Bijonlar Açılmazsa Tekerlek Nasıl Sökülür

  Рет қаралды 22,212

Yusuf Temür

Yusuf Temür

3 жыл бұрын

#Honda #Civic #Vtec2 #2001-2005 #7thGen
Pratik ve faydalı bilgiler gösterdiğim video umarım faydalı olur.
Sorularınız için yusuftemur3006@gmail.com

Пікірлер: 49
@oktaybircan1541
@oktaybircan1541 Жыл бұрын
Tebrikler çok güzel bir video çekmissiniz.Aracımın balatalarını değiştirdim.Bijonları darbeli bir şarjlı ile sıktılar.Sonra sizin gibi aklıma takıldı ben dedim yolda lastik patlasa nasıl degiştirecem deyip ustanın yanına tekrar gittim dedim bunları gevşet ellle sıkalım hatta dedim ben sıkayım.adam aynı sarjlı ile sıktığı bijonları gevşetemedi.kaldıki ben nasıl sökücem büyük havalı kamyon latiklerini söktükleri makine ile zor söktü insaf ya .başıma gelen olayı yazmak istedim.kolay gelsin.
@predator4151
@predator4151 3 жыл бұрын
Ne zaman lastikciye gitsem cildiriorum zaten. Cozumu disari cikip sigara icmekte buldum
@mucahit-inel
@mucahit-inel 2 жыл бұрын
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, bizim de başımıza aynı şey geldi rezalet bir durum gerçekten. Tork anahtarı eminim bir çok lastikçide yoktur bile. Ya kendim götüreceğim ya da bijon anahtarı ile sıktıracağım.
@alperyldz7421
@alperyldz7421 Жыл бұрын
Bu ülkede tork kültürü ne zaman gelişecek acaba. Tüm sanayide aynı durum, herhangi bir işte aynı anahtarla 60 kiloluk adamda son gücü ile sıkıp ok diyor 120 kiloluk adamda son gücü ile sıkıp ok diyor. Bu adamlardan bir 100 nm uygularken biri 200 nm güç uygular. Kurumsal servis personeli bile tork kuralına uymuyor net görüyor ve yaşıyorum bu olayları. Can pazarı bu iş ama kimsenin umrunda değil, endüstride elektriksel baraların ve ve özel metallerin torkları bambaşka bir olay zaten oralara hiç bakan yok, aynı çaptaki vidaların çelik, galvaniz, ve kalite numaralarına göre bile değişkenlikler çok ama çok kara düzen gidiyoruz çookkk yazık.
@mehmetkara2044
@mehmetkara2044 3 жыл бұрын
Başımıza bir kez geldi, bijon anahtarını kırdık :) Sanki kaynak yapılmış gibilerdi.
@predator4151
@predator4151 3 жыл бұрын
Adim gibi eminim tork anahtari sende var lastikcide yoktur.
@SelimSahin_86
@SelimSahin_86 3 жыл бұрын
Lastikcilere tek ben ayar oluyorum saniyirdum... Ulkede işini düzgün yapan lastikci yok... bugun lastigim patladi...1 saatten fazla ugrastim yok arkadaş o tabanca ile nasil sıkıyorlarsa çıkmıyor bijon...
@mustafabahceci7464
@mustafabahceci7464 Жыл бұрын
Lastik tamir kiti arabada bulunduruyorum ufak tefek patlaklara oluyor
@nazmiakoglu9208
@nazmiakoglu9208 3 жыл бұрын
Kendimiz bijon anahtarıyla sıktığımızda yeterince sıkı olmamasından dolayı gevşeme vs güvenlik riski oluşturur mu? Yeterince sıkı olmamasından kastım havalı tabancalar gibi.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
normal şartlarda 98 veya 110 nm gibi torklarla sıkılması gereken bijonları siz tabancayla 400 500nm sıkmış oluyorsunuz. Bijon açık kalsa belki daha güvenli bile denebilir.. Elinizle sıkarken gövdenizden güç almadan kolunuzun sıkabildiği kuvvetle sıktığınızda (bijon anahtarınız arabadan çıkan bijon anahtarı olduğunda mesela, çok kısa veya uzun olanlar için değişir) ortalama 150-170 nm arası sıkmış oluyorsunuz ve bu NORMAL TORK DEĞERİNİN ÜZERİNDE. Kendi aracım benden önce tabancayla sıkılıp takılıyordu eminim. Şimdi ben her lastik değişimi sonrası 120 nm ile sıkıyorum (normalde 110 nm olmalı). 5-6 yıldır tork anahtarım var ve şimdiye kadar tekerim yerinden fırlamadı :)
@mucahit-inel
@mucahit-inel 2 жыл бұрын
Bu arada araçların ne kadar Nm ile sıkılacağının yazılı olduğu bir liste var mı acaba kendi aracımızın değerini nasıl bulabiliriz?
