GÜÇLÜ PERDE KONTROLÜ
31:01
3 ай бұрын
Пікірлер
@Merkur_Konusuyor
@Merkur_Konusuyor 10 сағат бұрын
Teşekkür ederim, çok sag olun.
@axmetbnl
@axmetbnl 14 сағат бұрын
Mükemmelsiniz hocam
@ibrahimkazak1730
@ibrahimkazak1730 7 күн бұрын
Hocam Merhaba Binamız 2 yıllık Uşak ilinde 4 katlı Gaz beton kullanılmış Temel radye dedi müteahhit Bodrum katı yok Birinci , üçüncü ve bizim bulunduğumuz dördüncü katta kolon ve duvar birleşim yerlerinde , kiriş ve duvar birleşim yerlerinde çatlaklar zaten vardı . Dördüncü katta iki daire var ikisinde de çıkma konsol olan yerde kısa kenarında içten ve dıştan kolon duvar birleşiminde tavandan tabana dümdüz çatlak var, ayrıca uzun kenarındaki duvarda köşeden aşağıya doğru 45 derecelik çatlak var paralelinde bir çatlak daha var , yere paralel çatlak var , iki kölesinde de kısa kenarla uzun kenar kesişimde yere dik uzanan çatlaklar var. Gün geçtikçe çatlakların sayısı artıyor, genişlikleri henüz artmadı ama uzunlukları artıyor gibi, öyle büyük bir deprem de olmadı , daireye taşınalı sadece bir defa 4 civarı büyüklükte deprem oldu. Fotoğrafları ekliyorum. Ne yapmalıyız ? Belediye veya çevre şehirciliğe şikayet etsek ne gibi sonuçlar alabiliriz ? İnceleme için gelseler eve zarar verirler mi ?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 6 күн бұрын
Fotograf ekleyememissiniz, 0 545 401 95 15 nolu telefona fotograflari gonderebilirsiniz. Ben genel bir bilgi verecegim. Cikma olan yerlerin iyi tasarlanmamasi sonucu, konsol dosemede/kiriste az yada cok sehimler olusur bu sehimler neticesi tabanda duvarin zeminle birlestigi yerde ve duvarin kolonla birlestigi yerde dyzeyde catlaklar gorulur. Sehim zamana bagli nispeten arttikca bu catlaklar biraz daha uzar. Belli bir yildan sonra olusmaz. Bu catlaklar can guvenligi anlaminda bina guvenligi anlaminda risk olusturmaz ancak konforu düşürür iceride oturan vatandaslari rahatsiz eder.
@cecevaldogasever8294
@cecevaldogasever8294 8 күн бұрын
Merhaba ev yapmak için 2023 Ağustos ayında ruhsat çıkardım . Fakat ruhsatta 50 m2 olacak ev 57 m2 oldu . İskan alabilirmiyim . Normalde arsamda 120 m2 ev yapılabilir. Ben küçük tek katlı hobi bahçesi olarak inşa ettim.
@mnk135ify
@mnk135ify 9 күн бұрын
hocam merhaba, videolar ve emekleriniz için öncelikle çok teşekkürler, sürekli ve pratik bir şekilde faydalanıyoruz. benim bu kapsamda sorum olacaktı : piyasada genel olrak hazırlanan zemin etüd raporlarına baktığımızda 15m civarına kadar iniyorlar yani 30m altına indiklerini pek hatırlamıyorum, bu sağlam-kayaç diyebileceğimiz zemin katmanlarının 10m-15mlerde çıkmasından mütevellit midir?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 9 күн бұрын
Sondaj kayaya bile tekabul etse en az 3 metre kayada devam etmeli ve kayanin surekliligini test etmelisiniz, kaya devam ediyorsa tabi ki sondaj kesilebilir.
