Evde Bira Yapımında Fermantasyon Sorunları ve Pratik Çözümleri

  Рет қаралды 14,235

mehmet portakal

mehmet portakal

2 жыл бұрын

Пікірлер: 486
@tatar6461
@tatar6461 2 жыл бұрын
Faydalı bilgilendirme için teşekkürler. Emeğinize sağlık çok güzel bir video olmuş.
@aquaizm1
@aquaizm1 2 жыл бұрын
Mehmet abim kış için ben bidondan daha büyük, kalın ve kapaklı bir kova ayarladım, içine akvaryum ısıtıcısı koyuyorum. Bunca yıldır fermantasyonda hiç sıkıntı olmadı. Esenlikler.
@sametgulcek6132
@sametgulcek6132 2 жыл бұрын
Çok başarılı bir anlatım olmuş,verdiğiniz bilgiler dolayı teşekkür ederim...
@CookingIslands
@CookingIslands 2 жыл бұрын
Çok faydalı bilgiler vermişsiniz emeğinize sağlık :)
@erenyilmaz8961
@erenyilmaz8961 2 жыл бұрын
Cok sag olun Mehmet bey.
@Ht-ym6ei
@Ht-ym6ei 2 жыл бұрын
Mehmet bey merakla ben ve arkadaşlarım kavun şabanınızı bekliyoruz, kolaylıklar diliyorum.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, evet mevsimi geldi. Olgun kavun bulur bulmaz hemen yapacağım. Henüz hâlâ kelek çıkıyor.
@fahrimetin1609
@fahrimetin1609 2 жыл бұрын
Mehmet bey hayırlı bayramlar dilerim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Teşekkür ederim, size de iyi bayramlar.
@Kulyutmaz
@Kulyutmaz 4 ай бұрын
3 gün önce kurduğum biram fazla köpüklenmeye başlamıştı , panikledim ve hemen sizin videonuzu açıp yardım aldım (henüz taşmadı , taşarsa tekrar bilginize başvuracağım ) , kanalınız çok başarılı ve videolarınız çok bilgilendirici,tebrik ve teşekkür ediyorum ❤👏🏼👏🏼
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 4 ай бұрын
Merhaba, kitin cinsinden de köpüklenme fazla olabilir. Özellikle stout ve wheat kitler fazla köpürür.
@Kulyutmaz
@Kulyutmaz 4 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim 🙏
@barseens
@barseens 2 жыл бұрын
Video için teşekkürler
@ayselkaradag290
@ayselkaradag290 2 жыл бұрын
Valla Mehmet bey şeker gibi adamsınız .ben muz şarabı yapmak istiyorum.muz konusunda tavsiye verirmisiniz.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Teşekkür ederim, yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım. Videolarımın arasında muz şarabı yapımı videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Yapımı çok basit.
@serkandemiroz2525
@serkandemiroz2525 Жыл бұрын
Mehmet bey ilk kurulumumu tıpkı tarifinizdeki gibi yaptım. Şu an hala tüketiyorum ve çok memnunum.( şişe dibindeki iki yudumluk tortu firesi hariç😊).çok teşekkür ediyorum.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Güzel sonuç almanıza sevindim afiyet olsun.
@ozgurgezer6616
@ozgurgezer6616 9 ай бұрын
Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim sizin tariflerinizi uygulayarak çok güzel ürünler elde ediyorum benim ufak bir sorum olacak ben bira kocasını hazırlayıp muhafaza edeceğim yere koyduğumda hava kilidinin dışından hava attı ve birdaha yerinden kaldırdığımdada hava kilidinin içinde olan sanitasyon malzemesi kovanın içene girdi bugün üçüncü gün oldu kovadan hava çıkışı olmuyor bozulmuş olabilir mi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 9 ай бұрын
Merhabalar, hava kilidine sanitasyon sıvısı koymak uygun değildir. Genel olarak Starsan diye adlandırılan durulamasız sıvı ise sorun olmaz ama diğer durulamalı sıvıdan koyduysanız mayayı öldürür. O sıvının amacı o zaten, kova dezenfeksiyonunda canlı bırakmamak. Hava kilidine sadece temiz su konmalıdır. Kova hareket ettirildiğinde hacim değişikliği olacağı için hava kilidindeki suyu içeri çeker. Bu arada kova, bekletileceği yere taşındıktan sonra suyu tamamlanmalı ve kapağı takılıp ardından hava kilidi takılmalıdır. Aksi takdirde her hareket ettirildiğinde hava kilidindeki su ya taşar ya içeri vakumlanır. Eğer hava kilidindeki sıvı durulamalı sıvı ise mayayı öldürür; fakat hepsi ölmeye bilir ve fermantasyon tekrar başlar. Biraz zaman tanıyın. 8 saat sonra, ortam sıcaklığı da uygunsa belli olacaktır zaten.
@ayselkaradag290
@ayselkaradag290 2 жыл бұрын
Mehmet bey sizi gercekten tebrik ederim bu işin cwn sıkan kısmı gazlandirma gazsız içsek sıkıntı olurmu
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, tercih sizin elbette, içilebilir; fakat gazlandırma yapmadan tadı hoş olmaz görüşündeyim. Gazlandırma zor bir süreç değil. Bence gazlandırıp içmelisiniz.
@mufitgezer9100
@mufitgezer9100 2 жыл бұрын
Merha öncelikle videolarınız çok başarılı buluyorum size bir sorum olacak bira kitini kuralı yaklaşık 6 gün oldu ama hava kilidinde fermantasyon başlamadı ama su seviye si eşit değil elimle bastırdığımda kabarcıklar çıkıyor ortam sıcaklığı 25 derece kova salı termometre bazı zamanlarda 26 görüyor yanı fermantasyon u manuel yapıyorum sıkıntı olurmu teşekkür ederim
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, kapağa bastırınca içerideki havayı boşaltıyorsunuz. Bunu yapmayın. Kendi kendine kabarcık atmıyorsa sızıntı vardır. Sızıntı varsa kapağa bastırınca sızıntı yerlerinden içeri hava alır. Bu da biranızın tadını bozar ya da tamamen bozar. Hava kilidi ve kapak sızıntılarını kontrol etmelisiniz. Videodaki yöntemleri uygularsanız düzelecektir. Fakat 6 gün oldu ise ilk fermantasyon neredeyse bitmek üzeredir. İkinci haftada hafif fermantasyon ve çökelme olacaktır. Yani sızıntıyı giderince kabarcık atma göremeyebilirsiniz.
@gokselkafes
@gokselkafes Жыл бұрын
Abi biranın enfekte olması hakkında video yapar mısın? Enfekte nedir, Neden enfekte olur, enfekte olmaması için neler yapılması vb konulara değinebilirsin bence.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Evet, yorumlarda sorulan sorulara hep cevap verdim ama bu konuyu hiç anlatmadım. Hep yüzeysel geçtim. İlk fırsatta bir video hazırlayacağım.
@ozlerberk
@ozlerberk Жыл бұрын
Mehmet Bey selamlar, öncelikle ellerinize emeğinize sağlık videolarınız bira hazırlamamda çok yardımcı oldu. Konu hakkında bir sorum olacak; bir siteden export pilsner bira kiti aldım ve amber tipi sade malt özü ile karıştırıp fermantasyona bıraktım. Şıra dün kovadaki 4. haftasını doldurdu fakat hala daha su kilidindeki su eşitlenmedi hatta çok nadir de olsa arada baloncuk çıkarıyor. Sıcaklığı en başından beri 25 derece civarında tutuyorum. Elimde ölçüm aleti yok malesef, sizce kovada daha fazla kalmaması için şişelemeye geçmeli miyim yoksa önce bir yoğunluk ölçer alıp ölçüm yapmalı mıyım? Eğer direkt şişeleyeceksem şişeye atılacak şeker miktarını nasıl ayarlamalıyım? Cevaplarınızı bekliyorum, saygılarımla.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, 4 hafta olduysa şişeleme yapabilirsiniz. Bazen bu şekilde fermantasyon uzun sürebiliyor. Bir sebebi yok. Şartlar uygun olmasına rağmen olabiliyor. Gazlandırma şekeri standart olarak litre başına 8 gr yani 50 lik şişeye 4 gr atıyoruz. Elinizde ölçek varsa onu kullanın. Yoksa, 750gr/360 adet olan küp şekerlerden iki adet kullanın
@ozlerberk
@ozlerberk Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 geri dönüşünüz için teşekkürler. Elimde ölçek var fakat standart miktarda şeker atmam şişelerin patlamasına sebep olur diye korkuyordum. Eğer bir sorun yoksa şişelemeye geçiyorum.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Şişedeki boşluk fazla olursa bir sorun olmaz. şişenin boğum ( boyun) kısmında bırakın.
@nurdanozturk9175
@nurdanozturk9175 2 жыл бұрын
Merhaba mehmet bey. Erik kompostosundan şarap olur mu? Erikler çekirdekleriyle kaynatılıp komposto yapıldı. Sadece suyuyla fermentasyona alınsa, metil alkol oluşur mu? Risk varmıdır? Teşekkürler.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, hayır bir sorun olmaz endişe etmeyin. Videolarımın arasında erik şarabı yapımı videom var. İzlerseniz, benzer bir yöntem izlediğimi görürsünüz. Fikir vermesi açısından yardımı olacaktır.
@circadiemm
@circadiemm 9 ай бұрын
mehmet bey merhaba, içi su dolu leğene buzlu şişe koyarak soğutma işlemi yapıyorum ama kovanın musluğu leğenin içinde kaldığı için hidrometre ile ölçüm alamıyorum. fermentasyonun bitip bitmediği anlamak için kovayı leğenin içinden çıkarıp ölçüm almamda bir sakınca olur mu? kovanın sallanması durumunda fermentasyona herhangi bir zararının olmasından endişe ettiğim için soruyorum. şimdiden teşekkür ederim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 9 ай бұрын
Merhabalar, aslında ölçüm almanıza gerek yok. Soğutma işlemi ile uygun ortam sıcaklığı sağlamaya çalışmışsınız zaten. Fermantasyon genel olarak 15 gündür, fakat bu bir kural değildir genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterebilir. İki hafta sonunda hava kilidindeki su eşitlemişse fermantasyon bitmiştir. Kovayı çıkarıp ölçüm alırsanız , şişeleme değerine geldiğini göreceksiniz. Kendinizi kasmayın. Ölçüm almanıza hiç gerek yok, rahat olun ve mayaya zaman tanıyın.
@user-zv8xx5qf9t
@user-zv8xx5qf9t 10 ай бұрын
Merhaba Mehmet hocam Bira fermantasyon 4 hafta oldu şişelemeye geçeceğim ama bira rengi bulanık bildiğimiz bira rengi değil kokusu normal şişelesem olur mu?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 10 ай бұрын
Merhabalar, 4 haftanın sonunda berraklaşması gerekirdi aslında. Belki mayanın çökelmesi düşüktür. Şişeleyebilirsiniz. Şişede berraklaşacaktır.
