Radiatorkraan instellen - Besparingen en Duurzaamheid (3/16)

  Рет қаралды 33,014

Ketel Klets

Ketel Klets

4 жыл бұрын

Hoe werken radiatorkramen en thermostaatventielen? Hoe kun je deze instellen zodat er gas wordt bespaard én het comfort in huis toeneemt?
Wie écht waterzijdig wil inregelen kan hier een goede handleiding vinden: www.zelfenergiebesparen.nl/ga...
TL;DR: Het verschil tussen de radiator aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur moet 25% bedragen. Voer dit voor alle radiatoren door en je zult de woning beter op temperatuur krijgen met tegelijkertijd een verhoging van de efficiëntie van de CV ketel.
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 16
@vriesvakkie1
@vriesvakkie1 3 жыл бұрын
bij de lidl, aldi en vast ook online kan je voor ca 12-15 euro ook een thermostaatkraan kopen met een digitaal klokregeling er op. draait op 2 AA baterijen. Voordeel is dat je niet alleen de max grens van de warmte aftopt, maar het ook in de tijd op uur en dag basis kan aanpassen. het ding geeft graden C aan ipv standen 1-5. Ook kan je tijdelijk de setting hoger zetten, bij de eerst volgende programmeerstap gaat deze dan weer over op z'n ingestelde programma. ook handig tegen huisgenoten die de kraan wel omhoog zetten, maar niet meer lager. Het eenmalig programmeren is vaak niet heel handig, maar daarna kan je het vergeten.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Klopt, ik ken die knoppen. Ik heb een tijdje terug een video gemaakt van zo'n knop van Danfoss die ook Bluetooth besturing vanaf je mobiel heeft: kzfaq.info/get/bejne/bq59mqilxpu0aX0.html Voordeel voor mij was de plaatsing op een onbereikbare plek én het eenvoudig aanpassen van het dynamische schema. En ja, je kunt daar meer mee besparen dan een eenvoudige thermostaatkraan.
@Dr4g0nW00d
@Dr4g0nW00d Жыл бұрын
heb je ook en filmpje met hoe je de flow instelt ik heb namelijk en watts 148 en de handleiding is wat onduidelijk hoe zet ik nu de knop op de inverter juist ?
@dickboverhuis3288
@dickboverhuis3288 2 жыл бұрын
Helder verhaal! Als ik de kraan op ❄️-stand heb staan en het slaapkamerraam standaard open, lijkt de verwarming evengoed steeds aan te slaan (merk ik s nachts). Komen de indicatie temperaturen die getoond worden dan wel overeen of moet er dan nog iets worden afgesteld IN de radiator knop?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Het zou kunnen dat de thermostaatknop niet goed op de kraan zit, waardoor deze niet goed werkt.
@robvossen8099
@robvossen8099 3 жыл бұрын
Hoe werkt waterzijdig inregelen bij een modulerende thermostaat, pomp en ketel? Nefit easy, ecomline hr30kw. Ik kan de retouren op een redelijk gelijke temperatuur krijgen maar als hij door modulatie meer of minder vermogen geeft is de waterstroom/warmte afgifte dan niet heel anders?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Klopt. Met dynamische radiatorkranen heb je dat probleem niet, die stel je in en dan blijft dat de doorlaatwaarde. Heb je die kranen niet, dan zal de flow inderdaad veranderen als er ergens een radiator dicht loopt bijvoorbeeld. Maar zelfs met die beperkingen doe je het al veel beter dan menig cv installatie in Nederland. Eén kleine radiator knijpen kan al een flinke sprong in de efficiëntie van je ketel betekenen.
@mooihoor6381
@mooihoor6381 2 жыл бұрын
