Assertiever worden? Zo lukt dit!

  Рет қаралды 2,713

Happy Assistant

Happy Assistant

4 жыл бұрын

Assertiever worden? Zo lukt dit!
Respecteer je de grenzen van de ander én geef je je eigen grenzen aan? Dan hecht je evenveel waarde aan het belang van jezelf als aan het belang van de ander. Oftewel het door velen zo gewenste assertief gedrag genoemd.
Assertiviteit gaat altijd over de relatie tussen mij en de ander. Je kunt namelijk niet in je eentje in je kantoor lekker assertief zitten te wezen.
Als je assertief bent wil dit zeggen dat je de ander niet groter maakt en jezelf niet kleiner, maar uitgaat van gelijkwaardigheid. Ik ben oké - Jij bent oké.
Misschien denk je nu wel dat je zou willen kiezen voor assertief gedrag, maar neigt naar sub-assertief gedrag. Maar ik durf te beweren dat het zomaar kan zijn dat je meer neigt naar ‘agressief’ gedrag en ik zal je zeggen waarom. Zoals ik aangaf stel je bij ‘agressief’ gedrag jezelf boven de ander. Maar dit kan ook in een lieve goed bedoelde vorm en dat is door oververantwoordelijk of overzorgzaam te zijn. Dan is er namelijk geen sprake meer van een gelijkwaardige relatie van geven en ontvangen.
Wil je graag assertiever worden, maar lukt het je maar niet? Heb je al van alles geprobeerd maar krijg je het niet voor elkaar om assertiever te zijn?
Ik geef je 5 tips waardoor het je wél gaat lukken om assertiever te worden.
Tip 1: Ben empatisch
Probeer je altijd in te leven in de ander en objectief te kijken naar het standpunt van de ander. Koppel dit in eerste instantie los van gevoelens of emoties en altijd vanuit de gedachte ik ben oké - jij bent oké.
Wat helpt is naar de situatie te kijken vanuit een onafhankelijke toeschouwer. Wat neem je waar? Wat zie je? Dit maakt het makkelijker om te kunnen kijken naar het belang van jou én dat van de ander.
Tip 2: Ben gelijk duidelijk
Geef zo snel mogelijk aan wat je wilt of wat je niet wilt en wacht hier niet mee. Niet alleen voorkom je zo vermijdgedrag (als je neigt naar sub-assertief gedrag), maar daardoor geef je de ander ook de mogelijkheid hier rekening mee te kunnen houden. Hierdoor voorkom je ook druppels (iets met een emmer en die dan kan overlopen…). Op deze manier kun je dan samen kijken hoe je tot een overeenkomst kunt komen die voor beiden partijen goed is.
Even een voorbeeld. Stel dat je manager ’s ochtends later begint en daardoor dus ook later op kantoor blijft en dat jouw werktijden van 8.30 tot 17.00 uur zijn. Geef dan zo snel mogelijk aan dat je ook om 17.00 uur naar huis wilt kunnen gaan.
Dat je best bereid bent om een keer iets langer te blijven, maar dan wel alleen als het werk absoluut niet kan wachten tot de volgende dag. Dan ben je namelijk duidelijk en kun je vervolgens in gesprek om te komen tot een oplossing die voor beiden goed voelt.
Tip 3: Communiceer vanuit de ‘ik’ vorm
Gebruik altijd de ‘ik’ vorm. Ik signaleer (feiten), dit doet het met mij (gevoelens), ik zou graag hierover met je in gesprek willen over hoe we hier samen aan uit kunnen komen (gezamenlijke oplossing).
Luister vervolgens goed naar de reactie van de ander. Door dan samen te vatten wat je hebt gehoord en te checken of je dit zo goed hebt begrepen, laat je merken dat je de ander ook echt hoort. Ga dan vervolgens kijken hoe jullie kunnen komen tot een afspraak waar jullie je beiden in kunnen vinden.
Tip 4: Reflecteren
Sta regelmatig even stil bij hoe assertief je bent. Geef jezelf dan steeds een cijfer (tussen 0 en 10) als het gaat om assertief gedrag. Stel dat je jezelf een 6 geeft. Wat maakt dan dat je tot een 6 bent gekomen en niet bijvoorbeeld een 4. Dus kijk naar wat je hebt gedaan om tot dit cijfer te komen. Vervolgens kijk je naar wat je kunt doen om van deze 6 een 7 te maken. Wat heb je hiervoor nodig om dit te kunnen en wie kan je hiermee helpen.
Tip 5: Oefenen, oefenen, oefenen
Ga vooral veel met de genoemde tips oefenen. Het is vooral door het veel te doen dat je hier vaardig in gaat worden. Door dingen uit te proberen en te kijken wat het effect hiervan is, zal je merken dat je steeds assertiever wordt.
Dit gaat met kleine stapjes, maar weet dat vele kleine stapjes samen een grote stap vormen.
Heb jij een ondersteunende functie en veel last van stress? Wil je hier iets aan veranderen? Wil je top!ondersteuning kunnen verlenen en tóch op tijd klaar zijn met je werk? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis telefonisch coachgesprek van 30 minuten. Dan krijg je gelijk praktische tips waarmee je morgen al aan de slag kunt. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website: www.happyassistant.nl
Met happy groet,
Colinda Mertens van Happy Assistant
www.happyassistant.nl

Пікірлер: 2
@slawagroen111
@slawagroen111 Ай бұрын
Fijn om te horen ❤
TRAINING: zo word JIJ ASSERTIEVER..! | MindTuning.nl
15:43
Pieter Frijters
Рет қаралды 28 М.
Dé oplossing als je moeite hebt met bepaalde collega's
8:16
Happy Assistant
Рет қаралды 1,6 М.
A teacher captured the cutest moment at the nursery #shorts
00:33
Fabiosa Stories
Рет қаралды 27 МЛН
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
MrBeast
Рет қаралды 199 МЛН
Женская драка в Кызылорде
00:53
AIRAN
Рет қаралды 468 М.
Dominante personen op je werk; wat je wel en wat je beter niet kunt doen
10:16
Her forklarer jeg hvordan vi blir stuck i frustrasjonsloopen.
4:20
Business fra sjela
Рет қаралды 29
Assertief en constructief communiceren: 10 tips
26:38
Business Dad
Рет қаралды 8 М.
8 Struggles of Being a Highly Intelligent Person
7:14
Psych2Go
Рет қаралды 7 МЛН
Koning grijpt in bij vriendjes-vraag Amalia
5:09
De Telegraaf
Рет қаралды 149 М.
Zakelijk vriendelijk zijn op je werk: hoe doe je dat?
4:29
Happy Assistant
Рет қаралды 323
Reklam Samliv
1:47
Ann Sofie Andreasson Coach, ParCoach,LivsInpiratör
Рет қаралды 6
Alles over MANIPULATIE & EMOTIONELE CHANTAGE | MindTuning.nl
4:40
Pieter Frijters
Рет қаралды 10 М.
A teacher captured the cutest moment at the nursery #shorts
00:33
Fabiosa Stories
Рет қаралды 27 МЛН