@erenaslan16
@erenaslan16 Жыл бұрын
Mehmet abi iyi akşamlar. Verdiğin güzel bilgiler sayesinde 3. Kovamı demledim tekrar teşekkür ederim. Abi son kovamda fermantasyon başladı ama hava kilidi çevresinden hava kaçağı olduğunu tespit ettim. Sıcak silikon ile kapatmayı denedim ama yine kaçırdı. Bende kilidi çıkarıp 1 dk lığına teflon sardıktan sonra tekrar taktım şu an kabarcık atıyor. Kilidi çıkarmam birama bir zarar vermiş midir?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, iç basınç olduğu için dışarıdan içeri hava girmez endişe etmeyin.
@eugenheydrich26
@eugenheydrich26 2 жыл бұрын
Mehmet Bey, merhaba.. Videolarınızın bira yapımı ile ilgili olanlarını izledim. Yeni başlamış biri olarak, benim için çok yararlı oldu. Soru sormak istiyorum: Şişelerken ben şekeri boş şişeye koydum, üzerine birayı doldurdum. Amacım şekerin daha iyi erimesini sağlamaktı. Ama siz bu şekilde yapmıyorsunuz. Sizce benimki hatalı bir uygulama mı? Teşekkürler emekleriniz için. Mutluluklar dilerim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, şekeri sonradan atmanız daha iyi olur; çünkü şeker atıldığında köpğrme başlıyor. Bazen başa çıkamayabilirsiniz. Çok köpürebilir. Şekeri attıktan sonra çalkalarsanız şeker eriyecektir. İki ayrı videomda bahsetmiştim. Denk gelmemiş olabilirsiniz tabi.
@Arilara_Fisildayan_Adam
@Arilara_Fisildayan_Adam Жыл бұрын
Hayırlı günler abicim. İsmimdende anlaşıldığı üzere BAL ŞARABI YAPITIM 😂 22 gün olmasına rağmen fermantasyon devam ediyordu ama azalmıştı. Tortuyu süzüp şarabı buzdolabına attım ve muazzam meraklıkta şarap çıktı. Alkol oranı %16 cıktı😮 600 cc içtim pilot oldum. Sanitasyon yapmadan yaptım ama busefer salite edeceğim. Ayrıca hafif meyve tadı var hafifte tatlımsı cok hoşuma gitti alkol içen biri değilim. Bak fazla atmışım anlaşılan. Hangi mayayı kullandım bilmiyorum internetten şampanya mayası almıltım. Ama turbo falan yazıyordu sanırım. Kullandım +5 dolaba attım sıkıntı olurmu? Bugün 23 litrelik kuracağım saygılarımla
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, elinize sağlık. Şarabı mümkün olduğunca 12-15 C° aralığında tutmalısınız. Buzdolabında bekletmeyin. Bal şarabı, diğer şaraplara göre daha fazla dinlenmelidir. Tadının oturması biraz zaman alır.
@mustafaburakyasar4523
@mustafaburakyasar4523 Жыл бұрын
Böyle güzel bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Kit birası kurdum 18. Günde hala kabarcık atıyor ve üstünü kaplayan krausen duruyor. Krausen oldugu icin hidrometre kullanmak pek istemedim. Beklemek mi gerekir?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, bazen fermantasyon uzun sürebilir. Ortam ısısı düşükse ya da maya kaynaklı olabilir. 3 hafta sonunda hâlâ devam ediyorsa fermantasyonu bitirebilirsiniz. Yani 3 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
@fastonetech
@fastonetech 2 жыл бұрын
merhaba kral bi videonda gazlı içeceklerden şarap yapımından bahsetmişsin enerji içeceği ile daha iyi sonuç aldığını söylemişsin ama enerji içeceğinin içindeki yüksek kafein ve taurin olayından dolayı içinde alkolde birleşince ölümcül sonuçlar doğrabilir söyleyeyim dedim
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, uyarınızda haklısınız ve teşekkür ederim. Lakin, oluşan alkol düşük olduğu için sorun olmayacağı düşüncesindeyim. Kesin bilgi sahibi değilim ne yazık ki. Sadece tahmin; fakat sonuçta %45 alkollü viski ile karışım yapmıyoruz. Şarapta oluşacak alkol en fazla %6 dır. Bu yüzden de sorun olmayacağı düşüncesindeyim.
@mustafamusty4724
@mustafamusty4724 Жыл бұрын
Mehmet abi merhaba öncelikle videolarınızı sürekli takip ediyorum benim sorum şu olacak 13 gün kovada beklettim 4 gün önce hava kilidinden hava çıkışı durmuştu tamamen ama kovanın içerisinde herhangi bi köpüklenme olmadı bu durum normalmi bende bitti diye şişeledim umarım içimi güzel olur ille köpüklenme olacakmı kovanın kenarlarında ilk yaptığım kit farklı firmanındı onda olmuştu ama bu kitte herangi bir köpüklenme olmadı yaorumlarınızı beklıyorum abi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, köpüklenme az olabilir, fazla olabilir ama mutlaka olur. Hava kilidinde kabarcık gördüyseniz fermantasyon olmuştur zaten endişe etmeyin. Şişeleme esnasında, şeker atınca yine köpğrme görmeniz lazım.
@ziyayasar5228
@ziyayasar5228 Ай бұрын
Merhabalar 2 haftalık fermantasyon sonucu biralarımı şişeledim şişelemenin 4.gününde tadım için 1 tanesini açtım gazlanması fena değil şuan için fakat köpük az ve birada biraz şarabı andıran tat var bu tat beklenildiği zaman geçermi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Ай бұрын
Merhaba, evet, 4 gün, bira gazlanmadı için henüz çok erken. Videoda da dediğindim gibi Eçen az iki hafta beklenmelidir. Tadının tam oturması için bir ay beklenmelidir.
@Behzat.c
@Behzat.c 9 ай бұрын
Hocam ben de yeni başladım daha 2. Sefer kit birası yapıyorum hoşuma gitti… birdahaki sefere ekipmanı tamamlayıp tam buğdaya geçmeyi düşünüyorum yalnız şöyle bir problemim var 2. Kurduğum bira da fermantasyon çok hızlı başladı şu an hidrometre ile ölçtüğümde 8 gün olmasına rağmen 1010 değerine yaklaşmış durumdayım şişelemem gerekir mi yoksa 15 gün kesin beklemem gerekir mi ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 9 ай бұрын
Merhabalar, iki haftanın tamamlanmasını bekleyin, fermantasyonun ilk haftasında fermantasyon gerçekleşir aslında, ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. Biranızın daha duru olması için gereklidir. Ayrıca, 1010 değeri yüksek sayılır. Biraz daha düşmesini bekleyin. Şişeleme değeri 1004-1008 arasıdır.
@yyaavvuuzz
@yyaavvuuzz 2 жыл бұрын
Mehmet abi merhabalar. Öncelikle yine video çok bilgilendirici olmuş, ellerinize sağlık. Emeklerinizin karşılığı ödenmez. Sizden bir ricam var: kavun şarabı yapımını da anlatabilir misiniz? Aslında zaten her türlü şarap aynı şekilde yapılıyor ama, nasıl olur acaba tadı, aroması vesaire onu sormak istedim. Teşekkür ederim, saygılarımla.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, bu yaz yapacağım. Başka soranlar da olmuştu. Hepsine sözüm vardı. Size de söz vereyim o zaman :)
@yyaavvuuzz
@yyaavvuuzz 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 sağ olun hocam kolay gelsin
@dasbo1992
@dasbo1992 2 жыл бұрын
Kavun şarabı tarifi verirsen ben de yaparım abi 🙂
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar,açıkçası hâlâ bekliyorum. Henüz tam olgun kavunlar gelmiyor. Hem meyvenin olgunlaşmasını hem de ucuzlamasını bekliyorum. Küçücük kavun 50 TL, en az 4 tane kullanmak gerekiyor. Bu da maliyeti yükseltiyor. Ayrıca kavunlar. Henüz şarap yapılacak tam olgunlukta değil. Yemek için uygun ama şarap yapmak için uygun değil. Muz şarabı yapımı videomu izlediyseniz benzer bir yöntem uygulayacağız. Olgun kavun seçmemiz gerekiyor.
@dasbo1992
@dasbo1992 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 Toros saribal kavunuyla yapabiliriz ama hala çıkmadı ve pahalı
@akineralp
@akineralp Жыл бұрын
mehmet abi merhabalar öncelikli olarak youtube bu kadar bilgilendirici videolar çektiğin teşekkür ederim sayende çok şey öğrendim ve bu kadar uğraşa rağmen bazı küçük hatalar yaptım bir hafta önce ilk kitimi kediköy munich olarak kurdum nasıl bir kittir araştırmadım açıkcası umarım damak tadıma uyar ama başlangıç kiti yanında geldiği için kötü olmayacağını düşünüyorum senin munich hakkında bilgin varsa paylaşırsan memnun olurum malt özlü tenekenin etrafındaki kağıdı senin videolardaki gibi sökmediğim için biramı kurarken en son dibini sıyırayım diye içine sıcak su koyduğumda serçe tırnağınımız toplam boyutu kadar ama geri alınmayacak kadar küçük parçalar halinde kağıdın düştüğünü gördüm ve kuruluma devam ettim bir video da bira sonuçta eskiden hijyen yüksek yerlerde yapılmıyor dediğin aklıma gelmişti sence bu bir sorun yaratır mı ? 12 saat sonra fermantasyon başladı ve şuan kovaya yaklaştığımda güzel bir bira kokusu alıyorum 1 hafta kadar geçti sanırım enfekte olma gibi bir durum yok diye düşündüm birde şekeri eritirken ki suyu biraz fazla ısıttım ve termometreyi bulup suyun sıcaklığını ölçemedim ama mayayı 28-30 derece arasında atmış olma ihtimalim var ama fermantasyon gerçekleşti ve güzel kokular geliyor şuan sıcak 19.9 ile 21.5 arasında gündüz gece gidip geliyor sence bu biradan hayır gelir mi yoksa çöpe mi gider mayayı yüksek sıcaklıkta attığım için gündüz gece arasındaki 1.5-2 derece değişim ürün kalitesini etkiler mi 1 hafta kadar oldu hidrometre yoksa hava kilidinin eşitlenmesi %100 doğru bir ölçek midir yoksa 14 günden fazla tutmak sorun yaratır mı garanti olması için
@akineralp
@akineralp Жыл бұрын
çok uzun yazmışım abi kusura bakma senden başka soracak pek insan olmayınca
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım. Öncelikle kediköy Münih kiti denemedim ama kediköy ün başka kitini denemeştim. Bir daha alacağım bir kit değildi açıkçası. Damak zevkime uymuyor. Şu sıralar düzelmişse birşey diyemiyorum. Kovanın içine düşen kağıt parçasını dert etme, hiçbir sorun olmaz. Sıcaklık konusuna gelince, mayayı biraz yüksek ısıda atmışsın ama fermantasyon başladıysa sorun yok demektir. Bazı mayalar hassa olabiliyor ama genelde 28C° de atılan maya çalışır; fakat 25 in altında atılmalıdır. 19-21C° arası sıcaklık, bira için iyidir. Bence sorunsuz bir şekilde bira fermente olacak endişe etme. Fermantasyon süresi ise genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir genellemedir. Kabarcık atma tamamen bitene kadar bekliyoruz ve hava kilidinde su eşitlendiyse ve 15 gün dolunca şişeleme yapılır. Eğer hâlâ devam ediyorsa 3 haftanın tamamlanması beklenir sonra şişeleme yapılır.
