Catastrofa din 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial

  Рет қаралды 47,320

Colectionarul de Istorie

Colectionarul de Istorie

2 ай бұрын

Doctorul în istorie Andrei Pogăciaș și jurnalistul Matei Udrea discută despre dramatica evoluție a campaniei din toamna lui 1916, când România s-a prăbușit militar în doar patru luni, după intrarea în Primul Război Mondial.
Cum a fost posibil acest lucru? De ce România a fost luată prin surprindere, deși a atacat prima? Cum se prezentau elitele politice ale țării? Dar cele militare? Cât de buni erau ofițerii? Dar soldații români? Ce strategie s-a folosit și ce nu a funcționat? Cum s-au comportat aliații ruși și cei francezi?
Totul în episodul 3 a podcastului Colecționarul de Istorie.

Пікірлер: 484
@liviubistricianu5767
@liviubistricianu5767 2 ай бұрын
M-a oripilat si m-a trezit in acelasi timp acest videoclip. La cat mai multe podcasturi de genu.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim. Urmează alte episoade, sperăm noi, interesante. :)
@Julian-ux5xd
@Julian-ux5xd 2 ай бұрын
@@colectionaruldeistorie daca e posibil, continuati cu povestea, reorganizarea armatei si rezistenta de la Marasti-Marasesti-Oituz si faurirea Romaniei Mari. Foarte bun episod!
@ciprianpopa1503
@ciprianpopa1503 7 күн бұрын
Te-a oripilat materialul?! Pai de ce?
@fajvac6436
@fajvac6436 2 ай бұрын
Deci daca toate povestile acestea sunt adevarate cred ca e cel mai tare documentar pe care l-am vazut vreodata.... ❤❤❤
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim. Sigur că tot ce v-am povestit este 100% adevărat. Dacă doriți, vă putem spune și sursele. Pe unele le-am prezentat și în documentar. Sunt memoriile lui Averescu, Berthelot, ale Reginei Maria, ale generalului Dabija, ale ofițerilor care au participat la campanii. Mai sunt lucrările istoricilor Petre Otu (foarte-foarte bune), Glenn E. Torrey, Michael B. Barrett, este cartea lui Zeletin, pe care am prezentat-o la sfârșitul emisiunii ș.a.m.d. Sunt traduse în română, se găsesc pe net și în librării.
@mishuvv
@mishuvv 2 ай бұрын
​NU sunt relevante sursele enumerate. Relevantă este importanta care se da. Nu cred ca Regina Maria a spus ca decizia (politica, cum altfel?!) a fost greșită. România a fost pusă cu spatele la zid :să aleagă rapid între două rele!!! Dacă a ales greșit atunci cereți revizuirea tratatului de la Trianon!! Și astfel fostul regat va întra în spațiul Schengen...
@nick_yt23
@nick_yt23 2 ай бұрын
@@mishuvvTrianonul a pus capat umilintei romanilor timp de 1000 de ani in Transilvania. Cerem doar mai multe dispozitive, arme si soldati Nato.😅
@nick_yt23
@nick_yt23 2 ай бұрын
@@colectionaruldeistorieAr fi excelent sa dati sursele, inclusiv pentru hartile utilizate, la sfarsitul fiecarui episod.
@giulianojunc5105
@giulianojunc5105 2 ай бұрын
Fain de tot și episodul ăsta. Dar nu vă mai faceți probleme că vă lungiți, că nu sunteți pe limită de timp... lungiți-vă!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim! Totuși, mulți oameni ne-au făcut observația că sunt prea lungi episoadele. În plus, sigur că totul costă. O oră în plus de filmare, o oră în plus de producție etc. :)
@inuleathercraft
@inuleathercraft 2 ай бұрын
@@colectionaruldeistorie Fara probleme si 3 ore , altii stau gura casca la toate porcariile cate 3 ore si aici spun ca e prea mult, nu se poate transmite istoria in 6 secunde ca pe TikTok....banuiesc ca acei utilizatori se plang...
@soareleonard7570
@soareleonard7570 2 ай бұрын
Da, dar oare lumea se uită la podcasturi ca să judece fundalul și luminile, sau ca să simtă că stă acolo de vorbă și ca să afle păreri și informații noi? După mine, sunetul e important, și dacă vă asigurați asta, puteti să vă filmați și în garsonieră, la o porție de paste.
@costinpostolache5837
@costinpostolache5837 6 күн бұрын
Complet de acord
@iancristas4551
@iancristas4551 Ай бұрын
Va felicit din toata inima.Astept cu nerabdare si continuarea(1917-1918)
@dariomihailescu6199
@dariomihailescu6199 2 ай бұрын
Adevarul doare dar trebuie stiut. Va multumim pentru lectia de istorie adevarata.
@mishuvv
@mishuvv 2 ай бұрын
Pai, o istorie adevarata este IMPARTIALA!!!!! Spune si pe cele bune si pe cele rele!!!!!!!!!!!!!!!!! Altcumva este vortba de manipulare si jignire adusa stramosilor si eroilor neamului!!!
@fireart7808
@fireart7808 Ай бұрын
Puțini acceptă că suntem neam de ciobani, needucați și trădători...
@dominterares
@dominterares 2 ай бұрын
Fantastic de înfiorător... Momente de groază, incompetență, lașitate, cruzime și în același timp manifestări ale unui curaj disperat ieșit din comun. Sper să nu supăr cu observația următoare. Domnule Udrea, vă rog să nu mai folosiți 'vroiam'.
@razvan.c8739
@razvan.c8739 2 ай бұрын
Foarte interesant fiecare episod pe care il faceti cu domnul Pogacias. Felicitari!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim frumos! :)
@Potatoes85858
@Potatoes85858 2 ай бұрын
Atatea ore de content cu domnul Pogacias, incredibil. I-am comandat si cartea despre daci, abia astept sa o citesc!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim!
@hamtp
@hamtp 2 ай бұрын
Când, în copilărie, sfârșitul anilor `70, bunul Costică, caporal în regimentul 5 Vânători- 1916-1920- îmi povestea despre dezastrul armatei române din 1916, de la lipsa mâncării și a încălțărilor la armamentul puțin și distrus- vechi, decalibrat- noi, nepoții, știind istoria măsluită din manualele vremii, credeam că ne minte, abia mai apoi dând de cărți care mai scăpau adevăruri am realizat că ce povestea era realitatea. Ferească Manitoo d-un meci cu imperiul sătanei, tare cred că și în zi de azi nu suntem departe.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
De ce ne temem , nu scapam.
@dand7763
@dand7763 2 ай бұрын
pai si acum armata romana se bazeaza pe armament de tip sovietic din anii 1960-1970...suntem in urma cu 50 de ani fata de ce e acum ...asa si in 1916 aveam baza pe armament de la 1878... la fel si in 1939-1940 ,aveam armament din 1918/1920 ...mereu cu ceva decenii in urma , nimic la capitolul INOVATIE...ne bazam pe vechituri am uitat sa adaug avem in prezent tancuri T-55 sovietice inca in uz ,din anii 1960!!! ,doar ce am pensionat Mig 21 in 2022! de conceptie, an 1960 ,si am luat F-16 second hand ,construite in SUA intre 1980-1984!
@luciancimpan9080
@luciancimpan9080 7 күн бұрын
A doua oara cand ascult tot episodul. Va multumim pentru efortul vostru si spor!
@georgecazac3543
@georgecazac3543 2 ай бұрын
Multumim pentru lectia de istorie si pentru informatii! Sunt adevarate comori de cunoastere episoadele astea. Keep up the good work! :)
@florinsima2911
@florinsima2911 21 күн бұрын
Bună această discuție! Respect!👍
@wolfnomad5473
@wolfnomad5473 2 ай бұрын
Mulțumim Andrei...adevărul doare...
@mariabalaceanu2749
@mariabalaceanu2749 4 күн бұрын
Felicitari pentru munca depusa de-a va informa corect si-a ne transmite si noua aceste adevaruri! Toate aceste informatii trebuie introduse in manualele de istorie ale copiiilor pentru ca istoria invatata de noi a fost in totalitate mistificata !!!
@calnebun2867
@calnebun2867 2 ай бұрын
Ca o completare,ar fii meritat amintite șarjele de cavalerie de la Robănești și Prunaru,în noiembrie 1916,unde curajul cavaleriștilor români a fost vecin cu nebunia,au fost impresionați chiar ofițerii germani despre așa niște atacuri in ,, epoca mitralierei "cum s a scris ...Așa, ..un fel de ,,War Horse" ,în varianta autohtonă.Aceste episoade meritau amintite , măcar în contrapartidă la dezastrul de la sud de Dunăre!
