Soru - Cevap (Özgür İrade, Bilinç, Uzay, Zaman, Newton, Kütle Çekim)

  Рет қаралды 19,476

Kerem Cankoçak

Kerem Cankoçak

4 жыл бұрын

Пікірлер: 179
@ensardereli
@ensardereli 4 жыл бұрын
Dinlemeye doyamıyorum sizi. İyi ki varsınız.
@queenoftheroses8905
@queenoftheroses8905 4 жыл бұрын
Soru cevap yapın hep. Çok iyi konsept...
@fatmaazgin8911
@fatmaazgin8911 4 жыл бұрын
Hocam tam anlamıyla aydınlatıyorsunuz, teşekkürler
@vx2701
@vx2701 4 жыл бұрын
Bugun de bilimlendik. Tesekkurler sayin hocam.
@ElvirRehimbeyli
@ElvirRehimbeyli 4 жыл бұрын
Lütfen devam edin. Şu an için izlenme ve beğeni sayısına sakın takılmayın. Kaliteli içeriklerin KZfaq'da parlaması bir kaç ayı buluyor.
@azadhaciyev8441
@azadhaciyev8441 4 жыл бұрын
Abunə sayısının qısa sürədə bu qədər olması fövkalədə.
@figuredraw8756
@figuredraw8756 4 жыл бұрын
bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler hocam
@guloyar4772
@guloyar4772 4 жыл бұрын
Değerli hocam, nasıl yapacağız da bu güzel ülkenin insanlarını aydınlığa kavuşturacağız
@serhatoz
@serhatoz 4 жыл бұрын
harika
@ferdinandsakiz6177
@ferdinandsakiz6177 4 жыл бұрын
Hocam bardak icerisindeki kalan sividan verdiginiz ornek gibi anlatirsan cok daha iyi anlasiriz,evet okumak lazim ama ne kadar okusakta biranda ayni seviyeye gelemeyiz.benim gibi ilkokul mezunu adamlara birazcik hosgoru lu yaklasarak anlatsak : ) lutfen
@ferdinandsakiz6177
@ferdinandsakiz6177 4 жыл бұрын
@efetaycan tazegul atin beni denizlere
@chefcem76
@chefcem76 4 жыл бұрын
hocam cok tesekkur ederım yıne harıka bır soru cewap..
@serkan525
@serkan525 4 жыл бұрын
hocam teşekkürler
@bulutbalkan3485
@bulutbalkan3485 4 жыл бұрын
Hocam birde similasyon hipotezi var... Bu konuda ne düşünüyor sunuz...
@ataman1389
@ataman1389 3 жыл бұрын
👍
@cengizakyol2044
@cengizakyol2044 6 ай бұрын
Özgür İrade konusunda Maturidi' yi okuyabilirsiniz.
@Zafersernikli
@Zafersernikli 4 жыл бұрын
Hocam Dennett’in Consciousnesses Explained’ine başladım tavsiyenizle. Aradan geçen 29 senede öğrendiklerimizi de içeren daha güncel bir tavsiyeniz var mı bu kitap sonrasında okumak için? Bir de birçok “KZfaq için aşırı detaylı” konuyu yalnızca kitap tavsiye ederek yanıtlıyorsunuz. Video içinde tavsiye ettiğiniz kitapları yüklediğiniz video altında paylaşsanız çok güzel olur. Hem “Kerem Hoca bu konuda bi kitap tavsiye etmişti” diye dönüp baktığımızda bulabiliriz, hem de video konularıyla ilgili okuma önerileriniz yazılı olarak kalmış olur.
@darkpassenger7339
@darkpassenger7339 4 жыл бұрын
Alfa Bilim web sitesinde tavsiye ettiği kitapların tamami ve bu kanalda da kitap tanitimlari ayrica video olarak var
@lupinder2058
@lupinder2058 3 жыл бұрын
Hocam bilinç konusu gerçekten çok muallakta kalan bir konu. Tabi siz daha iyi bilirsiniz ama Roger Penrose ve Stuart Hameroff mikrotübüller üzerinde bilincin tutulabildiği ve yanılmıyorsam mikrotübüllerin kuantum boyutuyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyorlardı. Bilinç burada sadece nöron sistemi üzerinde sınırlı olmayan farklı noktalarla da etkileşen bir durum olabilir.
@kemalturgut9127
@kemalturgut9127 7 күн бұрын
Ben de izledim bir şeyler o konuda ama anlayamadım
@alikarakoc8371
@alikarakoc8371 3 жыл бұрын
Mutlak gerçek diye bir şey elbette vardır!
@SoloTurk86
@SoloTurk86 4 жыл бұрын
Bu arada işletme ve pazarlama mezunuyum. Ama pozitif bilimlerle yakınen ilgileniyorum. Sorularımda terimsel teknik hatalar olabilir lütfen mazur görün.
