Praktijkvoorbeeld: terugverdientijd zonnepanelen

  Рет қаралды 42,086

Ketel Klets

Ketel Klets

Ай бұрын

In deze video leg ik uit welke terugverdientijd ik zelf heb gehaald en wat de mogelijkheden zijn richting de toekomst.
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 180
@farmerjacob
@farmerjacob Ай бұрын
Heb nog een korte tijd getwijfeld om ook panelen op Noord te leggen. Ik heb er nu 114 op zuid liggen. Ik heb een begrenzer die de panelen begrenst op opbrengst van max 3x25A. Dus de panelen op noord zouden alleen meer opwekken als de zuid panelen te kort doen. Maar met de terugleverkosten maar niet gedaan. Een boerenwindmolen met houten wieken kost nu 95 duizend euro, levert 30 000 kwh op met 2 duizend euro jaarlijks onderhoud vind ik te duur. Maar goed met de panelen, en zuinigere melkrobot van 46 000 kwh naar 24 000 kwh. Panelen met 3 jaar terugverdiend, beste investering die ik heb gedaan van de laatste 5 jaar
@ProMace
@ProMace Ай бұрын
Hahaha wat een aantallen, dat is ff wat anders dan een gemiddelde rijtjeswoning. 😂👍
@woutmoerman711
@woutmoerman711 Ай бұрын
Fijn om dit bericht te lezen, mooi dat je hier als ondernemer ook echt rendement van hebt!
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Ай бұрын
Paar palen in de grond en dubbelzijdige panelen verticaal ophangen in oost/west opstelling. Dan vul je de 3x25A mooi aan als de zuid panelen juist niet pieken. In de winter en met lichte bewolking doen deze het ook relatief goed. Alleen wat open schaduwvrije grond nodig, maar daar zal je als boer vast geen gebrek aan hebben.
@farmerjacob
@farmerjacob Ай бұрын
​@@SolAce-nw2hf Dit is eigenlijk wel een mooi antwoord voor een vraagstuk dat ik had. Zo kan ik inderdaad het (sluip)verbruik gedurende langer van de dag meteen opwekken. Hartstikke bedankt.😀
@HBSVDK
@HBSVDK Ай бұрын
Hier een inmiddels gestopte boer. 100 panelen, 25000kwh opwek per jaar. 6 jaar oud. Van 35 naar 10k kWh gegaan. Nu 20.000 overschot sinds de koeien en melkrobot het pand hebben verlaten. Nog 2 jaar energiecontract met 12cent teruglever vergoeding. Enige is dat het gas oude prijzen heeft met 1.3euro. Dan maar wat meer hout kachelen.
@useruser-yp2sj
@useruser-yp2sj Ай бұрын
Heel goed geformuleerd, geeft rust. Als de energieprijzen de pan gaan uitrijzen ga ik mijn gratis stroom overdags gebruiken: wassen, koelen, evt verwarmen, ev opladen.
@MB-hj5zx
@MB-hj5zx Ай бұрын
Heb ook mijn hele dak zowel noord als zuid vol laten leggen door samenstromen. Ik ben nu helemaal Voorbereidt op de elektrificering van mijn huishouden. Deze winter al was dit al redenerend zelfs als ik zou rekenen zonder saldering.
@user-qv4ei8dv5v
@user-qv4ei8dv5v Ай бұрын
Bedankt
@volvo480
@volvo480 Ай бұрын
Ik heb eind maart 2023 panelen laten leggen toen ze best duur waren en ik bijna een half jaar moest wachten voordat ze gelegd werden. Zoals het er nu uitziet met afschaffen van saldering, terugleverkosten en een teruglevergoeding van bijna niks is de terugverdientijd 12 jaar. Dan moet er inderdaad geen explosie ontstaan van energieprijzen, maar gezien het huidige overschot (prijzen regelmatig negatief) denk ik dat het wel meevalt. Het meeste verdien je terug doordat over de door jezelf opgewekte stroom (nog) geen belasting hoeft te worden betaald, maar hoe ik ook mijn best doe, ik verbruik hooguit 35% van de opgewekte stroom zelf.
@fritslevie4461
@fritslevie4461 Ай бұрын
Elektrisch gaan rijden, heb je ze nog sneller terugverdiend zeker als een woon-werkvergoeding krijgt. De kilometervergoeding (€0,26/km bruto) omgerekend is dat voor mij ongeveer €1,40 per kWh.
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
Ik verbuik 5000kWh van de 18000kWh die ik opwek zelf. Dit zou mij alleen al zo'n 1500 euro per jaar besparen(bij 30ct/kWh). Investering was 13900 euro, dus met alleen eigen verbruik gerekend ook binnen 10 jaar terug verdiend. Nu liggen ze er bij mij al zo'n 2 jaar op, en zijn ze al terugverdiend, maar al zou ik ze nu moeten kopen, dan had ik het ook gedaan. Zeker nu je nog 2,5 jaar kan salderen en de prijzen historisch laag zijn.
@999crypticAFV
@999crypticAFV Ай бұрын
@@Veld05Hier ongeveer idem. Ik wek 16.000 op (waarvan ik 4000 gebruik) en ik gebruik 16.000 per jaar. Huis (full electric) is daarmee energieneutraal. Zit bij Eneco, kan blijven salderen maar moet per volgend jaar mei 11,5 ct gaan betalen per teruggeleverde Kwh. Dat wordt 1380 euro : 12 = 115 euro per maand. Lijkt veel maar vroeger was mijn energierekening veel hoger. Toch blij met mijn investering in zonnepanelen.
@volvo480
@volvo480 Ай бұрын
@@fritslevie4461 dan moet ik eerst een huis kopen met eigen oprit en ook een EV. Dan duurt het wel heel lang, zeg maar een paar eeuwen, voordat ik die zonnepanelen eruit heb 😂
@volvo480
@volvo480 Ай бұрын
@@Veld05 mijn jaarverbruik (gezin met 2 kinderen) is 3300-3600 kWh. Panelen wekken 4000-4300 kWh op afhankelijk van hoe zonnig het jaar is, daarvan gebruik ik 1200-1500 zelf.