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
dacă intram și în alte detalii, nu mai terminam de filmat vreo două zile :))))
@calnebun2867
@calnebun2867 2 ай бұрын
@@andreipogacias4244 De acord, subiectul este chiar ,,greu" ..sunt foarte multe amănunte, încă destul de puțin cunoscute,mai ales pt cei care s au mulțumit cu istoria predată de comuniști....
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
@@calnebun2867 se știu multe, dar nu poți face podcasturi de ore-n șir...
@calnebun2867
@calnebun2867 2 ай бұрын
N​@@andreipogacias4244Corect👍
@Harkonnen-to2wg
@Harkonnen-to2wg 2 ай бұрын
@@andreipogacias4244 De ce sa scoatem in evidenta eroismul soldatilor romani cand putem sa scoatem in evidenta coruptia?
@GabiBoldeanu
@GabiBoldeanu 2 ай бұрын
Aceste istorisiri ar trebui sa fie auzite si de mai marii armatei iar in viitor sa nu lasam istoria sa se repete. Felicitari pentru material!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mai-marii armatei se uită și ei.
@alexanderbatu7756
@alexanderbatu7756 Ай бұрын
@@colectionaruldeistorie iti dau in scris, că ofițerii români, nici astazi nu au habar pe ce lume trăiesc si nu se uită. Când mai mult de jumătate din marile lucrări de doctorat, la care asistăm in mod perplex, se referă la tactici si strategii de luptă in junglă și deșertul Gobi, te intrebi cum de dintr-o dată s-a modificat structura geografică a României in ultimii 30 de ani? Nu mai sunt la modă planurile de luptă sub cod: Radu cel Frumos? Să vorbim despre copy/paste pe doctorate? Comisia de evaluare însăși este in culpă cu lucrări mizerabile, fără sens pe scurt. Este jale in corpul ofițerilor români dar mai ales pe statul major, unde incompetența este gigantică. Datorită noilor metode combinate de intervenție stipulate de strategia NATO, li s-au luat pur si simplu posibilitatea de a gandi si impune decizii de miscare de front de la logistică la acțiune de luptă. Nimic din ce se propune ca strategie nu funcționeaza si nu are viitor in actuala componență strategica. Pentru ca vorbim de ACELASI est, amintesc ca intrarile in țară sunt aceleasi din 44, ca si liniile de front care astazi sunt eronat schimbate de persoane venite din Texas. Dar nu conteaza...in alta ordine de idei emisiunea este incredibil de bine facuta, consistenta si de plina de elemente tehnice si de strategie, mai ales ca se amintesc si sunt descrise cu lux de amanunte evenimentele la adevarata lor valoare. Mai ales deciziile de boi retardati ai ofiterilor romani care ar fi trebuit executati cate doi in fiecare zi pentru incompetenta! Succes in continuare! Pogacias rullz!
@Marius-qs2jw
@Marius-qs2jw 8 күн бұрын
S-a repetat deja in al doilea razboi mondial...
@danielraducanu2441
@danielraducanu2441 2 ай бұрын
Am terminat armata la Jandarmerie in 2001.Lucrurile stateau la fel ca si in comunism cand venea vorba despre favorurile facute cadrelor ca sa pleci o noapte acasa ca sa nu mori mancat de plosnite.La Slatina pe timpul iernii am prins unitatea fara caldura.Cea mai grea iarna indurata vreodata (-28 C), ubarbierit noaptea pe intuneric dupa stingere cu apa gheata si uscandu-ti hainele sub paturi in timp ce geamurile inghetau pe dinauntru. Dus cu apa calda(daca prindeai) o data pe saptamana,joia. Am plecvat de 15 ani din Romania dar astea nu se uita...
@stevadam168
@stevadam168 26 күн бұрын
da , cam aceeasi experienta am avut si eu , cand cineva spune in general oameni in varsta , armata te face barbat , vine sa rad sau sa vomit ?
@roxanad7463
@roxanad7463 Ай бұрын
la cat mai multe podcast-uri de acest gen va urez! Foarte interesant 😊
@Kuac85
@Kuac85 2 ай бұрын
Excelent dialog. Am aflat o mulțime de informații interesante.
@ebabogdan19adrian
@ebabogdan19adrian 2 ай бұрын
asta e primul episod pe care il vad aproape cap coada Sunteti fascinanti
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim! :)
@claudiaticudean1423
@claudiaticudean1423 Ай бұрын
Excelent! Cate tampenii am invatat la scoala!
@user-dx8zv5uz7f
@user-dx8zv5uz7f 2 ай бұрын
Inedit , mulțumesc , sper sa continuați cu asemenea episoade din istoria poporului român ! Vă privesc cu drag !
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim! Încercăm! :)
@SimonaLuccam
@SimonaLuccam 2 ай бұрын
Andrei da burta jos ! Clipul a fost formidabil, felicitari.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
încerc, e un pic mai greu... chiar încerc, da nu funcționează așa cum vreau io :)))))
@andreinicu6429
@andreinicu6429 Ай бұрын
@@andreipogacias4244 recomand postitul intermitent. La mine o functionat sa mananc intre ora 12 la pranz si 18 seara ca sa ma mentin in greutate. De asemenea, conteaza foarte mult sa mergi pe jos, mult, des, in ritm alert. Incearca.
@GeluApostolGavril
@GeluApostolGavril 2 ай бұрын
Felicitări pentru lecția de istorie.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim, ne bucurăm dacă v-a plăcut.
@mishuvv
@mishuvv 2 ай бұрын
Care lecție?!?!?!
@user-qi5fi3mz1p
@user-qi5fi3mz1p 2 ай бұрын
Nu mai multumi..Mai dati-va toti Noua va e ușor..... Va aplauda astia.. arata știu.. Daca vinec razboiul, pe barbos il vreau in prima line.. Sa va fut muma-n cur cu podcastul vostru Oamenii astia au murit, voi o sati pe bascalie.. De ce nu v-as trimite eu la originally...?😂😂😂😂😂😂😂
@DrNabser
@DrNabser 2 ай бұрын
Un canal asteptat de mine de multa vreme, va multumesc din suflet, foarte interesant! Felicitari si la mai multe in continuare. Btw, am fost platit de Soros doar pentru 21 de cuvinte, nu pot scrie mai multe felicitari. :)) Asta e, maybe next time. :)
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim! Bune și alea 21! :)))
@Avram32
@Avram32 2 ай бұрын
Excelenta discuție! Foarte interesant!
@Legio_Rapax
@Legio_Rapax 2 ай бұрын
Bravo bă ! Chapeau !
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim!
@bifrost007
@bifrost007 2 ай бұрын
Excelentă serie! Vă mulțumesc mult pentru inițiativa aceasta!
@claponeduard
@claponeduard 2 ай бұрын
Va multumesc pentru ceea ce faceti. Va admir curajul cu care abordati subiectele propuse. Plecaciune.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim. :)
@gheorgheaxentioi6134
@gheorgheaxentioi6134 28 күн бұрын
Din păcate nu s-a schimbat nimic. Trăim în aceeași corupție și nepăsare din partea conducătorilor. Mulțumesc pentru aceste emisiuni și sper să continuați ca să prezentați adevărul istoric.
@ancafeodor5563
@ancafeodor5563 2 ай бұрын
La mai multe episoade! !!!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Încercăm! Mulțumim!
@flaviuteodorescu4916
@flaviuteodorescu4916 2 ай бұрын
next topic? @@colectionaruldeistorie
@andreirata9941
@andreirata9941 2 ай бұрын
foarte tare , astept continuarea # seara faina !!!1
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim pentru apreciere. Episodul viitor se profilează a fi despre cum funcționa industria grea a lui Ceaușescu și de ce a intrat România în faliment în 1982.