@filanor2416
@filanor2416 4 жыл бұрын
Kitap önerileriniz çoğunlukla fizik bilimiyle doğrudan veya dolaylı ilişkisi bulunan kitaplar. genelde okuma serüveniniz bu biçimde mi bilmiyorum. ben jonah lehrer'in "proust bir sinirbilimciydi" kitabından aldığım ilhamla sormak istiyorum; sadece belirli bir yönde kitaplar okumanın bir çeşit körlüğe veya "oryantalist" benzeri bir kafa yapısına neden olduğunu düşünüyor musunuz? fen bilimleri akademiklerinde buna çok rastlıyorum: sosyal bilimlere ait kavramları bile kendi jargonlarına çeviriyorlar adeta. insanların kendi uzmanlıklarında profesyonelleşmelerini anlıyorum ama edebiyata veya mesela sanata doğal bir ilgisi bulunmayan bir akademiğin büyük şeyler hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. bana yanlı gibi geliyor. albert camus, "anlamak, birleştirmektir" demiş ya. birleştiren entellektüelin (murat bardakçı'ya göre böyle yazılması doğru) iyi çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olması gerekiyor. yorum ve soru karışık oldu, iyi günler. :)
@yiitAy
@yiitAy 4 жыл бұрын
Merhaba Hocam quantum bilgisayarlarının çalışma mantığı nedir?Bilimsel olarak sakıncası olmayan ama etik kabul edilmeyen çalışmalar hakkında fikriniz nedir?Teşşekürler
@onur-vp7ek
@onur-vp7ek 4 жыл бұрын
sağolun hocam .
@cristofuscolombus1175
@cristofuscolombus1175 4 жыл бұрын
Christiaan Huygens'in sikloid ile ilgili çalışmaları,"horologim oscillatorium sive de motu pendularium"ve"The celestial worlds discover'd"kitaplarını okuyup anlamam için ne yapmam gerekir? Yanlış bilmiyosam kitap felemenkçe türkçeye çevrilmiş halini göremedim daha doğrusu türkçe kaynak yok.Bu konu hakkında ne yapmamı önerirsiniz? Kimpamba olayınada kısaca deginebilirmisiniz?Ben soğuk suyun sıcak sudan daha geç donmasının 1cm*3 teki ortalama kinetik enerjisine bağlıyorum aktarılan enerji sistemden ortama enerji aktarımı soğuk olan sıvıya göre daha hızlı gerçekleştiği ve bu dondurulma işleminin sonunda sıcak ve soğuk suların sıcaklıkları, ortama esitlendiginde aralarındaki süre farkı neyi ifade ediyor? Saygılar
@ylmazilciktay5456
@ylmazilciktay5456 4 жыл бұрын
Varlık var değildir var olsa bilinemez bilinse de aktarılamaz sözü hakkında ne düşünüyonuz bu söz hakkınsaki yorumlarınızı merak ettim iyi günler
@sbm5447
@sbm5447 4 жыл бұрын
Kerem Bey Merhaba; Fiziğin, kuantum kütle çekim sorunu ve kuantum mekaniğinin temelleri gibi evreni anlama çabamızda henüz çözemediğimiz problemleri, sizce beynimizin evrimi ile mi ilgili? Fiziğin bizim için çözüm bekleyen soruları, daha gelişmiş bir bilinç seviyesi için, sıradan basit bir olgu olabilir mi?
@harunyldrm6977
@harunyldrm6977 4 жыл бұрын
Fatih Artman'a benzetiyosunuzdur
@andaccihanork9443
@andaccihanork9443 4 жыл бұрын
Hocam selamlar, postmodernizm ile materyalizm kavgasından bahseder mısınız,siz ne dusunuyorsunuz ? Neden böyle düşünüyorsunuz?
@beyinsapi
@beyinsapi 4 жыл бұрын
Bilinç diye bir şey yoktur. Sadece bilinçli olduğumuza dair yanılsamamız vardır. Bilinç hakkında SAFFET MURAT TURAN'IN bütün kitaplarını öneririm.
@Zekiduran
@Zekiduran 4 жыл бұрын
Hocam nasıl fizikçisiniz videonuzda domestos reklamları çıkıyor 😀
@berkaycinarli1758
@berkaycinarli1758 4 жыл бұрын
Özgürlüğün ölçüsü insanın kendine ayırdığı zamanla doğru orantılı mıdır? Fiziği nasıl öğrenmeliyiz?
@emredagl4300
@emredagl4300 4 жыл бұрын
Hocam merhabalar benim 2 sorum var. 1 - Young deneyinde elektron gözlemciyi nasıl farkediyor? Elektron hedefe ulaşmadan yani tam yolun yarısındayken gözlemlemeye başlarsak veya gözlemlemeyi bırakırsak elektronun hareketinde değişme oluyor mu? Bu deneyde alınan mesafenin bir önemi var mı ? Yolun başında gözlemlenen elektron daha sonra gözlemlenmezse parçacık hareketine devam mı eder? 2 - Teknolojinin ilerlemesi ve kuantuma dair bilgilerin artmasıyla Heisenberg belirsizlik ilkesi aşılabilir mı? Yoksa evrenin sonuna kadar kalıcak bir fizik kanunu mu?