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 2 жыл бұрын
Çoğu aracın bijon tork değeri kullanıcı kitapçığında yazıyor. Yazmıyorsa da internetten biraz araştırma ile bulabilirsiniz.
@huseyinatasev8280
@huseyinatasev8280 3 жыл бұрын
Vay arkadaş ben bi hayvanmışım meğer. Geçen bijonu sökeyim derken bijon anahtarını kırdım. 110 kğ olarak üzerine çıkmıştım. Citroen firmasına da kızmıştım ne adi malzeme koymuşlar araca diye, basit bir kuvvet uygulamak yetiyormuş. Dağın başında lastik patladığını ve bijon anahtarının orada kırıldığını düşünsenize...
@recepadiyaman1182
@recepadiyaman1182 Жыл бұрын
Jerefsizlere selam olsun ayni bende kaldım
@_mertcelik
@_mertcelik 3 жыл бұрын
Sizle aynı araca sahibim vtec2 ve aynı model, renk, kasa. Yarın motor suyu bakımı yapacağım yazın araç hararet yapmasın diye termostatsız bindim. Sizin kullandığınız organik antifriz var içinde ve artık radyatör suyu çamur gibi gözüküyor. Bir sorum olacak saf su ile yaptığınız arıtma işlemini çeşme suyu ile yapsam sonra bütün suyu tekrar boşaltıp tümünü kimyasal antifriz koysam olur mu? Ve bu işlemden sonra artık termostatı takacağım
@_mertcelik
@_mertcelik 3 жыл бұрын
Bu video için de çok geçmiş olsun
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Aracınızı yaz kış termostatla kullanmalısınız. Radyatör suyu çamur gibi ise contada kaçak olma ihtimalini göz ardı etmemeli ve test yapmalısınız yoksa yeni soğutma suyu da aynı duruma dönecektir çok kısa zamanda. Radyatörün içine musluk suyu dolaştırmak doğru değil. Yapacaksanız bile 50 60 lira civarına saf su alıp onunla temizleme yapın. Ardından radyatöre saf antifiriz doldurarak kullanabilirsiniz.
@_mertcelik
@_mertcelik 3 жыл бұрын
@@yusuftemur3006 çok teşekkür ederim
@selim7588
@selim7588 3 жыл бұрын
Aynı sorun bende de 4 adet bijon değiştirdim bundan önceki lastikçi gavur malı gibi sıkmış hemen somunu ucuna koyup torkla sıkıyorlar tabancayla sıkmayın diyorum adamların suratı asılıyor aslında bu lastikçilerdeki kompresör tabancaları yasaklamaları gerek
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Yasaklamak olmaz, sökerken o aletler çok iyi iş yapıyor ama takarken kullanılmaması gerek 👍🏻
@HUzun-or6jh
@HUzun-or6jh 3 жыл бұрын
Sa. emeğinize sağlık. Uzun yıllardır kendi lastiklerimi jantlı olarak değiştiriyorum. Bir kaç yıl önce balans yaptırmak için lastikciye yolum düştü adam bizim bijonlatdan birini yalama yapmış diğerlerini de hayvan gibi sıkmış tabi bazıları bozulmuş ve çok zor açılıp sıkılıyor. Yalama olani tornacida yaptırdım. Biraz daha kalın bir bijon yapıp taktı ama yine bozuk. Söktügumuzu yerine takamiyoruz. Arka sol lastik bir bijon boş biri de bozuk kaldık iki bijona. Allah'a emanet biniyoruz. Neyapabilirim diye araştırırken videoyu izledim. Belki bana bir fikir verebilirsiniz diye yazdım.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Arka teker olması açısından şanslıymışsınız, sadece porya değişimi ile kurtarabilirsiniz. Ön olsaydı binlerce liraya taşıyıcıyı değiştirmeniz gerekecekti. Arka tekerde porya, teker bilyası ile tek parça şeklinde satılıyor ve orjinal Snr marka olarak piyasada bulabilirsiniz. Geçen yaz ortalama 300 350 lira kadar fiyatı vardı parçanın. Güncel fiyatını japon oto parçacılardan veya internetten bulabilirsiniz.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Ayrıca belirteyim, ön teker için sadece saplama değişimi de mümkün olabiliyor ama işçiliğinin çok dikkatli yapılması gerekiyor.