@yasinemregungor3344
@yasinemregungor3344 2 жыл бұрын
mehmet abim yine video atmış hemen yerimizi alalım . Abi 1 haftadır oda sıcaklığında gazlanmaya bıraktım . ne zaman içeyim ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar kardeşim, 1 hafta daha beklersen içime hazır olur. Afiyet olsun.
@yasinemregungor3344
@yasinemregungor3344 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkürler abi sayende baya bilgi sahibi oldum herşeyin şarabını kuruyorum artık
@ulashakan8956
@ulashakan8956 Жыл бұрын
Mehmet bey ağzınıza sağlık öncelikle.sizi dinleyerek bira yapmaya başladım bugün 15. Gün fakat fermantasyon halen devam ediyor ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olurmusunuz
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz. Fermantasyon süresi 3 haftayı geçerse, kendiniz sonlandırabilirsiniz; ama şu an kabarcık atma devam ediyorsa mayaya zaman tanıyın.
@frattimur3769
@frattimur3769 2 жыл бұрын
Merhabalar videolarınız çok yararlı çoğunu izledim çok şey öğrendim. Kafama takılan bir soru var! Belki açıklamış olabilirsiniz ve ben görememiş olabilirim. Abi kova musluğunu her kurulumdan önce söküp yıkamak sanite etmek gerekli mi yoksa kovayla birlikte sökmeden temizlesek içinden pbw ve starsan akıtıp kiti kursak yeterli olur mu?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, doğrudur daha önce bundan bahsetmiştim. Evet, musluğu sökmenize gerek yok. Dış ve içten sanite etmeniz yeterli olacaktır.
@frattimur3769
@frattimur3769 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 çok sağol mehmet abi bu bilgi de epeyce rahatlattı.
@serkangokbulut1331
@serkangokbulut1331 2 ай бұрын
Merhaba, bira yapımından keyif aldım ve lezzetini satışta olanlara göre çok daha fazla sevdim.Biralarımın daha da lezzetli olması için şeker yerine sıvı malt kullanmaya başladım. Fakat şöyle bir sorun yaşıyorum. Aşırı köpüklenmeden dolayı hava kilidindeki suyu boşaltıyor ve taşma yapıyor. Bir kovayı hızla müdahale edip kurtardım ama elimde 10 gün içinde su olmadan beklemiş bir kovam var onada hemen hava kilidine su ekleyip taktım ama yüksek olasılıkla maya çalışmadan öldü.Sorum şu sadece hafta sonları kurabiliyorum ve yanında olamıyorum ancak öteki hafta sonuna kadar müdahale edebiliyorum. Fazla köpüklenmeyi nasıl çözebilirim? 10 gün geçen kova için ne önerirsiniz? Şişelemeli miyim? Tadından kokusundan nasıl anlarım.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 ай бұрын
Merhabalar, köpüklenme için bir çözüm yok maalesef. Seviyeyi biraz daha düşürebilirsiniz. Taşma, hava kilidine kadar ulaşmayacaktır. Açıkçası ben, kurulumda şeker ile sıvı malt arasında tat olarak pek bir fark göremedim. O yüzden birkaç kez denedim ve bıraktım. Göreceli elbette, size kalmış. Ben şekerle standart kurulum yapıyorum. Kovanız 10 gün boyunca hava kilitsiz kaldıysa biranız bozulmuştur. Ancak hava kilidinde köpük kalmış ve korumuş olabilir. Tadına bakın, anında hissedersiniz zaten. Bozuk tat hemen algılanır. Fakat şişeleyince gazlanma olacağını sanmıyorum.
@serkangokbulut1331
@serkangokbulut1331 2 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim, üzüldüm ama tecrübe kazanmış oldum.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 ай бұрын
Bir bira sever olarak ben de üzüldüm. Sağlııkk olsun, olur böyle şeyler. Ben de iki kez kova heba ettim, ama dediğiniz gibi tecrübe oldu. Ben de bu tecrübeleri tüm ayrıntılarıyla paylaşmaya çalışıyorum.
@serkangokbulut1331
@serkangokbulut1331 Ай бұрын
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkürler, sizi ilgiyle takip etmeye devam edeceğim.
@gokhanucar3313
@gokhanucar3313 Ай бұрын
abi yaz aylarında ale tipi maya ile kurulum yaparken dereceyi kaç yapalım. birde ben 46 litre birden büyük bidona kurulum yapacağım. fermantasyon ve maya kapasitesi daha fazla olacağından yaz aylarında 15-16 derece gibi kurulum yapsam olurmu.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 29 күн бұрын
Merhaba, uygun hacimde fermemteriniz varsa istediğiniz miktarda yapabilirsiniz. Fakat Ale maya 15-16 C° de çalışmaz. Her ne kadar 15-25C° arasında çalışır dense de uygulamada , 18 in altında maya uykuya geçiyor. O yüzden yaz kış farketmeden 20-25C° arasında tutmalısınız.
@tatar6461
@tatar6461 2 жыл бұрын
Mehmet Bey merhabalar. Ben tam 15 gün önce bir kurulum yaptım. Fakat fermantasyon süresi boyunca hiç bir hava kabarcığı atımı olmadı. Fermantasyon süresince kova kapağını açıp sertçe kapattım. Hava kilidini de aynı şekilde iki kez kontrol ettim. Bunları çok hızlı gerçekleştirdim havayla teması uzun sürmesin diye. Fakat ne yaptıysam hava kabarcağını gözlemleyemedim.(Videoda bahsettiğiniz teflon bant ve conta etrafına sarılan bant yöntemini denemedim). Bugün hidrometreyle ölçüm yaptım 1002 değerini aldım size şişelemeli miyim?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, 1002 değerini görüyorsanız fermantasyon bitmiş demektir. Çok büyük ihtimalle sızıntı vardı ve siz bulamamışsınız. Sızıntı düşükse içeri hava girmez bu yüzden de fermantasyon gerçekleşir. Şişeleme yapabilirsiniz.
@demirgorkem8717
@demirgorkem8717 Жыл бұрын
merhaba birayı mayaladım ilk üç gün kabarcık çıktı 1 hafta sonunda hava kilidindeki su seviyesi eşitlendi.şişeleme yapılabilirmi.yoksa 2 haftanın dolmasımı beklenmeli.mayalanma bittiği halde kovada birkaç gün daha beklemesi biraya zarar verirmi.teşekkürler
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir genellemedir şartlara göre değişiklik gösterebilir. İlk fermantasyon süresi, ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. Bu yüzden 2 haftanın tamamlanmasını bekleyin. Kovada, fermantasyon bitiminden sonra en fazla 2 hafta daha bekletebilirsiniz. Daha fazlası, gazlanma için yeterli maya barındırmayacaktır. Şişeleme yaptığınızda biranız gazsız olur.
@emreakbas4435
@emreakbas4435 Жыл бұрын
Mehmet abi 2 gün önce kurduğum kış kitinde aşırı gazlanma gözlemliyorum. Kovanın derecesi 23 derece civarında seyrediyor. Daha soğuk bi ortama kovayı taşısam sorun olur mu? Taşıyacağım yer max 10 metre evimin başka bi odası. Bu konuda ne yorum yaparsınız.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, kış birası için 23C° çok yüksek. Bu sıcaklık, normal kitler için için idealdir. 10-15 arasında tutmalısınız. Yüksek sıcaklıktan dolayı biranızın tadını olumsuz yönde etkiler. En kısa sürede daha soğuk ortama alın.
@rigormortis6836
@rigormortis6836 Жыл бұрын
Abi merhabalar.. ilk biramı kediköy'den aldığım kitle birlikte gelen munich malt özüyle yapmıştım senin anlatımına göre muazzam bi tat yakaladım.. Öncelikle onun için çok teşekkür ederim.. ancak alkol oranı biraz düşük geldiği için ve farklı tatlar denemek istediğim için ikinci şerbetçiotlu malt özünü biraburada'nın belgian blonde ürününü alarak yaptım.. yine anlattığın gibi ancak bu sefer ürün 3 kg'lıktı ve şeker alımı daha fazlaydı.. 2 kg şeker attım.. bugün ikinci günü ve hemen hemen kurduğum andan itibaren hava kilidinde yoğun bir kabarcıklanma var.. Şeker miktarından kaynaklandığını düşünüyorum ancak ilkinde bunun yarısı kadar bile bi kabarcıklanma gözlemlememiştim.. biraz da anormal geldi durum.. hava kilidinden taşma yok ancak birisi diğer uçtan üflüyorcasına bi kabarcıklanma var yaklaşık 17-18 saattir daha da sürecek gibi bu durum.. hava kilidindeki bir sızıntıdan kaynaklanıyor olabilir mi yoksa normal mi bu durum??
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, güzel sonuç almanıza sevindim, afiyet olsun, yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Öncelikle ikinci uygulamanız için şeker miktarı çok fazla geldi bana. Eğer kurulum önerisi o şekilde ise birşey diyemem tabi, bildiğim ve denediğim bir kit değil. Yüksek kabarcıklanma bundan dolayı da olabilir, ama en büyük etken ortam sıcaklığının olması gerekenden yüksek olmasıdır. 25C° yi geçerse bu durum olabilir. Bir diğer sebep ise maya ile alakalıdır. Bazı mayalar hızlı çalışır. Bence ellemeyin, bu şekilde 15 günün tamamlanmasını bekleyin.