@ismailakbas6171
@ismailakbas6171 4 жыл бұрын
Merhaba! Önerdiğiniz kitapları internetten alabileceğimiz bir yer var mı? İnternetten hepsiburada vs. Yerlere baktım hepsi en az 30 gün sonra kargoya veriliyor. Yardımcı olursan çok sevinirim
@yunusemreeroglu4341
@yunusemreeroglu4341 4 жыл бұрын
Kerem hocam esenlikler benim akıllı tasarımla ilgili kafama takılan bir konu var.Deniliyor ki temel fizik yasaları çok hassas ayarlanmış eğer biraz daha az veya çok olsaydı bigbang gerçekleşmezdi.Ancak bildiğim kadarıyla zaten bu değerler bigbang gerçekleştikten sonra meydana geliyor o zaman bu yasalarla nasıl olurda bigbangi kısıtlayabiliyoruz.Şöyle diyemezmiyiz bigbang bu şekilde gerçekleştiği için temel yasaların değerleri böyle eğer bigbag daha farklı gerçekleşseydi temel fizik yasaları da farklı olurdu.İyi çalışmalar diliyorum.Esen kalın
@ferahtaran4891
@ferahtaran4891 5 ай бұрын
Sebep sonuç mu, sonuç sebep mi? Çok güzel bir soru.
@ozkandursun4599
@ozkandursun4599 4 жыл бұрын
Hocam sonuçta dairesel hareket varsa neden Newtonda her şey bi noktada toplansın ki? Kara delikler kitabının başındaki yazılarınızı okudum. Evet dairesel hareket yoksa sonsuz genişlikte bir evren gerekiyor. Ama dairesel hareket bu sorunu çözmeye yetmez mi?
@mandyt.3587
@mandyt.3587 4 жыл бұрын
Hocam inanılmaz eğiticisiniz, sizi izlemek çok keyifli.
@mustafabilici820
@mustafabilici820 4 жыл бұрын
Hocam Tommy Lee Jones'a çok benziyorsunuz :)
@MrJokeroz
@MrJokeroz 4 жыл бұрын
Cok tesekkurler hocam
@busra2156
@busra2156 4 жыл бұрын
Merhabalar, medyascope yayınında tv, röntgen vs bazı icatların, maddeyle ilgili deneyler yapılırken ortaya çıkan yan ürünler olduğunu söylemişsiniz. Bunun gerçekleşmesi biraz da o deneyde çalışanların yarattıkları şeyin farkına varmalarıyla ilgili gibi geldi bana. Bu gerçekten böyle mi? Yani kısaca CERN'de şans faktörü var mı ve biz aslında kazandıklarımızın yanında bazı şeyleri kaçırıyor da olabilir miyiz?
@ramsesnebula7267
@ramsesnebula7267 3 жыл бұрын
Hocam bu dünyanın ortak bir zihnin projeksiyonu olduğunu söyleyenler var budistler ve hindular gibi spituralist bilim adamlarıda var. Ve Quantum fizigindeki bazi gariplikler diyelim ; bu aynı yerde ve aynı anda olup olmaması hali veya gozlemlendiginde tepki vermesi farklı davranması gibi onların görüşüne yakınmış gibi yani dünya nesnel değil gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?
@SoloTurk86
@SoloTurk86 4 жыл бұрын
Diğer bir sorumda simülasyon evren teorisi ile ilgli. Akıllı tasarımla ilgili olarak kuantum fiziğinin bunu mümkün kılmadığını söylemiştiniz. Bu Simülasyon teorisi içinde geçerlimidir? Çünkü matematik bunun mümkün olduğunu söylüyor.
@yavuz..
@yavuz.. Жыл бұрын
Hocam bir sorum olacak einstein'nın genel görelilik kuramını vakum ve yer çekimsiz ortamda şöyle bir deney yapsak: 2 tame küre şeklindeki cismi alıp birinin özkütlesi 10d diğerinin 1d olsun. 10d özkülteli küreyi kendi etrafında döndürelim(dünya gibi) diğer d özkütleli olan küreyi 10d özkütleli olan küreye doğru fırlatsak etrafında dönmezmi? Dönerse bu genel görelilik kuramını %100 fiziksel olarak kanıtlamıyormu?
@ebruarman667
@ebruarman667 4 жыл бұрын
BİLİM BİRŞEYİN NEDEN SONUÇ İLİŞKİLERİ İLE İLGİLENİR FELSEFE İSE BUNLARI ANLAMLANDIRIR FELSEFİK SORULARI AHMET ASLANDA BULABİLİRSİNİZ KEREM BEY DAHA ÇOK BİLİMİ AÇIKLAMALI O TANIDIĞIMIZ EN İYİ FİZİKÇİLERDEN...YANİ BİZİM BİLDİĞİMİZ ....
