No video

In gesprek met Laurens Dassen - De Grote Verkiezingsshow met Rudi & Freddie

  Рет қаралды 21,233

De Correspondent

De Correspondent

9 ай бұрын

De Rudi & Freddie Show is terug, en wel met De Grote Verkiezingsshow. In het kader van de komende verkiezingen voelen correspondenten Rutger Bregman en Jesse Frederik een flink aantal lijsttrekkers stevig aan de tand. Deze week: Volt-voorman Laurens Dassen over grote verbouwingen: die van de democratie, de verzorgingsstaat en de verduurzaming van de economie.
-
Onafhankelijke journalistiek is afhankelijk van jou. Deze podcast is mogelijk gemaakt door onze betalende leden. Word ook lid van De Correspondent: corr.es/5cb372

Пікірлер: 143
@samvknip3297
@samvknip3297 9 ай бұрын
Niemand: Rutger: cellulaire agricultuur en precisie fermentatie
@JesseFrederik_
@JesseFrederik_ 9 ай бұрын
Hahahaha, Rutger wordt ook steeds ambitieuzer valt mij op. Laatste podcast met Jetten vloog hij er opeens in met: "en waar denkt u dan aan, één miljard, tien miljard!?"
@rcbregman
@rcbregman 9 ай бұрын
I will die on this hill!@@JesseFrederik_
@samvknip3297
@samvknip3297 9 ай бұрын
@@JesseFrederik_ Dus mochten VOLT, GL-PVDA, en D66 de verkiezingen winnen, komt er een ASML-achtig overheidscampgne (met behulp van India!?) van een miljarden-investering in het BICA (Bregman-Instituut voor Cellulaire Agricultuur) om Nederland, en de wereld, te helpen aan een goede, duurzame, en lekkere vleesvervanger, allemaal dankzij jullie podcast
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
Kun je gewoon uit je hoofd leren om vervolgens te doen alsof je dossierkennis hebt.
@jaspermooren5883
@jaspermooren5883 9 ай бұрын
Ik weet ook niet hoeveel luisteraars dit helemaal afluisteren, maar mij heb je iig! Beste verkiezings media die ik gezien heb. Ik kijk liever naar een diepgaand gesprek dan het zoveelste debat waar het alleen maar om de zelfde oneliners gaat.
@bastiaanvanbeek
@bastiaanvanbeek 9 ай бұрын
Gezien het impulsieve, sensatiegerichte, oppervlakkige karakter van veel internetgebruikers tegenwoordig (vooral op TikTok, Indtagram, KZfaq) lijkt het me dat het een minderheid is die video's zoals deze kijken. Helaas zijn er meer mensen dan je denkt die na (bij wijze van spreken) 2 seconden niet mega spectaculaire beelden of pakkende uitspraken meteen weer wegzappen. Het moet voor heel wat mensen vooral op het gevoel inspelen, heel leuk ofnjuist dramatisch zijn en een oppervlakkige vorm hebben zodat het aanspreekt. Als het is gericht op feitelijkheden en nuance, dan haken die mensen af.
@djoetma
@djoetma 9 ай бұрын
@@bastiaanvanbeek Waarschijnlijk heb je gelijk. En dat is ook waarom ze wel stemmen op een PVV of BBB. Daar gaat het amper over werkelijke politieke dossiers, maar dingen die heel makkelijk te volgen zijn. Een verhaal als dat van Dassen vinden ze te saai, ze horen een hoop blablabla en denken vervolgens 'je ontkent problemen!!'
@jodawgsup
@jodawgsup 9 ай бұрын
"Beste verkiezings media" en dit moet een Nederlander voorstellen
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
Je kunt altijd nog een baan zoeken.
@lukaswijers4825
@lukaswijers4825 9 ай бұрын
Jesse. Wat een hunk
@bastiaanvanbeek
@bastiaanvanbeek 9 ай бұрын
Wederom een interessante aflevering. Net als die met Frans Timmermans en Henri Bontenbal heel inhoudelijk voor de tijd die je hebt. Caroline van der Plas was ook wel interessant maar zij is, met alle respect, wellicht niet zo geschikt voor heel inhoudelijke gesprekken.
@frituurvlieg
@frituurvlieg 9 ай бұрын
Idd. Carolin spreekt mensen aan omdat ze dingen heel simpel brengt. Maar men komt er nu steeds meer achter dat zij op een bepaalde manier ook gewoon simpel ís.
@bastiaanvanbeek
@bastiaanvanbeek 9 ай бұрын
Ja, op zich is simpel zijn niet zo heel erg. Maar dan moet je gewoon geen politicus worden.
@frituurvlieg
@frituurvlieg 9 ай бұрын
@@bastiaanvanbeek Mwoa, ik vind dat ze best van waarde is in het politieke landschap. Ze vertegenwoordigd een geluid wat anders een beetje ondergesneeuwd wordt vanwege het hoge randstadgehalte. En van enkele issues weet ze heus wel wat. Punt is alleen dat de BBB nu door haar formaat om meer issues dreigt de gaan dan waar ze oorspronkelijk voor is opgericht. En dat past haar niet zo goed. Dan wordt het "iets complex simpel uitleggen" al gauw "simpel houden door de helft te negeren want ik snap het zelf niet zo goed."
