Η εξέλιξη της γραφής - Παναγιώτης Κ. Μητροπέτρος

  Рет қаралды 58,049

Fryktories Web Channel

Fryktories Web Channel

6 жыл бұрын

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία με θέμα: "Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ".
Αναλύει και τεκμηριώνει ο λυκειάρχης, φιλόλογος και νομικός κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ.
Η ομιλία δόθηκε στην Αθήνα, στον χώρο της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ), στην ισόγεια αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 5 Οκτωβρίου 2017.
------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Μία επιστημονική περιήγηση στην μεγάλη περιπέτεια της γραπτής αποδόσεως της ανθρώπινης γλώσσας, που ανατρέπει τα παραληρήματα των αδαών. Από τις αφηγηματικές απεικονίσεις γεγονότων, που δεν αποτελούν είδος γραφής, όπως συμβαίνει στον περίφημο χρωματοτρίπτη του φαραώ Narmer, στα εικονογραφικά συστήματα γραφής και από εκείνα στα ιδεογραφικά, στα λογογραφικά, στα συλλαβογραφικά, στα συμφωνογραφικά και τέλος στα αλφαβητικά, που αποτελούν εφεύρεση των Ελλήνων.
------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Παναγιώτης Κ. Μητροπέτρος γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στα Ταμπούρια. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό επί 24 μήνες, στην προκάλυψη των Νομών Ιωαννίνων και Φλωρίνης.
Υπήρξε Λυκειάρχης επί 22 έτη στο 1ο Λύκειο Κερατσινίου και στο Λύκειο Περάματος.
Τελευταίο σύγγραμμά του είναι το τρίτομο έργο «Προσεγγίσεις στους Προσωκρατικούς», που εξέδωσε η «Αιγηίς».
------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ) και τον κ. Παναγιώτη Μητροπέτρο για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Пікірлер: 60
@jennypappa5643
@jennypappa5643 2 жыл бұрын
Συγχαρητήρια στις Φρυκτωρίες για τα τόσο όμορφα και σημαντικά θέματα που παρουσιάζουν. Όμως θα απευθύνω σε σας και τους ομιλητές σας μια παράκληση. Αναφέρομαι σε θέματα όπου υπάρχουν αντίθετες απόψεις σε τόσο βασικά ζητήματα σχετικά με την γλώσσα μας, (όπως π.χ ," τα γράμματα δεν κλίνονται" " Ο Δημόκριτος αναφέρει πως κάποτε κλίνονταν " "πήραμε το αλφάβητο από τους Φοίνικες" " δεν πήραμε το αλφάβητο από τους Φοίνικες" "Οι Φοίνικες ήταν Έλληνες" " Οι Φοίνικες δεν ήταν Έλληνες" "το αλφάβητο είχε κρυφή σημασία και σχημάτιζε μια προσευχή" " όχι το ελληνικό αλφάβητο δεν είχε κρυφή σημασία ούτε σχημάτιζε μια προσευχή" "η τάδε ξένη λέξη έχει ελληνική προέλευση" " όχι δεν έχει ελληνική προέλευση" ) Θα ήταν σωστότερο να φροντίσουν οι ομιλητές που αναφέρονται τέτοια θέματα στις διαλέξεις τους, να κάνουν τον κόπο να συνεννοηθούν ( δύο συνάδελφοι με την αντίθετη άποψη ) και να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματα τους απευθείας ο ένας στον άλλον και μπροστά μας. Είναι αλλιώς να τα λέει ο καθένας μόνος του και αλλιώς να σας ακούσουμε να τα λέτε συζητώντας. Έτσι θα μπορέσουμε θεωρώ να διακρίνουμε καλύτερα ποιοί ισχυρισμοί μας πείθουν περισσότερο. Ευχαριστώ.
@diwnhs
@diwnhs Жыл бұрын
Ξεκινάει ομιλία, κακοχαρακτηρίζοντας άλλους μελετητές, ερευνητές και επιστήμονες. Αυτό είναι λάθος και πολύ αρνητικό για τον ίδιο τον ομιλητή, αφού πολλοί άνθρωποι το κάνουν από αγάπη και προσθέτουν το λιθαράκι τους, σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να υπερασπιστούμε παράλληλα την γλώσσα μας και τις παραδόσεις μας. Δεν έχει την απόλυτη αλήθεια κι ο ίδιος, το λιθαράκι του τοποθετεί κι αυτός. Ας είναι καλά!