@kuyyoklah5597
@kuyyoklah5597 3 жыл бұрын
Her videonuzu tekrar tekrar izliyorum , uzay hakkında epeyce bilgim var , ve sağlıkta , 9. Sınıf öğrencisiyim, sizinle konuşmak istiyorum , şuan benim için hayelimsiniz , sizinle iletişime geçebilir miyim , rahatsız etmem asla
@ilberorta8733
@ilberorta8733 4 жыл бұрын
Hocam final haftası dua edin bizim için 😅
@AmonRaBravo
@AmonRaBravo 4 жыл бұрын
Hocam, enerjinin madde üzerindeki etkisi dışında belirleyici bir özelliği varmıdır? Örneğin en/boy/yükseklik ya da ağırlık gibi. Varsayımsal olarak, tüm evrendeki madde enerjiye dönüşüp tek noktaya sığabilir mi?
@gokalpx1386
@gokalpx1386 4 жыл бұрын
Tüm evren tek bir noktaya sığabilir bununla alakalıda makale yayınlamak istiyorum sadece bekliyorum deıerli bilim insanlarıyla irtibat kurmayı.
@barsakar1666
@barsakar1666 4 жыл бұрын
Hocam lise 4 üm bu sene tercih yapıcam fiziğe ilgim var ama sanki fizik mühendisliğinde diğer mesleklere göre daha yoğun bu sıkıntı yaratıyor mu
@waynemre11
@waynemre11 4 жыл бұрын
imam ol nikah cenaze maaş yardım bağış şu bu derken köşesin üstelik çok kolay
@romrom9525
@romrom9525 4 жыл бұрын
Kerem Hocam, Videolarınızı kendi kanalımda paylaşabilir miyim?
@thracian3959
@thracian3959 4 жыл бұрын
Merhaba hocam kitabınız da bizim gözümüzün 400-600 nm dalga boyuna duyarlı olduğunu ve bunun sebebinin güneşin yüzey sıcaklığının 6000 derece olduğunundan bahsediyorsuz. Peki Sapiens günün birinde 8000 ya da 10000 derece sıcaklığa sahip bir güneş ve sistemine ulaşırsa orada farklı dalga boyu olacağından görme yetimizin azalacağı ve oranın şartlarına göre iyi göremeyeceğimiz anlamına mı geliyor ? saygı ve sevgilerimle...
@yasarozdemir2409
@yasarozdemir2409 4 жыл бұрын
Hocam kuantum dolanıklığı hakkında bilgi verir misiniz bunun bizim hayatta ki iliskilerimizde bir yansımasi var mı ?
@ebruarman667
@ebruarman667 4 жыл бұрын
yemek programlarI ,dışında sizlerin de you tubede olMASI HARİKA YAŞASIN BİLİM VE BİLGİ ....
@turkishtiger6436
@turkishtiger6436 4 жыл бұрын
KZfaq de daha neler var. Sen sırf yemek programı mı izliyorsun?:) çok güzel felsefi kanallar var.
@ebruarman667
@ebruarman667 4 жыл бұрын
@@turkishtiger6436 evet var ...cok memnunum iyiki youtube var yoksa izlencek birsey kalmamis ..
@raskosnikos
@raskosnikos 4 жыл бұрын
Hocam merhaba. Zamanında sizin önerileriniz doğrultusunda John Gribbin'in yazdığı Çoklu Evrenler ve Schrödinger'in Kedisinin Peşinde'yi okumuştum. Marcus Chown'dan da Büyük Patlamanın Işığı adlı kitabı okumuştum. Sorum da şu: çift yarık deneyinden yola çıkarak, evren gözlemlemediğimiz zaman sonsuz tane mi oluyor? Multiverse teorilerin olasılık payı size göre nedir? Detaylı bir şekilde anlatır mısınız? Bu güzel seri için de ayrıca sonsuz teşekkürler. :)
@ilkinsan1242
@ilkinsan1242 4 жыл бұрын
Birinci olarak gözlem değil ışık çarpması olarak almalısın kuantum dalga çökmesini. Gözlem değil ışık ile etkileşim hatta çarpma dalga formunda olan elekronu parça formuna getiriyor. İkinci olarak dalga hiç bir zaman çökmez devam eder diye ortaya tez atanlar bu çoklu evren tezini ileri sürmüştür ki buna dair de delil yok. Dalga çöküyor ise zaten başka bir olasılık kalmıyor. Ayrıca evrende yalıtılmış koşullar olmadığı için etkileşimler heran yani heran parca formunda parçacıklar. Bu nedenle biz gözlem yapmadığınızda ay yerinde. Çünkü etkileşim çok yönlü evrende. Dolaniklik bile bu etkileşimin bir türü olarak kabul edilebilir. Çoklu evren diye bir şey bana kalırsa yok bu koşullarda. Bu ütopik ve israf içeren tasarruflu olmayan bir aşırı bir tahmin. Sonsuz içinde sonsuz olasilikta evren çok çok abartılı bir görüş.
@raskosnikos
@raskosnikos 4 жыл бұрын
@@ilkinsan1242 kuantum tam olarak anlayabildiğimiz bir şey olmadığı için bu tip tezler abartılı gelebilir muhakkak. kuantum bilgisayarlarının çalışma prensiplerine baktığımız zaman parçacıkların aynı anda birden fazla yerde (sonsuz tane) olabilmesi meseleyi karıştırıyor. standart bir bilgisayar için 0'dan 1'e geçmek bir labirenti aşmaksa, o bilgisayar her yolu deneyerek sonuca ulaşıyor ancak kuantum bilgisayarı labirentin bütün yollarını aynı anda deniyor ve inanılmaz bir hızla problemi çözüyor. bu sistem evrende nasıl işliyor? asıl merak ettiğim bu, bilmediğimiz şey çok fazla. direk kestirip atmaktansa üzerinde çalışmak daha mantıklı geliyor. yorumunuz için de teşekkürler...