@refiksivasligil3863
@refiksivasligil3863 8 күн бұрын
Sevgili Ahmet hocam,geçtiğimiz yıl 40 yılda bir tatil yaptığımız çocuğumuzun mersin tömük teki yazlığında sökülen limon bahçeleri yerine yapılan ve 10,12 metreden su çıkan arazilere bir gecede nasıl beton döküldüğünü bir mühendis,bir yapı denetçi olarak üzülerek gördüm,burada samimiyetle izah ettiğiniz konulara ne yazıkki uyulmuyor. @@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@sevdamzboluspor77
@sevdamzboluspor77 9 күн бұрын
Proje müellifi meslektaşlarımızın büyük bir bölümü genellikle zemin ve temel etüt raporlarının geoteknik rapor bölümünde sonuç ve öneriler sayfasında bulunan değerlendirmelere bakarak tasarım yaptıklarını gözlemliyorum. Birkaç yöntem ile hesaplanan zemin taşıma gücü ve emniyet gerilme hesaplamalarına, yatak katsayısı hesaplamalarına, zemin hakim titreşim periyoduna, yer altı su seviyesine gibi tasarım açısından önem arz eden parametrelere ve sizlerin emekleri ile hazırlanmış olan ve tasarım aşamasında çok önemli olan zemin sınıfının belirlenmesi kriterlerine özenle incelemesi gerekir. Eğer bu konularda değerlendirmelerde ve yorumlama da bir durum tespit ederlerse jeoloji ve jeofizik rapor müelliflerine zemin ve temel etüt raporunun revize edilmesini talep etmeliler. Statik tasarım açısından çok önemli bir konuyu gündeme taşıdığınız için proje ve uygulama denetçisi olarak teşekkürlerimi iletiyorum. Emeğinize sağlık.
@reysicumur
@reysicumur 9 күн бұрын
HOCAM MÜKEMMEL Bİ VİDEO OLMUŞ ELİNİZE SAĞLIK
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 10 күн бұрын
Videonun amacı, gercek zemin sınıfi neyse onun tespit edilmesi ve tasarımın ona gore yapilmasidır. Olmasi gerekenden farkli zemin sınıfi durumunda(amac ne olursa olsun) spektrum egrisi dahi degişir. Spektrum egrisi rezonans uc noktakarinin TB=SD1/SDS ve TA=0.20 TB oldugu hatirlanirsa SDS ve SD1 degisiminin spektrumu nasıl etkiledigi dolayisiyla yapida olusacak deprem kuvvetini nasıl etkiledigi gorulebilir.
@mehmetkaganakyol4712
@mehmetkaganakyol4712 10 күн бұрын
Ahmet bey merhaba Binamız 1998 yapımı ve arsa tapulu yani ruhsat ve iskan yok ayrıca 3 kat kaçak 6 daire fazla çıkılmış otopark olarak gösterilen alan sonradan daire yapılmış karot alındı ve yıkım kararı çıktı bizim belediye den güçlendirme için ruhsat alma şansımız yok gibi görünüyor değil mi
@captain6198
@captain6198 10 күн бұрын
Bu anlatım biçiminin her tv'de yayınlanması şart ki sıradan çinko halk ne nedir anlasın.
@Nevermind1317
@Nevermind1317 12 күн бұрын
Ahmet hocam, izolatörlü bir süneklik düzeyi sınırlı çerçeve olarak çözülmüş bir projede d ve r katsayıları 1 olarak alınmış olup, kolon kiriş birleşim bölgelerinde sorunlar oluşmaktadır. bu projeyi incelerken de proje müellifi tbdy 7.9 a göre kolon kiriş birleşim bölgelerinde kesme güvenliğinin sağlamadığı durumlar göz ardı edilebilir diye bir söylemde bulundu. ben de şartlar ne olursa olsun sistemin doğru yük aktarımı yapabilmesi için kolon-kiriş birleşim bölgelerinde her halükarda güvenliğin sağlanası gerektiğini düşünmekteyim. bu konu hakkındaki görüşünüzü rica edeceğim.
@aliyildirim8019
@aliyildirim8019 19 күн бұрын
hocam emeğine sağlık teşekkürler
@ahmetbarsavcoglu5542
@ahmetbarsavcoglu5542 19 күн бұрын
Ahmet hocam genellikle üst donatının alt donatıdan 1 eksik olarak teşkil edildiğinde daha sünek bir kırılma elde edeceğimizi söylediniz(ben öyle anladım☺️)peki kiriş moment diyagramına göre teşkil edilmesi esas değil midir ? Bu bölümü tam anlayamadım açıklarsanız sevinirim.
@hedehodo7495
@hedehodo7495 20 күн бұрын
Hocam, yüz haliniz her an delirecek iş gibi duruyorsunuz. Anlatımınız akıcı.
@hidireroglu1840
@hidireroglu1840 21 күн бұрын
Hocam perdelerde kirişin gövde kısmına gelmesi halinde alınacak tedbir var mıdır teşekkürler
@bbltcveng2015
@bbltcveng2015 22 күн бұрын
👍👍👍👍
@erdemkoca8058
@erdemkoca8058 22 күн бұрын
Ahmet bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kolon kiriş birleşim bölgesinden bahsedebilirmisiniz
@huseyinyildirim3636
@huseyinyildirim3636 24 күн бұрын
Tamamiyla uygulsnmasi reel olmayan kolonlar, 20 cm kolonu gitte şantiyede dök bakalim...