@rainman1467
@rainman1467 2 ай бұрын
Hocam ağzına sağlık. Uzun zamandır mayalama yapıyorum. Bu sefer ilk defa 15 gündür devam eden bir fermantasyon ile karsilastim. Hatta başlayınca contadan taşma da yaptı. Bugün dayanamayıp kapağı aralayıp baktım. Kötü bir koku ve görüntü yok. Kopuklenme mevcut. Aklımdaki tek soru. Şekeri dalgınlıkla bir bardak fazla ilave etmiş olabilirim. Bu da 1/5 fazla şekere tekabül ediyor. Sanitasyon sorunu çok zor. Fermantasyon ne zaman sona erer bilmiyorum. Bitmesini beklemelimiyim. Bu şekilde şişeler isem şişeler patlar diye düşünüyorum. Doğru mu.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 ай бұрын
@selcukerhanozboga5555 merhabalar, kabarcık atma devam ediyorsa fermantasyon devam ediyor demektir, kabarcık atma tamamen bittikten sonra şişeleme yapmalısınız yoksa şişede yüksek gazlanma oluşur ve şişeler patlar. Bazen maya kaynaklı, ama genelde ısı kaynaklı olarak fermantasyon süresi uzayabilir endişe etmeyin. Bir hafta daha bekleyin. Sonra şişeleme yapabilirsiniz.
@seyitalpalkan4110
@seyitalpalkan4110 Жыл бұрын
Abi merhaba. Biramın tadımını yaptim rengi köpürmesi baloncuklanması iyi ama biranın kokusu normalden biraz farklı maya kokusu gibi geldi bana. Acaba şişede biraz daha durmasi veya buzdolabında 2 3 gün bekletmem fayda eder mi.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Beklemesi daha iyidir elbette.
@grngorunoglusait9216
@grngorunoglusait9216 3 ай бұрын
Abi merhaba 2 gun once kurdugum bira fermentasyonda kopukler hava filtresinden cikti videoyu izledim bisey olmaz diye filtreyi yikadim tekrar suyunu ekledim eger tekrar aynisi olursa kac defa cikarip temizlesek sorun olmaz onu soracaktım
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 3 ай бұрын
Merhaba, ilk taşkın olmuş, artık olmaz endişe etmeyin.
@yemyesil28
@yemyesil28 4 ай бұрын
Çok başarılı ve faydalı bir video. Toz şeker yerine küp şeker kullanmanın bir mahsuru var mı? Dediler ki; küp şeklini vermek için şekeri bir arada tutan yağ benzeri bir madde kullanılıyor.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 4 ай бұрын
Merhabalar, bildiğim kadarıyla artık küp şeker için bir katkı maddesi kullanılmıyor. Daha önceleri jelatin kullanıldığını sanıyorum. Artık çok az miktarda su ile sıkıştırma yapılıyor diye biliyorum. Bir ara ben de araştırmıştım.
@yemyesil28
@yemyesil28 4 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim, o zaman bir sonraki şişelemeyi küp şeker ile yapayım. Toz şeker, şişe ağzına dağılıyor ve şişeyi köpürtüyor.
@Pinokkyo1
@Pinokkyo1 4 ай бұрын
Mehmet hocam selamlar. Kurulum sonrası ilk 2 saatte fermantasyon başladı ve 2. gün fermantasyon durdu. Şu an 5. gün ve hala bir hareket yok. Bu durum normal mi?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 3 ай бұрын
Merhabalar, ortam sıcaklığı uygunsa 4 -7 gün arasında hareketlenme olur. Sonraki 1 hafta çökelme sürecidir. Hava kilidinde veya kapak kenarlarında sızıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 2 günde fermantasyon bitmez. Bu arada eğer ortam sıcaklığı yüksek ise fermantasyon hızlı olur, durmasının sebebi olabilir.
@AytacOran
@AytacOran 2 ай бұрын
Merhaba Mehmet abi ilk yapmım aşamam ve dediğiniz gibi adım adım yaptım bugün 2. Gün ancak fermantasyonda bir sıkıntı var gibi hava kilidine eşit olan su seviyesi bir tara toplandı anca fokurdama veya hava öıkışı olmadı normal mi yoksa bi yerden kaçakmı car bilemedim saygılar
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 ай бұрын
Merhabalar, hava kilidinde eşitlik bozulduysa fermantasyon başlamıştır. Dediğiniz gibiyse sızıntı olabilir. Kapak kenarlarını koli bandı ile kapatın. Hava kilidinin dibine teflon bant sarıp tekrar yerine takın. Hava kilidini çıkardığınızda kapaktaki girişi koli bandı ile kapatın, yoksa içeri oksijen girer ve biranın tadını bozar.
@yazark
@yazark 2 жыл бұрын
Mehmet Bey merhaba, Geçtiğimiz aylarda 5 litrelik hem nar hem elma şarabı yaptım. İkisinde de şekeri oranını 1100 e getirdim. İkisine de aynı miktarda şampanya mayası ve maya besini koydum. Maya lalvin ec 1118(yorumları iyi). Fermantasyon sonunda nar şarabındki şeker komple bitti. Ama elma şarabında biraz şeker kaldı. Tadı hafif tatlı. Alkol oranı elmada 11,8 de kaldı, nar şarabı 14.2 oldu Yan yana tamamen aynı şartlarda aynı şeker ve mayayla yapılan bu iki fermantasyon sonucu neden farklı oldu? Maya elma şekerini tamamen neden sindiremedi? Aynı maya farklı meyvelerde farklı sonuçlar verebilir mi?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, büyük ihtimalle elma %100 değildi, belki yazıyor olabilir ama katkı vardır ya da sonradan eklediğiniz şeker nbş olabilir. Bilemiyorum. Başka sebep gelmiyor aklıma. Mayalar bazen şeker seçiyor. Her ikisine de aynı şekeri mi atmıştınız?
@yazark
@yazark 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 evet her ikisine de aynı şekeri, aynı mayayı attım. Elma suyu ve nar suyu markaları farklıydı. Muhtemelen dediğiniz gibi elma suyu %100 değil ya da üzerinde yazmıyor ama içinde katkı maddesi var. Bu sebeple nar suyundaki gibi verimli çalışmadı. Teşekkürler.
@Kapitalist0
@Kapitalist0 2 жыл бұрын
Merhaba hocam evde meyve suyundan yaptığımız şarabı plastik şişede dolapta dinlendirebilir miyiz yoksa cam şişe şart mı ve saklamak için şarap şişesi şart mı yoksa yağdanlık gibi hava almayan cam şişe de olur mu cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, kısa süreli saklamalarda, gıdaya uygun pet şişeler kullanılabilir elbette; fakat 1 aydan fazla saklamalar için mutlaka cam şişe kullanılmalıdır.
@Ruletbotu
@Ruletbotu 2 жыл бұрын
Hocam merhaba 11.07.2022 tarihinde yeni kit kurdum hava kiti su seviyesini düzgün çizgide koydum ertesi gün diğer tarafı daha fazla oldu suyun kova kenarları fermantasyon başladığını gösteriyor ama hava kabarcıkları çıkmıyor havakitinden . Derece 26 27 derecede sabit şuan da kötü giden bir durum mu var acaba
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, anlattığınıza göre bir sızıntı var. Hava kilidinin kovaya giriş kısmını kontrol edin. Conta sızdırıyor olabilir. Kapak kenarlarına koli bandı çekin. Kabarcık atma başlayacaktır.
@mustafafindik9133
@mustafafindik9133 8 ай бұрын
Abicim merhaba daha ilk kurulumu bugun yaptim galiba onun verdigi heyecanla yanlis yaptim. Aksam kurdugumda termometre gozukmuyordu kac derecede kurdugumu bilmiyorum.Sabah uyandigimda ise hicbir degisiklik olmamis hava kilidinde ve termometrede derece 8 gozukuyor. ne yapmam gerekiyor
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 8 ай бұрын
Merhabalar, evet , maya atım sıcaklığı önemli. Fermantasyonun gerçekleşmesi için ortam sıcaklığı da önemlidir. Eğer ortam sıcaklığı gerçekten 8C° ise maya çalışmaz. Ortam sıcaklığının 20 - 25C° arasında olduğundan emin olmalısınız. Maya atım sıcaklığı 28C° yi geçmediyse maya sağlamdır ve 20-25C° arasında bekletirseniz kısa sürede fermantasyon başlayacaktır.
@fernandoredondo1359
@fernandoredondo1359 Жыл бұрын
Mehmet bey selamlar, öncelikle elinize emeğinize sağlık. Hazırlık aşamasında mayanın bi kısmı kaza sonucu yere döküldü bende ek olarak bir çay kaşığı ekmek mayası ekstradan ilave ettim dördüncü günde hava çıkışı dürdü. Bir problem var mı sizce? Mayanın az olduğunu düşünüyorum ayrıca ortam sıcaklığı 26. kapağı açıp maya ilave edebilir miyim?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, mayanın eksik miktarı önemli. 6gr mayanın 1 gramı döküldüyse çok sorun olmaz ama daha fazla ise bira geç olur. Ekmek mayası eklemekte hata etmişsiniz. Şarapta olabilir ama birada ekmek mayası olmaz. Eklediğiniz ekmek mayası miktarı fazla ise biranızın tadı değişecektir. Hava sıcaklığının 26C° olduğu düşünüldüğünde 4 günde durması normal. Başka müdahalede bulunmayın. 15 günün tamamlanmasını bekleyin sonra şişeleyin.
@fernandoredondo1359
@fernandoredondo1359 Жыл бұрын
Cevabınız için çok teşekkür ederim. En az üçte biri döküldü mayanın. Dediğiniz gibi herhangi bir mudahelede bulunmadan 15 günün tamamlamasını bekleyeceğim.
@safacetintas1162
@safacetintas1162 2 жыл бұрын
Bı bira yaptım ama kovada 1 ay veya biraz daha fazla kaldı sonra siseledim açarken hava var kabarcıklar var ama bira cola gibi siyah 4 yıl önce yaptığım bira rengindeydi bu siyah içilir mi bilemedim bir kaç tane açtım sonra vaz geçtim sizce iciyim mi hepsini döküyüm mu
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, kovada beklemesi sadece gazlandırma sürecini uzatır. Normal şartlarda 15 günde fermantasyon bitiminde şişeleme yapılır, 15 gün de gazlanma için beklenir. Kovadaki süre uzadığı için gazlandırmada çalışacak maya sayısı azaldığından gazlanma süreci en az 1ay olacaktır. Biraz daha bekleyin gazlanma iyice oluşur. Biranın renginin siyah olması bozuk olduğu anlamına gelmez. Kitlerin farklı rengi olabilir. Tadı bozuk değilse dökmeyin.
@50pr0mil
@50pr0mil Жыл бұрын
merhaba benim bi sıkıntım var . 1 hafta olunca mayalanma duruyor . hiç gaz çıkışı olmuyor . hidrometre ile ölçüm yapıyorum cidden durmuş ama tam istenen değere de gelmemiş. kovanın üzerindeki yapışkan derece 24 gösteriyor . ortam ısısı 22 derece . başına böyle bir şey gelen oldu mu ? fermentasyonu nasıl başlatırız? buna ne sebep verir ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, süreç normal endişe etmeyin. Fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür, fakat bu bir kural değildir genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterebilir. İlk hafta fermantasyon gerçekleşir ( gaz çıkışı 4-7 gün arasında gerçekleşir), ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. 15 günün tamamlanmasını bekleyin, eminim güzel bir sonuç alacaksınız.
