Ce nu știm despre daci

  Рет қаралды 144,400

Zaiafet

Zaiafet

4 ай бұрын

Fraților, astăzi vorbim despre cum dacii au fost prima civilizație din istoria omenirii, despre romanii care au învățat latina de la geți și despre tunelurile secrete din Bucegi.
Evident, ca să înțelegem cum de au apărut aceste mituri și cum sunt ele demontate cu argumente istorice. Și, totodată, să înțelegem de-a binelea cine au fost de fapt dacii, cum funcționa societatea lor și ce știm, în mod real, despre Zalmoxis, Burebista ori Decebal.
Adică să facem ceea ce mie mi se pare foarte util în cunoașterea istoriei: un pas spate și o privire mai detașată și mai relaxată despre subiecte tratate de obicei cu prea multă patimă.
Eu sunt Lucian Vasile și astăzi, alături de mine, la podcastul de istorie, se află Andrei Pogăciaș, cu care am mai discutat despre Vlad Țepeș. Astăzi însă vom merge și mai departe în istorie, în urmă cu vreo două mii și ceva de ani.
Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
/ @zaiafet
Susține conținutul: / zaiafet
ZaiaShop: www.zaiashop.ro
Instagram: / zaiafet
Facebook: / zaiafet
Mail: horia.sarghi@gmail.com
Aparatură Folosită:
Cameră: bit.ly/2CRMfNB
Obiectiv 1: bit.ly/2XroIwM
Obiectiv 2: bit.ly/2KvvJqM

Пікірлер: 1 100
@originileluidef1702
@originileluidef1702 4 ай бұрын
Prin prizma acestor oameni care isi dedica exclusiv totul pana si nervii pentru o bucatica de adevar, am reusit sa inteleg care este cu adevarat valoarea informatiei! Nu doar la nivel de cea mai valoroasa moneda de schimb cat si cea mai utila moneda pentru creier! aprecieri
@andrei2740
@andrei2740 Ай бұрын
prizma e totul
@crislaus
@crislaus 23 күн бұрын
Dac-o fi istoric cum o fi și lingvist, vai de informația oferită. 🤔 De pe un magazin online italienesc Formaggio Tipico di Branzi - Stravecchio 18/20mesi
@catalinluncanucatalin4702
@catalinluncanucatalin4702 4 ай бұрын
Mulțumesc! Duceam dorul unor lecții de istorie.
@GI5-xw1iw
@GI5-xw1iw 3 ай бұрын
wow wow wow ce placere sunt aceste podcasturi de ascultat in loc de radio. multumesc
@RedHealthBlueMana
@RedHealthBlueMana 4 ай бұрын
Multumesc pentru informatiile noi pe care le-am aflat! O discutie foarte faina.
@lucianlup
@lucianlup 3 ай бұрын
Superb, bine explicat! Pentru cei care vor sa creada in continuare toate cretinitatile fara fond, genul noi suntem cei mai cei si tara ca a noastra nu exista pe pamant, continuati!
@ienulescumaria
@ienulescumaria Ай бұрын
Indiferent de cum au fost dacii, sau n-au fost, tara ca a noastră tot nu exista pe pământ 😅
@lunguolimpia8211
@lunguolimpia8211 2 күн бұрын
@@ienulescumaria ar fi culmea sa mai existe o Românie sau încă o Italie sau Ungarie, etc. Hai că te-ai întrecut în știință, mare noutate ne-ai spus, că fiecare țară este unica. Știam de la grădiniță.
@ienulescumaria
@ienulescumaria 2 күн бұрын
​@@lunguolimpia8211... Era o gluma... * Sarcasm *
@radusahlean9809
@radusahlean9809 4 ай бұрын
Extraordinar! Felicitări! Avem nevoie de acest material în școli!
@woofwoof7226
@woofwoof7226 4 ай бұрын
Dl Pogăciaș, la brânză în limbile slave nu se spune brânză. V-au mințit interlocutorii. Puteți verifica ca istoric foarte simplu citind articolul despre "cheese" in wiki rus, ucr, pol, bulg, slovac, sloven, croat, sârb, ceh. Apoi verificați vă rog ce se spune la articolul "brânză" în toate acele limbi. Faptul că au brânză pe etichete nu arată decât că produsul (și poate și interlocutorul dvs) vine din zone adiacente Carpaților sau României. De pildă, părți ale Slovaciei, Poloniei, Ucrainei ( citez din wiki ucrainean: Чернівецькій, Одеській, на півдні Хмельницької та Вінницької) Ei, puteți să spuneți unde în Ucraina se găsesc acele zone și de ce slavii celorlalte zone spun sir? "Mai ales în limba rusă" 🤣 Schimbați prietenul sau el să schimbe limba.
@tudorm6838
@tudorm6838 4 ай бұрын
Avem reprezentari de daci si prin statuile de daci ramase din forumul lui Traian, acum prin diverse muzee (Vatican, Capitolini etc). Am fost placut suprins ca trei busturi erau puse in "zona imparatilor" din muzeele Vaticanului, langa Traian si Augustus.
@ionmaria2888
@ionmaria2888 3 ай бұрын
În vară la Luvru am văzut 2 statui de daci dar una avea capul unui dac și corpul de la alt popor, altă statuie..
@tudorm6838
@tudorm6838 3 ай бұрын
@@ionmaria2888 Uneori capetele sau mâinile sunt distruse și înlocuite. Am înțeles ca asa ar fi cele de pe arcul lui Constantin.
@constantaneagu2489
@constantaneagu2489 4 ай бұрын
Bună mulțumesc, mult respect și recunoștință ptr alegerea subiectului ,domjilor dragi nici nu am sesizat cât, de repede sau scurs cele 2h de istorie mare diferență fiind povestea cu har a, istoriei și predarea ei la clasă în fine,viață lungă în lumină ptr la mai multă emisie și ptr acum, sărbători pline de iubire și multe binecuvântări.
@hedera.hellix
@hedera.hellix 4 ай бұрын
Foarte interesantă discuția. Aș menționa doar că termenul "brânză", alături de alte cuvinte din universul ciobăniei sunt considerate vlahe in cehă, slovacă, ucraineană și poloneză. Sunt specifice ciobanilor nomazi din zonele muntoase care erau în general de origine vlahă și sunt considerați până astăzi ca fiind un soi de români. Așadar, "brânză" nu este un cuvânt slav pentru slavi.
@1970vio
@1970vio 4 ай бұрын
Cred că aveti dreptate.În rusă ,brânză e ,,творог,,-tvorog-
@Lara-jp4xk
@Lara-jp4xk 4 ай бұрын
@@1970vio Conform retetelor de pe Utube si google translate, in lb rusa tvorog=brinza (dulce) de vaci, iar sir=brinza sarata.
@crislaus
@crislaus 25 күн бұрын
De pe un magazin online italienesc Formaggio Tipico di Branzi - Stravecchio 18/20mesi
@taniasoniatorok3495
@taniasoniatorok3495 21 күн бұрын
Il ador! Stilul sau amanuntit de a povestii, pur si simplu ma rapeste. Asa un-doi trec astea 2 ore cu el. Mai adu-l p-aci ca-i bun :D
@ioanaont6376
@ioanaont6376 3 ай бұрын
Superb..mulțumim!
@nagyzoli
@nagyzoli 4 ай бұрын
@Zaiafet Mica corectie.. samuraii nu foloseau katana. Aia era arma de "mai bine cu ea, decat cu pumnul gol", cum e pistolul pe campul de batalie modern. Arma nr 1 a samuraiului era arcul. In secunda in care a aparut muscheta, samuraii au azvarlit arcul pe peretele decorativ al familiei si au luat muscheta. Cand inamicul era aproape, arma nr 1 era regele armelor din intreg istoricul uman: YARI = sulitza. Armura de samurai veche (nu aia din era Tokugawa, ci cu 300 de ani inainte) avea scut, se monta pe umeri. Inclusiv stilurile mai vechi de arte martiale (premergatoare shotokan) au miscari liniare, lungi si eschive cu 2 brate... ideal daca ai o sulita in mana (sau naginata, halebarda mica). Ca un arcas si un practicant de arte martiale.. yumi ala e un arc al naibii de pervers.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 4 ай бұрын
Cărți scrise de specialiști tind să nu-ți dea dreptate. Da, foloseau și alte arme, dar eu vorbeam desăpre arma de luptă de aproape, care era armă cu tăiș de tip katana sau alte cîteva modele. Nu mi-am bătgut capul să le țin minte. Dacă te uiți la stampele japoneze, samuraii au întotdeauna (sau în majoritatea covîrșitoare a cazurilor) sabia la brîu, indiferent de situație.
