Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

  Рет қаралды 25,344

infotaris

infotaris

2 жыл бұрын

Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende, bijvoorbeeld na de verkoop van het huis? In deze video ontdek je hoe het zit met de schenkbelasting en erfbelasting, wat je opties zijn en waar je op moet letten. Bezoek deze pagina voor meer uitleg: www.infotaris.nl/blogs/kindsd...

Пікірлер: 41
@jan5310
@jan5310 6 ай бұрын
Helder verhaal bedankt. Suggestie: video maken van de variant waarbij wel een rente is afgesproken op de vordering.
@BasTijs
@BasTijs Жыл бұрын
Top deze videos, ben al de hele avond verschillende aan het bekijken en leer er super veel van 👌
@ellyvanoeveren7043
@ellyvanoeveren7043 Жыл бұрын
Heel erg duidelijk!
@andreblum
@andreblum 8 ай бұрын
Dikke like. Je hebt het goed gedaan.
@woetstok1958
@woetstok1958 2 жыл бұрын
heel duidelijk
@pietbroeders5606
@pietbroeders5606 Жыл бұрын
Superduidelijke filmpjes! Dank! Nog een vraag: Is het noodzakelijk om een renteovereenkomst notarieel vast te leggen i.v.m. de fiscus en moet daarbij dan ook het erfdeel van de kinderen notarieel worden vastgelegd?
@infotaris
@infotaris Жыл бұрын
het antwoord vind je op mijn site (link onder de video)
@m2heikamp
@m2heikamp 11 ай бұрын
Helder filmpje. Maar wie is verantwoordelijk voor het indienen en betalen van de aangifte schenkbelasting? Normaal gesproken dient de ontvanger deze aangifte te doen (de kinderen) en blijft de ontvanger eindverantwoordelijke voor het betalen van de schenkbelasting. Blijft dat in dit geval ook zo?
@riapannekeet8106
@riapannekeet8106 11 ай бұрын
Heel leerzaam.
@fancy202
@fancy202 2 жыл бұрын
Ik heb een vraag: als in het testament staat dat het kindsdeel ten alle tijde mag worden afgelost incl eventuele rent, betekent dat dan dat er geen schenkbelasting verschuldigd is. Deze frase staat in de rubriek opeiisbaarheid, net als uitbetaling bij opname in het verpkeeghuis die dan ook vrij zou zijn van schenkbelasting. Ik hoor graag uw antwoord. Dank voor alle videos,ik leer er veel van.
@infotaris
@infotaris 2 жыл бұрын
Dit is een overbodige toevoeging aan het testament omdat dit gewoon in de wet staat (artikel 4.17 lid 1 BW: "De echtgenoot kan, behoudens het bepaalde in de leden 2 en 3, de in artikel 13 lid 3 bedoelde geldvordering en de in lid 4 van dat artikel bedoelde verhoging te allen tijde geheel of gedeeltelijk voldoen. Een betaling wordt in de eerste plaats in mindering gebracht op de hoofdsom, vervolgens op de verhoging, tenzij de erflater, dan wel de echtgenoot en het kind tezamen, anders hebben bepaald."). De fiscus zal dit als een belaste gift zien zoals bedoeld in de video.
@ericsnits2300
@ericsnits2300 8 ай бұрын
Beste Infotaris, dank voor alle filmpjes en materialen, complimenten ook ! Wat me bevreemdt is dat ik nergens documentatie kan vinden over de tabellen die u gebruikt in uw uitleg. Ook de belastingdienst zelf vertelt me niets als ik ze daar rechtstreeks naar vraag en dat vind ik bijzonder. Als antwoord kreeg ik dat de belastingdienst alles kan zeggen over belastingtechnische zaken maar niets over juridische aspecten. Uw uitleg is duidelijk maar accepteert de belastingdienst de door mij ingevoerde gegevens, gebaseerd op uw uitleg ? Hartelijk groet, Eric
@infotaris
@infotaris 8 ай бұрын
de tabellen staan in het uitvoeringsbesluit successiewet
@ericsnits2300
@ericsnits2300 8 ай бұрын
@@infotaris Hartelijk dank voor uw snelle reactie; ik ga ze daar binnenhalen en gebruiken bij het berekenen en eventueel toelichten. Klasse, uw snelle reactie !
@infotaris
@infotaris 8 ай бұрын
