Împreuna lucrarea a început!

  Рет қаралды 168

Hristocentric

Hristocentric

Ай бұрын

În seara de 21 mai 2024 a avut loc prima întâlnire a Comunității Hristocentric, o întâlnire care a stârnit interesul și a provocat la dialog atât invitații speciali, cât și urmăritorii, care s-au implicat activ în comunicare.
Sociologul Diana Parizianu, realizator al emisiunii „Viața de familie” la Radio Trinitas, a moderat evenimentul. Intitulat „Împreună-lucrarea dintre medic, psiholog și duhovnic”, acesta a avut ca invitați speciali pe Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, Dr. Magdalena Budișteanu, Pr. Med. Athanasie Ulea, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Teșu, Psih. Dr. Andreea Cîntătețu și Alexandra Nadane.
Exact în această ordine, fiecare dintre invitați a relatat de pe ce poziție discută, cum se vede împreună-lucrarea între specialiști și cum ar putea fi aceasta pusă, concret, în practică.
Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, a subliniat importanța discuțiilor sincere dintre medici, psihologi și duhovnici, care au nevoie de o acceptare necondiționată și de o valorizare reciprocă a experienței și a expertizei, dar și de o elaborare a strategiei de colaborare prin protocoale de intervenție.
Magdalena Budișteanu, medic primar la secția Neurologie pediatrică a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” din București, a vorbit despre situația delicată a familiilor care au copilași bolnavi. Pentru a fi bine îndrumați în relația cu părinții, medicii au nevoie de un duhovnic. La rândul lor, părinții au nevoie de duhovnic. Doar împreună, ajutându-se reciproc, adulții pot sprijini real, cu folos, copiii.
Părintele Athanasie Ulea, medic psihiatru, psihoterapeut și preot în München a explicat că, deși e specialist în trei domenii, trebuie mereu să le delimiteze și să nu aplice unui pacient mai mult de o metodă de tratament. Să știe, față în față cu pacientul, care dintre competențele sale îl ajută cel mai mult - iar pentru celelalte două să recomande, neapărat, alți specialiști. Într-o perfectă împreună-lucrare!
Părintele Ioan Teșu, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, a avertizat că, după decenii în care alții au construit ziduri ca să ne despartă, acum avem nevoie să construim poduri. Depresia este a doua cea mai gravă boală a secolului, iar impactul tehnologiei digitale și al inteligenței artificiale este unul uriaș. În tot acest context, e nevoie ca medicii, psihologii și duhovnicii, respectându-și competențele și cunoașterea, să aducă mai multă lumină în sufletele celor care se află în impas.
Andreea Cîntărețu, psihoterapeut specialist, și-a exprimat dorința ca, prin împreuna-lucrare, să fie ajutați pacienții. Specialiștii din diversele domenii de activitate să nu se simtă excluși unii de alții, concepțiile eronate și miturile să se spulbere, iar aplicabilitatea teologiei în psihologie și a psihologiei în teologie să se descopere concret, în practică.
Alexandra Nadane, director al Centrelor ROUA, care oferă sprijin femeilor însărcinate și mamelor aflate în situații dificile, a mărturisit că e o prioritate ca specialiștii să găsească o cale a împreună-lucrării, pentru ca beneficiarele sale - dar nu doar ele - să poată primi sprijinul atât de necesar.
În urma prezentărilor inițiale, întrebările nu au întârziat să apară. Astfel, s-au dezbătut mai multe subiecte, de la existența unor programe de formare cu specific duhovnicesc și a unor cursuri de psihoterapie la felul în care fiecare percepe suferința, la valoarea mântuitoare a suferinței, la reperele morale pe care le avem sau încă nu le avem. S-a vorbit despre iertare, despre empatie și schimbarea gândurilor, despre vindecare.
O intervenție specială a fost invitat să aibă și cunoscutul părinte Vasile Ioana, care a îndemnat invocarea Harului lui Dumnezeu în orice activitate. Știut fiind că Dumnezeu lucrează prin noi, orice meserie am avea, e bine să ne smerim și să-L rugăm și pe Dumnezeu să ne ofere din cunoașterea Lui, pentru a putea face binele complet celui din fața noastră. De la duhovnicesc la practic și lumesc, părintele Vasile a mai îndemnat ca fiecare specialist să aibă o bază de date cu câteva nume de specialiști din celelalte două domenii. Să existe o conectare concretă și reală. Astfel, duhovnicul să știe să îndrume către medic sau psiholog, medicul să știe la ce duhovnic sau psiholog să trimită un anume pacient și, la fel, psihologul să fie în legătură cu duhovnici buni, pe care să-i recomande.
La final, pentru că e nevoie de împreună-lucrare, participanții au primit spre completare un formular de sugestii și recomandări cu privire la Comunitatea Hristocentric și la ceea ce se așteaptă prin intermediul acestei inițiative. O nouă întâlnire a specialiștilor ortodocși din domeniul psihologiei, psihiatriei și neuroștiințelor împreună cu duhovnicii va avea loc luna viitoare, pe 18 iunie, de la ora 19:30.

Пікірлер
Дибала против вратаря Легенды
00:33
Mr. Oleynik
Рет қаралды 4,7 МЛН
NERF WAR HEAVY: Drone Battle!
00:30
MacDannyGun
Рет қаралды 47 МЛН
THE POLICE TAKES ME! feat @PANDAGIRLOFFICIAL #shorts
00:31
PANDA BOI
Рет қаралды 24 МЛН
Frăția ortodoxă - Dan Grăjdeanu, p. Teologos
43:22
O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte
Рет қаралды 16 М.
Deosebirea dintre starea psihologică și starea duhovnicească
1:20:38
Paraclisul Maicii Domnului (fara reclame in timpul redarii)
1:06:14
Lumea Ortodoxiei
Рет қаралды 389 М.
Ispite în lucrarea binelui #cuvantpentrusuflet
27:52
TRINITAS TV
Рет қаралды 2,4 М.
INVITATIE LA DIALOG INTRE PSIHOLOG SI DUHOVNIC - 18 aprilie 2022
1:06:47
Paulus
44:16
Biserica Adventistă Chicago
Рет қаралды 2,2 М.
Unde Esti Omule? | EP 191 | Experiente cu Dumnezeu in trecerea frontierei | cu Traian Secara
44:57
Дибала против вратаря Легенды
00:33
Mr. Oleynik
Рет қаралды 4,7 МЛН