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
@@andreipogacias4244 degeaba ești doctor, dacă nu ești capabil să gândești logic. Faptul că un samurai avea dreptul să poarte sabie mare și sabie mică, nu înseamnă că și luptau cu ele în război. Existau arme mai eficiente. Simpla discuție despre lupta unui japonez cu un dac e una ipotetică și nu neapărat inteligentă.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 4 ай бұрын
@@timirom68 așa e :)))))))))) io-s ăla fără logică. deci purtau armele alea la brîu așa pe post de zorzoane. nici nu băgăm în seamă descrierile de lupte, artele marțiale în jurul katanei și stampele existente. și io-s ăla fără logică. iar discuția despre lupta dintre daci și japonezi, dacă asculți toate cuvintele din podcast, vezi de la ce vine...
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
@@andreipogacias4244 nu purtau armele la brâu ca zorzoane ci erau și un simbol al rangului purtat. Faptul că toți samuraii purtau katana, nu înseamnă și că toți excelau în folosirea ei, nu înseamnă că toți urmau "calea sabiei". Unii deveneau samurai prin naștere, nu toți erau spadasini. Cum ar fi în zilele noastre, nu toți militarii sunt trăgători de elită, unii chiar poate nu au purtat niciodată o armă.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 4 ай бұрын
@@timirom68 ba da, toți știau să se bată cu mai toate armele, fiindcă asta le era meseria. Normal, fiecare se descurca după talent etc. Io chiar închei discuția aici, fiindcă mi se pare aberantă. Zi bună!
@LMFAORomania
@LMFAORomania 4 ай бұрын
Acum ar fi corect să faceți un podcast și cu Dan Alexe după atâtea discuții aprinse în spațiul online.
@csabavoss7811
@csabavoss7811 4 ай бұрын
Nu cred ca e cazul cu Alexe .Alexe este un impostor, nici vorba de lingvist
@ionionescu4791
@ionionescu4791 3 ай бұрын
​@@csabavoss7811 nu-i adevarat. are alta abordare si alte ipoteze. scandalul online nu face bine adevarului istoric. cititi cartea si tineti cont de precizari: teorie vs ipoteza.
@elLuKa
@elLuKa 4 ай бұрын
Superb! Mulțumim! 😊
@anurp24
@anurp24 Ай бұрын
Salut, foarte interesant podcastul, am o intrebare din ce motiv nu se sapa la Sarmigegetuza ?
@danamunteanu3866
@danamunteanu3866 2 ай бұрын
Cum comentati cartea d,nei Carmen Huertas, "Nu venim din latina " ?
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
e o aberatie sinistră
@lunadeargint540
@lunadeargint540 13 күн бұрын
e o aberatie, sare peste etape nu tine cont de evolutia limbilor respective sau de istoria limbii latine
@florinflorin3345
@florinflorin3345 4 ай бұрын
Dacii nu aveau tunelurile, nu au fost prima civilizatie a lumii, dar aveau cateva sute de ani organizati impreuna, bateau moneda, traiau pe locurile celor mai vechi civilizatii ale Europei si e greu de crezut ca n-au avut o limba scrisa si stim e ca s-au distrus artefacte constant in ultima suta de ani. Dar, din pacate, ironizand totul oamenii se lasa usor convinsi ca trebuie sa uite cine sunt, in timp ce altii inventeaza istorie apreciata si aprobata de acesti indivizi.
@costiiftode3804
@costiiftode3804 4 ай бұрын
Mulțumesc pentru material 🙏
@wraymogg
@wraymogg 4 ай бұрын
Mulțumesc pentru video, Andrei este mereu la înălțime. Un subiect foarte interesant, care cred că ar merita investigat, este cel al termenelor get-got (gaetae-goth). Știu că teoretic sunt separate de câteva sute de ani, dar pentru că izvoarele scrise sunt extrem de puține, există posibilitatea ca un termen să derive din celălalt. Da, goții s-au format ca urmare a curentului de războinici nordici care au invadat teritoriile actualei Ucraina și Moldova, dar din câte am înțeles, acea cultură (Sântana de Mureş-Chernyakhov) era o cultură mixtă, multietnică, apoi au invadat și teritoriul Daciei și iar a rezultat un mixaj extraordinar. Ceea ce mi-aș dori să știu, este dacă în acest mixaj de etnii, oare geții au fost preponderenți? Întreb acest lucru, deoarece studiul genetic al grupurilor etnice, separat în haplogrupuri, spune o poveste extrem de interesantă și anume, că noi, Românii nu avem aproape deloc genele haplogrupului R1b, care se regăsesc la italieni și alte populații latine sau mult influențate de romani, ci dimpotrivă, ne asemănăm în proporții masive cu olandezii, danezii, germanii etc, având proporții asemănătoare de gene caracterisitice haplogrupului I. După invazia hunică, dacă nu mă înșel prea rău, Ostrogoții se aflau chiar la nord de Dunăre, pe teritoriul actualei Românii și Vizigoții la sud de Dunăre, pe teritoriul Bulgariei. De asemenea, toate țările peste care s-a întins Regatul Ostrogot al lui Theodoric au un fond genetic asemănător cu cel al românilor, din punct de vedere al preponderenței haplogrupului I. (en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_group#cite_note-Bosch2006-8). Pe pagina de wiki, se găsesc citări ale unor lucrări foarte interesante, cea mai interesantă fiind: "Paternal and maternal lineages in the Balkans show a homogeneous landscape over linguistic barriers, except for the isolated Aromuns".
@electrolustable
@electrolustable 4 ай бұрын
clar :)))) alte halucinatii :))) romanii stramosii teutonilor :)))) Ceva documentare in exces cu rasa ariana?:))))) carti nu cititi dar podcasturi de kkt consumati non stop
@thecostyro74
@thecostyro74 4 ай бұрын
Stii ce vor raspunde ,, istoricii ". Nu stim :)), desi sunt destule izvoare istorice din acele timpuri . Cert este ca pana si regii Spaniei se considerau urmasii lui Decebal, prin filiera vizigotilor care si-au infiintat regatul in peninsula iberica. Alte puncte interesante pe care nu ,, le stiu " ar fi de exemplu cum au aparut slavii astia blonzi care au atatea cuvinte comune cu ale noastre probabil mostenite din limba dacilor care se numeau sclavini sau antii in sec V-VI in nordul Dunarii , ce era cu acea regiune Getia din Scandinavia de unde ca sa vezi coincidenta veneau gotii care spuneau despre ei ca sunt urmasii lui Decebal ? Sau ca se ne mai intoarcem putin in timp ce era cu acei tyrageti sau masageti din nordul Marii Caspice care i-au invins pe persi ? Se zice ca erau un popor iranian . Care in traducere insemna getii mari si erau blonzi :)). Cat despre pregatirea militara a getilor cred ca istoricul nostru exagereaza putin spre mult cu taranii care nu erau chemati la lupta. Confunda getii din acele timpuri cu taranii lui Stefan cel Mare probabil . Cat de tarani erau poporul mongol de ex unde cand era nevoie toti puteau fi soldati fiorosi si foarte instruiti ? Si sunt surse din acele timpuri care spun ca strabatand Dacia absolut toti barbatii erau inarmati , iar arme de tot felul si armuri erau absolut peste tot. De fapt se pare ca din lene sau incompetenta, istoria din acele timpuri a fost doar extrem de putin scrijelita de catre istoricii nostrii.
@CliCk1380
@CliCk1380 4 ай бұрын
Ah ce tare, chiar de la podcastul cu Dragos Patraru l-am descoperit si de atunci m-am uitat la toate aparitiile lui. Super fain tot!
@andreiureche9459
@andreiureche9459 4 ай бұрын
Nu stiu cum poti sa-l urmaresti pe Pătraru-cartita de presă.
@inhuandazuma1517
@inhuandazuma1517 4 ай бұрын
Nu e nimic fain aici, insul abereaza maxim.
@tofanalexander
@tofanalexander 4 ай бұрын
A fost bine de tot. Mersi mult! Mai astepam si alte emisiuni!