@EskEsk26
@EskEsk26 25 күн бұрын
Kolonda minimum 30 cm, poligon kolonda ise herhangi bir kısıtlama yok. Anlaşıldı Hocam
@EskEsk26
@EskEsk26 25 күн бұрын
İyi ki sizin gibi hocalarımız var
@tabrizahmadov9168
@tabrizahmadov9168 Ай бұрын
Hocam, sizi dogru anladiysam o zaman bu binalarda gorduyumuz bindirmeler yalnismi , cogu dosemeden 1 metrelik filiz cikarip yenisini de yerden ona baglar. Ben hetta yerden 2.1 lik filiz cikarmisdim ki ona 1 metre yukaridan baglama yapayim. Kat yuksekliyi 3.1 metre kirise kadar. Gorenler hemen konusmaya basladi ki ortadan bindirmemi yapacan sen. Hocam bu soylediyiniz avrupa standartlarina gore de mi boyle ?
@yusufkeremtopcuoglu9555
@yusufkeremtopcuoglu9555 Ай бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Temelde veya mantar döşemelerde zımbalam etkisine ve önleme yöntemlerine değinebilir misiniz bir videonuzda. Çok teşekkür ederim, bilgileriniz çok değerli.
@oguzozturk4586
@oguzozturk4586 Ай бұрын
Ağzınıza sağlık Ahmet bey. Sağolun. Ampatman uzunluğu olarak 150 cm - 200 cm den ötesi iş yapmaz dediniz, peki 15-20 katlarda ben ampatmanı 250-300 cm aralıklarında veriyorum, buna ne dersiniz? Bir de uzun konsollarda mesela 5 katlı ancak konsolları 2,5 metreler civarında is eböyle yapılarda da aynı görüşünüz devam ediyor mu? Ben prensip olarak temel ampatman uzunluğunu, üst katlar da ki konsol boylarından daha kısa hiç bir zaman almıyorum. (Devrilmeyi düşündüğümüzde). Saygılar. Oğuz Öztürk
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Ай бұрын
Ust katlarda vikma izdusumune kadar temelde konsol yapmak gerekir, bu yatay yuk aninda devrilme guvenligi icindir. 2 metr ve uzeri konsollarin tasima gucune etkisi cok sınırlıdır, gerilme çok düser, Nispeten yuksek binalarda da uzun temel konsollari birakiyorsaniz bu durum zemin gerilmesi icin degil, devrilme guvenligi icindir.
@oguzozturk4586
@oguzozturk4586 Ай бұрын
@@insaatmuhendisiahmetcelikk141 sağolsun yanıtınız için. Iyi günler dilerim.
@MegaKeremcan
@MegaKeremcan Ай бұрын
İyi günler. Zımbalama etkisi temel yüksekliğini tek başına etkiler mi? Zımbalama kuvvetlerini çelik donatıya aldırmak ekonomik midir?
@47801552
@47801552 Ай бұрын
Değildir. Zımbalama çevresini, plak yüksekliğini artırarak artırmış olursunuz. Dolayısıyla hem daha ekonomik hem de daha güvenli bir sonuç elde edersiniz.
@ErgunSaglam-nr1hs
@ErgunSaglam-nr1hs Ай бұрын
2017 yapımı çerçeveli sistem binada oturuyorum,statik planını inceledim radye temel 70 cm...kolonlar 30/60 tek köşeye 45/45 yapılmış bu dengesizlik yaratır mı?
@alikemalsanal4570
@alikemalsanal4570 Ай бұрын
hocam elinize emeginize saglık cok sey ogreniyoruz. ancak bir sorum olacak zemin gerilmesini hesaplarken temel kalınlıgını arttırdıgımzda binanın agırlıgı da artmıyor mu ? siz yine de 4000 ton aldınız ancak aradaki farkı da eklememiz gerekmiyor muydu ?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Ай бұрын
Konuyu anlatırken bundan bahsettim. Dediginiz gibi temel kalinligi arttiginda bir miktar kutle artar ve buda hesaplara girmeli. Ancak her durumda oran degismekle beraber olusan zemin gerilmesi azalir. Ben 50cm beton kalinligini artirmakla farkin gorunur olmasini istedim ve 100 cm ile 150 cm farki baz aldim. Siz tabiki 10cm artirma, 20cm artirma gibi makul degerler kullanacaksiniz, ben temel kalinlihi aryirmakla zemin gerilmesi degisim yonunu gostermeye calistim ve kafa karisikligina sebep olmasin diye beton agirlik artisini dikkate almadim.