@JimmyTheGreek2000
@JimmyTheGreek2000 2 жыл бұрын
41:18 - Οι αριθμοί βασίζονται σε ένα σύστημα γωνιών και εφευρέθηκαν στην Ινδία και μέσω της Περσίας και της Αραβίας έφτασαν στην Ευρώπη. Σκεφτείτε τους αριθμούς όπως παρουσιάζονται σε μια αριθμομηχανή (calculator): Το μηδέν δεν έχει γωνίες, το ένα έχει μία γωνία, το δύο έχει δύο γωνίες, το τρία έχει τρεις γωνίες, το τέσσερα έχει τέσσερις γωνίες, το πέντε έχει πέντε γωνίες, το έξι έχει έξι γωνίες, το επτά έχει επτά γωνίες, το οκτώ έχει οκτώ γωνίες (δύο τετράγωνα το ένα πάνω στο άλλο) και το εννέα έχει εννέα γωνίες.
@christosmourouzidis9420
@christosmourouzidis9420 4 жыл бұрын
Το σύμβολο Ξ εμφανίστηκε πρωτίστως στην λεγόμενη γραμμική γραφή ως δεύτερο σύμβολο-συλλαβή της δισύλλαβης λέξεως ΑΝΑΞ. Ο Άναξ βεβαία είναι ο ανώτατος άρχων, που είχε συνήθως ένα η δυο βασιλείς και το υπόλοιπο κοινωνικό-πολιτικό σύστημα εξουσίας-διακυβέρνησης. Κατά την εποχή εκείνη όμως, Άναξ, εκτός από ανώτατος αρχών στους ανθρώπους, αποκαλούταν ακόμη και ο Ζευς, που δίνει μια ευρύτερη έννοια στην λέξη. Βάση λοιπόν της ελληνικής μυκηναϊκής γλωσσάς, ΑΝ-ΑΞ είναι αυτός που μας συνδέει με τα άνω. Η ίδια ή παραπλήσια γραμμική διάλεκτος είχε φτάσει και στην Κίνα την προ-μυκηναϊκή/μυκηναϊκή περίοδο οπού το σύμβολο Ξ εμφανιζόταν σε αυτούς να σημαίνει τον ανώτατο βασιλέα, δηλαδή τον άνακτα. Απλά οι ανατολίτες αποφάσισαν να συνεχίσουν με την συλλαβική-συμβολική μέθοδο, εξελίσσοντας την στις σημερινές διαλέκτους τους.
@konstantinosaroniadas6175
@konstantinosaroniadas6175 4 жыл бұрын
Γεια σας κύριε Παναγιώτη, θα ήθελα να μου επιτρέψεται για να σας κάνω μόνον μία ερώτηση ως ένας αγράμματος άνθρωπος που είμαι, ερώτηση η οποία είναι η εξής: Θα ήθελα να μάθω πόσα ελληνικά γράμματα τελικά υπάρχουν;;; 24 27 33 Εννοώ από παναρχαία εποχή έως και σήμερα.!!! Σας ευχαριστώ εκτός πρότερον φίλε ΟΚ.
@telemahostelemahou3383
@telemahostelemahou3383 2 жыл бұрын
29 με 31 φίλε πιστευω
@xristinafilippou4940
@xristinafilippou4940 11 ай бұрын
@dimitrisfr5491
@dimitrisfr5491 Жыл бұрын
Δεν κατάλαβα τι δανειστήκαν οι Έλληνες ; Στο τέλος λέει ότι πήραμε από τους άλλους κάτι και το τελειοποιήσαμε ; Δηλαδή κάποιος έχει την Ιδέα και κάποιος άλλος την πραγματοποιεί η την τελειοποιεί ;
@mariarokou2218
@mariarokou2218 Жыл бұрын
Σύγχυση φίλε μου γιατί δεν τολμούν να πουν την αλήθεια ότι όλα ξεκίνησαν από τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.. Ίσως ή με τα βεβαιότητος πληρώνονται για να λένε αυτά που θέλουν τα αφεντικά τους!!!
@keno-highstreet
@keno-highstreet 11 ай бұрын
καλη αναλυση αλλα δεν εχει δικιο για τα γραμματα γιατι δεν κοιταει την γλωσσολογια, απο κανεναν δεν πηραμε τα γραμματα και αυτο που λεει για την αγνωστη φυλη με τα εικονογραφηματα δεν βγαζει πολυ νοημα. Υπαρχει γενικα προπαγανδα κατα της ελληνικοτητας των φοινικων
@HarvestTheAngerOfIdiots
@HarvestTheAngerOfIdiots 2 жыл бұрын
Υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να βρεθεί η παλαιότερη γλώσσα και ασφαλώς χωρίς μαγνητόφωνα. Αν στη γλωσσα σου δεν έχεις δική σου λέξη για βασικά, και οικεία σε όλους, πράγματα στη ζωή τότε χρησιμοποιείς λέξεις απο αρχαιότερη γλώσσα. Μιλώ λίγα Αγγλικα και απο τις δεκάδες λέξεις που εχω παρατηρήσει αναφέρω λίγες μονο. Αήρ= air, Αλς =salt, Υδωρ = water, ζεύξις= sex, δένδρον= tree, νύχτα= night, και η λίστα είναι ατελείωτη.