@calind61
@calind61 4 ай бұрын
ma faceti curios.. A ajuns Dl. Pogacies la performanta de a putea fi coerent in exprimare atunci cand se chinuie sa vorbeasca pe marginea unui subiect? Fara sa inceapa o fraza pe care apoi sa o terimine cu "Nu mai stiu" "Nu-mi aduc aminte" "Imi scapa detaliul asta" " In fine.." , sau pur si simplu sa o lase in suspensie si sa treaca la alt subiect? Precum a facut in ultimul podcast de pe acest canal, in care a avut o prestatie absolut neprofesionala si jenanta, care lasa impresia ca era in sevraj narcotic? Sau doar aveti dumneavoasta standarde foarte joase domnule Tofanalexander? Totusi vreau sa cred in prima varianta .. hai sa vedem :)
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 4 ай бұрын
​@@calind61tu esti Slav putinist javra
@emanuelmaldoileacont8253
@emanuelmaldoileacont8253 4 ай бұрын
Iti plc sa te expui foarte sofisticat in exprimare cand efectiv conteaza informatia.omul vorbeste lejer si pe intelesul tuturor,nj ce te tot freaca pe tn asta​@@calind61
@lilianalevren766
@lilianalevren766 4 ай бұрын
”Ancient DNA” rezultat in regionen ar putea sigur så contribie la clarificarea originei dacilor . Ar fi interesant de urmarit si cararea asta.
@trillaa2734
@trillaa2734 11 күн бұрын
Nu exista asa ceva. Nu exista "gena" dacică. Cel mai probabil, dacii erau indo-europeni. Nici un test ADN Nu ne stabilește identitatea lor sau etnia.
@roxanabudei5841
@roxanabudei5841 8 күн бұрын
S-a facut si un astfel de studiu stintific. Din el rezulta ca noi romanii avem in adn cam 50% din adn-ul populatiei culturii Cucuteni, ce a locuit pe teritoriul Romanie dar si in partile invecinate acum 5-7000 de ani. Aceasta populatie Cucuteni +populatiile indo-europene au dat nastere stramosilor nostri geto-daci,astfel ca in adn-ul nostru avem probabil peste 60% adn dacic dar nu mai mult de 70%. Restul adn este reprezentat de populatiile romanice ale imperiului roman si grupuri ale diverselor populatii migratoare,asimilate de localnici.
@SergiuBalaet
@SergiuBalaet Ай бұрын
Excelentă discuție !
@tulbureI
@tulbureI 4 ай бұрын
Despre etimologia ne-dacică a cuvântului brânză, posibil venit din limba rusă. Dicționarele explicative rusești indică că etimologia cuvântului brânză este română, și că acesta este ajuns în rusă "recent", prin secolul 19, și anume din limba română, doar că, i se menționează prezența și în bulgară, macedoneană, etc. Colegul lui Pogăciaș, cel de știe rusește, și i-a trimis poza cu cașcavalul semnat "брынза", să deschidă vreun dex rusesc înainte de a se da cu dovezi de genul.
@igortsr
@igortsr 4 ай бұрын
cascaval="СЫР", branza="брынза", mic detaliu...
@user-kr2mw7pk5o
@user-kr2mw7pk5o 4 ай бұрын
Sânteți penibil 1 V-a fost lene să căutați în DEX cuvântul ? Acolo scrie ETIMOLOGIE NECUNOSCUTĂ, rușii și ucrainienii l-au luat de la noi !
@eugens07
@eugens07 4 ай бұрын
mie mi-a plăcut întotdeauna că doar românii au ”luat” cuvinte de la alții. Nimeni de la noi. 😉
@constantintinu830
@constantintinu830 3 ай бұрын
Când îl invitați și pe Laci Tokes sa ne vorbească despre istoria României?
@CatalinTugui-us9tc
@CatalinTugui-us9tc 4 ай бұрын
"N-au scris pentru cā, nu i-au interesat..." 🤣🤣🤣❤️It. .. excelentā remarca 🙏👍 Si poate aceastā remarcā ar putea aduce lumina, la anume de ceee?: " acestia considerandu-se nemuritori. ." cred cã restul nu mai e necesar a fi comentat 🤣🤣🤣🙏
@andyisshin
@andyisshin 4 ай бұрын
Dupa muuulllttt timp au like la Zaiafet!!! Ups, am crezut ca Horia s-a ingrasat , iarasi! :D Felicitari, imi place nenea asta cu barba ca spune lucruri pe bune! 10X! La multi ani!
@tudorm6838
@tudorm6838 4 ай бұрын
Interesanta si profesionista discutia, dar prezentata foarte placut, nu m-am putut intrerupe pana nu s-a terminat. Felicitari! Cel mai spectaculos lucru este istoria adevarata si procesul de descoperire a ei. Nici nu stiu ce pierd care asculta doar povesti fantastice.
@ciobanudumitru9864
@ciobanudumitru9864 4 ай бұрын
Brînza nicicum nu e cuvînt slav, ca cunoscător bun a limbii ruse( grădința era rusă), cuvîntul brînza sună străin limbii ruse, deși se folosește de ruși în spațiile unde contactează cu românii. Brînză în rusă e ,,tvorog". În Moscova rușii nu vor spune brînză, dar rușii și ucrainenii din Chișinău vor folosi cuvîntul brînza în loc de tvorog.
@hannibal92.29
@hannibal92.29 2 ай бұрын
Tot la gradinita esti banuiesc si te "contactezi"
@FelixFagarasan
@FelixFagarasan 2 ай бұрын
Pt tine doar rusa este o limba slava ? 😊
@foodmighttravel
@foodmighttravel 2 ай бұрын
Dar voi știți ca limba rusa intre popoarele slavice este cum este limba franceza respectiv in zilele noastre engleza intre popoarele oarecum latine?🍻
@George-qy6wu
@George-qy6wu 2 ай бұрын
CA Cunoscător ,cum spui tu ...
@ThatsThatOnThat
@ThatsThatOnThat Ай бұрын
În limba slovacă, o limbă slavă, există cuvântul “bryndza” 😉
@VladM174
@VladM174 4 ай бұрын
Felicitări pt podcast
@user-wn4yo1xe5u
@user-wn4yo1xe5u 4 ай бұрын
super ... fi concret in continuare
@sfantupetru9032
@sfantupetru9032 4 ай бұрын
Super video!!🎉😂
@Potatoes85858
@Potatoes85858 4 ай бұрын
Mai trebuie cateva ore, nu e de ajuns :D ador sa il ascult pe domnul Pogacias.
@user-jl1se4io1y
@user-jl1se4io1y 4 ай бұрын
Bravo foarte fain 👍
@iulyjock
@iulyjock 4 ай бұрын
Super băieții! 👍💪
@ionelzamfira2386
@ionelzamfira2386 4 ай бұрын
Ești într-o confuzie gravă ! 😮
@iamhatefield
@iamhatefield 4 ай бұрын
Când Andrei spune că oamenii ăia ar trebui să meargă într-o instituție specializată sigur se referea la școală >:)
@asdasdasd734
@asdasdasd734 3 ай бұрын
Superba discutia!
@cornelmagdan9357
@cornelmagdan9357 4 ай бұрын
Buna ziua, locuiesc in londra, de17 ani. Un coleg polonez , spune : branza , in poloneza e branza ,de oaie ,doar. FELICITARI ptr treaba buna. ❤❤❤❤
@ThatsThatOnThat
@ThatsThatOnThat Ай бұрын
Și în limba slovacă se spune “bryndza”!
@razvanudroiu6242
@razvanudroiu6242 4 ай бұрын
armele principale ale "samurailor" , in perioada medievala, au fost arcul (yumi) si lancea( yari, naginata); iar mai tarziu( sec 15-16) pusca(tepu). Sabia (tachi, katana, wakizashi etc) are, ca si in Europa, un rol secundar si statutar, simbol al unei caste sociale razboinice. Arigato gozaimass
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
Marele (la propriu) Pogācias pune fața în fața samuraiul în Kimono cu dacul în armură. Samuraii înșiși purtau armuri în războaie. Marea masă a infanteriștilor purtau scuturi, deci nu puteau mânui katana. Deci compară mere cu pere. Bine, e un exercițiu de gândire ceea ce propune, dar nu trebuie lăsată logica la o parte.
@cristianscintei1527
@cristianscintei1527 4 ай бұрын
stiti voi mai bine ca un doctor in istorie... cand mergeti la medic voi ii spuneti ce sa va recomande
@razvanudroiu6242
@razvanudroiu6242 4 ай бұрын
Nu era in nici un caz o critica, nu mi-as permite, asa ca sa-mi fie cu iertare; cu atat mai putin ca nu stiu mare lucru despre daci sau despre felul lor de a lupta. In schimb despre razboaiele din Japonia erei Sengoku si Edo avem surse foarte detaliate si multiple; nu voiam decat sa "demistific" legendara sabie japoneza. Va rog sa ma iertati daca v-am deranjat cu comentariul, va asigur ca nu a fost intentia mea. O zi buna
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
@@cristianscintei1527 ciudat mod de a gândi, pentru cineva care încă mai trăiește în 2023. Sper că dacă vă duceți la medic și vă spune că aveți o boală mortală, mai mergeți și la alți medici să confirme (sau nu) diagnosticul inițiale. Deci vă rog să nu vă duceți direct la cimitir și să așteptați să vină să vă ia... autobuzul. Nimeni nu-l contrazice pe dr. Pogăciaș pe date istorice, ci pe modul bizar de a gândi, de a dărâma fără sens, de a se exprima, de a se lauda.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 4 ай бұрын
Chiar m-am documentat, sînt multe cărți scrise de specialiști despre armele japoneze, răspunsul meu e mai sus.