@teacherpreacher8213
@teacherpreacher8213 2 ай бұрын
Același lucru ne paste și astăzi, dormim pe lauri, deși victorii nu am avut, ne bazam pe NATO, sa vina aia sa moara pentru noi. Armata nu e pregătita și dotata modern, instrucția e varza. Excelent material, ca de obicei.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim pentru apreciere! :)
@irinellungu8305
@irinellungu8305 2 ай бұрын
Istoria se repetă suntem varză
@TeodorBORDEI
@TeodorBORDEI Ай бұрын
Cei de la NATO vor sta din spate, că sa nu permită românilor să fugă de pe câmpul de luptă.😢
@alexanderbatu7756
@alexanderbatu7756 Ай бұрын
@@TeodorBORDEI ahahahhahahahah
@savurazvan7854
@savurazvan7854 9 күн бұрын
@@TeodorBORDEI sa plecam de acum cat mai e timp
@hjkpov
@hjkpov 2 ай бұрын
Greșeli: Populația Rusiei în 1914 era de aprox. 164 de milioane, nu de 120, armata total mobilizată atingea aprox.3 mil în 1914, sursele variază. 8:08-Bătălia de la Port Arthur a fost navală, nu terestră. 13:28-Între 2 și 15 septembrie 1914 trupe rusești ocupă orașul Cernăuți, iar Petrogradul face presiuni la București ca România să participe la ocuparea Bucovinei.1 octombrie 1914 Acordul "Sazonov-Diamandy", prin care în schimbul neutralității, României i se recunoaște dreptul asupra Transilvaniei, Banatului și Bucovinei.Pe hârtie, rușii nu doreau Bucovina sau Transilvania 14:09-Planul a fost întocmit de Secția Operațiuni a Marelui Stat Major, condusă de colonelul Ion Rășcanu. 22:34-Nu e o greșeala, însă primele trupe de munte au fost formate în noiembrie 1916, cele de Vânători de munte in 1917. 56:43-În imagine e Pasul Turnu Roșu, după Bătălia de la Sibiu, nu Trecătoarea Oltului, poate Valea Oltului. 55:24-Erwin Rommel vine în calitate de locotenent major, cu Batalionul Montan din Württemberg, nu cu cel bavarez. 56:15-Explicație pentru situația din București:"Românii au suferit un eșec considerabil când o mașină de personal care transporta planuri de atac a intrat accidental într-o poziție germană și a fost capturată. Aceste planuri erau vitale pentru germani. Pe măsură ce au avut loc diverse evoluții („trădarea generalului Culcer”, lipsa de implicare din partea forțelor armate ruse), forțele germane, bulgare și turce, profitând de numărul lor superior, au reușit în curând să-și revină și să respingă. forţele române, lăsând deschisă calea către capitală." 56:33-În stânga este Arhiducele Friedrich, nu Ferdinand, și nu era moștenitorul tronului Austro-Ungariei, acela fiind Arhiducele Karl. 57:15-Bătălia la care se face referire apare sub numele de A doua batalie de pe Valea Jiului, cu exactitate, pentru a nu fi confundată cu prima, deși pe harta, germanii au denumit-o Bătălia de la Tîrgu Jiu. 01:09:30-Crăiniceanu era cel mai probabil filogerman, nu nebun, la fel ca fiul său executat pentru trădare, discutabil totuși. 01:13:11-Totalul forțelor combatante și al armamentului aflat în dotare în capul de pod Turtucaia la jumătatea lunii august 1916 se ridica la 17 batalioane (511 ofițeri, 25086 trupa, în acest număr intrând și forțele fluviale), 18217 arme, 157 de piese de artilerie de diferite calibre(23 dintre ele erau mobile), 66 de mitraliere de partea română. Dezastrul s-a datorat și inactiviății generalului rus Zaioncikovski, care practic nu a executat ordinul primit. 01:13:47-Bătălia nu se termină decât după 6 zile.În a treia zi, pe 3 septembrie operațiunile s-au concentrat asupra sectorului de vest. Artileria inamică instalată la vest de Turcșmil și pe dealurile de la Senova-Siahlar au executat un bombardament violent asupra pozițiilor române de la Satu Vechi, însă cu rezultate slabe. Începând cu ora 10.30 și până seara târziu, infanteria germano-bulgară a întreprins atacuri violente, oprite însă la rețelele de sârmă ghimpată, cu mari pierderi pentru atacatori. Pierderile românilor au fost neînsemnate. Din nenorocire însă, comandantul sectorului, colonelul Nicolicescu, crezând că inamicul străpunsese liniile românești, s-a panicat și a ordonat spre seară evacuarea poziției și retragerea pe linia centrelor, ceea ce a avut drept consecințe demoralizarea trupelor și pierderea unui avantaj tactic, ieșindul de aici constituind un pericol pentru trupele care atacau sectorul vecin, apărat de centrele 6-9. La celelalte sectoare ale apărării Turtucaiei nu au avut loc atacuri în această zi. 01:44:00-Rommel a luptat pe Valea Jiului, și într-adevăr, în 1917 se află la Oituz. 01:46:06-Trupele lui Mackensen intră în București chiar de ziua sa. 01:48:00-Mackensen intră în Catedrala Romano-Catolică, nu în Biserica Luterană, cu ocazia Crăciunului din 1916. 01:49:50-Kaiserul Wilhelm a fost prezent pe teritoriul României doar între 20-24 septembrie 1917, ziua lui fiind pe 27 ianuarie. De asemenea, o explicație pentru neocuparea Sibiului de către generalul Culcer-Exista teama ca dispozitivul propriu să nu fie întors, adversarul având sub control linia ferată de pe valea Mureșului.
@constructx
@constructx 2 ай бұрын
Nu vi se pare ca acesti pod-castisti incearca ... nu ca incearca ci chiar fac un efort sustinut de denigrare a Romanilor si Romaniei? Nimeni nu sustine despre Romani ca ar fi fost niste luptatori ai luminii, inzestrati intelectual, moral si material, ba din contra au fost o Armata ca oricare Armata a lumii care nu are cum sa se comporte moral in timp ce isi ucide inamicul. Este o contradictie de termeni, iar "respectul" pe teatru de operatiuni este inventat de povestitorii ulteriori pentru a mai drege busuiocul. Multumim ca Dumneavostra, cineva invatat le da peste nas acestor vestitori ai razboiului, care parca incearca sa ne sugereze ca daca vin iar vremuri de razboi sa nu ne zbatem prea tare ca oricum ne-am meritat-o si atunci, dar si acum, sau in viitor. Parca apar pe zi ce trece tot mai multi care ne ataca pe toate planurile. Este evident ca Putin incearca sa isi refaca fostul Imperiu, dar oare nu cumva ia promis si lui Viktor Orban refacerea sau facerea Ungariei mari daca acesta se pune pres in fata lui Putin, sabotand atat cate se poate din interior NATO si UE? Ungurii, din Ungaria par a avea lasat cu limba de moarte anularea pactului de la Trianon din 1920. Acum este sansa lor geopolitica, deoarece marsavii dinastea nu le poti face din neant pe timp de pace si restul statelor sa nu zica nimic. Tare imi este teama ca singurii cu adevarat victime, vor fi doar cetatenii Romani de etnie maghiara care saracii vor fi folositi de toate partile in cele mai odioase moduri cu putinta, pana cand fiecare tabara, in special ungurii din ungaria se vor vedea cu tehnica militara, granita in granita cu rusii venind de la Est, in ceea ce Putin i-a sugerat lui Dodon ca ar dori sa faca Moldova Mare, adica atat Basarabia cat si tinutul Moldovei Romanesc si o parte din Dobrogea unite intr-o noua tara denumita Moldova mare. Ce mama supararii se intampla aici?
@hjkpov
@hjkpov 2 ай бұрын
​@@constructx:)))))))) Vă rog, încercați să beți un pahar de apă si să faceți o plimbare în aer liber.Acele erori sunt simple confuzii şi aveți o gândire de copil dacă ne luăm după comentariile pe care le faceți.Zi bună!
