Elektrikçi mi Haklı Profesör mü?

  Рет қаралды 106,330

Dogan Erbahar

Dogan Erbahar

29 күн бұрын

Пікірлер: 971
@gsoyler
@gsoyler 26 күн бұрын
Ne elektrikten anlarım ne de fizikten fabrikada çalışan basit bir işçiyim video tesadüfen karşıma çıktı ve hiç sıkılmadan sonuna kadar izledim.Bu ülkede sizin gibi insanların var olduğunu bilmek içimi rahatlatıyor 2 çocuk babası bir küçüğünüz olarak elinizi öpmeyi kendime borç bilirim iyi ki varsınız.
@hasanyarock3742
@hasanyarock3742 25 күн бұрын
muhteşem yorum. 0 kibir helal sana ustam
@ethemkardas7305
@ethemkardas7305 20 күн бұрын
Kardeşim 5 vakit namazınıda kıl, cennet ehlinden olursun inşAllah
@themanwhosavedtheworld236
@themanwhosavedtheworld236 17 күн бұрын
Bence sandığınız kadar basit değilsiniz. Ülkedeki insanların kaçı alakasız olduğu konuyla ilgili 17 dk video izleyecek bir meraka ve ilgiye sahip? Türkçeniz de gayet iyi, %90'ın aksine bağlaçları ayrı yazmayı biliyorsunuz mesela. Bunu yapamayan akademisyenler gördüm ben
@serdarsevinc2454
@serdarsevinc2454 16 күн бұрын
Çocukların bahtı açık olsun, basit değil ama mütevazı olduğun kesin
@brothEr-En
@brothEr-En 16 күн бұрын
@@ethemkardas7305 Ya sana ne birader adamın namazından? Adam belki müslüman bile değil. Bırakın artık, kendi doğrularınızı dayatma huyundan vazgeçin.
@adigehalil
@adigehalil 21 күн бұрын
Bu videonuz, bana, internetin 20-25 yıl önceki, bilene sorulan, bilenlerin bildiğini paylaştığı, öğretici içeriklerle dolu halini, forumları hatırlattı. Teşekkürler.
@alihantaycu
@alihantaycu 27 күн бұрын
Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak sizi keşfettiğimden beri hayat kalitem arttı. fiziği bu kadar anlaşılır anlatmanız muazzam. Sevgiler, saygılar güzel bir tatil dilerim profesör.
@_________63789
@_________63789 23 күн бұрын
sayin meslektasim, ben de bu videoyu ana sayfama dusunce gordum ve, makarayi acmadan kullanan biri nasil profesor olmus, diye dusunuyordum.
@empatikokumalar8202
@empatikokumalar8202 23 күн бұрын
@@_________63789 videonun genel konusu da o zaten. Saha deneyimi ve kitabiyat farkları ve çözümleme anlayışı.
@alihantaycu
@alihantaycu 23 күн бұрын
@@_________63789 zaten sayın profesör video da iğneleyici bir tavırla kendini eleştiriyor. Kendi kendine sorguluyor ve araştırıyor. Sıfatlara takılmayalım.
@hakan_akkaya
@hakan_akkaya 21 күн бұрын
@@_________63789 terzi kendi sokugunu dikemez, ama terziligindende birsey kaybetmez
21 күн бұрын
​@@_________63789 profesorler bir konuda kafayi kirmis dengesiz kisilerdir genelde. Inegin kuyruklu bir hayvan oldugunu bilmeyebilir yada ekmegin fiyatindan habersiz olabilirler.
@mehmetrzasarac6034
@mehmetrzasarac6034 4 күн бұрын
Güç elektroniği için güzel bir problem misali olmuş bu olay. Hesaplamada bir kaç ayrıntı unutulmuş, öncelikle alıcı cihaz doğrultucu içeriyor ve saf rezistif bir eleman gibi hesaplanamaz. Doğrultucu barındıran cihazlar için mühendislik eğitiminde öğrencilere güç tüketimi ve akım rejimi ile ilgili ek bilgiler veriyoruz. Burada trafo detayına girilse bile kabloda bir faz birde nötr hattı bulunuyor ve bunlar ters yönlü akımlar taşıyarak endüktif etkiyi sönümlüyor. Sadece bir hattı düşünüp bu iletkeni primer sargısı kabul ederseniz ikinci iletken sekonder gibi kalacaktır zaten. Burda fuko kayıplarına girmek gereksiz bir durum. İlla manyetik sistem olarak incelenecekse burdaki kablo sarılı vaziyette ortak mod hat filtresi gibi düşünülebilir sadece. Asıl can alıcı nokta sistemin akım rejimi ve çekilen harmonik bileşenlerin fazlalığı. Bu tip sistemler bir periyot işerisinde özellikle 90 ve 270 derecelerde darbe şeklinde yüksek akım çekerler. Mühendislik eğitiminde bu tarz yükleri hesaba katarken öğrencilere bu alıcılardan çekilen güç veya akımı, en kötü 6 en ideal 10 katsayıları ile çarpmalarını ve buldukları değere göre iletken, trafo, jeneratör ve şalt elemanlarını seçmelerini tembihliyoruz. Darbe şeklinde çekilen akım dolayısı ile kabloda kesikli süreler halinde ısıtma yapılıyor ancak akım darbe şeklinde ve yüksek değerlerde oluyor. Çok kaba şekilde burada akımı 10 ile çarparsak güç hesabında 30W yerine 3000W değeri oluşur, ısıtma işleminin kısmi zamanlarda yapıldığını hesaba katarsak bu değeri 10 a böldüğümüzde 300W lık bir ısıtma gücü ortaya çıkıyor ve bunun 200W lık kısmı sarılı kablolarda ısınmaya sebep oluyor. Elbette aracın gösterdiği güç şebekeden şekilen güç mü yoksa şarj gücü mü bakmak lazım, şarj gücü ise birde verimi hesaba katmak lazım.
