No video

euler özdeşliği-euler formulü

  Рет қаралды 29,083

Neandertal Academy NA

Neandertal Academy NA

Күн бұрын

Merhaba arkadaşlar,
Bu videoyu izledikten sonra pi sayısı, e sayısı, i kompleks sayısı gibi kavramların evrendeki ve fiziksel dünyamızdaki yerini anlamakla kalmayıp, euler formülünün kavramsal anlamının ne olduğunu sezinleyeceğiz.
By NA.

Пікірлер: 49
@hakanyldrm1072
@hakanyldrm1072 6 жыл бұрын
hocam bu kanalın hiç bozulmamasını ve hep bu has kitlenin kalmasını isterim.harika videolar.devamını bekliyorum hocam
@MrAhmet1048
@MrAhmet1048 4 жыл бұрын
Bilgi evrenseldir bir kitleye hitap etmez, umarım bu ve bunlar gibi içeriklerle insanlığa erişilir. Hocamızdan Allah razı olsun
@israfiltasc9704
@israfiltasc9704 6 жыл бұрын
Hayatım da ilk defa Matematiği merak ediyorum hocam teşekkür ederim iyi ki varsınız
@skynet3600
@skynet3600 4 жыл бұрын
Su ana kadar youtube de denk geldigim en iyi sayfa
@foktordou3299
@foktordou3299 5 жыл бұрын
Bu video izlemeden önce karmaşık sayıları sadece kök içinde (-1) in bir değeri olsun diye işsiz biliminsanları bir değer vermişler ve bundan ibaret olduğunu sanıyordum.Fakat bu videodan sonra işsizlik olmadığını yaşamamızda çok önemli bir yeri olduğunu anladım çok çok teşekkür ederim.
@freestockmusicx
@freestockmusicx 5 жыл бұрын
Evren hakkında bildiklerimizi doğruya daha da yaklaştırmak için katkı.Çok çarpıcı bir söz!
@emindursun458
@emindursun458 4 жыл бұрын
Allah razı olsun hepinizden
@serhataslan8755
@serhataslan8755 6 жыл бұрын
Hocam tebrik ediyorum çok faydalı videolar
@furkanagca669
@furkanagca669 6 жыл бұрын
Harika bir kanal. Umarım emeklerinizin karşılığını bulabilirsiniz. Çok teşekkür ederim bilgiler için 😊
@howardroark4661
@howardroark4661 6 жыл бұрын
Harika videolar paylaşıyorsunuz, teşekkür ederim.
@darkweb.
@darkweb. 5 жыл бұрын
Tebrik ederim başarılarınızın devamını dilerim. Saygılar.
@dokuzun9
@dokuzun9 6 жыл бұрын
daha çok video bekliyoruz takipteyiz
@user-vd8lj4tu2e
@user-vd8lj4tu2e 4 жыл бұрын
Emiginize sağlık hocam.
@enexatmaca1228
@enexatmaca1228 3 жыл бұрын
11 yaşında bunu izleyen beynim: 🌋
@enexatmaca1228
@enexatmaca1228 3 жыл бұрын
Ama 11 yaşında olup pi sayısını kavrayabilen ve ilk 53 basamağını ezberleyen beynim: 🗻
@washifyjr
@washifyjr 2 жыл бұрын
Afərin !
@Yahya31578
@Yahya31578 3 ай бұрын
Üzgünüm ama ​@@enexatmaca1228kardeş boşa uğraşmışsın. Pi sayısı, hepi topu 18 basamaktan ibarettir. Ve öyle ucu bucağı olmayan bir sayı değildir. O kadar güzel ve kullanışlı bir sayıdır ki gerçekten akıllara zarar. Ve ayrıca birim çemberin de yarıçapı 1 değil. Bu, insanların işini zorlaştırmak ve gerçeği görmelerini engellemek için uydurulmuş koskoca bir yalandır. Siz değeri 1'den büyük bir sinüs değeri gördünüz mü? Bütün değerler neden 0 ile 1 arasında hiç düşündünüz mü? Bir açının Sinüs değerini gördüğünüzde neden kaç derece olduğu hakkında hiçbir fikir vermediğini hiç düşündünüz mü? Selamlar.
@bedirhanatmaca2226
@bedirhanatmaca2226 6 жыл бұрын
Emeğinize sağlık ...
@almanduku9043
@almanduku9043 2 жыл бұрын
Hocam yeni video gelmiyor mu?
@hekim1559
@hekim1559 5 жыл бұрын