@FoxInClogs
@FoxInClogs Ай бұрын
Je hebt me aan het denken gezet. Bedankt daarvoor! In sept 2021 heb ik mijn energiecontract voor 3 jaar verlengd (van feb 2022 tot feb 2025) dus heb ik geen last gehad van torenhoge energieprijzen. En kon ik mijn panelen niet vervroegd afboeken. 😋 Maar jij noemt het besparen van gas op, en daar heb ik geen rekening mee gehouden. Tegenwoordig verwarm ik mijn huis met 3 airco's ipv de gaskachel. Het verminderd verbruik van gas heb ik niet opgenomen in mijn berekening van het aflossen van panelen plus airco. Nu moet ik bedenken een manier om niet verbruikte gas te berekenen. Ik denk te beginnen met het gemiddeld verbruik van de afgelopen jaren. Als iemand een beter suggestie heeft, hoor ik dat graag!
@the_energycoach
@the_energycoach Ай бұрын
Als je weet hoeveel je airco's aan elektriciteit verbruikt hebben voor het verwarmen en je neemt een COP uit de datasheet van de airco dan kun je een afschatting maken. Ik zou uitkomsten van 2 methodes vergelijken. Gas bespaard = (Verbruik airco x COP) / 10 [m3]
@Dhrpedro
@Dhrpedro Ай бұрын
1m3 gas staat voor 9,8Kw energie. Zo kan je je gasverbruik naar kw omrekenen.
@the_energycoach
@the_energycoach Ай бұрын
Ik heb afgelopen jaar nog 10 stuks 350Wp bijgelegd voor totale projectkosten 2500,- Was eigenlijk bedoeld voor als ik een EV ga rijden, maar mijn oude fossiel gaat (nog) niet stuk. Zonder subsidie en zonder met belasting te rekenen, dus puur op basis van kale uurtarieven, verdien ik dit in 11 jaar terug. Komt mede omdat het systeem telkens bij negatieve prijzen uit staat, want ik heb een dynamisch contract. Afgelopen feb een thuisaccu gekocht. Deze krikt de terugleververgoedingen lekker op waardoor het weer sneller gaat. Zelfs lage tarieven raken me nu niet meer. Een vlakke prijs gedurende de dag (en 0 onbalans) zou me nu nog kunnen raken, maar dat lukt me ondenkbaar met de afschakelende kolencentrales e.d.
@UltimateTBone
@UltimateTBone Ай бұрын
Ik heb altijd lage terugleververgoedingen gehad. Achteraf bezien had ik voor de terugleverjackpot moeten gaan in plaats van gemak, maar goed. Achteraf...
@WiljanWiljan
@WiljanWiljan Ай бұрын
Hoe kies je nu voor de beste of goedkoopste energie leverancier voor gas en stroom als je bv 15 zonnepanelen hebt? Ik zie door de bomen het bos niet meer
@user-hz3nl8nj9q
@user-hz3nl8nj9q Ай бұрын
Ik ben blij dat je de energiezekerheid aanhaalt. Dat is een aspect die heel vaak uit het oog wordt verloren. Als redenen voor om zonnepanelen te installeren wordt vaak terugverdientijd, rentabiliteit of milieuredenen aangehaald. Echter de energiezekerheid was voor mij de grote reden om de panelen te installeren. En dan spreek ik nog niet over de mondiale spanningen, maar ook de geplande elektrificatie van het wagenpark en industrie zie ik met angstige ogen aan (wat energiezekerheid betreft).
@at7914
@at7914 Ай бұрын
zonnepanelen werken niet zonder netspanning
@DjLuCKyCHaRM
@DjLuCKyCHaRM Ай бұрын
Alsof je iets kan opwekken zonder spanning 😂
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@DjLuCKyCHaRMOoit van eilandbedrijf gehoord? SolarEdge heeft daar de backup interface voor: www.solaredge.com/nl/producten/thuis/batterijen
@pietijzerbroot5085
@pietijzerbroot5085 Ай бұрын
@@KetelKlets is dat toegestaan in NL?
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@pietijzerbroot5085 Ja, omdat het huis met een fysiek relais wordt afgekoppeld van het net. De oplossing van Enphase (met een halfgeleider relais) mag vooralsnog niet in Nederland.
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
Ik heb in 2022 30 panelen gekocht en in 2023 nog 20. Eerste systeem was binnen 1,5 jaar terugverdiend. En het 2e systeem volgend jaar. Tel ik de investering van beide systemen, en de opbrengsten van beide systemen op, zijn deze allebij al terugverdiend. Maar dat is ook niet raar met een levertarief van 65ct. En teruglevertarief van 47ct. Helaas stopt dit contract volgende week. Dan 4 jaar vast zonder terugleverkosten.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 Ай бұрын
In plaats van accu's ga ik ook voor een verdubbeling van de set. Daarbij denk ik aan een vertikaal op west oriëntatie.
@jankees4037
@jankees4037 Ай бұрын
Ik ga wellicht in een 2 jaar op een 10-15kwh accu over. Daar kan je heel veel efficiency uit halen. En hopen dat de prijzen zeker door de midden zijn over een paar jaar.
@dirrywoudstra864
@dirrywoudstra864 Ай бұрын
@@jankees4037 met de thuisbatterij heb je de saldering volledig in eigen hand :-) 7 tot 8 maanden per jaar je maandelijkse stroomverbruik (nagenoeg) nihil :-)
@ReneArtoisMr
@ReneArtoisMr Ай бұрын
Het ontgaat mij volledig wat het nut is om nog meer overcapaciteit aan zonnepanelen te gaan installeren voor energie die je niet verbruikt en wel voor overlast zorgt op het net. Daarnaast staat de gehele ‘energierekening’ op losse schroeven. Batterijen zijn nog te duur, maar zorgen voor een verdubbeling van je eigen verbruik uit eigen opwekking.
@patrickleegte7178
@patrickleegte7178 Ай бұрын
@@ReneArtoisMr Goede opmerking die ik graag toelicht: software kan ervoor zorgen dat er niet buitensporig wordt teruggeleverd. Van extra panelen heb je profijt op de minder zondige momenten, zodat over een breder gebied van de dag er direct verbruik is.