@salihsahinoglu69
@salihsahinoglu69 21 күн бұрын
Bir fizik öğretmeni olarak sonuna kadar izledim Mükemmel anlatım hocam. Kablo sabit yarıçaplı bir bobin değil. Değişken yarıçap girdap etkisi oluşturarak açık halde iken sadece ohmik direnç varken şimdi devre empedansı artar. Hatta makarnanın içindeki küçük bir demir parçası dâhi girdap etkisini artırır. İndüksiyon ocaklarının çalışma prensibi.
@digitalportakal2782
@digitalportakal2782 21 күн бұрын
anlatım tarzınız mükemmel keşke tüm Profesörlerimiz sizin gibi detaycı ve anlatma isteği olan kişiler olsa..
@demirdagli1
@demirdagli1 27 күн бұрын
Hocam selamlar. Uzun yıllardır "elektrikçilik" yapan birisiyim. Elektrikçi arkadaşın bahsettiği "bobin etkisi" kavramını biz bir arada toplanmış uzatma kabloları için kullanıyoruz. Sadece kablo, priz ve fişten oluşan bir uzatma kablosunu da (kaynak makinası gibi yüksek akım çeken aletler kullanıyorsak) yere sererek kullanıyoruz. Temel olarak sizin de bahsettiğiniz ısının hapsolması olayı yüzünden seriyoruz esasen. Video için teşekkür ederim, hiç hesap edemeyeceğim bir şeyi öğrettiniz. Yeni videolarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. İyi günler.
@DoganErbahar
@DoganErbahar 27 күн бұрын
Çok teşekkürler, saygılar, selamlar!
@kazmzengin5176
@kazmzengin5176 26 күн бұрын
Hocam çok güzel bir video olmuş emeginize sağlık. Fakat şu noktanin atlandigini düşünüyorum. Sarili uzatma kablosu direkt olarak bir bobin gibi dusunursek hata ederiz. Kabloda iki adet ayri iletken var, faz kablosu ve notr kablosu. Bunlarin akim yonleri birbiri ile zit. Birinci sarimi fazdan yuke akan akimi tasiyan faz kablosu, ikinci sarimi ise yukten notre akan akimi tasiyan notr kablosu olusturur. Bunlar birbirine ayni geometride ve buyuklukte enduktans olustursa da zit yonlu emk olustururlar. Bu sebeple girisik induktans sanirim sifir olacaktir fakat girdap akimlari sebebi ile isi olusacaktir. Bu benim yorumum. Selamlar sayin hocam
@serdarksk
@serdarksk 25 күн бұрын
Ben de senin gibi düşünüyorum. Elektrik makinalarindaki bobin telleri aynı yönde akım geçiriyor. Burada yük bağlandığı an fazda gelen akım nötrden dönüyor. Manyetik alan olmadığı zaten girdap akımı da oluşmaz. Ayrıca ortada girdap akımları oluşacak bir nüve yok​@@kazmzengin5176
@Throtmanni
@Throtmanni 5 күн бұрын
@@kazmzengin5176 Fazda akım yönünü anlıyorum ama yüke binmiş bir devrede nötrden geri gelen bir akım kalırmı tam bilemiyorum. ama şu zıt yönlü emk olayını paralel olarak laminelenmiş iletkenler ile çözülüyor.bildiğm kadarı ile japonyadaki elektrikli trenler (belki başka örnekde vardır) Eddy akımı frenleme sistemi yani zıt emk nin yarattığı ısı-direnç ilişkisi ile çalışmakta.. çok acaip bişeyyy
@kazmzengin5176
@kazmzengin5176 5 күн бұрын
@@Throtmanni eddy currentlar bircok frenleme sisteminde kullanilirlar, bunlardan en bilinenleri otobus ve kamyonlardaki roterdar sistemleridir. Fugo freni bunun genel adidir aslinda
@emireren6326
@emireren6326 27 күн бұрын
hocam bir elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi olarak bilginize ve kibarlıgınıza hayranım gene enfes bir video olmuş
@xyzbilal
@xyzbilal 20 күн бұрын
17 yıl öncesine götürdünüz hocam. o günlerde öğrencilerin genelinde hakim olan gerçek hayatta ne işimize yarayacak algısı yaratan konulardan birini ne güzel izah etmişsiniz.
@TheCodecodelin
@TheCodecodelin 9 күн бұрын
kablonun enduktansı makara olusundan olusmaz. onun yerine 2kablo arasındaki plastik izolasyondan dolayi 2 kablo arasinda 1-2mm bosluk vardir bu bosluktan dolayi asil enduktans olusur.Tabi kablo boyuda bir katki yapar.Eger kabloda birkac watt bile isinma varsa hic soguma olmazsa ilerde sicaklik cok artar ve izolasyonlari eritir.Bu yuzden acilip soguma imkani verilmelidir.
@user-qq8uf6sq5r
@user-qq8uf6sq5r 7 күн бұрын
gördüğüm en sade ve net cevaplardan birisi, teşekkürler...
@oguz-ss6og
@oguz-ss6og 16 күн бұрын
Hocam ben elektrikçiliğe çıraklıktan başlamış mektepli teknikerim, 35 yıl önce çıraklığa başladığımda sebebini tam öğrenmesemde ustamın "sarılı kablo bobin gibi olur,motor gibi olur,sakın sarılı bırakma" demesi ilk öğrendiğim şeydi.Anlaşılabilir ve güzel anlatımınız için teşekkür ederim.
@aliihsan8209
@aliihsan8209 27 күн бұрын
bu kadar eğlenceli bir izleme keyfi sunduğunuz için teşekür ederim hocam. akademik düzeyde fiziği sunuşunuz çok yalın ve güzel.