@lovelydoge893
@lovelydoge893 4 ай бұрын
Pentru o viata sănătoasă, consumați cel puțin un podcast cu Andrei Pogăciaș pe zi !
@alin_ilies
@alin_ilies 4 ай бұрын
sau Dămian Aftimie
@MMerlyn91
@MMerlyn91 4 ай бұрын
Mai bine nu.
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 4 ай бұрын
​@@daciiliberi3400unde este Dacia nebunule ???
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 4 ай бұрын
​@@alin_iliestu esti haur lac sosocar
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 4 ай бұрын
haur lac sosocar primitiv unde sunt Dacii ???
@EraOfMore
@EraOfMore 4 ай бұрын
Extrem de informativ, si va urez apariții mai dese in mediul online pentru simplu motiv ca educația noilor generații s-a mutat pe youtube (si nu numai) unde știm concret ca mai bine de 80 % din informație este propaganda...si așa cu o mică doza de umor tradițional, nu s-a descoperit nimic scris de Daci din simplu motiv ca la vremea aia nu aruncau cu piatra scrisa pe dealu' următor la vecin, era folosita urlătura...HAI GHORGHE SA MANCI BAAA CA-I GATA SARMAUA (ca si aia e Românească pură 😉) Respect si felicitări !
@laurastanciu7605
@laurastanciu7605 4 ай бұрын
Super interesant, totusi as recomanda sa nu mai pui accent pe ce spun dacomanii, ce cred dacomanii etc
@MDACOMBAYNEOR
@MDACOMBAYNEOR 4 ай бұрын
30:02 - La momentul cu brinza mai dat jos definitiv)) - limba rusa de astazi este o adunatura din limba slavona bisericeasca veche cu amestec de bulgara veche(nu bulgara bulgarilor de azi, ci a celor care traiau prin partile muntilor Ural si s-au asezat mai tirziu pe teritoriul Traciei, Bulgaria de azi) + ~60% de cuvinte de origine turco-tatare, si tot vinegretul asta asezat pe o baza de limbi fino-ugrice(toponimica o dovedeste), populatia de baza fiind popoare fino-ugrice - mordva(care se impart in mocșani si ărzeani de la care au aparut denumirile oraselor de azi din Rusia - Moscova si Reazani), mari el sau ceremișii si multe alte populatii finougrice. Rusul care nu cunoaste defel o limba slavona(ucraineana sau bielorusa, polona, ceha, slovaca) nu ii poate intelege aproape defel limbile slavice. Cum incepe a cunoaste macar ucraineana, incepe a intelege cit decit si alte limbi slavice. Si cel mai important...nestiind nimic incerci sa faci istorie - urita treaba. Ca si cum un diletant ar incerca stind deasupra hartilor in statul major sa inchege o operatie de ofensiva.
@liviuburtoiu7021
@liviuburtoiu7021 4 ай бұрын
Ca drept de replica ar trebui un podcast cu Daniel Roxin 😀
@ionmaria2888
@ionmaria2888 3 ай бұрын
Roxin nu este istoric..
@ionelapopescu3889
@ionelapopescu3889 3 ай бұрын
@@ionmaria2888 Roxin știe mai multă istorie decât acest " istoric"
@ionmaria2888
@ionmaria2888 3 ай бұрын
@@ionelapopescu3889 Doamnă, ca să faceți comparația trebuie să știți istorie cât amândoi. Roxin spune povești pe placul publicului istoricul spune adevărul chiar dacă unele lucruri nu ne plac. La o adică dacă vă înseamă soțul puteți să ignorați și să va spuneți o poveste frumoasă însă o femeie puternică vrea adevărul. Deci, dacă alegeți să credeți în bazaconiile unui nedpecialist este ok, dacă sunteți bolnavă nimeni nu vă oprește să vă duceți să vă trateze babele însă dacă vreți ceva serios vă duceți la un specialist, un medic de meserie. Ce facultate de istorie a făcut Roxin și ce meserie practică el?Istoricul de aici este recunoscut , chiar și în străinătate, ca Robin sunt în toate țările, bulgarii au un Roxin al lor, francezii la fel ,de ruși nu mai vorbim, după toți Roxinii ai lor sunt buricul pământului, bulgarii sunt cei mai tari, francezii la fel iar rușii au inventat mersul pe jos și apa caldă, dacă toți sunt așa grozavi unde sunt cei normali?Apropo, eu știu ceva istorie să pot spune că Roxin, Densușianu, Savescu și alții spun povești pentru adulți..
@silviunastase5571
@silviunastase5571 3 ай бұрын
Roxin e un habarnist care caută senzaționalul. Roxin habar nu are despre metodele științifice de cercetare a istoriei.
@akhisardaniela1772
@akhisardaniela1772 3 ай бұрын
​@@ionelapopescu3889 avand in vedere ca omul acesta ti a dat destule dovezi ca Roxin si multi altii ca el sunt niste protocronisti in toata regula, de ce insisti sa crezi aberatiile cum ca vai doamne dacii si getii erau un popor atat de mare si cunoscut incat pana si romanii se temeau de ei? Pai vezi? Deia n are ursul coada...
@johnnylong2023
@johnnylong2023 4 ай бұрын
superba emisiune ! Roxinn se rasuceste cu Dacia n garaj...
@fr0d0z
@fr0d0z 4 ай бұрын
Bună! Ce zici de un video despre etimologia cuvântului depresie? Că încep să îmi pun întrebări și nu îmi doresc o abordare holistică. Te rog. Mulțumesc. ❤
@unda25
@unda25 3 ай бұрын
deuss pressio --- apasare de la DZEU
@fm7551
@fm7551 4 ай бұрын
Simpatic omul ăsta dar ar trebui să aibă mai multă grijă de el pt ca îl paste un infarct și ar fi păcat pt ca valoros ca istoric și cu siguranță și ca om
@aurelaurel8222
@aurelaurel8222 4 ай бұрын
Iara sugi pwa ?
@ingdeana1389
@ingdeana1389 4 ай бұрын
Chiar asta era prima problema😂😂😂
@bdcpoveste6585
@bdcpoveste6585 4 ай бұрын
Incep sa iubesc mai mult podcasturile. Semnat: un Dac Ocupat
@MrIStillDontCare
@MrIStillDontCare 4 ай бұрын
A ieșit aproape dacopat, precum invitatul :)
@On3bOy
@On3bOy 4 ай бұрын
​@@MrIStillDontCare invitatul e dacopat? Cred ca te-ai uitat la alt podcast.
@mariamagdalena9496
@mariamagdalena9496 4 ай бұрын
Mai vrem podcasturi cu Andrei Pogăciaş.
@siegfriedsipos159
@siegfriedsipos159 7 күн бұрын
Multumesc!
@ferencercseyravasz7301
@ferencercseyravasz7301 4 ай бұрын
Doar o mică precizare: Există cel puțin două popoare care folosesc trei alfabete, sau mai precis trei sisteme de scriere: japonezii folosesc o combinație de kanji (ideograme de origine chinezească) și două silabarii, hiragana și katakana. Iar limba gruzină se scrie cu trei alfabeți: asomtavuli, mkhedruli și nushkuri.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 4 ай бұрын
NU sînt trei alfabete diferite, sînt trei sisteme de scriere ale aceluiași alfabet - în cazul gruzin. În cazul japonez, sînt ideograme, nu alfabet per se.
@ferencercseyravasz7301
@ferencercseyravasz7301 4 ай бұрын
@@andreipogacias4244 Depinde de definiție. ordinea și denumirea identică a caracterelor nu cred că e destul, caracterele ar trebui măcar să semene cât de cât zic eu. În timp ce Asomtavruli și Nushkuri într-adevăr seamănă foarte mult, Mkhedruli nu seamănă aproape deloc cu celelalte două, diferența e mult mai semnificativă decât cea dintre alfabetul grecesc și cel chirilic, iar alea două sunt categorizate în mod clar și unanim ca alfabete diferite. În ce privește japoneza, acolo aveți dreptate, kanji funt ideograme. Hiragana și katakana în schimb sunt silabarii, scrieri fonetice. Iar limbi care folosesc două alfabete în paralel chiar că se găsesc: sârbocroata, mongola...
