasını, görünür olmasını ortaya koyuyor bence.
@asiyekose9129
@asiyekose9129 4 күн бұрын
Çok teşekkürler❤
@xudobanda
@xudobanda 4 күн бұрын
Mu'tezile'nin dedikleri Kur'ân'a daha uygun.
@halimekahraman1967
@halimekahraman1967 3 күн бұрын
Hangi ayete mesela :)
@xudobanda
@xudobanda 3 күн бұрын
@@halimekahraman1967 Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. (51/56) O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır. (67/2) Fiilde maksat yoksa hikmet dışıdır ve abes konumundadır. Her şeyi bilen olmakla nitelenen Allâh جلّ ثناؤه için böyle bir durum sözkonusu olamaz.
@halimekahraman1967
@halimekahraman1967 2 күн бұрын
@@xudobanda fakat bu maksatlar bizim için esasen :) İlahi varlık maksat gütmez. Hikmet de bizim için hikmettir. O hiçbir şeye mecbur değildir, ihtiyaç duymaz, sebepler insanlar için vardır.
@xudobanda
@xudobanda 2 күн бұрын
@@halimekahraman1967 Faydaları kastediyorsanız evet, elbette ki bunların hepsi bize yöneliktir. Fiillerin kendilerini kastediyorsanız hayır, bunların hikmet dışı olması düşünülemez.
@xudobanda
@xudobanda 2 күн бұрын
@@halimekahraman1967 Mecbur değildir diyorsunuz ama siz de O'nun sözünden dönmesinin mümkün olmadığına inanmaktasınız. 🙂
@kemalakdeniz2742
@kemalakdeniz2742 4 күн бұрын
Dersler bitti mi ? Soruyorum cevap da gelmiyor.
@wisemanspoke5053
@wisemanspoke5053 4 күн бұрын
Merhaba hocam, yunanca derslerini bitirdiniz mi acaba cevap verirseniz çok sevinirim.
@receptanugur
@receptanugur 4 күн бұрын
Hoca harika bir insan keşke daha çok kıymeti bilinse...
@lifeismary
@lifeismary 4 күн бұрын
Sistematik bir şekilde anlatım , tarih derslerinde daha verimli oluyor.Allah razı olsun hocam
@aryyucesan1833
@aryyucesan1833 4 күн бұрын
Hocam selamlar, bana gore Hiristiyanlik tarihinin en icinden cikilmaz konusu monofizit,diofizit, isa nın tabiatı meselesi. Ne kadar okuduysam o kadar kafam karıştı. Su videonuzla anlamaya cok yaklastim. Allah razi olsun, Allah ilminizi bereketlendirsin
@halimekahraman1967
@halimekahraman1967 5 күн бұрын
Çok farklı bakış açıları hocam ve maalesef farklı olmak adına da diyemiyorum :)
@xudobanda
@xudobanda 5 күн бұрын
Muhteşemdi hocam. Teşekkürler! 👍🏻
@alihaydar728
@alihaydar728 5 күн бұрын
Hocam sanırım,küçük parmak kendinde küçük olmadığı gibi, Ateş ve Kar da kendinde soğuk veya sıcak değil. Onlar da görece sıcak veya soğuk olabilirler. Tek sayı ve çift sayı için bunlar geçerli değil. 3 sayısı 5'e göre daha tek değildir. Veya 3 sayısı 2'ye göre daha tek de değildir. Canlılık bunlardan hangisine benziyor emin değilim. İnsan, bitkiye göre daha canlıdır diyebiliriz.
@MusabEkinci-uk8mu
@MusabEkinci-uk8mu 6 күн бұрын
Abi efsane yaa❤
@beratbal5157
@beratbal5157 6 күн бұрын
Test var mi
@fridaacar
@fridaacar 7 күн бұрын
“İnsan en zor kendisine yapılan iyiliği unutur… vefa denilen ahlak; ödeşmektir…. Ve yapılan iyiliği reddetmektir… mümkünse yapılan iyiliği unutmalıyız… borçlu yaşam bizi zorlar….” 50:49
@alperenertas3253
@alperenertas3253 7 күн бұрын
Öncelikle buraya kadar izleyen arkadaşları tebrik ederim. Müthiş bir seri olmuş. Böyle derslerin sürekli kayıt alınması oldukça faydalı. Sizin derslerinize gelemeyen ve gelmek isteyen bir sürü insan var. Şu ana kadar sonuna kadar 5 bin kişi izlemiş seriyi , bu da böyle bir ders için muazzam bir sayı. Çoğu yeri anlamasam da anlamış gibi konuşmamam gerektiğini anladım. Zaten bu kadar emin konuşan insanların emin olmalarının en büyük nedeni konuya dair hiçbir şey bilmemeleri değil midir ? Allah razı olsun. Emeğiniz büyük.
@eran007
@eran007 7 күн бұрын
1,2,3,5,7,11
@MryM70
@MryM70 8 күн бұрын
Aboneliğim mı iptal oldu diye kontrole geldim, hoca gelmemiş:) Kürşat hocam 9 ay olmuş:)
@GuardianMehmed
@GuardianMehmed 8 күн бұрын
49:00 Abbasi devletinin bereketi de olabilir
@asiyekose9129
@asiyekose9129 8 күн бұрын
Işık oldunuz. Aydınlık insan teşekkürler.
8 күн бұрын
Tekrar tekrar izledim, müthiş ilham verici bir seminer
@erenkzmaz5845
@erenkzmaz5845 9 күн бұрын
Videonu uzun haline nasıl ulaşabilirim?