bişey anlamıyorum ama baya güzel bişey
@ozgurevas
@ozgurevas 6 жыл бұрын
Sağ olun.
@Dicitek
@Dicitek 6 жыл бұрын
hocam cok guzel olmus eline saglik
@huriyeordu5386
@huriyeordu5386 6 жыл бұрын
Iste aradigim kanal cogu soruma cevap alabilecegimi dusunuyorum tesekkurler
@almanduku9043
@almanduku9043 2 жыл бұрын
Arkadaşlar birşey sormak isterim. Bu birim türev ne gibi bir işimize yarayabilir tam olarak?
@ibrahimkantarc1444
@ibrahimkantarc1444 6 жыл бұрын
Devam hocam süpersiniz
@mustafaerenguzel
@mustafaerenguzel 6 жыл бұрын
Hocam i bir sayı mıdır yoksa bir operatör müdür? Yani i^2=-1 mi yoksa i^2=- mi? Teşekkür ederim
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 6 жыл бұрын
i aslında yaşadığımızı düzlemden 180 derece ve katları dışındaki dönme hareketini temsil eden bir operatör diyebiliriz.180 derece ve katları bizim yaşadığımız fizksel dünya ile çakışır ve - operatörü ile temsil edilir.Ama diğer açılar yaşadığımız düzlemin dışına çıkar.Kompleks sayıların sanal kısmı bu kısımdır.Bu dönmelerin 90 dereceden fark kısımlarını hesap edebilmek içinde i sayısal bir değerle kullanılır.Çünkü dönmeden bahsedebilmek için birşeyin bir niceliğin olması gerekir.Fotonun hem tanecik hem dalga özelliği göstermesi gibi hem operatör hem sayı olarak kullanırız.Operatörse ii iki adet 90 derece dönme gibidir.Arada bir işaret yoktur. i^2 ise sayıdır ve ixi dir bir niceliği belirtir.Soru için tşk.
@mustafaerenguzel
@mustafaerenguzel 6 жыл бұрын
Neandertal Academy NA Çok teşekkür ederim cevabınız için :)
@furkansemihhakyemez5699
@furkansemihhakyemez5699 2 жыл бұрын
Herşey on nunamara da hocam, evrenin her yönde eşit ve pi nin bir kaatı olarak genişlediğini kim söyledi? Son araştırdığımda evrenin nasıl genişlediği muallaktı.
@serhatdemir8644
@serhatdemir8644 5 жыл бұрын
Merhaba hocam ben bir seyi merak ettim simdi ln(1)=0 degil mi yani e^0 1 esit degil manasina geliyor bu kafami karistirdi 0'dan baska uzeri 0 olup da 1'e esit olmayan sayilar da mi var? Hesaplamalarda grafiklerde neden boyle gosteriliyor o zaman bu konu hakkinda baska bir kaynak bulamadim?
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 5 жыл бұрын
Nasıl ki ln(-1) sıfıra eşit değil ixpi ye eşitse ln(1) de sabit dediğimiz olguların yapı taşı olarak sıfıra eşittir diyemeyiz.Çünkü ln(x) in fiziksel dünyamız için anlamı x yapısının birim yapı taşıdır.Aslında ln(-1),ln(1) her ikisi de ipi ye eşit görünüyor. Her ne kadar hesaplamalarda( hesap mak.) negatif bir sayının ln değeri error verse de ln(-x) i grafiksel olarak, y eksenine göre ln(x) in simetriği olarak çizebileceğimizi biliyoruz.Grafiklerde dediğiniz gibi ln(1) ve ln(-1) değerleri 0 olarak gözükse de biz euler özdeşliğinden ln(-1) in ixpi ye eşit olduğunu sıfır olmadığını biliyoruz.Bu konuda ilerde bizim fiziksel dünyamızda sabit dediğimiz şeylerinde aslında sabit olmadıklarını inceleyeceğimiz videolarımız olacak.Böylece örneğin klasik fizikte ivmenin türevi sıfır demenin ne kadar eksik olduğunu ivmenin de türevlenebileceğini anlayacağız.Bu konu ile ilgili bir giriş yapılan yol zaman videosuna bir göz atmanız faydalı olabilir.
@math5999
