2024.05.17 Vonalbejárás Hegyközi Kisvasút Sátoraljaújhely - Füzérkomlós szakasza

  Рет қаралды 2,847

Adani

Adani

2 ай бұрын

▶️Csatornatagság: / @adani12345
▶️ Fotós oldalam: / albertdanifotok
▶️ Instagram: / a.dani0227
▶️ Paypal: paypal.me/Adani12345
▶️ Patreon: / adani12345
▶️ Discord szerver / discord
Bankszámla:
10404247-93423860-01440000 K&H bank
Logóért köszönet Tóth Attilának:
/ attila.toth.badwolf
Film a kisvasútról:
fb.watch/sl_4jwGDEH/
Hegyközi kisvasút bejárása Sátoraljaújhely és Füzérkomlós között. Pálháza és Pálháza ipartelep között mai napig üzemel az egykori nyomvonalon kisvasút.

Пікірлер: 17
@laszlokircsi7689
@laszlokircsi7689 Ай бұрын
Jól mondod a filmben is, hogy eredetileg a nyírségi és a hegyközi kisvasút egy rendszert alkotott. Ez a háborúig volt így, de akkor a balsai Tisza hidat felrobbantották, amit sajnos utána sohasem építettek ujjá. A hálózat így két részre szakadt. Az alsó déli rész Nyíregyházától közlekedett két irányba az egyik irány az említett Balsa, a másik ellentétes irányba pedig Dombrádig járt, gyakorlatilag egy Y alkotva. A felső rész Balsától indulva szintén egy Y-t alkotott. Még a bodrogközben ágazott kétfelé, ahol az egyik ág Királyhelmecig (ami Trianonkor Csehszlovákiához került),míg a másik hegyközbe tartó vonalszakasz Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen keresztül Füzérkomlósig épült ki. Pálházánál a mai P.Á.E.V. eredetileg még jóval a hegyközi előtt , még az 1800-as évek vége felé épült ki a Kemence patak völgyében, faanyag szállítása céljából, így az eredetileg sohasem tartozott a hegyközi kisvasúthoz. (Ez a mai P.Á.E.V. vonal gyakorlatilag Magyarország második legrégebbi kisvasútja a debreceni 1882-ben átadott "Zsuzsi" kisvasút után.) Viszont amikor a hegyközi megépült, annak gyakorlatilag egy ráhordó vonala lett Pálháza ipartelep érintésével, de külön vágányhálózattal. Eredetileg még a síneket sem kötötték össze, pedig csak vagy száz méter távolság volt Pálháza fatelep és Pálháza ipartelep állomások között. Ezen a Kemence patak völgyi vonalon sohasem szállítottak perlitet. A perlitet a zúzóműből Pálháza ipartelepen rakodták a hegyközi csillés, szürke vagonjaiba. Egyébként a perlitbánya a mai napig működik, csak mivel nincsen már hegyközi kisvasút, így közúton szállítanak... A ma is létező P.Á.E. V. vonal úgy alakult ki, hogy miután megszűnt a Hegyközi kisvasút, sínek nélkül maradt a Pálháza ipartelep állomás és mivel a fatelep állomás messzebb volt Pálházától észszerű volt a Kemence völgyi vasút síneit odáig bevezetni. Gyakorlatilag ekkor és így kötötték össze a két vasutat (vagyis inkább állomást), igaz már csak utólag. Innentől jó pár évig a kemence völgyi vasút végállomása Pálháza ipartelep lett. Viszont alig használta valaki, mert ez az állomás gyakorlatilag Pálháza külső területe volt és ma is az. Tehát ismét kézenfekvő lett az elképzelés, de már idegenforgalmi célokból, hogy a Pálháza ipartelep és a volt Pálháza állomás közötti eredetileg már felszedett hegyközi vasút eredeti pár száz méteres nyomvonalán a síneket vissza építsék. Így kerültek vissza a sínek Pálháza központjába, ahol előbb egy kis esőbeálló, majd később, mikor már az idegenforgalom is újra felfedezte, egy új komolyabb vasútállomás épült. Ettől függetlenül A P.Á.E.V. fő bázisa és mozdonyszíne manapság is ipartelepen van. Ott tárolják a kocsikat, mozdonyokat, amiket ott is tartanak karban. Kicsit hosszúra sikeredett, de így kerek a történet.
@Adani12345
@Adani12345 Ай бұрын
köszi, ezt a részletes írást, Pálházán valóban később épült vissza egy darab az egykori kisvasútból, a mostani végállomáshoz.
@laszlokircsi7689
@laszlokircsi7689 Ай бұрын
