Rondleiding door Sanquin

  Рет қаралды 20,940

Stichting Sanquin

Stichting Sanquin

Жыл бұрын

Wat gebeurt er met het bloed en plasma nadat de donor gedoneerd heeft? In deze reis - waarin we het bloed van donor tot patiënt volgen -nemen we je mee langs alle afdelingen waar er iets met het bloed gebeurt: van Afname, Bewerking, het Nationaal Screenings Laboratorium, het Kwaliteitscontrole lab t/m Uitgifte.

Пікірлер: 22
@ronaldkooij2234
@ronaldkooij2234 Жыл бұрын
Wat ongelooflijk leuk om dit nu eens te zien. Heel belangrijk voor veel zieke mensen dat het goed getest wordt. Misschien als “reclame” op tv laten zien. Hopelijk volgen er nog veel nieuwe donoren.
@patrickhendriks
@patrickhendriks Жыл бұрын
Een mooi en duidelijk filmpje waarmee ik (eindelijk) eens zie wat er met mijn bloed gebeurt.
@pietvandergaag2028
@pietvandergaag2028 Жыл бұрын
Prima filmpje. Geeft een goede indruk van het veelomvattende werk dat nodig is om de producten te testen en te behandelen en om het vervolgens op de juiste plaats te brengen om daar te gebruiken.
@user-yt2zo2fe9o
@user-yt2zo2fe9o Жыл бұрын
erg leuk om te zien wat er met mijn plasma gebeurt.
@poppedijn3
@poppedijn3 Жыл бұрын
Wat interessant om eens achter de schermen te kijken. Ik ben jaren bloed/plasmadonor geweest maar i.v.m littekenweefsel is mij aangeraden om na ongeveer 30 jaar te stoppen. Ik heb mijn bezoekjes aan Sanquin altijd heel fijn ervaren en de medewerkers waren altijd heel aardig en accuraat en zo dankbaar dat je bijna dacht dat het voor hun zelf was. Ik vind het jammer dat ik moest stoppen maar mijn pluim geef ik aan Sanquin op de Plesmanlaan in Amsterdam.
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel Жыл бұрын
Hi, wat fijn om dit te lezen! Dankjewel voor het delen van je verhaal en alle donaties wat je hebt gedaan.💗🩸 Groetjes, Aretha
@JFTM00
@JFTM00 Жыл бұрын
Wat gebeurt er bij lekkage van 1 zak als deze zich tussen een groot aantal andere zakken bevindt? Als er plasma uit donatiebloed gehaald kan worden, waarom moeten er dan zoveel plasmadonoren zijn? Ik heb wel eens gehoord dat gedoneerd bloed wordt verkocht aan ziekenhuizen; Waarom is dat ? Waar gaat de winst naartoe? Wie controleert dat?
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel Жыл бұрын
Lekkage hebben we nog nooit gehad, John! Het hele proces is er natuurlijk zo op ingericht dat er niet wordt verspild. Ongeveer 55% van bloed is plasma. Dat alleen is absoluut onvoldoende om te voldoen aan de vraag naar plasmageneesmiddelen. Maar als we méér bloeddonors werven, dan krijgen we meer bloedcellen (die andere 45%) dan er vraag naar is. Die gaan dan verloren. Daarom zoeken we gericht naar plasmadonoren. Dan kunnen we 100% van de donatie gebruiken voor patiënten. Hier lees je meer: www.sanquin.nl/over-sanquin/nieuws/2022/09/waarom-worden-plasmageneesmiddelen-steeds-meer-ingezet. Bloed gaat nooit rechtstreeks van de donor naar de patiënt. Het wordt opgesplitst, getest, bewerkt, opgeslagen, gematcht, en (zo nodig met sirenes) aangeleverd aan ziekenhuizen. Dat alles kan natuurlijk niet gratis. Sanquin is een stichting: alle eventuele baten van dienstverlening of producten uit de eigen bedrijfsonderdelen wordt conform de doelstelling van Sanquin geïnvesteerd in de eigen organisatie en de verbetering van de gezondheidszorg. Sanquin heeft geen aandeelhouders. De controle van de boeken ligt bij de boekhouder, de minister houdt toezicht op de begroting van de Bloedbank.
@MichaelvanAdrichem
@MichaelvanAdrichem Жыл бұрын
Gaaf filmpje Sanquin!. Kleine tip, op 01:40 gebeurt de Blur van de patient zak iets te laat. Misschien nog even aanpassen?
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel Жыл бұрын
Dankjewel, Michael! Ook voor je scherpe blik. Gaan we naar kijken!
@sefanjaonwezen5117
@sefanjaonwezen5117 6 ай бұрын
Ik ga ook bloed geven. Waar word je bloed allemaal op getest? En hoe voelt het als je net een halve of een liter bloed van je is afgenomen? Wat is dan belangrijk om te doen?
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel 6 ай бұрын
