حسین راغفر: تفسیر بحران فعلی اقتصاد سیاسی در ایران

  Рет қаралды 11,451

3danet

3danet

Жыл бұрын

نشست «تفسیر بحران فعلی اقتصاد سیاسی در ایران» به همت مدرسه مطالعات اقتصاد سیاسی باشگاه اندیشه، روز پنجشنبه ۳ شهریورماه ۱۴۰۱ با حضور حسین راغفر برگزار شد.
حسین راغفر: آنچه در اقتصاد مهم است رابطه‌ی بین قدرت، ایدئولوژی و سرمایه بر شکل‌گیری نابرابری‌هاست. از همین جهت به نکاتی درباره‌ی سرمایه، ایدئولوژی و تأثیراتش بر نابرابری می‌پردازم. درباره رابطه بین اقتصاد و جامعه در علم اقتصاد دو رویکرد کلی وجود دارد:
اولین رویکرد همه چیز را در بستر اقتصاد بررسی می‌کند (همه پدیده‌های حیات فردی و جمعی را در قالب عرضه و تقاضا و بازار بررسی می‌کند)
دومین رویکرد، اقتصاد را در بستر جامعه تعریف می‌کند که این شکل دوم مسیر درست تبیین است.
ایدئولوژی حاکم بر جمهوری اسلامی ایدئولوژی بنیادگراست که مبتنی بر بنیاد بازار است که بر آن است به تدریج همه پدیده‌ها را به بازار واگذار کند. ادامه این سیاست‌های فعلی نتایج ناگواری ممکن است در پی داشته باشد که می‌تواند باعث از هم پاشیدن شالوده وحدت ملی و سیاسی در ایران شود. برای اینکه از این بحران خودساخته فعلی خارج شویم باید به سمت طبقات پایین جامعه و مردم برگردیم، جامعه ما به دو طبقه‌ی اشراف و مردم تقسیم شده و ساختار فعلی توانایی اداره‌ی جامعه را از دست داده است.
من سه عامل را برای استمرار وضعیت فعلی متصور هستم:
1- جهل حاکمان
2- طمع گروه‌هایی که از این اقتصاد غارتی منتفع هستند.
3- نفوذ
میلاد عمرانی: در اینجا چند پرسش مدنظر است که می‌خواهم مطرح کنم. آقای راغفر شما اشاره کردید که از پایان جنگ تحمیلی در سال شصت‌و هشت ما شاهد عروج و در واقع روی کار آمدن سیاست‌های آزادگذارانه اقتصادی بودیم که در ایران این سیاست‌ها عموماً به جریان کارگزاران و اصلاح‌طلبان منتسب می‌شود، اما دو مؤلفه تاثیرگذار بر بحران فعلی که صاحب‌نظران مطرح می‌کنند یکی خود این سیاست‌های آزادگذارانه اقتصادی و دیگری مساله تحریم‌ها و پرونده هسته‌ای ج.ا است.
درباره مؤلفه‌ی اول دو دیدگاه وجود دارد اول اینکه سیاست‌های نئولیبرالی به درستی اجرا نشده و از نظر این گروه راه‌حل بحران آزادسازی بیشتر است. اما گروه دوم معتقدند که مشکل از اجرای خود این سیاست‌هاست که عامل بحران فعلی در ایران هستند، من بر این باورم که شما به این گروه تعلق دارید.