@math5999 4 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA hocam ln(x), x niceliğinin birimidir. fakat x=1 iken bunun birimi ln(1) değilse , burada 1 ve 0 gibi sayılar için farklı düşünülmesi gerekmez mi? Daha doğrusu farklı düşünülebileceğinin değerlendirilmesi gerekmez mi?
@ducemnildolupnar1073
@ducemnildolupnar1073 4 жыл бұрын
Dördey ve Sekizeyler hakkında maalesef kaynak sıkıntısı var. Bu konulara değinmeniz mümkün mü ?
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 4 жыл бұрын
Kuantum Mekaniği konusunu işlerken dolaylı da olsa, temel parçacıkların alansal(dalga) veya hacimsel hareketlerinin Kompleks ve çok eksenli dönmüş kompleks sayılar kullanarak 3 boyutlu uzayımıza(yaşam düzlemimize) izdüşümlerinin neye benzeyebileceğini inceleyeceğimiz videolar olacak. İsteğiniz üzerine o videolarda konuya daha detaylı olarak değinebiliriz. Ama o konulara yavaş yavaş geleceğiz.Videolarımız her ne kadar dağınık ve düzensiz gibi görünse de yayınlanan her video, bir sonrakini anlamak adına bir alt yapı oluşturmak içindir.
@ducemnildolupnar1073
@ducemnildolupnar1073 4 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA teşekkürler
@Alper_SEV
@Alper_SEV 5 жыл бұрын
Hocam bizim fiziksel dünyamınızın dışında ibaresi bu niceliklerin hareketlerindeki belirsizlikleri mi kastediyor?Anladığım kadarıyla fiziksel dünyamız 3 boyuttan oluşuyor ve bu nicelikler nasıl oluyorda fiziksel dünyamızın dışında oluyor?Teşekkürler.
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 5 жыл бұрын
Sayın alper sev 3 boyutlu bir uzayda konum değiştirme,( mesafe veya yol) kavramı tek boyutlu (çizgisel)olarak algılanır.Oysa temel parçacıkların alansal(dalga hareketi) ve hacimsel hareketleri de vardır.3 boyutlu bir dünyada alansal hele hele hacimsel bir hareketi tam olarak tanımlamak imkansız gibidir.Parçacıkların dalga hareketleri ise sadece düzlemsel kesişme noktalarında gözlenirdir. Fiziksel dünyamızın dışında demekle kastedilen budur.Yani çok boyutlu hareket eden bir temel parçacığın bizim 3 boyutlu dünyamızdaki izdüşümü tek boyutlu yol hareketi ve dalga hareketinin düzlemdeki kesişme noktaları olarak görülür.Tıpkı 3 boyutlu bir küpün 2. boyutta 2 boyutlu bir kare olarak 1. boyutta tek boyutlu bir çizgi yada 0. boyutta nokta olarak görülmesi gibi.Sadece alansal hareket için bu diğer durumları spin,momentum enerji vb bir takım gözlenirlerle elde etmeye çalıştığımız ve kendisi bir gözlenir olmayan dalga fonksiyonu ya da durum vektörleri ile yaklaşık hesaplayabiliriz.
@ismaildonmez4018
@ismaildonmez4018 5 жыл бұрын
1:50-3:40 aralığındaki görselde x^-2'nin türevi "-2x^-3" değil de "2x^-3" olacak, akabinde de sonsuza kadar bir türevde eksi diğerinde artı şeklinde ilerleyecek. Bunun dışında videolar herkese çok şey katıyor. Emeğinize sağlık.
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 5 жыл бұрын
Bir hata göremedik.Sebebini daha açık anlatırsanız seviniriz.Yapıcı yorum katkınız için teşekkürler.
@ismaildonmez4018
@ismaildonmez4018 5 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA Hocam ancak yazabiliyorum. Yukarıdan aşağıya olarak bakmıştım türev alma durumuna soldakinin türevini alıyormuşsunuz ben yanlış değerlendirmişim yani. Saygılar :)