@ReneArtoisMr
@ReneArtoisMr Ай бұрын
@@patrickleegte7178 ik ken je situatie niet maar ik heb een schaduw vrij oost west systeem (12+12) wat bij zonsopkomst al snel energie begint te leveren en daar mee door gaat tot zonsondergang. Daarmee haal ik al 40% dekking door direct eigengebruik. Nuttige toevoeging zou een minimaal 10kWh batterij zijn, maar de prijs is nog te hoog en mijn gunstige contract loopt tot september 2025. Ik hoop dat er dan meer politieke duidelijkheid is en de prijzen lager.
@jfk3794
@jfk3794 Ай бұрын
Rick, je hebt in de goeie tijd dit gedaan, nu met de terugleververgoedingen en andere gestegen kosten en gedaalde inkomsten is dit niet meer rendabel helaas,ik heb 2 weken geleden het hele zonnepaneel verhaal (dat op punt van installatie stond) afgeblazen (huurhuis 6 panelen voor 30 p.m) zelfs dan zit er geen rendement in, was leuk voor de beginners van jaren terug, nu is het de sop van de kool niet waard helaas
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Ik heb een nieuwe offerte getekend voor extra panelen, installatie volgt binnenkort. _Talk is cheap_ maar ik ben er echt van overtuigd dat ik die nieuwe panelen ook terug ga verdienen, daarom heb ik ze ook besteld. Zelfs met alle nieuwe boetes en andere onzin (die je gewoon kunt omzeilen met ofwel een dynamisch contract of met een modelcontract). Besef dat ik destijds ook niet kon weten dat de panelen zich zo snel zouden terugverdienen. Denken dat dit niet nogmaals kan gebeuren is, zeker in de huidige wereld, naïef in mijn ogen.
@buddy1155
@buddy1155 Ай бұрын
Dat is onzin, mijn 30 jaar oude zonnepanelen (waarvan destijds was gezegd dat die een levensduur hadden van 15-20 jaar) doen het nog perfect, en hebben zich inmiddels al meerdere keren terugverdiend. Huidige panelen kosten een fractie wat ik er ooit voor heb betaald, gewoon een thuisaccu nemen en je hebt eigenlijk niets meer met je energieleverancier te maken.
@kjeldschouten-lebbing6260
@kjeldschouten-lebbing6260 Ай бұрын
Dat slaat echt nergens op: Ten eerste is het rendabeler om 6 paneeltjes zelf te laten leggen. Maar zelfs met die 30pm. is het nog rendabel, want daarmee lever je amper wat terug. Zelfs als je alleen tussen April en Oktober je eigen verbruikt dekt (door teruglevering uit te zetten), dan levert dat nóg meer op dan 360 per jaar. Aanzienlijk meer zelfs. Maar wat @KetelKlets ook al opmerkt: Niet elk contract heeft terugleververgoedingen. Als je héél veel pannelen hebt (denk 30+) dan is dat vaak een voordeligere optie.
@Welgeldiguniekalias
@Welgeldiguniekalias Ай бұрын
"Vroeger was alles beter" 👴
@buddy1155
@buddy1155 Ай бұрын
@@Welgeldiguniekalias In de toekomst is het nu vroeger.
@basvanharen2904
@basvanharen2904 Ай бұрын
Gefeliciteerd Rick!🎉 alle energie die je nu direct verbruikt... is helemaal GRATIS. Lekker!!
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Niet helemaal, ik houd nog een paar cent per kWh aan als reservering voor de vervanging van mijn omvormer, mocht dat t.z.t. aan bod komen. Ook wel leuk: de set is al terugverdiend terwijl de omvormer nog 9 jaar en de panelen en optimizers nog 22 jaar *garantie* hebben.
@rickwedzinga1961
@rickwedzinga1961 Ай бұрын
@@KetelKlets Die garantie is zo'n fijne.. dus pak hem beet in 2048 heb je nog steeds garantie.. Of andersom de panelen die je in 2001 gekocht( had kunnen) heb(ben) zitten nog steeds in de garantie.. de volle 100wattpiek... Iets zegt me altijd dat wat we vandaag op het dak leggen er waarschijnlijk binnen 5 a 6 jaar weer van af gaat en vervangen wordt door volgende generaties
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@rickwedzinga1961Dat kies je zelf. Sommige mensen rijden elke 4 jaar een nieuwe auto, anderen rijden 20 jaar in dezelfde rond.
@rickwedzinga1961
@rickwedzinga1961 Ай бұрын
@@KetelKlets gewetensvraag. zie jij die panelen in 2030, 2035, 2040 nog op je dak liggen?
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@rickwedzinga1961Jawel, waarom niet? Kost niks en levert wel wat op.
@cheetahrunout
@cheetahrunout Ай бұрын
Ik heb het hele dak vol liggen. Zelfs met alle boetes en lage teruglever vergoeding en geen salderen blijft mijn contract onder de streep 0 euro. Wel zaak elk jaar even goed te kijken naar de beste leverancier.
@ProMace
@ProMace Ай бұрын
Wat voor contract heb je?
@bwm9637
@bwm9637 Ай бұрын
Nou ik ben ook wel benieuwd, Ik moet 60/maand euro teruglever vergoeding betalen bij Essent daar kun je al 214 kW voor kopen dus 0 op de rekening lijkt mij sterk of je zou nog een oud jaarcontract hebben
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@bwm9637De betere vraag is: waarom blijf je bij Essent met zo'n slecht aanbod?
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
​@@bwm9637Ik heb sowieso tot 2027 een negatieve rekening. Volgende week begint mijn 4 jarig contract, zonder terugleverkosten.
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
​@@bwm9637Ik heb volgende week een nieuw 4 jarig contract, afgesloten in december vorig jaar. Het is ook maar net wanneer je deze afsluit. Ik zag de bui al hangen met die terugleverkosten. Ik heb er 50, dus wilde dat heel graag voor zijn, dus ook niet gewacht op de uitslag van de stemming in de eerste kamer. Ook al was deze wel aangenomen, had ik dat ook prima gevonden. Het kon natuurlijk niet op deze manier door blijven gaan. Ik krijg tot 2027 nog steeds geld terug op mijn energiecontract, en heb afgelopen 2 jaar zelfs 1750 euro per jaar teruggekregen, met een voorschot bedrag van 5 euro per maand.
