Ficat gras - cauze, simptome, tratament

  Рет қаралды 459

Dr. Nicoleta Francu

Dr. Nicoleta Francu

Күн бұрын

FICATUL GRAS, denumit în termeni medicali STEATOZA HEPATICA, este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul adulților, fiind considerat o manifestare a sindromului metabolic.
Ficatul gras presupune acumularea excesivă de grăsimi la nivelul țesutului hepatic și se manifestă atunci când depunerile de grăsimi depășesc 5 -10 % din greutatea ficatului.
Situația în care afecțiunea se însoțește și de inflamația ficatului poartă denumirea de STEATOHEPATITA.
În funcție de CAUZE, exista 2 tipuri principale de ficat gras: non-alcoolic și alcoolic.
Ficatul gras non-alcoolic este cea mai frecventă cauză de afectare hepatică cronică, întâlnindu-se la peste 25 la sută din populația globului.
Pe de altă parte, ficatul gras alcoolic este întâlnit la persoanele care consumă băuturi alcoolice în exces, respectiv peste 2 pahare de vin sau 500 ml bere pe zi, în cazul femeilor, și peste 3 pahare de vin sau 750 ml bere pe zi, în cazul bărbaților.
Încărcarea cu grăsimi a ficatului, mai poate apărea în infectiile cronice cu virus hepatic B si C, infectia cu HIV, în sindromul ovarelor polichistice, la femeile însărcinate, în boala Wilson care evoluează cu acumulare de cupru în ficat, și în cazul tratamentelor cu unele medicamente precum: amiodaronă, glucocorticoizi și estrogeni.
În majoritatea cazurilor, persoanele cu ficat gras nu prezintă SIMPTOME, și ajunge să fie descoperit întamplator, cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale, sau la efectuarea unor investigațiilor de sânge pentru evaluarea funcției hepatice.
Uneori, persoanele cu ficat gras pot prezenta oboseală, astenie fizică importantă, durere sau disconfort în zona ficatului, pierderea poftei de mâncare și greață.
ANALIZELE DE SANGE ale persoanelor cu ficat gras vor prezenta unele valori anormale, precum creșterea enzimelor hepatice TGP și TGO, dar și GGT în cazul ficatului gras alcoolic. Medicii recomandă de obicei și teste pentru depistarea hepatitelor virale cronice, precum și alte INVESTIGATII în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.
Pe lângă ecografia abdominală, la persoanele cu ficat gras, poate fi indicată efectuarea unei tomografii computerizate și examinarea imagistică prin rezomanță magnetică.
Pentru evaluarea gradului fibrozei hepatice care insoțește de obicei steatohepatita cronică, se folosesc teste neinvazive ca Fibroscan și Fibromax sau, în anumite cazuri, poate fi indicată efectuarea unei puncții biopsii hepatice.
Testul FibroScan apreciază duritatea ficatului prin utilizarea ultrasunetelor, iar testul FibroMax se realizează în urma recoltării unei probe de sânge oferind informații despre cantitatea de grăsime acumulată în zona ficatului și nivelul de inflamație a organului.
Vestea bună este că ficatul este unul dintre organele cu capacitate mare de regenerare, astfel încât, prin simpla modificare a stilului de viață este posibilă inversarea afectării hepatice timpurii prin reducerea cantității de grăsime și a inflamației de la nivelul ficatului.
TRATAMENTULUI FICATULUI GRAS presupune administrarea unor medicamente care scad nivelul grăsimilor din sânge, adică statine și fenofibrați, precum și administrarea unor suplimente și vitamine printre care: vitamina E în doza de 400 mg pe zi, silimarina, spirulina cu efecte hepatoprotectoare, anghinare și acizi Omega 3.
In plus, este necesară adoptarea unui regim alimentar sănătos, cu scăderea aportului de grăsimi animale cum sunt carnea grasă, mezelurile, cârnații, smântâna, untul și peștele gras, optând în schimb la grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și avocado.
De asemenea, este recomandată activitate fizică regulată, cu minim 30 de minute de mers pe jos, zilnic. Pentru supraponderali și obezi este absolut necesară luarea masurilor pentru scăderea în greutate, Însă pieredea kilogramelor trebuie sa fie în ritm lent, maxim 1 kilogram pe săptămână.
Este lesne de înțeles că excesul de alcool nu este recomandat, dar și cafeaua în exces poate dauna ficatului.
Video realizat cu ajutorul AI.
Informatiile sunt certificate medical de dr. Nicoleta Francu.
Toate persoanele cu ficat gras trebuie să se prezinte periodic la medic pentru efectuarea ecografiei abdominale și a analizelor de sânge.
00:00 Ficat gras (Steatoza hepatica)
00:30 Ficat gras: Cauze
01:30 Ficat gras: Simptome
01:57 Ficat gras: Investigatii
03:06 Ficat gras: Tratament si Regim alimentar

Пікірлер
Scapa de OBOSEALA CRONICA: Cauze si Solutii
1:02:11
Doctor Mihail
Рет қаралды 175 М.
Fatty liver solved!
22:57
Cipri Kaiser
Рет қаралды 168 М.
3M❤️ #thankyou #shorts
00:16
ウエスP -Mr Uekusa- Wes-P
Рет қаралды 14 МЛН
He sees meat everywhere 😄🥩
00:11
AngLova
Рет қаралды 11 МЛН
Vivaan  Tanya once again pranked Papa 🤣😇🤣
00:10
seema lamba
Рет қаралды 33 МЛН
Cand se iau VITAMINELE si alte suplimente alimentare ?
4:01
Dr. Nicoleta Frâncu & Colaboratorii
Рет қаралды 850
Un mineral pentru eliminare Candida
13:53
Hashimoto, mon amour
Рет қаралды 28 М.
CIROZA HEPATICĂ . Ce trebuie să știi
9:48
Media10
Рет қаралды 20 М.
Sănătate cu stil- Inflamația cronică a pancreasului
6:35
Sănătate cu stil
Рет қаралды 42 М.
Ficatul gras. Ce trebuie să știi
18:22
Media10
Рет қаралды 89 М.
Sănătate cu stil- Crizele biliare, simptome și tratament
7:01
Sănătate cu stil
Рет қаралды 23 М.