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Ай бұрын
Ayrica dikkat ederseniz sadece G+Qkombinasyonu kullandim,, diger kombinasyonlar moment etkisi vb durumlarda dikkate alindiginda gerilme degisimi azalim yonunde, Ben burada en anlasilir durum olan G+Q yu ozellikle sectim ve diger degiskenleri katmadim. O yuzden ortalama gerilmeden bahsettigimi soyledim.
@motostatik1512
@motostatik1512 Ай бұрын
Hocam ben Kilis de yaşıyorum. 6 Şubat depremlerinden ciddi olarak etkilendik. Bulunduğum ilin kaç şiddetinde veya ne kadarlık bir yer ivmesine maruz kaldığını nasıl öğrenebilirim.
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Ай бұрын
Tdth (Turkiye deprem tehlike haritalari na net uzerinden e devlet uzerinden girebilirsiniz giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir?oauthClientId=824612ca-ff05-4cef-b74a-446363af1669&continue=https%3A%2F%2Fgiris.turkiye.gov.tr%2FOAuth2AuthorizationServer%2FAuthorizationController%3Fresponse_type%3Dcode%26client_id%3D824612ca-ff05-4cef-b74a-446363af1669%26state%3Drandom_value%26scope%3DKimlik-Dogrula%253BAd-Soyad%26redirect_uri%3Dhttps%253A%252F%252Ftdth.afad.gov.tr%252FTDTH%252FloginControl.xhtml
@motostatik1512
@motostatik1512 Ай бұрын
@@insaatmuhendisiahmetcelikk141 hocam 6 Şubat 2023 deki depremin Kilis de oluşturduğu ivmeyi sormak istemiştim
@ibrahimgunay6896
@ibrahimgunay6896 Ай бұрын
@@motostatik1512 6 şubat tarihinde o bölgedeki ivme ölçerlerin verilerine ulaşman lazım. baya zor o verilere ulaşmak ama belki afad a falan mail atarsan ulaşırsın
@motostatik1512
@motostatik1512 Ай бұрын
@@ibrahimgunay6896 aynen hiç bir yerde bulamadım
@abcdef5407
@abcdef5407 Ай бұрын
👍
@caglarkemal5867
@caglarkemal5867 Ай бұрын
Aslında tüm yapılar için artık doğrusal olmayan zaman tanım alanında analiz ile tasarım zorunlu olmalı. Tepki spektrum analizi birçok varsayım barındırıyor.
@okang.2275
@okang.2275 Ай бұрын
Peki bu kolonlar sağlıklı mı hocam?
@ErgunSaglam-nr1hs
@ErgunSaglam-nr1hs Ай бұрын
Arkadaşlar izlenme ile beğeni arasında uçurumlar var...Emeğe saygı.
@ibocompany
@ibocompany Ай бұрын
güzel faydalı bir bilgi
@turanaskin
@turanaskin Ай бұрын
Hocam öncelikle size karşı olan sevgimiz çok rijit olmakla birlikte sarsılmaz bağlarla bağlıdır. Hocam fabrika inşaatı için döşemeye raflar gelecek ve bu rafların metrekareye 3ton gelecek şekilde tasarlamamız isteniyor burada hareketli yükü kaç almalıyız ya da sabit yük olarak nasıl bir yol izlemeliyiz döşeme tipi kaset döşeme teşekkür ederim
@hturankoc3234
@hturankoc3234 Ай бұрын
hesabı kitabı boş verde kol saatinize neoldu
@Osman-ot8kh
@Osman-ot8kh Ай бұрын
Öğretmenleri hiç sevmiyorum bir bk öğretmiyorlar dertleri para kazanmak (bizim zeminci üniv dışında iş yapıyordu mesela ki digerleride oyle ) Sizin gibi öğretmenler istisna hocam emeğinize sağlık
@hysteresis
@hysteresis Ай бұрын
İvmede bu değişim yaşanırken deplasman spektrumunda (ötelenme talebinde) artış veya en azından sabit kalma durumu olduğunu unutmamak gerek. O kadar mafsal oluştuğunda kuvvette artış sınırlı kalırken ötelenme talebi devam eder. Bu noktadan sonra artık kuvvet bazlı değil, ötelenme bazlı bakmak gerekir.