@constructx
@constructx 2 ай бұрын
@@hjkpov :))))))))))))))
@ecaterinastarica8442
@ecaterinastarica8442 2 ай бұрын
L
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
V-am răspuns și pe email, unde ne-ați trimis comentariul. Apreciem că ați căutat toate chestiunile care vi s-au părut eronate. În câteva cazuri, aveți dreptate. Am încurcat câteva nume, asta s-a întâmplat pentru că am vorbit liber două ore și 20 de minute. În 140 de minute era greu să nu scăpăm unele greșeli. Iată răspunsurile. 1. Într-adevăr, populația Rusiei era mai mare de 120 de milioane, dar armata sa în 1916 era de aproximativ 6 milioane de oameni, din care un milion au ajuns în toamnă pe frontul românesc. E discutabil câți oameni erau în 1914, cu tot cu rezerve se estima că treceau de 5,5 milioane. 2. Bătălia de la Port Arthur a durat de la 1 august 1904 până la 2 ianuarie 1905 și a fost cea mai dură și mai lungă dintre bătăliile de uscat dintre Japonia și Rusia în războiul acestora. Într-adevăr, a existat și atacul prin surprindere lansat asupra portului, despre care știți dvs, dar Andrei s-a referit la bătălia care s-a dat pe uscat. Pe mare nici n-a fost, practic, o luptă, pentru că japonezii au atacat pe neașteptate. 3. Nu există obiecții. Asta a spus și Andrei, numai că n-a intrat în detalii. 4. Prima variantă a planului privind invadarea Transilvaniei îi aparține lui Averescu și a fost întocmită în vara lui 1913, pe când mai era încă șeful Marelui Stat Major. Pe această ipoteză, care prevedea existența a două armate române și executarea a 4 faze (traversarea munților, înaintarea până pe Valea Mureșului, ieșirea spre Munții Apuseni, ajungerea pe Tisa), au lucrat ulterior cei care au preluat comanda. Mai multe detalii în monografia „Mareșalul Alexandru Averescu“, de Petre Otu. 5. Este o completare ceea ce spuneți dvs, dar în emisiune am fost nevoiți să mai scurtăm. Ideea e că am intrat în război fără trupe specifice pentru acțiunile pe munte. 6. Corect, acolo e Pasul Turnu Roșu, am făcut o greșeală. 7. Rommel era în batalionul de vânători de munte Württemberg, într-adevăr, nu în cel bavarez. 8. Sunt multe discuții pe marginea acelei bătălii pentru București. 9. Da, aveți dreptate, e Arhiducele Friedrich, am făcuto greșeală. Știam că e Friedrich, dar pe moment i-am încurcat. Ferdinand fusese ucis în 1914, la Sarajevo, bineînțeles. 10. La Târgu Jiu au fost, într-adevăr, două bătălii. Noi am vorbit mai mult despre prima, pentru că a avut o desfășurare neobișnuită, dar am menționat-o și pe cea de-a doua, prin care s-a spart bariera munților. 11. Intrăm în speculații în ce-l privește pe Crăiniceanu. Cert este că subalternii au trimis vorbă la București că șeful lor a cedat nervos și trebuie schimbat imediat. 12. Dezastrul de la Turtucaia a avut multe explicații, dar principalele țin de români, nu de ruși. Pe lângă forțele enumerate de dvs. în garnizoană trebuie luate în calcul întăririle pompate peste Dunăre după ce a început atacul. Din acest motiv acolo s-a pierdut o divizie și jumătate, în loc de una. 13. Luptele s-au purtat efectiv cam 4 zile. Bătălia a durat între 2-6 septembrie, dar lucrurile s-au lămurit deja încă din seara lui 5 septembrie, când s-a pierdut principala linie de apărare. Am scris acum câțiva ani un articol despre evoluția luptelor. colectionaruldeistorie.ro/batalia-de-la-turtucaia-povestea-capului-de-pod-fara-pod-examenul-de-bacalaureat-al-prostiei-si-incompetentei-din-armata-romana/ În timpul emisiunii n-am avut vreme să detaliem foarte mult. 14. Corect. Nici noi n-am spus altfel. 15. Asta a spus și Andrei, că Bucureștiul e ocupat de ziua lui Mackensen. 16. Aici am avut un dubiu pe care l-am exprimat și în timpul emisiunii. Aceea pare catedrala romano-catolică, dar Mackensen e protestant. 17. Corect. 18. Au fost multe explicații oferite ulterior. S-a dat și această explicație cu conotații strategice, dar realitatea e că nu știm ce s-a întâmplat și mulți autori spun că a fost pur și simplu confuzie, încurcătură, frică. Să nu uităm că românii aveau inițial în obiectiv înaintarea rapidă dincolo de Sibiu, nu cucerirea orașului și gata. În orice caz, sunteți un candidat serios la cartea promisă.
@siminadragos6950
@siminadragos6950 2 ай бұрын
Vă foarte mulțumesc pentru lecția de istorie.
@Sane13
@Sane13 2 ай бұрын
Mulțumim domnilor 👏👏👍
@dragoshahaianu8222
@dragoshahaianu8222 2 ай бұрын
Mulțumesc. N-ar fi rău să vadă și Ministerul Educației cum se predă o lecție de istorie.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim. Știu ei cum se predă, nu cred că au nevoie de noi. :)
@dragoshahaianu8222
@dragoshahaianu8222 2 ай бұрын
😂😂😂😂😂
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Nu îi intereseaza. Si nici elevii nu sunt interesati.
@alexanderbatu7756
@alexanderbatu7756 Ай бұрын
Poate vine doamna ministru să ne facă o demonstrație istorică de cum se folosește salteaua politică. Adică despre ea.
@Krokodilu
@Krokodilu 2 ай бұрын
Felicitări pentru podcast. O suta de ani mai târziu suntem mai corupți , conduși de niste generali făcuti in eprubetă și ale căror vocabular nu conține nici măcar 100 de cuvinte. Trecutul a fost trist , prezentul e și mai trist .
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim pentru felicitări. Nu toți generalii sunt așa. Dar, din păcate, e o contraselecție la vârf aici, dacă vă referiți la ăia care au intrat în politică.
@Vlad-eh4oc
@Vlad-eh4oc 2 ай бұрын
​@@colectionaruldeistoriețara este condusă de foștii comuniști, care au mai rămas din ei, care nu, constituie nomenclatura neocomunistă prin fii, nepoți și alții, noi tot acolo suntem, ai câteva drepturi în plus, dar și alea pe jumătate, să luăm exemplu dreptul la sănătate, da?!
@lehelandras2622
@lehelandras2622 2 ай бұрын
Multumim
@djduda92
@djduda92 2 ай бұрын
Felicitari! Super misto! Faceti va rog mai des😁
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Vine pe 21 martie încă unul despre industria lui Ceaușescu și falimentul României din 1981.
@h1ghpower
@h1ghpower 29 күн бұрын
Extraordinară discuție …mai vrem și cu WW2 ❤
@iuly2494
@iuly2494 2 ай бұрын
Felicitări
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim.
@Koneic
@Koneic 2 ай бұрын
Salutări din partea unui alt Pogăciaș! Nu te mai chinui sa le răspunzi tuturor, majoritatea sunt boți sau troli, alții din păcate chiar au nevoie de medicamente. Anyway, foarte bun podcast-ul, sa fie cât mai multe!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim!
@mishuvv
@mishuvv 2 ай бұрын
Oricum, medicamentele sunt Mult mai bune decât unele ierburi... 😅. Iar intervenția ta este semnificativă, akka ești în același trend. Sa știi, la plebiscit voi vota alături de tine 😅
@MasterWindu78
@MasterWindu78 2 ай бұрын
Andrei puteti face un episod 2 sau poate si 3 in care sa prindeti bataliile din 17 si unirea din 18? As fi foarte interesat sa vad perspectiva voastra! Multumesc
@MrIoonel
@MrIoonel 2 ай бұрын
Compania de biciclisti austro-ungari era in fata cladirii Fundatiei Universitare Carol de langa Palatul Regal. In dreapta este cladirea Jockey Club. In stanga cladirii Fundatiei era Hotelul High Life (acum parcare restaurant Cina). (time line: 1.47.25).
@gabrielvana8595
@gabrielvana8595 2 ай бұрын
V-am urmarit pana acum toate videoclipurile, sunt super faine si interesante! Eu personal as vrea sa aud parerea dumneavoastra si despre increstinarea poporului roman
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
subiect f fain, facem și despre el :)
@crististefan6065
@crististefan6065 2 ай бұрын
Continuați vă rog postcastul cu perioada asta de prim război mondial, m-am uitat de 6 ori la postcastul acesta, nu mă mai satur să cunosc cât mai mult istoria de căcat a acestei națiuni
@igortsr
@igortsr 2 ай бұрын
istoria este istorie, oamenii nu-s perfecti, exista si la case mai mari cazuri ca cele descrise in acest material. imi pare rau pentru oamenii care au avut/au de suferit (din povestitele bunicului mei, in anii 30 era in fiecare vara chemat la concentrare, cand trebui sa stranga si el graul. nu facea nici un instructaj, repara acoperisurile prin Bucuresti la ofiteri si boieri, il lasau acasa in septemebrie). astfel de materiale ne deschid ochii la ce sa ne uitam si la ce am putea sa ne asteptam. si din nou, nu este valid doar pentru Romania, fiinta umana ii de asa natura. unele natiuni au mai rezolvat-o prin educatie, la noi, educatia din pacate nu are atentia care ar trebui s-o aiba. si aici este vina intregii societati. nu sunt specialist, n-am solutii....