@MutlakBilim
@MutlakBilim 4 жыл бұрын
Hayır olmuyor, bk. decoherence (dağınım teorisi), her parçacık birbirini çökerterek/sönümlenerek oluşageliyor. Çöken olasılık sonucu diğer sonsuz olasılıkların çoklu/parelel evrenlerde olması tutarlı gibi gözüküyor.
@sensorcato
@sensorcato 4 жыл бұрын
Evren gözlemciye ihtiyaç duymaz. İnsanın elektronu çıplak gözle gözlemlemesi, bir şeyleri değiştiriyormuş gibi anlatılıyor ama bu yanlış. Elektronu gözlemlemekten kasıt, bir cihazla lazer tutarak gözlemlemektir. Elektrona çarpan lazer ışını, elektronu etkiler. Bu kadar basit.
@ilkinsan1242
@ilkinsan1242 4 жыл бұрын
@@raskosnikos rics ederim bilgi ve gorus paylasiyoruz. Bir husus dsha gozetmekte yine de fayda var kuantum bilgisayarlarla ilgili. Kuantim bilgisayarlar cok spguk ortamda bunlari yapabiliyor yani mutlak sifira 0 kelvina yakin sicaklikta calisabiliyor. Yani yine biraz ozel kosullar diyebiliriz evrene gore. Dediginiz gibi kuantim dunyasi tuhafliklarla dolu kavramak zor. Ancak dalganin cokup cokmedigini bilmiyoruz. Cokuyorsa baska olasiliklar var cokmiyorsa baska. Cokuyor gibi gorunuyor ama cokmeme olasiligi ds soz konusu kabul ediliyor gorus olarak. Ayrica atom alti dunyanin gariplikleri makro algi boyutlarimizda istikrarli bir evrene de neden oluyor. Ben acikcasi bu durumu etkilesimlere bagliyorim. Evrende her sey her an etkilesmekte carpismakta ve adets dalga cokuyorsa hersey icin her an bu cokus gerceklesmekte. Sadece isik carpmasi degil atom icindeki elektoron nukleer kuvvetlerle atoma bagli iken dahi bu etkilesim soz konusu oluyor bana gore. Bu anlamda dalga cokmese evrenin gercek potansiyeli ortaya cikacak. Bunu izah etmek zor.
@barskorel5698
@barskorel5698 4 жыл бұрын
Michio Kaku'nun "zihnin geleceği" kitabında "özgür iradenin olmadığı laboratuvarda kanıtlandı" diyor.
@microatx9525
@microatx9525 4 жыл бұрын
Barış Korel Sonra da belirsizlik ilkesi yüzünden aslında özgür olduğumuzu söylüyor.Determenistik değil yani.
@suatsengonul3905
@suatsengonul3905 4 жыл бұрын
Hocam merhaba: Ben : SUAT CERN e siz mi katıldınız veya onlar mı çağırdılar ya da sınavla filan mı alıyorlar ?
@emirhamarat3287
@emirhamarat3287 4 жыл бұрын
aynen kardeşim test cozuyosun cerne girmek için
@muhammedveyselsahin9680
@muhammedveyselsahin9680 4 жыл бұрын
Cgs sınavı var. Kuantum fizigi ve mat 1 soruyorlar abi bide ydsden en az 80..
@mustafaakat7553
@mustafaakat7553 4 жыл бұрын
Evinin penceresinden kırarak içeri giriyolar seni bayıltıp götürüyorlar. Ha dersen ki nasıl giderim diye boşver onu hiç düşünme çünkü CERN de bir laf vardir: "Sen CERN i seçemezsin; o seni seçer."
@vahsibatljohnny6682
@vahsibatljohnny6682 4 жыл бұрын
@@emirhamarat3287 hocam bol bol deneme atacaksın test pek işe yaramıyor sınavda önüne test değil deneme koyuyorlar sonuç olarak
@Cosmos-bo6md
@Cosmos-bo6md 4 жыл бұрын
Hocam Feynman'in Ders Notlari'nin 2. ve 3. ciltleri Turkce'ye cevrildi mi? Cevrilmediyse oyle bir plan var mi?
@durul-ny6ig
@durul-ny6ig 4 жыл бұрын
Çevrildi alfa bilim yayınevinde elektromanyetizma ve kuantum fiziği için olan ciltler çıktı diye biliyorum
@yekta1903
@yekta1903 4 жыл бұрын
Seçimi bizim yaptığımız bilinemez ki bunun için ben tanımı gerek ve bu da yok
@MutlakBilim
@MutlakBilim 4 жыл бұрын
Benlik nedir, bilinmiyor evet.