@necatidindar4175
@necatidindar4175 27 күн бұрын
Sizin gibi dürüst kaliteli öğreticilere okadar ihtiyaç varki gururdan kibirden uzak durarak sunan insanlardansin bende elektrikciyim sonsuz teşekkürler saygimi sunarım
@ao41tr
@ao41tr 23 күн бұрын
Bu kabloda akım taşıyan iki damar vardır. Birinden giden akım diğerinden döner. 2.5mm2 kesitindeki kablonun 1 metresinde 2 metre akım yolu vardır. Bobin olayında da akım yönleri ters, iç içe iki bobin düşünülmesi gerekir.
@metinylmaz3192
@metinylmaz3192 2 күн бұрын
Aslında üç hat vardır. Birde toprak bağlantısı var. Bence giden ve gelen akım birbirini sıfırlaması lazım fakat kaynak Alternatif akım olduğu için iletim hızına bağlı olarak giden hatla gelen hat arasında hat boyunca manyetik kesişmeler vardır. ve topraklama hattına iki uçtan gelen akım etkisi gösterir. Bu yüzden sarılı olan kısımda daha çok olduğundan belli potansiyele kadar yükselen bir ısınma görülür diye düşünüyorum.
@skatehero7703
@skatehero7703 27 күн бұрын
O kadar harika bir video ki büyük bir keyifle dinledim. Emeğinize bilginize sağlık hocam. Bu tarz fiziğin günlük hayatımızın tam ortasında yer alan olguları irdeleyen bu videoların devamını bekliyorum... :)
@daredevil3783
@daredevil3783 27 күн бұрын
akademideki bilimsel düşünmeyi öğreten nadir insanlardansınız türkiyede veya dünyada bilimsel ilerleme devam edicekse siz ve sizin gibi akademisyenler sayesinde iyi ki varsınız
@anlcemcavl2726
@anlcemcavl2726 14 күн бұрын
bazen, bazı insanlarla daha erken tanışmış olmayı dilersin, doğan hoca da bugün öyle bi his uyandırdı bende. hiç alakamın olmadıgı bi alanda, merak duyusunun ve problem çözme arzusunun ne kadar güçlü etkisi oldugunu fark ettim üzerimde. teşekkürler hocam, artık takipteyim ben de.
@ahmet6924
@ahmet6924 27 күн бұрын
Derste anlatılan sohbete youtube feedimde denk gelmenin keyfi bambaşkaymış. Saygılar hocam
@biyogazccocuk482
@biyogazccocuk482 27 күн бұрын
Hocam siz nasıl bir kralsınız vallaha emeğinize sağlık. Yeni videoları merakla bekliyorum.
@zeynettin9103
@zeynettin9103 17 күн бұрын
Ders niteliğinde harika ötesi bir video olmuş hocam, sağolun varolun
@ismailucman1890
@ismailucman1890 27 күн бұрын
Elinize sağlık hocam. İyi bir ustayla bir profesör aynı noktada buluşabiliyor, ikisi de kendi yöntemiyle aynı konuyu açıklamış.
@user-uo8mw4ry4l
@user-uo8mw4ry4l 18 күн бұрын
doğan bey selamlar. Mesleğim Elektrik. Bir şeyi dikkate almamışsınız. Modelinizde tek hat çizim yapmışsınız fakat; kablo içerisinden faz, nötr., ve toprak hattı gider. dolayısıyla bir hat üzerinden elektrik sağ el kuralına göre faz üzerinden örnek sağa doğru giderken hemen yanında sola doğru giden bir aynı akım vardır. üstelik bir ucu boşta ve diğer ucu toprak iletkenine bağlı olan bir toğraklama kablosundan bahsediyoruz. Modelinizi bir de buna göre kurunuz. Bahsettiğiniz nüve mantığı burada işlemez çünkü gidip dönen akımlardan dolayı magnetizma sıfırlanır. Fakat kablo içerisinde durum başka olabilir . Size ipucu. ;) kaçak akım rölesi çalışma mantığını inceleyiniz. Burada da temel mantık birbirine ters sarılan iki bobinden faz ve nötr geçirmektir.
@fevziberks
@fevziberks 8 күн бұрын
Hocam sizi ilk defa izliyorum ve fizikle çok alakalı olmasam bile izlerken bayağı bir keyif aldım. Emeğinize sağlık resmen beni ekrana kitleyip bir abone kazandınız.
@AtillaCnar-bt2zd
@AtillaCnar-bt2zd 10 күн бұрын
Hocam muazzam bir anlatım olmuş elinize sağlık. Ben teknik lisede elektrik elektronik okudum, üniversite olarak ta biyomedikal okudum. Aynı olay bizim başımıza geldi bir arkadaş kaynak yaparken makarayı açmamıştı bende hemen müdahale edip enerjiyi kesip makarayı komple açmasını söyledim. Bu arkadaşta elektrik elektronik okmuş teknik bir kişiydi ama bunun neden olduğunu anlamayıp bana sordu. Bende elektriğin ilk kuralını söyledim bir iletkenden akım geçerse etrafında manyetik alan oluşur. Şimdi uzun bir kablo var ve bu kablo bir nüveye sarılmış şekilde duruyor, içinden geçen akım döne döne bobin etkisi yapıyor ve nüveyi ısıtıyor bu şekilde hem nüve hem de kablo ısınmış oluyor.