@crististefan6065
@crististefan6065 2 ай бұрын
@@igortsr, din ce ai relatat tu despre bunicul tău cum a făcut el armata, exact asa mi-sa întâmplat și mie în perioada când am făcut armata 1995 - 1996, eram sclavi de închiriat pentru toți cei care aveau prieteni sau rude cu ofițeri din armată, jale am tras de 3 ori cu kalasnikovul și de 2 ori cu tunul cal 75 mm, în rest muncii de toate felurile la săpat la rupt iarbă cu mâinile goale fără scule și multe altele am și întrebat un ofițer ce fac ne antrenați cu tot felul de muncii, pentru că în cazul când picăm prizonieri la inamic, să supraviețuim sclaviei sau care este faza nu mi-a răspuns ticălosul și bețivul. Când m-am eliberat toți soldați din bateria a 2 și a 3 a eram încolonați pe platoul unități și cadrele militare și comandanți venea să dea mâna cu noi și să ne ureze succes mai departe, dar eu am avut nesimțirea să îi adresez o întrebare comandantului unități Feraru Gheorghe așa îl cheamă acuma este pensionar cu pensie de general, la-m întrebat așa domnule comandant permiteți-mi să vă adresez o întrebare! El sa oprit în fața mea și nu a zis nimic. Eu tot am pus întrebarea, d-le comandant cum putem noi artileristi anti tanc să oprim atacul unui batalion de tancuri cu mătura de nuiele, pentru că în toată perioada anului noi doar asta am făcut am maturat și plivit iarbă. Ști ce o făcut pensie de lux a făcut stânga împrejur fără să mai dea mâna cu noi și din grupul de ofițeri un căpitan mi-a răspuns că pe mine mă cheamă la concentrare, eu i-am răspuns imediat dacă într-un an de zile nu a-ți fost în stare, eu nu mai vin în armată să îmi pierd timp din viața mea aiurea cu voi îmi ajunge cât am stat un an în care v-ați bătut joc de soldați, noi nu suntem proști și nu uita că ferească Dumnezeu să dai comanda pe timpul de război atac la baioneta împotriva cuibului de mitraliori că direct mă întorc și te ciuruiesc de nu te mai recunoaște nimeni. Ce crezi că mi sa întâmplat după aceea toți camarazii de armată ma-u disprețuit pentru că am stricat momentul eliberări și nu au mai dat noroc cu comandantul.
@vladmods
@vladmods Ай бұрын
​@@crististefan6065 aveau suflete de sclavi, din pacate. Ati pus o buna întrebare!
@catalincojocaru8454
@catalincojocaru8454 2 ай бұрын
excelent podcast!felicitari!
@mrares00
@mrares00 2 ай бұрын
Lung dar bun episodul asta. Felicitări 🎉
@samuel.pandele
@samuel.pandele 15 күн бұрын
1:49:00 In anul 1916, in Bucuresti, exista moscheea Carol-Hunchiar din Piata Pieptanari, construita in 1906, an in care se implineau 40 de ani de când Carol venise ca principe străin în România și 25 de ani de la proclamarea regatului și încoronarea sa.
@skynet13
@skynet13 2 ай бұрын
Aceste informații au fost interzise multă vreme, bine că existăm.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
n-au fost interzise, există și în cărțile apărute imediat după război, în memorii, jurnale etc. doar că românilor nu le place critica, deci n-au băgat în seamă chestiunile astea... au repetat multe în al doilea mondial... mno
@ioanaont6376
@ioanaont6376 2 ай бұрын
Superb.Va mulțumesc!
@AndRay285
@AndRay285 Ай бұрын
Foarte frumos povestit/explicat. Doar ca: dati hatile alea in full! Ca de peste masa, de unde este camera... abia se vad niste săgeți vagi si voi vorbiti acolo, aratati cu degetu cum au venit pe nuj ce trecatoare cum i-au încercuit... de la posteditare n-a percutat nimeni ca degeaba explici pe o harta care nu se vede? (poate e util un "pen" digital sa se vada ce arătați) In rest, numai de bine!👍
@adrianpatrascu571
@adrianpatrascu571 2 ай бұрын
trist e ca armata romana nu s-a schimbat pana acum
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Din păcate, cam așa este.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Aici e ADEVARATA problema.
@lucianlaurentiu4092
@lucianlaurentiu4092 2 ай бұрын
Trist că nici Romania nu s-a schimbat 😢😢
@BogdanB14
@BogdanB14 2 ай бұрын
Mai recomandați cărți, cât mai multe și cât mai veridice 🎉🎉
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Asta facem. Câte una pe emisiune.
@adriann1496
@adriann1496 2 ай бұрын
Am dat comandă de carte❤
@mariusgrigore9014
@mariusgrigore9014 23 күн бұрын
Braila inceputului de sec 20 era de nivelul marilor orase din Transilvania, chiar superioara in anumite privinte.
@ovidiupuiu9899
@ovidiupuiu9899 2 ай бұрын
Ce buni sunt alții și ce proști suntem noi !! O lozincă ff bună pt Romania și pt cei puțini care au de câștigat (minoritari bineînțeles )!😊😢
@crisdumi2274
@crisdumi2274 2 ай бұрын
N-a spus nimeni proști ci doar lași,dezorganizați,analfabeți,nepregatiți si corupți,ceea ce absolut adevărat și in zilele noastre!
@GoLaNu
@GoLaNu 2 ай бұрын
Noi nu vedem linia frontului din imagini. Data viitoare dati un zoom pe imagine.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
găsiți imagini pe net. oricum, nu sînt foarte multe imagini de pe frontul românesc din Primul Război Mondial.
@andreiblageanu2608
@andreiblageanu2608 2 ай бұрын
Foate faine discutii, asemenea informatii si explicatii ar fi super sa fie prezentate in licee ca si bibliografie! Vorbind de bibliografie, ati putea pune in descriere sau undeva o lista cu articole, carti unde putem citi despre informatiile din podcast? La cat mai multe!
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
o să punem pe pagina de fb.
@BogdanMMI
@BogdanMMI 2 ай бұрын
Faceti un podcast si despre WW2?
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
o să facem...
@iulikiri
@iulikiri 2 ай бұрын
Onoare Eroilor ........Glorie Eterna Darorie lor avem tara asta frumoasă
@Emil-uw4pk
@Emil-uw4pk 2 ай бұрын
nu e nimic onorabil in a muri ca un sobolan, sa te trimita la razboi cand nu esti pregatit de nimic este crima impotriva umanitatii
@gabrielvana7628
@gabrielvana7628 18 күн бұрын
ar iesi un film superb despre Ipoteza Z.
@alexovidiumihailescu6745
@alexovidiumihailescu6745 2 ай бұрын
Felicitări pentru încă un podcast fain ! Acuma să vă zic și ce cred că ar trebui îmbunătățit: 1 încercați sa nu mai vorbiți unul peste celălalt. 2 cand faceți editarea la materialul video inserați ceea ce apare la voi pe ecran ( fotografii, hărți) in videoclip ca să putem vedea si noi (eu pe telefon nu am putut desluși mare lucru din hărțile prezentate). In alta ordine de idei poate că la un subiect atât de mare cum e campania anului 1916 ar fi fost bine să fie tratat un pic altfel. O serie episoade in care să tratați in primul rand premisa intrarii romaniei in război precum și starea armatei romane , după care campaniile din fiecare an de război. Astfel oamenii au si contextul in care au loc aceste campanii si bătălii precum și cauzele care au determinat eșecul armatei in 1916 .
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
mulțam de feedback! aveți dreptate, trebuiau luate subiectele pe rînd ;)
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Asta cu vb unul peste celalalt e o prbl la toate podcasturile facute de oricine. Practic, nu e nimic de facut.
@cipigavo
@cipigavo 2 ай бұрын
la 1900 in europa se facea turism, unii spun ca SKV-ul care era asociatia de turism ardeleneasca, a actionat ca spion, avea harti cu toti muntii... eu sunt sigur ca multi dintre ofiterii germani si autrieci stiau deja traseele pentru ca au venit aici in excursie anterior razboiului. au trecut muntii cu armatele chiar pe drumuri archicunosute, ceea ce dovedeste ca armata romana nu si-a facut deloc temele. in cindrel, trecand peste frumoasa si foltea, se ajunge in "drumul tunarilor" mereu m-am intrebat de ce ii spune asa pentru ca tuna si fulgera sau pe acolo a trecut armata germana? in pe creasta fagarasului este un loc la care in spune "la trei pasi de moarte", locul nu e foarte periculos de parcurs, dar daca era un lunetist prin zona... da', ca sa rezum, podcast-ul este foarte interesant, imi place si in acelasi timp ar trebui sa ne puna cu picioarele pe pamant, nu suntem rupti din soare, nu suntem cei mai cei de pe planeta, suntem oameni ca toti oamenii, traim intr-o tara construita pe oase si sange si suntem inca tineri, avem doar o suta si un pic de ani, am gresit mult, sa facem cumva sa invatam din greseli daca vrem sa ajungem batrani 😁
@oantamihaela3493
@oantamihaela3493 2 ай бұрын
Multumim! Primul RM a fost mereu o nebuloasa , in ceea ce priveste prezentarea in manualele de istorie. 😢
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Da, s-a trecut mereu repede peste el și a fost prezentat mai ales începând cu evenimentele din vara lui 1917.