@denizekiz9571
@denizekiz9571 4 жыл бұрын
Ateizm, materyalist felsefeden yoksun kaldığında, yalnızca teizme karşı bir tepkiden öteye gidemez diye düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz Kerem hocam?
@oguz5533
@oguz5533 2 жыл бұрын
Hocam beyin hücrelerimizin verdiği tepkiler sonucu yönelimlerimize özgür irade mi deniyor ? Bir tek orayı anlayamadım. Özgür irade olduğunu düşünmüyorum
@Magichands-uu6bp
@Magichands-uu6bp 4 жыл бұрын
Hocam Taner Taslaman hakkında ne düşünmüyor sunuz?😀
@einstein2483
@einstein2483 4 жыл бұрын
Lan adam Cern'de çalışıyor Taslamak diyorsunuz çok garipsiniz ya
@Magichands-uu6bp
@Magichands-uu6bp 4 жыл бұрын
@@einstein2483 sen bilimle uğraşma,dikkat sıfır..Canerle dalga geçiyoz anlamadın mı ?Ne DÜŞÜNMÜYORSUNUZ olarak sorulan bir soru ciddi olabilir mi?
@einstein2483
@einstein2483 4 жыл бұрын
@@Magichands-uu6bp Daha önce sorulduğu için taslamandan sonrasını okumadım
@einstein2483
@einstein2483 4 жыл бұрын
@@Magichands-uu6bp Dikkat sıfır bilimle uğraşma ne demek çocuk musun sen ya ?
@justerkan6671
@justerkan6671 4 жыл бұрын
Ölümden sonra hiçbirşeyin olmaması ürkütücü değilmi hocam bunun bilincinde yaşamak istemiyorum gerçekten uyuyamıyorum yok olmayı kendime yedirtmiyorum ölümden çok korkuyorum
@durul-ny6ig
@durul-ny6ig 4 жыл бұрын
En nihayetinde ölüoz reis takma kafana
@enverbal4057
@enverbal4057 4 жыл бұрын
Hocam gözlüğünüzün camları hangi marka?
@OyuncuDomuzcuk
@OyuncuDomuzcuk 3 жыл бұрын
sayenizde fizik yazıcam
@serkansonmez6021
@serkansonmez6021 4 жыл бұрын
Kant'a Cahil dedi ya la :))
@anlibrahimsengonul575
@anlibrahimsengonul575 4 жыл бұрын
Hocam Merhaba ; Atomlar arasında %99.9999999'u boş ama bir nesneye vurunca elimiz içinden geçmiyor bunun nedeni nedir ?
@tahirandac5361
@tahirandac5361 4 жыл бұрын
Deliği tutturamıyor olabilirsin.
@charleskittelp.1125
@charleskittelp.1125 4 жыл бұрын
Elektriksel etkileşim ve atomun bütün orbital durumlarının nötr durumda (katı içerisinde) dolu olması bu durumda diğer atomun elektronlarının bu atomun dolu orbitallerine yerleşememesi yani Pauli Dışlama İlkesi ...
@MutlakBilim
@MutlakBilim 4 жыл бұрын
Elektronların birbirini itmesidir.
@bozkurt...214
@bozkurt...214 2 жыл бұрын
Hocam evrendə mutlak olan nədir, bilimsəl olaraq.? Bu enerji ola bilirmi ?
@Fahreddin37
@Fahreddin37 4 жыл бұрын
Bildirimi gördüm geldim hemen ♡
@ilkinsan1242
@ilkinsan1242 4 жыл бұрын
Determinizmi mutlak kabul edenler özgür irade var diyemez. Hawking de bunu böyle kitabinda kabul etmistir. Yani determinizmi kabul ediyorsak ozgir irade yoktur demiştir. Evren indeterminist kuantum fiziği ile dolayısıyla kuantum fiziği makro ve bilince nasıl yansır ne oranda bilmiyoruz. Sinir bilim alanında kuantim bilinç teorileri geliştirilmekte. Kerem bey bunu kucumse ve onemsemese de.
@anlibrahimsengonul575
@anlibrahimsengonul575 4 жыл бұрын
Hocam merhaba : Atom katı mı? sıvı mı? gaz mı? veya plazma mıdır?
@suatsengonul6845
@suatsengonul6845 4 жыл бұрын
Güzel soru :)
@suatyldz6238
@suatyldz6238 4 жыл бұрын
Bence hepsi kendine has özellikleri var ya da hepsidir
@charleskittelp.1125
@charleskittelp.1125 4 жыл бұрын
Atomu maddenin *yapı birimi* olarak ele alırsanız sağlıklı olur çünkü katıyı sıvıyı gazı atomlar oluşturur tersini demek olmaz: oksijen atomu katıda da sıvıda da gazda da bulunur bu durumda atom sıvı katı gaz olarak değerlendirilemez, atomların bağ ilişkileri bu yapıları belirler! Fakat amorflar (camlar) gibi özel durumlar donma sıcaklığının altında soğuyarak katı faza geçmiş sıvılardır bu yüzden vizkoziteleri vardır .... gibi karmaşık gelen durumlar olabilir. Plazma iyonlaşmış atomların bulunduğu sistem genelinde nötral yük bulutlarıdır .... katıhal fiziği kitapları yardımcı olacaktır.