@bastiaanvanbeek
@bastiaanvanbeek 9 ай бұрын
@@frituurvlieg Aandacht voor boeren en dieren zou er ook al zijn zonder de BBB. Ik vind persoonlijk dat Caroline met haar partij voor polarisatie en stereotypering zorgt. Alsof het Randstad versus de rest van het land is. Terwijl de meeste steden (Nijmegen, Tilburg, Zwolle, Eindhoven, Groningen, Maastricht) buiten de Randstad dichter bij de Randstad staan dan bij boeren. Dan doet ze net alsof het stikstofprobleem niet zo groot is als wordt voorgesteld door de wetenschap en overheid. Dan bagatelliseert ze dierenleed. Dan benadrukt ze keer op keer dat "Den Haag" geen oog heeft voor lokale zaken. Enzovoort. Het gaat maar door met haar misvattingen en ze ziet niet in hoe dit juist aanslaat bij radicale boeren, mensen die zich interesseren voor landbouw en veehouderij maar naïef zijn, mensen die gewoon een simpel, sterk verhaal willen, al dan niet aangevuld met 'alternatieve' feiten, en mensen die in de hoek van FvD zitten die tegen stikstofbeleid zijn. Als je echt bezig bent met landbouw, lokale zaken, dierenwelzijn, stikstof, stem dan op GroenLinks, PvdA, CDA, PvdD, SP, whatever. Caroline is (sorry dat ik het zeg) te provinciaal om te begrijpen wat ze allemaal fout doet. Ze heeft vast de beste intenties (in haar ogen), maar ze doet echt de verkeerde dingen.
@lowiewolffs6140
@lowiewolffs6140 9 ай бұрын
Als ik op Jesse Frederik zou kunnen stemmen had ik t al gedaan
@Remy.
@Remy. 9 ай бұрын
Zo echt hè!
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
Ik ook, als er voor de rest geen politieke partijen zouden zijn.
@antoineroccamora
@antoineroccamora 9 ай бұрын
Sowieso meer ideeën dan Omtzigt
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
@@antoineroccamora Dat zijn geen ideeën, dat is luchtfietsen en dromen. Deze partij spreekt alleen maar naïeve jongeren aan.
@jwvandegronden
@jwvandegronden 8 ай бұрын
Ze slaan bij die Cito discussie over dat hij een lange brede observering voorstaat. Beter dan Cito en ik ben voor en groot argument om op hem te stemmen!!
@Remy.
@Remy. 9 ай бұрын
Fijne gesprekken! Video chapters op de timeline zou misschien wel een goeie toevoeging zijn, voor de mensen die specifiek opzoek zijn naar een bepaald onderwerp of iets terug willen zoeken 💁🏼‍♂
@TIMxisxHERE
@TIMxisxHERE 9 ай бұрын
Heerlijke interviews, erg fijn om de politici eens te zien reageren op inhoudelijke vragen over hun partijprogramma. Helaas zijn de TV-debatten altijd een soort 'one-liners-show'.
@djoetma
@djoetma 9 ай бұрын
Tsja, de televisiezender hebben het idee dat die schreeuwdebatten meer kijkers trekken, en hebben gewoon lak aan het maatschappelijke belang en dus inhoud. Ook nog een sloot publiek erbij (oftewel klapvee die onafhankelijk van de inhoud schreeuwt en joelt voor hun kandidaten) en een spelshow setting, en ze hebben naar hun idee lekkere tv gemaakt. Het treurige is dat dit helaas ook is omdat dat is waar mensen naar willen kijken. Ze willen geen inhoud, dat is te saai of te moeilijk. En door wat de debatten nu zijn, worden ze niet geconfronteerd met hun gebrek aan interesse in wat werkelijke inhoud is en hun gebrek aan intellect. Een minimale hoeveelheid aan mensen krijgt deze podcasts mee. Dat debat tussen Timmermans en Omtzigt wordt omschreven als mensen doe 'poeslief' tegen elkaar zijn, terwijl dat gewoon een inhoudelijk gesprek was zoals je dat wil tussen twee volwassen beleidsmakers in de politiek.
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
Maar dit is wel erg kritiekloos allemaal.
@TIMxisxHERE
@TIMxisxHERE 9 ай бұрын
@@user-d32658 Ja, ik snap wel wat je zegt. Maar, ik vind het eerlijk gezegd ook wel eens goed om politici in een minder vijandige sfeer te zien. Ze worden constant in het harnas gejaagd en daardoor durven ze volgens mij bijna niets meer te zeggen. Ik heb het idee dat daardoor politici hier ook juist sneller een fout durven toe te geven of wanneer ze iets niet weten. Dat gezegd hebbende; Ik vind dat de luisteraar hier zelf kan concluderen dat Dassen toch niet een geweldig interview heeft gegeven. Zij leveren zelf weinig kritiek, maar de antwoorden van Dassen waren lang niet altijd erg goed. Zelf merk ik dat ik het behoorlijk eens ben met hun standpunten, maar niet met de manier waarop ze dingen willen oplossen. Ik denk dat de kritiek iets meer vanuit het individu moet komen en minder vanuit de interviewers.
@TIMxisxHERE
@TIMxisxHERE 9 ай бұрын
@@djoetma HELEMAAL mee eens. Zeker dat laatste viel mij ook op. Hoezo is het slecht als politici het eens zijn met elkaar in een debat? Een debat is er voor de kiezer, en de kiezer weet dan dus dat PvdA/GL en NSC redelijk met elkaar door een deur kunnen. Dat is toch ook zinvol om te weten als kiezer. Maarja, zoals je al zei, de media heeft een andere mening over wat het nut is van debat... Kijkcijfers.
@djoetma
@djoetma 9 ай бұрын
@@user-d32658 Het idee achter dit concept is om ze gewoon hun punt te laten maken. Kritische interviews is wat lastig omdat ze dan zelf alles moeten doorlichten en controleren. Dat is zo goed als niet te doen.
