Kaos ve Kestirilemez Determinizm (Kelebek Etkisi)

  Рет қаралды 22,708

PANDORA - FELSEFE

PANDORA - FELSEFE

5 жыл бұрын

Çoğu kez evrendeki kaostan kendiliğinden varlığın ortaya çıkmayacağı iddia edilir. Buna örnek olarak ta özellikle biyolojik olaylardaki olasılıkların (evrim) belirleyici olması, zar atarak kumar oynama mantığı çerçevesinde imkansızlığı gösterilir. Oysa kaos çok yanlış anlaşılan bir olgudur. Doğa temelde deterministtir. Olayların çok kompleks olması bunu değiştirmez. Aşırı komplekslik sadece determinizmin kestirilemez olmasına neden olur. Ama bu asla determinizmin ortadan kalktığı anlamına gelmez.
Edward Lorenz, 1960’larda Amerika Birleşik Devletlerinde meteorolog olarak çalışırken, o tarihlerde yeni yeni piyasaya çıkan bilgisayarlardan faydalanarak, son derece karmaşık bir iş olan hava tahmini için önceden daha isabetli tahmin yapmasını sağlayacak bir model geliştirme üstünde çalışmaya başladı. Atmosfer gibi kaotik bir ortam için, bilgisayar yazılımları aracılığı ile modelleme yaparak, hava tahmini verisi elde etmeyi denedi. Bunu yaparken kaotik ortamlar için girilen parametrelerin ve verilerin sürekli benzer bir desen oluşturan grafiksel çıktılar verdiğini keşfetti. Hep benzer desenin ortaya çımasına etki eden bilinmeyen unsurlara çekerler (attractor) ismi verildi. Yani sanki ortada önceden belli olan bir nesnenin deseni varmışta, istatiksel veriler buna çekiliyormuş (uyum sağlıyormuş) gibi bir etki ile bu desenin şeklini alması manasında bu isim verildi. Aslında ortada böyle verileri çekerek hep benzer grafik desenin çıkmasını sağlayan bir şey yok. Olan şey; kaotik ortamda, karmaşıklıktan dolayı önceden ön görülemeyen determinizmin görünür hale gelmesiydi.
Ekranda beliren grafik kanatlarını açmış bir kelebeğe benzediğinden, Lorenz kaostaki determinizme “kelebek etkisi” ismini verdi. Lorenz bir sistemin başlangıç verilerindeki ufacık değişikliklerin bile, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabileceğini öngörmüş ve bunu örneklendirmek için 1972’de sunduğu bir çalışmada, bir kelebeğin Amazon ormanlarında kanat çırpmasının Avrupa’da fırtına kopmasına sebep olabileceği ifadesini kullanmıştı. Daha sonra birçok kitaba ve filme konu olan “kelebek etkisi” kavramı, tam olarak ne anlama geldiği bilinmeden halk arasında kullanılmaya başlandı.Oysa bu felsefede binlerce yıldır üstünde kafa patlatılan bir problemin de yanıtını içeriyordu. Kaostan, “bir tasarımcı olmadan, kendiliğinden bir varlık ortaya çıkabilir mi?” sorusu