@ismailaricioglu
@ismailaricioglu 4 жыл бұрын
:) enteressan
@beyzaemre355
@beyzaemre355 5 жыл бұрын
Hocam dairenin türevi çemberin çevresine eşitken neden kürenin türevi dairenin alanına eşit değil acaba?
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 5 жыл бұрын
Daire içi dolu bir niceliktir.Dairenin Büyüme eğilimi yani türevi etrafına çizilecek bir çember şeklindedir.Küreden kasıt ise aslında dolu küre yani yuvardır. Gerçekte küre aslında içi boş ve iki boyutlu sınırsız kapalı bir yüzeydir. Matematikte genelde yuvara da küre dendiği için kavram kargaşası oluşur.İçi dolu bir kürenin(yuvarın) türevini yani bir anlık büyüme eğilimini dolu kürenin(yuvarın) yüzeyini çok ince bir boya ile boyamak gibi düşünebilirsiniz.Bu boyadan oluşan içi boş küresel şekil içi dolu kürenin(yuvarın) yüzey alanını yani türevini verir.
@beyzaemre355
@beyzaemre355 5 жыл бұрын
Anladım hocam bu yararlı video için teşekkürler
@ismailulus3529
@ismailulus3529 5 жыл бұрын
Hocam lisede sabitin türevi 0dır diye öğreniyoruz ama videoda πr^2 nin türevi 2πr diyorsunuz π sayısı sabit sayı değil miydi nasıl oluyor
@NeandertalAcademyNA
@NeandertalAcademyNA 5 жыл бұрын
Balon gibi şişen bir daire veya kürede" r" yarıçapı değişkendir.Türev Pi ye değil " r" ye göre. Şimdilik lisede Pi sayısı sabit olarak alın ama ilerde yayınlayacağımız videolarda Pi sayısının da sabit olamayabileceğini göreceğiz.
@omerzerenuz6184
@omerzerenuz6184 5 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA sabitin türevinin 0 olup olmanası hakkında bir video çekebilir misiniz? daha detaylı bir anlatıma ihtiyaç duyuyorum.
@kafaarkasi
@kafaarkasi 5 жыл бұрын
sizinle irtibata nasıl geçebiliriz?
@gulerakin
@gulerakin 4 жыл бұрын
ln1 kesinlikle sıfırdır. sizin anlatım yönteminizle yüzde yüz faizle bankaya yatırdığınız 1 liranın sıfırıncı anda faizi ile birlikte miktarı 1 dir.
Matematiği anlamak
14:30
Neandertal Academy NA
Рет қаралды 27 М.
Tensör nedir -Giriş-Einstein alan denklemleri
15:49
Neandertal Academy NA
Рет қаралды 24 М.
Чёрная ДЫРА 🕳️ | WICSUR #shorts
00:49
Бискас
Рет қаралды 6 МЛН
مسبح السرير #قصير
00:19
سكتشات وحركات
Рет қаралды 3,1 МЛН
Or is Harriet Quinn good? #cosplay#joker #Harriet Quinn
00:20
佐助与鸣人
Рет қаралды 20 МЛН
Кадр сыртындағы қызықтар | Келінжан
00:16
One of the Most Beautiful Equations: Euler's Identity
0:35
Mathispower4u
Рет қаралды 4,5 М.
Yol-Zaman-Hız-İvme-Kuvvet
19:51
Neandertal Academy NA
Рет қаралды 20 М.
" Nedir bu e (Euler's number) sayısı?"
14:57
Serkan NARLI
Рет қаралды 5 М.
Sayılar-1- Irrasyonel ve Kompleks Sayılar
28:53
Neandertal Academy NA
Рет қаралды 17 М.
4. Boyuta Geçiyoruz!
9:40
Holosen
Рет қаралды 449 М.
Pi sayısı canlı mı?- Pi'nin anlamı ve kökeni
29:47
Neandertal Academy NA
Рет қаралды 32 М.
Siz Evrime Neden Karşısınız?
21:11
Evrim Ağacı
Рет қаралды 648 М.
green teoremi
11:05
Neandertal Academy NA
Рет қаралды 10 М.
Matematiğin En Güzel Formülü: Euler Eşitliği
7:41
Bu Ne Bilimsizliktir
Рет қаралды 80 М.
Чёрная ДЫРА 🕳️ | WICSUR #shorts
00:49
Бискас
Рет қаралды 6 МЛН