@stan9682
@stan9682 9 ай бұрын
Ik zit er pas half in, maar ik vond de discussie rondom de CITO-toets en überhaupt het toetsen wel interessant. De nadelen die Dassen noemt aan zo'n toets, namelijk een enkel meetpunt, worden niet volledig weerlegd door het punt rondom gelijkheid. Het kan zijn dat een toets beter is voor de gelijkheid dan de beoordeling van een docent, maar dat betekent niet dat een enkel meetpunt de beste methode is. Ikzelf werk in AI, en dit soort discussies zijn altijd interessant vanuit een data-perspectief. Er wordt gesteld dat de huidige CITO-toets beter is voor een gelijke behandeling dan de beoordeling van een leerkracht, maar de CITO-toets is niet gemaakt voor een gelijke behandeling, toch? Ze eiken de vragen niet op dat punt. Ik weet niet precies waar de toets op wordt gebaseerd, maar als gelijkheid je uitgangspunt is, dan moet dat niet heel moeilijk zijn om te modeleren. Laurens Dassen zegt heel even iets over digitaal monitoren van leerlingen, volgens mij, en dat klinkt eigenlijk als een heel logisch alternatief. Als je meerdere meetpunten hebt, dan kun je een model bouwen dat precies in kaart brengt wat je belangrijk vindt, of dat nou gelijkheid is, of een zo goed mogelijke bezetting van de arbeidsmarkt, of het mogelijke geluk van de leerlingen, dat zou je als uitgangspunt kunnen nemen. Mijn punt is, het een sluit het ander niet uit, je kunt de gelijkheid van een toets waarborgen terwijl je ook wegstapt van een enkel meetpunt, wat het voornaamste punt van Dassen was. Zeker als je die brugklas verbreedt, dan heb je een langer traject om die meting te doen, en het reflecteert, als model, ook beter wat de wetenschap onderschrijft, namelijk dat leerlingen op hun 12e/13e nog heel gevarieerd in ontwikkelingsstadia zitten, en dat een meting op dát moment eigenlijk heel onlogisch is. Ik heb geen verstand van onderwijs oid, maar dit is hoe ik de situatie vanuit het data-perspectief zou samenvatten
@china9236
@china9236 9 ай бұрын
Daaraan dacht ik ook. Volgens mij doelde Dassen met de 2-jarige brugklas ook op meerdere meetpunten in plaats van 1 enkel meetpunt. Hij leek echter in het gesprek niet meer willen toegeven op de term 'toetsen', waar de heren hem toch wel min of meer in een hoek hadden.
@88d4ce
@88d4ce 9 ай бұрын
Een (Cito-)toets is voor een groot deel talig en ingebed in een cultuur. Zo'n toets even voor ieders taal/afkomst implementeren lijkt me ondoenlijk. Aan de andere kant lijkt vol op het subjectieve oordeel afgaan van één docent in het basisonderwijs (zie: pygmalion effect) helemaal geen recept voor gelijke behandeling. Dat digitaal monitoren waar Laurens Dassen het over heeft, wordt gevoed door data die een (subjectieve) docent aanlevert. Dus dan gooi je 'gelijkheid' in principe overboord. In het voortgezet onderwijs (en dus die verlengde brugklas) krijg je te maken met meerdere docenten. Misschien als je in het gunstigste geval een pool van docenten hebt met verschillende culturele achtergronden (/vinkjes) die leerlingen periodiek beoordeelt, dat die groep docenten dan gemeenschappelijk tot een iets beter afgewogen oordeel kan komen (zeker over een langere tijdsspanne). Maar dat wordt dan heel afhankelijk van het type school. Ik vraag me toch af waarom volgens Dassen een 'meer objectieve' tool als een Citotoets niet mag worden ingezet als aanvulling bij de beoordeling. Doordat een leerling langer gevolgd wordt (en misschien door meerdere docenten gescoord) kan de uitkomst van zo'n toets juist beter op z'n waarde worden geschat. Een groep docenten met een bak data staat bovendien sterker tegenover (mondige) ouders.
@sdtok527
@sdtok527 9 ай бұрын
Er is overigens ook een verschil tussen de CITO-eindtoets en CITO toetsen. Er zijn ook CITO-toetsen die 2x per leerjaar kunnen worden afgenomen en zo een heel leer traject laten zien.
@entenwood9024
@entenwood9024 9 ай бұрын
Lekker luisteren weer met mn ontbijt. Heerlijk diepgaande saaie gesprekken met allemaal voetnoten exact wat ik wil :)
@MrRollingEgo
@MrRollingEgo 9 ай бұрын
Well plantaardig hoop ik ;)
@entenwood9024
@entenwood9024 9 ай бұрын
@@MrRollingEgo Ik had heel crimineel ontbeten met tosti's :( had niet veel beters in huis. I had graag vaker vegan willen eten, maar kaas....
@ThysRoes
@ThysRoes 9 ай бұрын
Super allemaal. Het is zonde dat gesprekken als deze niet nog veel vaker te vinden zijn. Thanks!
@Ardano62
@Ardano62 9 ай бұрын
Ik zeg iedereen die de grote verkiezingsshow niet heeft gezien, stemrecht ontnemen!
@tjallingappelhof2055
@tjallingappelhof2055 9 ай бұрын
Goed gesprek, lekker inhoudelijk. Ook goed dat jullie telkens kritisch blijven!
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
Kritisch, maar ook vermoeiend gedetailleerd vind ik. 'Oké, vluchten naar Berlijn kunnen dan niet, maar naar Barcelona dan ook niet?' De strekking van Dassens verhaal is dat voor korte afstanden de trein de norm moet worden en hij is bereid daarvoor bepaalde vluchten te verbieden om zo treinreizen te stimuleren. Hoe dat allemaal precies uitpakt is m.i. niet mega-belangrijk, maar daar gaan ze wel heel lang op door in dit soort interviews. Iedereen weet dat verkiezingsprogramma's een benadering zijn.
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
@@dodec8449Kortom: de totale controlestaat en communisme 2.0. Je auto mag je straks helemaal zelf uitkiezen en dan heb je de keuze uit 1 model in 2 verschillende kleuren. Wachttijd 2 jaar.