در اینجا پرسش درباره تغییر ریل اقتصادی است، که اگر ج.ا به این سیاست ها ادامه دهد به تعبیر شما به قعر دره خواهد رفت این سیاست‌ها زمینه مادی تجزیه جغرافیای ایران را فراهم خواهد کرد، ادامه این روند تأثیر منفی و مخرب بر طبقات پایین و در کل جغرافیای ایران دارد؛ با این تفاسیر چرا نیروی سومی وجود ندارد که این تغییر ریل اقتصادی را انجام دهد؟ و ما حتی نشانه‌‌های آن را نیز نمی‌بینیم؟
راغفر: در پاسخ به پرسش شما و پرسش‌های دیگری که مطرح شد باید بگویم این نیروی سوم که مدنظر شماست در هیچ کجای جهان وجود ندارد. ویژگی‌ای که ما در ایران شاهد آن هستیم این است که دین و نئولیبرالیسم با یکدیگر گرده خورده‌اند و ما هیچ پاسخ غیرایدئولوژیکی به موضوعات و اقتصاد نداریم. در واقع پاسخ نئولیبرال‌ها به اقتصاد نیز پاسخی ایدئولوژیک و ارزش‌گذارانه است، این اصناف و نهادهای اجتماعی هستند که جایگزین نیروی سوم شده‌اند البته انسداد سیاسی در ایران مانع فعالیت اصناف که بر اساس منافع خود عمل می‌کنند شده است.
عمرانی: شما اشاره کردید که انقلاب 57 کمی بعد از برآمدن شکست خورده و سرنوشتی شبیه انقلاب مشروطه پیدا کرده است و گفتید سخنان مصباح‌یزدی با شیخ فضل‌الله نوری شباهت دارد، مبنای ایجابی انسداد سیاسی را شکست انقلاب 57 در نظر گرفتید. در نظر شما آرمان‌های انقلاب مترقی بوده ولی در روند یا دیالکتیک پساانقلابی به نحوی شکست خورده و انسداد سیاسی حاصل شکست انقلاب است، این انسداد سیاسی فساد اقتصادی را نیز با خود به همراه آورده است؛ یعنی شکل نئولیبرالی که دولت به خود گرفته است علت این وضعیت فسادزاست. در این وضعیت فسادزا شورش‌هایی مانند دی ماه و آبان منجر به سوریه‌ای شدن ایران می‌شود و باید این انسداد سیاسی از بین برود... از سویی دیگر در عوامل مؤثر بر وضعیت فعلی عامل نفوذ را دخیل دانستید گویی عده‌ای در ساختار ج.ا سیاست‌هایی را در راستای استحاله یا براندازی حاکمیت در پیش می‌گیرند.
این دو با هم متفاوت است و حاصل دو نگاه متفاوت به بحران؛ یکی اینکه تیم روحانی در راستای برجام قصد فروش کشور را داشته‌اند که اصولگراها بر ضد ایشان می‌گفتند هدف ما فروختن کشور از طریق برجام نیست ما نمی‌خواهیم مؤلفه‌های قدرت را بدهیم تا از پس آن استحاله رخ بدهد، ولی شاهد آن هستیم که خود جریان اصولگرا به دلیل شکل نئولیبرالی دولت قصد دارد برجام را احیا کند. شما نیز به این نکته اشاره کردید که دولت روحانی و رئیسی در اجرای سیاست‌های نئولیبرالی تفاوتی با هم ندارند. در واقع همین سیاست‌ها چاره‌ای جز احیای برجام را برای دولت ج.ا باقی نگذاشته است، دولت رئیسی با همه تلاش‌های خود در عرصه سیاست خارجی امضای برجام را راه‌حل بحران فعلی می‌داند در واقع انسداد سیاسی که شما از آن صحبت می‌کنید با نفوذ هم‌خوانی ندارد نفوذ علت فاعلی‌ای است که وارد دستگاه شما می‌شود اما در تحلیل پدیده‌های اجتماعی صحیح نیست که ما به سراغ نظریه‌های توطئه برویم. می‌خواستم بدانم آیا شما در عین حال که از انسداد سیاسی صحبت می‌کنید با نفوذ هم موافقید؟
راغفر: در پاسخ به سوال شما باید بگویم که بله موافق هستم، البته منظور بنده از نفوذ، نفوذ عناصر خارجی در سیستم تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی است. آزادسازی در این کشور بحران‌زده چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟ جز نفوذ.

Пікірлер: 38
@babak.Mofidi
@babak.Mofidi Жыл бұрын
چرا صدا اینقدر ناخوانا و پایینه؟ سپاس از زحمات شما
@rezamousavinia
@rezamousavinia Жыл бұрын
دم بچه های ادمین کانال گرم
@nasersa
@nasersa Жыл бұрын
آقای دکترچه کسی گفته شما خودرو تولید کنید و چه کسی گفت ابن کار و دولت انجام بده شما کار بدین دست مردم ما خودمون می دونیم چه تولید کنیم که بصرفه باشه و کجا صادر کنیم
@saiedkhidaie2413
@saiedkhidaie2413 Жыл бұрын
ایران همچی داریم. هیچی نداریم. باید شرم کنند. مسعولان. این حق مردم ایران نیست. که اینگونه در سختی زندگی کنند.
@Alireza-zc3kc
@Alireza-zc3kc Жыл бұрын
ناز نفست محمدرضا لبیب
@sohrabamiri7917
@sohrabamiri7917 Жыл бұрын
Seda zaeef ast The voice is so low
@mansorpooyan2058
@mansorpooyan2058 Жыл бұрын
سخنان ایشان، نوید و بشارت ست که فکرت پالوده کنیم از انسداد لامحاله اقتصاد نئولیبرالیسم و جو-گیر نشویم که مملکت را از نو بباید ساماندهی به روال براندازی کرد.
@user-hb7yl4rw8o
@user-hb7yl4rw8o Жыл бұрын
هر وقت شما رسانه ای هامون یاد گرفتید که چگونه صدایی باکیفیت مناسب رو به گوش مخاطب برسونید وهمین یک قلم کار فنیه جزیی رو یاد بگیرید ورعایت کنید اونوقت میشه توقع داشت که اقتصادیدنمونم بتونن نقایص اقتصاد وفسادورو بر طرف کنن کلا انگار هیچکس تو این مملکت مردمو ادم حساب نمیکنه شما که عرضه یک صدا بر داریه ساده رو ندارید گوه میخورید وارد کار رسانه میشید بیش از نود درصد رسانه های داخلی نسبت به رسانه های یک نفره خارجیم نمیتونن حتی یه صوت ساده باکیفیت به گوش مخاطب برسونن که مخاطب حداقل بابت شنیدن بحث عذاب نکشه...خاک بر اون سرتون با این کیفیت ضعیف صدا تون شما رسانه نیستید که فقط دور همی واسه خودتون میذارید شما اول کار خودتونو درست یاد بگیرید بعد به بخشهای دیگه رو به انتقاد بکشید ....اه اه حال بهم زنید واقعا شمت از امید دانای پیزوری از علیزاده جدال یکنفره کمتر وبی هنر ترید بخدا یعنی یه نفر اونجا بلد نیست صوتو کنترل کنه؟
@Dark02121
@Dark02121 Жыл бұрын
آی گفتی به خدا
@behnambehravesh59
@behnambehravesh59 Жыл бұрын
اینها کارشناس هستن!🤦‍♂️🤦‍♂️🤣🤣🤣
@Dark02121
@Dark02121 Жыл бұрын
فقط محمد فاضلی
@mohammadsoltani3562
@mohammadsoltani3562 Жыл бұрын
شما میگی شاه صهم میگرفت اما کارم میکرد .اقتصاد اون موقع چقدر بهتر از الان بود .صحبت اینکه چرا باید اقتصاد ما مثل سومالی بشه باید ۲بسته اسکناس بدیم ۱۰۰ دلار بگیریم ..ما دوست داریم اقتصاد ما بر گرده به ۲۰ سال قبل دلار بشه ۱۰ تومان نه ۱۰۰ هزار تومان ما شهید دادیم که ایران اباد شه
@farhadfarhadian1111
@farhadfarhadian1111 Жыл бұрын
شهید دادیم که عده ای ریشوی رانتخوار ضد انقلاب منافق از نردبان شهدا بناحق بالا رفته و دست در بیت المال برده و هر قدر خواسته اند در زیر سایه ولی فقیه غارت کنند وام بلاعوض دریافت کننده ایران و ایرانی را با کسب رانت ۴۲۰۰ تومان په روز سیاه بنشانند
@mohammadalikhonji2576
@mohammadalikhonji2576 Жыл бұрын
