No video

SICAK KOMPOST 11/04/2019

  Рет қаралды 15,344

MURAT SÖĞÜTLÜOĞLU

MURAT SÖĞÜTLÜOĞLU

5 жыл бұрын

Bahçede sıcak komposto yapımı.

Пікірлер: 30
@UMUTCANAR1
@UMUTCANAR1 7 ай бұрын
Sayenizde bu işi öğrendim 3 yıldır uyguluyorum ve 100 de 100 başarılı bir kez daha teşekkür ederim Kıbrıstan sevgiler
@murattiss
@murattiss 7 ай бұрын
Ben teşekkür ederim. Sevgiler 🍃
@esrayaver3935
@esrayaver3935 Жыл бұрын
Iyi bilgi..
@resatinan3841
@resatinan3841 4 жыл бұрын
Gördüğüm en iyi kompost videosu. eline sağlık.
@murattiss
@murattiss 4 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@vasifmehdiyev3357
@vasifmehdiyev3357 4 жыл бұрын
Ellerine saglik en basit yontemdi bu👍👍👍👍
@asliloof
@asliloof 5 жыл бұрын
Videolari merakla izliyorum, bu çok bilgilendirici olmus, ellerine, gonlune saglik
@muhteberozkaya4194
@muhteberozkaya4194 4 жыл бұрын
Merhaba böyle bir video hazırladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sebze meyve atıkları çim kuru yaprak gibi malzemeler den de komposto hazırlayabilirzeniz bizlerde öğrenmiş oluruz. Bu konu hakkında Yabancı video izliyorum takdir edersinizki her şey anlaşılmıyor. Videolarınızın devamını merakla bekliyoruz saygılarımla
@murattiss
@murattiss 4 жыл бұрын
Merhabalar, kuru yapraktan kompost hazırlamayı ben de düşünüyorum, Kuru yaprak bütün inceliğine ve kırılgan görüntüsüne rağmen daha zor çürüyen bir malzeme olduğu için farklı yöntemler kullanıyorlar, yakın zamanda denemesini yapıp videosunu paylaşacağım mutlaka.
@ys-mh
@ys-mh 3 ай бұрын
hocam komposto solucanlara verip solucan gübresi yapsam daha çok verimli olmaz mı acaba
@salihaahraz3116
@salihaahraz3116 2 жыл бұрын
Merhaba Mersin Silifke den yazıyorum kompostun tam olarak torf haline gelmesi için daha nekadar zaman gerekir birde kompostun içine leonardid de koyabilirmiyiz çok güzel video larınızı izliyorum.
@murattiss
@murattiss 2 жыл бұрын
Merhabalar, kompostunuzu içine leonardit ya da biokömür (biochar) koyarak zenginleştirebilirsiniz. Kompost 35-40 günlük olup soğuduktann sonra elekten geçirerek torf inceliğine ulaşmış kısmı ayırıp kullanabilirsiniz. Elekte kalan kaba kısımları komposto yığınına geri koyarak kompostlaşmaya devam etmesini sağlarsınız. Hepsini tek seferde torf inceliğine getirmek ikliminize ve kompost yaparken kullandığınız malzemeye göre değişir ama muhtemelen en fazla 6 ay sürer. Ben elekten düzenli aralarla geçirip ince kısımlarını almayı tercih ediyorum. Eğer bulunduğunuz yerde yaprak döken ağaçlar varsa bu mevsimde dökülmüş olan yaprakları siyah çöp torbalarına doldurun, çok kurularsa hafif ıslatarak nemlendirin, çöp torbasının ağzını bağlayıp üstüne hava almasını sağlayacak delikler açın (çatalla torbanın etrafını delebilirsiniz) kompostlaşması 6 ay kadar sürüyormuş, yaprak kompostunun özellikle tohum çimlendirme ve fideleme için tofr muadili çok kaliteli bir malzeme olduğu söyleniyor, ben de deneyeceğim muhtemelen bu yıl.
@salihaahraz3116
@salihaahraz3116 2 жыл бұрын