@Number1RichPianaFan
@Number1RichPianaFan 8 ай бұрын
@@user-d32658 Communisme = je mag niet het milieu kapot maken? Volt is juist voor meer vrijheid voor de burgers, meer transparantie vanuit de overheid enzovoort.
@Appelouz
@Appelouz 8 ай бұрын
@@user-d32658 Is dit uw benadering bij elke vorm van verandering? En gebruikt u deze argumentatietactiek dan ook standaard om elke vorm van verandering op een uiterst overdreven manier te benadrukken ent zo te ridiculeren? Komt nogal star over. En tuurlijk is hun voorstel ook in enige vorm extreem, maar het opent wel de discussie van wat we willen en daarmee kunnen we ook verder onderzoeken wat mogelijk is. Het is evident dat er veranderingen moeten komen in hoe we ons transporteren in Europa. Hierbij vind ik dat je niet kunt ontkennen dat de trein - zeker voor de korte afstand - zga de meest efficiënte transportoptie is (of iig kan zijn).
@Chr15K
@Chr15K 9 ай бұрын
Wat een enorme verademing deze serie, bedankt!
@jordyskateboardy
@jordyskateboardy 9 ай бұрын
Top vrijdagavond op de bank luistermateriaal. Erg van genoten! Een hoop interessante en innovatieve ideeën en er lekker scherp en checkend opgedoken. Merk dat ik veel ideeën van idealistisch oogpunt graag zou willen geloven maar het is goed om scherp te blijven dus fijn verdiepend format!
@laubox
@laubox 9 ай бұрын
100% eens over het afschaffen van de Cito-toets. Ik had een desastreuze score bij de proef-Cito. Gelukkig zat ik in de positie dat mijn ouders het zich konden veroorloven om mij op Cito-bijles te zetten, wat ertoe heeft geleid dat ik rond de maximumscore heb kunnen bereiken. Helaas was dat voor enkele medestudenten die niet op bijles gingen, niet het geval. De Cito-toets is de start waarop je als kind de kansenongelijkheid gaat zien.
@frituurvlieg
@frituurvlieg 9 ай бұрын
Niet mee eens. De Cito-toets is juist een objectieve maatstaf i.p.v. de vooringenomenheid of beïnvloedbaarheid van een leraar. Het is zeker niet perfect, en er zitten nadelen aan m.b.t. stress of het concept momentopname. Daar kan je dan wat mee doen. Uiteindelijk is het belangrijker wat je doet met dat schooladvies. Die is nu te belangrijk gemaakt. De brede brugklas is een veel beter concept waarmee je kinderen kan toetsen op verschillende vakken en ze zo de mogelijkheid geeft om door te stromen naar een hoger onderwijsniveau.
@laubox
@laubox 9 ай бұрын
@@frituurvlieg In mijn tijd was het nog zo dat de cito score bepaalde wat je ging doen. Voor sommige scholen moest je een bepaalde score hebben, daar kun je op trainen en dat is fout. In mijn geval was het advies op basis van de proef cito VMBO Kader en na de uitslag van de Cito havo/vwo. Eens over een brede brugklas. Op basis van de resultaten van een eerste jaar kun je bepalen welke stroming iemand kan gaan volgen.
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
Of dat soort Cito-toetsen zo maken dat het lastig te voorspellen is welke vragen je gaat krijgen. Ik vind een bijles die je helemaal finetunet op een specifiek toets een soort van doping eigenlijk. Cito-bijles is een goed punt, dat had Dassen als tegenargument in kunnen brengen.
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
@@frituurvlieg Hoe ga je dan om met wat @laubox zegt, dat je met bijlessen een kind kan voorbereiden op wat voor soort vragen er gesteld gaan worden.
@frituurvlieg
@frituurvlieg 9 ай бұрын
@@dodec8449 dat soort verschillen zal je altijd houden. Maar als je puur af gaat op een leraarsadvies dan is het verschil nog groter door het ontbreken van enig objectief kader. Maar uiteindelijk zorg je er met een brede brugklas voor dat een te laag schooladvies later nog ingehaald kan worden. (Of afhankelijk van het systeem zelfs niet meer uitmaakt).
@Know_Home
@Know_Home 9 ай бұрын
Goed gedaan. Meedenkend de pijnpunten benoemen. Dat is veel prettiger om naar te luisteren, om nog maar te zwijgen van de betere diepgang
@caspermulder1984
@caspermulder1984 9 ай бұрын
Interessant interview, en complimenten voor het doorvragen over afschaffen CITO toets! Veelzeggend dat Dassen niet weet dat kansenongelijkheid wordt vergroot door het lerarenadvies voorrang te geven..
@wRAAh
@wRAAh 9 ай бұрын
43:58 Niet bang zijn voor grote projecten; die zijn juist gaaf. In Japan is een 56 km lange tunnel voor de bullet-trains aangelegd, een flink stuk onder de zeebodem tussen 'het grote eiland' en Hokkaido. Het gaat, net als met klimaat, om investeren in de toekomst die je voor ogen hebt. En ik vind de visie van Volt op sociaal-economische onderwerpen érg sterk. Mijn stem krijgen ze waarschijnlijk.
@user-d32658
@user-d32658 9 ай бұрын
Dat zijn Japanners, het compleet tegenovergestelde van de Nederlanders met hun luiheid, hun korte werkweken en hun zesjesmentaliteit.
@atropatene3596
@atropatene3596 9 ай бұрын
Wat vergeten wordt door de heren podcasthosts in het later pas een keuze maken over je toekomst, is dat de kinderen dan ook vaak mondiger zijn en meer een eigen mening hebben gevormd van wat ze willen. Bovendien bouw je een second opinion in met de brede brugklas ipv citotoets. Maar misschien had meneer Dassen dit moeten opnoemen, in plaats van ontmoeten en optrekken te blijven herhalen.