Volgens mij werken deze kranen alleen goed als de kamer waar de cv thermostaat hangt heel veel warmte vraagt. Wanneer die kamer goed geïsoleerd is en dus weinig warmte vraagt zal je met deze thermostaatkranen kamers nooit op temperatuur krijgen aangezien de cv te weinig aan staat. Of is daar een andere/betere oplossing voor afgezien van het knijpen van je radiatoren in de kamer waar de cv thermostaat hangt?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat klopt misschien voor één dag, maar als die radiator boven open blijft staan, zal het daar met zo snel warm worden. Je geeft al aan dat de isolatie boven minder is, daar zou ik dan wat aan doen, dat is veel goedkoper dan constant harder blijven stoken. Er zijn wel radiatorkranen die vragend zijn (Honeywell, Tado enz) en dus de ketel aansturen, maar nogmaals, als de isolatie boven niet deugt, dan moet je niet schrikken van de gasrekening!
@ValzhINC
@ValzhINC 4 ай бұрын
Ik heb dus in de ruimte (woonkamer + open keuken) waar de cv thermostaat hangt (in het woonkamer gedeelte) twee radiatoren. 1 radiator heeft een gewone knop, en deze hangt dichter bij de CV thermostaat in de woonkamer en de andere radiator heeft een thermostaatknop en hangt meer naar de keuken toe. Moet ik deze knop dan op max zetten of kan ik deze ook op een lagere stand zetten omdat er nog een andere radiator aanwezig is bij de CV thermostaat?
@KetelKlets
@KetelKlets 4 ай бұрын
Ik zou die knop op max zetten als het dezelfde open ruimte is als waar de kamerthermostaat hangt.
@DVineMe
@DVineMe 2 жыл бұрын
0:13 Eerder dat dit geen kraan is. 😂 4:54 Geen idee hoe het in Nederland zit, maar in België moet je al een vrij oude installatie hebben om geen weersafhankelijke regeling te hebben. Hierbij telt deze uitzondering natuurlijk niet, aangezien de ketel zich niet gaat aanpassen aan de binnentemperatuur.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Weersafhankelijke regelingen zie je in NL niet veel, de meeste cv ketels (ook de moderne) zijn volledig gestuurd op binnentemperatuur. De warmtepompen zijn wel bijna allemaal voorzien van een 'stooklijn'-curve op buitentemperatuur.
@DVineMe
@DVineMe 2 жыл бұрын
​@@KetelKlets Enig idee waarom dit zo is in Nederland? Als Belg naar het toch net iets progressievere en modernere Nederland kijkend zou ik net het tegenovergestelde verwachten. (Enkele jaren geleden nog een filmpje gezien van een Belgisch bedrijf dat z'n waterstofketel in Nederland ging testen. Waarom Nederland? Omdat het daar mogelijk was.) Daarbovenop lijken de fabrikanten er zelf alles aan te doen om dit standaard te maken, denk bv aan de "slimme" regelingen zoals de TC100 van Buderus (oftewel Nefit in Nederland)/Bosch, of de vSMART van Vaillant om er enkele te noemen, die de buitentemperatuur van het internet plukken. Maar zelfs zonder internet zijn ketels en regelingen voorzien om met een buitenvoeler te kunnen werken. Lijkt me vreemd om dit dan niet te doen, aangezien een buitenvoeler amper iets kost, je dan overal thermostatische radiatorkranen kan installeren en met een beetje "meten is weten" je de perfecte stooklijn kan programmeren. Alleszins bedankt voor je filmpjes, zeer educatief, ook voor iemand zoals ik die is opgegroeid in die wereld maar nog nooit heeft moeten nadenken over het waarom (geboren in '86, heb nooit anders geweten dan dat er condensatieketels, thermostatische radiatorkranen enz waren). En ook de besparingstips natuurlijk, iets waar wij Belgen nog veel van de Nederlanders kunnen leren!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@DVineMe Ik gok dat het een kosten afweging is (goh, verassend, ons ben zuunig). Er zijn wel buitenvoelers in sommige installaties, maar zeker vroeger was het een meerprijs. De voeler zelf was niet duur, maar met name de thermostaat moest dan van een duurdere serie zijn. Daar haakten veel mensen op af en werd/wordt er alleen op binnentemperatuur gestuurd. Doe ik zelf ook overigens, ik zie de meerwaarde niet van een stooklijn; de ketel staat hier ruim 6 maanden per jaar helemaal uit en we willen in de winter vooral warmte in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt. Toen ik nog in de flat woonde hadden we wel buitenvoelers met blokverwarming (puur gestuurd op buitentemperatuur, zonder kamerthermostaten). Is Nederland progressief? Mwa, misschien, maar die enorme gasbel in Groningen heeft ons ook gruwelijk lui en gemakszuchtig gemaakt. Ik zie in België veel meer huizen met infrarood verwarming, elektrische convectie radiatoren, warmtepompen enz. Ik denk dat we ons beider expertises goed samen kunnen laten komen in de aanstaande energietransitie.