@aytuggirgin7190
@aytuggirgin7190 Жыл бұрын
Abi iyi günler Birayu kovaya hazirladim üçüncü gun gaz cikis tipasindaki su berrakligini yitirdi ve yosunlu gibi oldu. Normal mi sence
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, büyük ihtimalle içeriden köpürüp az miktarda hava kilidine karışmış. Bir xararı olmaz endişe etmeyin; fakat içiniz rahat etmezse çok kısa sürede yapmak şartıyla suyu değiştirebilirsiniz.
@ercangokcen61
@ercangokcen61 2 жыл бұрын
Merhabalar, bende evde yapmak istiyorum. daha önce hiç yapmadım, tavsiye edeceğiniz başlangıç setleri veya gerekli gereçleri temin edebileceğim bir site önerir misiniz.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, Biramarket, Butikbira, vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
@arzuhakim1919
@arzuhakim1919 11 ай бұрын
Merhaba Mehmet hocam bira kiti 2 hafta oldu ama fermantasyon devam ediyor şişelesem olur mu ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 11 ай бұрын
Merhabalar, kabarcık atma devam ediyor ise fermantasyon devam ediyor demektir. Şişeleme yaparsanız gazlanma çok yüksek olur. 3 haftanın tamamlanmasını bekleyin, hâlâ devam ediyor ise fermantasyonu bitirebilirsiniz.
@barisdem
@barisdem Жыл бұрын
Merhaba. Epeydir evde bira yapıyorum ama son yaptığım kitlerden iki tanesini şişeledikten sonra tadları bozuk olduğu için tek tek şişeleri açıp döktüm. Maalesef şişeleri açtığımda feci bir köpürme ve taşma vardı, biraların tadında da bir maya tadı vardı ve tadları hiç oturmamıştı. Hatta sonra yaptığım buğday birasının iki şişesi art arda patlayınca hemen diğer şişeleri de açıp lavaboya döktüm. Bilmiyorum bu aşamada şişelenmiş biraları kurtarma şansım var mıydı? Şu an şişelenmiş Pilsener biralarımın da şişedeki tadı kötü ve açınca çok köpürüyor. Kaloriferli bir evde yaşıyoruz ve ortam sıcaklığı genel olarak 21 derecelerde. Acaba fermentasyon devam ederken mi şişeliyorum? Bu arada haftasonu bira yapan tanıdıklar da kovadaki fermentasyon süreci için 3 hafta demişlerdi ben tam 14. gününde şişelemeyi yapıyorum... Epeydir sorunsuz yapıp son yaptıklarımda bu şekilde sorun yaşamak çok kötü oldu doğrusu. 90 civarı şişeyi döktüm ve artık bira yapmakla uğraşmak da istemiyorum 😢
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, yaşadığınız kötü deneyimden dolayı ben de üzüldüm doğrusu. 90 şişe yüksek bir rakam. Bu kadar malzeme , zaman ve emek boşa gitmiş. Öncelikle, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterebilir. Kabarcık atmanın tamamen bitmesini beklemek gerekir. Bazen fermantasyon 1 ay sürebilir. Sanırım erken şişeleme den dolayı bu sorunu yaşadınız. Bir diğer ihtimal ise enfekte olmasıdır. Kabarcık atma tamamen bitecek ve hava kilidindeki seviye eşitlemeli.
@barisdem
@barisdem Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 Bendeki hava kilidi bir farklı mode. Birde kilin contasının yanında termostatın kablosu iniyor, bazen oradan da hava kaçırabiliyor. son defasında hava kilidinden kaçıyordu. Maalesef 14 güne fazla bağlı kaldım sanırım. Daha önce defalarca çok başarılı biralar yapmıştım oysa.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Evet, bu sızıntılar sizi yanıltmış.
@guvencankarademir2406
@guvencankarademir2406 Жыл бұрын
Abi selamlar şişeleme yapalı 4. Gün oldu merak edip birtanesini açtım köpüklenmesi güzeldi rengi berraktı ama gazlanması azdı birde tadı ekşiydi erken açmamdanmı kaynaklıdır
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, doğrudur, erken açtığınız için bu şekilde. En az 15 gün bekletmelisiniz.
@HaYToKoRaZ
@HaYToKoRaZ 2 жыл бұрын
Ya memet abı sımdı yok bu dedıgın sarap ıcın gecerlımı demeye kalksam cok soru soracam sen bu vıdeonun şarap versiyonunu cek pls
@muratcakir3929
@muratcakir3929 2 жыл бұрын
Mehmet bey , sayenizde ilk şıramızı kurduk ama size bir sorum olacak , hava kilidini taktım hiç gaz cıkısı olmadı vede hava kılıdınde bir tarafda dengesizdi ilk taktıgımda , kovaya dokununca gaz cıkısı oldu , sonrada dengelendi kilid içinde ki su ? normal mi bunlar ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, mayaya zaman tanıyın. Fermantasyon başlayacaktır. Fakat hava kilidini ve kova kapağını sızıntı ihtimaline karşı kontrol edin.
@muratcakir3929
@muratcakir3929 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkürler evet , başladı kabarcıklar .
@Hayathepcomolokko
@Hayathepcomolokko Жыл бұрын
Hocam merhaba, Fermantasyon 3 gün iyi gitti fakat daha sonra derece düştü acemiliğime geldi.Şuan da müdaha ile kurtarma şansım varmıdır.Turbo maya çözermi işimi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, hayır maya eklemeyin. Ortam sıcaklığını yükseltin fermantasyon tekrar başlayacaktır. Başka birşey yapmanıza gerek yok.
@nedimbademci9274
@nedimbademci9274 Жыл бұрын
Mayayı hazırlarken 1kg şeker yerine 2kg atarsak bir sorun olur mu acaba bu arada emeğinize sağlık
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, çok büyük sorun olur, kesinlikle yapmayın. Oranlar, mayaya göre hazırlanmıştır. Olması gerekenden fazla olursa maya şekeri sindiremez ve bira şekerli kalır. Aynı durum şarap için de geçerlidir. Şarapta belki içilebilir fakat birada berbat bir tat olur.
@volkanpehlivan4592
@volkanpehlivan4592 2 жыл бұрын
Merhabahocam meyve suyundan şarap yapımında rafineri şeker kullanımı zehirlenmeye yol açar mı? Dekstroz şekeri mi kullanılmalı?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, hayır rafine şeker zehirleme yapmaz ama eğer bulabilirseniz maya sindirimi açısından desktroz daha iyidir tabi.
@volkanpehlivan4592
@volkanpehlivan4592 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim hocam.
@rklg142.
@rklg142. 2 жыл бұрын
Mehmet Abi merhabalar, ben dün kiraz şarabı yaptım 2 lt, cam şişenin ağzını kapattım ve serum hortumunu da düzgün şekilde sabitledim. Ancak az önce şarabın taştığını farkettim. Şişenin ağzını açtım, kuruladim ve hortumu tekrar sabitleyip hava almayacak şekilde sardım. Sorun olur mu sizce, dökmeli miyim hepsini? Bir de şişenin dibinden yukarı doğru kabarcıklar yükseliyordu.... Emeğinize sağlık, teşekkür ediyorum.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, hayır bir sorun olmaz endişe etmeyin. Dipten yukarı kabarcık çıkıyor ise fermantasyon gerçekleşiyor demektir. Hortumun diğer ucunun suda olduğundan emin olun. Hava alırsa o zaman şarap bozulur.
@rklg142.
@rklg142. 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 Evet hocam suda, orda sorun yok. Çok teşekkür ediyorum, sağolun. 🍃
@user-rn9bo6qj6n
@user-rn9bo6qj6n Жыл бұрын
Hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Bir sorum olacak şuan fermantasyonun 5. Günündeyim hava kilidinin çıkış bölümünden çok fazla olmamakla birlikte hafif ekşimsi bir koku çıkıyor acaba ürünüm bozulmuş mudur yoksa böyle bir kokunun gelmesi normal mi ? Bozulmuş olmasına karşı yapabileceğimiz birşey var mı?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, ekşi koku normaldir endişe etmeyin; fakat çok ekşi ve kötü kokuyorsa o zaman sorun var demektir. Kötü ile kastım, gerçekten rahatsızlık veren ağır bir kokudan bahsediyorum.
@user-rn9bo6qj6n
@user-rn9bo6qj6n Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 hocam cevabınız için teşekkür ederim bir sorum daha olacak fermantasyonun 2. Günü soğutma çantası ile 20-22 derece arası sıcaklıkta sürdürüyorum hava kilidinden basınçlı şekilde nerdeyse suyu atacak kadar basınçlı hava çıkışı oluyor bu normal mi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Su seviyesi yüksekse bu olabilir. Normalde çok basınçlı olmaz.
@user-rn9bo6qj6n
@user-rn9bo6qj6n Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 hocam kontrol ettim su seviyesi normal 23 litre sadece gaz çıkışı arada bir fokurdama gibi oluyor. Yukarıdan ışık tutup hafif bir krausen oluşumu gördüm. Normal gibi duruyordu siz tecrübeli olduğunuz için sormak istedim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
O halde normal, endişe etmeyin.
@mustafacimen8264
@mustafacimen8264 2 жыл бұрын
Merhaba Mehmet Bey ve arkadaşlar. Ben 4 seferdir kit bira yapıyorum. Fakat bu bira şişeleri temizliğinden bıktım usandım. Bira fıçısı alma niyetine girdim ama 5lt fıçı yaklaşık 1.000tl olduğunu görünce almaktan vazgeçtim. Bunun yerine önerebileceğiniz bir sistem var mı?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, aynı dertten muzdarip çok kişi var emin olun. Videolarımın arasında, gereksiz şişe temizliği adlı bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz yardımı olacaktır.
@biga_17
@biga_17 11 ай бұрын
Hocam emeğinize sağlık bende tamamen sizin yönteminiz ile ilk kiti mi kurdum 9 gün oldu kaçıncı günde numune alıp kontrol etmeliyim ve kaç gravity de şişelemem gerek.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 11 ай бұрын
Merhabalar, aslında numune almanıza gerek yok. İki hafta sonra hava kilidindeki su eşitlemişse fermantasyon bitmiştir, şişeleme bilirsiniz. Bazen hava kilidindeki su eşitlemez. Bu durumda 3 hafta bekleyin sonra şişeleyin.