binlerce yıldır tartışılan bir problem. “Kaostan düzen nasıl ortaya çıkıyor?” filozofların çok irdeledikleri bir soruydu. Kaos kavramı çoğu kez yanlış anlaşıldı. Doğada aslında her şey deterministtik olarak gerçekleşiyordu. Sadece karmaşık düzeyi çok yüksek olunca insanlar tarafından önceden kestirilemez deterministtik bir yol izliyordu doğa. Aslında kaosun anlaşılması çok zor bir düzeni vardı. Hiçbir olay nedensiz değildi. Determinizm her koşulda işliyordu.
Bu derste bu konular anlatılarak, belirsizliğin modellenmesinin mümkün olduğu bilimsel olarak gösteriliyor. Bilimin belirsizliği modelleme konusunda geleneksel olarak iki temel felsefi yaklaşımı vardır denebilir: Bunlardan biri, belirsizliğin incelenen sistemin içkin bir özelliği olduğunu, yani sistemin bünyesinde nedensellik ilkesine uymayan bir rastgelelik unsuru barındırdığını varsayar. Bu durumda, bu sistemin ileride neler yapacağını tam olarak kestiremememiz doğaldır. Olsa olsa olasılık hesapları yapar ve tekrarlanan olaylarda ortalamayı doğru tahmin etmeyi umabiliriz. Diğer yaklaşım ise deterministiktir, yani incelenen sistemin aslında belirli ve kesin nedensellik ilişkilerine dayalı bir şekilde davrandığını varsayar. Geleneksel olarak, yeterli veri toplayan ve sistemi yöneten dinamiği doğru modelleyen bir gözlemcinin, bu tür sistemlerin nasıl davranacağını doğru bir şekilde öngörebilmesi beklenir. İşte, 1970’lerde hızla popülerleşen Kaos Teorisi tam da bu konudaki ezberi bozmuş, bazı deterministik sistemler için uzun vadeli öngörünün asla mümkün olamayacağını ortaya koymuştur. Bu konuşmada, Kaos Teorisi’nin temel kavramları tanıtılacak, bu bağlamda kastedilen kaos ile gündelik dilde kullanılan kaos kavramı arasındaki benzerlik ve farklılıklar anlatılmakta.
(Konuşmanın sonunda Lorenz'in yaptığı uygulamanın simülasyon videosu bulunmakta)
KONUYLA İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR:
• Boşluk Boş mudur? : Hi...
Boşluk Boş mudur? : Hiçlikten Varoluş!
• Filozoflarda Doğa Tasa...
Filozoflarda Doğa Tasarımı-1: Sokrates, Platon, Aristoteles
• Filozoflarda Doğa Tasa...
Filozoflarda Doğa Tasarımı-2: Descartes, Spinoza, Leibniz, Hegel
• Boşluk ve Varlık: Fels...
Boşluk ve Varlık: Felsefeye Sanat ve Form Üzerinden Yaklaşmak
• Nöropsikolojiye Giriş-...
Felsefeden Bilime
• Bilimin Aydınlanmaya E...
Bilimin Aydınlanmaya Etkisi
• Bilimlerde Kavram ve P...
Bilimlerde Kavram ve Pratik (Deneyim Sorunsalı-1)
• Felsefe Nedir?: Felsef...
Felsefenin Günümüzdeki Anlamı ve Puslu Kavramlar
.