@okan5467
@okan5467 3 жыл бұрын
Geçmiş olsun kanka inşallah sadece senin başına geldiğiyle kalır :D
@IYIasuo
@IYIasuo Жыл бұрын
Yusuf kardeşim elindeki bijon kolu çok vasat kendine izeltas marka bir bijon kolu al öyle dene bak nasıl açılıyor ek olarak o bijon kolunu içine alabilecek genişlikte 50 cm demir boru ayarla aracın için hani oldu ki izeltas ile açılmıyor boruyu bijon anahtarına sok öyle bastır.Senin aracının bijonlarinin kırılmasının sebebi muhtemelen bijonlari elleriyle takmadan direk bijon tabancasının ucuna koyup öyle sıkıyorlar bijon ters tutmuş oluyor dolayisiyla geri açarken üzerinde dönebileceği diş kalmıyor sonra siz açarken ısınmaya bağlı olarak kırılıyor
@LORDSARUMAN430
@LORDSARUMAN430 3 жыл бұрын
bugün 5 bijonu kırdım.1 tekerde oldu bu.simdi bakıyorum bendemi sıkıntı diye.3 teker daha var sırada.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Geçmiş olsun. 2şer saat arayla wd40 sıkın ve gece wd40 sıkıp sabaha bırakın. Yine de açılmazsa Allah yardımcınız olsun..
@emircanaydn5528
@emircanaydn5528 5 ай бұрын
100kg adamım anahtarın üzerinde zıpladım anahtar yamuldu açılmadı
@dsadadasdafsdfs3653
@dsadadasdafsdfs3653 3 жыл бұрын
bic kuruları bilerek çok sıkıyo zaten yolda kal diye, sonra bi de stepne olmazsa ceza yiyoz mq ))
@serdalcelenoglu4382
@serdalcelenoglu4382 3 жыл бұрын
Bide gevşek bırakanlar var benimde başıma geldi sesten uyandım frene basınca önden ses geliyordu bide baktım bijonlar gevşemiş 1gün önce diskleri tornalattım frenciye sıkmamış bijonları allahtan çabuk uyandım.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Işte bu gibi durumlar beni kendi işimi kendim yapmaya sevk etti, bir bijon sıkmayla başladım subap ayarına varana kadar öğrenip kendim yaptım hep 😊
@serdalcelenoglu4382
@serdalcelenoglu4382 3 жыл бұрын
@@yusuftemur3006 bende kendim yapmayı seviyorum bazı işleri temiz çalışan usta bulmak zor severek takip ediyoum sizi
@hohori5353
@hohori5353 Жыл бұрын
Konu başlığına bak videoya bak.kırık bijon nasıl sökülür diye başlık atmış tork anahtarını anlatıyor.eline kamera alan video çekerse böyle olur
@HamdiAKCA
@HamdiAKCA 2 жыл бұрын
Bijon saplamasının kırılmasının %95 sebebi Balata-Disk değişimi-temizliği sırasında saplama ve bijonlara, balata-disk-demir tozlarının dişlere yapışması. Balata-Disk değişimi-temizliği sırasında saplama ve bijonlara gelen tozları çok iyi temizlemeniz gerekir. Bijonları takıp boşluğunu elle sıkamıyorsanız o bijon ve saplama üzerinde balata demir tozu var demektir. Bijon ve saplama dişleri güzelce temizleyerek sorunun önüne geçebilirsiniz. wd40, benzin, mazot tiner tel fırça... ile. Elle bijon boşluğunu alamıyorsanız temizleyin, olmadı pafta kılavuz uygulanması gerekebilir ya da değişim. Üzerine demir tozu yapışmış bijonu 50 torkla sıkmış olsasanız bile sökerken kırılacaktır. Çünkü sıkarken sıkışıp, sökerken diş sarıp kırılıyor. Lastikci değilim, iyi niyetinizden kuşkum yok ama saplama kırılma konusunda yanlış bilgi vermiş oldunuz. Saygılar sunarım.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 2 жыл бұрын
Dişlerin arasına sıkışan tozun kırılmaya sebep olması konusunda kesinlikle haklısınız ancak dişlerin aşırı sıkılması da metal gerilimini yükselttiği için darbelere karşı daha zayıf hale getiriyor. Seyahat esnasında kırılan bijonların en büyük sebebi aşırı sıkılan bijonlardır maalesef. Örnek olarak iki taraftan bağlanıp gergin şekilde tutulan bir metal ile kendi ağırlığında iki uçtan gerilmeden tutulan eşdeğer bir metal parçasını düşünün. Gergin duran darbeye karşı daha zayıf, kırılgan olacaktır. Nitekim her civatanın çap ve uzunluğuna oranlı olarak belli bir ideal torklama değeri vardır. Bu tork değerinin altında kalınması kendiliğinden gevşemesine sebep olurken aşılması ise kırılma tehlikesini doğurur.