@evangeliatsihlaki6797
@evangeliatsihlaki6797 5 жыл бұрын
EYΓE !!!!! ΕΥΓΕ !!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ !!!!
@user-vq1dv9by4k
@user-vq1dv9by4k 2 жыл бұрын
Ευχαριστώ πολύ
@delta8351
@delta8351 2 жыл бұрын
Κυριε Μητροπετρο γιατι τα ελληνικα γραμματα εχουν αυτη την ορθογραφια. Γιατι το ΤΑΥ το γραφουμε με υψιλον και οχι ΤΑΦ. Γιατι ΟΜΙΚΡΟΝ και ΩΜΕΓΑ αφου εχουν το ιδιο μεγεος πεθαινω απο περιργεια .
@mariostsam
@mariostsam Жыл бұрын
διοτι η προφορα της νεας ελληνικης δεν εχει σχεση με την προφορα των αρχαιων ελληνικων διαλεκτων
@georgios.K
@georgios.K 4 жыл бұрын
Το ότι οι Φοίνικες αρχικά ήταν Έλληνες το δεχόμαστε ;
@user-le8oo3vt2k
@user-le8oo3vt2k 2 жыл бұрын
Απ'όσα έχω διαβάσει, χωρίς να είμαι ειδικός βέβαια, οι φοίνικες θεωρούνται ελληνικό φύλλο
@thkarape
@thkarape Жыл бұрын
Δεν ήταν.
@christinalianos2656
@christinalianos2656 3 жыл бұрын
Please
@YiannisPho
@YiannisPho 5 жыл бұрын
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαλέξεις που παρακολουθησα με την βοηθεια των Φρυκτωριων.
@konstantinoskonstantinou1820
@konstantinoskonstantinou1820 2 жыл бұрын
Μπράβο ευχαριστώ για την διδασκαλία
@user-fq6mt1mb1p
@user-fq6mt1mb1p 3 жыл бұрын
Αυτές τις διατριβές πρέπει να διδάσκονται παντού, και ειδικά από τα ΜΜΕ , ....
@evaggeliaouranitsa5940
@evaggeliaouranitsa5940 2 жыл бұрын
Ευχαριστούμε πολύ 45:35
@haris210671
@haris210671 6 жыл бұрын
Παρα πολύ καλη προσπαθεια ενημερωσης.θα διαφωνησω στο εξης. O oρος πας μη Ελλην Βαρβαρος δεν αναφερεται σε αλλογλωσους ως δηλωση διαφορετικοτητας αλλα ως δηλωτικο του αισθηματος ανωτεροτητας εναντι των αποκαλουμενων Βαρβαρων, εξαλου το βαρ βαρ βαρ στην διαμορφωση της λεξης δηλωνει και το απαξιωτικο του χαρακτηρισμου.
@user-ne1qv9ww5s
@user-ne1qv9ww5s 6 жыл бұрын
Ουτε αυτο ειναι απολυτο.Καποιοι Ελληνες θεωρουσαν τους Μακεδονες βαρβαρους,καποιοι αλλοι τους Θρακιωτες και μερικοι ακομα και τους ΗπειρωτεςἌλλιως τους εβλεπε τους βαρβαρους ο Αριστοτελης που ηθελε να εξουσιαζοντε απο τους Ελληνες σαν να ειναι δουλοι και αλλιως τους εβλεπε ο Μεγας Αλεξανδρος ο οποιος θεωρουσε τους καλους βαρβαρους καλυτερους απο τους κακους Ελληνες
@heraklitheraklit
@heraklitheraklit 6 жыл бұрын
πυραμις ειναι απο το πυρ και το αμις..δηλ δυναμη φωτιας...κατι δεν μου παει καλα εδω...