@DeannaSt
@DeannaSt 4 ай бұрын
37:40 N-am înțeles , dacii de pe Columna lui Traian nu arată destul de clar cum arătau dacii? Din câte știm, până acum nimeni n-a contestat ca acea columnă este despre razboaiele cu dacii - am fost acolo și am văzut la fața locului cum arătau - da, erau bărboși, aveau căciuli și brâie și cămăși lungi cam ca cele țărănești de la noi de prin satele interbelice, ca acum nu mai poartă de-astea decât cântăreții de muzica populară și dansatorii . Deci de ce vă întrebați cum arătau? Unde altundeva decât in basoreliefuri poți vedea asa ceva?
@abcMW1989
@abcMW1989 4 ай бұрын
Dacă ai fost atent, Pogăciaș a vorbit de un canon al reprezentării dacilor. Adică, așa cum ar fi fost dacii văzuți generic atunci, iar asta nu înseamnă că reprezentarea este neapărat reală. Nu se știe precis, până la urmă. Și trebuie să acceptăm că istoria îndepărtată a românilor se află încă în mare ceață.
@DeannaSt
@DeannaSt 4 ай бұрын
@@abcMW1989Tot ce știm despre aspectul tuturor anticilor din realmul grec sau roman provine din sculputură mai ales - aceea fiind cea mai fidelă, frescele și mozaicurile fiind mult mai mult supuse interpretării personale și subiectivismului fiind 2D și nu 3D. Basoreliefurile sunt însă mai 3D decât orice frescă sau mozaic. Dar dacă pui problema asa, înseamnă ca nici toga, nici cvadriga, nici costumele centurionilor nu sunt “reale”! Hai sa fim serioși, atunci ori e totul fals, ori nimic. Nu poți să vii și să spui că ce e pe columna lui Traian nu e sigur… poate că nu arăta așa… dar tot restul antichității în ce-i privește pe alții și pe romanii însiși este reprezentat cu acuratețe. 🙄
@abcMW1989
@abcMW1989 4 ай бұрын
Vorbim numai și numai de reprezentarea dacilor, aici, pentru că o asociem cu imaginea lor din columna lui Traian, singurul izvor documentar vizual. Și așa erau văzuți, în mod canonic. Nu mai sunt și alte surse pentru a putea face comparații. Adică, până la urmă, nu putem siguri. Și, până la noi dovezi, învățăm să acceptăm istoria noastră timpurie ca fiind în ceață. Mai mult, învățăm să fim onești în raport cu trecutul nostru.
@DeannaSt
@DeannaSt 4 ай бұрын
@@abcMW1989 Pt mine Columna lui Traian e la fel de clară precum o fotografie și singurul lucru de care nu mă indoiesc in niciun fel. Nu simt nevoia sa mă îndoiesc de ea, este o dovadă clară și palpabilă că așa arătau dacii cum sunt reprezentați acolo, nu aveau cum sau de ce sa arate altfel, Columna nu este o alegorie in care realul și imaginarul se confundă, nu este un basm in care apar balauri înaripați sau unicorni, este un basorelief cât se poate de realist. N-am nicio îndoială ca egiptenii se imbracau asa cum îi reprezintă pictogramele si sculpturile lor - ca la față arătau altfel , aia chiar că nu ma interesează dacă portretele lor nu au toate ridurile și cicatricile din viața reală. Nu am nicio îndoială ca Indienii arătau cum ii reprezintă vechile lor sculpturi din templele hinduse si sunt sigură ca busturile personalităților romane care ne-au parvenit reprezintă portrete tot tot atât de fidele ca oricare bust al lui Eminescu creat de un sculptor realist contemporan. Nu văd niciun motiv logic spre a pune la îndoială aspectul dacilor de pe Columna lui Traian, exista ale multe detalii sau chițibușuri demne de pus la îndoială, dar nu Columna. A te îndoi de dragul de-a te îndoi când e vorba de ceva evident, e la fel de caraghios ca a nu te îndoi de miturile inventate de dacopati, ambele sunt in cazul asta exagerări care au luat-o razna.
4 ай бұрын
portul ăsta nu e unic dac. e și scit, și celt, și part, și tocharian. Și nici azi cămașa cu pantalon și brâu nu e strict românesc. E găsit din Irlanda până în Kîrgîzstan peste tot.
@dragoscoviltir8533
@dragoscoviltir8533 4 ай бұрын
... faine informatii
@tudorm6838
@tudorm6838 4 ай бұрын
In Galia a fost un proces similar (pierderi in lupta, sclavi; au mai fost si exterminari locale, Cesar era mult mai dur decat Traian), dar populatia autohtona si-a revenit. Cu atat mai mult daca au ramas mai mult daci si s-au romanizat rapid, i-au putut influenta si pe dacii liberi. Sa nu uitam ca in 117 a fost o rascoala puternica, deci inca mai era populatie barbateasca din vechii autohtoni. Asta spunea si Vasile Parvan: aceast provincie a fost de mare interes pentru imparat si imperiu astfel incat a fost o romanizare si o transformare intensiva. Legat de numarul de razbonici - sa nu uitam ca inainte de razboaiele cu Traian au mai fost doua confruntari majore pe timpul lui Domitian (si incursiunea care le-a precedat , la sud de Dunare). Au trebuit sa vina a doua oara cu mai multe legiuni pentru ai invinge pe daci, dar nici aceste nu au fost suficiente pentru o cucerire. In plus, si Traian a avut nevoie de doua razboaie pentru a cuceri Dacia.
@OneTireFire
@OneTireFire 4 ай бұрын
34:06 Japonia folosește trei alfabete
@Theodor-Eugen
@Theodor-Eugen 4 ай бұрын
Care
@lucianpop3667
@lucianpop3667 4 ай бұрын
​​Kanji - hieroglifele de proveniență chineză, hiragana - un silabar cu care se scriu cuvintele japoneze și katakana- un silabar cu care se scriu neologismele. Într-o frază pot apărea simultan toate cele trei alfabete!
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
@@lucianpop3667dar dacă „istoricul“nu știe, spune ca nu există
4 ай бұрын
@@timirom68 se referă la un popor antic. Japonia are motive să folosească trei scrieri, are o tradiție multimilenară de caligrafie. Să ai 3 sisteme de scriere înseamnă că scrii atât de mult și atât de des încât ar fi imposibil să nu se găsească urme.
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
@ initial ar trebui sa ne punem intrebarea: CINE scria in timpurile alea? Ma gandesc ca ar fi fost imposibil sa ai un regat, mai mult de atat un imperiu pe timpul lui Burebista fara sa ai o scriere, contabilitate, etc. E gresit sa credem ca romanii au adus tot ce stim astazi in Europa. Unde au fost cetati inseamna ca au fost si drumuri, pentru ca nu poti transporta mii de tone de piatra fara drumuri. Sau fara un transport organizat. Fara mesteri, fara arhitecti, fara planificare. Ca sa se poata construi a fost necesar un sistem de taxe, a fost nevoie de recensamant, deci oameni invatati. Apoi, daca ne gandim cate popoare s-au asezat pe teritoriul de astazi al Romaniei, nu ma mira deloc ca s-au gasit tablite cu 3 sisteme diferite de scriere. Ca nu stim noi sa citim ce e acolo, este problema noastra. Poate uneori gandim prea complicat. Pot fi multe motivele pierderii scrisului sau inscrisurilor dacice. Daca astazi nu gasim, nu inseamna ca n-au existat. Dar, cred eu, arheologia in Romania nu a deschis nici o zecime din ce e de deschis. Dar asta se va intampla, la viteza si amploarea cu care se lucreaza in tara noastra. In RFG se rescrie istoria germanilor si a romanilor invadatori, arheologia demonstreaza ca ceea ce se stia din carti nu corespunde izvoarelor gasite recent.
@ancaiordanescu1728
@ancaiordanescu1728 4 ай бұрын
In limba rusa la branza se spune sîr (tvorog la branza de vaci)
@william280690
@william280690 4 ай бұрын
Există acest cuvânt în rusă si mai multe limbi slave, doar că originea lui este "vlahă", deci cumva din zona Balcanilor/carpati/, inclusiv noi. Впервые это слово было записано как «бренче», описанное как «сыр Влаха», в хорватском порту Дубровника в 1370 году. Впервые брынза была зарегистрирована в Королевстве Венгрии в 1470 году и в соседнем польском Подгалье в 1527 году[1].
@GeorgeBuzi
@GeorgeBuzi 3 ай бұрын
@@william280690 dar ce înseamnă în latină?
@gs637
@gs637 4 ай бұрын
Bravo!