@cembiltekin8856
@cembiltekin8856 Ай бұрын
kzfaq.info/get/bejne/mJeYoql8vt3UXWw.html
@leventgocmenoz4635
@leventgocmenoz4635 Ай бұрын
Allah razı olsun kardeşim.
@senerdemir2678
@senerdemir2678 Ай бұрын
Peki Ahmet hocam bölüm 7 ve bölüm 15 farklı iki kategoriye göre zemin etüdü tekrardan mı yapılalmalı yada mevcut rapora göre mi yapılacak ? n/eğer tekrardan etüd yapilacaksa mevcut binalarda bitişik nizam gibi bir yerde nasıl olacak ?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Ай бұрын
Zemin etudu yeniden yapılmali. Bu durumlarda binanin oturdugu kisimlara girilemeyeceginden, hemen dış ceper köşe noktalardan yapilabilir(bahce icerisi)
@senerdemir2678
@senerdemir2678 Ай бұрын
@@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Bölüm 7 ve bölüm 15 her ikisi içinde mi tekrardan yapılmalı? Bilgilendirici paylaşımlarınız ve dönüşleriniz, cevabınız çok teşekkürler Hocam saygılarımla
@engizbksmrn2191
@engizbksmrn2191 Ай бұрын
Zemin kat kolon manto ile güçlendirilmesi ile ust kattaki yeni betonarme elemanlardan gelecek eksenel kuvvetleri taşımada sıkıntı yaratmaz mı
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Ай бұрын
Tasiyici sistem tam olarak modellenecek ve mantolamalar dahil tesirlere bakilip yeni kuvvet aktarimi belirlenecek, yoksa ust kat kolon 35 cm olacak fiye ditekt akt kat kolonu olcusu artirilmayacak. Yani alt jat/alt katlar kolonlarin mantolama durumlari da modele yansitilacak. Uygun model ve uygulamalarda msntolamada oroblem yasanmaz, kuvvet aktarimi saglikli bir sekilde gerceklesir.
@bora0686
@bora0686 Ай бұрын
Teşekkürler iyi çalışmalar
@oguzozturk4586
@oguzozturk4586 Ай бұрын
Sağolun Ahmet bey
@leventgocmenoz4635
@leventgocmenoz4635 Ай бұрын
Bu kadar basitçe tehlikeyi anlatabilmek büyük başarı teşekkürler
@keskaynakgoster
@keskaynakgoster 2 ай бұрын
Madde 15.5.2.5 göre Peki birleşim bölgesi kesme güvenliği sağlamazsa nasıl güçlendirme yapacağız? Kolona komple boydan manto yapmak çözüm olur mu . Bana pek olmaz gibi geldi. Nasıl güçlendirme yapılacak bu bölgeye?
@keskaynakgoster
@keskaynakgoster 2 ай бұрын
Ahmet hocam 15.5.2.5 - Betonarme kolon-kiriş birleşimlerinde tüm sınır durumları için birleşime etki eden ve Denk.(7.11)’den hesaplanacak kesme kuvvetlerinin 7.5.2.2’de verilen kesme dayanımlarını aşmaması gerekir. Ancak Denk.(7.11)’de Vkol yerine 7.3.7’ye göre pekleşmeyi gözönüne almadan hesaplanan Ve kullanılacak, Denk.(7.12) veya Denk.(7.13)’deki dayanım hesabında ise fck yerine 15.2’de tanımlanan bilgi düzeyine göre belirlenen mevcut beton dayanımı kullanılacaktır. Birleşim kesme kuvveti talebinin kesme kuvveti dayanımını aşması durumunda, kolon-kiriş birleşim bölgesi gevrek olarak hasar gören eleman olarak tanımlanacaktır.
@mehmetakinci3463
@mehmetakinci3463 2 ай бұрын
İyi bayramlar hocam. STA4CAD ile statik proje hazırlamayı öğrenmek istiyorum. bunun için kurs araştırdım ama kursların geneli temel düzeyde kalıyor. Piyasadaki ofislerden de rica ettm ama bazıları çok işleri olduğu için bazılarıysa ellerinde hiç iş olmadığı için yardımcı olmadılar. Belki İMO bu konuda yardımcı olur düşüncesiyle İMO'ya başvurdum. İMO'da bu konuda alabileceğim kapsamlı bir kurs şuan için olmadığını gördüm. Siz bu konuda bana yardımcı olur musunuz?
