No video

Erorile patriarhalismului și familia tradițională - vlog Mihai Corcea

  Рет қаралды 842

Mihai Corcea

Mihai Corcea

Ай бұрын

Care sunt erorile patriarhalismului și cum ajunge să ruineze viața familiei în cadrul bisericii?
Mai multe resurse pe acest subiect:
Bărbatul nu este capul spiritual al femeii (articol)
www.evanghelic...
Efeseni 5 și femeia polițistă (articol)
www.evanghelic...
Confuzia lui Bavinck și preoția creștină (articol)
www.evanghelic...
Rev. Mihai Corcea
pastor, Biserica Evanghelică Reformată București
Pentru mai multe resurse:
Site biserică
www.evanghelic...
Pagina Facebook
/ bisericaevanghelicaref...
Canalul bisericii
/ @bisericaevanghelicare...

Пікірлер: 29
@jiml5058
@jiml5058 Ай бұрын
sunt bărbați care fug de responsabilități si rezoneaza bine cu mesajul tau.
@Sara-nv7rv
@Sara-nv7rv Ай бұрын
Domnul Isus sa va binecuvanteze din belsug cu multa sanatate si viata vesnica Amen 🙏
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
Multumesc!
@pavlosgabriel8244
@pavlosgabriel8244 Ай бұрын
Multumesc mult pentru clip,foarte interesanta perspectiva,recunosc ca nu am auzit si nici nu m-am gandit vreodata la asa ceva,stiam ca barbatul este preotul in familie pentru ca asa am fost invatat inca de mic. videourle tale sunt de folos, cunsoc persoane care au fost foarte incantate de clipul in care expui teologia legamantului,chiar si cele cu privire la botez. Crezi ca ai putea sa abordezi mai detaliat doctrina despre eclesiologie, Universala vizibila si invizibila, personal am fost bombardat de conceptul Landmarkist care respinge ambele concepte universala vizibila si invizibila. Nu mai zic ca majoritatea am fost crescuti si invatati in sistemul dispensational care iarasi din cate stiu se afla undeva intre landmarkism si teologia reformata. Multumesc mult
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
mulțumesc pentru sugestie, voi aborda acest subiect într-un material viitor
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 15 күн бұрын
Modul incare puneti textul din 1Cor.11 in contextul cultural este neproductiv pt. intelegerea textului ba inca deturneaza sensul intentionat de ap. Paul! Toata aceasta expunere a culturii din vremea aceea nu ajuta ! De unde stiti ca la acele avoperiri sau neacoperiri ritualice se ref.ap. Paul? Faceti eisegeza, introduceti in text idei straine acestuia,! Se pare va nu acordati nici o atentie primelor versete!Acoperirea sau neacoperirea capului in inchinarea Bisericii rste o forma de exprimare s diferitelor grefe de autoritate, o reflectare a unor realitati spirituale!,Intreb deci , sunt aceste grade fe autoritate valabile si azi? Răspunsul la aceasyr intrebare ne spune daca acoperirea dau neacoperirrs capului in inchinare mai este aplicabila si azi!
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 15 күн бұрын
Va pierdeti in amanunte culturale pe care le suprapuneti peste textul Scripturii! Aceasta interpretare a Scripturii prin cultura va aduce la miopie exegetica!
@razvan4116
@razvan4116 Ай бұрын
Foarte interesantă perspectiva. Multumim pentru clip! As avea o intrebare, chiar daca nu este in directia clipului. Ce parere ai despre familiile crestine care aleg sa isi petreaca concediul la mare sau la o piscină undeva? Stiu ca majoritatea bisericilor neoprotestante consideră acest lucru scandalos de grav, as vrea o perspectivă si din partea ta daca se poate. Multumesc!
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
Băile/piscinele comune erau omniprezente în cultura greco-romană a secolului 1 și nicăieri în Noul Testament nu sunt condamnate în vreun fel. Din perspectiva teologiei reformate biserica nu are dreptul să inventeze reguli. Ce ne interzice Dumnezeu prin legea morală trebuie respectat, dar noi nu facem alte porunci dincolo de ceea ce avem negru pe alb în Scripturi. Este amuzant cum neoprotestanții sunt oripilați de regulile inventate de biserica medievală dar el la rândul lor inventează tot felul de reguli fără număr.