@ChristianJanssen
@ChristianJanssen Ай бұрын
Ik reken zelf liever met een vaste kWh-prijs, zodat ik de opbrengst gewoon vermenigvuldig met de kWh-prijs en dat trek ik dan van de investering cq. kosten af. Met 30 nieuwe panelen in maart 2023 zit ik nu al op 35-40% van de investering, tegen een kWh-prijs van 25-30 cent.
@dezejongeman
@dezejongeman Ай бұрын
ik zelf zit nu op een dubbele 2 sprong. ik heb afgelopen jaar een hybride warmtepomp gekocht om mijn gasverbruik verder te drukken. ik wekte de afgelopen jaren hetzelfde op als mijn verbuik, maar deze zal verhogen door de warmtepomp. daarnaast valt het salderen weg. nu dient volgende maand het eind van mijn zeer voordelige energiecontract aan. ik kan nu 12 panelen bijkopen op enphase voor 74 cent de kw inc installatie. nu vraag ik mij af ik daar goed aan doe. wat denken jullie?
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Ай бұрын
Gewoon doen. Die warmtepomp verhoogt je directe verbruik en geen betere manier om dat op te vangen dan extra panelen neerleggen. Na een jaar zie je dan ook goed hoe groot de thuisaccu moet zijn en is de prijs/kwaliteit verhouding van zo'n ding vast ook stukken beter. De prijzen van zonnepanelen zijn lager dan ooit door de blinde paniek om stoppen met een regeling die in de meeste andere landen niet eens bestaat.
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
Ik zou er ook extra nemen. Je kan nog 2,5 jaar salderen, en de extra panelen zorgen ervoor dat je meer kWh's per jaar direct kan gebruiken, na het saldeertijdperk. Accu is dan natuurlijk wel leuk in de maanden maart t/m oktober, maar ga er maar van uit dat je in de overige maanden de accu in ieder geval niet vol gaat krijgen met eigen zonnestroom. Maar hier zou je dan goedkope nachtstroom voor kunnen gebruiken.
@florisjanvermeer1525
@florisjanvermeer1525 Ай бұрын
Hmmm, wat zou het meeste rendement hebben, zonnepanelen of een thuisaccu? Nu of in 2028? Of een combinatie?
@jankees4037
@jankees4037 Ай бұрын
Combinatie denk ik. Alleen van accu renderen, doen de grote bedrijven al 10x meer dan jij ooit zal doen. Die maken dat er als prive consument op dat gebied steeds minder te halen valt.
@conhennekens
@conhennekens Ай бұрын
De "rust" voor de toekomst gaat denk ik alleen op als je een thuisaccu met backup-functie hebt. Morgen gaan we naar een info avond waar de SolarEdge oplossing wordt besproken. Als dat niet té achterlijk duur is, is dat misschien toch een goede optie. Een hoger eigen verbruik, dus minder energiebelasting, én de mogelijkheid om zo lang mogelijk door te draaien op eigen stroom als de netspanning wegvalt. Want dat is denk ik wat uiteindelijk gebeurt als er inderdaad een bom op NAVO gebied valt...
@Frits1975
@Frits1975 Ай бұрын
Net mijn eerste koophuis gekocht, ik leg er meteen zo’n 4500 Wp aan panelen op. Enphase metered, meteen voorbereid op een accu. Door het zelf te leggen bespaar ik kosten en heb ik ze snel terugverdiend. Als ik dit had moeten uitbesteden had ik het niet gedaan, te duur.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Wat kost het in totaal per Wp nu je het zelf doet? Ik laat ze leggen (ook Enphase) voor € 1,- per Wp all-in.
@Frits1975
@Frits1975 20 күн бұрын
@@KetelKletsBeetje laat, maar ik kom ook uit op ongv. 0,93 cent. Haal hier de nieuwe meterkast vanaf (die ik wel belasting vrij aanschaf 😊) en dan kom ik op 0,79.
@luukkleinsman4522
@luukkleinsman4522 Ай бұрын
Heeft er iemand ervaring met een indirect gestookte boiler naast je cv voor tapwater. In de boiler e element zodat je in de winter zonder opwek gewoon via gas kunt douche, blijft nog goedkoper dan puur e boiler in de winter. ( zonder grote investering )
@Hansjoh21
@Hansjoh21 Ай бұрын
'Helaas' heb ik in 2021 een energiecontract van 5 jaar genomen (nu 0,219 per kwh, 0,986 per m3 gas) waardoor mijn terugverdientijd op de panelen die ik in 2021 heb aangeschaft lang zijn (>8 jaar). Beetje overdreven natuurlijk, harstikke blij met de keuze van het contract, maar voor de terugverdientijd minder gunstig.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Ай бұрын
Kwestie van een (hybride) warmtepomp nemen. Dan stook je voor bijna niks met zo'n contractprijs. Bijvoorbeeld een Quatt haalt gemiddeld 400% of meer warmte uit een kWh elektriciteit en een CV ketel haalt zo'n 8,8 kWh warmte uit een m3 aardgas. Dus reken zelf maar eens uit hoe laag je energierekening wordt ondanks dat je zonnepanelen opwek al op gaat aan het overige verbruik
@ReneArtoisMr
@ReneArtoisMr Ай бұрын
Je contract is van vóór de Oekraïne oorlog, dus je hebt ook de enorme prijsstijgingen van elektriciteit en gas ontlopen. Heb ook een contract van 5 jaar uit 2020 en dat zit ik lekker uit.
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
​@@ReneArtoisMrIn januari 2022 moest ik ook een nieuw contract op mijn bouwaansluiting. Ook toen (voordat de oorlog uitbrak) was de stroomprijs ook al 55ct./kWh. Ik was toen gedurende 3 weken 125 euro per dag kwijt aan stroom omdat de bouwer een 10kW kachel 24x7 liet draaien om de boel droog te krijgen. Dat vergeet ik nooit meer. Gelukkig nog wel een boel kunnen salderen op mijn bouwaansluiting, omdat de definitieve aansluiting even op zich liet wachten.
