Originea și istoria creștinismului și a bisericii | 9. Marea schismă - A patra cruciadă

  Рет қаралды 3,834

Evanghelia Veșnică

Evanghelia Veșnică

6 ай бұрын

Rivalitatea mută, dar de lungă durată, dintre patriarhiile Romei și Constantinopului s-a intensificat la începutul secolului al XI-lea, având ca rezultat excomunicarea de către o legație papală a patriarhului Constantinopolului, Mihail Cerularie, care la rândul său i-a excomunicat printr-un sinod pe legații papali. Totuși, putem spune că anatemele din 1054 au trecut aproape neobservate de către contemporani, care au înțeles politica conflictelor interne corpului pastoral. Vezi aceasta în episodul 8 al seriei: Marea schismă - înainte de 1054 - • Originea și istoria cr...
Clivajul produs în 1054 părea a putea fi reparat de diversele tentative diplomatice dintre Răsărit și Apus, dar niciuna nu a adus rezultatul dorit. Când Apusul s-a angajat în cruciade, exista din nou speranța unei reconcilieri. Însă o lovitură de palat la Constantinopol și o problemă de logistică militară la Veneția au condus armata celei de a patra cruciade să cucerească de două ori Constantinopolul.
Urmărește un dialog despre ortodoxiile politice: • Ortodoxii politice︱Dia...
Alătură-te canalului Evanghelia veșnică pe Telegram pentru scurte idei la care ești invitat să te gândești și să le analizezi: t.me/evangheliavesnica

Пікірлер: 10
@EvangheliaVesnica
@EvangheliaVesnica 6 ай бұрын
„Existența unor interpretări diferite atât a primatului Romei, cât și a poziției altor centre creștine importante a fost evidentă încă din secolul al IV-lea. Primul Conciliu de la Constantinopol, care reprezenta punctul de vedere răsăritean, a atribuit episcopului noii capitale „privilegiile de onoare alături de episcopul Romei, deoarece acest oraș este o Nouă Romă" (canonul 3). O definiție socio-politică similară apare în 451 și este aplicată și la „vechea Roma": „Părinții au acordat pe bună dreptate privilegii tronului vechii Rome, pentru că era orașul imperial", iar acum „privilegii egale sunt acordate celui mai sfânt tron al Noii Rome [...], care este onorat cu prezența împărăției și a senatului" (Conciliul de la Calcedon, canonul 28)”. - The Oxford Dictionary of Byzantium, Vol. 3, „Schism”, p. 1850 Canonul 28, Al Patrulea Conciliu Ecumenic, Calcedon, 451 (Vezi detalii despre conciliu: kzfaq.info/get/bejne/etp4drqfmLydhYE.html) „Urmând în toate lucrurile deciziile sfinților Părinți și recunoscând canonul, care tocmai a fost citit, al celor o sută cincizeci de episcopi iubiți de Dumnezeu (care s-au adunat în orașul imperial Constantinopol, care este Noua Romă, în timpul împăratului Teodosie de fericită amintire), noi, de asemenea, promulgăm și decretăm aceleași lucruri cu privire la privilegiile preasfintei biserici din Constantinopol, care este Noua Romă. Căci Părinții au acordat pe bună dreptate privilegii tronului vechii Rome, 🔶pentru că aceasta era cetatea regală🔶. Iar cei o sută cincizeci de episcopi foarte religioși, animați de aceeași considerație, au acordat privilegii egale celui mai sfânt tron al Noii Rome, judecând pe bună dreptate că orașul care este onorat cu Împărăția și Senatul, și se bucură de privilegii egale cu vechea Roma imperială, ar trebui, de asemenea, în chestiuni ecleziastice, să fie mărit așa cum este ea, și să se situeze pe locul următor după ea; astfel încât, în diecezele Pontului, Asiei și Traciei, doar mitropoliții și episcopii din diecezele menționate mai sus, care se află printre barbari, să fie hirotoniți de către cel mai sfânt tron al celei mai sfinte biserici din Constantinopol; fiecare mitropolit al eparhiilor menționate mai sus, împreună cu episcopii provinciei sale, hirotonindu-și proprii episcopi provinciali, așa cum a fost declarat de canoanele divine; dar că, așa cum s-a spus mai sus, mitropoliții din eparhiile menționate mai sus ar trebui să fie hirotoniți de către arhiepiscopul de Constantinopol, după ce alegerile corespunzătoare au fost ținute conform obiceiului și i-au fost raportate lui.”
@cristinelbuse7609
@cristinelbuse7609 5 ай бұрын
☦️☦️☦️☦️☦️☦️☦️☦️☦️
@marcelapirvu9536
@marcelapirvu9536 5 ай бұрын
Citește s-o tu din cărți......
@EvangheliaVesnica
@EvangheliaVesnica 5 ай бұрын
Da, din Scripturile Domnului Hristos, apoi din cărți și articole. Dacă aveți o variantă mai bună pentru ultimele două m-aș bucura să o cunosc și să o folosesc.
@presacanario8922
@presacanario8922 6 ай бұрын
Citești după monitor.dar nu știi nimic.
@EvangheliaVesnica
@EvangheliaVesnica 6 ай бұрын
Se numește prompter. Ceva tot am știut 😉, altfel nu aș fi putut să-l cumpăr și apoi să încarc textul redactat în telefon pentru a fi reflectat de prompter.
@user-gd8oo9gg4m
@user-gd8oo9gg4m 6 ай бұрын
Foarte bun mesaj
@ianiserbeluta5531
@ianiserbeluta5531 6 ай бұрын
Lumineaza-ne matale dacă știi mai mult
Documentar - Ierusalim. Locurile unde a început istoria creştinismului
44:45
你们会选择哪一辆呢#short #angel #clown
00:20
Super Beauty team
Рет қаралды 10 МЛН
That's how money comes into our family
00:14
Mamasoboliha
Рет қаралды 6 МЛН
Василиса наняла личного массажиста 😂 #shorts
00:22
Денис Кукояка
Рет қаралды 10 МЛН
Schitul Românesc de la Iordan, o victimă a războiului
15:28
TRINITAS TV
Рет қаралды 126 М.
Originea și istoria creștinismului și a bisericii | 5. După Niceea...
35:02
Evanghelia Veșnică
Рет қаралды 2,2 М.
VLAD ȚEPEȘ - De la legendă la adevărul istoric...
1:29:06
Daniel Roxin - Istorie
Рет қаралды 34 М.
Originea și istoria creștinismului și a bisericii | 7. Pentarhia
26:26
Evanghelia Veșnică
Рет қаралды 985
Pavel, apostolul neamurilor ⋰ Pavel și islamismul
31:58
Evanghelia Veșnică
Рет қаралды 431
你们会选择哪一辆呢#short #angel #clown
00:20
Super Beauty team
Рет қаралды 10 МЛН