@muhammetgl61
@muhammetgl61 27 күн бұрын
16:08 Gülmekten yarıldım ya 😂😂😂 En eğlenceli videonuz bence bu hocam hiç sıkılmadan izledim :D
@egemencenkbiner8352
@egemencenkbiner8352 23 күн бұрын
Rastlantısal şekilde önüme çıkan videoyu soluksuz izledim. Bu kadar detay bilmesem de sanki belgeselde bir konuyu izliyormuşum gibi düşündürttü.İlgiyle izledim.Teşekkür ederim
@Oktay34691
@Oktay34691 2 күн бұрын
Teşekkürler araştırmanız ve açıklamanız için sağolun
22 күн бұрын
Hocam çok güzel açıklamışsınız. Keşke öğrencilik hayatımızda sizin gibi kıymetli hocalarımız problemleri bize böyle hayattan örnekler vererek çözebilselerdi, çok daha kalıcı olurdu. Devamını bekliyoruz...
@enesergoren
@enesergoren 25 күн бұрын
Bir Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi ve aynı zamanda amatör telsizci olarak size denk gelmiş tanımış olmak büyük mutluluk verdi, gerçetken kıymetli bir kanal. Umarım ilerleyen zamanlarda lisans öğrencileri için kamplar düzenlersiniz, katılmak için can atarım. esenlikler.
@user-fg2eo4js2z
@user-fg2eo4js2z 22 күн бұрын
bilim insanı olmak budur işte yaş farketmeksizin durmadan öğrenmek ve çevreyi gözlemlemek. gerçekten hayranlıkla izlediğim bir 17 dk oldu hocam çok teşekkürler
@erenbayrakdar4519
@erenbayrakdar4519 2 күн бұрын
İlk defa böyle bir videoyu uzun uzadıya kesintisiz dinledim.böyle bir videoya denk geldim. Neredeyse 15-18 sene önceki youtube videoları kadar kaliteli, içten (samimi sohbet havasında) ve öğretici yani matematiksel olarak açıklayan bir hocasınız. Gerçekten zerre kadar fizikle ilgilenmem elektrik işinde azbuçuk bilgim var, ama gayet güzel sade bir dille anlattığınız için teşekkür ederim. Sırf bu güzel anlatımınız ve sohbet havasıyla konuşmanızdan dolayıda kanalınıza abone olucağım. Şimdiden kolay gelsin hocam.
@helixnebula777
@helixnebula777 12 күн бұрын
anlatımınız çok akıcı. ıı'lamadan ve takılmadan konuşmak işinizde ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu da gösteriyor. elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi olarak severek takip edeceğim bundan sonra
27 күн бұрын
Hocam basitçe faz dışındaki nötr ve toprak hatlarının tellerinin karşılıklı indüklenme ile ısı açığa çıkarmasından bahsediyoruz değil mi? Bu durumda ısınma anlamında güç kabaca 3 katına mı çıkıyor?
@bilimbilin666
@bilimbilin666 27 күн бұрын
Tam bir Kelebek Etkisi Bir Elektrikçi Bir Profesör Ve Bir Ertan Sinan Şahin
@DoganErbahar
@DoganErbahar 27 күн бұрын
​@@bilimbilin666ahahaha 😊
@meteaslan8124
@meteaslan8124 26 күн бұрын
Bilim sizin gibi irdeleyip merak edip kafa yoran insanlar sayesinde bu seviyede hocam ağzınıza sağlık
@kaan4288
@kaan4288 27 күн бұрын
Her zamanki gibi çok yararlı bi video olmuş hocam, su gibi aktı izlerken.
@maoklina
@maoklina 21 күн бұрын
Emeğinize sağlık. Nefis bir açıklama olmuş. Film senaryosu gibi diyeyim. Başlangıçta çok basit bir modelleme yeterli gibi görünse de olayların açıklanması daha derin bir analiz gerektirmiş ama gereğinden daha karmaşık bir modelleme tuzağından da kurtulunmuş. Einstein'ın dediği gibi: "Make things as simple as possible, but no simpler. (İşleri olabildiğince basit halledin ama [gerektiğinden] daha da basit değil.)
@halisy4402
@halisy4402 24 күн бұрын
Benzer bi olay ben de yaşamıştım. Evi komple bi tadilattan geçirirken bir ay bu makaralı kablolarla garajda buzdolabı ve portatif elektrik ocakla yaşamak zorunda kalmıştım. Kablo kalınlığı uygun olmasına rağmen 1500wattlık elektrik ocağı bile makarayı ısıtıyor ve kendi içindeki sigortasını attırıyordu (allahtan uzatmanın kendi sigortası varmış). Yani kablo ateş gibi oluyordu. Mühendis vs değilim ama acaba kabloların sarılı olmasından dolayı bir çeşit endüksiyon bobini gibi davranıp ısı mı üretiyor falan diye düşündüm (en son 20 sene önce lisede fizik dersinde elektrik üzerine bişeyler okuduğum için çok da bilinçli olmayan bi tahmin) Öyle kabloyu tamamen açarak çözmüştük sorunu.
@mrsilver246
@mrsilver246 27 күн бұрын
Hocam TA2ETG 73😊 bir fizik öğretmeni ve amatör telsizci olarak size sevgim daha da arttı. 🎉
@harunkaramuklu1460
@harunkaramuklu1460 26 күн бұрын
Helal olsun hocam, adım adım çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler 👏👏👏
@teomankarakurt7918
@teomankarakurt7918 27 күн бұрын
amatör telsizcilik denince aklıma murat şen'i getirdi. keşke videolara geri dönse
@DoganErbahar
@DoganErbahar 27 күн бұрын
Aynen süper videolar yapıyordu
@clarion82
@clarion82 26 күн бұрын
Merhaba hocam, bir makine mühendisi olarak siz hikayeyi anlatırken aslında cevabı direkt yapıştırdım kendimce,, indüksiyon etkisi. Sanayii de oldukça sık kullandığımız bir işlemdir. Çeliklerin karbon miktarına göre değişen frekanslarda alternatif akım ile yapılan bir işlem. Kalın bobinlerin ortasına çelik çubuğu sokarsınız ve 20-25 saniyede 800-1000 C civarına kadar ısıtabilirsiniz..