@Gabriel222M
@Gabriel222M 4 ай бұрын
34:02 Cum care? Dacii mai frate, dac 😂 Felicitari pentru material! 🤘
@florinflorin3345
@florinflorin3345 4 ай бұрын
Cat efort pot depune romanii pt a umbri realitatea ca avem peste 2000 de ani de continuitate aici. Ma intreb ce favoruri trebuie sa primeasca acesti "creatori de istorie" pt a se comporta astfel.
@user-oj7qh2tx4m
@user-oj7qh2tx4m 3 ай бұрын
Parcă toată lumea vrea să ne demonstreze că noi, cei ce vietuim aici, acum, suntem zero, fără mamă fără tată, nu avem vechime, toți vor să demonstreze că suntem "cel mai prost din curtea școlii" ca acel copil pricajit ignorat de toți. De ce oare? Nu sunt dacopat cum se spune, dar cred ca o să devin ptr. că prea se coroboreaza multe elemente ce pot duce la alienarea și neantizarea neamului nostru indiferent de unde venim prin negurile istoriei.
@InspiredName
@InspiredName 3 ай бұрын
Daca aveai 2000 de ani de continuitate ai fi vorbit limba daca, dar nu o vorbesti. De ce oare?
@blackdoberman4799
@blackdoberman4799 2 ай бұрын
@@InspiredName Nici italienii nu vorbesc latina.
@clausion
@clausion 2 ай бұрын
@@blackdoberman4799 Asa e, dar vorbesc o limba care provine din latina. Cum nu stim cum ar fi evoluat limba daca si cum s-ar fi chemat, este normal sa-i spunem daca.
@crislaus
@crislaus 25 күн бұрын
​@@InspiredName De unde știi tu că n-o vorbim? Știi tu cum suna limba lor? Și de ce să nu ne punem întrebări, chiar trebuie să acceptăm tot ce ni se spune, că dacii după 165 de ani de ocupație, au început să vorbească altă limbă? Țiganii sunt de secole prin Europa și nu și-au pierdut limba. 🤔
@mihaic-29
@mihaic-29 4 ай бұрын
O dezbatere intre echipa dumneavoastră si o echipa formata de domnul Daniel Roxin,ar fi interesnt de urmarit,pe subiecul strabuni. Povestind cu un moderator care "ridica mingi la fileu", este lipsit de orice provocare.
@clausion
@clausion 4 ай бұрын
Pe domnul dacopat il cheama Daniel Roxin si o confruntare cu Pogacias s-ar termina repede pentru ca Roxina ar afirma ceva, Pogacias ar cere sursa si gata disputa. Roxin vorbeste fara documente sau face abstractie de izvoarele existente cand nu-i convin. Spre exemplu cand vorbeste despre Iordanes, Roxin spune ca era get, dar in realitate Iordanes povesteste despre el insusi in Getica (De origine actibusque Getarum) si spune ca bunicul lui era din neamul Amalilor, conducatori ai gotilor. De asemenea, Roxin uita ca Getica nu este opera lui Iordanes, ci el doar copiaza lucrarea lui Cassidorus - Libri XII De Rebus Gestis Gothorum.
@mihaic-29
@mihaic-29 4 ай бұрын
@@clausion cu atât mai mult ar fi interesanta o dezbatere intre doua echipe formate din oameni cu pregătire în domeniu, având abordări diferite. Mulțumesc pentru discuție! Numai bine!
@eugens07
@eugens07 4 ай бұрын
@@clausion merge și invers. Adică să ceară Roxin sursa și să i se explice că ”nu știm!”.😉
@bodyhater
@bodyhater 4 ай бұрын
unde este cartea grasilor? si ce beti acolo?? sunt in london
@georgeblidescu4793
@georgeblidescu4793 4 ай бұрын
SUPERB!
@maic991
@maic991 4 ай бұрын
Mi-a placut, a fost un podcast foarte captivant
@mihaisoos9240
@mihaisoos9240 4 ай бұрын
Samuraii nu foloseau katana ça arma primara. Ei foloseau arcuri si sageti, lanci si o armura superioara. Venita de la un istoric suna prost.
@petricatudor5658
@petricatudor5658 4 ай бұрын
Katana se folosește în lupta de contact,iar arcul cu săgeți se folosesc in manevre. Abia mai târziu treptat arcul și-a pierdut din importanță și au folosit puști cu tragere in salve. Katana așa cum spune și el este arma primară. Este folosită și de cavaler și de pedestru.
@mihaisoos9240
@mihaisoos9240 4 ай бұрын
Atat Katana cat si sabiile cavalerilor europeni sunt iconice dar mai putin folosite pe campul de lupta. Katana si sabia sunt redutabile in single kombat. Revenind la oile noastre, dacii puteau face treaba mare pe scuturile lor in fata samurailor care aveau o strategie diferita, lupta de la distanta, trasul cu arcul de pe cal trupe cu mobilitate maxima. Mi se pare ca si nedacofilii sunt atinsi de dacofilism 🙂 By the way, s-au folosit katane si in cel de-al doilea razboi mondial. Nu pun la indoiala faima ci utilitatea pe campul de lupta. Intr-o incaierare in carciuma sau pe coridorul palatelor katana erea de neintrecut.
@InspiredName
@InspiredName 3 ай бұрын
@@mihaisoos9240 Nu cred ca era o analiza serioasa a dacilor contra samurailor, ci mai degraba ceva luat la misto. Evident o armata mai moderna are sanse mai mari impotriva unor tehnologii depasite. Ca si cum ai pune un cavaler medieval contra unui soldat grec sau roman antic: ambii au armura si echipament greu, dar calitatea aliajelor, armelor si chiar a cailor este diferita.
@cirus6
@cirus6 3 ай бұрын
@@InspiredName daca un spartan ar fi invins un samurai, de ce nu ar fi facut-o si un dac?
@Potra5717
@Potra5717 3 ай бұрын
Podcastul minunat! Faceți vă rog ceva cu zgomotul de fundal. Pe căști e ceva rău
@cristiout
@cristiout 4 ай бұрын
foarte tare. Un link de unde se poate comanda cartea?
@TraianNBalta
@TraianNBalta 4 ай бұрын
La Dosarul Revoluției din ‘89 au fost atasati 4 procurori. 3 s-au pensionat. 1 a ramas sa investigheze. Macar a incercat. S- pensionat si el dupa dosar, nimic dubios. Cata dezonoare si lipsa de patriotism trebuie sa fie in tine ca si procuror sa te pensionezi la cel mai important dosar al carierei tale? La cel mai important dosar din istoria Romaniei “moderne”? Pentru mine ceva este dubios aici. Toata lumea se pensionează :)) Ceva de genul ai comentat tu, Andrei Pogacias, despre războiul daco-roman si cum nimeni nu a scris nimic despre el si asta este, da-i mai departe. Next. Pai nu este asa, pentru mine ceva miroase. Asa cum miroase si despre dosarul Revoluției, exact in acelasi mod. 🫶
4 ай бұрын
este foarte important pentru toți inculții din comentarii să știe următoarele lucruri: 1. Nu este un conflict de interese să fii și istoric și gras. 2. Nu invalidează cu nimic informația și specializarea faptul că e chel. Vorbesc din experiență. 3. Un istoric bun știe când nu are informații despre un subiect și spune ”nu știm” 4. Un istoric prost fabrică informații din cap acolo unde nu știe, în felul ăsta aflăm căp Dacii aveau tuneluri către Egipt, că existau 12 preoți și 12 preotese care conduceau tara in decomacratie si intelepciune, că descindeau din atlanți, etc. 5. Enextrem de usor să zici ca stii ceva secret fara sa existe surse în acest sens. Uite eu de exemplu vă zic că regii daci au fost Braules, Comises, Patraulos, Zymbros, Dumbravix, Coyzes și Dromaderion, până la Burebista. Nu mi-e greu să afirm și să zic că istoricii neagă aceste informații. Cum sustin? Întrebațși un istoric despre regele Dumbravix. O sa nege. Vedeti?
@timirom68
@timirom68 4 ай бұрын
Stimate domn Vartejaru, Churchill a fost si gras si chel, dar a stiut cum sa vorbeasca conationalilor. Prin discursurile si hotararea sa a tinut popoarele Imperiului Britanic unite, i-a mobilizat pe cetateni, imbarbatat, alinat etc. De unde parerea mea e ca degeaba esti superinteligent daca nu stii sa explici altora, degeaba stii lucruri pe care le poti dovedi cu documente daca te faci neplacut prin modul de prezentare (chiar si al fizicului). Modul dezlanat de a expune, faptul ca-si trage nasul in mod suparator, salturile de la o expunere la alta il fac pe dl istoric militar necredibil. Aroganta prin care se crede si se da mai destept decat altii e la fel de suparatoare. In multe din cele expuse e lipsit de logica. Dau exemplul tacticilor de lupta ale popoarelor calare, care probabil ca nici n-au fost inventate de catre mongoli ci doar perfectionate de catre acestia. Cand ai o armata mai mica si mai slab inzestrata decat a adversarului, nu-ti ramane decat sa lupti cu inteligenta. Asta s-a vazut pana in timpurile noastre, in Afganistan. Va urez in continuare un Craciun placut si "sa alunecati cu bine in noul an", cum se ureaza in RFG.
