El bileği kırıkları

  Рет қаралды 4,143

İstanbul hand surgery

İstanbul hand surgery

3 жыл бұрын

WEB SİTELERİMİZ:
Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız;
👉 www.elcerrahi.com/
👉 www.handsurgeryturkey.com/
👉 ortopedidoktor.com/
👉 omuzcerrahi.com/
İNSTAGRAM : / elcerrahi
ADRES :Merkez, Çukurçeşme Cd. No:51, 34245 Gaziosmanpaşa/İstanbul
TELEFON NUMARAMIZ : 0532-172-71-44
EL BİLEĞİ KIRIKLARI
El bileği 8 adet küçük kemik ve önkoldaki iki kemiğin eklemleşmesinden oluşmuş bir yapıdır. El bileği kemikleri birbirlerine sıkı bağlar ile bağlanır. Bu yapı el bileğinin her yöne rahatça hareket etmesini sağlar El bileği kırıkları genelde kol açık iken el üzerine düşme sonrası oluşur. Trafik kazaları, yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalar nedeni ile kırıklar oluşabilir. Yaşlılarda oluşan osteoporoz kemiklerin incelmesine ve daha kırılgan hale gelmesine yol açar. Yaşlı osteoporotik hastalarda daha basit travmalar ile el bileği kırığı oluşabilir. El bileğinin en çok kırılan kemiği radius denen önkol kemiğidir. Kırık oluştuğu zaman el bileğinde ağrı, şişlik, şekil bozukluğu oluşur.
Bazen kırık oynamamış şekilde, bazen kemik uçları birbirinden tamamen ayrılmış şekilde olabilir. Bazen kırık çok parçalı ve tamamen yerinden kaymış şekilde olabilir. Tedavi kırık tipine göre değişkenlik gösterir. İlk yapılacak şey el bileğinin sabit bir cisim (karton, tahta vb) üzerine konulup daha fazla oynamasının önlenmesidir. Radyolojik inceleme sonrası kırık saptanır. Gereğinde BT (bilgisayarlı tomografi) incelemesi yapılır. BT incelemesi ile 3 boyutlu olarak kırık parçalarının tespiti yapılabilir. Eklem yüzüne ait kırıklar daha sonraki tedavinin ve gelecekteki sonucun değerlendirilmesi açısından önemlidir. Ağrının izin verdiği ölçüde duyu ve hareket muayenesi yapılmalıdır. Eğer kırık parçalarından bir kısmı cilt dışına çıkmış ise(açık kırık) enfeksiyon riski artar. Kırık tedavisi tamamlansa bile bu tip kırıkları olanlara bir süre hastanede yatırılarak antibiyotik tedavisi verilmelidir.
Tedavi kararında hastanın yaşı, aktivite derecesi, işi, hobileri, hastanın asıl kullandığı eli olup olmadığı, daha önce el bileği travması geçirip geçirmediği, başka tıbbi sorunları olup olmadığı değerlendirilmelidir. Radyolojik incelemede kırığın eklem içine uzanımlı olup olmadığı, çok parçalı olup olmadığı, kırığın kaymış olup olmadığı, kemik erimesi olup olmadığı, kırığın stabil olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu faktörlerin hepsi bir araya getirilerek hasta için en doğru tedavi kararı alınmalıdır.
Eğer kırık oynamamış ise kırığın alçı ile sabitlenmesi yeterli olur. Hastanın yaşı ve kırık tipine göre kırık sabitlenme süresi (3-5 hafta arası) belirlenir. Eğer kırık oynamış ise hastanın ve kırığın değerlendirmesini takiben uygun durumlarda kırığın yerine oturulmasına çalışılır. Bu işlem sırasında eğer imkân var ise skopi denen anında radyolojik inceleme yapılabilen alet yardımı ile kırığın yerine oturup oturmadığı görülür, eğer kırık uygun pozisyonda ise bu şekilde alçı yapılabilir. Skopi yok ise alçılama sonrası radyolojik inceleme yapılıp kırık pozisyonu tekrar çekilen filmlerle değerlendirilir. Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Eğer kırık çok parçalı, eklem içi uzanımlı ve stabil olmayan bir kırık olduğu düşünülüyor ise hastanın genel durumu da dikkate alınarak cerrahi tedavi kararı alınır.
Cerrahi tedavide
Kırık düzeltilmesi sonrası dışarıdan skopi kontrolünde pin ile tespiti ve alçı
Kırık her iki tarafına konan pinlerin üzerine dışarıdan yerleştirilen materyaller (eksternal fiksatör) ile tespit
Cerrahi olarak açılarak kırık parçalarının düzeltilmesi, sonrasında da plak ve vidalar yardımı ile tespiti yapılabilir.
Eklem içi kırık tespit edilen bazı vakalarda eklem yüzünün değerlendirilmesi için artroskopi kullanılabilir. Özellikle kemik erimesi olan hastalarda ve çok parçalı kırıklarda vücudun başka yerlerinden alınan kemik parçaları(kemik grefti) kırık hattına yerleştirilerek kırık stabilizasyonu arttırılır ve kaynaması hızlandırılabilir.
Kırık kaynamasını takiben alçı çıkarılır. Alçı çıkarıldıktan sonra hareket kısıtlılığı görülme olasılığı vardır. Fizyoterapi bu dönemde çok faydalıdır. El bileğini kullanma sırasında zorluk, ağrı, şişlik belli süre olur. Bu kişisel faktörlere bağlı değişkenlik gösterir.