@serdarksk
@serdarksk 25 күн бұрын
Kardeşim indiksiyon fırınları çok yüksek frekansta çalışır burada 50hz var aynı durum değil
@bilimseldeney
@bilimseldeney 25 күн бұрын
süper bir deney / akım geçen bobin ortasına çelik
@clarion82
@clarion82 24 күн бұрын
kzfaq.info/get/bejne/b6p8pqyGxtbFiJ8.html
@clarion82
@clarion82 24 күн бұрын
@@serdarksk Fırın değil dediğim. İndüksiyon ısıl işlem yapılan bobinler. Burada 50hz ve çekirdekte yoğun demir çekirdek yok. Bu sebeple aşırı ısınmamış.
@serdarksk
@serdarksk 24 күн бұрын
@@clarion82 kardeşim bahsettiğin endüstride 100 yıldır kullanılan bir uygulama ( indiksiyonla ısıtma sistemleri) bunlara genel olarak indiksiyon firini denir. Firin deyince evdeki firinlar gibi bir şey kastetmedim.
@akdsmrt
@akdsmrt 9 күн бұрын
hocam süpersiniz ya:) tesadüfen izledim elektrikle alakam yok ama ders videosu olsa bu kadar zevkle izlemezdim:D
@leventborekci238
@leventborekci238 21 күн бұрын
Valla hocam ne güzel mütevazi bir şekilde anlattınız, anladığım şu ki böyle yüklü şarj esnasında en kısa kabloyu yayarak kullanmalıyız, ne kadar kablo ve o kadar L ve M ve Watt oluşuyor buda maddi bir karşılık yaratıyor sonuçta , sağolun tanıdığıma memnun oldum
@koreanhalaymaster
@koreanhalaymaster 27 күн бұрын
Sayın hocam bir elektrik-elektronik ordinary-usu olarak... Şaka şaka! On numara vidyo olmuş ama ben gayet sıradan biriyim, ordinary... Bir de 10:30'da bir sır vereyim mi dediğinizde "Bahçelinin zencili kaseti internete düştü, aha da link" diyeceksiniz sandım bir an, korktum. Allahtan çok sağ duyulu bir insansınız da ortalığı böyle sorumsuzca velveleye vermiyorsunuz. Yani en kısa anlatımıyla: İşte cesaret, işte feraset, işte fazilet, işte fedakârlık, işte mertlik, işte adam gibi adamlık!
@OzgurSendir
@OzgurSendir 21 күн бұрын
Hocam ben sefil bir Maden muhendisiyim ve elektrikten de neredeyse hiç çakmam diyebilirim. Videonuzu baştan sona izledim. Akademisyenliğin hayat boyu öğrenme olduğunu, öğrenmeyi öğrenmiş ve bunları içselleştirmiş gerçek bir profesörsünüz. Ego abidelerine ders olacak nitelikte. Kendinize iyi bakın hocam. İyi ki varsınız.
@yucelbilir7223
@yucelbilir7223 27 күн бұрын
İlginç bir konuyu düşünme modelleri üzerinden hoş bir şekilde ele almışsınız, teşekkürler.
@yasinbektas638
@yasinbektas638 25 күн бұрын
Bir elektrik elektronik mühendisi olarak aşırı keyif alarak izledim videonuzu. Aynı zamanda da aklıma, Fizik derslerini aldığımız Profesörümüzün verdiği nasihatler geldi :) O zamanlar çok gerekli görmediğim(iz) o dersler sayesinde videoda anlatılanları çok rahat anlamlandırabilmek daha da keyif verici :) Saygı ve sevgilerimle
@nwlame8087
@nwlame8087 14 күн бұрын
Hocam videonuzu izledim nedense mutlu oldum anlatmaya devam edin bizde izleyelim başarılar ❤
@guleremre
@guleremre 6 күн бұрын
Ağzınıza sağlık, gerçekten olabildiğince anlaşılır ve değerli bilgiler paylaşmışsınız, teşekkür ederiz
@Kuxeyli
@Kuxeyli 27 күн бұрын
Hocam sizi keşfettik sonra videolarınızdan ve hayattan aşırı keyif almaya başladım. Umarım daha fazla video gelir. (İzlediğim bu matematiksel denklemsel kısımlardan fazla bir şey anlamasam da sizin anlatmak istediklerinizi anlıyorum)
@soner_eker
@soner_eker 8 күн бұрын
Anlatımızın çok iyi hocam, tebrik ederim sizi.
@msenis1975
@msenis1975 3 күн бұрын
Gerçekten aramıza hoşgeldiniz,siz ve sizin gibilere çok ama çok ihtiyaç var ,videonuzu sonuna kadar izledim ve anladım da ,kendime bile hayret ettim ,ilk etapda tahtada sembolleri görünce anlamak adına ümidin kırılmıştı ama anladım ve çok sevdim ,fizik ve elektrik dersiniz ,lisede ki bilgilerime döndüm ve ne kadar da çok şey öğretmişler zamanında ama kullanmamışım dedim. Sağolun var olun ,teori ve pratik bu kadar güzel bir şekilde anlatılabilir ..Teşekkürler Prof. Hocam...
@scarhand6481
@scarhand6481 27 күн бұрын
kibarlığınıza ve egodan kaçışınıza hayran kaldım hocam. Olayları doğrudan aktardığınız için sonsuz teşekkürler. Çok bilgilendirici bir video oldu ağzınıza sağlık. iyi çalışmalar..
23 күн бұрын
elinize ve dilinize sağlık Doğan hocam, zevkle dinledim.
@mustafaelma1636
@mustafaelma1636 10 күн бұрын
Emeğiniz ve uğraşınız müteşekkirim. Var olun ❤
@yusufbeneklii
@yusufbeneklii 27 күн бұрын
Gerçekten benim gibi henüz lisansa başlamamış öğrenci adayları için ufuk açıcı bir video olduğunu düşünüyorum. Saygılar hocam.