@OmeSees
@OmeSees 9 ай бұрын
Fantastische discussies over de toekomst van de voedselvoorziening iedere keer. Als betrokkene bij cellulaire agricultuur uiteraard zeer verheugd met de aandacht die aan nieuwe vormen van eiwitproductie wordt gegeven. Maar los daarvan, ook met de realistische blik op biologische vs. industriele vs. innovatieve landbouw. Het stoort me al een goede 10-15 jaar dat verschillende landbouwmogelijkheden als tegenpolen worden neergezet. Of conventioneel, of biologisch - met alle restricties van dien. En wanneer biologisch/organisch, zeker geen genetische modificatie - ook niet wanneer het gaat om klimaatbestendiger gewassen, of voedzamer gewassen zonder winstoogmerk, enzovoorts. Een absurde situatie. Het wordt hoog tijd dat we op een rationele, toekomstbestendige manier naar voedselvoorziening gaan kijken. I.p.v. hele technieken dogmatisch uit te sluiten, kijk naar welke voorwaarden we stellen aan milieudruk, aan intellectueel eigendom, aan voedselveiligheid - en kijk dan wat daarbinnen past. Past een bepaalde toepassing van genetische modificatie binnen de kaders, laten we het dan gewoon mogelijk maken: een toekomstbestendige landbouw vraagt een goede combinatie van innovatieve technieken en zinvolle 'biologische' principes, niet het vasthouden aan een extreem.
@Prometheus4096
@Prometheus4096 9 ай бұрын
Cito-toets is extreem goed. De leraren en ouders hebben beide een slechte invloed op het bepalen van de ontwikkeling van een kind. Beter heb je 3 objectieve toetsmomenten waarin je op meer dan 3 vaardigheden toetst. Dan weet je wat de ontwikkeling is. Met 1 moment weet je alleen wat een kind dan kan. En als je de leraren laat beslissen dan gaan die lievelinkskinderen met mondige ouders het betere onderwijs krijgen. Want de beste leraren staan voor de VWO klassen. En de leraren die minder goed zijn mogen het VMBO doen. Dassen heeft geen argument over waarom het gelijker zou zijn om geen toets te hebben.
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
Bijlessen die zich specifiek richten op Cito-toetsen zou een goed tegenargument kunnen zijn. Die kunnen assertieve, rijke ouders wel betalen.
@janmolenaar4477
@janmolenaar4477 9 ай бұрын
Dassen zegt dat hij later nog een goed voorbeeld zou geven van rechterlijke toetsing aan de Grondwet. Ben benieuwd of hij die toezegging nog nakomt. De bezwaren die Jesse en Rutger tegen deze vorm van rechterlijke toetsing opwierpen leken mij hout te snijden.
@wingedsheep2
@wingedsheep2 9 ай бұрын
Yes, goed dat jullie kweekvlees zo blijven promoten!
@BernardvanDriel
@BernardvanDriel 9 ай бұрын
Deze aanpak van Rutger en Jesse werkt aanstekelijk. Ik blijf aandachtig luisteren en steek er veel van op. In ieder geval meer dan van de tv-debatten, waarbij ik uit verveling snel wegzap. Ik vond de interviews met Bontebal en Dassen het meest interessant. Timmermans wat minder. Bij Van der Plas word ik bevestigd in mijn vermoeden dat zij het niet moet hebben van dossierkennis of visie.
@sannejanssen5536
@sannejanssen5536 8 ай бұрын
Heel interessant, bedankt! Met betrekking tot burgerberaad, zorg er alsjeblieft voor dat het niet uit de hand loopt en er een burgerberaad gaat plaatsvinden voor alles. Ik woon op dit moment in Vancouver, en hier wordt echt ALLES voorgelegd aan een soort burgerberaad (public consultation). Elk nieuw appartementen complex, speeltuin, fietspad, voetgangers overgang, enz... en niet 1 keer, maar een stuk of 3 beraden. En ze zijn het er nooit over eens. Het grootste probleem is dat daardoor alles zoooo laaaang duurt. Super inefficient. Niet aan te raden.
@PaulSinnema
@PaulSinnema 9 ай бұрын
Ik mis bij de energie discussie steeds de geothermie. Dat is een zeer veelbelovende tak van energieopwekking. Er zijn al alternatieven die overal in de wereld in te zetten zijn. Zo is er bijvoorbeeld het bedrijf Everloop dat al een prototype heeft lopen en een eerste productiesysteem aan het bouwen is in Duitsland. Ik volg al jaren het KZfaq kanaal van Dave Borlace (Just Have a Think) en daar komen dit soort technologieen wekelijks aan bod. Als je dat kanaal volgt zie je ook dat er zeer veel alternatieven in de maak zijn voor het opslaan van energie dus dat zal op termijn zeker goedkoper gaan worden. Ik ben het overigens eens met de interviewers dat Kernenergie een veel te duur alternatief is met allerlei nadelige bijeffecten.
@campaioen
@campaioen 9 ай бұрын
Wat ik bizar vind is dat men grote systeemveranderingen voorstelt /verdedigt zonder dat het effect doorberekend is zo kort voor de verkiezingen. Onprofessioneel!
@Ikbeneengeit
@Ikbeneengeit 8 ай бұрын
CETO toets vind ik niet interessant! 😭 Is dit zo'n speerpunt voor Volt?
@maarten_zappos9189
@maarten_zappos9189 9 ай бұрын
Dank Rudi en Freddie, nou wat valt hij/ en zn ideeen door de mand zeg, iig in eerste half uur
@mormantu8561
@mormantu8561 9 ай бұрын
25:00 Dit word nu al gedaan met bijvoorbeeld eindexamens Nederlands. Daar leren ze je ook allemaal regeltjes en trucjes die je praktisch moet gebruiken om het te halen.