@pantelis7786
@pantelis7786 6 жыл бұрын
Ελλην = Φωτισμενος νους, Βάρβαρος από το "βάρ" η' ΒΟΥΡ που λεμε... (Άιντε βουρ....) Aρα..., Βάρβαρος = Απολίτιστος Από το BARB (Μπαρμπ) έχουμε μπαρμπούνι, μπαρμπέρης, Μπαρμπας.. BARB στα Αγγλικα, σημένη το ίδιο....(Insult) ΆΡΑ......, Πας μη Ελλην (φωτισμένος νους) είναι απολίτιστος (uncivilized)
@user-dh1tp7nc9i
@user-dh1tp7nc9i 6 жыл бұрын
Δυναμις φωτιας ή δοχειον φωτιας ;;;
@XwpisONOMA
@XwpisONOMA 6 жыл бұрын
Πολλές ανοησίες γράφτηκαν για καλούς "βαρβάρους" και κακούς Έλληνες. Ανυπόστατα όλα, χωρίς την παραμικρή παραπομπή. Επίσης το βάρ-βαρ-ος καμμία αίσθηση ανωτερότητος δεν δήλωνε, αλλά προέρχεται από το πώς ακουγόταν στα αυτιά των Ελλήνων όποιος μιλούσε οποιαδήποτε ακατάληπτη γλώσσα. Το "βαρ-βαρ" υποδηλώνει ότι έτσι ακούγονταν στους αρχαίους 'Έλληνες η ομιλία των μη ελληνικών φύλων, δηλαδή κάτι σαν (σε ελεύθερη μετάφραση) το σημερινό "bla-bla" ή ακόμα και το "yada-yada" για όσους παρακολουθούσαν Seinfeld, τα παλιά καλά εκείνα χρόνια.
@dimitris410
@dimitris410 3 жыл бұрын
Εξαιρετικό. Και ορθολογικά «αιρετικό» για το κοινό μας, καθώς παει ενάντια στην πλειοψηφία των ιδεών που μεταδίδονται απο τις φρυκτωριες. Και ακριβώς γι αυτο χαίρομαι που ακούγονται όλες οι απόψεις. Ετσι ειναι το σωστό. Και η βεβαιότητες για τους ανόητους... Μακάρι όλοι οι ομιλητές, «ερευνητές» κλπ εδώ μέσα να είχαν αυτές τις αξίες.
@MrDieselakias
@MrDieselakias 3 жыл бұрын
γιατι παει εναντια σε αυτα που μεταδιδουν οι φρυκτωριες;
@user-pe9nz7dn5i
@user-pe9nz7dn5i Жыл бұрын
Υπέροχος..ευγνώμων
@eleftheriadias5119
@eleftheriadias5119 2 жыл бұрын
Άργησα να σας δω ειστε υπέροχος,ευχαριστω Φρυκτωριες!
@pantelis7786
@pantelis7786 2 жыл бұрын
ΦΑΡΑΩ =ο φάρος του Έθνους
@pantelis7786
@pantelis7786 2 жыл бұрын
Ρωτάει οπιοσδήποτε άνθρωπος τής ανατολής ή τής Ασίας, "ΉΝ ΤΕ UNNANI" = Ιωννάνη? = είσαται Ίωννας? Έλληνας δηλαδή....και εσείς απαντάτε, "ΙΩΝΝΑΝ ΉΝ" = Ελλην είμαι... και από το ΙΩΝΝΑΝ ΉΝ έχουμαι ΙΩΝΝΑΝΉΝ και απλώς Ιωάννην
Η εξέλιξη της γραφής - Παναγιώτης Κ. Μητροπέτρος
1:46:58
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 28 М.
Οι χάρτες του Αριστοτέλη - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
42:23
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 35 М.
Cat Corn?! 🙀 #cat #cute #catlover
00:54
Stocat
Рет қаралды 16 МЛН
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
MrBeast
Рет қаралды 168 МЛН
아이스크림으로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 59 МЛН
Η Ομηρική Δημοτική μας Γλώσσα. Παρελθόν, παρόν, μέλλον - Αντώνιος Α. Αντωνάκος
1:12:53
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 36 М.
Ορφέας. Η Ιστορία που έγινε μύθος - Γιώργος Λαθύρης - Ιαλυσσός
49:31
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 100 М.
Από τον Όμηρο στην σύγχρονη Ελλάδα. Πόσο Ομηρικά μιλάμε σήμερα; - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός
1:56:47
Περί του εν Ελευσινίοις ΟΜ - Γιώργος Λεκάκης
1:06:48
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 114 М.
Θεογονία. Θεοί και θεότητες των αρχαίων Ελλήνων - Απόστολος Ε. Γονιδέλλης
1:29:40
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 116 М.
Ο Πυθαγόρας και οι Μετενσαρκώσεις του - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
1:01:17
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 250 М.
ΑΛΤΑΝΗ: Περί Ψυχῆς, Ἐπίλογος
1:22:04
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Рет қаралды 29 М.
Η ερωτική φιλοσοφία του Πλάτωνα: μεταξύ μύθου και λόγου (1)
1:34:18
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Рет қаралды 17 М.