@alexwallachian7720
@alexwallachian7720 4 ай бұрын
Patraulox a fost strămoșul lui Patraulea?
@laurentiudragomir1091
@laurentiudragomir1091 3 ай бұрын
Interesant.
@raimundapostu148
@raimundapostu148 4 ай бұрын
Bun😊
@Fane-milionar
@Fane-milionar 4 ай бұрын
Dacii salvau tot in cloud !
@viorelgeamanu9333
@viorelgeamanu9333 4 ай бұрын
Cum adica nu stim limba Vlaha pe care o vorbea Vlad Tepes? Avem primele scrieri Vlaho-Romane in Chirilica la nici 50 de ani distanta care ne arata foarte clar cum suna limba atunci. Ca nu stim la perfectiune asta e o alta poveste, dar avem o aproximare cat se poate de decenta.
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 20 күн бұрын
Nu e chiar așa simplu. Ești sigur că peste tot se vorbea așa sau doar în zona de unde venea Neacșu? Sau ești sigur că Vlad Țepeș știa românește?
@viorelgeamanu9333
@viorelgeamanu9333 20 күн бұрын
@@nefiltrat6934 Pentru ca era Vlah/Roman cel putin dupa tata. Dar la fel se poate intreba si de unde ai putea sti ca NU vorbea Romaneste/Vlaheste? Ca majoritatea covarsitoare a argumentelor converg spre treaba asta. Oare nu era neam bun cu Stefan Cel Mare, despre care se stie ca a depus juraminte in limba Valaha/Romana si era denumit (aprox) Voloshul de catre muscali? In plus, avem Vlahi la sud de Dunare, la Nord si la Est de Valahia, dar nu-i avem fix in centru, adica exact acolo unde pe la 1200-1300 Asanesti isi trimiteau la loc de fereala moastele de Sfinti? Poate ca nu avem totul trecut alb pe negru, dar teoria probabilitatilor ce ne-ar spune? Ca in mare parte cam toata Istoria e asa, la cam toate neamurile, si atunci de ce noi trebuie sa fim atat de sfiosi cand altii sunt cat se poate de imberbi in a-si sutine micimea de argumente si dovezi?
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 20 күн бұрын
@@viorelgeamanu9333 era român dar crescut printre străini. Despre Ilieș voda, nepotul lui Stefan cel Mare, cronicarul ne spune că nu vorbea bine limba țării fiind crescut la istanbul. Eu nu susțin despre Vlad nici că vorbea românește, nici că nu vorbea, oricare variantă e posibilă. Nici dacă era rudă cu Ștefan cel Mare, nu știm. Nici anii de domnie nu îi știm decât prin aproximare și lista de incertitudini poate continua. Avem dost piese de puzzle pe care fiecare istoric le aranjează într-un fel ce pare logic dar imaginea finală nu e aceeași la toți, când vine vorba de detalii. Spor!
@viorelgeamanu9333
@viorelgeamanu9333 20 күн бұрын
@@nefiltrat6934 Ca era Roman e clar, apoi ca a petrecut cel mai mult timp din viata lui in Valahia + Transilvania (teritorii in care se vorbea Limba Romana) iar e clar. In plus, si printre straini (si aici chiar nu se pune Transilvania) era in contact cu comunitatile Romanesti, pornind de la cele din Imperiul Otoman, din Grecia, Bulgaria sau din Bosnia. Daca si Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, vorbea despre comunitatile de Vlahi din Bosnia "ca fiind ca cei de la noi, de acasa, din Ardeal", ca sa nu mai pomenim de Valahia Mare care domina centrul Greciei la 1300. Deci care ar fi argumentele care ar sustine ideea ca nu ar fi vorbit limba Romana, cand aceasta avea statut de limba extrem de uzitata in toata zona, iar Vlad provenea dintr-o astfel de familie Romaneasca? Eu nu prea vad niciunul in contextul dat. Da, stiu, e o parere relativ subiectiva, dar cam are argumente solide care o sustin. E ca si cum in zilele noastre un Roman de la Cernauti sau din Serbia ar merge in Republica Moldova, ar sta acolo cea mai mare parte din viata lui, ar mai veni si in Romania, dar nici asa nu ar reusi sa vorbeasca limba familiei lui. Care ar fi probabilitatea? Multumesc si spor !
@nefiltrat6934
@nefiltrat6934 20 күн бұрын
@@viorelgeamanu9333 nu cred că în șederile lui în Ardeal (de unde știm cât de vorbită era limba română în cetatea săseasca a Sighisoarei atunci?) sau Adrianopole Vlad își petrecea timpul cu țaranii români sau cu pastorii vlahi. În Anglia câteva sute de ani după cucerirea normanda nobilimea engleză avea franceza ca limbă uzuală, cam cum era la noi bulgara. Nu ar fi deloc de mirare ca pentru o parte din domnitorii noștri româna să fi fost o limbă străină, gândește-te că primii basarabi au mame și soții unguroaice iar de scris au scris doar în bulgărește.
@albert4357
@albert4357 3 ай бұрын
Credibil, Volubil. ASPECT: execrabil !
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
hai mă să te vedem pe tine cît de metrosexual ești, frumusețe! :))))))))))))
@sergiubesliu4168
@sergiubesliu4168 4 ай бұрын
Bravooo!!!
@decem_sagittae
@decem_sagittae 2 ай бұрын
Brânză nu e termen slav... Chiar deloc. Vorbește cu orice lingvist care se respectă. În limbile slave unde e întâlnit termenul, de ex în slovacă, e împrumutat de la vlahi.
@christianvlad9461
@christianvlad9461 4 ай бұрын
Curentul asta dacist/dacoman promovat de alde Roxin si Savescu este chiar simpatic in comparatie cu ceea ce promoveaza si pretind afrocentristii. Mai sint si albanezii si macedonenii de nord, care se pretind adevaratii urmasi ai grecilor antici si ai lui Alexandru cel Mare.
@horgeaioan3036
@horgeaioan3036 3 ай бұрын
Aia din Macedonia de nord întrec orice limita cu protocronismul lor . Dacopati noștri sunt parfum pe lângă ei
@crististefan6065
@crististefan6065 2 ай бұрын
Aveți filmări cu replici de lupte între daci și romani? Unde putem vedea?
@dcasuta
@dcasuta 3 ай бұрын
Foarte interesant. Publicat la Osprey, asta da realizare. Abia astept sa cumpar si eu cartea. Explicatiile sunt foarte corecte, mai ales la partea cu nu stim. Intotdeauna am pus getii mai aproape de lumea scitica decat de cea traca. Interesanta insa si datarea primelor "urme" ale dacilor si venirea lor. Intelegem ca legaturile cu Ilirii sunt din aceasta cauza, nu datorita mutarii carpilor?
@DeannaSt
@DeannaSt 4 ай бұрын
Bre, vă țineți de bărbi aici la Zaiafet, așa că sărbători fericite și un an nou cu multă sănătate și baftă!!
@georgianadan3278
@georgianadan3278 3 ай бұрын
Mare e grădina Domnului . În limba rusă, la brănză se spune сыр ( sâr). Dacă Pogăciaș încearcă să afle istoria dacilor din brânza rusesscă , nu mai avem ce comenta!
@MirceaP007
@MirceaP007 4 ай бұрын
Deci sa-nteleg ca n-aveu laseri, (maseri si iraseri)?
@wolfnomads
@wolfnomads 4 ай бұрын
✌un tip fff ok,are toată stima.mea,am.stat cu el la o palinca....mult bun simt și vorba buna
@valeriacazacu7677
@valeriacazacu7677 4 ай бұрын
O sa desfiintati,Dacii ,ati cercetat voi,ca au venit Aici,acum 2000 de ani,de Undeva,nu stiu de unde...
4 ай бұрын
istoria migrațiilor indo-europe a fost atat de bine studiata si etapizata incat nu numai ca putem sti de unde au venit dacii si in care val de migratii, ci si ce popoare sedentare de aici au cotropit. Da, inainte de romani, dacii indo europeni au fost cotropitorii populatiilor neolitice sedentare. Vă recomand cărți. Vă recomand învățarea limbi engleze pentru a citi ultimele studii genetice.
@flrazvan
@flrazvan 4 ай бұрын
Imi place de Andrei maxim! Buna alegere. El e genul de om pe care l-as vrea in Academia Romana.
@nicoladumitrascu9607
@nicoladumitrascu9607 4 ай бұрын
Dacă îți, ia-l acasă
@flrazvan
@flrazvan 4 ай бұрын
@@nicoladumitrascu9607 nu am loc, sa inteleg ca te plictisesti si mai trolezi pe ici pe colo...
@nicoladumitrascu9607
@nicoladumitrascu9607 4 ай бұрын
Ia-l maxim acasă. Fă-ți academie.
@flrazvan
@flrazvan 3 ай бұрын
@@nicoladumitrascu9607 il iau cat incape daca vine :)
@elenaarion8578
@elenaarion8578 4 ай бұрын
Destul de greu de urmarit dl Andrei Pogacias - si asta pt. ca desi este documentat/ toba de carte - are in expunere un soi de plictiseala/detasare - si chiar nu reuseste sa-ti mentina treaz interesul; chiar daca esti foarte interesat de subiect. Tocmai citesc Dan ALEXE - ''De-a dacii si romanii". Am dus podcastul la bun sfarsit - sa zic asa, dar foarte greu! Aproape ca ma enerva! In interviul lui Dragos Patraru (specialist in comunicare - si asta se simte, pt. ca are ritm - nerv - prezenta, interes maxim pt. intervievat si subiect), a fost mult mai usor de urmarit. Realizez acum, scriind, ca @Zaiafet - nu a sustinut interesul nostru, pt. ca era el - mult prea relaxat (vreau sa fiu politicoasa). In concluzie - prefer sa-l citesc - pe dl Andrei Pogacias. Si, pentru ce scrieti - va multumesc!
@gurianconstantin2604
@gurianconstantin2604 3 ай бұрын
Asa este...
@costinlazar6423
@costinlazar6423 4 ай бұрын
super emisiune.Super oameni.
@Sj-xc1jw
@Sj-xc1jw 4 ай бұрын
Ce bine imi pare ca am descoperit discopatia cand aveam 13-14 ani acuma la 28 ma distrez cand citesc propaganda 😂😂ms roxin si napoleon
@hxr717
@hxr717 4 ай бұрын
Foarte informativ podcast ul, dar chestia cu brânză fiind cuvânt rus e pur și simplu o prostie. E împrumutat din romana sa descrie un produs care probabil nu e nativ la ei în tara,o chestie destul de comuna cu mâncarea. Noi la curry, tot curry spunem, asta înseamnă că nu e tot de origine indiana cuvântul? Devine cumva latin?
@stefanosavio7399
@stefanosavio7399 2 ай бұрын
Aha , rusii n-aveau branza si nici cuvant pentru branza ...pana au luat de la daci ;))). . I-au invatat aia cum sa fermeteze laptili si etc . Injinerie neneee. Tare .Mai ai d'astea ...mai zi ca sa '' ne radem ''. Au cuvant Dorele . Pentru branza . Altu' .
@MihaiMezel
@MihaiMezel 4 ай бұрын
Exista revista Hostoria scrisa de Pogăcieș? Acuma am vazut pe siteul lui
@Volta24
@Volta24 4 ай бұрын
😂😂 bună introducere
@Xenstein
@Xenstein 4 ай бұрын
Hiragana, katakana și Kanji sunt cele TREI limbaje(alfabete) folosite și astăzi în Japonia. Am urmărit cu interes discuția care din păcate se duce ușor în derizoriu din cauza unor abordări în glumă
@anaion1747
@anaion1747 4 ай бұрын
Abordarea e chiar jenanta. Vezi exprimarea ,, ...nu a batur moneda cu mufa lui"
@Xenstein
@Xenstein 4 ай бұрын
@@anaion1747 mai ales zilele astea când sunt atâtea gulere albe care trag tare să falsifice istoria, seriozitatea până la limita sobrietații ar fi necesară. Otherwise ascult cu plăcere poveștile istoricului, doar că nu le văd integrate într-un discurs eclectic necesar și util
@Adriana-xr9ts
@Adriana-xr9ts 4 ай бұрын
@@Xenstein Este o prezentare mai relaxata a istoriei , adevarata insa bazata pe cercetari documentare si arheologice. Poate o urmaresc si elevi care au niste profesori scortosi si meticulosi si atunci nu iubesc istoria ca materie scolara.
@user-vg7vu7zf4p
@user-vg7vu7zf4p 4 ай бұрын
Si indienii au mai mult de trei alfabete
@anaion1747
@anaion1747 4 ай бұрын
@@Adriana-xr9ts zici ca solutia e sa facem băşcălie?
@porables
@porables 4 ай бұрын
Dar ati zis si voi ceva bun vreodata despre poporul roman?
@mrsun9775
@mrsun9775 4 ай бұрын
Nu înțeleg ce vezi negativ aici ?!?
@MihaiMezel
@MihaiMezel 4 ай бұрын
De ce esti patinat?
@clausion
@clausion 4 ай бұрын
Cum sa nu! Pai daca avem un personaj numit Traian Decebal Remes eu cred ca am spus totul... Tata este de bine (Traian) si mama este de bine (Decebal)...
@baltescumarius6488
@baltescumarius6488 4 ай бұрын
multumesc
@GeorgeA751
@GeorgeA751 4 ай бұрын
salut, de unde pot achiziona cartea? mersi
@maneaalex-paul6944
@maneaalex-paul6944 4 ай бұрын
Asta stiam si eu despre daci , pt ca falsificau foarte bine monedele Romane la Adamclisi .
@thecostyro74
@thecostyro74 4 ай бұрын
Nu sunt foarte informat pe tema asta da ce monede falsificau dacii ? Ei faceau kosonii din aur si dinarii romani erau din argint nici acela suta la suta :))
@Trangopeak
@Trangopeak 4 ай бұрын
Istoricul care aduce ceata. Pierdere de timp.
@mariamaxim11
@mariamaxim11 4 ай бұрын
👍🤣
@vasilebaras-zb2kb
@vasilebaras-zb2kb Ай бұрын
Bună ziua! Bineînțeles că sunt multe de spus. Dar, lucrurile trebuiesc puse la locul lor.Dacă scriem Ptolemey,cum citim? Este scris in greaca veche..scriem scyti și citim cum? Odată citim,firesc,Ptolemeu, același lucru nu se mai întâmplă cu scyti. Ar trebui citit scuți,ceea ce și erau. Apărătorii drumurilor ce porneau din zona Apusenilor.Germani (citește Ghermani) tradus frate de mamă și de tată.Daca am fi adoptat religia creștină varianta catolică să vedeți ce de-a mai dovezi s-ar găsi imediat.Biserica Vatika ar trebui să -i ridice o catedrală Pauker,care a distrus înscrisurile vechi, Dacă vreți mai multe date, căutați-ma.Am un oraș cu numele meu. Băraș DACU,la capătul drumului ce pornea din Apuseni.Salve!
@woofwoof7226
@woofwoof7226 4 ай бұрын
Să ne spuneți despre brățările descoperite cu acel cap de șarpe la cap și care seamănă cu descoperiri de la Astrahan.
El e tipul cu enciclopedia sarmalelor
39:48
Zaiafet
Рет қаралды 20 М.
Noi informații suprinzătoare despre Vlad Țepeș
1:48:53
Zaiafet
Рет қаралды 347 М.
Monster dropped gummy bear 👻🤣 #shorts
00:45
Yoeslan
Рет қаралды 12 МЛН
КИРПИЧ ОБ ГОЛОВУ #shorts
00:24
Паша Осадчий
Рет қаралды 6 МЛН
蜘蛛侠这操作也太坏了吧#蜘蛛侠#超人#超凡蜘蛛
00:47
超凡蜘蛛
Рет қаралды 47 МЛН
Atatürk - părintele Turciei moderne
1:03:49
Zaiafet
Рет қаралды 80 М.
1918 - Cea mai mare pandemie a lumii
39:57
Zaiafet
Рет қаралды 1,1 МЛН
TRANSPARENTE cu Andrei Pogacias
50:19
TVRCluj
Рет қаралды 21 М.
Ce făceau otomanii noaptea (în sec. 18)
44:40
Zaiafet
Рет қаралды 324 М.
Începuturile fascismului în România
48:09
Zaiafet
Рет қаралды 392 М.
Cum se fura în România anilor '90 (Țigareta I și II)
1:04:23
Coreea de Nord  - când paranoia e la nivel de stat
57:01
Zaiafet
Рет қаралды 781 М.
Monster dropped gummy bear 👻🤣 #shorts
00:45
Yoeslan
Рет қаралды 12 МЛН