@Ardano62
@Ardano62 9 ай бұрын
@29:55 heerlijk hoe lang ze doorgaan over die cito, lekker hoor mannen!
@admarhermans1
@admarhermans1 9 ай бұрын
Oh, spannend gesprek voor mij: twijfel tussen Volt en ‘verenigd links/Groen’: de oude bekenden op links. Waarom sloot Volt zich niet aan? Ik ga nu kijken en luisteren. 🖖
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
De focus ligt op Europa. Een punt dat Dassen veel maakt: successen worden nationaal geclaimd en tegenvallers afgeschoven op Europa. Dit probleem wordt niet verholpen door GL/PVDA. (In mijn ogen).
@TIMxisxHERE
@TIMxisxHERE 9 ай бұрын
Geweldig interview, maar ik wil even iets aankaarten bij Rutger en Jesse; Dat met die korte afstandsvluchten en 5% uitstoot is een beetje misleidend gegeven. Sterker nog, die tabel van Eurocontrol waar dat vandaan komt is een beetje achterdochtig. Ik vond het namelijk nogal bijzonder, want daarin stellen ze het volgende: Alle vluchten van
@gijspoel
@gijspoel 8 ай бұрын
dat gegeven ondermijnd niet de suggestie die de heer Dassen geeft voor een alternatief reismodel. Het zou goed kunnen kloppen wat je zegt maar voor de uitstoot maakt het niks uit want de vliegtuigen stoten het uit en niet de passagiers, met de data die je verschaft kan je beter een CO2 taks kunnen bepalen maar niet een alternatieve reismethode. persoonlijk denk ik dat korte afstandsvluchten eerder dan verwacht worden uitgevoerd door elektrische vliegtuigen.
@DonMetal
@DonMetal 9 ай бұрын
Leuk vluchten tot 650km verbieden. Snap ik als je eindbestemming zich binnen die radius bevindt. Maar vergeet niet alle intercontinentale aansluitingen naar de VS vanuit London bijvoorbeeld. Dan moet het spoornetwerk ook daarop aansluiten.
@DonMetal
@DonMetal 9 ай бұрын
@@e.j.schoute1987Wow, niet mijn punt over luchtvaart kapen om een tamelijk extreem en volledig ongerelateerd punt over migratie te maken s.v.p.
@rvlaar
@rvlaar 9 ай бұрын
37:28 Sinds wanneer ligt Australie 11.000 km dichter bij Schiphol?
@rubenlier8013
@rubenlier8013 9 ай бұрын
Zeer goed interview, Jesse laat duidelijk zien dat een groot deel van de volt plannen luchtfietserij is die hip klinkt maar zeer onwenselijk is in de praktijk. Iets vergelijkbaars toonde Nieuwsuur ook aan mbt de grote hoeveelheid vakken die Volt aan het curriculum wil toevoegen.
@HelloWorld-kt7jk
@HelloWorld-kt7jk 9 ай бұрын
sympathieke partij, maar ze maken toch een fout met het afschaffen van de cito toets. als kind van migranten was het juist een mooie bevestiging om via een objectieve maat bevestigd te krijgen dat je (traditioneel) slim bent.
@DutchMadness77
@DutchMadness77 9 ай бұрын
Kan me wel behoorlijk ergeren aan zijn standpunt op de cito toets. Hij wordt geconfronteerd met empirisch bewijs maar blijft bij z'n onzinverhaal. De brede brugklas remt de excellente leerling en helpt niemand
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
Mwa, ik ben er meer van overtuigd dat het belangrijk is om juist de achterblijvers mee te nemen (wat met de afschaffing van de cito toets heel goed kan). Vooral als we kijken naar de demografie van ons land.
@sondorp
@sondorp 9 ай бұрын
ben helemaal voor een basisinkomen, maat het is uiterst onverstandig deze alleen door hogere inkomstenbelastingen te financieren. Denk eens aan een mix van inkomstenbelasting, financiele transactie (micro)belasting op het gehele geldverkeer en een klein deel via de btw.. Zo'n financierig is veel toekomstbestendiger , denk bijvoorbeeld aan de miljoenen banen die gaan verdwijnen door AI (banen=inkomstenbelasting)
@smeetsnoud1
@smeetsnoud1 9 ай бұрын
+ vermogensbelasting svp?
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
Het concept dat banen "verloren" gaan door AI is misplaatst. De komst van AI zorgt ervoor dat mensen hun tijd beter kunnen benutten in andere werkvelden, dat betekent wel omscholing. Maar het is niet alsof de werkloosheid zal stijgen door de komst van AI.
@sondorp
@sondorp 9 ай бұрын
@@drerri en dat geldt voor elke generatie AI die gaat komen, dat weet je helemaal zeker?
@FokkoDriesprong
@FokkoDriesprong 9 ай бұрын
Laurens voor minister president!
@gerrevandermeer7500
@gerrevandermeer7500 9 ай бұрын
Ik denk dat het punt is wat opvang en opa's en oma's betreft is dat er ook heel veel opa's en oma's zijn die dat uitsluitend niet willen, ik ken er een aantal namelijk. Veel argumenten die ik hoor is dat opa's en oma's die dat niet willen eindelijk blij zijn met de vrijheid die ze eindelijk hebben met hun pensioen en niet de verplichting willen om een kleinkind op te vangen. De tijden zijn in dat opzicht wel verandert. Of je het er mee eens bent of niet is een andere vraag, het is een persoonlijke keuze die je daarin maakt. De vraag ligt dan weer bij opa en oma zelf om te denken, er is een groot mensen tekort in de zorg en kinderopvang, laten wij als opa en oma een steentje bijdragen en een dag (deel) het kleinkind opvangen.
