În căutarea împreună lucrării: medicii, psihologii și duhovnici din diaspora - 18 iunie 2024

  Рет қаралды 247

Hristocentric

Hristocentric

15 күн бұрын

Din dragoste pentru OM - o împreună lucrare între medici, psihologi și duhovnici
E nevoie ca medicii, psihologii și duhovnicii să-și înțeleagă rostul și misiunea reciproc, unii altora, pentru a putea ajuta oamenii, fie aceştia pacienți, clienți, credincioși. E de folos să se creeze punți de legătură între domeniile de cunoaștere și, mai ales, e nevoie de o relație vie între teologie și știință. Despre acest fapt a vorbit încă dintru începutul intervenției sale părintele Răzvan Ionescu la întâlnirea Comunității Hristocentric din luna iunie, întâlnire intitulată „În căutarea împreună lucrării: medicii, psihologii și duhovnicii în diaspora”.
Împărtăşind din experiența personală, părintele Răzvan Ionescu, prodecan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” din Paris, a mărturisit că au existat momente în care tatonările şi căutările credincioṣilor în zona duhovnicească se împleteau cu probleme din sfera medicală și psihologică. Aceste situații au necesitat o împreună lucrare, o cooperare între domenii și specialiști. În abordarea persoanei umane se poate apela şi la psihologie, și la duhovnicie, fiecare având competență specifică şi rolul său bine definit. Omul, în sine, nu poate fi un obiect de cunoaștere, ci este subiect al cunoaşterii noastre, cu libertate de deschidere proprie. Dar, când omul este bolnav, când există realități disfuncționale, uneori este anevoios de comunicat cu el și de gestionat dialogul. Atunci, o soluție atât pentru duhovnici, cât și pentru psihologi și psihoterapeuți este ascultarea - lăsând persoana aflată în suferință să se deschidă.
Mai departe, a fost invitat să se alăture discuției diaconul Rareș Ionașcu, medic psihiatru la un spital din Franța, cu multiple activități și în terapia familială, în reabilitarea psihosocială a tinerilor, dar și în viața bisericii, la parohia din Bordeaux în care slujește. A mărturisit că deja lucrează alături de un părinte duhovnic deschis la problemele comunității. Având exemple și din zona mai puțin creștină, și din zona creștin-practicantă, diaconul Rareș Ionașcu a avertizat că e bine ca terapeuții să aibă și o viziune duhovnicească a vieții. Că e bine ca aceștia să poată vedea chipul lui Hristos în persoana care le cere ajutorul și să se roage întotdeauna pentru pacienții lor. A amintit în repetate rânduri de buna comunicare cu Maica Siluana Vlad, cea care a fost, până la momentul plecării sale la Domnul, coordonatoare a Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareță a Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași. A oferit, de asemenea, exemple concrete în care a fost nevoie ca în lucrările sale de la cabinet să aibă sprijinul unui duhovnic, dar și exemple de duhovnici care au căutat ajutorul psihiatrului pentru fiii lor duhovnicești. Concluzia a fost, și de data aceasta, că este extrem de important ca preotul să creadă în procesul terapeutic și să-l susțină, iar psihoterapeuții să înțeleagă lucrarea duhovnicilor. În comunicarea lor, psihologii chiar pot ajuta pacienții creștini să conștientizeze anumite traume sufletești, patimi și păcate despre care să spună, apoi, duhovnicului la spovedanie.
Invitat și la această a doua întâlnire despre împreuna lucrare dintre medici, psihologi și duhovnici, ieromonahul Athanasie Ulea, medic psihiatru, psihoterapeut și preot în München a răspuns și de această dată cu prezență de spirit şi cu bucurie. A oferit exemple de „așa nu” și din partea psihologilor, și din partea duhovnicilor, apoi a atenționat că e bine ca, pentru a se raporta cât mai corect la ceea ce face, fiecare specialist trebuie să își cunoască limitele și granițele. Diferențierea este esențială, iar același om nu poate trata pe mai multe zone de competență. Astfel, părintele Athanasie își trimite fiii duhovnicești, dacă au nevoie, la un alt psiholog sau psihoterapeut, iar pe pacienții săi nu îi spovedește. Dar, pentru că există riscul ca unii psihologi să folosească metode ezoterice sau practici parapsihologice - ceea ce nu e de dorit - e important ca duhovnicii să cunoască și să recomande întotdeauna psihologi creștini.
A urmat, după cele trei mărturii, un timp dinamic de întrebări și răspunsuri dintre cele mai variate, în care toți cei trei invitați au avut intervenții prompte, la subiect, cu exemple concrete și discuții de calitate. Din acest motiv, timpul întâlnirii s-a prelungit cu încă 30 de minute. A fost o jumătate de oră pe care toți participanții și-au dorit-o. Au fost, per total, două ore de împreună lucrare în care oameni investiți în lucrarea de devenire şi de vindecare deopotrivă pentru trup și pentru suflet au creat posibile punți de întâlnire între domeniile lor de cunoaștere.
Cioșan Mihai
O abordare care strecoară rătăcirea în Ortodoxie!
1săpt.acum o săptămână
Reafişează
Hristocentric a fost în direct.
Publicat de ZOOM Video Livestream - Prod
· ·
Distribuit pentru: Public
0:00 / 2:00:51

Пікірлер
Pr. Răzvan Ionescu - Despre cunoașterea sau vederea lui Dumnezeu
59:48
Împreuna lucrarea a început!
1:24:00
Hristocentric
Рет қаралды 169
Clowns abuse children#Short #Officer Rabbit #angel
00:51
兔子警官
Рет қаралды 17 МЛН
孩子多的烦恼?#火影忍者 #家庭 #佐助
00:31
火影忍者一家
Рет қаралды 50 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma #comedy
00:25
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 22 МЛН
Ako sa správne modliť - 1.časť
1:31:58
Biblická hodina Praha 2024
Рет қаралды 763
Mărturie: De la #NewAge la #Ortodoxie
1:48:15
p.bartholomaeos
Рет қаралды 2,1 М.
Deosebirea dintre starea psihologică și starea duhovnicească
1:20:38
Clowns abuse children#Short #Officer Rabbit #angel
00:51
兔子警官
Рет қаралды 17 МЛН