@biga_17
@biga_17 10 ай бұрын
Hocam merhaba fernantasyonun 3 haftasındayım ama hava kilidindeki su eşitlenmedi, daha beklemelimiyim sıcaklığı 19 23 derece arasında tuttum.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 10 ай бұрын
3 hafta tamamlandıysa şişelemeye geçebilirsiniz.
@OmerFaruk-qf6kj
@OmerFaruk-qf6kj 2 жыл бұрын
Mehmet abim bir de küpte şarap yapimi nasil olur bilgi verir misin tadi guzel olur mu
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, küpte hiç denemedim ama eskiler yapıyorsa ve yıllarca küpte saklanabiliyorsa bence güzel olur.
@ymisafir
@ymisafir 2 жыл бұрын
Merhaba bende bugün kurulumu yaptım hava sıcak olduğu için fermantasyon kovasini içi su dolu büyük bir leğene içi koydum .20 litre hizasına yakın su var ve fan takarak suyu stabil 20 derecede tutmaya çalışıyorum bu şekilde sıkıntı olurmu?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, Isıyı bu şekilde tutabildiğiniz sürece fermantasyon sağlıklı ilerler.
@durantosun363
@durantosun363 6 ай бұрын
Mehmet abi, bugun 9. Gün, 10 dk boyunca izledim hiç hava çıkışı olmadı, şişeleyim mi sence
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 6 ай бұрын
Merhaba, hayır henüz erken. Uygun şartlarda ilk hafta fermantasyon gerçekleşir, ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. Şimdi şişelerseniz çok bulanık bir biranız olur, tadı da tam oturmaz.
@sevkanaykut7364
@sevkanaykut7364 Жыл бұрын
Hocam sıcaklığı ayarlamakta biraz sıkıntı çekiyorum ortalama 19 derecede tutabiliyorum 17 dereceye düştü bir kere yavaş yavaş sıcaklığını artirdim 10 dk da bir santigrat yükselterek bu olayın üstünden 3 gün gecti suan 8. Günde hala ilk zamlardaki kadar değil ama hala hava kaparciklari çıkıyor bir sorun olmusmudur maya hala calisiyormudur
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, düşük sıcaklıklarda maya çalışmaz. 20-25 aralağında olmalıdır. 19C° kritik bir sıcaklık çünkü 18 de maya uykuya geçer. Bir sorun olmaz endişe etmeyin, sıcaklık artınca tekrar çalışır.
@akcahakan
@akcahakan 9 ай бұрын
abi 1 hafta oldu kuralı karışımı , yaptıgım ilk günden beri fermantasyon başladı fakat 1 haftada sonlandı devam etmiyor ne yapmam lazım
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 9 ай бұрын
Fermantasyonun ilk haftasında fermantasyon gerçekleşir, ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. İkinci hafta kabarcık atma göremeyebilirsiniz, bu durum normaldir endişe etmeyin. İki haftanın tamamlanmasını bekleyin. Hava kilidini yine de kontrol etmelisiniz tabi, sızıntı olabilir.
@durantosun363
@durantosun363 7 ай бұрын
Hocam 15. Gün bugün 30-35 saniye arasında hava çıkıyor, şişeleyebilir miyim
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 7 ай бұрын
Kabarcık atma varsa fermantasyon devam ediyor demektir, tamamen bitmesini beklemelisiniz. Uygun ortam sıcaklığında 15 günde hazır olur fakat havalar soğudu, ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon uzun sürer.
@barsmerter5603
@barsmerter5603 2 жыл бұрын
Dut şarabı videosu cekecektin unutdunmu kac gündür bekliyorum iyi günler
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Yok unutmadım ama düzgün dut bulamadım. Bulduğum dutun şekeri çok düşüktü. Az şekerli olursa normal şekerle desteklemek gerekir bu da benim tercih ettiğim birşey değil. Meyvenin tadı geride kalıyor. Şeker ve alkol baskın oluyor.
@Jahovic-gw7xr
@Jahovic-gw7xr 6 ай бұрын
Abi selam,Biramı sizin dediğiniz gibi yaptım fakat fermantasyon 36 saat sonra başladı ve kabarcık çıkışları biraz az oldu 1 hafta gibi bir süre geçti arada hava cıkışı oluyor normalde hava çıkışı nasıl olmalı ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 6 ай бұрын
Merhabalar, ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon geç başlayıp uzun sürebilir. Uygun şartlarda fermantasyon iki üç hafta sürer. İlk hafta fermantasyon gerçekleşir, ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra 1 hafta daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
@Jahovic-gw7xr
@Jahovic-gw7xr 5 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 Selam abi cevabın için çok teşekkür ederim.Dediklerini uygulayacağım sıcaklık derecesi 20 ile 19 arasında seyrediyor
@alidevrim628
@alidevrim628 6 ай бұрын
Hocam selamlar, 1 gün sonra tam 3 hafta olacak fermentasyon bitmedi hala hava çıkışı var. Yoğunluk 1010a yaklaştı ama 1010un altını görmedi henüz. Bu durumlara rağmen şişelemeyi yarın yapmalı mıyım? Şimdiden teşekkürler
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 6 ай бұрын
Merhabalar, ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon uzun sürer. Ortam sıcaklığının 20-25C° arasında olmalıdır. Eğer düşükse daha ılık bir ortama alın ve kabarcık atmanın tamamen bitmesini bekleyin.
@alidevrim628
@alidevrim628 6 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 hızlı dönüş için çok teşekkür ederim. Ortam sıcaklığı hep 20 25 arasındaydı. 4. Bira yapışım ilk kez böyle bir şey denk geldi. O zaman bu aşamada max 3 hafta kuralına takılmayıp kabarcıkların bitmesini bekliyorum doğru mu anladım? Tekrardan çok teşekkürler
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 6 ай бұрын
@alidevrim628 bazen olabiliyor, ortam sıcaklığı uygunsa 1 hafta daha bekleyin, kabarcık atsa bile şişeleyebilirsiniz.
@adnantarhan1246
@adnantarhan1246 2 жыл бұрын
Mrb. Mehmet Bey, Ben 25 gr. turbo 100 maya ve maya besini kullanarak 6 lt. Viking şarabı kurdum. Orj gravite 1120 idi. 20 gün sonra gaz çıkışı tamamen durdu. Tekrar 1080 gravite aldım. Şu an fermantasyon tamamen durdu. Bala çok para verdim. Atmak işime gelmiyor. Ne yapmalıyım.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar Adnan Bey, daha önce bal şarabı yapmadım. Fermantasyon süreci sıkıntılı diye biliyorum. O yüzden de böyle bir paylaşım yapmadım hiç. Ne gibi sorunlar olabileceği ile ilgili bir tecrübem yok maalesef.
@CoB4N
@CoB4N 4 ай бұрын
Fermantasyon aynı gün başlayıp 2 gün sonra durdu. Sıcaklık 18 derece. Sorun neden olmuş olabilir?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 4 ай бұрын
Merhaba, sıcaklık 20C° altına düştüğü için maya uykuya geçmiş. Şarap mayası kullandıysanız 20-25C° , ekmek mayası kullandıysanız 25-30C° arasında bir sıcaklık olmalıdır. Mümkünse bu sıcaklıklara çekin. Bir de hava kilidi sızdırıyor olabilir, kontrol etmelisiniz.
@serkandemiroz2525
@serkandemiroz2525 Жыл бұрын
Mehmet bey tarifinize tamamıyla sağdık kalarak biramı yaptım ve şişeledim.2 gündür şişede duruyor ama hiç köpük göremiyorum bir sorunmu var acaba ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, köpük göremezsiniz zaten. Herşeyi doğru sırayla yaptıysanız 15 günün sonunda gazlı, köpüklü, güzel bir bira elde edersiniz.
@serkandemiroz2525
@serkandemiroz2525 Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim.
@dasbo1992
@dasbo1992 2 жыл бұрын
Merhaba Mehmet abi, pet su şişesinde yaptığımız şaraplar saklanabilir mi? Şişe sıkıntısı çekiyorum da 😄
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, kısa süreli saklamalarda sorun olmaz ama 1 aydan fazla bekletecekseniz cam şişe kullanılmalıdır
@harunyigit6319
@harunyigit6319 Жыл бұрын
Mehmet Bey iyi günler iyi bayramlar 1000 kırkı 1 kilo şeker ekliyorum 1040 Geçemiyorum şeker mi ekleyeyim ne yapmam lazım 1040 yeterlimi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, iyi bayramlar. 1040 yoğunluktaki şıraya 1 kg şeker eklerseniz mutlaka yükselecektir; fakat sıranın hacmi de önemli elbette. Kaç litreye ne kadar ekleme yaptınız?
@efe6427
@efe6427 2 жыл бұрын
Iyi akşamlar abi senin tarifinle birebir erik şarabi yaptim ama 1 hafta olmasina ragmen fermantasyon durdu ne yapmalıyim
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, hava kilidinde sızıntı olabilir, kontrol etmelisiniz. Sıcak havalarda fermantasyon kısa sürer, kabarcık atma görmeyebilirsiniz ama hafif fermantasyon devam eder.
@tolgagezer-kb8cs
@tolgagezer-kb8cs Жыл бұрын
Mehmet Bey merhaba Hemen konuya girecegim izninizle Birami hazirladim mayayi ekledim herşey olmasi gerektiği gibi sızıntı vs onlarda tamam sorun yok Mayalama sonrasi 2. Gunde 24 lt nin uzerinde bir kopurme olustu 5. Gun dipte tortular gozlemlemeye basladim fakat kabarcıklar hava filtresinden hala çıkış yapmadi... Kovanın kapaginin uzerine hafif baski uyguladığım zaman kabarciklar atmaya basliyor ama kapaga baskı yapmayı birakinca tekrar normale dönüyor... Suanki sicaklik 24 derece... Ara ara 26 lari goruyor derece buz aküleri ile soğutma yapmaya çalışıyorm ama fermentasyon surecinde suan bir sorun var mıdır? Kova kapagina ara ara baski yaparak filtreden kabarcıklar çıkarmaya devam etmelimiyim Yardimci olursaniz sevinirim iyi günler dilerim efendim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, anlattığınıza göre fermantasyonda sorun yok. Fakat kabarcık atma görmüyorsanız sızıntı vardır. Büyük ihtimalle kapak ya da hava kilidi dibindendir. 5 gün olduysa artık bitmek üzeredir . Yani artık kabarcık göremeyebilirsiniz.
@tolgagezer-kb8cs
@tolgagezer-kb8cs Жыл бұрын
Peki Mehmet Bey kapağa hafif hafif bastırarak içerisindeki havayı hava kilidinden atmaya devam edeyim mi?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Hayır, yaptığınız yanlış. Kapağa bastırmayın. Kendi kendine tahliye olur. Ayrıca, hava kilidindeki suyu içeri çeker.