@JesseFrederik_
@JesseFrederik_ 9 ай бұрын
Ja, dat begrijp ik ook. En heleboel ouders kunnen natuurlijk niet terugvallen op een informeel netwerk. Ik weet ook niet helemaal wat ik er zelf van moet vinden eigenlijk.
@ifer1280
@ifer1280 9 ай бұрын
Ik vind het een hele rare gedachte dat mensen liever hun kleintjes naar de kinderopvang zouden sturen dan naar Opa en Oma. Dan moet je echt een slechte band hebben met je ouders, of moet het erg onpraktisch zijn.
@mrtoobs
@mrtoobs 9 ай бұрын
opa en oma willen misschien ook niet elke dag op de kleintjes letten;)
@basvanelburg744
@basvanelburg744 9 ай бұрын
Ik vraag me af hoe het volk zich meer betrokken kan voelen dankzij een burgerberaad. Een goed geïnformeerd burgerberaad zal immers andere keuzes maken dan het niet goed geïnformeerde volk.
@deerefan6920
@deerefan6920 9 ай бұрын
indd daarom ben ik ook niet zn fan van een referendum.
@timothyvanpelt_cyclist
@timothyvanpelt_cyclist 9 ай бұрын
Goed gesprek! Helaas kon Laurens niet passend inhoudelijk reageren op het voordeel van de cito toets (juist een objectieve meting in het voordeel van de intelligente mensen uit lagere sociale klassen). Hij bleef zijn eigen standpunt maar herhalen zonder goede onderbouwing.
@appe9076
@appe9076 9 ай бұрын
Super podcast. Wel mis ik wat vragen omtrent van behoud van de Nederlandse cultuur/normen waarden en immigratie
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
Behoud van cultuur en normen en waarden is een sociaal aspect, geen politiek aspect. Wat betreft immigratie, een gemist punt in een podcast van bijna 2 uur, helemaal mee eens.
@deeznutz8320
@deeznutz8320 9 ай бұрын
@@drerri Lezen jullie de correspondent überhaupt? Migratie criminaliteit word ten allen tijden keihard ontkent, sterker nog het benoemen vinden ze racistisch. Ik snap niet hoe jullie verbaasd zijn over de ontkenning van een demografische shift van een ultra 'progressief' blad
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
@@deeznutz8320 ik verwacht ook geen Geert Wilders speech he.
@guido1243
@guido1243 8 ай бұрын
€900 pils voor studenten, Laurens for MP!
@Tonybanjaroo
@Tonybanjaroo 9 ай бұрын
Intensieve veeteelt is natuurlijk een drama. Toch kan veeteelt uitstekend in combinatie met landbouw, omdat de koeien de uitputting van de bodem stopt en weer vruchtbaar maakt. Zo kan je een circulair duurzaam systeem maken, inclusief vee. Dat is de win-win hier denk ik.
@ThePathOfEudaimonia
@ThePathOfEudaimonia 9 ай бұрын
De hoofdschakel in een circulair duurzaam systeem wat betreft de gezondheid van de bodem is het verwerken en gebruiken van onze menselijke ontlasting. Én het teruggeven van grond aan de natuur, zodat ecosystemen zich kunnen herstellen. Beperkte aantallen vee kunnen daar evt. een onderdeel van zijn, maar is niet per se nodig. Regeneratieve landbouw wordt vaak gebruikt als een quasi-oplossing om veeteelt te rechtvaardigen.
@capser86
@capser86 9 ай бұрын
Pfff, ik vind niet dat hij hier heel goed uitkomt…
@Ikbeneengeit
@Ikbeneengeit 8 ай бұрын
Europa zou een wereldleider kunnen zijn maar we zijn zo druk bezig met onze eigen kleine landen en kleine problemen.
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
Ze gaan soms wel heel lang door op 1 punt (over de Cito bv). Alsof ze de lijsttrekker ter plekke willen overtuigen. Die gaat heus niet het standpunt van z'n partij in een interview met journalisten aanpassen.
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
Maar wel heel interessant!
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
Betreft het cito gesprek ben ik het helemaal met je eens. Het bleef maar doorgaan.
@Prometheus4096
@Prometheus4096 9 ай бұрын
Argument voor kernenergie blijkt weer totaal onduidelijk. Ook bij Bontebal al. Net alsof de elektriciteit die je nodig hebt voor waterstof per se uit kernenergie moet komen omdat die anders is dan zon of wind. En net alsof het beter is om een mix te hebben, omdat het een mix is.
@Sander-xs9wf
@Sander-xs9wf 9 ай бұрын
Weer een knap stukje interview heren, ga zo door. Duidelijk is dat Dassen de (radicale) ideeën van Volt niet goed kan verdedigen. Jammer dat hij dat niet toegeeft. Dassen is wat mij betreft een sympathieke politicus, maar dit is geen reclame voor Volt..
@wimvis
@wimvis 9 ай бұрын
Opvangagnostisch 🤩
@dodec8449
@dodec8449 9 ай бұрын
Enige vorm van agnosticime die de SGP aanhangt.
@stephanovanvuuren5645
@stephanovanvuuren5645 9 ай бұрын
Over de kinderopvang spreken jullie een andere taal. Laurens, het idee van Volt dat kinderen elkaar in de opvang eerst ontmoeten vind ik een raar. Natuurlijk ben ik wel eens op de kinderopvang geweest, op de Peuterspeelzaal voor de basisschool en het middelbaar tot aan de hogeschool. En nog steeds kom ik mensen tegen waarmee ik interacties heb. Maar daarvoor heeft niet alleen de kinderopvang voor gezorgd. Dat is een resultaat van allerlei prikkels, motivaties en naasten die je vormen tot wie je bent. Kortom: het idee van Volt dat elk kind zijn eerste contacten moet leggen in de kinderopvang is vreemd. De kracht van gemeenschap zorgt voor verantwoordingszin. De drift naar marktwerking als oplossing voor onze directe problemen is vergif voor de maatschappij.