@@murattiss verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim
@theponex9121
@theponex9121 4 жыл бұрын
Merhaba Bir sorum olacaktı. Bu yığını sıcaklık derecesini muhafaza ederek ve yığının yeteri kadar hava almasını sağlarsak isteğimiz kadar yükseklikte ve genişlikte yığın yapabilir miyiz yoksa belli bir ölçüsü var miy?
@murattiss
@murattiss 4 жыл бұрын
Merhaba, En az 1 metreküp olmak şartıyla istediğiniz boyutlara çıkabilirsiniz. Eğer ısısı istenilen derecelerdeyse çalışıyor demektir. Boyutunu ihtiyacınıza ve yerinize göre ayarlayabilirsiniz. Sadece 1 metreküpün altında olursa ısınma istenen derecede olmadığı için önerilmiyor.
@tugrulcan2143
@tugrulcan2143 4 жыл бұрын
Bu hazırladığınız kompostun bitkiler için faydası olur mu gübre olarak mineral vs alınımı gibi. Yoksa sadece toprak düzenleyici ve malç olarak mı kullanılıyor? Bir de bu yapmış olduğumuz kompostu eleyerek daha küçük parçalar haline getirmek ve içerisine belli oranda solucan gübresi katarak, hem toprak hem de bitki için yararlı kompost gübre elde edebilir miyiz? Teşekkür ederim.
@murattiss
@murattiss 4 жыл бұрын
Kompostun içine solucan gübresi katarak daha besleyici hale getirebilirsiniz evet. Kompost toprak yapısını düzenler, aynı zamanda humusa dönüştüğü için besleyicidir de. Ama gübre gibi tek amacı beslemek değildir, gübreye göre daha yavaş besler ama zaman içinde toprağınızın organik yapısını geliştirerek kumlu ise toprağınız su tutmasını sağlar, killi ise tam tersi gevşetip biraz daha süzek olmasını sağlar. Toprağın mikrobiyolojik yapısını da geliştirdiği için daha verimli hale getirir. Orman toprağı gibi düşünün, gübre olmamasına rağmen çok zengin ve verimlidir. Kullanım yerine göre eleyip inceltebilirsiniz. Mesela tohum çimlendirmek için kullanacaksanız mutlaka elemek gerekir ki tohumdan çıkacak narin kökler rahat ilerlesin. Ben kabaca mal olarak kullanıyorum o yüzden elememe gerek kalmıyor.
@devrimsarca3036
@devrimsarca3036 3 жыл бұрын
Teşekkürler.
@orhanakbaba3560
@orhanakbaba3560 4 жыл бұрын
Aceba bu kompostu hazırlarken içerisine yüzey alanı fazla olacak şekilde hortum yerleştirip içerisinden su geçirerek sıcak su elde edebilir miyiz. Bu sistemi bir pompaya bağlayıp devir daim yaparak kompostun ısısından faydalabiliriz bence 😀
@murattiss
@murattiss 4 жыл бұрын
Bu tarz kompost hem boyutları hem de hazırlama süresi açısından sıcak su üretmeye ( yani "Jean Pain" yöntemine) uygun değil. Berkeley metodunda kompost 4-5 günde bir çevriliyor ve yaklaşık bir ayda tamamen olgunlaşıyor. Sıcak su üretmek için çevirme işlemi yapmadan uzun sürede (yaklaşık 1 yılda) olgunlaşacak büyük kütleli kompost kurmak lazım. Berkeley yöntemi 1 metreküp malzemeyle kuruluyor. Jean Pain yöntemi ise yanılmıyorsam 50 metreküp karbon ağırlıklı malzeme ile kuruluyor ve de evin hemen yanında kurulması gerekiyor sıcak suyu ev sistemine entegre edebilmek için.
@TR-Flyngccks
@TR-Flyngccks 3 жыл бұрын
bunu sera ısıtma olarak kullanamazmısın ne kadar suruyor sıcaklıgı