@DVineMe
@DVineMe 2 жыл бұрын
@@KetelKlets In se heeft een stooklijn inderdaad geen voordeel. Net iets meer automatisatie, maar qua besparing zeker niet iets dat je niet op een conventionele manier kan doen. In je antwoord haal je ook een groot verschil in woonstijl aan: de flat. Ook al zouden we in België compacter moeten gaan wonen, het is niet meteen iets dat ons aanspreekt. Geen idee of dat het gebruik van aan buitenvoeler beïnvloed, zeker ook omdat in flatgebouwen gemeenschappelijke ketels vrij uitzonderlijk zijn, en iedereen dus z'n eigen stooklijn zou kunnen programmeren. In de oudere woningen waar ik hier al ben binnen geweest staat de kamerthermostaat of in de inkomhal bij een radiator met normale radiatorkraan, of vlak naast de deur van de leefruimte, ver weg van de radiator. Maar wat is de referentieruimte? In deze tijd gelden er niet zoveel vaste patronen, of vaste kamers. Sowieso is Nederland progressief, en wij zijn ook nog steeds afhankelijk van het Gronings gas, tezamen met Gazprom, als één van beide de kraan dicht draait hebben we een groot probleem. Zo afhankelijk zelfs dat de regering de sluiting van de kerncentrales wil opvangen met gascentrales. Hebben jullie in Nederland premies gekregen voor het plaatsen van zulke installaties (aan de hand van een belastingsvoordeel)? Ik denk dat je eerder daar de reden moet zoeken. Een 10-tal jaren geleden bestonden er premies voor het plaatsen van een condensatieketel. Niemand die zich iets aantrok van hoeveel te konden besparen met zo'n ketel of de impact op de planeet. De reden was steeds: we hebben een oude ketel, die gaat binnenkort de geest geven, we kunnen nu gebruikmaken van het feit dat de overheid de helft terug betaalt. Hetzelfde met de fotovoltaïsche zonnepanelen en de bijbehorende elektrische verwarming: de overheid heeft belooft hen geld te geven voor het teveel aan elektriciteit dat ze opwekken. En dat is uiteindelijk hetzelfde als besparen, maar psychologisch is er toch iets anders gaande. De Nederlander kijkt naar hoeveel het bespaart in de toekomst, de Belg kijkt naar een garantie die hij krijgt om x-aantal geld terug te krijgen (los van de besparing).
CV-installatie waterzijdig inregelen? Leer het in 20 minuten!
19:22
Loodgieter Den Haag Stad
Рет қаралды 710 М.
Please be kind🙏
00:34
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 194 МЛН
small vs big hoop #tiktok
00:12
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 30 МЛН
버블티로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 101 МЛН
CV radiatoren waterzijdig inregelen - Besparingen en Duurzaamheid
8:51
kijk naar deze video's en leer ook waterzijdig inregelen als een PRO...👍🏻
14:13
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 18 М.
CV-ketel aanvoertemperatuur: verlagen of niet?
6:21
Ketel Klets
Рет қаралды 223 М.
Hoe kan je zelf een lage temperatuur verdeler waterzijdig inregelen..
4:10
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 63 М.
Hoe werkt de Danfoss Dynamic Valve™?
2:46
Danfoss Climate Solutions Installer Life
Рет қаралды 5 М.
Warmtepomp, hybride vs all-electric - Besparingen en Duurzaamheid
16:24
Please be kind🙏
00:34
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 194 МЛН