@tolgagezer-kb8cs
@tolgagezer-kb8cs Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim bilgilendirmeniz için Mehmet Bey... 🙏🏼
@sametozden93
@sametozden93 5 ай бұрын
Hocam merhaba ben setimi aldım ilk yapimim olucak fakat köydeki evimde yapicam mayalama sicaklini yüksek ihtimal tutturucam fakat daha sonra sürekli başında duramicam kış olduğu için sıcaklık yukselmicektir fakat sıcaklığın kaçın altına inmemesi gerekir ve mesela yalıtım straforlarindan bir kare kutu yapsam içine koysam o şekilde sıcak soğuk kesimi saglanirmi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 5 ай бұрын
Merhabalar, tam da bu konuyu anlattağım bir video paylaştım. Son videoma bakarsanız sorunuzun cevabı orada. Strafor kutu iyidir, fakat tek balına yeterli değildir. Sıcak su torbası şişeleri kullanmalısınız.
@sametozden93
@sametozden93 4 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 hocam merhaba nasılsınız sizden Tuborg burasına yakın bir kit tavsiyesi almıştım ben onu hemen aldım bakalım 2. Ondan yapicam malum ülkede hemen zam geliyor baktım orda çok güzel urunlerde var bir hava kiti aldım ucuna hortum takip su şişesinin içine konuyor çok hoşuma gitti ben ilk yapımda hava kitinde problem yaşamıştım hortum biraz uzun geldi şu şişesi kovanın hemen yanında olucak kafama takıldı hortumu 5 lt şişeye 2,5 lt su doldurup içine salicam kısaltma yapmam gerekir mi acaba yoksa kabarciklasma için sorun olmazmi boyu teşekkürler
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 4 ай бұрын
Merhabalar, hortumun ucunu suya biraz daldırmanız yeterli olacaktır. Çok dibe inerse hava çıkışı zorlanır hatta hiç çıkmaz. Yani, yüzeye yakın tutmalısınız ki kabarcık rahat atsın.
@sametozden93
@sametozden93 4 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam çok sağolun
@ozturkulu8544
@ozturkulu8544 Жыл бұрын
5. Gundeyim ve fermentasyon henuz baslamadi. Herhangi bir kacak yok kopurme de yok. Ortam sicakligi 23 derece. Ne onerirsiniz acaba hocam?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, 5 gün geçti ve fermantasyon başlamadıysa durum normal değil. Işık kontrolünü yaptınız mı? Kovanın kenarlarına bakın köpüklenme izi görüyorsanız fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır, farketmiyor olabilirsiniz.
@serkankarabatak4591
@serkankarabatak4591 2 жыл бұрын
hocam s.a ben 2 sefer denedim bira yapmayı ama 2 sininde sonu sirke oldu sorun nedir ne tür maya almam lazım sizin bana önerceginz bi kit maya varmı yaz aylarıydı buzla havlu vs kullanmadan uyguladım sonuç hüsran
@serkankarabatak4591
@serkankarabatak4591 2 жыл бұрын
buzla soguttum ama havlu vs bi urun sarmadım
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, ayrıca maya kullanmanıza gerek yok, kit ile beraber gelen mayayı kullanabilirsiniz. Fermantasyon sıcaklığını 20-25C° arasında stabil tutmalısınız. Bu önemli, yoksa fermantasyon düzgün gerçekleşmez.
@mustafayilmaz1663
@mustafayilmaz1663 2 жыл бұрын
Mehmet bey tam tahıl sadece arpa maltından ilk kez bira yapacağım tuborg malt tadına ulaşabilmek için hangi mayayı kullanmalıyım yada ona yaķın bir lezzet için?Teşekkür ederim emeğinize sağlık.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar Mustafa Bey, tam tahıl ile Tuborg tadını yakalamak çok zordur. Çünkü tam tahıl biranın yapım süreci çok uzun ve zordur. En küçük bir ayrıntı bile tadı etkiler. Tam tahıl biranın kendine özgü tadı vardır. 2 yıl tam tahıl bira yapımı ile uğraştım, çok güzel sonuçlar da aldım ama Tuborg tadını yakalayamadım. Daha güzeldi, daha kötüydü ama aynısı bir türlü olmadı. S-04 Genel kullanım mayası kullanabilirsiniz.
@mustafayilmaz1663
@mustafayilmaz1663 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim tavsiyelerinizi mutlaka dikkate alıyorum.Emeğinize sağlık.
@mustafayilmaz1663
@mustafayilmaz1663 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 Bey aklımdan geçen bir metot var onu deneyeceğim başarılı olursa mutlaka sizinle paylaşırım.Tesekkürler.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Paylaşırsanız çok memnun olurum.
@mustafayilmaz1663
@mustafayilmaz1663 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789bey düşündüğüm gibi olursa kesinlikle ilk bu bilgiyi sizinle paylaşacağım detaylı.Umarım başarılı olur. Başarısız olursa da anlatırım ne yaptığımı. Teşekkürler.
@gokselgullu5721
@gokselgullu5721 10 ай бұрын
Hocam benim yaptığım da 23 litre su koydum fakat şuan sanki su miktarı azalmış gibi yaklaşık 22litre görünüyor koyduğum zemin biraz yamuk olabilir gündüz tekrar düz bir zeminde deneyeceğim ve fermantasyon 26 saattir başlamadı tekrar hava kaçırdığı şüphesiyle streçledim. Sizce yapmam gereken birşey var mı sağlıklı bir fermantasyon süreci geçirmezse yine de içilebilir bir bira ortaya çıkar mı ziyan olsun istemiyorm ilk seferim olduğu için çok da hevesliyim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 10 ай бұрын
Merhabalar, su seviyesi 23- 22 olabilir, dert etmeyin. Fakat 26 saatte fermantasyon başlamalıydı. Maya atım ve ortam sıcaklığı çok önemli. Eğer bu değerler 25 C° nin üstünde ise sorun yaşarsınız. Maya atım sıcaklığı yüksek ise maya ölür, bu yüzden de fermantasyon başlamaz. Ortam sıcaklığı çok yüksek ise maya yine ölür ve fermantasyon gerçekleşmez. Yüksek ile kastım 30C° üzeri. 25-30 arasında yine de çalışabilir. Kovanın kenarlarında köpüklenme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır fakat sızıntı vardır, hava kilidinde kabarcık atma göremezsiniz. Bir diğer konu ise, sanitasyon, hijyen kurallarına uymadıyssnız maya enfekte olmuş olabilir. Bu yüzden de fermantasyon başlamaz. Siz köpüklenmeyi kontrol edin, var ise gerisi kolay. Sızıntıyı önlerseniz biranız olacaktır.
@gokselgullu5721
@gokselgullu5721 10 ай бұрын
Fermantasyon başladı hocam çok teşekkür ederim sana köpüklenme gayet fazlasıyla var. Fakat hava kilidimdeki su yamuk duruyor. Hava kilidinin kapağını taktığımız yer den fırlayacak gibi duruyor ve 3 5 saniyede blök diye ses geliyor
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 10 ай бұрын
Sevindim, ses normal endişe etmeyin. 1 hafta sonra azalıp duracak. İki haftanın tamamlanmasını bekleyin, sonra şişeleyin. Şimdiden afiyet olsun.
@ayhansar905
@ayhansar905 2 жыл бұрын
Kolay gelsin kardeşim. Yaptığın ve efsane oldu dediğin tarif sence hangisi? Bir akşamcı olarak maaşı alkole vermekten bıktım artık, senin bütün videolarını izledim sayılır hamle yapmak için son tavsiyeni duymak isterim..
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, hazır mevsimi zaten. Kırmızı erik şarabı mükemmel lezzette oluyor. Kırmızı erik ya da siyah erik de deniyor. Ama içide kırmızı olmalı. Hafif ekşi olursa daha da güzel olur.
@ayhansar905
@ayhansar905 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim kardeşim, hayırlı bayramlar
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Rica ederim, iyi bayramlar.
@emirberenmuratkayakayakaya3226
@emirberenmuratkayakayakaya3226 2 жыл бұрын
Merhaba hocam hayırlı bayramlar bugün pirinç şarabı yapacam ekmek mayasila 18litre damacana var mümkünse pirinç ve şeker ve maya miktarı mümkünmü güncel yani alkol oranı 13.veya12.gibi oran olsun saygilarla
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, oranlar şu an aklımda değil. Videolarımın arasında son güncel pirinç şarabı yapımı videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Oranların katlarını kullanarak istediğiniz miktarda yapabilirsiniz.
@karadere_lee
@karadere_lee Жыл бұрын
Hocam bir sorum olacak benim bira kitimi garaja kurmak istiyorum ama orada sıcaklık 12-14 derece arasında .Bu soguklukta maya calisir mi .Calisirsa lager tipi mi ale tipi maltta calisir.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, 12-14C° düşük bir sıcaklık. Ale maya çalışmaz. Fakat lager kitler ile gelen mayalar da düşük sıcaklıkta çalışmıyor. Bu sıcaklıklarda çalışacak harici bir maya kullanabilirsiniz.
@karadere_lee
@karadere_lee Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkürler peki bu sıcaklıkta calisacak maya oneriniz var mıdır
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Daha önceleri vardı ama uzun süredir yok, yakın zamana kadar da hâlâ yoktu. Butikbira da vardı.
@karadere_lee
@karadere_lee Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 bakayim hocam teşekkürler peki bulamazsam bu sıcaklıkta yapsam normal maya ile fermantasyonu uzun tutsam olur mu acaba yoksa hiç girmeyeyim mi 🤣
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
O sıcaklıklarda maya çalışmaz maalesef. Daha ılık bir ortam seçmelisiniz.
@basarurek3338
@basarurek3338 2 ай бұрын
Hocam co2 çıkışı hızlı 5 sn de bir hava çıkışı oluyor henüz 2. Gün de fermantasyon Ne önerirsiniz teşekkürler
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 ай бұрын
Merhaba, gayet iyi, endişe etmeyin. Ortam sıcaklığını uygun tutun yeterli.
@user-mb5lx3ft3q
@user-mb5lx3ft3q Жыл бұрын
Mehmet bey görüşebilme imkanımız varmı ilk defa yaptık sorun yaşamamak için
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, buradan yazarsanız en kısa sürede cevap vermeye çalışırım. Yorumlara bakarsanız birçok kişiye buradan yardımcı olmaya çalıştım. Prensip olarak kişisel bilgiler paylaşmıyorum.
@sametdiler2413
@sametdiler2413 Жыл бұрын
Merhaba öncelikle videolar için çok sağolun. Bende sizin anlatıminiza göre yaptım herşey çok güzel oldu. Fakat birayı açınca yanardağ gibi fışkırıyor. Dezenfekteye çok özen gösterdim ama bu video da anlattığıniza göre bira bozulmuş. Nedeni ne olabilir. Veya bozulma değilde başka birşey olma ihtamili var mi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, biranız sağlamdır ama şişelerinizde artık kalmış olabilir. Küf oluşmuş olabilir. Bazen ne kadar dikkat etmiş olsanız da bir şekilde enfekte olabiliyor. Benimde sebebini bulamadığım böyle bir sorun yaşamışlığım olmuştu.