Пікірлер: 17
@PANDORAFELSEFE
@PANDORAFELSEFE 5 жыл бұрын
Bir yaratıcının varlığına inananlar çoğu kez evrendeki kaostan kendiliğinden varlığın ortaya çıkamayacağını iddia ederler. Buna örnek olarak ta, özellikle biyolojik olaylardaki olasılıkların (evrim) belirleyici olmasının, zar atarak kumar oynama mantığı çerçevesinde imkansızlığını göstermeye çalışılırlar. Bunun karşısındaki ateistler ise zarların uzun periyodlarda mutlaka istenen sonucu verebileceğini, rastgeleliğin yaratıcının yerine geçebileceğini iddia ederler. Oysa her iki tarafta yanılmaktadır. Doğa gerçekte ne zar atar, ne de bir tasarımcıya ihtiyaç duyar. Doğanın zarları hilelidir. Zarlar atılmaya gerek olmadan zaten önceden ne geleceği bellidir. Zar atıldığında gelecek sonucu doğa önceden görüp, buna uyar. Örneğin zarı attığınızda “6” gelmesi aslında zarı attığınızda zaten bellidir, çünkü “6”nın gelmesi o anda zara etki eden fizik kuvvetleri tarafından önceden zaten kurgulanmış olur. Bu yüzden kaos genellikle yanlış anlaşılan bir olgudur. Doğa temelde deterministtir. Her şey neden sonuç ilişkisi içerisinde gerçekleşir. Nedensiz hiçbir şey olmaz. Olayların çok kompleks olması bunu değiştirmez. Aşırı komplekslik sadece determinizmin kestirilemez olmasına neden olur. Ama bu asla determinizmin ortadan kalktığı anlamına gelmez. Çoğu kez “olasılığın olasılığı” diye bir şey olabileceği gözden kaçar. Olasılığın olasılığı rastlantısallık olmadan, kediliğinden, bir yaratıcıya ihtiyaç olmadan da sonucun tasarlanabilmesini sağlar. Videoda konuşmacının da verdiği örnekte olduğu gibi, Laplace’ın sözü bu durumu en iyi özetleyen tespit; "…Bir an için doğanın güçlerinin ve bunu oluşturan tüm varlıkların konumlarını anlayabilen bir canlı olduğunu düşünürsek -ve bunun verileri inceleyebileceğini de düşünürsek- aynı anda evrendeki en büyük varlıkları ve en küçük atomları da hesaba katarak bir hesap yaparsa, hiçbir şey belirsiz değildir ve gelecek de aynen geçmiş gibi gözlerinin önündedir….”
@nahidecelikbag8895
@nahidecelikbag8895 5 жыл бұрын
PANDORA - FELSEFE “Doga”nedir? Hangi anlami yuklediniz bu kavrama.?
@pygmalion8952
@pygmalion8952 5 жыл бұрын
Bi olay olumsalliktan edimsellige gectigi anda ne bir iradenin ne de bir sansin etkisi kalmamis oluyor cunku zaten olay, olmasi gerektigi gibi olmus oluyor.
@PANDORAFELSEFE
@PANDORAFELSEFE 5 жыл бұрын
Nahide Celikbag Bilimsel açıdan Kuantum fiziği, felsefi açıdan Spinoza'nın doğası (tanrısı)
@Logos_TR
@Logos_TR 5 жыл бұрын
PANDORA - FELSEFE kaos veya tasarım insan zihninin bir paradigması değilmi
@PANDORAFELSEFE
@PANDORAFELSEFE 5 жыл бұрын
Algılayan ve isimlendiren özne açısından evet. Ama özne ile nesne arasındaki fark ne, bu fark nasıl ortaya çıkıyor?
@cemtaspinar964
@cemtaspinar964 5 жыл бұрын
Uzun zamandır dinlediğim en güzel anlatımlardan birisi için çok teşekkürler.
@bertrandrusselljr.2186
@bertrandrusselljr.2186 5 жыл бұрын
Muthis video emeginize saglık :)
@The002728
@The002728 5 жыл бұрын
Teşekkürler.
@azizdemir3193
@azizdemir3193 3 жыл бұрын
Harikasınız güzel bir anlatım
@amedduman2379
@amedduman2379 4 жыл бұрын
Podcast formatında bir yere yükleseniz çok daha iyi olabilir
@oddwork2183
@oddwork2183 5 жыл бұрын
Great
@uzaygemisi1716
@uzaygemisi1716 5 жыл бұрын
Vodeoyu 2 kisi tersten begenmis😊
@grllgrll
@grllgrll 3 жыл бұрын
Bu konu bu kadar değil.
Descartes'ın Yanılgısı: Zihin-Beden Ayrımı
46:10
PANDORA - FELSEFE
Рет қаралды 75 М.
Neden Devamlı Kaygılıyız? - Hayat Nedir?| Prof. Dr. Sinan Canan
29:40
Simge Fıstıkoğlu
Рет қаралды 296 М.
Pray For Palestine 😢🇵🇸|
00:23
Ak Ultra
Рет қаралды 34 МЛН
ДЕНЬ РОЖДЕНИЯ БАБУШКИ #shorts
00:19
Паша Осадчий
Рет қаралды 6 МЛН
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
27:15
Yeniden Marx - I
53:11
PANDORA - FELSEFE
Рет қаралды 238 М.
Osmanlı'dan Günümüze Bir "Kelebek Etkisi"
23:10
Diamond Tema
Рет қаралды 43 М.
Ben Bir Malım | I am an Idiot | Behçet Yalın Özkara | TEDxIzmit
15:31
Sonsuzluk ve Çoğulluk - Spinoza’da Duygulanışın Bölünmezliği
52:52
Zihnimizde "Ben" Nerede?
1:42:12
PANDORA - FELSEFE
Рет қаралды 25 М.
Pray For Palestine 😢🇵🇸|
00:23
Ak Ultra
Рет қаралды 34 МЛН