@HamdiAKCA
@HamdiAKCA 2 жыл бұрын
@@yusuftemur3006 Videoda kırılma nedeni olarak lastikçide fazla sıkılması olarak anlatıyorsunuz, doğru değil, kırılma nedeni %95 dişler üzerindeki demir tozudur. Dikkatinizi çekmek istediğim ayrıntı budur. Lastikçinin çeliğin çekme mukavemetini zorlayacak kadar sıkarak kırmasından çok kırılmanın demir tozu kaynaklı olması. Araştıran bir kişiniz o lastikciye gidin ve bijonları sıktırın sonrasında tork anahtarı ile tork yükselterek açmayı deneyin. Saplamanın maksimum torkunu geçmediğini göreceksiniz. Metrik 16, 12.9 kalite bir saplamanın güvenli sıkma tork aralığı 287-357 arasıdır. hiçbir lastikci bu tork aralığına çıkabileceğini sanmıyorum. Büyük çoğunluğu yeteri kadar bile sıkmazlar. O yüzden 50 km yol yaptıktan sonra bijonların elle tekrar sıkılması en güvenli olanıdır.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 2 жыл бұрын
Hamdi Bey, Öncelikle konuya ilginiz ve üşenmeden teknik olarak açıklamanızdan dolayı çok teşekkür ederim. Yazdıklarınızda yanlış herhangi bir şey bulamıyorum. Haklısınız. Videodaki sebep öncelikli olarak aşırı sıkmadan ziyade dişlerin aralarındaki demir tozu kalıntıları olabilir. Belirttiğiniz tork aralıkları doğru, ancak bu arkasında fren diski (veya kampana) barındıran saplamalar için güvenli değerler değil. Çoğu otomobil için tekerlek bijon tork değeri 80-110 ft/lbs (yaklaşık 100-120 nm) önerilir. Zira bunun altında kalan değerlerde torklamak kendiliğinden gevşeme riski oluştururken bunun çok daha üzerinde torklamak ise yol şartlarının getirdiği darbeler esnasında fren diskinin eğilmesine, bijonların veya saplamalarının kırılmasına sebep olabilmektedir. Kullandığım aracın kullanıcı kitabı da 108 nm tork ile bijonların torklanmasını önermektedir (Honda Civic 2005). Motor bölümündeki birçok civata için de tork değerleri, kullandığınız matematiksel hesaplama yöntemlerinin verdiği sonuçlardan farklıdır zira hesaplanan değerler oda sıcaklığına göre hesaplanır, ancak aracın motoru (ve diskler) oda sıcaklığının birkaç misli üzerinde sıcaklıklara ulaşmakta, bazı durumlarda da sıfır derecenin altında saatlerce beklemekte. Dolayısıyla otomotiv dinamiklerine göre yapılan hesaplamaları esas almak en doğrusu olur. Videodaki bijonların kırılma sebebi esasen dişlerin arasına dolan demir tozları olabilir ancak demir tozları yine de olsaydı ve bu bijonlar doğru torklanmış olsaydı; aşırı sıkılmamış olsaydı, biz bu bijonları yine de kırmadan kolayca açabilecektik. Videoda kırılma sebebi olarak yanlış tork değerine atıfta bulunmam bu sebepledir. Lastikçilerin bijonları sıkma konusunda bir hatalı tespitiniz var, kompresörlü tabanca ile sıktıkları bijonları tork anahtarımın son kademesi (300 nm) ile dahi açamıyorum. Üzerinde 80 kg ağırlıkta bir arkadaşım saatin tersi yönüne doğru zıplarken tahmini anlık 120 kg kadar ağırlık veriyor olsa gerek, yine de açılmıyor. Bir defasında samimiyetim olan lastikçiden tabancayla sıktığı bijonlardan bir tanesini eliyle (uzatma borusu kullanmadan orijinal bijon anahtarıyla) açmasını istedim, açamadı. Son 7 yıldır şahsi aracım var (bu ikinci aracım) ve 5 yılı aşkın süredir tekerlek yerinden kim tarafından nerede sökülürse sökülsün, sıkarken hep kendim sıkıyorum. Artık zaten o kadar alıştı ki elim, tork anahtarı yokken bile 120-140 aralığını hissiyatla tutturabiliyorum.