@aytugalbayrak4017
@aytugalbayrak4017 2 жыл бұрын
merhaba, mayalanmaya bırakalı 18 gün oldu hala hava çıkışı devam ediyor. soğutma yaparak 25 derecenin üzerine çıkarmadım hiç. 21. günde hava çıkışı hala devam ediyorsa kapağı direkt açıp şişelemeye mi geçmeliyim? soğuk ekleme yöntemiyle şerbetçiotu eklemeyi düşünüyorum 19-20. günde şerbetçiotu eklesem 3-4 gün sonra şişeleme yapsam sorun olur mu?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Aynen öyle, soğuk ekleme yapıp 3 gün sonra şişeleme yapabilirsiniz. 15 günü geçen fermantasyonlarda 3 haftanın tamamlanması beklenip şişeleme yapılabilir.
@aytugalbayrak4017
@aytugalbayrak4017 2 жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim. o zaman hava çıkışının durmasını beklemeden kapağını açıp şerbetçiotunu ekleyip kapağı kapatacağım, 21. günde ise şişelemeye geçeceğim.
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Doğrudur. Şimdiden afiyet olsun.
@user-zv8xx5qf9t
@user-zv8xx5qf9t 9 ай бұрын
Merhaba Mehmet Hocam Şişeledim bir hafta oldu ama hala şeffaf olmadı 2 hafta sonunda aynı olsa yani şeffaf olmasa içilebilir mi ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 9 ай бұрын
Merhabalar, 1 hafta içim için henşz erken. En az iki hafta bekletmelisiniz. Hem berraklaşır hem de gazlanma daha fazla olur. Tam olgunlaşma 4 hafta sonra olur.
@user-zv8xx5qf9t
@user-zv8xx5qf9t 9 ай бұрын
Çok teşekkürler Mehmet Hocam
@jnknkonc6190
@jnknkonc6190 2 жыл бұрын
Hocam şarap yaptım ekmek mayası ile 4 litre. 18 gün oldu ama hala 2-3 saniyede bir boloncuk atıyor, hatta bazen saniyede 4-5 boloncuk atıyor. Normalde yavaşlaması gerekmez mi fermantasyon bitişine doğru? Çünkü özellikle son 2-3 gündür, Sanki hortumun diğer tarafından üflüyormuş gibi fokur fokur boloncuk atıyor
@jnknkonc6190
@jnknkonc6190 2 жыл бұрын
Fermantasyon bitmeden şişelesem ve içsem, alkol düşük olur sanırım. 18 gün oldu ama. Sizce ne yapmalıyım? Boloncuk atmasını tamamen bitmesini beklemem mi gerekiyor istediğim sonucu alabilmek için?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, ekmek mayası sıcağı sever ve havalar ısınıyor. Maya istediği sıcaklığı yakaladığı için hızlı çalışmaya başlamış bence. Bu şekilde içilmesinde bir sorun yok; fakat şişeleme yaparsanız şişede gazlanma oluşur. Şampanya gibi olur. Böyle tüketebilirsiniz ya da arada kapakları gevşetip gazını atıp tekrar sıkıca kapatabilirsiniz.
@KapitalistFeeco
@KapitalistFeeco 2 жыл бұрын
İlk defa şarap yapmayı denedim şeker atılan bardak ve kaşığı makinede yıkandıktan sonra temizlemeyi unutmuşum şu anda fermantasyon başlayalı 2 günden fazla oldu içilmesinde ne gibi bir sakınca vardır fermantasyon bitince
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, hiçbir sakınca yoktur endişe etmeyin. Bulaşık makinesi temizliği yeterli olacaktır.
@gokhangfm
@gokhangfm Жыл бұрын
elinize sağlık. hocam ben yüksek alkollü bir kit denedim. ilk 6-8 saat içinde fermantasyon ve gaz çıkışı çok hızlı bir biçimde başladı. maya besini de kullandım, ve 6-7. günde gaz çıkışı yavaşladı ve durdu. ilk 6 gün çok hızlı gaz çıkışı oldu. 14. gün şişeleme yapsam doğru olur mu. sizce bir sorun var mı?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, kabarcık atma tamamen bittikten sonra en az 1 hafta çökelme için bekleyin. Sonra şişeleyebilirsiniz.
@gokhangfm
@gokhangfm Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 hocam Hidrometre aldım ve bugün bir ölçüm yaptım. 1019-1020 çizgisinde görüyorum. ve bulanık bir görüntüsü. bira kokusuna yakım ama birazda acımsı ekşimsi bir kokusu var. bunu şişelemek uygun olur mu ? bozulmuş olabilir mi ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Şişelemek için 1010 un altında olmalı. Biraz daha beklemelisiniz.
@emretuzcu358
@emretuzcu358 2 ай бұрын
Hocam merhaba şişelemeyi yaptım hiç bir problem görünmüyo anlattıklarınızın hepsi oldu ama bi kaç gün sonra ufak bi tortu oldu dibinde problem olur mu bunu engellemenin bi yöntemi varmı
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 ай бұрын
Merhabalar, şişenin dibinde tortu normaldir. Engelleyemeyiz ama azaltabiliriz. İlk yöntem çalkalama, şeker attıktan yarım saat sonra şişe iyice çalkalanıp şekerin erimesi sağlanır. Bu şekilde, eriyen şeker daha az tortu oluşturur. Diğer yöntem ise, şişelemede desktroz şeker kullanmaktır. Yine tortu oluşur ama çok ince film tabakası gibi olur.
@emretuzcu358
@emretuzcu358 2 ай бұрын
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim hocam
@mazlumkacar6629
@mazlumkacar6629 Жыл бұрын
Hocam benim 3 hafta doldu ama kabarcık hala atıyor ayrıca soguklardan dolayı etrafına battaniye sardım.şişelememde bi sakınca var mi
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Ortam ısısı düşükse, maya yavaş çalışır. 18 in altına inmediyse ve 3 hafta olduysa şişeleme yapabilirsiniz. Eğer 18 in altına inmişse, uykuya geçmiştir, ısınınca tekrar uyanmıştır, bu da süreci uzatır. Bu durumda biraz daha beklemeniz gerekir.
@sezerdurus
@sezerdurus 2 жыл бұрын
Mehmet abi öncelikle vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim sorum kiti kurarken 1kg şeker yerine şekeri biraz daha azaltarak daha az şeker tadı elde edebilirmiyim. Örneğin 800 gram şekerle kursam biranın oluşumunda bir sıkıntı olurmu ?
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 2 жыл бұрын
Merhabalar, 1kg ile şeker tadı gelmez rahat olun. Olması gereken oran budur. Şeker az olursa alkol oranı düşer. Yine de bana şekerli geliyor derseniz, şeker yerine malt özü kullanarak %100 malt bira elde edersiniz.
@kendimicin3731
@kendimicin3731 7 ай бұрын
Hocam ege malttan kit aldım kurulumunu titizlikle yaptım şeker ilave etmedim onun yerine de malt kullandım şuanda 4. Günü biranın hidrometre 1010 değerini gösteriyor şişeleme yapmalımı yoksa bi 10 gün daha garanti olsun diye beklemelimi
@kendimicin3731
@kendimicin3731 7 ай бұрын
İlk kurulumda 1040 değerindeydi sıcaklıkta 22 derecede sabit maks 23 olmuştur min 21 ale maya ile geldi kit
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 7 ай бұрын
Merhabalar, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür, fakat bu bir kural değildir genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterebilir. İlk hafta fermantasyon gerçekleşir, ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir, garanti olsun diye beklemiyoruz yani, fermantasyon bitsin diye bekliyoruz. Şimdi şişeleme yaparsanız şişeleriniz patlar.
@kendimicin3731
@kendimicin3731 7 ай бұрын
Hidrometre 1010 derecesini göstermesi de normaldir ozaman değilmi hocam
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 7 ай бұрын
@kendimicin3731 doğrudur, ikinci hafta biraz daha azalır.
@beermanure
@beermanure Жыл бұрын
Bende köpüklenme çok fazla olduğu için hava kilidine köpük kaçıyor. 3. Temizleyişim. Gaz çıkışı devam edittiği sürece köpüğü temizlemesem sıkıntı olur mu?(hava kilidini çok fazla içeri sokmadığım halde oluyor.)
@mehmetportakal1789
@mehmetportakal1789 Жыл бұрын
Merhabalar, hava boşluğunu yeterli seviyede bırakmadıysanız hava kilidinden taşma yapabilir. Gaz çıkışı olduğu sürece hava kilidini temizlemenize gerek yok.
@beermanure
@beermanure Жыл бұрын
@@mehmetportakal1789 oh.. teşekkürler🙏 beni büyük bir yükten kurtardınız.
Evde, Kit İle Bira Yapımı ( Ayrıntılı  Anlatım )
31:27
mehmet portakal
Рет қаралды 97 М.
Ev Biracıları Bira Yapmanın Püf Noktalarını Anlattı
15:35
Nutella bro sis family Challenge 😋
00:31
Mr. Clabik
Рет қаралды 12 МЛН
1 or 2?🐄
00:12
Kan Andrey
Рет қаралды 51 МЛН
МАМА И STANDOFF 2 😳 !FAKE GUN! #shorts
00:34
INNA SERG
Рет қаралды 4,9 МЛН
Дарю Самокат Скейтеру !
00:42
Vlad Samokatchik
Рет қаралды 2,1 МЛН
Evde Bira Yapımında Muhtemel Sorunlar ve Çözümleri
26:07
mehmet portakal
Рет қаралды 808
Bira Sıcak İçilir… | Evde Bira Nasıl Yapılır?
13:30
Gurmoss
Рет қаралды 193 М.
Şarap Yapımında Fermantasyon Nasıl Oluşur?
8:06
SOMM GASTRO
Рет қаралды 7 М.
Fermentasyonum Başlamadı Ne Yapmalıyım.?
24:00
HAZKAT PROFESYONEL
Рет қаралды 4,9 М.
Bira Mayası Başlangıç
10:41
Bira Burada
Рет қаралды 35 М.
Evde Bira Yapımında Şişeleme, Saklama Şartları ve Pratik Bilgiler
19:18
Fermantasyonda Şeker Dengesi. Şarap Neden Şekerli Kalır?
13:54
mehmet portakal
Рет қаралды 1,3 М.
Şişe Yıkama Yok, Evde Bira Yapımında Gereksiz Şişe Yıkama
5:09
Nutella bro sis family Challenge 😋
00:31
Mr. Clabik
Рет қаралды 12 МЛН