@Akifeser345
@Akifeser345 25 күн бұрын
Harikasiniz hocam . Ogreticilik sadelik duruluk bu olsa gerek
@MaximMaximus-gx8xq
@MaximMaximus-gx8xq 26 күн бұрын
Kendi çalışmalarınızdan bahsedeceğiniz videoları sabırsızlıkla bekliyorum. Bu videonuzu da çok beğendim, bundan sonra uzatma kablosuna ayrıca dikkat edeceğim. Esenlikler ❤
@ahmetkaplan5040
@ahmetkaplan5040 19 күн бұрын
Hocam sizi bu video ile tanıtım, diğer videolarınıza kısaa göz attım. Bilim ile iletişimimize yardımcı olduğunuz için teşekkürler. Emeklerinizin karşılığını almanız dileklerimle 🙏🏻
@koraybagci
@koraybagci 27 күн бұрын
Emeğinize sağlık, bilimsel düşünme ve yaklaşımın güzel bir örneği.
@TurgayBatbat
@TurgayBatbat 24 күн бұрын
hocam çok güzel bir içerik, benim gözlemlediğim oluşan gözün (devresel değil - kablonun kıvrılması) daha az olmakla birlikte ısınma yapması 12. dakikada söylediğiniz elektrik alan durumu bence etkili. doğrudan bobin olmamakla beraber bobin etkisi iyi bir fenomen ismi olmuş elektrikçi arkadaşı tebrik ederim.
@efyland
@efyland 20 күн бұрын
Hocam ne güzel insansınız. Yerinde duramayan bir mühendis olmama rağmen elektrik-elektronik tarafında zayıf hissediyorum. Buna rağmen; Keyifle ve yorulmadan dinledim. Öğrencileriniz çok şanslı olmalı. Sayınızın artmasını temenni ediyorum. Abone oldum. Bu tarz içeriklerinizin devamını heyecanla bekliyorum.
@jelfens
@jelfens 15 күн бұрын
Elinize sağlık hocam çok faydalı ve zevkli bir içerik olmuş.
@serhatkaankeskin4631
@serhatkaankeskin4631 25 күн бұрын
Merhaba hocam, elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi olarak sizi bu video ile keşfettim gerçekten enfes bir video olmuş gerçekten çok beğendim. Tam da Circuit Theory dersi çalışırken konu olarak da transformatörlerdeyken, mutual inductance çalışırken videonuzda bahsettiğiniz karşıdaki metal parça olayını kafamda çok daha iyi canlandırmama yardımcı oldunuz çok teşekkür ederim.
@suayipakyurek4230
@suayipakyurek4230 15 күн бұрын
Hocam ağzınıza sağlık çok güzel anlatmışsınız aslında bu konu öğrenciler için çok güzel bir ödev olurmuş ama sonuna kadar anlattınız artık herkez biliyor :)
@MrKaplanO
@MrKaplanO 20 күн бұрын
ozlenen tarzda icerik, tesekkurler!
@dogalozgurtarim
@dogalozgurtarim 2 күн бұрын
Hocam harika bilgi edindim. Şeker gibi anlatımlarınızı merakla bekliyorum. :)
@tufanagzikuru
@tufanagzikuru 15 күн бұрын
Hocam açtım zevkine izledim. Maaşallah ne güzel bir anlatımınız ve mütevazi kişiliğe sahipsiniz. İyi kimsizin gibi insanlar var. Selamlar 🙋‍♂️
@m.aliozhan2674
@m.aliozhan2674 14 күн бұрын
Emeginize yuregunize saglik hocam
@tolgahancoban7591
@tolgahancoban7591 25 күн бұрын
Şans eseri ilk defa bir videonuza denk geldim. Videonun 8 dakikasına doğru keşke derslerine girebilen öğrencilerden biri olsaydım demekti. Öğrencilerinizin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.
@zikiryap7464
@zikiryap7464 5 күн бұрын
Sayın hocam, orada elektromanyetik alan olduğunu anlamanın, deney yaparak bir yöntemi var. Bir elektronikçi olarak bunu paylaşmak isterim. Aynı durumu tekrar yaparak, yani arabanızda makarayı tam açmadan şarj ortamında tekrarlayarak, kalan kablonun üzerinde 30-40 tur bakır sardığımız da mutlaka bir voltaj almanız gerekir. Her iki türde de kablonun tamamını sağdığımızda, bobin etkisini de direnç etkisini de kırarız ama makarayı açmadığınız da ısının, bobinden ve dirençten olması muhtemeldir. Yani bu durumda her iki kişide haklı. Hem direnç var, hem bobin var. Devre tasarlayan biri olaraktan hesap yapmadan da orada bobin etkisi oluşabileceğine inanıyorum. Yıllar içinde oluşan tecrübem, bu tecrübelerle düşününce bunun olması olasıdır.
@marshall19th
@marshall19th 16 күн бұрын
Çok keyifli olan kısmız, profesörün bilmediğini kendi hocası olan diğer profesörden öğrenmesi ve elektrikçinin yorumuna değer vermesiydi. Anlatım tarzınız ayrıca harika ! Teşekkür ederim ve iyi bayramlar dilerim. 🎉 bayram tatilinde bu içerik çok iyi geldi :)
@kfmelectronique5038
@kfmelectronique5038 16 күн бұрын
Vous avez écrit en francais? Vous vivez en France.? Moi je vis en France et ma chaine KZfaq en francais: kfm électronique.
@fikirgunlugum
@fikirgunlugum 25 күн бұрын
Elektronik ve Haberleşme mühendisiyim. Elektrik motorları ve otomasyon alanında on yıldan fazla zamandır çalışıyorum. Bahsettiğiniz şeyi zihnimde canlandırmaya çalışınca taşlar yerine oturuyor. Örnek tam da elektrik makinalarına (elektrik motorları ve trafolar) benziyor. Mütevaziliğiniz, bilgi ve bilime olan saygınız takdire şayan.