@AtiiG
@AtiiG 4 жыл бұрын
Sorular nereden soruluyor?
@darkpassenger7339
@darkpassenger7339 4 жыл бұрын
sorularınızı bekliyorum videosunun altina, bundan dort video once
@18Seyhan81
@18Seyhan81 4 жыл бұрын
İKİNCİ SORUYA CEVAP VERMEDİN HOCAM
@kemalturgut9127
@kemalturgut9127 7 күн бұрын
Hocam Daniel Denett özgür irade konusunda en çok saçmalayan adam. Mantıksal tutarsızlıklarla dolu söylediği şeyler. Diğer canlılarda yok bizde var evrimsel süreçte oluştu gibi bir açıklama yapmış ya ÖZGÜRLÜK ne demek anlayamamış bence pek. Ben hayatımda daha saçma bir şey duymadım. Sam Harris çok daha mantıklı değil mi şimdi yani ?
@gokhan851
@gokhan851 4 жыл бұрын
İnsanligin kulture aykiri olan bir takim ic guduleri hakkinda ne dusunuyorsunuz? Evrimsel kalintilar olan cinayet,tecavuz,hirsizlik gibi durumlara karsi olusturulmus hukuk kurallarina uymak istemeyen bireyler sizce bilim penceresinden (evrimsel perspektiften) bakildiginda suclumudur?
@MutlakBilim
@MutlakBilim 4 жыл бұрын
"Suç geni" diye bir şey vardır, bu kiminde fazladır kiminde azdır. Sanırım bazı insanların kendilerini suç işlememeye daha çok yatıştırması gerek.
@gokhan851
@gokhan851 4 жыл бұрын
@@MutlakBilim Hormonal olarak baski altinda olan bir insan olmayanla bir midir yani? Tabii ki insandan insana hormonal duzeni genetik aktivitesi farklilasir. Benim sordugumm hukuk kurallarinin yetersizligi uzerine. Zira hukuk tüm bireyleri eşit olarak degerlendirir biyolojinin ne dedigine bakmaksizin. Frontal laba bebekliginde darbe almis beyin kimyasi bozuk bir bireyin cinayetten zevk aldigini dusunelim. Bu insana verilmis bir ceza ne kadar adaletli olurki? Yada soyle soralim evrimsel surecin urunu olan o insanin dogasinda olan birsey yuzunden yargilanmasi nekadar dogru?
@MutlakBilim
@MutlakBilim 4 жыл бұрын
@@gokhan851 Değildir, yetersizdir, bence genlere ve çevreye göre hukuk kuralları olmalı.
@AHMET-up7gr
@AHMET-up7gr 4 жыл бұрын
YAKUP DENİZ adli kanal canli yayin teklif etmisti hocam size. Bir bakar misinjz o youtube kanalina?
@pleasantclock6718
@pleasantclock6718 4 жыл бұрын
Hocam size akıl vermek haddim deil belki ama Caner taslaman in karşısında bir kaç soruda takildiniz hassas ayar gibi vb.belki felsefeci olmadığınız dan ama Caner taslaman in bütün deillerini curutebiliyorum ama milyonlar onu dinllio maalesef.
@okansaralioglu2755
@okansaralioglu2755 4 жыл бұрын
Bilinç sorusuna verilen yanıt hiç tatmin edici değil.
@TunayYalcintepe
@TunayYalcintepe 3 жыл бұрын
Bu bir video ile olacak bir şey değil zaten okumak lazım
@TunayYalcintepe
@TunayYalcintepe 3 жыл бұрын
Bu konu da net bir konu değil zaten
@funkyarabesk
@funkyarabesk 4 жыл бұрын
Her programınızda kitap okumamızı tavsiye ediyorsunuz. Eyvallah, fakat sizin de reklam ve medya etiği ūzerine bir şeyler okumanız gerekiyor. Bir bilim adamı neden en yūksek reklam kotasını seçerki? Milli maç gibi ,delik deşik etmişsiniz programı. Gūzelim 10 dakika da sekiz reklam fazla değilmi? Bu sizi zaten zengin etmezki?
@turkishtiger6436
@turkishtiger6436 4 жыл бұрын
Reklamları atlayabiliyorsun. Hemde aplikasyon kullanmadan. Ben mesela sıfır reklam izledim videoyu.
@funkyarabesk
@funkyarabesk 4 жыл бұрын
@@turkishtiger6436 Teşekkūr ederim. Fakat Ben genelde bulaşık yıkarken elim ıslak olduğu için ve piyano etūdū esnasında ikide bir yerimden kalkıp reklam atlatma seçeneğine basamadığım için seçilmiş en yūksek kotali reklamlarin tūmūnū duymak zorunda kalıyorum. Video sahibinin daha az reklam kotası seçme tercihi yapabileceğini bildiğimden , bu programı sadece bulaşık zamanı ve piyano etūdū yaparken dinleme şansım olduğu için ayrıca çok sevdiğim için şikayet etme gereği duymuştum..Ayrıca bunun iki katı reklam olsa yine izlerim ..Sadece şansımı denedim.