@@Adani12345 Én még szerencsésnek mondhatom magam, mert még a 70-es évek végén szüleimmel többször is utazhattam a hegyközi és a kemencevölgyi vasúton is, mikor nyaralni mentünk Kőkapura. Hazafele utazáskor alig vártam a c50-es rotyogása után, hogy Pálháza ipartelepnél az átszállás után egy Mk45-ös komolyabb, mélyebb turbós hangját halljam, amik akkor még szinte újnak számítottak. Még az is lehet, hogy pont az Mk 45 2009-el is utaztam, de erre már nem emlékszem. Minden esetre akkor az Mk 45 volt a csúcs a régebbi bordó színű Mk 48-asok között. Az Mk 45-öt ritkán akasztották személyvonatok után, azok jellemzően inkább a perlites tehervonatokat húzták. Az Mk 45-ösök 1980 után Nyíregyházára kerültek, de az ottani gyengébb sínekből épült pályában komoly károkat okoztak a 32 tonnás súlyuknál fogva, így szép lassan elkerültek onnan és maradtak az Mk48-asoknál. Sokan nem tudják, de vagy tíz évig még Debrecenbe (!) is került egy Mk 45-ös, bár az a "Zsuzsinál" sohasem közlekedett. Hogy pályaszám szerint melyik volt azt nem tudom, de a mozdonyvezetők oktatására használták Debrecen Szabadságtelep állomás melletti oktatókomplexum udvarán egyfajta (talán akkor még üzemképes) szobormozdonyként. Utána egyszer csak elkerült onnan, tudtommal Hűvösvölgybe alkatrésznek, stb. E kitérő után visszatérve a "hegyközis" élményeimhez: Nagy élmény volt Sátoraljaújhely főutcáján is végigcsattogni a nagy fák árnyat adó lombja alatt... Nem beszélve arról, amikor a Sárospatak után felüljárón kereszteztük a nagyvasutat, ahol még Szerencstől Sátoraljaújhelyig menetrendszerűen 424-es gőzösök jártak. Furcsa mit megéltem már, pedig még (csak) 50 éves vagyok. Hát igen, így telik el az idő, és szépülnek meg az akkori emlékek. Kívánok Neked is sok hasonlót!
@user-gf4bb5uf8r
@user-gf4bb5uf8r 2 ай бұрын
Szia igen volt,a kèp amit bevágtál tisztán kivehető
@sandorpeto9657
@sandorpeto9657 Ай бұрын
Köszi a hangulatos videót. Jó, hogy legalább egy részén kerékpárút van, de a barbár elpusztítást ez sem hozza helyre. Sokszor jártam az Országos Kéktúra szakaszán Bózsva környékén, úgyhogy szép emlékeket is felidézett a videó és kedvet csinált hozzá, hogy megint arra menjek.
@Adani12345
@Adani12345 Ай бұрын
Igen nagy hiba volt megszüntetni, ha még meglenne ma simán működne Tram-train járatként
@BalazsSzekely-hj1zj
@BalazsSzekely-hj1zj 2 ай бұрын
Jó lett a videó gratulálok csak így tovább te vagy a legjobb videós😊 még egy kérdésem is lenne a következő vonalbejárós videó ban melyik vasútvonalat fogod bejárni? Válaszodat előre is köszönöm😉
@Adani12345
@Adani12345 2 ай бұрын
Köszi. Hegyköziről lesz még több videó is, ill. a környékről is. Utána még nincs terv merre lesz bejárás, egyelőre idő nincs rá. Június 15-én Palotabozsokon lesz vasúti nap ill. 9-én lesz egy 69a busz amire tervezek menni.
@BalazsSzekely-hj1zj
@BalazsSzekely-hj1zj 2 ай бұрын
@@Adani12345 rendben köszi az infót kellemes napot szia 👍
@AntalAttila023
@AntalAttila023 2 ай бұрын
@@Adani12345 Szombaton meg Dombrádon lesz hajtányos napotok nem tudom a Ádám is jön-e veled vagy egyedül kell menned
@Adani12345
@Adani12345 2 ай бұрын
@@AntalAttila023 azt én se én lemegyek szombaton végig kell menni a pályán és PFT-zni, hogy ne legyen vasárnap gond. Igyekszem ott is videózni, de egyéb teendők is lesznek. Amúgy a gyereknapi hajtányozás vasárnap lesz, nem szombaton.
@GAdam480024
@GAdam480024 2 ай бұрын
En sajnos melózok akkor. De igyekszem minél hamarabb eljutni Dombradra :(
A híres-hírhedt sátoraljaújhelyi Borbarlang
17:07
Gánóczi Gábor
Рет қаралды 2,7 М.
Best Toilet Gadgets and #Hacks you must try!!💩💩
00:49
Poly Holy Yow
Рет қаралды 7 МЛН
ЧУТЬ НЕ УТОНУЛ #shorts
00:27
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН
Who has won ?? 😀 #shortvideo #lizzyisaeva
00:24
Lizzy Isaeva
Рет қаралды 65 МЛН
아이스크림으로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 62 МЛН
TRAXX, ahogy RITKÁN LÁTOD! 7500 LÓERŐVEL a BALATON partra!
9:47
Istvántelki VONATTEMETŐ TITKAI! Amit még sosem mutattam!
5:33
Bence Kuhár
Рет қаралды 88 М.
Szeged Pályaudvar vonatos étterem
7:21
Adani
Рет қаралды 3,5 М.
Elhagyatott vasutak 6. - Hegyközi Kisvasút hídja a Bodrog folyónál
3:21
Best Toilet Gadgets and #Hacks you must try!!💩💩
00:49
Poly Holy Yow
Рет қаралды 7 МЛН