Hoi Sefjan, wat fijn dat je bloed gaat doneren. Al het gedoneerde bloed op de volgende infectieziekten getest: hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E, hiv en syfilis. Als je voor het eerst bij de bloedbank bent, wordt je bloed ook getest op HTLV-I/II. Bij elke donatie wordt je bloeddruk gemeten en wordt gemeten of jouw ijzergehalte hoog genoeg is. Bij de nieuwe donorkeuring, en daarna bij elke vijfde bloeddonatie, wordt ook je ferritinegehalte gemeten. Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat in je lichaam. Als je bloed gaat doneren, is het belangrijk dat je je fit voelt en genoeg gegeten en gedronken hebt. Als je goedgekeurd wordt voor donatie, zou je in principe de afgenomen hoeveelheid bloed van donatie moeten kunnen missen. Dit wordt vanzelf weer aangemaakt door je lichaam. Soms worden donors toch niet lekker tijdens of na donatie, hier kun je daar meer over lezen: bit.ly/3GfQjZd. Mocht je toch last krijgen van de donatie, bespreek dit bij je volgende bezoek aan de bloedbank of neem vooraf telefonisch contact op via 088-7308686. Alle informatie en tips over doneren vind je op onze website: bit.ly/3dDzlTJ. Veel succes bij je eerste donatie! Groetjes, Sophie
@user-vl5ym3jv4n
@user-vl5ym3jv4n Жыл бұрын
zeer interessant
@user-km7rf4xw8o
@user-km7rf4xw8o Жыл бұрын
zeer leezaam fimpje
@user-sj7ro7nm3v
@user-sj7ro7nm3v Жыл бұрын
Ben al donor vanaf 1987, Eerst volbloed daarna Plasma. Alleen misschien iets bij de Plasma, volgens mijn heb je twee groepen namelijk Plasma P & Plasma W. Dit mis ik.
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel Жыл бұрын
Er zijn nog meer mogelijkheden zelfs, Dirk! Scherp van je. We kunnen niet alles in één keer behandelen, natuurlijk. Maar jee, jij bent al 36 jaar donor! Wat goed!
@erwin7642
@erwin7642 Жыл бұрын
Ik heb vorige keer geen testbuisjes laten afnemen volgens mij, kan dat kwaad? 🤔
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel Жыл бұрын
Testbuisjes worden altijd afgenomen, Erwin. Geen zorg. Waarschijnlijk merk je er niet veel van, het bloed voor die buisjes wordt uit het kleine monsterzakje gehaald. Daar voel je als donor niks van!
@Lovelyaretha
@Lovelyaretha Жыл бұрын
🩸
@Thitadhammo
@Thitadhammo Жыл бұрын
Mooi filmpje inderdaad. Ik kan me alleen niks herinneren van die drie test-buisjes elke keer. Dat is bij mij nooit gebeurd. Ik heb er vier moeten afstaan voor de eerste keuring.
@Sanquinchannel
@Sanquinchannel Жыл бұрын
Hi, het klopt dat bij je keuring de eerste keer vier buisjes bloed zijn afgenomen. De testbuisjes worden altijd afgenomen. Je merkt hier niet veel van, want het bloed voor die buisjes wordt uit het kleine monsterzakje gehaald. Groetjes, Samantha
@Thitadhammo
@Thitadhammo Жыл бұрын
@@Sanquinchannel Aha, dat kleine extra zakje ken ik natuurlijk wel. Filmpje doorgestuurd naar mijn echtgenoot. Mooi dat jullie de prik zelf overslaan. :-)
NimmaTV - Bloedbank Sanquin
9:19
BeeldBrengersTV
Рет қаралды 10 М.
OMG😳 #tiktok #shorts #potapova_blog
00:58
Potapova_blog
Рет қаралды 4,3 МЛН
Please be kind🙏
00:34
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 193 МЛН
3M❤️ #thankyou #shorts
00:16
ウエスP -Mr Uekusa- Wes-P
Рет қаралды 11 МЛН
Welkom bij Sanquin!
2:00
Stichting Sanquin
Рет қаралды 60 М.
Why will soon everybody get Parkinson's disease?
15:26
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 1,3 МЛН
How does a wind turbine work?
13:33
Weet Je Dat Ook Weer
Рет қаралды 188 М.
Gezonde Zorg: Bloedonderzoek in het laboratorium
14:27
Slingeland Ziekenhuis
Рет қаралды 13 М.
PET-CT scan Radboudumc
5:15
Radboudumc
Рет қаралды 37 М.
COMPLOT?!: Werd de maanlanding in scène gezet?
14:42
PowNews
Рет қаралды 87 М.
Praatjesmakers over bloed en doneren | Sanquin
3:49
Stichting Sanquin
Рет қаралды 35 М.
Wist Je Dat? @ Sanquin
3:59
Wist Je Dat?
Рет қаралды 4,2 М.
De weg van het bloed
7:53
Rode Kruis-Vlaanderen
Рет қаралды 10 М.
Wat is EEG onderzoek?
7:50
UMC Utrecht Hersencentrum
Рет қаралды 87 М.
Хотела заскамить на Айфон!😱📱(@gertieinar)
0:21
Взрывная История
Рет қаралды 4,9 МЛН
iPhone 16 с инновационным аккумулятором
0:45
ÉЖИ АКСЁНОВ
Рет қаралды 2,1 МЛН
ПОКУПКА ТЕЛЕФОНА С АВИТО?🤭
1:00
Корнеич
Рет қаралды 3,5 МЛН