@antifeminist11
@antifeminist11 4 жыл бұрын
.
@coronavirus4517
@coronavirus4517 4 жыл бұрын
Abi yeni gördüm seni . İyki görmüşüm zevkle takipteyiz🙏
@muradnnolaki6788
@muradnnolaki6788 2 жыл бұрын
Sadece BİLİNÇ bile kuvvetini ölçemediğimiz bir Yaratıcıya işaret eder... Maymundan gelmedik, geldiysek bir maymuna sohbet etmeyi öğretin dna düzenleme ile....
@muratkanlada6988
@muratkanlada6988 4 жыл бұрын
Biz maymunsak, kediler neden kedi? 😁
@denemedeneme-fw5rm
@denemedeneme-fw5rm 4 жыл бұрын
İroni yapıyorsundur umarım
@muratkanlada6988
@muratkanlada6988 4 жыл бұрын
@@denemedeneme-fw5rm yooo, bildiğin geri zekalıyım ben !🤔
@sahinmuratogur7556
@sahinmuratogur7556 4 жыл бұрын
Sen sor diye
@muratkanlada6988
@muratkanlada6988 4 жыл бұрын
A ha düştü bi tane daha 🤣 ulen bi de zekiyiz bilmem neyiz diye bi havalara bürünüyorlar ya hasta oluyorum bu sazanlara 🤣😂
@sahinmuratogur7556
@sahinmuratogur7556 4 жыл бұрын
@@muratkanlada6988 ben aptalım, ayrıca sen girgirina yazıyorsan karşındakinden niye öyle bir yaklaşım beklemiyorsun
@reszalp
@reszalp 4 жыл бұрын
Aslında mekan yoktur, Maddenin varlığından mekanı var zannederiz. Aslında zaman yoktur, Maddenin hareketinden zamanı var zannederiz.
@hanuzay
@hanuzay 4 жыл бұрын
Bir geri besleme daha yapayım hocam. Sorular hiç bir zaman beklediğiniz seviyede olmayacak. Meraklı ve ilgili insanları aydınlatmak için sorunun temelinde yatan nedeni bulup felsefe+bilim+kitap önerisi ile cevaplamak en mantıklısı. Bu pek sizin stiliniz değil doğal olarak Akademisyen çoğu zaman bilgi doludur ama masal kurma becerisi yoktur. Bunu denerseniz çok kişinin gönlüne ve aklına erişebilirsiniz.Sürekli kitap okuyun demek -doğru olmasına rağmen- hele bu mecrada çok hoşa gidecek bir söylem değil insanları itecektir. Tembel beyinler zaten bu videoları izleyenler.. Bu yüzden soruları çalışıp bir kurgu yapmanız gerekiyor kanaatindeyim. Ben daha önce de belirttiğim gibi her konuda yardıma hazırım.
@harunozturkk9227
@harunozturkk9227 4 жыл бұрын
Hocam "Tanrı yı kim yarattı?" sorusuna cevap bulamayıp insan, evren, nizam gibi delilleri de yok sayıp dini yok kabul etdiğimizde "Neden insanız ve ne için varız?" sorusuna nasıl bi cevap bulabiliriz.?!
@durul-ny6ig
@durul-ny6ig 4 жыл бұрын
Bulmazsın
@larsthurgood811
@larsthurgood811 4 жыл бұрын
Bulmana gerek yok ki.
@ahmetcetin926
@ahmetcetin926 4 жыл бұрын
Kitap yüklenmiş merkep yani eşek
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 4 жыл бұрын
Risalei nur muslumanlaein ilim iaigidir
Tarihçi Kitabevi Söyleşisi - Kerem Cankoçak
1:16:02
Kerem Cankoçak
Рет қаралды 4,6 М.
Я обещал подарить ему самокат!
01:00
Vlad Samokatchik
Рет қаралды 8 МЛН
КАК ДУМАЕТЕ КТО ВЫЙГРАЕТ😂
00:29
МЯТНАЯ ФАНТА
Рет қаралды 10 МЛН
YERÇEKİMİ NASIL İŞLER? ÜNLÜ KUMAŞ DENEYİ İLE AÇIKLADIM
14:04
Özgür İrade Ne Kadar Özgür? (Penfield ve Libet Deneyleri)
31:25
Soru - Cevap (Ateizm, Teizm, İlahiyat, Bilim)
13:20
Kerem Cankoçak
Рет қаралды 71 М.
Pr. Dr. Kerem Cankoçak -  Pr. Dr. Erkcan Özcan  Okan Bayülgen ile Muhabbet Kralı 4.Bölüm
1:00:23
TV100 Okan Bayülgen İle Uykusuzlar Kulübü
Рет қаралды 55 М.
Neden Devamlı Kaygılıyız? - Hayat Nedir?| Prof. Dr. Sinan Canan
29:40
Simge Fıstıkoğlu
Рет қаралды 304 М.
ÖZGÜR İRADE YOK - Spinoza Felsefesi ve Determinizm | Felsefe Tarihi 26
37:39