Пікірлер: 2
@AliCan-om6qd
@AliCan-om6qd 2 жыл бұрын
Merhaba hocam benim de el bileğim kırıldı çekerek yerine oturduldu haftalık kontrol gittim kaymadini gozlemledi doktor 35 gün alcida kaldı 4 gündür de alcisiz şuan haraket kisitligi yaşıyorum egzersizler çalışıyorum. Merak ettim birsey var egzersizlere çalışırken acı zorlamak zararı olur mu?
@elcerrahi
@elcerrahi 2 жыл бұрын
ölçülü şekilde zorlama yapabilirsiniz buradan egzersizlere ulaşabilirsiniz kzfaq.info/sun/PLuipuF_EAgkKucq4K9ww6_01aTv1D-uMM
Skafoid  kırıkları, el bileği kemik kırıkları
9:38
istanbul el cerrahisi
Рет қаралды 1,9 М.
SHOULD IMPLANTS BE REMOVED WHEN FRACTURED BONE HEALS
10:48
Prof. Dr. Gürkan Özkoç
Рет қаралды 104 М.
Happy 4th of July 😂
00:12
Pink Shirt Girl
Рет қаралды 56 МЛН
你们会选择哪一辆呢#short #angel #clown
00:20
Super Beauty team
Рет қаралды 38 МЛН
SOĞUK DUŞ: Mükemmel Alışkanlık
5:29
Doç. Dr. Muhammed Keskin
Рет қаралды 371 М.
Fıtık Ameliyatlarının %99 Boşuna yapılıyor ! DİKKAT EDİN !!
18:22
Alptekin Fizik Tedavi & Rehabilitasyon Merkezi
Рет қаралды 659 М.
El bilek kırılmalarında tedavi nasıl olmalıdır? - Prof. Dr. Mehmet Demirtaş
3:38
tendon kopması nedeni ile tendon transferi yapılan hastanın görüşleri
10:26
Bu Videoyu Seyretmeden Menisküs Ameliyatı Olmayın.
6:39
Prof. Dr. Cengiz bahadır
Рет қаралды 63 М.
Samsung Galaxy Unpacked July 2024: Official Replay
1:8:53
Samsung
Рет қаралды 22 МЛН
YOTAPHONE 2 - СПУСТЯ 10 ЛЕТ
15:13
ЗЕ МАККЕРС
Рет қаралды 184 М.
Как слушать музыку с помощью чека?
0:36