zie ook het bijbehorende artikel op mijn website, link in de videobeschrijving
@liannekleene2328
@liannekleene2328 5 ай бұрын
@@infotaris Bij welk artikel van het uitvoeringsbesluit successiewet wordt de betreffende tabel genoemd en onder welke titel? Bij welke vraag in de aangifte erfbelasting wordt deze tabel genoemd?
@infotaris
@infotaris 5 ай бұрын
@@liannekleene2328 eerste vraag: artikel 5 x artikel 10. tweede vraag: nergens
@JackTrack
@JackTrack 24 күн бұрын
Bij eerder uitbetalen wordt een deel van de oorspronkelijke korting (42% in gegeven voorbeeld) weer belast (24%). Maar aan de andere kant van de medaille: die 42% per kind zijn indertijd weer bijgeteld en belast bij de langstlevende. Meestal valt het dan nog onder de vrijstelling maar bij een hoge erfenis kan het best zijn dat de langstlevende hierover belasting betaald heeft. Heeft de langstlevende dan ook weer recht op teruggave als het kind bij moet betalen bij eerdere aflossing? Denk het niet.
@Rob-uf5ph
@Rob-uf5ph 8 ай бұрын
Erg interessant deze video ook weer. ik heb 1 berekening echter niet helemaal begrepen: bij het stukje over het uitkeren door de langstlevende van de kindsdelen om het vermogen te verkleinen door de uitbetaling te labelen als een schenking, hanteer je een tabel waarbij de waarde van het kindsdeel met 24% mag worden verlaagd. Echter, jij verlaagt het niet met 24%, maar je berekent het op 24% (in plaats van 76%), dat klopt toch niet?
@infotaris
@infotaris 8 ай бұрын
de schenking bestaat er uit dat de langstlevende "soort van" afstand doet van het recht om het bedrag nog niet uit te betalen, dat recht is - bij de leeftijd in de video - 24% waard van het uit te keren bedrag (indien sprake is van een renteloze vordering)
@Rob-uf5ph
@Rob-uf5ph 7 ай бұрын
@@infotaris dank voor je reactie, die ik nu pas lees door omstandigheden. ik snap het nu, je moet even een andere denkwending nemen, dank voor al je geweldige video's en de moeite die je genomen hebt om je kennis in talloze video's te delen. Wij zijn nu bezig om met alle adviezen onze levenstestamenten en testamenten af te sluiten via de notaris. wij hebbben een hele goede notaris gevonden in onze eigen woonplaats, die voor € 1.580,- voor ons 2 levenstestamenten en 2 testamenten opmaakt. En dat was nog niet eens via de website "de goedkoopste notaris", maar gewoon een notaris die bij ons in het centrum zit en wiens bedrijf op ons een goede indruk maakte. Nogmaals dank voor je hulp en adviezen in deze materie!
@obeja
@obeja Жыл бұрын
@infotaris : Waarom zou je er niet voor kiezen om eerst 38.000 te betalen gezien die 12.000 als schenking wordt gezien?
@JackTrack
@JackTrack 24 күн бұрын
Kijk het filmpje helemaal af: Wat je uitbetaalt is belast. Dus 24% van 38.000 in jouw voorbeeld. = 9120 euro. Je kunt maximaal een X bedrag belastingvrij uitbetalen zodanig dat 24% van X onder de schenkvrijstelling valt.
@suusnieuwboer3049
@suusnieuwboer3049 7 ай бұрын
Ik heb een vraag als het kindsdeel belastingvrij was in het jaar dat de eerste ouder overleed. Mag je dan gewoon dat bedrag zien als kindsdeel en belastingvrij overmaken? Als de langstlevende naar het verzorgingstehuis gaat en hij dit in zijn testament bij leven heeft gezet?
@infotaris
@infotaris 7 ай бұрын
Waarschijnlijk wel, maar voor de zekerheid zou ik het even narekenen. De video is ook van toepassing op die situatie.
@suusnieuwboer3049
@suusnieuwboer3049 7 ай бұрын
@@infotaris oke bedankt, ik heb de belastingdienst gebeld en die vertelde me dat ik dit belastingvrij mag uitkeren.
@jan5310
@jan5310 6 ай бұрын