@ertanhaykir5167
@ertanhaykir5167 2 ай бұрын
Çok yararlı bir konuyu çok net bir anlatımla izah etmişsiniz teşekkürler.
@seckinsuer4169
@seckinsuer4169 2 ай бұрын
herkesin sormayı düşündüğü ama ya unuttuğu ya da sormaktan çekindiği bir soru var aklımda hocam genellikle bu tarz çözümlemeler evet geçerli oluyor fakat uygulamada ne yazık ki sıkıntılar çıkartıyor. En büyük sıkıntımız ise betonun girmemesi vibratör vurulamaması beton pompa ucunun kolon içerisine yeterince giremediğinden segregasyonlar.. vb bunlar içinde bir öneride bulunabilir misiniz hocam ? teşekkür ederim.
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 2 ай бұрын
Enine donati hesabina gore donatilar biliyorsunuz orta bolgeden itibaren yerlestirilir, uc bolgelerde basta sunekligi artirma anacli sıkladtirmakar zorunludur. Beton 1,5 metreden yuksekten dökulemez, segregasyon olusur. Eger siz cirozlari ip gibi yukaridan asagi dizerseniz (ki oyle olmali) 10 luk etriye iki yatay donati arasi 25fi geregi 25 cm civarinda olur buradan hortum rahatlikla gecebilir. Ama cirozlarin yeri her seviyede farkli olursa beton dokmede sorun yasanir. Kolonun ustunden baktiginizda tek bir iroz gorunmelidir, diger kotlardaki cirozlar tam bunun altinda olmalidir, ip gibi dizilmelidir. Ayrica beton dokumunde kolon orta bolumlerinden bir jalip cikarilip beton ilk asamasi oradan dokulebir sonra burasi kapatilip ustte devam edebilir, ozellikle kucuk yapilarda ve kenara yakin kolonlarda bu uygulanabilir. Beton siparisi verirken sadece talep formunda c30/35 diye vrrmememk gerekir diger bolumlerde doldurulmali ve dokulecek elemana gore dmax yani betondaki max agrega capi belirtilmelidir.Sorunlu elemanlarda(donati yogun) dmax=12 tercih edilebilir.
@myzs34
@myzs34 2 ай бұрын
Hocam hareketli yük olarak hesaplanmasındaki asıl problem deprem durumunda karşımıza çıkacak. Duvar yükü hareketli yük olarak hesaplanan durumda, hareketli yük azaltma katsayısıyla hesap yapıldığı için çok daha riskli sonuçlara neden olmaz mı?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 2 ай бұрын
Bahsettiginiz konuda da çalısma yaptim. Bu ornekte hareketli yuk katilim katsayisi 0.30 uyguladiginizda yaklaşık 19 ton azaltilmamiş deprem kuvveti cikiyor(Sds=1 ve Spektrumda bina platoda). Duvar yukunu sabit yuk aldigimizda da yaklaşık 19 ton azaltilmamis deprem kuvveti çıkiyor. Bu yuzden bu degeri hesaplanama ragmen videoya almadim. Ancak buradaki doseme biliyorsunuz 32 metrekareydi, doseme kuculdukce dediginiz gibi G+nQ daki , n carpaninin 0.30 olmasi sebebiyle deprem yuku olmasi gerekenden daha az cikmakta, ozellikle kucük dosemelerde. Doseme buyudukce hareketli yuk alani arttigindan deprem kuvvetleri birbirine yaklasmakta, bu konudaki calismamida bu bilgiler dogrultusunda yayinllayacagim.
@47801552
@47801552 2 ай бұрын
Konsolda uyum pek mümkün olmadığından bu bölgelerde yükleme ve donatı hesabında bir miktar cömert davranmakta yarar var diye düşünüyorum. Sürekli döşemelerde veya dört bir tarafı dönmeye karşı koyan mesnete oturan döşemelede yüklemelerden, yani moment veya kesmeden çok kullanılabilirlikte (aşırı sehim, çatlama vs.) sorun oluyor. Yapılan hesapların yaklaşık ve belli kabullere dayandığı bilindiğine göre, konsol ile sürekli döşemeye aynı muameleyi yapmak sanki pek doğru değil gibi.
@ibocompany
@ibocompany 2 ай бұрын
ruslar duvarı hareketli yük girerler hesapta