@gonullu
@gonullu 20 күн бұрын
Doğan Hocam bende de Connectra markalı makaralı Hollanda malı bir uzatma kablosu var. Arkasındaki etikette şu bilgi var: Maksimum dayanıklılık (Maximum belasting): Tam açılmış iken (afgerold): 2200W 250V~ Sarılı iken (opgerold): 880W 250V~ Kablo uzunluğu 5m. Kablo: H05VV-F 3x1,0mm2 Böyle bir uyarı yapmaları faydalı oluyor.
@emreodabas378
@emreodabas378 27 күн бұрын
Hocam süpersiniz ya, emeğinize sağlık.
@webmaster06mt
@webmaster06mt Күн бұрын
Hiç alakam olmamasına rağmen merak ve beğenerek izledim hocam ağzınıza emeğinize sağlık. Gayet güzel açıklamışsınız.
@berkayunlu5292
@berkayunlu5292 27 күн бұрын
Enteresan bir problemmis hocam, teşekkürler,iyi tatiller
@caglarcelik9008
@caglarcelik9008 27 күн бұрын
Bakis acisi gelistirme mutevazilikle mukemmel harmanlanmis anlatim değerli hocamizi egitim hayatim bitmis olmasna ragmen severek takip.edyrm ve izlyrm genclermz hic bisey ogrenmese bile kisiliginden biraz kendine entegre edebilen cok sey kazanir
@Nuri83T
@Nuri83T 14 күн бұрын
Kullandığınız makara kablo büyük ihtimâl gerçek bakır kablo da değildir CCA bakır kaplı alüminyumdur, bir takipçi de bahsetmiş bundan, hatta o kadar hile yapıyorlar ki kesit alanıyla ilgili veriler de tutmuyor, 3x2,5 kesitte dedikleri kabloların kesiti 1,5-2 olabiliyor bazı dürüst satıcılar kaynak makinesi ya da yüksek akımlı işlerde kullanmayın diye uyarır bu özelliklerdeki makara kablolar için, eğer alüminyum ve kesiti de küçükse elektrikle ilgili bilgim kısıtlı ama direnci daha fazla oluyor ve daha çok ısınıyor doğal olarak, kablo tamamıyla açık olsa da yüksek akımlarda yanma ihtimali çok yüksek çünkü kabloyla ilgili verilen bilgilerle kablonun gerçekte akım taşıma kapasitesi çok düşük olabiliyor, bu tarz makaralı kablolar yüksek akımlı cihazlar için kullanılacaksa ucuza kaçmamak gerekiyor, sarılı olması konusuyla ilgili de özellikle metal makaraya sarılı ise yüksek akım çekilince izlediğim bir videoda aşırı ısınmadan makaranın yanmış olduğunu gösteriyorlardı bilimsel arka planına değinmeden, bu videoda da buna değinilmiş.
@vedatkeles8354
@vedatkeles8354 3 күн бұрын
Hocam paylaşım için teşekkür e tebriklerimi sunarım. Videonun enbaşında daha 30. saniyeye (indik yon bobinin sanayide kullanımı) araştırın yazmak istedim ama videonun sonuna kadar sabrettim. İyikide sabretmişim. Videonun sonu herşeyi açıklıyor. Aboneniz oldum
@emreczl3427
@emreczl3427 3 күн бұрын
Hocam teşekkürler dikkatlice dinledik, verdigiziv detay bilgiler için teşekkürler
@bakiborakucukertem5622
@bakiborakucukertem5622 27 күн бұрын
Doğan hocam İTÜ’de son sınıf bir öğrenci olarak, çocukluk hayalim fiziğe her gün beni gıptayla tekrar tekrar sevdiriyorsunuz :) Ayrıca amatör telsizcilikle ilgilenmeniz, merak duygunuzun derinliğinden dolayı beni tekrar size hayran bıraktı. Sizi izleyip, öğrenmeye devam! Esenlikle kalın :)
@GameLogix
@GameLogix 26 күн бұрын
Daha basit düşünecek olursak, frekans arttıkca endüktans artar, yani bobinin elektrik akımına karşı koyma direnci artar, direnc artarsa harcanan güç de artar (V sabit iken). sonucuna varabilir miyiz...
@atip6331
@atip6331 24 күн бұрын
Sabit gerilim kaynagina (yani ṣebeke) bağlı olan yükün direnci düştükçe çekilen güç artar. P=V*I= V*V/R R küçüldükçe P artar.
@GameLogix
@GameLogix 24 күн бұрын
@@atip6331 doğru V sabit iken direnç düştükçe çekilen güç artar. Akım sabit iken yazmalıydım. I² * R . burada yeni bir şeyi daha test etmemiz gerekebilir, kablo makarasını açtıktan sonra çekilen akımda değişim var mı, varsa ne kadar. eğer çekilen akım aynı ise veya değişim çok az ise, direnç azaldığı için ısınma da azalacaktır.
@artasorias
@artasorias 10 күн бұрын
Bu denli güzel bir kanalı keşfettiğim için çok mutluyum. Ağzınıza sağlık hocam. Bundan sonra her videonuzun sıkı takipçisiyim 🙌🙏
@halilmetin2.712
@halilmetin2.712 26 күн бұрын
Değerli Hocam, tek kelimeyle harikasınız.
@ahmetsuslu9099
@ahmetsuslu9099 26 күн бұрын
Değerli hocam, detaylı ve keyifli bir ders niteliğinde açıklamışsınız, çok teşekkürler. Müsaadenizle bir katkıda bulunmak isterim : Bu aslında aracı besleyen minik bir monofaze dağıtım şebekesi gibi modellenebilir, yani toplam hat kaybını hesaplarken nötr hattının boyunu da hesaba katmak gerekir, ilave olarak karşılıklı endüktans kaynaklı hesabı da yükten önce ve yükten sonra olmak üzere 2 kere modelleyip yapmak lazım. Saygılarımla.