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 2 жыл бұрын
Bu vesileyle takipçilere bir öneride de bulunalım, tekerlek bijonları bir defa açıldığında, doğru tork ayarında sıkılsa bile ortalama 100km kadar kullanım sonrası mutlaka tekrar torklanmalı ve bijon sıkılıkları en geç 10000km'de bir kez kontrol edilmeli. (zaten her 10000km'de bir lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi de gerekiyor eşit lastik aşınımı sağlamak için)
@omertalhacetin9881
@omertalhacetin9881 3 жыл бұрын
tabi tabi kırdın bijonu. araba senin olmayınca hulk gibi kuvvet uyguladın :D
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 3 жыл бұрын
Benim o bijonu kırabilecek gücüm olduğuna inanmana hem şaşırdım hem de gururlandım 🙈 Ben gittiğimde bijonlar bu haldeydi 😄
@omertalhacetin9881
@omertalhacetin9881 3 жыл бұрын
@@yusuftemur3006 artık ne yedirip içiyorlarsa sana biz gittikten sonra :D doğal beslenmenin faydalarını görüyorsun sanırım ;)
@LORDSARUMAN430
@LORDSARUMAN430 3 жыл бұрын
başlıktaki sorunun cevabı yok .acılmıyor nasıl sökülecek varmı bilen.
@HamdiAKCA
@HamdiAKCA 2 жыл бұрын
Zorlayarak kırıp, saplama ve bijonu değiştirmekten başka çaresi yok.
@guneyli0198
@guneyli0198 Жыл бұрын
İki kişi yüklendik sökemedik nasıl sıkıyorlar şerefsizler analamadım.en son balata değiştim ama sökemedim bijonları
@yusuftemur3006
@yusuftemur3006 Жыл бұрын
Her zaman elle sıkılmalı. Havalı aletler sadece sökmede kullanılmalı. İster tork anahtar olsun ister olmasın, mutlaka elle sıkılmalı.
Kırılan bijon nasıl çıkarılır❓
6:27
İsmail usta
Рет қаралды 10 М.
Kırılan Bijon Nasıl Çıkarılır
4:41
İbrahim Deniz
Рет қаралды 26 М.
Они убрались очень быстро!
00:40
Аришнев
Рет қаралды 3,6 МЛН
버블티로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 59 МЛН
Ingenious Method! Fix All Plastic Parts Using Cable Ties
5:16
The Maker
Рет қаралды 11 МЛН
Renault 9 brodway içinde kırılan bijon nasıl çıkarılır.
7:03
HONDA ACCORD İÇ KAPI AMBİANS MONTAJI
6:05
Mehmet KAHRAMANER
Рет қаралды 3 М.
OTOMATİK VİTESLİ BİR ARAÇTA ASLA YAPMAMAMIZ GEREKEN 7 ŞEY
7:48
Bijon şifresini kayıp ettiyseniz üzülmeyin..
1:32
Volkan Karataş
Рет қаралды 40 М.
HONDA KULLANIYORSUNUZ AMA BU ÖZELLİKLERİ BİLMİYORSUNUZ
30:47
BİJON ŞİFRESİ KIRILIR YADA KAYBOLURSA
5:29
TAMİRHANE
Рет қаралды 73 М.
JANT BÜYÜTMEK YAKITI ve PERFORMANSI NE KADAR ETKİLER ?
12:56
Anlatan Adamlar
Рет қаралды 817 М.
ТЕРМОСТОЙКИЕ шины ПОГРУЗЧИКОВ 😱 #Shorts
0:25
ФАКТОГРАФ
Рет қаралды 3,5 МЛН
Самая заниженная машина в мире!
0:31
ТРЕНДИ ШОРТС
Рет қаралды 4,8 МЛН