@fireart7808
@fireart7808 Ай бұрын
​@@colectionaruldeistorie, daaa, în capul unora , WW1 a început pt români cu Focșani -Namoloasa-Galati și cu Ecaterina Teodoroiu.😂
@romanvssvmromania
@romanvssvmromania 2 ай бұрын
Așa este și acum, gușații gradați fac diverse afaceri când sunt în armată (și după, că relațiile rămân) și fac lucrări de 2 lei. În timp ce soldații trebuie să tacă și să înghită rahatul dat de acești ,,superiori". Vezi Recorder cu privire la ce este acolo în așa zisa armată. Au mărit la 2.5% din PIB ca să fure mai mult, diferența nu se vede în pregătirea soldaților sau în înzestrare.
@alexanderbatu7756
@alexanderbatu7756 Ай бұрын
Păi cum să-ți faci hotel si pensiuni si să-i iei amantei diamant și blăniță? Ce dreaq' doar nu te dai cu cazanul BMW iti iei Bentley.
@Transylvanian_Werewolf98
@Transylvanian_Werewolf98 2 ай бұрын
E chair foarte plăcut în momentul în care primesc notificare de la voi şi văd wow 2 ore! E foarte fain ce faceți, nu trebuie să vă îngrijoraţi să faceţi mai scurt chiar deloc. Aş fi vrut să aud şi continuarea în care se termină războiul şi Ungaria pierde Transilvania. La cât de praf a fost România mă întreb cum a fost posibil să i-a Ardealul... Poade domnul Pogăciaş într-un episod viitor o să spună şi istoria medievală din Transilvania, ar fi foarte fain de ascultat. Mulţumim tare mult, să continuaţi cu cât mai multe episoade!
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
🇹🇩 a capitulat in primavara lui 1918 Ardealul l-am luat pt ca bulgarii,turcii austriecii si nemtii disparusera din peisaj iar sarbii si armata 🇫🇷 au aparut in Banat In acest context, meciul cu maghiarii a fost castigat noi fiind mai multi.
@Transylvanian_Werewolf98
@Transylvanian_Werewolf98 2 ай бұрын
@@generaldhautpoul8388 ohh deci a fost pomană curată... wow şi se mai laudă atãt cu "România mare", când de fapt nici Bucurestiul nu-l merită amărăciunea de stat român... Ungurii au avut dreptate în tot timpul ăsta cu Transilvania!
@fireart7808
@fireart7808 Ай бұрын
​@@Transylvanian_Werewolf98👍👍
@Morsificator
@Morsificator 2 ай бұрын
50:35 Oamenii aceia, 11-15, erau din Comuna Câineni. Erau, majoritatea, oameni maturi, prea în vârstă ca să fi fost luați la armată, dar din care mai mulți aveau serviciul militar făcut, includiv câțiva cu grad de sergent. Lista numelor lor diferă în surse, dar se pare că cel puțin doi dintre ei erau de etnie rromă, oameni care erau cel mai prost tratați în societatea vremii și totuși au luptat eroic pentru țara lor! Ulterior am înțeles că s-au acordat câteva medalii, inclusiv o "Bărbăție și Credință"cu spade. Tot la Câineni moare, lovit de focul inamic, generalul Praporgescu, în timp ce organiza apărarea defileului Oltului. Un monument ridicat în amintirea lui se găsește chiar în dreptul podului care traversează Oltul la Câineni.
@atms_ro
@atms_ro 2 ай бұрын
felicitari. O discutie extraordinara!
@freewheels7544
@freewheels7544 2 ай бұрын
Unde se pot accesa mai multe informatii despre o urmatoare reconstituire la Targu Jiu?
@Haya-xp3df
@Haya-xp3df 2 ай бұрын
Încercați sa nu mai vorbiți unul peste celalalt....
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Manevra de la Flamanda a fost in stil napoleonian, avand un sfarsit similar cu batalia de la Aspern Essling
@alexmititelu3845
@alexmititelu3845 2 ай бұрын
La 1:47:33 cred totusi ca e zona din fata Palatului Regal, unde acum este statuia lui Carol. In stanga se vede Palatul Fundatiei Universitare „Carol I”, iar in dreapta este Palatul Banca Natiunei, demolat in 1939.
@mishuvv
@mishuvv 2 ай бұрын
D-le Udrea, felicitări pentru podcast... Sunteți în trend!! Ar trebui sa faceți și niște manuale pentru viitoarele generații, să afle și ele cât de viteji au fost români la invadarea(sic!) Transilvaniei😮😮😮
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
La momentul respectiv, așa se discuta. Să nu uităm că șefii bisericii ortodoxe din Transilvania și Banat i-au afurisit pe români și și-au declarat loialitatea față de împărat în 1916, când armata română a trecut Carpații.
@marktwain8121
@marktwain8121 2 ай бұрын
​@@colectionaruldeistorieRegatul român nu trebuia sa intre in război ,revoluția bolșevică ar fi avut loc oricum ,și imperiul austro-ungar s-ar fi prăbușit ,sa intri in război împotriva celor cu care ai semnat tratat de alianță -clovnii mitici ,singurul noroc a fost că au pierdut forțele centrale că la ce condiții au trebuit să semneze sclavetii sudiști după pacea de la Bukale ,ar fi meritat din plin sa sufere sudiștii consecințele păcii de la București ,când nu stai cuminte pe curul tau și te bagi unde nu-ți fierbe oala .
@mishuvv
@mishuvv 2 ай бұрын
Nu este prima dată când aud români ardeleni plângându-se de miticii bucureșteni. Cred ca e cazul să rezolvați problema: inițiați un plebiscit pentru aderarea la Imperiul austro-ungar! Voi vota pentru cu ambele mâini. M-am săturat să aud cât de frumoasă e Budapesta și cât de măreț este viitorul principe, Boc!!! Orban Victor, seretlek...
@decemvre
@decemvre 2 ай бұрын
Amice, învață să iei critica așa cum e. Nu vrea nimeni din Ardeal să facă parte din Ungaria dar dacă nu admitem corupția și neajunsurile și greșelile din trecut riscăm să le repetăm. Deci te rog calmează-te.
@calnebun2867
@calnebun2867 2 ай бұрын
Nu te grăbi cu ,,plebicistul" ,mai degrabă ai vedea ce părere aveau basarabenii și bucovinenii despre ,, mitici" ,și asta doar la câțiva ani după unire ....îți spun eu că ardelenii ți se vor părea moderați!
@adrianciobanu5856
@adrianciobanu5856 8 күн бұрын
​@@calnebun2867bre plută explică de ce valahii au u.cis mai mulți moldoveni fiind aliați cu turcii de la Podu înalt până la 1944 fiind cu Hitleriștii , dece măcar o dată să sărit în ajutor când ne băteam cu hunii tătarii polonezii sau otomanii regimul fanariot se datorează doar faptul că valahia în loc să fie cu "frații" Moldoveni au ales să îi ucidă fiind de partea mordorului
@VSP4591
@VSP4591 2 ай бұрын
Noi aveam 3 armate, nemții aveau Armata 9a. În octombrie 1916 a început cu adevărat lupta cu Armata 9. De Crăciun Armata 9 asediau Focșanii. Adică, în 3 luni s-a pierdut Muntenia și o parte din Moldova. Frontul s-a stabilizat pe linia Nămoloasa - Galați deoarece acolo erau poziționate 2 armate ruse de 1 milion de oameni. Rușii au informat pe rege că putem face ce vrem dar pentru ei singura linie de apărare este Nămoloasa-Galați. Se pot spune multe istorioare picante dar strategic a fost un dezastru.
@lukflorescu6607
@lukflorescu6607 2 ай бұрын
Faceți o treaba grozavă.Bravo!
@pinteacosmin2795
@pinteacosmin2795 2 ай бұрын
Tare curios as fi cum sau împărțit teritoriile lumii si limbile vorbitoare
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Se pune intrebarea : nu cumva la bilantul final, intrarea 🇹🇩 in razboi l-a prelungit ? Rezerva de cereale, șeptelul si petrolul românesc au ajutat enorm armata puterilor centrale, chiar daca au pierdut cateva zeci de mii oameni.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Există și păreri în acest sens. Că, de fapt, Puterile Centrale au reușit să mai reziste un an datorită resurselor extrase din România.
@Adelaide2014
@Adelaide2014 2 ай бұрын
Comparațiile dintre provinciile noastre sunt pe placul maramureșeanului . Transilvania e grozavă 😃…Bucureștiul nu e Budapesta , dar s-a mutat în București , culmea 😃 . Ce grozavi sunt cei din Transilvania față de Regat 😃😃. Nu-mi place tipul , e lipsit de eleganță în exprimare . Ar trebui să ia niște lecții de la Ioan Stanomir .