آقای دکتر راغفر، مارکس هیچگاه جمله ی کارگران جهان متحد شوید را درباره ی ایران به کار نبرد؛ زیرا اصلا در زمان مارکس، ایران کارگر نداشت. ضمنا مطالعات مارکس در مورد تکامل اقتصادی در ایران انجام نشده بود و قصد انجامش را داشت که عمرش کفاف نداد
@mehdimanuchehry4054
@mehdimanuchehry4054 Жыл бұрын
عزیزم جامعه ی اون روز ایران فئودالی بودا معنیش اینه که همه کارگر بودن
@mehdishojai1582
@mehdishojai1582 Жыл бұрын
با احترام...به همه دوستان....اون آدم بی شعوری که بحث مردم قمه به دست رو به جریانات امروز ربط میده.....معلومه که از کدوم فاضلاب اومده..اونجا نشسته......اما حرف من اینه...که وقتی انسداد هست...و کسی نمی‌شنود...می‌شود انقلاب....واین گفتمان‌ها دو زار ارزشی ندارد....بدنبال چاره عملی باید بود که این نکته در جمع شما نیست....نمونش آقای راغفر.....خودش میگه انقلاب کرده...ولی انقلاب شریعتی ها از ریل خارج شده.......پس شما که نمیدونستید....که پشت پرده چه خبره...غلط کردید...انقلاب کردید.....حالا اومدید....بعنوان نصیحت کننده...راه حل میدی.......خواهشا خفه بشید....جووونه مردم مفت داره جونشو از دست میده....شما از اینا توقع اصلاحات داره
@mahinbaradari3548
@mahinbaradari3548 Жыл бұрын
تشکر از آقای دکتر.
@soheilhatami11
@soheilhatami11 Жыл бұрын
این گفتگو در میانه فصل تابستان انجام شده و قاعدتا در این گفتگو اثری از اتفاقات پایان تابستان نخواهید یافت.
@Dark02121
@Dark02121 Жыл бұрын
ایشون چپ تشریف دارن ؟ والا هرچی میکشیم از چپهاست
@mahmoudalimardani5490
@mahmoudalimardani5490 Жыл бұрын
چه فرقی داره چپ باشه یا راست، فکر می‌کنی کار درست چیه؟
@Dark02121
@Dark02121 Жыл бұрын
@@mahmoudalimardani5490 فرقش از زمین تا اسمون هست
@hessmess1914
@hessmess1914 Жыл бұрын
اینا کین؟! این "دکتر" خونده ها رو بی خیال شین.. وقت ما رو هم حروم نکنین! گفتگو..چالش.. دوتا.. سه تا ..چهارتا آدم حسابی که مخالف و موافق نظرات هم باشن بیارین... "گفتگو" کنن. یه چی از توش در بیاد یه چی به آدم بماسه! فقط....فقط "وررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررر" دوره این سخنرانی های آخوندی 2 ساعت زرررررررررررررررررررررررررررر فقط وررررررررررررررررررر تموم شده... چند سالتونه شماها؟ تو چه سالی هستیم؟ اینجا کجاست؟ مسچد..منبر راه انداختین اینجا .. اونم دوساعت! دکترررررررررر دکتر..... دکتررررررررر... دکتر... دکتر.... آبتون راه میفته دکتر بار هم می کنید... خیس میشه.. "دکتر" میگین و میشنوین؟
@mahbubehsamardia1872
@mahbubehsamardia1872 Жыл бұрын
واقعا این یک برنامه دورهمی است ربطی به ما ندارد لطفا توی یوتیوب پخش نکنید و وقت دیگران را نگیرید و برای دیگران احترام قایل شوید خاموش کردم
100😭🎉 #thankyou
00:28
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 54 МЛН
格斗裁判暴力执法!#fighting #shorts
00:15
武林之巅
Рет қаралды 96 МЛН
He tried to save his parking spot, instant karma
00:28
Zach King
Рет қаралды 17 МЛН
کاوه بهبهانی: تفکر نقدی و فلسفۀ دین
1:28:07
100😭🎉 #thankyou
00:28
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 54 МЛН