@tychoclavius4818
@tychoclavius4818 9 ай бұрын
Meest overtuigende tot nu toe?
@frenvr
@frenvr 9 ай бұрын
Laurens is love Laurens is life
@deeznutz8320
@deeznutz8320 9 ай бұрын
Laurens is open society foundation Laurens is nonsense
@eminentorganklausschulze3413
@eminentorganklausschulze3413 8 ай бұрын
2030, ik hoor de gehele dag 2030. Komen de ALIENS dan ofzo?
@PixelPhobiac
@PixelPhobiac 9 ай бұрын
Goeie kerel
@Eikenhorst
@Eikenhorst 9 ай бұрын
Op het puntje van het vergroten van de tweede kamer ben ik sterk tegen persoonlijk. De tweede kamer zou juist VEEL kleiner moeten. Ik stel een ronde tafel met 10 mensen voor. Dit zijn de 10 grootste uit de verkiezingen en bij stemmingen is ieders stem gewogen over het percentage van de stemmen bij de verkiezingen (niet op basis van daadwerkelijke zetels dus). Om te voorkomen dat de stem van mensen die niet op die top 10 kandidaten stemmen vervalt moeten we een ranked voting systeem hebben zodat elke stem telt. Om de werkdruk voor die 10 mensen haalbaar te houden krijgen ze ieder de middelen om een team van mensen om zich heen te vormen (50 man of zo) om zich door de dossiers te werken en die ook kunnen worden gemachtigd om te stemmen in de naam van de zetelhouder. Maar geen politieke partijen, je stemt op een persoon.
@gijspoel
@gijspoel 8 ай бұрын
dit brengt heel veel vragen met zich mee, o.a. waar komen de ministers dan vandaan en hebben die dan geen stem voor de wetsvoorstellen en inspraak in debatten? maar ga eerst eens na waarom geen enkel ander land dit nu heeft geïmplementeerd.
@Eikenhorst
@Eikenhorst 8 ай бұрын
@@gijspoel Ministers zouden inderdaad gewoon gevonden moeten worden in de samenleving, en uiteraard moet een meerderheid van de stemmen aan deze ronde tafel voorstemmen voor elke benoeming. Er is geen 'kabinet' inderdaad, met een setje partijen die de meerderheid hebben en feitelijk kunnen doen wat ze willen, de tweede kamer zit er momenteel met zijn 150 voor spek en bonen bij, want zolang iedereen van de kabinetspartijen voorstemt met alles wat het kabinet wil, dan doet niks er verder toe (wel een hele vermakelijke show, maar voor dat geld heb ik liever een nieuw seizoen WIDM elk kwartaal).
@jandeman6081
@jandeman6081 9 ай бұрын
drie jaknikkers aan 1 tafel
@drerri
@drerri 9 ай бұрын
Wat een opmerking. Ben je wel helemaal tevreden met jezelf?
@rvlaar
@rvlaar 9 ай бұрын
Wil je Nederland opheffen, geef je stem dan aan Volt....
@Situayo
@Situayo 9 ай бұрын
Nou nou nou
@rvlaar
@rvlaar 9 ай бұрын
@@Situayo Volt heeft als Pavlovreactie bij elk onderwerp: alle macht naar Brussel....
@jaspermooren5883
@jaspermooren5883 9 ай бұрын
Nou volgens mij was het in dit gesprek juist meer andersom, dat de interviewers waren waarom niet Europees, en dat Dassen zei niet alles kan Europees.
@Timmerzwans
@Timmerzwans 9 ай бұрын
rvlaar heeft gelijk hoor @@Situayo
@Timmerzwans
@Timmerzwans 9 ай бұрын
zeggen en doen zijn 2 verschillende dingen in de politiek @@jaspermooren5883
@Timmerzwans
@Timmerzwans 9 ай бұрын
Zullen we het eens een keertje hebben over de hoogste oversterfte in de hoogst gevaccineerde landen? Nee he? Dat doen ze niet in jullie kringen.......
@TIMxisxHERE
@TIMxisxHERE 9 ай бұрын
Welke oversterfte heb je het dan over en waar heb je dat vandaan?
In gesprek met Rob Jetten - De Grote Verkiezingsshow met Rudi & Freddie
1:13:07
In gesprek met Henri Bontenbal - De Grote Verkiezingsshow met Rudi & Freddie
1:36:24
لااا! هذه البرتقالة مزعجة جدًا #قصير
00:15
One More Arabic
Рет қаралды 38 МЛН
Stay on your way 🛤️✨
00:34
A4
Рет қаралды 28 МЛН
Son ❤️ #shorts by Leisi Show
00:41
Leisi Show
Рет қаралды 9 МЛН
Mama vs Son vs Daddy 😭🤣
00:13
DADDYSON SHOW
Рет қаралды 52 МЛН
Analyse verkiezingsprogramma Forum voor Democratie
30:29
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 30 М.
BBBonje | Caroline van der Plas in gesprek met Sander Schimmelpenninck
1:01:03
BoerBurgerBeweging BBB
Рет қаралды 46 М.
'De meeste mensen deugen' wordt documentairereeks | De Avondshow met Arjen Lubach (S1)
8:05
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 117 М.
De Grote Verkiezingsshow met Rudi & Freddie: stemadvies op de valreep
1:06:27
#1031: Gezagscrisis in Nederland | Een gesprek met Ad Verbrugge
54:33
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 16 М.
Minister zet Van Baarle keihard op zijn plek over Israël en Gaza
10:04
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 14 М.
لااا! هذه البرتقالة مزعجة جدًا #قصير
00:15
One More Arabic
Рет қаралды 38 МЛН