@Hansjoh21
@Hansjoh21 Ай бұрын
@@SolAce-nw2hf Goed punt. In 2021 hebben we ook een daikin airco aangeschaft (multisplit met 3 binnen units) waarmee we nu 3 winters verwarmen. We zitten nu op een maandprijs van EUR 40 (vorige jaar EUR 25 voor de belastingveranderingen op elektra/gas). Heel blij mee. Keuze voor airco vanwege matige isolatie van onze vrijstaande woning (1908). Echter voor de terugverdientijd van de zonnepanelen kijk ik alleen naar de volledige opbrengst in de afgelopen 3 jaar en zit ik door de lage contractprijs op circa 30% van de aankoopprijs. Door einde salderingsregeling zal het dus nog langer gaan duren (inschatting 9 - 12 jaar?).
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Ай бұрын
@@Hansjoh21 Ja, op papier duurt het zo langer. Ik heb een beetje hetzelfde met de warmtepomp die zich iets minder snel terug verdient door goed isoleren. Maar dit soort dingen gaat gelukkig veel langer mee dan zo'n energiecontract en geeft zekerheid op de lange termijn, nog los van een schonere wereld, minder geld naar Rusland en straks per 2027 de mogelijkheid om 8 maanden per jaar zelfvoorzienend te zijn met een thuisaccu.
@jankees4037
@jankees4037 Ай бұрын
Dit jaar is toch een slechter zonne jaar als vorig jaar. Komt door al die regen vorig jaar herfst tot zelfs nu. Ik mis er toch zeker wel een 250kwh door op jaarbasis (bijna 4000kwh piek op het dak).
@Dutch79
@Dutch79 Ай бұрын
Als je terugleververgoeding nog verder gaat dalen en dan zonder salderingsregeling, dan heb je niet veel voordeel meer van je panelen. Oplossing kan een flink accupakket zijn, maar dat is nog zo duur dat je dat dan ook nog maar eens terug moet zien te verdienen. Ik hou t voorlopig maar bij de panelen. Die liggen er nu toch al.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Zelfs zonder TLV en zonder salderingsregeling zorgen mijn panelen ervoor dat ik 30-40% van mijn stroom *niet* hoef aan te kopen. Dat gaat in mijn geval al om bijna 1600 kWh per jaar, oftewel € 390,- bij 25ct/kWh. En dat is zonder enige optimalisatie, geen eigen opslag, een TLV van 0ct/kWh en in een wereld die geen energiecrisis meer kent. Gebeurt één of meerdere van deze zaken wel, dan schiet je terugverdientijd omlaag *als je de panelen dan al hebt liggen* ; we zagen wat het met de prijs van installateurs deed toen iedereen ineens panelen wilde hebben. Airco's koop je in de winter en verwarming in de zomer (regeren is vooruitzien 😉).
@kjeldschouten-lebbing6260
@kjeldschouten-lebbing6260 Ай бұрын
zélfs met een dynamisch contract (die hebben geen terugleververgoedingen) zonder salderen zijn panelen nog lucratief. Of op zijn minst "kosten neutraal".
@Dutch79
@Dutch79 Ай бұрын
Ja inderdaad. Voor n derde van de stroom zit je goed. De rest blijft onzeker en afhankelijk van de regelingen.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@Dutch79 Dat bepaal je zelf met de keuze van je stroomcontract.
@felixborissilvesterter887
@felixborissilvesterter887 Ай бұрын
Hoe kom je in de avond en in de nacht aan energie als je geen accu hebt, beste zonnepaneelbezitters. Heb trouwens zelf ook zonnepanelen, je blijft toch afhankelijk van het net, en dan vooral in de wintermaanden.
@padoempats2213
@padoempats2213 Ай бұрын
Die energie komt toch uit het net? Of uit je accu. Beetje stomme vraag ;)
@jankees4037
@jankees4037 Ай бұрын
Inderdaad, tenzij je op een thuisaccu overgaat, dan ga je ook je winterverbruik meer drukken. Mijn panelen leveren overdag in januari ook wel wat op en alle uitjes dat je niet thuis bent, daar houdt de accu van.
@felixborissilvesterter887
@felixborissilvesterter887 Ай бұрын
@@padoempats2213 In Nederland hebben we een vaste aansluiting op het energienet waarmee elektriciteit de woning binnenkomt, daar blijf je toch gewoon het grootste deel van het jaar afhankelijk, ook in de zomer in de avond en de nacht, tenzij je een accu met een grote capaciteit hebt, en dat werk vaak niet in de winterperiode.
@padoempats2213
@padoempats2213 Ай бұрын
@@felixborissilvesterter887 Waarom vraag je het dan als je het antwoord als weet
@tiemenvanderbijl785
@tiemenvanderbijl785 Ай бұрын
Voor alle comments die zeggen dat "het niet meer uit kan want.." doe aub eerst de wiskunde zelf voor je denkt dat hard roepen gewoon werkt. En als je geen zin hebt de wiskunde te doen, want laten we eerlijk zijn het is rekenwerk en geen hogere wiskunde. Ketelklets heeft meerdere filmpjes met voorgerekend rekenwerk met en zonder teruglevering en of saldering die je laten zien hoe het zelfs dan rendabel is. Het gaat over wil en over visie. kijk je op de termijnen van 10+ jaar of niet. en als je dat niet doet is dat helemaal okee alleen dan gaat het wel over jou eigen specifieke situatie en planning. Algemeen gezien is het prima rendabel en te doen. Navigeren en keuzes zijn echter, net als bij bijna alles, erg belangrijk voor het bereiken van het gewenste effect.
@woutmoerman711
@woutmoerman711 Ай бұрын
Ik zag jouw eerste regels en het doen van wiskunde. Ik wilde al meteen gaan schrijven dat dit gewoo rekenen is en geen wiskunde. Ik ben blij dat ik eerst de rest van je bericht heb gelezen 😂.
@neila484
@neila484 Ай бұрын
Kun jij dan van tevoren al zeggen wat het kabinet en de leveranciers weer gaan flikken?