@asliloof
@asliloof 5 жыл бұрын
Selam, merak ediyorum kompostu ters yuz ettin mi ?
@murattiss
@murattiss 5 жыл бұрын
Evet bugün ikinci kez çevirdim, hızla kompostlaşıyor. İlk kurduğumda 45 derecede takılıp kalmıştı, çevirip ıslatınca olması gerektiği gibi yükseldi, 58 derecede dört gün geçirdikten sonra 55in altına düştü dün, bugün ikinci çevirmeyi yaptım, yine bir miktar su verdim, 30 dereceydi üstünü kapattığımda, şu anda 33 dereceye çıkmış durumda. Derecelere bu kadar önem vermemin sebebi 55 derecenin üstünde en az 3 gün geçirirse içindeki patojenler ölüyor. Buna karşılık yararlı termofil bakteriler, mikorizal mantarlar filan 70 dereceye kadar mutlu mesut yaşıyor. o yüzden 55-70 derece arasında çalıştırmak gerekiyor. Bugün çevirirken gördüm, içinde muazzam bir mantar hareketliliği var, bu da iyiye işaret.
@mnarslan
@mnarslan 4 жыл бұрын
hocam rahatsız edici koku vs oluşuyormu
@murattiss
@murattiss 4 жыл бұрын
Hayır oluşmuyor, zaten kötü koku varsa bireyler yanlış gidiyor demek oluyor. Benimkinde ilk başta oldu, hemen çevirme yapıp samanını biraz arttırdım, devamında hiç kötü koku olmadı. Tam olarak orman toprağı gibi kokuyor.
@akyuzr
@akyuzr 5 жыл бұрын
bu yöntemde kompostu nasıl çeviriyoruz?
@murattiss
@murattiss 5 жыл бұрын
Önce bir ya da iki gün daha bekleyeceğim ki sıcaklık üst sınıra (70 derece) yükselsin, tel kafesi açıp hemen yanına boş olarak yeniden bağlayacağım. sonra da bu yığını boş olanın içine doğru ters yüz edeceğim. Bütün bu aşamaları da yapar yapmaz paylaşacağım.
@umitakdogan2120
@umitakdogan2120 3 жыл бұрын
merhaba kompostun üzeri hep kapalımı olacak
@murattiss
@murattiss 3 жыл бұрын
Evet, Üstünü kapalı tutmak gerekiyor. İçindeki nem ve ısı dengesini korumak için üstünü örtmek gerekiyor. Sıcak havada aşırı ısınıp kurumasını önlüyor, yağmurlu havada ise tam tersi fazla ıslanıp soğumasını. Neyle örttüğünüzün çok fazla önemi yok, önemli olan değişken hava koşullarından korumak.
Kompost gübre yapımı
29:54
Taner Aksel
Рет қаралды 31 М.
黑天使遇到什么了?#short #angel #clown
00:34
Super Beauty team
Рет қаралды 36 МЛН
My Cheetos🍕PIZZA #cooking #shorts
00:43
BANKII
Рет қаралды 22 МЛН
Советы на всё лето 4 @postworkllc
00:23
История одного вокалиста
Рет қаралды 5 МЛН
Sıcak Kompost Mutlu Son
4:46
MURAT SÖĞÜTLÜOĞLU
Рет қаралды 10 М.
Make Your Own Compost (JOSH'S EASY METHOD)
14:01
Homesteading Family
Рет қаралды 592 М.
18 GÜNDE KOMPOST YAPIMI | KOMPOST FELSEFESİ | DOĞAL TARIM YÖNTEMLERİ
15:54
En Ekonomik Bahçe Yatağı
9:52
Eryaman Çiftliği
Рет қаралды 53 М.
bokashi kovası
4:09
Kokopelli Şehirde
Рет қаралды 22 М.
Sıcak Kompost Nedir? Nasıl Hazırlanır?
9:11
Ormanya Gıda Ormanı
Рет қаралды 14 М.
Sıcak Kompost
5:47
WWF-Turkiye
Рет қаралды 30 М.
Kendi gübreni kendin hazırla. Kompost nasıl yapılır?
23:21
mustafa hakan şahin
Рет қаралды 8 М.
Bokashi Kompostu Nasıl Yapılır
15:44
Kokopelli Şehirde
Рет қаралды 62 М.
黑天使遇到什么了?#short #angel #clown
00:34
Super Beauty team
Рет қаралды 36 МЛН