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
de gustibus
@calinioanes1932
@calinioanes1932 2 ай бұрын
​@@andreipogacias4244 domnule,aceeași senzație am avut-o și eu.... departe de-a vă contesta studiul,efortul, instrucția,...când apari in astfel de posturi,nu te poți exprima ca la coasă,in Maramu. E necesară o etichetă,un limbaj cât de cât academic. Exprimarea precară sugerează facilul ....si e păcat. Ca laudă,e unul dintre cele mai șocante vloguri pe care le-am urmărit,dureroase extrem prin afirmațiile pe care le faceti(foarte corecte, altfel).Prin amănuntele prezentate,prin interpretarea datelor istorice. Iar ca dovadă că vă prețuiesc efortul, mi-am permis să vă distribui unor persoane instruite,din cercul meu ,lucru pe care nu-l fac frecvent. Nu ne-o luați critica în nume de rău,o facem spre a va șlefui, spre a vă "împinge" să vă creșteți valoarea. Cu certitudine îl voi mai viziona o dată,vlogul, pentru că vreau să pătrund și înțeleg mai mult. Baftă în continuare și spor!
@MrCipopacino
@MrCipopacino 2 ай бұрын
Transilvania era grozavă. La trecut.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
@@calinioanes1932 mulțumesc pentru atenționare,. chestiunea e că dorim tocmai să avem o discuție mai degajată, nu cu oameni la costum care stau bățos și vorbesc cu limbi de lemn, nici în termeni foartre complicați. ideea e ca lucrurile pe care le discutăm, mai ales că unele sînt adevăruri dureroase rău, să fie prezentate mai relaxat, într-un limbaj care să fie pe înțelesul tuturor, dar mai ales celor care nu au studii înalte. și doi, o mulțime de prieteni și fani m-au lăudat tocmai pentru acest stil al meu de a povesti, fiindcă li se pare super fain și atractiv. cu Matei fac echipă bună, vom continua în acest stil, fără a o da în caterincă, dar într-un fel mai nealiniat standardelor academice. de alea s-au săturat mulți. toate cele bune!
@michaeldavies6814m
@michaeldavies6814m 2 ай бұрын
Pana cand nu ne vom cunoaște istoria, nu vom repara nimic, nici scoala, nici armata, nici politica, nici justitie..., istoria este un trecut fara de care nu poti face un pas! Această afirmație subliniază importanța cunoașterii istoriei pentru dezvoltarea și progresul societății. Istoria oferă o înțelegere profundă a rădăcinilor culturale, sociale și politice ale unei societăți, contribuind la formarea identității colective și la orientarea deciziilor de viitor. Prin studiul istoriei, putem învăța din greșelile trecutului, să prețuim realizările și să evităm repetarea acelorași erori. Cunoașterea istorică ajută la consolidarea instituțiilor precum școala, armata, politica și justiția prin oferirea unor exemple de succes și eșec din trecut, care pot ghida procesele de reformă și îmbunătățire. De asemenea, istoria îi ajută pe cetățeni să dezvolte un simț critic și să participe mai activ și informat la viața civică. În contextul educațional, istoria stimulează gândirea critică, îmbunătățește înțelegerea contextelor complexe și încurajează aprecierea diversității culturale și a patrimoniului comun. În armată, istoria bătăliilor și a strategiilor militare trecute poate oferi lecții valoroase pentru planificarea și executarea operațiunilor actuale. În politica și justiție, înțelegerea contextelor istorice ale instituțiilor și legilor poate ghida reformele și îmbunătățirea sistemelor. Prin urmare, istoria este fundamentală pentru orice societate care dorește să progreseze și să se dezvolte armonios, oferind instrumentele necesare pentru a înțelege prezentul și a construi un viitor mai bun.
@robertpetrea23
@robertpetrea23 2 ай бұрын
Superb. Absolut superb clip
@dariana1959
@dariana1959 Ай бұрын
Parca ascult comentariul unui meci de fotbal in Cat. C ! FC Crevedia - Unirea Dalga ! Asa comentatori...
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 Ай бұрын
ține și de nivelul dv de înțelegere ;)
@adrianciobotaru9595
@adrianciobotaru9595 2 ай бұрын
18:30 Cadrilaterul nu a fost luat miseleste. El a fost cerut, ca si compensatie pentru toate teritoriile din Bulgaria, unde au trait romani. Aduceti-va aminte de faptul ca Alex Ioan Cuza a deschis multe scoli de limba romana pe actualul teritoriu al Bulgariei, intrucat existau multi romani acolo. Zona Timocului este numai un exemplu...
@SimonaLuccam
@SimonaLuccam 2 ай бұрын
Rascoala de la Bobalna si Flamanzi ar fi interesant sa le abordati. Hic manebimus optime ! ps - iti recomand vizionarea peliculelelor Mestesugul armelor a lui Ermanno Elmi din 2001 si Desertul tatarilor ecranizare a romanului in regia lui Valerio Zurlini din 1976
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
o să abordăm pe rînd mai multe subiecte ;)
@SimonaLuccam
@SimonaLuccam 2 ай бұрын
Mulltumesc​@@andreipogacias4244
@moldovandan6066
@moldovandan6066 2 ай бұрын
Vă doresc cât mai multe înjurături din partea milițienilor care au citit o singură carte de istorie și anume „Istoria militară a poporului român” scrisă de generalul Ilie Ceaușescu, fratele dobitocului din Scornicești
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
săr'na :))))))))))))
@laurentiuc7830
@laurentiuc7830 2 ай бұрын
Acum am descoperit canalul si ma bucur mult. Scriu acum, abrupt ca sa nu uit: mi-ar place un podcast despre istoria comparata a Ardealului (a Transilvaniei ar fi prea complicat), sau, si mai bine, a secuilor, comparand versiunea "secuiasca" fata de versiunea "romaneasca": "romanii spun asta, secuii spun asta, adevarul e asta." Nu de alta, dar daca tot ajungem prin Harghita-Covasna, noi, cei din regat, sa intelegem monumentele secuiesti pe care le vedem. Da, o istorie corecta a secuilor pentru romani. Ce se intampla in secuime, ce se intampla in principate in paralel. Si o istorie comparata a revolutiei maghiare vs revolutia romana 1848, Sandor Petofi vs Avram Iancu... Tot vine 15 martie. L.E.: Ultimatumul din 1940, consiliul de coroana, fuga lui Carol al II-lea. A intervenit Hitler ca sa cedam fara lupta?
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Vom încerca. Mulțumim pentru sugestii. În unele cazuri, e nevoie să aducem specialiști. Sigur că istoria e foarte vastă și nu putem să acoperim orice eveniment în mod competent. Unii dintre istoricii noștri buni sunt în provincie (chiar în Transilvania). Am vorbit cu ei, când au drum prin București vom face niște episoade cu ei, să povestească. :)
@constructx
@constructx 2 ай бұрын
hai sa iti spun eu cum ASTAZI ii dai "undo" la vremurile alea: prin conflict armat, unde Ungaria ataca Romania, asta dupa ce Ucraina va pierde si ne invecinam cu Rusia. In acel moment Orban Viky, cu Putler vor ticlui un plan de schinjuirea a cetatenilor Romani de etnie maghiara, iar ei saracutii si nevinovatii si ingerasii de rusi si unguri vor intra in Romania sa ii salveze pe etnicii secui de bau-bauuu Romanesc propagandistic denumit uzurpator si bla-blauri. Mno. Partea nasola este ca pe teatru de operatiuni nici nu mai conteaza cine ataca pe cine, deoarece TOT teatru de operatiuni va fi facut terfelita, una cu pamantul, pentru ca vremurile au trecut iar FAB-urile de 1500kg explozibil sunt utilizate de toate partile la discretie, indiferent cum se numesc ele in diferitele parti beligerante. Vrei dinastea? Indiferent cine si cum castiga pe teatru de operatiuni, este o mare si fasaita iluzie sa crezi ca in zilele noastre prin conflict DOAR armat poti pastra un teritoriu fara a fi recunoscut international de TOATE partile beligerante, deoarece daca nu ai hartia semnata, in maxim 2 ani te trezsti cu Vinetoo razbunatorul de la Iasi, pe cap, si nimeni nu poate sa zica nimic pentru ca are si dreptate. Remember 4 iunie Trianon 1920? Un tratat ca ala se va desface daca intreagul gunoi reprezentand Rusia-Austria-Ungaria-Germania, ar reusi azi sa invinga USA-Anglia-Franta-Polonia, etc, etc, etc. Visati baieti ... sau mai bine zis apucati-va de fumat diverse, ca poate doar acolo o sa va mai udati neuronii visand deschis la Imperiile de odinioara, inchisori de natiuni.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
​@@colectionaruldeistorie pe FB, de 1 decembrie,un secui mi-a spus ca "le-am furat țara" si suntem trupe de ocupatie Cand i-am amintit desnationalizarea fortata a romanilor dinainte de 1918, mi-a spus ca nu-l intereseaza. O sa avem prbl cu ei.
