No video

Adolescenții și atacurile de panică provocate de pandemie - cum se pot controla

  Рет қаралды 2,788

MedLife

MedLife

3 жыл бұрын

În perioada pandemiei adolescenții au avut parte de o trecere foarte mare de la o perioadă la alta. La începutul pandemiei erau entuziasmați de școala online sau de timpul petrecut acasă, lucru normal pentru vârsta pe care o au, dar lucrurile au început să se schimbe odată cu trecerea timpului.
Andreea Chiru, psiholog în cadrul Centrului de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, spune că o parte dintre adolescenți au intrat într-o stare de confuzie. A crescut considerabil rata de depresie, anxietate sau de atacuri de panică în pandemie, iar Andreea Chiru povestește din proprie experiență cum în cabinetul său a avut parte de situații de atacuri de panică ale adolescenților, în timpul ședinței de terapie. Este un lucru rar întâlnit în trecut, care apărea în mod normal la alte categorii de vârste.
În cazul unui atac de panică, pacientul simte numeroase simptome, de la un nivel ridicat al bătăilor inimii la furnicăturile de la nivelul mâinilor, situație în care unele persoane simt că le amorțește o mână sau un picior. Pot interveni senzațiile de leșin, că nu pot respira normal sau prezintă dureri abdominale sau de cap. Andreea Chiru compară atacul de panică cu o situație ipotetică în care o persoană întâlnește pe stradă, într-un mijloc de transport în comun sau în timp ce stă pe o bancă din curtea școlii un animal sălbatic invizibil. Acesta este momentul în care apare atacul de panică.
Un aspect comun al atacului de panică ce se întâlnește și la adolescenți și la adulți este teama constantă că suferă de o afecțiune medicală, că vor înnebuni sau că își vor pierde controlul și vor leșina. Sunt principalele temeri ale unei persoane care suferă un atac de panică, iar după intervine perioada anticipativă, în care premeditează următorul atac de panică. Asociază anumite locuri în care au suferit un atac de panică cu acesta și ajung să caute pericolul în fiecare spațiu, iar anxietatea se mărește treptat și este necesar să fie combătută din timp.
Primul pas constă în conștientizarea problemei și în anularea cauzelor medicale. În cazul adolescenților, pacientul se bazează pe părinți sau pe prietenii lor, care trebuie să conștientizeze că nu este vorba despre o problemă medicală și care caută un suport de specialitate. Psihologul Andreea Chiru recomandă solicitarea ajutorului către un psihiatru sau un psihoterapeut, dar pot apela și la tehnicile de respirație, care pot diminua intensitatea atacului de panică.
Adolescentul care are episoade de atac de panică are nevoie să se simtă înțeles în această perioadă, iar părinții nu trebuie să le privească precum o banalitate sau ca o situație care există dar în mintea sa. Indiferent de vârsta pe care o are, copilul are nevoie să se simtă în siguranță alături de părinți, dar și validat și ascultat. Psihologul Andreea Chiru spune că părinții pot fi un suport emoțional pentru adolescenți atunci când conștientizează problema lor de bază, iar atunci când descoperă că au atacuri de panică, stări de anxietate și de depresie le recomandă să caute ajutor specializat.
Chiru Andreea, psiholog clinician - www.medlife.ro...
Specialitate - www.medlife.ro...

Пікірлер
5 trucuri pentru a depăși atacul de panică
14:57
Vorbește Lumea
Рет қаралды 19 М.
拉了好大一坨#斗罗大陆#唐三小舞#小丑
00:11
超凡蜘蛛
Рет қаралды 7 МЛН
Before VS during the CONCERT 🔥 "Aliby" | Andra Gogan
00:13
Andra Gogan
Рет қаралды 10 МЛН
Candidoza: Adevărul Șocant despre Infecția Ucigașă pe care Sistemul o Ignoră
24:42
Inginerii creierului, cu Alin Ispas
Рет қаралды 56 М.
Dr Cristian ERDEI -  Atacuri de panica
19:09
Alexandra Petrusca
Рет қаралды 1,5 М.
Scapa de OBOSEALA CRONICA: Cauze si Solutii
1:02:11
Doctor Mihail
Рет қаралды 244 М.
ATACUL DE PANICĂ!
7:16
Doctor Cip
Рет қаралды 4,6 М.
Menopauza explicată de Dr. Chiorean Cojocaru Ioana
2:30
Calitate scăzută a spermei: cauze și soluții
2:36
Ana Medical Center
Рет қаралды 4,5 М.