@mehmetecer9231
@mehmetecer9231 10 күн бұрын
Emeğinize sağlık hocam
@2024im
@2024im 15 күн бұрын
Güzel bir video, Elektrik mühendisi olarak ilk isimde calisiyordum. Bir teknenin elektrik isini yapiyorduk. Buna benzer bir durum yasanmamasi icin kabloların tam düz cekilmesi gerektigini o zaman ögrenmistim.
@gurhansodan6350
@gurhansodan6350 11 күн бұрын
yine çok keyif alarak izledim, teşekkürler...
@merdovski5858
@merdovski5858 27 күн бұрын
perşembe günü odtü'de fizik 2(elektrik ve manyetizma) final sınavından çıktım. Şimdi ( cuma gecesi) bu videoyu izliyorum ve gerçekten de finale kadar öğrenmeye ve bence daha da önemlisi anlamaya çalıştığım konseptlerin üstüne bu gerçek hayattan problem beni çok etkiledi. aslında biraz fizik bilgisi ve deneyim ile neleri anlayabileceğimi ve potansiyel kazaların önüne geçebilecek aksiyonu alabileceğimi anladım. çoğu kişi fizik 2^den nefret eder fakat ben şahsen bu videodan sonra önemini daha iyi anladım ve iyi ki çalışmışım diyorum. Sevgilerle Doğan hocam.
@reform8146
@reform8146 16 күн бұрын
Bilgilendirdiginiz için bilginizi kendinize saklamadiginiz için çok teşekkürler hocam! Hayırlı bayramlar bayramınız kutlu olsun herkeslerin bayramı kutlu olsun.
@ibrahimteker2497
@ibrahimteker2497 22 күн бұрын
Çok güzel açıkayıcı bir video olmuş. Çok Teşekkürler.
@Bilgisayarmuhendisi_26
@Bilgisayarmuhendisi_26 27 күн бұрын
çok güzel bir video olmuş hocam emeğinize sağlık
@mehmetcanayaz
@mehmetcanayaz 11 күн бұрын
Hocam sizi yeni gördüm bir anda çıktı video karşıma. Fiziğe olan ilgimden videonun adı da ilgi çekici olduğundan dedim sonra izlerim. Pişmanım hemen izlemeliymişim, üslubunuz da çok hoş var olun.
@chatgpt-q2k
@chatgpt-q2k 6 күн бұрын
Tek kelimeyle muhteşem. Eğitimcilerin etkisine inanmazdım taki bu videoya kadar. Diğer taraftan bakarsam iyi ki gençken bu tarz bir hocayla karşılaşıp kazara fizikçi olup işsiz kalmamışım.
@erdalbayram8629
@erdalbayram8629 7 күн бұрын
Değerli hocam çok güzel bir video olmuş.
@afevzitatar
@afevzitatar 13 күн бұрын
Elinize sağlık hocam.
@asametturker448
@asametturker448 27 күн бұрын
Sahalarda ISG şefliği yapmıştım ve dediğiniz olguya hep dikkat ederiz. Iş sağlığı ve güvenliğinde duyduğum olgunun fizikte karşıma çıkması, bu kadar güzel bir şekilde incelenmesi inanılmaz etkiledi. Iyi çalışmalar diliyorum size..
@BATU-iz6co
@BATU-iz6co 26 күн бұрын
Bir bilgisayar mühendisi olarak aklıma ilk gelen indüktif ısıtma etkisini kablonun kendisine de uygulayabileceği oldu. Doğru düşünmüş olmanın mutluluğu içerisindeyim. Harika bir içerik. Emeğinize sağlık. Saygılar...
@732SertaC
@732SertaC 26 күн бұрын
Çok faydalı bilgiler. Teşekkür ederiz 🇹🇷 🇹🇷 👍
Nedir bu 3 CİSİM PROBLEMİ?
20:53
Dogan Erbahar
Рет қаралды 65 М.
Işık Hızını (GERÇEKTEN) Biliyor muyuz?
12:13
Dogan Erbahar
Рет қаралды 47 М.
Please be kind🙏
00:34
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 192 МЛН
МАМА И STANDOFF 2 😳 !FAKE GUN! #shorts
00:34
INNA SERG
Рет қаралды 4,3 МЛН
MEU IRMÃO FICOU FAMOSO
00:52
Matheus Kriwat
Рет қаралды 43 МЛН
ОДИН ДЕНЬ ИЗ ДЕТСТВА❤️ #shorts
00:59
BATEK_OFFICIAL
Рет қаралды 8 МЛН
Yeni Duster’ı İlk Kullanan Olduk! | Yeni Renault Duster
20:24
Doğan Kabak
Рет қаралды 774 М.
How did the Enigma Machine work?
19:26
Jared Owen
Рет қаралды 9 МЛН
Zuckerberg Haklı: Meta AI Savaşını Kazanacak
12:11
Yusuf İpek
Рет қаралды 92 М.
Monty Hall Problemi (Bilmediğiniz Muhteşem Bir Versiyonu)
8:27
Dogan Erbahar
Рет қаралды 7 М.
10 milyar dolar eriyen Türk şirketinin öyküsü
11:05
Barış Soydan
Рет қаралды 502 М.
Modern Fizik - Ders 1: Görelilik Teorisi
1:48:38
Dogan Erbahar
Рет қаралды 68 М.
30 GÜNDE ZENGİN OLMAYI DENEDİM!
24:57
Onur Naci Öztürkler
Рет қаралды 320 М.
Please be kind🙏
00:34
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 192 МЛН