@andyadrian2005
@andyadrian2005 2 ай бұрын
Salut! Ar fi interesant un episod legat de Imperiul Vlaho Bulgar cu parere lui Andrei Pogacias despre acest subiect.
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
într-o bună zi. cel mai bine chemăm chiar un specialist și ne lămurește el ;)
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
@@timirom68 cea mai bună idee ar fi să meri să bați coasa la altă masă :))))))))))))
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
@@timirom68 cînd tot rîcîi pe cineva de-a moaca, fiindcă e singura plăcere a vieții tale, așteaptă-te la așa ceva, doar nu vrei să te laud sau să-ți mulțumesc...
@Pulcion
@Pulcion 2 ай бұрын
Las aici un comentariu pentru algoritm!
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
dați și un like, un share și un subscribe, că așa-i place algoritmului :), mulțam fain!
@siniteanrazvan3298
@siniteanrazvan3298 2 ай бұрын
La Varna cred ca se face o confuzie intre iancu si regele Ungariei si Poloniei, Vladislav al 3-lea care șarjează in liniile ienicerilor de elită din jurul sultanului, unde diverse surse spun că ar cădea de pe cal si in final ucis, chiar am fost curios si sunt încă dacă asta a fost confuzia sau e o altă bătălie unde iancu cade de pe cal
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
nu e nici o confuzie. la Varna Iancu nu e menționat că ar fi căzut de pe cal. regele șarjează și e ucis. la Belgrad, în 1456, sultanul cade de pe cal în văzul întregii lui armate.
@siniteanrazvan3298
@siniteanrazvan3298 2 ай бұрын
@@andreipogacias4244 nu dumneavoastră, era referire la debate-ul dintre voi unde gazda a spus inițial asta despre Iancu și mă gândeam că poate a avut lapsusul în direcția asta, m-am gândit și în direcția respectivă cu Belgrad, dar am spus că sigur nu e o confuzie în acea direcție fiind în cealaltă tabără, mulțumesc pentru alegerea de a deveni mai vizibil pentru populația de rând, apreciez enorm și caut cu disperare oameni extrem de bine pregătiți în domeniul asta și cât mai aproape de sursă, fără o agendă, la cât mai multe episoade
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
@@siniteanrazvan3298 ok, mersi mult!
@andriesv8903
@andriesv8903 2 ай бұрын
Salutare salutare.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Salutare!
@bodyhater
@bodyhater 2 ай бұрын
2 baieti minunati!!!
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
Mulțumim!
@bodyhater
@bodyhater 2 ай бұрын
@@colectionaruldeistorie noi multumim domnilor. respect maxim.
@liviughinescu6894
@liviughinescu6894 2 ай бұрын
Mercy de lectie.
@colectionaruldeistorie
@colectionaruldeistorie 2 ай бұрын
N-a fost o lecție, am spus de la început că acestea sunt mai degrabă niște șuete pe teme istorice. Dar să fiți sigur că tot ce s-a spus e cât se poate de acoperit de documente.
@alexandrudalisevici326
@alexandrudalisevici326 2 ай бұрын
De am avea o populatie informata,educata ,am ajunge departe. Din pacate..educatia e departe..
@cipriantaoshu
@cipriantaoshu 2 ай бұрын
Sunt foarte dezamăgit după acest podcast...Doare mult adevărul....
@andreipogacias4244
@andreipogacias4244 2 ай бұрын
dezamăgit de?
@calinioanes1932
@calinioanes1932 2 ай бұрын
​@@andreipogacias4244 de noi,evident. După atâta propagandă...e șocant să-ți spună cineva adevarul gol-goluț,adevăr mult diferit de cel pe care-l "posedai",ca cetățean român.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Ce spuneti despre subofiterii si ofiterii executati in oct-dec 1916, aud pt prima data. E plauzibil, dupa Caporetto italienii au facut la fel.
@calnebun2867
@calnebun2867 2 ай бұрын
Până la înfrângerea de la Caporetto,generalul Luigi Cadorna ordonase o groază de execuții ale subordonaților bănuiți,,de lașitate " și multe alte pedepse aplicate subordonaților săi.Dupa Caporetto,a fost demis.Tarziu.
@calinadrian1838
@calinadrian1838 2 ай бұрын
Adevărata istorie . Fără decuparile partidului comunist. 👍
@bogdanneagu5413
@bogdanneagu5413 2 ай бұрын
Urmaresc foarte mult discutii si articole istorice. Mai mult dupa intemeierea tarilor romane pentru ca nu imi place antichitatea si cred ca este totul prea interpretabil. Ma minunez, pentru ca imi amintesc si fac comparatia, de diferenta dintre istorie si ceea ce am invatat in scoala. De fiecare data imi amintesc ca eram in clasa a patra prin 97-98 si la ora de istorie ma ridic foarte mândru si spun ca bunicul meu a luptat in razboi de partea Germaniei. Învățătoarea,.care avea 50-60 de ani, imi spune ca este imposibil ca germania era dujmanul. Am fost foarte contrariat si nu am inteles nimic. In anul urmator am avut marele noroc sa am o profesoara care facuse facultatea dupa revolutie si la prima ora ne intreaba ce conducatori mari au avut tarile romane. Mintea mea a fost iar distrusa cand ea a spus ca mihai viteazul nu a fost chiar asa tare pe cat am invatat noi si ca mai repede a fost un cuceritor si strateg militar.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
Sigur ca Germania era dujmanul, atunci cand nu era aliatul. E valabil si pt rusi.
@calinioanes1932
@calinioanes1932 2 ай бұрын
La fel de surprins am fost când moșu' meu, ne povestea că a fost rănit de către rusi. Eu,copil,îi zic:"moșule,nu mai tii minte,noi cu nemții ne-am luptat". Nu nepoate,nemții mi-erau camarazi.... In cartea de istorie, 4 ani de război erau descriși astfel:"România a fost târâtă intr-un război nedrept împotriva Uniunii Sovietice". Asta știam noi,copiii, despre al 2-lea război mondial.....
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
@@calinioanes1932 asa se intampla cand dupa 2 generatii se spune doar o parte a povestii
@MrKosm1n
@MrKosm1n 2 ай бұрын
Va ascult cu atentie, si nu pot sa nu simt rusine pentru conducatorii nostrii din acea vreme! La fel ca si in ziua de azi, niste corupti! Pacat de cei care au murit degeaba si din ordine date de niste nesimtiti! Din pacate in ziua de azi armata este la fel de nepregatita si condusa la fel de niste incapabili!
@constructx
@constructx 2 ай бұрын
Pai tu nu esti Roman bai pacaliciule sa spui ca iti era rusine de conducatorii Romani de la acea vreme. Normal ca iti era rusine pentru ca bunica-tu a dat nas in nas cu buinicamiu si dupa asta, al tau s-a dus inapoi la el in Imperiul lui de cacao unde a fatat diversi ciudati, care acum Putler i-a reactivat.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 ай бұрын
E o problema structurala a poporului 🇹🇩 care exista inca din 1859 Nu e nimic de facut
Drumul spre Primul Război Mondial
1:01:29
Cătălin Moise
Рет қаралды 415 М.
g-squad assembles (skibidi toilet 74)
00:46
DaFuq!?Boom!
Рет қаралды 10 МЛН
КАРМАНЧИК 2 СЕЗОН 5 СЕРИЯ
27:21
Inter Production
Рет қаралды 575 М.
1 класс vs 11 класс (неаккуратность)
01:00
БЕРТ
Рет қаралды 4,4 МЛН
TRANSPARENTE cu Andrei Pogacias
50:19
TVRCluj
Рет қаралды 22 М.
Ce nu știm despre daci
2:04:53
Zaiafet
Рет қаралды 148 М.
Andrei Pogacias despre „Dacii liberi”
25:11
All About Romanian Cinema
Рет қаралды 10 М.
De ce a rămas România în urma Europei ca nivel de dezvoltare
1:04:22
Colectionarul de Istorie
Рет қаралды 21 М.
g-squad assembles (skibidi toilet 74)
00:46
DaFuq!?Boom!
Рет қаралды 10 МЛН