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@neila484Precies daarom moet je je zoveel mogelijk loskoppelen van de markt middels eigen opwek. Het geeft veel rust.
@tiemenvanderbijl785
@tiemenvanderbijl785 Ай бұрын
@@woutmoerman711 Dankjewel 😂
@erwinpost7623
@erwinpost7623 Ай бұрын
Het is wel duidelijk dat degenen die beschikten over veel panelen tijdens de Ukraine crisis spekkoper zijn. Voor degenen (zoals ik) die pas daarna kochten, is het allemaal minder rooskleurig. De vergelijking met een verzekering gaat ook niet helemaal op. Staat je huis in de brand, dan wordt het lastig om nog een brandverzekering af te sluiten. Echter, breekt er een nieuwe energiecrisis uit, dan zijn panelen alsnog snel aan te kopen. Een simpel rekensommetje leert dat hoe lager de energieprijs, hoe langer de terugverdientijd is. Ook dat zijn communicerende vaten, je voordeel pak je immers op de stroom die je wel van het net pakt. Als de stroom gratis zou zijn zou niemand zonnepanelen aanschaffen. Met een prijs van 8 cent per KWh en een terugleververgoeding van 2 cent zit ik niet best qua terugverdientijd. Echter, ik maak mezelf nu wijs dat ik het voor het milieu doe en dus slaap ik weer goed. 😂 En ondertussen eet ik er geen boterham minder om.
@edwinbruckner4752
@edwinbruckner4752 Ай бұрын
Zoals andere zeiden, terugverdientijd of hoe rendabel een investering in energie besparing is, zou niet leidend moeten zijn. Wat leidend moet zijn, is hoe minder euro's naar energie leveranciers of de belasting, hoe beter. Who cares of het zich na 5 of 10jaar terug verdiend, iedere euro die ik niet naar een energie leverancier of de belasting hoef over te maken zie ik als pure winst. Zelf ook accu's geplaatst, flink wat(t), en echt totaal geen idee hoe rendabel of dat het is, geen idee gewoon, wat ik wel weet is dat ik alleen dit jaar al honderden euro's minder uit het net heb hoeven trekken, dus hoera.
@Ikbeneengeit
@Ikbeneengeit Ай бұрын
10 jaar terugverdiend komt overeen met 10% rente. Waar anders krijg je zoveel op je spaargeld?
@jeanheuts
@jeanheuts Ай бұрын
10 jaar terugverdiend komt overeen met 7.2 % rente. Je vergeet het rente op rente effect.
@pierregoolaerts
@pierregoolaerts Ай бұрын
In 2019 heb ik 2,74 kW panelen op het westen laten plaatsen. Ik ben toen uitgegaan van een terugverdientijd van 7 à 8 jaar. Dat kopt tot nog toe nog steeds. Een terugverdientijd van 2 jaar of minder, daar geloof ik echt niet in.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Je hoeft het niet te geloven, de jaarafrekeningen spreken voor zich. Mensen die een TLV van 83ct/kWh hadden hebben goed verdiend aan hun panelen.
@jankees4037
@jankees4037 Ай бұрын
In deze tijd red je dat ook niet meer, zeker met die zonnepanelen boete bedragen die men heft. Ketel heeft panelen voor de hype laten leggen en de crisis heeft hij veel kunnen profiteren, zo rekent hij zijn winst uit.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@jankees4037 Het is een keuze of je die boete betaalt, ik kies daar niet voor, vandaar dat ik die ook niet meereken.
@pierregoolaerts
@pierregoolaerts Ай бұрын
​@@KetelKletsEen dergelijke kWh prijs heb ik dan ook nog nooit hoeven te betalen. Ik heb, met mijn dynamisch contract, zelfs praktisch nooit gebruik hoeven te maken van de,, door de regering vastgestelde, maximum prijs van € 0,45 per kWh.
@Reageerder
@Reageerder Ай бұрын
Ik ben blij met mijn zonnepanelen maar ik zou er in deze tijd nooit meer aan beginnen ondanks de mooie ketel klets praat
@Alex-zv4oc
@Alex-zv4oc Ай бұрын
Rick, zet je het geld dat je nu bespaart ook weer apart/investeer je weer want anders gaat het gewoon op en is het “nieuwe normaal” 😅
@dirrywoudstra864
@dirrywoudstra864 Ай бұрын
Zonnepanelen capaciteit 4.200 Wp hier in < 5 jaar terugverdiend, stroomproductie iets hoger dan verbruik. Daarom in februari jl. geïnvesteerd in thuisbatterij 10 kWh, tot nu toe zeer tevreden.
@leonwolters3946
@leonwolters3946 Ай бұрын
ik zet het verschil dat ik betaalde voor dat ik zonnepanelen kreeg (€185) en wat ik nu betaal (€50) op een aparte rekening, dus elke maand komt er €130 bij vanaf januari 2021 tot heden
@johannes3-16
@johannes3-16 Ай бұрын
Voor het geval dat er iets gebeurt kan jij standalone draaien of offgrid?
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Nee
@johannes3-16
@johannes3-16 Ай бұрын
@@KetelKlets ja dat is jammer als het NET instort heb je dus niets meer, ook de vriezer niet.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
@@johannes3-16 Een moderne vriezer die dicht is kan makkelijk 16 tot 24 uur onder 0 graden blijven. Een vrieskist kan zelfs ruim 4 dagen koud blijven: blog.liebherr.com/huishoud/be/morgen-zonder-stroom-wat-met-onze-koelkast-en-diepvriezer/ Dat is dus wat mij betreft geen usecase voor eilandbedrijf.
@ruruguada9714
@ruruguada9714 Ай бұрын
Kletspraat over bommen gaat wel erg ver !Misschien kun je lotto gaan spelen en een kristallen bol kopen.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
De invasie van Rusland was het startschot voor de extreme energieprijzen. Ik heb geen glazen bol nodig om die link te zien.