In mijn vaders testament staat letterlijk "Mijn echtgenote is verplicht aan mijn kinderen over de vorderingen een rente te betalen van zes procent per jaar vanaf de dag van mijn overlijden tot die van voldoening van het verschuldigde". Er staat met geen woord iets over "enkelvoudige" of "samengestelde" rente. Wat is het in mijn geval dan?? Verder staat er ook niks over dat we hier wel of niet van kunnen afwijken. Kan dat dan wel of niet?
@infotaris
@infotaris 6 ай бұрын
lijkt me iets om te bespreken met de betreffende notaris, of diens ambtsopvolger als de notaris met pensioen is, meestal werken notarissen vele jaren met dezelfde modellen en ben je dus niet de eerste die dit vraagt
@maickelwand9100
@maickelwand9100 2 жыл бұрын
Moet de schenking van 12000 niet 38000 zijn? (50000 - 24%)
@infotaris
@infotaris 2 жыл бұрын
want?
@maickelwand9100
@maickelwand9100 2 жыл бұрын
@@infotaris omdat de 24% als korting van het totaal afgaat net als in de eerdere berekening met de kortingstabel waarbij de korting hoger was (42%) doordat de langstlevende nog jonger was. Ik ben een leek hoor, maar probeer het te begrijpen.
@infotaris
@infotaris 2 жыл бұрын
je moet het omdraaien, bekijk het filmpje nog maar een keer
@KlaasZijp
@KlaasZijp Жыл бұрын
@@infotaris Heb het filmpje tig keer bekeken, maar kom nergens tegen dat het min-teken bij die berekening niet geldt.... Dus dat moet verduidelijkt worden; we moeten het allemaal kunnen snappen!
@JackTrack
@JackTrack 25 күн бұрын
Altijd een lastige. Aanvankelijk kreeg je een korting van 42% (21K) er van uitgaande dat de vordering pas bij overlijden wordt uitbetaald. Er wordt echter eerder betaald. Op een moment dat je pas 18% (9K) kortingsrecht hebt opgebouwd. 24% (12K) te veel korting gehad dus. Die korting moet je nu terugbetalen en dat vormt dus het belaste deel. De genoemde percentages komen uit de getoonde tabel. Bij de fiscus is deze bekend als factortabel en dan is het factor x 6% als er geen rente is afgesproken. Is er wel een rente afgesproken dan geldt m.i. factor x (6% minus afgesproken-rente%). Wat dan weer betekent: bij 6% rente geen vruchtgebruik-korting bij 1e overlijden en geen schenkbelasting bij eerder uitbetalen.
@KlaasZijp
@KlaasZijp Жыл бұрын
Volgens mij moet dat laatste bedrag met 24% verminderd worden. Er staat toch -/-24% bij die leeftijd?! Dus gaat het niet om een bedrag ad 24% van 50000 (12000), maar om een bedrag van 38000. Een groot verschil. Jammer dat deze video niet zo helder is als ik dacht.
@obeja
@obeja Жыл бұрын
De video is heel helder en correct, alleen jij snapt het niet. Die 38.000 Euro is wat je zonder schenkbelasting kunt geven aan je kind, als je de gehele 50.000 betaalt, dan ziet de fiscus die extra 12.000 als schenking.
@user-xe3vk3ti8u
@user-xe3vk3ti8u 7 ай бұрын
Testament standard.en langskevende
@andreavanhemelrijck5091
@andreavanhemelrijck5091 5 ай бұрын
men mag het keren of draaien het blijft pure diefsfal het is een belasting op een al betaalde belasting dit is zuiveren maffia praktijd
HAPPY BIRTHDAY @mozabrick 🎉 #cat #funny
00:36
SOFIADELMONSTRO
Рет қаралды 16 МЛН
Erfbelasting Betalen, Het Domste Wat Er Is (Tips Om Dit Niet Te Doen)!
44:58
De renteovereenkomst is veel gunstiger dan je denkt!!
21:24
infotaris
Рет қаралды 12 М.
MAAR DRIE EU banken zijn VEILIG om te sparen via Raisin (opletten dus).
24:19
Zoveel erfbelasting betaal je bij het erven van een huis!
17:53
Liever geen erfbelasting betalen? Het kan met deze trucs!
13:05
Vergoedingsrecht samenwoners? Zo leg je het GRATIS vast!
22:21
infotaris
Рет қаралды 2,7 М.
HAPPY BIRTHDAY @mozabrick 🎉 #cat #funny
00:36
SOFIADELMONSTRO
Рет қаралды 16 МЛН