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 15 күн бұрын
Conf. 1Tim.2:11-12 femeile in Biserică au voie sa-ii invete pe barbati din Scriptură? Probabil sustineti ca femeile sa predice in Biserica di da fie si pastori? Ap. Paul in 1Cor.14 s-a inspirat fin cultura nu din Scriptură,v34, poate il considerati si misogin?
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 14 күн бұрын
Vlogul nu este despre slujbele celor ordinați în biserică ci despre statutul spiritual al femeii și al bărbatului care nu este ordinat. Veți putea descoperi o continuare a discuției în următoarele articole: www.evanghelicreformat.org/blog/2024/7/8/brbatul-nu-este-capul-spiritual-al-femeii www.evanghelicreformat.org/blog/efeseni-5-femeia-politista www.evanghelicreformat.org/blog/confuzia-lui-bavinc-si-preotia-crestina
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 14 күн бұрын
@@mihaicorcea87 Mulțumesc!
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 14 күн бұрын
@mihaicorcea87 Totuși mă aștept un răspuns la comentariul despre 1Cor.11 la care v-ați referit în clip! În comentariul acela nu m-am ref.la slujitori ordinați ,nici în celelalte comentarii și deci nu știu de ce dvs. ați înțeles așa!?
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 14 күн бұрын
în expunerea dvs ,,bărbatul nu este capul spiritual al femeii,, porniți,iarăși, de la premise greșite in interpretarea 1Cor11!!! De unde din text ntelegeti că ap.Paul se ref. la ,,ordinea socială,, care nu trebuie tulburată? Astfel primele versete descriu o ierarhie a autorităților și în această ierarhie bărbatul are atribuții pe care femeia nu le are! Această ordine de autoritate str exprimată prin acoperirea sau neacoperrirea capului în închinare! Biserica lui Hristos este compusa din bărbați și femei iar capul este Hristos! Deci este neavenit in a combate ideea superiorității spirituale a bărbatului prin acest text! Totuși Scriptura îl numește pe bărbat capul soției sale,! Această prerogativa a bărbatului are și valențe spirituale și nu numai căci este comparata cu relația între Hristos și Biserica!
@SimionNegrutiu
@SimionNegrutiu 14 күн бұрын
Interpretarea dvs la Ef.5 :21-31 ignora mențiunile din text ref. la Hristos și Biserica ,v23,24,25! Deci toată argumentația dvs pornește de la premise greșite pt.ca citiți textul prin ochelarii culturali !Cu același argumente aprobați,probabil, și cazurile de femei pastor și predicatori in Biserica formata din bărbați și femei? Deși va deziceți de feminism argumentele dvs servesc ,poate neintenționat, feminismului!
@LunguDoru
@LunguDoru Ай бұрын
Cum interpretezi textul din Tit 2:5 “să-și vadă de treburile casei” cu referire la soții? E tot cultural? O altă nuanță?
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
În primul rând, ”casa” în secolul 1 era ceva mult mai amplu decât în epoca modernă. O gospodărie avea între 20 și 80 de persoane inclusiv tot felul de rude, dar și slujitori/sclavi. Era în primul rând o unitate economică condusă de un paterfamilias, o unitate în cadrul căreia o femeie participa în diverse roluri. În al doilea rând această circumstanță adresată în versetul menționat de dumneavoastră nu este una exhaustivă deoarece avem în NT cazuri de femei cu o activitate antreprenorială chiar în afara acelei unități de ”casă” (după cum este cazul Lidiei). În al treilea rând aș menționa faptul că femeile sărace aveau o speranță de viață de max 30 de ani, mureau din cauza numeroaselor nașteri, din cauza dietei slabe în fieri și din cauza cancerului la plămâni. Deci diferă foarte mult circumstanțele între femeile sărace și cele mai înstărite care aveau și o viață mai lungă și nu erau slujitorare ci de multe ori stăpâne sau antreprenoare.... Tocmai de aceea, deși pentru perspectiva patriarhalistă Tit 2:5 pare foarte ”clar” a trata acel verset ca o regula universală și exhaustivă nu face decât să dovedească eroarea miopiei fundamentaliste
@LunguDoru
@LunguDoru Ай бұрын
Textul menționat face referințe clare la bărbatul și copiii unei familii unde soției i se dau învățături. E o eroare fundamentală, o amăgire în a veni cu certitudini culturale și sociale legate de dimensiunea și compoziția familiei din primul secol care să anuleze, schilodească textul biblic insuflat divin. Iudeii din Berea citeau Scripturile și au fost lăudați de apostol pentru că astfel verificau dacă ce zicea Pavel și Sila e adevărat sau nu. Azi unora Biblia nu mai este suficientă, nici Cuvântul lui Dumnezeu. Este doar un pretext. Dumnezeu nu știa, nu a putut, a fost limitat și a informat eronat zeci de generații până a venit acum noua perspectivă adusă de teologii postmoderni. 1800 de ani toți creștinii au fost niște proști - asta argumentezi.
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
Perspectiva neoprotestantă pe care o reprezentați eșuează să înțeleagă natura umană a Bibliei. Biblia este cuvântul lui Dumnezeu întru totul adevărat, dar un cuvânt exprimat într-o formă umană, limitată, adaptată unor circumstanțe care uneori sunt trecătoare. Nu este vorba de ”postmodernism” ci de faptul că dumneavoastră ca urmași ai Reformei Radicale nu împărtășiți concepția despre Scriptură pe care o avea Reforma Protestantă. Tocmai pentru că, dumneavoastră radicalii aveți o concepție diferită despre Scriptură, tocmai de aceea aveți și o abordare diferită a interpretării Scripturii față de abordarea protestantă. Rezultatul abordării radicale este o interpretare superficială și mioapă care este întotdeauna anacronistă: citiți un text antic atribuindu-i semnificații moderne (ex viața casnică din modernitate) și apoi vi se pare că semnificațiile moderne pe care le asociați în mintea dumneavoastră cu textul biblic sunt mesajul insuflat divin. De fapt nu ați descoperit semnificația textului biblic ci doar folosiți textul biblic ca pe un ”loc de parcare” al ideilor care deja erau în mintea dumneavoastră modernă în legătură cu dilemele culturale stârnite de viața modernă.
@Adrian-xw1xq
@Adrian-xw1xq Ай бұрын
​@@mihaicorcea87mai degraba cred ca a luat drept norma textul sacru, nu obligatoriu are idei preconcepute. Am observat ca problemele mai mari in familii le avem azi in comparatie cu cei din trecut. Si nu pot sa nu observ de asemenea ca filosofia aceasta moderna promovata de feminism a adus femeile in a-si abandona vechile ocupatii casnice in detrimentul aportului la asigurarea echilibrului si bunului mers al familiei. Dezastrul este mult mai evident astazi. Nu sustin ca modelul trecut este un succes total dar prin comparatie cu prezentul este un regres evident.
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
Pentru a adopta un text biblic ca normă înseamnă să îl interpretezi, să analizezi semnificația celui text și să ajungi la concluzii legate de cum se aplică. ”Simplitatea” din interpretarea fundamentalismului pare foarte pioasă dar de fapt este superficialitate și nimic altceva decât citirea în text a propriilor idei preconcepute.
@Sooska100
@Sooska100 Ай бұрын
Putem zice că interpretările moderne sunt caracteristice mai mult la neoprotestanti?
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
Greu de spus pentru ca aceste perspective de obicei transcend granitele confesionale. De exemplu patriarhalismul poate fi gasit nu doar in neoprotestantism (unde este din belsug) dar si in ortodoxia rasariteana sau in protestantismul fundamentalist.
@Sooska100
@Sooska100 Ай бұрын
@@mihaicorcea87 la bisericile "moderne" in multe cazuri , femeilor este interzis să predice.... Am observat că bisericile moderne care se formează din alte congregații ( ei numesc grup de inițiativă , de obicei ei cred că congregația veche "nu este destul de biblică" ) întotdeauna resping botezul bebelușilor. Eu nu am văzut până acuma a o biserică moderna , care să practice botezul copiilor. Un fenomen interesant.
@mihaicorcea87
@mihaicorcea87 Ай бұрын
Ordinarea femeilor la slujirea cuvântului este o invenție modernă care face parte din perspectiva ”totul este cultural”, nici o biserică creștină înainte de secolul 20 nu a ordinat femei la slujirea cuvântului. Tocmai acest extremism al protestantismului liberal din modernitate care relativizează toate afirmațiile biblice despre bărbați și femei și nu mai recunoaște rolurile diferite pe care le au bărbații și femeile alimentează și mai mult extrema opusă a patriarhalismului. Tocmai de aceea ambele extreme, atât liberalismul ce ordinează femei cât și patriarhalismul ce segreghează femeile sunt fenomene moderne care își au originea în secolul 20 și în conflictele culturale ce se nasc din ideologiile moderne. Biserica istorică și protestantismul confesional pe care îl continuăm noi ca biserică reformată evită ambele extreme. Excluderea femeilor de la ordinare nu este o chestiune culturală ci o chestiune de vocație conform hotărârii lui Dumnezeu. În lumea greco-romană existau mișcări religioase păgâne unde femeile aveau un rol liturgic proeminent, Noul Testament nu le exclude de la ordinare pe considerente culturale ci pe motive ce țin de modul în care Dumnezeu a hotărât rolurile bărbaților și ale femeilor. Noi recunoaștem rolul distinct pe care îl are femeia și căruia bărbatului nu i-a fost dat (rol în nașterea de copii) și rolul distinct pe care îl are bărbatul căruia femeii nu i-a fost dat (rol nașterea spirituală a oamenilor prin slujirea cuvântului, după cum vorbește și Pavel despre slujire în limbajul durerilor nașterii Gal. 1:19). În același timp, deși femeile în protestantismul confesional istoric (la fel ca în restul creștinismului istoric) nu au ordinarea la slujirea cuvântului, este de reținut că nu sunt segregate de viața creștină pe care bărbații o au în biserică, nici de conversația teologică ce are loc între bărbații bisericii. În sensul acesta se poate observa prietenia apropiată care a existat între reformatorii secolului 16 și femei educate ale vremii care nu aveau discuții doar cu soții lor ci și cu slujitorii bisericii și cu alți bărbați din biserică.
Ep.30 De ce nu sunt neoprotestant? vlog teologie și cafea
15:10
Biserica Evanghelica Reformata Bucuresti
Рет қаралды 7 М.
“Să trageți voi concluziile”/confuziile - Cristian Barbosu
31:21
Apologia Reformată
Рет қаралды 23 М.
A teacher captured the cutest moment at the nursery #shorts
00:33
Fabiosa Stories
Рет қаралды 62 МЛН
Cum să fi cea mai frumoasă femeie din adunare - Paul Washer
4:25
Cuvântul Evangheliei
Рет қаралды 19 М.
Ep.17 Există suflete? un vlog despre ce înseamnă să fii om
22:53
Biserica Evanghelica Reformata Bucuresti
Рет қаралды 10 М.
Creștini ramași in necaz după răpire | Toni Berbece
1:00:14
Biserica Profides
Рет қаралды 19 М.
Mărturisire Internațională: Eu am primit Duhul Sfânt!
12:49
Catedrala Credinței - Biserica Universală
Рет қаралды 1,4 М.
Calvin nu este fondatorul bisericilor reformate - vlog Mihai Corcea
18:34
Stresul - dr. Virgiliu Stroescu - 26 februarie 2022
1:11:13
Biserica Adventista de Ziua a Saptea Labirint
Рет қаралды 8 М.
Va trece Biserica prin necazul cel mare? | Adevărul despre Adevăr
19:17
Moldova Creștină
Рет қаралды 37 М.
Pocăiti, nu fiți ipocriți! I Evangheliile (07.03.2024)
24:28
Biserica Harul Titan
Рет қаралды 1,9 М.
Ep.21 Ce s-a întâmplat pe cruce? vlog teologie și cafea
26:50
Biserica Evanghelica Reformata Bucuresti
Рет қаралды 8 М.