@rayderrich
@rayderrich Ай бұрын
Vandaag matig weer, toch 26.6 kWh opgewekt met 17 panelen. Met een Wattpiek prijs van EUR 1,80 ga ik voorlopig niet verdienen maar ik geniet wel van het live display dat de hele dag voor me staat ;-) En inderdaad geen korte termijn winst maar wel een stukje rust dat de prijs van energie er voor mij nu niet echt meer toe doet. Nu nog van het gas af!
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
Moet je nagaan hoeveel rust ik heb. Heb geen gas, rij elektrisch en vandaag 85kWh opgewekt, met 19200WP, met een wattpiek prijs van 73ct. Afgelopen 2 jaar een TLV gehad van 47ct. En volgende week 4 jaar vast zonder terugleverkosten en 7ct. TLV.
@rayderrich
@rayderrich Ай бұрын
@@Veld05 Ik hoop dat je je bespaarde geld weer goed belegd voor blijvende rust. Goed gedaan man.
@WhoStoleMyAlias
@WhoStoleMyAlias Ай бұрын
@@Veld05 Leuk voor je. FFWD 2027, ik heb vandaag €5,70 verdiend en ik ga dat vannacht weer terugkopen voor twee tientjes zodat ik morgen weer kan rijden.
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
@@rayderrich Ik denk dat ik het bespaarde geld inderdaad apart zet voor een thuisaccu in 2027. Tegen die tijd hoop ik dat de prijzen aardig gedaald zijn, want heb minimaal 20 kWh nodig gok ik. Ik trek dagelijks minimaal 15kWh uit het net, dus als ik op die energie de belasting kan ontwijken, zou dat fijn zijn. Verder zal ik moeten investeren in systemen zodat mijn directe verbruik ook hoger wordt, want dit ligt nu op zo'n 20% op jaarbasis.
@DjLuCKyCHaRM
@DjLuCKyCHaRM Ай бұрын
Totdat Enexis piek belasters/groot gebruikes meer gaat belasten.
@bert9662
@bert9662 Ай бұрын
Ik denk dat het hele idee van je investering terug verdienen uit de wereld geholpen moet worden. Een vakantie verdien je niet terug. Een nieuwe keuken verdien je niet terug. En zo nog veel voorbeelden te noemen. Je moet je panelen slimmer gaan gebruiken en proberen het opgenomen vermogen te reduceren en zo proberen je energie rekening omlaag te krijgen. Als je geen zonnepanelen hebt heb je nooit geen gratis stroom. Dat is altijd een verlies. Als voorbeeld heb ik een elektrische boiler geïnstalleerd. Circa 3/4 van het jaar heb ik gratis warm tapwater waar geen gas voor verbruikt wordt. Via een tijdklok laat ik de boiler alleen overdag verwarmen. Want de enige garantie die je hebt is dat je panelen s’nachts helemaal niks doen. De energie die overdag meteen verbruikt wordt door de boiler betaal ik ook geen teruglever boete voor. Dubbele win. Iedereen is een beetje paniekvoetbal aan het spelen op dit moment omdat er geen lange termijn sturing is.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Als je een vakantie daadwerkelijk niet terug verdiende dan ging niemand op vakantie. Idem voor een keuken. Voor de investering in een vakantie krijg je rust terug, mooie herinneringen en geluk. Zonnepanelen op je dak leggen is voor veel mensen veel meer eendimensionaal: het moet iets opleveren want voor de rest doet het niks (voor de mooi hoef je het niet te doen). Zonnepanelen leveren ook rust zoals ik aangeef, of een intrinsieke waarde voor het milieu, maar de meeste mensen hebben ze alleen voor het geld. En in dat geval speelt rendement en ROI wel degelijk een rol; dat geld had je namelijk ook aan iets anders kunnen spenderen of elders kunnen investeren.
@alexvanlienden1992
@alexvanlienden1992 Ай бұрын
13 panelen in 1 jaar terugverdiend
@pg41226
@pg41226 Ай бұрын
Exact, er hoeft maar iets te gebeuren… toevallig van de week mijn 11 jaar oude panelen laten vervangen voor nieuwe. Kost wat, maar dan zijn wij straks inderdaad ‘verzekerd’ van betaalbare stroom, tenzij de regering weer allemaal regels mbt slimme meters etc gaat veranderen natuurlijk. Kostte me ruim 5000€, maar heb het er voor over. 9 oude panelen: max 1300w opwek, 10 nieuwe 4,3kwh
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Ай бұрын
Stel dat er een bom valt op NAVO gebied. In beleggingen zoals ook zonnepanelen, ga je uit van de trend, the trend is your friend. Je gaat geen rekening houden met iets wat mogelijk zou kunnen gebeuren als alles fout gaat. Zomers is het ook nooit min 10 graden, maar stel je voor dat het toch een keer gebeurt. Daar houd je geen rekening mee, je volgt de trend.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Met de trend volgen wordt het grote geld niet verdient; de klappers maak je door met scherp inzicht je eigen route te kiezen, short te gaan terwijl iedereen long zit, inkopen wanneer men bang is en verkopen net voordat de hebzucht toeslaat, daar zit het grote geld. Standaard de trend volgen doet ieder mixfonds, niet onverdienstelijk, maar ook niet meer dan dat. De klap die de energieprijzen maakten in 2022/2023 hebben wat dat betreft mijn ogen geopend: afhankelijk blijven van derden is a) erg kostbaar en b) met zelfvoorzienend zijn is op zulke momenten veel geld te verdienen/kosten te voorkomen.
@gertsiekmans9246
@gertsiekmans9246 Ай бұрын
Zonder salderen gaat je verhaal niet op,
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Zeker wel, alleen gaat het dan niet meer vanzelf, dat is het verschil. Besef dat je met dynamisch saldeert in geld, niet in kWh.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Ай бұрын
De prijzen van zonnepanelen zijn zo dramatisch gedaald dat de terugverdientijd met salderen belachelijk kort is. En ja, als je die 0,13 per kWh energiebelasting over wat je niet direct gebruikt niet meer mag salderen per 2027, dan gaat het wat langzamer. Maar laten we heel eerlijk zijn, die panelen gaan zeker 25 jaar mee en in 2,5 jaar heb je de investering er al grotendeels uit. Bovendien kan je tzt gewoon een thuisaccu toevoegen en daarmee nog grotendeels de kosten vermijden waar iedereen nu zo tegenop ziet. Tel daar nog een inductieplaat en een warmtepomp bij op naarmate Nederland gasloos gaat, en je weet dat je nu beter te veel kan leggen dan niks.
@leodegroot6095
@leodegroot6095 Ай бұрын
Kanaal van Green Guys heeft dit voorgerekend, conclusie zonnepanelen helpen altijd
@cj77mikkie.
@cj77mikkie. Ай бұрын
Tja, dit is je zelf rijk rekenen..... (te) duur stroom contract , is snel terug verdient. Haha. Had je stroom leverancier gebeld dat je €2.- per kw wilde betalen was je terug verdien tijd ??? 1 jaar geweest . Beter was geweest je geld in ASML AANDELEN Rendement x5 😂😂 . Dus je investering tov aandelen is is puur verlies . Ca €50.000.- + kunnen verdienen 😂
@Veld05
@Veld05 Ай бұрын
Of kunnen verliezen. De zon komt iedere dag gegarandeerd weer op. De afgelopen 8 jaar heb je met zonnepanelen een gegarandeerd rendement kunnen halen van 20+ procent.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Je vergeet risico. De kans dat ik een stroomrekening krijg is nagenoeg 100%. De kans dat je rendement maakt op de beurs is een stuk lager dan dat, laat staan dat je het langjarig volhoudt tegen 30-40% yoy. Maar buiten dat: waarom kiezen? Doe het gewoon allebei; zonder panelen gooi je nu een aardig deel van je winst weer weg.
@cj77mikkie.
@cj77mikkie. Ай бұрын
​@@KetelKlets jij rekent nu toch ook met de echte cijfers. En kon ook met zonnepanelen niet in toekomst kijken. En waarom niet een energie contact afgesloten toen prijzen nog extreem laag waren voor 5 jaar.... Ik reken ook met de echte aandelen cijfers. Vul je bedrag eens in vanaf je investering datum zonnepanelen. Dan zul je zien dat je dat bedrag ca x3 of x4 had gehad . Stel €6000.' X 4 = €24.000.- nu heb je nog niks. €0.- Beurs is op langere termijn altijd echte winst. Ik zag nieuwe EVbox Livo 2, laad auto op alleen als zon schijnt ,en als je zonne-energie over hebt ( afhankelijk hoe je deze configureert) ps heb zelf ook zonnepanelen. 8 jaar. Maar erg sneu voor mensen die onlangs nog geïnvesteerd hebben voor dat de spelregels weer werden veranderd. Dus ook risico, net zoals beurs.....
@roepieroepie5333
@roepieroepie5333 Ай бұрын
Ik heb gelukkig geen zonnepanelen 😊 heb geen investering hoeven doen. Ziet mijn huis er mooier uit. En levert bij verkoop meer op. Ik verbruik veel stroom en betaal daarvoor 7 tientjes per maand. Dan is het toch niet de moeite waard al die ellende op de hals te halen pffff. Zonnepanelen zijn voor armoedzaaiers..iets beters dan de hr cv ketel op gas is er niet. En een alternatief ook niet 😊
@useruser-yp2sj
@useruser-yp2sj Ай бұрын
@ropiepoepie👈🫡 en levert mijn huis meer op 😂😂😂😂
@useruser-yp2sj
@useruser-yp2sj Ай бұрын
Ga je maar verdiepen in stappen van het gas af, dan krijgt je huis pas meerwaarde.
@roepieroepie5333
@roepieroepie5333 Ай бұрын
​​@@useruser-yp2sjgelukkig leven we in een vrij land. Ik vind comfort veel belangrijker dan een paar eurootjes. Waarbij gezegd de haalbaarheid niet eens aangetoond is. Succes ermee
@roepieroepie5333
@roepieroepie5333 Ай бұрын
​@@useruser-yp2sjniet iedereen is gecharmeerd van rommel op het dak. Het is momenteel een hype voor mensen mee te doen. Alleen is een woning in het hogere segment juist moeilijker te verkopen. Ik woon op een landgoed vandaar. Aanzicht etc
@useruser-yp2sj
@useruser-yp2sj Ай бұрын
​@@roepieroepie5333ook onzin. ik heb nu met mijn warmtepomp en vloerverwarming veel meer comfort dan met mijn cv keteltje. koelen in de zomer en behagelijk in de winter.
@MrMatchaTea
@MrMatchaTea Ай бұрын
Haha zit je nu in een honda cr-z? @ketelklets
🥳 De hele markt gaat onderuit! 🎉
4:01
Ketel Klets
Рет қаралды 64 М.
De nieuwe coalitie wil 4 extra kerncentrales, hoe dan?
22:38
Nieuwsuur
Рет қаралды 212 М.
ЧУТЬ НЕ УТОНУЛ #shorts
00:27
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН
Summer shower by Secret Vlog
00:17
Secret Vlog
Рет қаралды 9 МЛН
WHAT’S THAT?
00:27
Natan por Aí
Рет қаралды 14 МЛН
[UPDATE] Zonnepanelen met een 'gewone' stekker maken
18:06
Ketel Klets
Рет қаралды 134 М.
De (grote!) impact van sluipverbruik
10:25
Ketel Klets
Рет қаралды 23 М.
HomeWizard thuisaccu
19:22
Ketel Klets
Рет қаралды 127 М.
Dit wordt HET JAAR van de THUISBATTERIJ 🔋
9:20
Bright
Рет қаралды 144 М.
Terugleverkosten en het einde van de saldering SCHANDALIG? - Dit is de waarheid achter het nieuws!
14:52
De Green Guys! De experts van Solar Bouwmarkt
Рет қаралды 80 М.
Tips bij aankoop van een elektrische auto (EV)
22:55
Ketel Klets
Рет қаралды 24 М.
Zonnepaneel met stekker: supersola
4:34
Ketel Klets
Рет қаралды 36 М.
Ford Explorer EV | EERSTE NEDERLANDSE RIJTEST
15:14
ANWB
Рет қаралды 62 М.
ЧУТЬ НЕ УТОНУЛ #shorts
00:27
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН